2023-03-17 239 瀏覽
前排天氣突然又凍返,所以同朋友一致決定要打個邊爐!朋友係中環附近返工,所以揀左呢間樓上鋪麻辣青瓜雲耳-青瓜清爽,雲耳爽口,再加上啲辣椒同花椒香味,真係好開胃!清香椰子雞煲-椰子味好清香,雞肉又滑又嫩,湯汁都有佢哋嘅香味,真係一道好清甜又濃郁嘅湯煲安格斯肥牛-肥牛十分嫩,好滑,好juicy-牛味濃而且肉質細緻自家製牛肉丸-十分新鮮,肉質厚實,香料又夠足-口感爽彈,下次必encore 竹生帶子丸-超級鮮甜,帶子肉質好滑,一啖就令人回味無窮!-加左竹生更有口感,非常有驚喜

麻辣青瓜雲耳
-青瓜清爽,雲耳爽口,再加上啲辣椒同花椒香味,真係好開胃!
麻辣青瓜雲耳

安格斯肥牛
-肥牛十分嫩,好滑,好juicy
-牛味濃而且肉質細緻
安格斯肥牛

自家製牛肉丸
-十分新鮮,肉質厚實,香料又夠足
-口感爽彈,下次必encore

竹生帶子丸
-超級鮮甜,帶子肉質好滑,一啖就令人回味無窮!
-加左竹生更有口感,非常有驚喜
自家製牛肉丸& 竹生帶子丸

2023-03-16 92 瀏覽
感謝朋友帶我嚟食私房菜火鍋椰子雞煲甜入心,超正🥹🥹餐廳唔算大,但係環境乾淨舒適,啱晒聚會老火湯煲固然之吸引,可以喺打邊爐之前,飲返碗靚湯,係好幸福嘅事!揀咗椰子雞煲,貪佢夠滋潤🥰🥰超清甜!雞又夠滑嘟嘟,非常推薦😎😎魚皮響鈴 雙拼自家製,果然唔同啲!即叫即整,小心焫親咀仔😛😛響鈴用「鬆脆」形容就最適合點埋醬汁,酸酸甜甜,就咁食已經好好食,絕對唔需要放落湯竹笙帶子丸見食材配搭幾特別,就梗係要試試啦,估唔到又幾好食喎口感豐富,爽彈之餘,又食到少少竹笙有趣又好味👍🏼👍🏼水晶奶黃飽實在冇辦法抗拒水晶包☺️☺️打邊爐係另一番風味外面鹹鹹地,入面滿滿嘅濃厚奶黃,仲要係流心嘅狀態,成件事真係好邪惡😈😈味噌大根黑豚餃有自家製嘅餃子雲吞,點都一定要叫咁先知道間餐廳堅唔堅😎😎依隻餃子,值得推薦🔥🔥味噌、蘿蔔、豬肉嘅配搭令成隻餃子肉汁滿滿,有蘿蔔嘅清甜味道,一絲絲蘿蔔咬落去口感層次又豐富啲味道甜甜地,堅好食🥰🥰再食埋靚靚皇帝菜吸收晒濃郁嘅椰子雞湯成餐飯就變得超完美整體嚟講,食物製作用心,自家製嘅食品創新得黎又好食,鍾意打邊爐嘅話,認真要試試😉
感謝朋友帶我嚟食私房菜火鍋
椰子雞煲甜入心,超正🥹🥹

餐廳唔算大,但係環境乾淨舒適,
啱晒聚會

老火湯煲固然之吸引,
可以喺打邊爐之前,
飲返碗靚湯,
係好幸福嘅事!
揀咗椰子雞煲
貪佢夠滋潤🥰🥰
超清甜!
雞又夠滑嘟嘟,非常推薦😎😎

魚皮響鈴 雙拼
自家製,果然唔同啲!
即叫即整,小心焫親咀仔😛😛
響鈴用「鬆脆」形容就最適合
點埋醬汁,酸酸甜甜,
就咁食已經好好食,
絕對唔需要放落湯

竹笙帶子丸
見食材配搭幾特別,
就梗係要試試啦,
估唔到又幾好食喎
口感豐富,
爽彈之餘,又食到少少竹笙
有趣又好味👍🏼👍🏼

水晶奶黃飽
實在冇辦法抗拒水晶包☺️☺️
打邊爐係另一番風味

味噌大根黑豚餃
有自家製嘅餃子雲吞,
點都一定要叫
咁先知道間餐廳堅唔堅😎😎
依隻餃子,值得推薦🔥🔥
味噌、蘿蔔、豬肉嘅配搭
令成隻餃子肉汁滿滿,
有蘿蔔嘅清甜味道,
一絲絲蘿蔔咬落去口感層次又豐富啲
味道甜甜地,
堅好食🥰🥰

再食埋靚靚皇帝菜
吸收晒濃郁嘅椰子雞湯
成餐飯就變得超完美

2023-03-15 50 瀏覽
當我走進湯煲餐廳時,第一件令人印象深刻的是它的環境。餐廳以淺色調為主,光線柔和,讓整個空間顯得舒適、溫馨,令人感到放鬆,為就餐氛圍增添了熱烈的氣息。湯煲的菜單非常多樣化,點的是他們的四川麻辣火鍋和芫茜皮蛋鍋。湯汁的辣度很高,但卻非常好吃,而芫茜和皮蛋煲組合清淡,就禁飲都好正!蘇格蘭安格斯肥牛和頂級本地手切騸牯牛等肉類菜餚,都能讓人垂涎欲滴,非常美味,而且新鮮肉質鮮嫩多汁,經過簡單的烹調後,口感更是令人驚喜此外,他們的蔬菜拼盤和冬瓜件也很出色,非常新鮮,色彩鮮艷。他們的牛肉餃和黑豚餃也非常好吃,肉香四溢,經過簡單的沾醬後更是美味無比。此外,蜂巢凍豆腐也是一個非常特別的菜餚。外表看起來很普通,但當你一咬下去,豆腐的柔軟口感和湯底融合在一起,讓人回味無窮。除了食材是主廚親身挑選外,而且還特別細心,會有介紹食物放在湯底的時間,總體而言,湯煲餐廳是一個非常值得一試的地方。他們的菜單多樣化,用料新鮮,而且味道絕佳。此外,餐廳的環境也非常舒適,適合一個小聚會或情侶約會。如果你正在尋找一個品質卓越的火鍋餐廳,那絕對不容錯過。

此外,他們的蔬菜拼盤和冬瓜件也很出色,非常新鮮,色彩鮮艷。

2023-03-15 259 瀏覽
當我走進湯煲餐廳時,首先映入眼簾的是它的環境。整個餐廳以淺色為主,裝修風格簡約卻不失溫馨,讓人感到非常放鬆舒適。菜單上有許多選擇,有多種老火湯煲、海產、金豬類、手打丸、精湛牛肉、雞羊、鮮菌類、時蔬、手工餃、滑類、粉麵同各種飲品👍🏼我們點了一個鴛鴦鍋:四川麻辣煲、芫茜皮蛋煲這個四川麻辣很過癮,辣得來帶點麻,超正!芫荽皮蛋鍋可以當湯飲,我和朋友打邊爐之前都飲了兩碗! 😝 另外,這裏最出名是蘇格蘭安格斯肥牛和頂級本地手切騸牯牛,讓人口水直流。特別推介頂級本地手切騸牯牛,口感超有驚喜,老闆親自入靚牛,騸牯牛肉質嫩滑、脂肪油花豐富而肥美,根據店舖指引,煮10秒鐘之內就可以,牛肉味好香,超好食😋另外,我點了他們的冬瓜件,味道非常清新,一下子就讓我忘卻了外面的寒冷。此外,他們的牛肉餃和黑豚餃也非常好吃,肉香四溢,經過簡單的沾醬後更是美味無比。最讓我驚艷的是他們的水魷魚,超爽口,配上濃郁的沙茶醬,讓人欲罷不能。蜂巢凍豆腐也是另一道非常特別的菜餚,它的外層是甜美可口的蜂巢糖,內裡則是絲滑柔軟的豆腐,吃起來非常有趣。總之,湯煲餐廳是一個非常值得一試的地方。他們的菜品新鮮、口味獨特、環境舒適,無論是與朋友一

我們點了一個鴛鴦鍋:四川麻辣煲、芫茜皮蛋煲
這個四川麻辣很過癮,辣得來帶點麻,超正!
芫荽皮蛋鍋可以當湯飲,我和朋友打邊爐之前都飲了兩碗! 😝

總之,湯煲餐廳是一個非常值得一試的地方。他們的菜品新鮮、口味獨特、環境舒適,無論是與朋友一起聚餐,還是與情人共度浪漫時光,都是一個非常不錯的選擇。
2023-03-14 55 瀏覽
放工約埋家姐打邊爐『湯煲』好就腳上環站行兩分鐘就到🤭餐廳環境乾淨舒服閒日夜晚唔算多人兩姊妹靜靜地傾下計就啱曬👍🏼鍾意呢度食物選擇又多又精緻湯底都十幾款頭幾款仲係店家推介嘅老火湯建議大家打邊爐前飲啖靚湯補補身🥰餐牌背後仲有個表話你知食物最佳嘅烹煮時間咁就唔怕徒咗嘅食材啦~調味料貴精不貴多最正係自家製蝦醬入面有大量原粒蝦米而且係新鮮每日即製非常鮮味😋【清香椰子雞煲】第一啖入口超清甜好香椰子味而且雞肉都好滑店家仲細心地配埋沙薑同青檸方便大家食埋啲雞肉💯【即炸魚皮及響鈴雙拼】呢個真係必食推介!魚皮香脆不油膩響鈴就超鬆化配合平時沾炸雲吞嗰款甜酸醬開胃又惹味😋😋😋【自家製墨魚丸及竹生帶子丸雙拼】『湯煲』其中一個最正嘅位係有師傅即叫即做手工丸子粒粒都好飽滿仲超彈牙!🤩墨魚丸好鮮味同平時食到嘅完全無得比竹生帶子丸就比較特別仲混合咗芹菜同甘荀碎口感豐富沾埋蝦醬鮮味double up🤤【安格斯肥牛(半份)】肥瘦得宜嘅牛肉一啲都唔靭而且重肉味兩個人食半份剛剛好☺️☺️【味增大根黑豚餃】爆多餡料😂滿口清甜蘿白加軟熟豚肉味道偏甜,都幾特別值得一試😉【自家製酸梅湯】自家製就有清爽感甜而不膩火鍋必飲清新醒胃👍🏼👍🏼👍🏼
放工約埋家姐打邊爐

建議大家打邊爐前
飲啖靚湯補補身🥰

餐牌背後仲有個表
話你知食物最佳嘅烹煮時間
咁就唔怕徒咗嘅食材啦~

調味料貴精不貴多

而且雞肉都好滑
店家仲細心地配埋沙薑同青檸
方便大家食埋啲雞肉💯

【即炸魚皮及響鈴雙拼】
呢個真係必食推介!
魚皮香脆不油膩

• 清香椰子雞煲
  • 竹苼帶子丸
  • 水晶奶黃包
2023-03-12 39 瀏覽
今晚去了上環打邊爐,餐廳出名每日限量的騸牯牛,唔係度度都吃得到。打邊爐醬料梗係重要,呢度的蝦王醬料,用上蝦頭蝦膏蝦子熬製,少少辣,配肉類或海鮮都非常提鮮。呢度的湯底都係老火湯形式熬製,湯頭鮮味冇味精。叫了天麻川芎白芷魚頭煲,有濃郁嘅藥材香,奶白色的湯頭入口清甜,呢度加湯都係用上上湯,湯內的紅棗杞子味慢慢滲出,所以湯底會越食越甜,個湯頭用料比其他店更足料,十分回味!安格斯肥牛,有雪花又有牛味,最緊要入口不乾。自家製蝦丸,蝦肉用料十足,入口非常彈牙,仲食到蝦肉粒。竹笙帶子丸,幾新奇嘅配搭,竹笙味唔算突出,但係非常彈牙。紐西蘭雪花牛肉片,薄薄羊片一燙即熟,羊味剛剛恰當。川式麻辣牛肉餃,入口香辣,花椒味道慢慢滲出,非常有後勁。味噌大根黑豚餃,蘿蔔清甜爽口,加埋味噌,有種好突出嘅甜味及發酵過的豆味。蔬菜拼盤,油麥菜,芥蘭,菜心,唐生菜,小白菜,種類非常之多,份量啱啱好。餐廳嘅備料非常有心思,手打丸子,手工餃及包類,甚至乎簡單嘅響鈴,都係師父即叫即做,唔會係來貨,食物要求高,湯頭更加令人想一試再試,再三回味!

安格斯肥牛,有雪花又有牛味,最緊要入口不乾。

自家製蝦丸,蝦肉用料十足,入口非常彈牙,仲食到蝦肉粒。

竹笙帶子丸,幾新奇嘅配搭,竹笙味唔算突出,但係非常彈牙。

紐西蘭雪花牛肉片,薄薄羊片一燙即熟,羊味剛剛恰當。

川式麻辣牛肉餃,入口香辣,花椒味道慢慢滲出,非常有後勁。

2023-03-12 35 瀏覽
餐廳位於上環地鐵站附近嘅樓上鋪,配上簡約嘅裝修,地方算大座位寬闊👍🏼首先當然係選擇湯底啦,餐廳主打自家老火湯,選擇都多🤤落單之後店員會上一個醬料盤,可以根據自己喜好去調味,有三個醬料位非常方便,其中一個係餐廳自家制嘅蝦皇醬,用咗唔同蝦嘅部位炒,十分香濃😋前菜麻辣青瓜雲耳,唔算好辣但夠晒麻清香椰子雞煲我哋簡嘅湯底,先以清湯咁上,足料而味道非常清甜嘅椰子香,雞肉可以配上沙畺同青檸食用,最後加上雞湯準備打邊爐🍲我同朋友都忍唔住飲左幾碗先開始打邊爐🤣自家製牛肉丸 & 竹生帶子丸另加$20 雙拼嘅手打肉丸,都幾大粒,牛肉丸味道似牛肉球咁,帶子丸非常彈牙即炸魚皮及響鈴雙拼即炸魚皮真係好酥脆,啲魚皮好薄,啲油又唔會太多,啲鹽味又恰到好處,浸落湯底又得,配上酸甜汁就咁點嚟食都得!另外即炸響鈴都係好香脆,掛湯一流!

前菜
麻辣青瓜雲耳,唔算好辣但夠晒麻

自家製牛肉丸 & 竹生帶子丸

即炸魚皮及響鈴雙拼
2023-03-11 37 瀏覽
香港人一年四季都咁鍾意打邊爐,包括我🤪今日去上環一間叫湯煲私房火鍋,因為佢嘅湯底係出名老火湯又冇味精,淨係飲湯都正湯底揀咗天麻川芎白芷魚頭煲,一上枱藥材味唔算太濃,飲一啖又甜又潤喉,連飲兩大碗店員介紹自家炒嘅蝦王醬,用蝦頭蝦膏蝦子慢慢炒香,再加少少辣椒,蝦味超濃安格斯肥牛,薄切,基本上淥兩三秒就食得,唔太肥有肉香自家製蝦丸及竹笙帶子丸,可以揀雙拼,試多啲唔同款。蝦丸大大粒,幾啖先食得哂,調味啱啱好,唔點醬油都OK帶子丸加咗竹笙勁爽口,但嫌略淡口,點蝦皇醬食一流紐西蘭雪花羊肉片,一碟有勁多片,因為帶有肥膏,食到羊嘅騷味,鍾意食羊嘅一定喜歡川色麻辣牛肉餃,辣味唔算勁,麻味就啱啱好,比想像中刺激好食味噌大根黑豚餃,係店舖嘅名物,估唔到大根同豬肉味噌可以咁夾,超好食蔬菜拼盤,全部都係時令蔬菜,好新鮮,款式又多,食埋佢就大滿足啦
香港人一年四季都咁鍾意打邊爐,包括我🤪

安格斯肥牛,薄切,基本上淥兩三秒就食得,唔太肥有肉香

自家製蝦丸及竹笙帶子丸,可以揀雙拼,試多啲唔同款。
蝦丸大大粒,幾啖先食得哂,調味啱啱好,唔點醬油都OK
帶子丸加咗竹笙勁爽口,但嫌略淡口,點蝦皇醬食一流

川色麻辣牛肉餃,辣味唔算勁,麻味就啱啱好,比想像中刺激好食
2023-01-24 1143 瀏覽
.🌃 食肆為私房菜火鍋店,位於上環區, 鄰近上環港鐵站E1出口,餐廳設計為私房菜格局 , 設有不同的房間 , 顏色以米白色為主 裝修比較簡約,有着私人空間,觀感幾舒適。.🍲 餐廳在食材方面比較出色,選擇真材實料嘅自家製手工湯底及各款手工配料。.👤 首先店員呈上一個醬料拼盤, 讓客人自行混合醬料, 店員主動推介蝦皇醬,由大廚精心製成, 選用了蝦的部位, 用咗唔少嘅蝦乾、 蝦膏、蝦子, 味道好香, 有啲似蝦味xo醬。-.🥘 椰子雞鍋💲 288👉 呢個雞鍋非常之養生, 有唔少嘅椰子, 紅棗, 杞子等, 再加上雞件, 飲落非常之清甜, 有啖啖嘅椰子味, 仲有啲紅棗杞子味, 非常足料, 記得記得要飲曬啲湯🤤, 仲有雞件都幾嫩滑, 啖啖湯都非常之鮮甜同埋足料, 小編仲飲咗唔少湯, 其實仲未打邊爐🤣。.🐖 日本白金腩肉(半份)💲 138👉 半份雖然份量唔係好多, 但每件 白金腩肉都十分厚切, 油脂感好豐富, 食落幾甘香爽口, 食完有啲唔夠喉😍。🐟 脆骨魚腩💲 118👉 擺盤方面擺得幾靚,魚腩好厚切同肥美, 脆骨魚腩用嚟打邊爐好適合, 食落好鮮甜, 口感爽口彈牙。🐷 雜菌拼盤💲 108👉 有四款雜

🥘 椰子雞鍋
💲 288

🐖 日本白金腩肉(半份)
💲 138

🐟 脆骨魚腩
💲 118

🐷 雜菌拼盤
💲 108
👉 有四款雜菌類, 百靈菇、雞脾菇、鮮冬菇同埋金菇, 食落都幾彈牙,每款都可以試少少, 叫呢一個拼盤合適不過。

🍹 酸梅湯
💲 78
👉 一揸份量都有好多, 係餐廳自家製, 味道酸酸甜甜, 打邊爐解渴好合適。

📍 湯煲私房火鍋
上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-12-05 322 瀏覽
氣溫急降黎咗呢間主打靚老火湯底嘅火鍋店,原來除咗私房菜亦都有私房打邊爐。呢到嘅幾款老火湯底都非常吸引,火鍋配料方面除咗各式肉類,其他配料好似丸類、餃類、包類等都係全手工自家製作,非常新鮮。清香椰子雞煲 $288湯底我哋揀咗呢款椰子雞湯,一上湯底店員就溫提我哋可以先飲啖靚湯。個椰子雞湯的確好飲,香濃嘅雞味加埋清香椰子,十分之鮮甜。而且個鍋好足料,有大量嘅雞件,雞肉好嫩滑。鮮滑牛肉 $168肉類方面我哋叫咗滑牛肉,食落好鮮嫩,牛肉味濃,牛肉唔會切得太薄,食落有少少咬口得黎又容易咬開。西班牙黑毛豬梅肉(例) $128除咗牛肉,亦都叫咗黑毛豬,梅肉部位所以肉非常腍,有肉香但唔會有豬臭味。川色麻辣牛肉餃拼味噌大根黑豚餃 $108我哋叫咗雙拼餃,咁就可以一次過食哂兩款口味。大推麻辣牛肉餃,麻香惹味勁過癮,咬開仲有啖啖牛肉汁。另一款味噌黑豚餃食落除咗味噌,仲帶少少蘿蔔嘅清甜味,幾清新。自家製蝦丸 $108蝦丸都幾大粒,而且係自家手工打出黎,粒粒都彈力十足,食落Q彈有口感。蔬菜拼盤 $108食得肉多,都叫咗份蔬菜解吓膩,拼盤有唔同種類嘅蔬菜,放落老火湯到滾兩滾,吸收哂個湯底精華,好鮮甜。。。湯煲私房火

清香椰子雞煲 $288

鮮滑牛肉 $168

西班牙黑毛豬梅肉(例) $128

川色麻辣牛肉餃拼味噌大根黑豚餃 $108

自家製蝦丸 $108

蔬菜拼盤 $108

湯煲私房火鍋 (上環)
上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室

2022-11-29 257 瀏覽
🥄湯煲私房火鍋 🔍上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室-----朋友約黎呢間火鍋私房餐廳⚽睇波打邊爐。餐廳好多大檯好適合朋友Gathering,或者大型家庭聚會,用餐氣氛幾好,好有屋企Feel,仲比我巧遇盧巧音同Kolor成員😆。佢哋由醬料到食材,好多都係自家製,醬料上推薦佢地師傅自己炒製嘅蝦皇醬,裡面有啖啖🦐蝦乾,味道上同XO醬差不多,非常香。✨雜菜豆腐白湯鍋($128)✨脆骨魚腩($118)✨西班牙黑毛豬梅肉($128)✨自家製蝦丸($108)✨味增大根黑豚餃($88)✨冰河手打稻庭烏冬($88)✨鳳城水餃($88)簡簡單單嘅🥬雜菜豆腐鍋,用料新鮮,蔬菜翠綠,湯色奶白,入口清甜,食得出無味精,洽滑溜嘅手打稻庭烏冬份外合適。🐟脆骨魚腩魚脂豐腴,啖啖魚油感令人欲罷不能 ,而且用咗粉絲鋪底,等於叫一個配料送多樣,抵食。魚腩表面撒上菊花同小紅花,貌相iGable。🐖黑毛豬梅肉肉脂味濃郁,紋理清徹,脂肪比例恰到好處,亦毫無雪味,質感柔嫩。手製蝦丸粒粒jumbo size,蝦味未算極出,但勝在彈牙。相對黎講,個人更愛有蝦有肉有木耳絲,口感更為豐富,蝦味更突出嘅鳳城水餃🥟。而味增大根黑豚餃則屬

🥄湯煲私房火鍋
🔍上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室
-----

✨雜菜豆腐白湯鍋($128)
✨脆骨魚腩($118)
✨西班牙黑毛豬梅肉($128)
✨自家製蝦丸($108)
✨味增大根黑豚餃($88)
✨冰河手打稻庭烏冬($88)
✨鳳城水餃($88)

手製蝦丸粒粒jumbo size,蝦味未算極出,但勝在彈牙。相對黎講,個人更愛有蝦有肉有木耳絲,口感更為豐富,蝦味更突出嘅鳳城水餃🥟。而味增大根黑豚餃則屬特色之選,絲絲蘿蔔絲混以味增黑豚,味道較濃,係第一次食到嘅味道。

2022-11-27 140 瀏覽
私房菜就聽得多,私房火鍋店就真係第一次去😳 主廚對食材非常講究,用料一定要上乘、新鮮,醬料除咗傳統打邊爐醬油同蒜外,仲有主廚自家炒嘅蝦皇醬,類似XO醬口感,點任何食物都可以提鮮!🥥清香椰子雞煲 $288餐廳主打老火湯底,我地嗌咗椰子雞煲,一飲超清甜,椰子味隨後滲出,雞件亦非常嫩滑!餐廳仲預備埋鮮刨沙薑同青檸俾客人點雞,誠意十足😚🐮頂級本地手切騸牯牛 $428/例牌騸牯牛全港每日得十五隻,所以唔係度度都有得食!佢肉質嫩得黎富有彈性,每啖都有種騸牯牛獨有嘅raw味,牛味十足,正!🐮🍡竹笙帶子丸 $148即叫即打嘅丸類非常大粒彈牙,每啖除咗充滿芫荽香仲會食到帶子粒嘅鮮甜同竹笙嘅爽口,呢個配搭幾新鮮!飲料嗌咗自家製酸梅湯($38),酸度適宜帶回甘,好飲!

🥥清香椰子雞煲 $288

🐮頂級本地手切騸牯牛 $428/例牌

🍡竹笙帶子丸 $148

飲料嗌咗自家製酸梅湯($38),酸度適宜帶回甘,好飲!
2022-11-24 85 瀏覽
🐽打邊爐既私房菜真係第一次食😗地方唔大所以得幾枱~。👅清香椰子雞煲 ($288)店員最推薦椰子雞湯🥥落左好多椰子水,飲到椰子既清甜味,但整體黎講無想像中咁濃郁,而且個湯偏油😶有唔少雞肉,但雞肉肉質有啲嚡口,係好在唔會好乾👌🏻無乜雞既肉味,係索左啲湯汁好少少🧐呢到既即炸響鈴 ($88)既建議食法係就咁即食唔洗淥落湯到😛一咬陣熱氣湧出黎,口感係一粒粒咁散開好香脆酥化,完全無油膩感👍🏻點埋個甜酸醬食幾夾! 即刻諗起酒樓食炸雲吞既感覺🤣我試左淥一淥落湯再食就感覺無咁熱氣😌爽滑牛脷片 ($168)唔會好韌,幾有口感,淥一淥就食得🤪日本白金豚腩肉 ($138/例牌)比較少見,脂肪既比例多過肉😬肥膏位口感幾Q彈!味噌大根黑豚餃 ($88)幾有驚喜😆餃子皮好軟好薄,一咬係食到白羅白既香甜味同爽脆感😋加上肉餡好juicy,成個味道更加甜! 川色麻辣牛肉餃 (+$20雙拼)陣麻辣味好突出,偏向重味,但辣度係岩岩好既😃都幾特別!竹生帶子丸 ($148) 有紅蘿蔔粒既甜味同帶子粒既鮮味😙自家製蝦丸 (+$20雙拼)有幾足料既蝦肉,雖然無乜鮮甜味但口感彈牙🤓
🐽打邊爐既私房菜真係第一次食😗地方唔大所以得幾枱~

👅清香椰子雞煲 ($288)

爽滑牛脷片 ($168)唔會好韌,幾有口感,淥一淥就食得🤪

2022-11-24 77 瀏覽
朋友介紹呢間樓上火鍋店真係充滿驚喜我這個牛魔王 第一次食騸牯牛鮮味彈牙有咬口係我食過最靚嘅手切肥牛之一🈵原條象拔蚌推介其實海鮮 新鮮已經滿分肥美鮮甜 讚好耐未食過鮮嫩豬潤就算過熟 一樣粉嫩鮮味然後必須強推我鍾意嘅丸類服務員說全部自己店出品所以就是不一樣用了新鮮爽滑彈牙個人最喜歡手打墨魚丸手打牛丸 正 好正還有一個爆漿蟹子丸不知道有沒有記錯名稱好味道不懂形容 大家試吓就知道啦總括來說 非常滿足 朋友和我都說必須繼續幫襯💯

朋友介紹呢間樓上火鍋
好味道不懂形容 大家試吓就知道啦
總括來說 非常滿足
朋友和我都說必須繼續幫襯💯

2022-11-21 63 瀏覽
2022.11.16打邊壚都有私房菜?無錯呀!今日放工同友人去左上環呢間新開張既火鍋店食晚餐🍲樓上鋪位私隱度較高😎裝修簡潔舒服✌🏻湯底款式有十多款💁🏻‍♀️而火鍋配料超過百款😍仲有好多酒精飲品供應🍻🥃 我地兩個人心大心細下最後唔想眼闊肚窄🙃所以最後揀完湯底再加多六款食材同一款酒精飲品就收手啦😝等緊食物時店員會遞上醬料給食客自由MIX!其中帶有少辣既蝦醬仲要係自家製!好惹味🤤湯底揀左黑蒜姫松茸脊骨湯❤️依家天氣涼補血氣最好不過👍🏻湯底好足料,有好多件鮮甜脊骨、大大條姫松茸、黑蒜、紅棗!未打邊爐前先細味幾碗湯水真係好滋補嫁🥰而打邊壚牛肉一定必叫🐮今次揀左頂級🇭🇰本地手切🔪騸牯牛🐮雖然價錢會比其他牛肉貴,但食完之後就會明咩叫一分錢一分貨!每日係香港供應既份量超少!而且脂肪比例平均,牛肉味濃加上肉質嫩滑!放入火鍋十秒就剛剛好✅而手打丸子同手工餃係可以加$20選擇雙拼🙂所以丸子類揀左自家製墨魚丸🦑竹生帶子丸🤍而手工餃揀左川色川辣牛肉餃🐮同味增大根黑豚餃🐷前者兩款丸子大粒又超彈牙🦷鮮味十足🫶🏻而兩款手工餃各有特色💋前者香辣味好過癮,而後者係鮮甜爽口!十分推薦💯注意健康既我當然唔少得菜菜子啦🥬今次揀左本
2022.11.16

打邊壚都有私房菜?
無錯呀!今日放工同友人去左上環呢間新開張既火鍋店食晚餐🍲
樓上鋪位私隱度較高😎裝修簡潔舒服✌🏻

而手工餃揀左川色川辣牛肉餃🐮同味增大根黑豚餃🐷

注意健康既我當然唔少得菜菜子啦🥬今次揀左本店推介既芥蘭苗💚好嫩綠新鮮!

最後咁開心當然唔少得飲番杯黑啤🍺為今晚晚餐劃上完美句號⏺