2022-07-17
今日同老公係將軍澳行下街,之後就踏單車,我地沿住海旁一路踏,個景觀真係好靚。我地踏到南澳海濱就停低,之後搵野食。咁熱老公話要熱辣辣打邊爐😂咁岩四圍行見到呢間有一人一鍋所以就試下。。。入到去個冷氣好涼爽!同埋估唔到都好多人食,我地6點半去到得番2張枱,之後都要等位啦。一人一鍋選擇好多,又有好多配料可以加。招牌臭臭鍋哇。一上到枱好大個鍋,滿滿配料,入面有豚肉,豬皮,貢丸,萵苣,薯仔,臭豆腐,薯粉,鴨血,枝竹,娃娃菜,金菇,,粟米,芽菜。。。好多,每樣都有一件。佢個臭豆腐好好食,仲有勁多芫茜,大讚我覺得個湯底有啲似沙茶醬咁,小小甜甜地。所有配料吸哂湯底個味,好好食!最後加埋個粉絲,滿足巴蜀烤魚鍋一樣好大份,舊魚都好大件,應該係鯇魚而且係炸過,所以食入口好香口,完全唔會柴同油,鍋入面一樣有好多配料。我地只係叫左bb辣,已經好辣,仲要越滾越辣。另外我地加左海鮮配料,加左鮑魚,青口,大蝦同花螺。海鮮應該餐廳已經加工過,所以放入鍋煮一陣加熱就食得啦。。材料都好新鮮!仲有仲有,大推鹽酥雞扒!超好食,即點即炸又酥脆。上枱已經切好一件件,食入口有肉汁又嫩滑。加上醃好左,好香唔會過咸,好有台灣夜市風味!芝士
招牌臭臭鍋
巴蜀烤魚鍋
仲有仲有,大推鹽酥雞扒!
芝士茶茶8號加仙草+爆檸四季春
芝士奶蓋勁濃厚綿密,茶底夠清香,加上仙草好解渴又消暑。平時一杯手搖飲品都覺得好大杯飲唔哂,今次勁快飲晒唔夠喉😎
爆檸四季春用上原個檸檬,有檸檬茶嘅味道,但吞入肚又覺得係清茶,夏天清涼好夾!
最意想不到係,餐廳有2枱都係台灣人,因為聽得出台灣口音,好想去旅行🥺,聽到有個台灣媽媽話成日過嚟食,個味道似佢係台灣食臭臭鍋。哈,我又偷聽人地講嘢😆😆不過又真係幾好食😋