2018-04-30 680 瀏覽
帝景灣其實好吊腳,位置唔方便,不過行到過黎,就試左呢間,首先係唔夠飽既,叫左兩個鍋,臭臭鍋同巴蜀魚鍋。,一個小食。兩個鍋的湯底味道好薄,配料係唔少,但多數係菜,臭臭鍋味道可接受,但都係無咩味道,都有臭味既,入面d牛剛剛夠熟就試牛,un到咬都咬唔到,我放棄,其他配料都一般般。巴蜀魚鍋既魚係ok既,但係鍋底味都係係好薄,我覺得唔可以叫巴蜀囉。醬料全部無名,自己惟有聞下試下,結果最好味係自己調既鼓油。芋香珍珠奶茶無香芋味既珍珠痴牙, 淋既!最尾諗住食碗芋圓飽飽肚,係無既另外,我唔明囉,都無服務,收咩服務費結論,無下次呢件應該係膠唔係牛肉

芋香珍珠奶茶無香芋味既珍珠痴牙, 淋既!

最尾諗住食碗芋圓飽飽肚,係無既

另外,我唔明囉,都無服務,收咩服務費

結論,無下次

呢件應該係膠唔係牛肉
2018-04-30
20 分鐘 (堂食)
2018-04-26 475 瀏覽
偶然見到呢間餐廳有discount,所以就黎試吓。要搵左一陣先至搵到呢個商場嘅入口,要過咗天晉I同II ,距離地鐵站有一段路。因為六點去到所以冇乜人,我點左台式臭臭鍋,朋友點左沙茶鍋。有得揀唔同辣既程度,朋友唔食牛可以轉豚肉,雖然每一款鍋都已經有特定嘅食材,但佢可以俾你選擇刪除唔食嘅材料!整體味道唔錯,材料都新鮮,有好多款蔬菜。之後有加到一碟豚肉、鹽酥雞扒、同埋一杯百香果冰茶,埋單每人$90!因為用OpenRice book位六點至六點半會有六折!超級抵!食到好飽!推介!
偶然見到呢間餐廳有discount,所以就黎試吓。

2018-04-26
用餐優惠
優惠券
2018-04-23 358 瀏覽
話說,擺左個烏龍,泊左架車係調景嶺,加上將軍澳多左好多新樓,所以搵左大半個鐘先到餐廳不過到左帝景灣之後,有個燈箱指入小路,都還算易搵既。。咁遠水路入到黎就係為左個臭臭鍋,因為唔知有幾大份,我地差唔多9點先去到,就小試牛刀,叫左一個臭臭鍋,原本想加個麵,職員溫馨提示已有跟麵(但我唔知係半個😂,不過夠食嫁!)味道湯低十分好,我會推薦,但有心理準備,啲牛肉好難咬😂😂希望店舖可以改善,如果中意食臭豆腐,可以加多份,提提大家,唔好滾太耐!豆腐!會爛嫁!花技墨魚丸,唔同一般墨魚丸,有咬口,又大粒,呢個係我另外加既,一份6粒呢個點玩法,其實我都唔知😂大概係跟餐紙上面既方法去溝。本身個鍋會越食越辣!後期都無沾😂最後叫左2杯野飲,朱古力都幾濃,另外就係百香果茶,都係咁既味啦!我鐘意佢唔太甜!好清爽,夏天一流整體我十分滿意,建意一人叫一個鍋,再加多少少配料Share!另外,我相信臭臭鍋跟飯會係最好,因為個湯底好正!會再黎,不過都係會揀9點先入去,因為我見9點都仲有好多人,即係9點前要等位😂上菜速度快,可能真係夜haha~~

不過到左帝景灣之後,有個燈箱指入小路,都還算易搵既。。

呢個點玩法,其實我都唔知😂大概係跟餐紙上面既方法去溝。

本身個鍋會越食越辣!後期都無沾😂

最後叫左2杯野飲,朱古力都幾濃,

上菜速度快,可能真係夜
haha~~
2018-04-14 341 瀏覽
BOOK左枱放工約埋FD一人一個鍋朋友食臭臭鍋, 我就叫左個沙嗲鍋可以揀BB SPICY味道清唔多油, 食物唔差佢啲野飲都係十幾廿蚊左右, 我地一人叫左一杯$18香芋珍珠奶茶, 正~!
BOOK左枱放工約埋FD一人一個鍋

朋友食臭臭鍋, 我就叫左個沙嗲鍋
沙嗲鍋
可以揀BB SPICY

味道清唔多油, 食物唔差
題外話/補充資料: OPENRICE BOOK枱有折~
2018-02-04
沙嗲鍋
2018-03-28 654 瀏覽
menu有寫哂所有既餸,個個鍋都至少十幾樣餸。一人食算係幾大鍋,火鍋料幾齊,我地食完係飽到上心口。如果係女仔食吾到甘多野,可以叫一個鍋,再加餸/飯麵share。我地叫左泰式海鮮同韓國泡菜鍋,辣度可以揀,本身食得辣,叫左小辣都覺得好辣,但好好味,最後辣到要叫多一碗飯黎送不過餐廳空氣有啲吾流通,成個場火鍋氣又熱,搞到個人好吾舒服,但整體食物質素係okay既,算係平價多野食抵食既。

2018-03-11 509 瀏覽
價格相宜,又有折頭,食物味道好又乾淨,值得一讚。小朋友都啱食,有台灣滷肉飯。服務員態度一流,超抵讚!火鍋款式款式好多選擇,適合一家大細或朋友一齊去食。另外仲有台灣仙草甜品,又有珍珠奶茶飲
價格相宜,又有折頭,食物味道好又乾淨,值得一讚。
小朋友都啱食,有台灣滷肉飯。
服務員態度一流,超抵讚!

火鍋款式款式好多選擇,適合一家大細或朋友一齊去食。
另外仲有台灣仙草甜品,又有珍珠奶茶飲
第二次食呢間野!好好食 一行六人係Openrice 訂左位,享有8 折優惠!今次食左烤魚,中辣!個魚皮烤完超脆好好食!配搭店內醬料味道更濃(有蒜、沙茶、醬油、辣粉)另外,落完order上餐速度都快,唔駛等五分鐘之內即上。但建議先預約,否則要等候比較長時間。同行者有食大辣,大辣真係好辣,如喜愛辣既人士可以考慮挑戰!另外要讚用餐環境,都舒適!但美中不足就係當日飲料中,草莓冰茶已經售罄。另外爐方面,可能gas 不足食食下要換爐。整體黎講,推薦大家去食
第二次食呢間野!好好食

另外,落完order上餐速度都快,唔駛等五分鐘之內即上。
但建議先預約,否則要等候比較長時間。

但美中不足就係當日飲料中,草莓冰茶已經售罄。
另外爐方面,可能gas 不足食食下要換爐。

整體黎講,推薦大家去食
巴蜀烤魚鍋
巴蜀烤魚鍋
2018-02-06 887 瀏覽
一向最愛打邊爐, 今日黎探d fd 順便試下新野, 經過見到湯.米裝修得幾靚似韓式cafe, 但係原來食台式一人鍋, 咁就入去試下啦~ 可能今日人唔算多, 所有員工好快手, 有好落力, 叫左個招牌魚鍋, 臭臭鍋同埋d小食~ d野食都黎得好快, 5mins 左右就有,花枝丸好多花枝, 不過可以再彈牙d, 但整體不錯~炸雞排真心推介, 炸得香酥鬆脆,裡面用雞脾肉, 肉嫩有汁, 淋走都要叫多塊! 哈哈跟住主角終於出現, 巴蜀烤魚鍋, 個舊魚比我想像中大好多! 而且好新鮮, 外面脆口, 裏面又滑, 我個人一向鍾意辣野, 湯底又要讚,超香花椒味但係又唔會麻到個嘴唇震曬,配料個樣種類都有, 蔬菜都好多, 健康之選! 最後一個係臭臭鍋, 臭豆腐臭味適中, 湯底沙嗲味濃, 帶點甜味, 下面d 配菜好好味, 裡面有粒貢丸真係好爽口~ 整體黎講環境好, 服務好,味道好, 份量重好足! 係遠左少少~ 得閒去開附近都一定會再去!

• 巴蜀魚鍋
  • 炸雞排
2018-02-06 602 瀏覽
之前我太太看網上報導,已經想來吃第一次來,跟我爸媽來第二次來,就跟太太來第三次,就跟太太及一個朋友來來這麼多次,原因是抵食!大部分的鍋也吃過個人最愛臭臭鍋🤤🤤臭豆腐跟台灣吃到的味道很似加上豆瓣醬,回味無窮烤魚也很好吃,魚很嫩但我點了中辣,吃到全頭大汗藥膳、咖哩鍋也有驚喜建議人多可點不同味道用OpenRice 買臭臭鍋有特價如果OpenRice 訂9點來吃,更有7折!(9點前也有8折)折後平均每人$75-80性格比高!唯一美中不足是店內枱少空間細如果早來,更要等地方也有點偏僻但值得推薦!
之前我太太看網上報導,已經想來吃
第一次來,跟我爸媽來
第二次來,就跟太太來
第三次,就跟太太及一個朋友來

來這麼多次,原因是抵食!

大部分的鍋也吃過
個人最愛臭臭鍋🤤🤤
臭豆腐跟台灣吃到的味道很似
加上豆瓣醬,回味無窮

烤魚也很好吃,魚很嫩
但我點了中辣,吃到全頭大汗

藥膳、咖哩鍋也有驚喜
建議人多可點不同味道

用OpenRice 買臭臭鍋有特價
如果OpenRice 訂9點來吃,更有7折!
(9點前也有8折)

折後平均每人$75-80
性格比高!

唯一美中不足是店內枱少空間細
如果早來,更要等
地方也有點偏僻

但值得推薦!
2018-02-03
5 分鐘 (堂食)
  • 招牌臭臭鍋
2018-02-04 421 瀏覽
想不到香港也有臭臭鍋,而且還可以在我家樓下天氣冷,肚子餓,去吃臭臭鍋,因為在家樓下7:00到餐廳,人差不多都滿座了,但還有位置,一家三口就坐下了.婆婆不吃辣,叫了藥膳豚肉鍋,我跟爺爺都喜歡吃辣,爺爺叫了香辣牛肉鍋,我叫了他們家的招牌臭臭鍋!先說下環境,溫馨,但燈光我覺得可以在光亮一些,電視機有畫面沒聲音上菜啦哈哈,奶奶的藥膳鍋有一股當歸的味道,很香!爺爺的香辣牛肉鍋看上去很開胃,但這都不是重點!重點是我的招牌臭臭鍋,味道讓我驚訝!他們家沙茶一定不是普通沙茶醬,一吃就知道是自製沙茶醬,非常新鮮。臭臭鍋比我想像中沒那麼臭,搭配香菜跟芝麻是我喜歡的,湯頭濃香,不油膩,牛肉的份量我覺得可以再多一些沾料自己DIY,那個辣椒粉很好吃,我問店員可不可以買沙茶鍋的沙茶醬跟辣椒粉,店員說他們過段時間才有的零售,我只能等了
想不到香港也有臭臭鍋,而且還可以在我家樓下
天氣冷,肚子餓,去吃臭臭鍋,因為在家樓下
上菜啦
2018-02-01
  • 招牌臭臭鍋
終於來湯·米吃小火鍋了,前一些日子朋友說訂不到位置,但最後我還是拿到了早鳥優惠6折哦由於最近天氣很冷,住在將軍澳真的沒辦法走出去其他區地方食野了,因為最近好想食麻辣野,前日子去了附近的帝王蟹火鍋食,可是還是不夠過癮,今日這一餐讓我覺得可以一排後在食辣野了首先我想評論一下這間店鋪的位置與裝潢!位置方面其實很吃虧,如果我不是住在附近的話可能真的來到將軍澳就在pop corn 商場食飯了,雖然是很鄰近地鐵站,但都需要走幾分鐘喔。不過去到帝景灣商場的時候發現,原來這都叫商場⋯下面的鋪還沒裝修好⋯不過感覺是蠻高級的希望這區再開多些好吃得餐廳吧!到了餐廳發現原來這間店不是很大那種,裝潢有美式風格,桌子算比正常的大小小,但其實我見2人桌叫多小小野食都不是很能放的下⋯不過整體感覺算舒服,一邊聽著杰倫的歌曲一邊食飯,心情都治癒了我和朋友3人一張四人桌,我們訂了6:30的桌子,去到餐廳的時候人數並不多,沒有等位之類的,直接安排入座,我懷疑很多人說要等可能是店家剛開的時候爆場了沒做過來,還好我沒有經歷到,不過也蠻有趣嘛,生活平日這麼悶食品方面我當然要食辣椒,由於餐牌說有的加辣,所以我叫了藥膳豚肉鍋,特辣!服

首先我想評論一下這間店鋪的位置與裝潢!

希望這區再開多些好吃得餐廳吧!

食品方面我當然要食辣椒,由於餐牌說有的加辣,所以我叫了藥膳豚肉鍋,特辣!服務員還以為聽錯了,沒錯!我就是要特辣!之後好點了麻辣臭豆腐,酥炸墨魚丸,手拍清瓜。

麻辣臭豆腐的口味我覺得不夠麻辣,比較像是吃滷水的香味,不過味道還挺特別的,我之前只吃過炸的。

酥炸墨魚丸說實在的,沒什麼特別⋯我們就是嘴賤吧,haha

手拍青瓜,味道很開胃,就是拍的可以在用力些,這樣才入味嘛。

我的藥膳豚肉鍋(特辣),服務員說之前沒人這樣食過,當我的鍋端上來的時候感覺好像譚仔的麻辣湯底⋯紅色的..視覺上我覺得算說服我了,之後才我一嚐,正!濃厚的當歸味湯底搭配特辣口味,菜和肉都吸著湯底,真的不錯喔,很特別!之後還要讚一下服務員的態度,很客氣,主動問我們要不要加水之類的

食完店家還附上了$20元優惠卷,還了解我們的意見,算不錯了哦,希望能推出更多口味的鍋物,下一次我也會來吃的

不好意思,這次忘記照相了⋯不過我還會再來食的,到時候再給大家補發照片。

2018-01-28
  • 藥膳豚肉鍋 (特辣)
  • 麻辣臭豆腐
  • 手拍小青瓜
  • 芋香奶茶
六點去到。全部人一齊入去。全場爆滿。叫完野食*「等足一個鐘」*先有野食!認真冇吹水!從來冇試過有餐廳甘慢。我諗佢廚房得幾個爐。真係幾個幾個慢慢煮。一次出得幾個。個到40-50人。等到等都顛。其他枱有小朋友都得到黑晒面。吹都冇用。因為枱枱都係咁。人地都冇野食。一個鐘淨坐。野飲就出得好快因為係鋪面就甘整。飲晒都冇野食呢。野食方面。問心唔係差。等左成個鐘。餓死左。比咩都覺得好食啦。就算唔洗錢都唔會再去。等一個鐘。不可以原諒!
六點去到。全部人一齊入去。全場爆滿。

叫完野食*「等足一個鐘」*先有野食!認真冇吹水!

從來冇試過有餐廳甘慢。

就算唔洗錢都唔會再去。等一個鐘。不可以原諒!
2018-01-08
60 分鐘 (堂食)
第一次要開户口打評語竟然為左咁~之前睇到地鐵個廣告, 再上黎依度SEARCH下啦~我見小店新開又多好評就黎一試....因為間野其實都難搵嫁~~~黎到都有好幾堆人等位...我都唔記得等左幾耐就入坐~~入到去D位都好迫,枱與枱之間得條哪位...好易會幫佢地擦枱柯打左個臭臭鍋同魚鍋....等左超過45分鐘 當你個魚係要煮要盛先拎出黎, 難度人地下下落單你先煮?咁咪個個都有排等?個臭臭鍋D料唔洗煮啦?..點解都可以耐成咁? 其實一間小店專食鍋既,你地一眼望晒嫁啦!見到客人枱面空空都可以幫忙催促下囉..等就等左咁耐,食就食左半個鐘都無... 烤魚果個份量大,都香既...另外臭臭鍋就無特別,份量唔多..總結黎講,除左個魚叫做大份,味道OK, 其他要等咁耐為左個湯底, 其實可以食番快餐連鎖店既火鍋~ANYWAYS, 試過一次就夠了!!!!!!!!!!!!
第一次要開户口打評語竟然為左咁~
黎到都有好幾堆人等位...我都唔記得等左幾耐就入坐~~
入到去D位都好迫,枱與枱之間得條哪位...好易會幫佢地擦枱
柯打左個臭臭鍋同魚鍋....等左超過45分鐘
ANYWAYS, 試過一次就夠了!!!!!!!!!!!!
題外話/補充資料: 以為無劣評,原來睇真D係果D人冇比整體評分
2018-01-14
45 分鐘 (堂食)
2018-01-17 485 瀏覽
Fb見到廣告,就山長水遠黎試下啦!話曬係香港真係未聽過有臭臭窩!強烈建議大家要訂位,店舖的算大,但真係人山人海,等左一段晚間位。我地6個人一齊黎食,咩窩都可以試下!先叫左幾個小食,鹽酥雞冇得輸!必食推介!炸得非常鬆化!粉漿厚薄岩岩好,外鬆內軟!肯定係即叫即做先有嘅較果!雖然多人,小編十分配服小店有咁嘅水準!味道都一流,咸味岩岩好,忍唔住encore 多左一碟!第一次試唔係炸嘅臭豆腐,有d似老水咁。聞落比炸嘅冇咁臭(但都係臭)不過感覺冇咁熱氣,好似感覺良好d! 豆腐味唔算濃,但好滑。鍾意佢上面配嘅辣粉,味道層次超豐富!勁正!首先上個臭臭窩!wow真係臭wor! 建議叫有辣味嘅窩!佢地嘅辣真係好正!之後,魚窩都係我嘅最愛!偷聽到老闆介紹,佢地嘅魚係每日新鮮入貨之餘....聽到我o咀嘅係!佢地真係係新薑入貨!有年份嘅孜然! 好誇張呀,難怪咁鬼香!魚皮香脆,骨唔算多!推薦佢地嘅辣,對於一般食得辣嘅就叫小辣,可以刺激下嘅就叫中辣啦。我地冇人叫大辣!因為中辣已經對我黎講好辣啦!其他窩都係好食但唔特別!冇辣嘅窩味道偏淡。
我地6個人一齊黎食,咩窩都可以試下!

勁正!首先上個臭臭窩!
wow真係臭wor! 建議叫有辣味嘅窩!佢地嘅辣真係好正!

其他窩都係好食但唔特別!冇辣嘅窩味道偏淡。
2018-01-16 363 瀏覽
之前訂了7點, 準時去到都要攞飛, 與WALK-IN無分別, 當時才叫到4號, 我15號飛, 見有排等,又落雨, 門口推滿人, 唯有食第二間~~今次book 6點, 店內只有3枱客, 順利安排入座.  (其後陸陸續續都是WALK-IN客, 只要有枱, 他們都會安排入座, 所以之後訂左位的, 就變相要攞飛等位.)店內初初只有兩個女服務員, 後來才多一個男的做水吧, 一個姐姐傳菜.飲品先來, 等了差不多35分鐘才有得食~~ 飲品都差不多飲完~~叫了一個臭臭鍋(唔辣)和香辣牛肉鍋(小辣), 可選不同辣度的.湯底濃, 有驚喜, 味道不錯, 有很多菜同配料, 但份量, 男士應該唔夠, 要加小食, 牛肉或公仔麵等服務質素有待改善, 經OPENRICE 訂位有折, 可以一試!

2018-01-14