2009-09-02 24 瀏覽
帶大小公子到金魚街遊覽, 順便可泊車响新世紀, 於是揀咗呢度飲茶, 出發前已到開飯check過呢度下午茶抵食, 所以較好時間兩點半到, 點知仲有好多人等位, 犀利! 結果等咗成大半個鐘! 店內裝修好有地道四川江南風格, 有位坐抵後, 即時點菜, 因小公子已經餓到不得了! 好多上海餸都做半價, 廿零蚊碟, 其他廣東點心特點都係+四蚊, 真係好抵! 雞絲粉皮 - D粉皮太大片, 好似冇切過咁, 不過又幾好味喎! 乾燒四季豆 - 炒得好靚, 好乾身, 但可惜淡味! 小籠包 - 都有水準, 內有熱湯, 好味! 豆沙高力 - 連同所有點心一齊上, 凍咗味道麻麻. 鍋貼 - 細隻咗d, 應該係長形, 但呢度係圓形, 似灣仔碼頭多d. 其餘嘅义燒酥, 蝦餃, 蒸排骨, 流沙奶黃包...等, 味道ok, 但在响上海鋪食廣東點心就點都會爭d架啦!連茶錢埋單$170, 好似都唔係好平, 幸好我問經理攞單蓋泊車, 慳番兩個鐘, 計起都有SO!

乾燒四季豆 - 炒得好靚, 好乾身, 但可惜淡味!

小籠包 - 都有水準, 內有熱湯, 好味!

豆沙高力 - 連同所有點心一齊上, 凍咗味道麻麻.

雞絲粉皮
巨大粉皮, 唔記得切?
淡茂茂嘅乾燒四季豆, 但真係炒得好靚
小籠包
雞絲粉皮
小籠包
  • 下午茶點心
2009-08-15 21 瀏覽
同朋友們去到新世紀廣場搵食, 最終選擇了湘川滬, 裝修及門面唔錯, 可惜食物質素強差人意, 由餐前小食到餸及湯均淡而無味, 完全無晒上海菜濃油赤醬嘅神髓餐前小食花生: 無味, 唔鹹亦唔甜, 仲有小小油益味。醃篤鮮: 煲湯來到已見到有一層黃油浮面, 以為好香濃, 點知得個樣, 湯多料少, 見到十件八件 鹹肉在湯面飄浮, 唔知點解用鹹肉煲湯, 味道都可以咁淡, 一啲都唔鹹鮮雞絲拌粉皮: 味道算正常, 芝麻醬帶有花生碎, 幾香, 但粉皮較厚及偏大塊, 影響口感。鎮江肴肉: 賣相及味道不俗。榨菜肉末: 用榨菜炒肉碎, 應該較濃味及帶鹹, 配叉子燒餅一流, 但唔知點解個廚師一樣可以 整到無晒榨菜味, 見其形而不覺其味, 高人也叉子燒餅: 噢! 應該叫烘燶叉子燒餅, 六件裏面有四件係烘燶咗, 唔知仲以為呢個係非洲特色菜, 但都仲夠膽攞上枱比客食, 果然夠guts....(烘燶程度請參考附圖, 呢啲已經係我地 叫佢換過無咁燶ga la)干煸四季豆: 豆有豆味, 肉有肉味,

餐前小食花生: 無味, 唔鹹亦唔甜, 仲有小小油益味。

鎮江肴肉: 賣相及味道不俗。
整到無晒榨菜味, 見其形而不覺其味, 高人也

叫佢換過無咁燶ga la)

干煸四季豆: 豆有豆味, 肉有肉味, 但兩樣味道係獨立嘅, 溝唔埋。
菊花鱸魚球: 粉漿超厚, 但內裏小鱸魚球尚算嫩滑。
這是我們第一次光顧這間食店, 相信亦會係最後一次, 但推薦這間餐廳予愛健康食品及口味清淡嘅朋友, 我地呢類愛傳統濃味京川滬菜嘅人, 都係返去幫襯金滿庭同滬江啱啲。

餐前小食: 無味花生
醃篤鮮 (漂浮版)
烘燶叉子燒餅
2009-08-15
  • 烘燶叉子燒餅(當見識吓)
話說今日實在熱到傻左,去完church已經恨不得即刻去到冷氣既地方,咁我地兩個就不設多想諗住黎呢度飲茶啦,因為平日黎時間都係剛剛好,等5分鐘到就有位架啦。點知今日一上去多人到爆炸,真係超級超級多人,不過唔理咁多都拎左位先,結果係34...有排等,佢個時都未開始叫,後來發現原來上面美心皇宮裝修,所以d人就湧哂落黎啦。佢一直都keep住有人黎攞位,去到後期佢個籌已經派到50,但效率係非常之慢,等左成30分鐘有多,都無咩郁過,都係叫到10幾,咁出面d人就開始鼓譟啦,原因係因為佢係咁安排d大檯入去,d大檯黎到5分鐘都唔駛就有位,但我地呢d 2-3個既就郁都無郁,有兩位女士就頂唔順率先發難,係咁話要叫個經理出黎係度鬧,跟住見佢地鬧得咁肉緊,又再有另外兩母女加入戰團一齊鬧.....哈哈哈,真係笑死我,雖然我都等到好不耐煩。之後係群眾壓力之下,佢地終於俾D大檯我地然後俾我地搭檯,基本上佢都無咩安排可言,只係隨便問下邊個願意搭檯就俾張飛去,哈哈,佢原本剩係話搭4張,佢見我係咁俾張飛佢佢後尾就話搭5張,俾埋我入,真係LUCKY。跟住一入到去大家都即刻叫野食,不過佢地真係好混亂,跟住又唔夠茶壺,搞到水都無

跟住一入到去大家都即刻叫野食,不過佢地真係好混亂,跟住又唔夠茶壺,搞到水都無,真係無奈。跟住D野食又成日擺錯隔離檯,又成日過黎叫我地CHECK單,煩死人,坐我地個檯既人成班都好不滿,哈哈。不過講返野食,佢D野食水準係真係唔錯既,但咁既安排真係差D。

我地叫左個流沙包,呢個普通啦,佢包皮算軟熟,不過就厚左少少。而且入面D蛋黃應該唔係好靚,但個味道OK既。之後叫左個鎮江肴肉,呢個我最鍾意食,因為佢好好味,掂D醋個味道好夾,食落去好有口感,GD!
之後再叫個咸肉崧子炒飯,呢個亦係我地成日叫既飯之一,因為佢個飯咸咸地,但個味道好清,我好鍾意食,而且佢有D崧子係入面好香架,所以呢個都好味。之後見到人地叫個酸辣湯好似好好味,我地又叫左,不過呢個都OK,因為佢唔會好多憲,我最憎個D好多憲既物體。佢酸酸辣辣,好開胃,佢入面都好多料架,我食左隻蝦幾好食,有蝦既鮮味。

總括佢既食物水準係OK,但今次既安排真係好混亂,係美心皇宮開返之前我都好懷疑自己仲會唔會上去。
鎮江肴肉
咸肉崧子炒飯
酸辣湯
(非會員)
2009-07-27 1 瀏覽
諗住同班中學同學去食餐飯, 商議一輪後決定去新世紀間店, 一星期前已經訂好訂. 點知去到要等成40分鐘, 都仲未有檯, 真谷氣. 雖然門口個接待既小姐好客氣, 不停話唔好意思, 但係今次已經係唔係第一次, 我上次都等足30分鐘, 都係有事前剖檯既. 講真, 我可以接受訂左檯要等一陣, 不過唔係咁耐law, 以後我都唔會去食, 雖然我只係住響一街之隔.
2009-07-23
2009-07-24 35 瀏覽
今日我同我媽咪係新世紀廣場行行下街好肚餓,於是我地就諗住去試下D新野....跟住,我地就嚟左新世紀廣場7樓既湘川滬啦!呢間野D食物都ok嫁!D服務都幾好!我地一嚟到,佢地就即刻好有禮貌咁問我地開咩荼^.^干煸四季豆肉碎好香同埋四季豆好清甜爽口正宗四川擔擔麵:我呀媽鍾意食擔擔麵...雖然好辣,但好好味豆沙鍋餅:皮硬多油,一般北京水餃:肉餡好新鮮粵式點心都唔錯!

肉碎好香同埋四季豆好清甜爽口
正宗四川擔擔麵:我呀媽鍾意食擔擔麵...雖然好辣,但好好味
豆沙鍋餅:皮硬多油,一般
北京水餃:肉餡好新鮮

粵式點心都唔錯!
干煸四季豆
正宗四川擔擔麵(唔食得辣既人唔好食)
豆沙鍋餅(甜,ok)
人蔘烏龍 (ok)
2009-07-07
干煸四季豆
正宗四川擔擔麵(唔食得辣既人唔好食)
豆沙鍋餅(甜,ok)
人蔘烏龍 (ok)
  • 北京水餃
2009-07-24 4 瀏覽
我叔叔啱啱遊完泰國&新加坡,順道番嚟香港探我地~我地就諗住方便選擇,所以我地選擇左新世紀內既湘川滬,戈到D野係真係好好食!而且服務又好,如果要我係10分以內比分,我會比9.5分~因為食完野,我地點左甜品,而我呢?就選擇左高力豆沙香蕉,(好食)侍應生仲好有禮貌咁上甜品叉比我地Tim~估唔到咁多人,服務仍然做到足,抵讚!我地叫左呢D野食:火煺津白:一般,冇乜special全家福:$68,都算ok啦!不過價就唔抵啦xd=]紅燒元碲:$98,唔算抵~但個味道好正!值得推介清蒸桂花魚:$168一條,好新鮮,又大條,非常超值!我叔叔話條魚有成2斤重,我估係大陸秤掛~高力豆沙香蕉:有蛋白味,熱熱地,幾好味!入面仲有一舊香蕉,好驚喜又好好味!
我地叫左呢D野食:
火煺津白:一般,冇乜special
全家福:$68,都算ok啦!不過[正]價就唔抵啦xd=]
紅燒元碲:$98,唔算抵~但個味道好正!值得推介

2009-07-23
  • 紅燒元碲
  • 清蒸桂花魚
2009-05-24 7 瀏覽
這陣子的周六日都經常到湘川滬飲早茶(12點前入單)或下午茶(2點後入座),皆因點心小菜全部半價,點心最貴不過14元。推薦湯年糕、湯拉麵和松子炒飯。便宜不等於不好吃。雖然要加一和茶錢,但食物質素比收費相若的茶樓為好,環境也較佳。點心方面推薦脆皮奶皇卷、蒸素菜包等等,都是水準之作。雖然點心選擇未必夠一般廣東茶樓多,但都很好吃。

2009-05-24
  • 脆皮奶皇卷、湯年糕、蒸素菜包
(非會員)
2009-05-13 10 瀏覽
今日即慶同朋友食飯,咁未試過呢間野咪試下啦.之前見好多人排隊,以為好好食.點知......我地叫左一行4人叫左8樣野1) 肉燒茄子(擺明係魚香茄子黎)2) 上海炒年糕(唔係咁好食= =")3) 四川擔擔麵(尚算可以)4) 鎮江肴肉(麻麻地)5) 炸銀絲卷(交黎既....都唔係自己整)6) 蒜泥白肉(無味既)7) 好多汁既小籠包(不過無肉味)8) 土匪搶鴨(超正...好有四川風味)服務員過份hard sell,係咁問我地要唔要雞,叫佢幾次唔使先行開而且價錢偏貴,我諗應該無下一次>.<
今日即慶同朋友食飯,咁未試過呢間野咪試下啦.
之前見好多人排隊,以為好好食.點知......

我地叫左一行4人叫左8樣野
1) 肉燒茄子(擺明係魚香茄子黎)
2) 上海炒年糕(唔係咁好食= =")
3) 四川擔擔麵(尚算可以)
4) 鎮江肴肉(麻麻地)
5) 炸銀絲卷(交黎既....都唔係自己整)
6) 蒜泥白肉(無味既)
7) 好多汁既小籠包(不過無肉味)
8) 土匪搶鴨(超正...好有四川風味)

而且價錢偏貴,我諗應該無下一次>.<
多汁無味
無蒜味
一定唔係自家製
麻麻地
ok啦(有d四川味道,不過唔夠麻)
上海炒年糕
擺明唔係燒茄子啦=.=
土匪搶鴨(唔食得辣唔好叫)
2009-05-12
ok啦(有d四川味道,不過唔夠麻)
土匪搶鴨(唔食得辣唔好叫)
  • 土匪搶鴨(
2009-05-08
同祖母兩人一齊去試新食店~!!!第一次去一坐下就收到msg話要快d落單因為12點前落單先有半價~!!!!!由於前一日已o向open rice睇定要食d咩~~~一d難度都無~XD叫左:咸肉崧子炒飯 (原價 $68)高力豆沙香蕉 4件 (原價 ~$36)上海炒年糕 (原價 $68)狗不理包子( 中點 原價 $18)先黎高力豆沙香蕉熱辣辣!!!!好香蛋白味~~~入面有香蕉+紅豆!!!!好夾~~~唔太甜幾好味~~再黎上海炒年糕.....好大碟!!!!!!!無乜特別.....申一棧好味d!!!!再黎一個狗不理包子~~~好好味呀!!!!!好好好香好熱辣辣!!!!!!!!驚喜!!!!!之後等等等等等左好耐......吹左一次再等等等先黎炒飯!!!!!!凍左d.....d崧子好香口!!!!d咸肉都好香好正~~~d飯仲要一粒粒有口感但成個飯整體太多油同埋太咸~~可能咸肉多左d~~~但係我接受到個咸味~~~好味!!!!等ge期間追加多左個燕窩 ($28)俾祖母食~~~tum o下佢開心~~(我都試左一啖XD)點知又要等等等等等.......又吹左一次再等等等....真係好足料~!!!!!!雖然好細碗~!!
同祖母兩人一齊去試新食店~!!!
第一次去
一坐下就收到msg話要快d落單
因為12點前落單先有半價~!!!!!
叫左:
咸肉崧子炒飯 (原價 $68)
高力豆沙香蕉 4件 (原價 ~$36)
上海炒年糕 (原價 $68)
狗不理包子( 中點 原價 $18)
先黎高力豆沙香蕉
熱辣辣!!!!
再黎上海炒年糕.....好大碟!!!!!!!
無乜特別.....申一棧好味d!!!!
但成個飯整體太多油同埋太咸~~
可能咸肉多左d~~~但係我接受到個咸味~~~好味!!!!
點知又要等等等等等.......又吹左一次
再等等等....
真係好足料~!!!!!!雖然好細碗~!!!!但28蚊抵晒~~~(原價$88就唔抵lar....)
好香椰汁味~如果可以甜小小小小就好la!!!!!
真係食到好飽好飽好飽~~~最後佢仲送左兩碗糖水!!!!!馬蹄露~~~~
清清地幾好食~~~~~~~
劃下一個完美句號!!!!
埋單150蚊有找~~~($149)
因為打包左d野俾媽媽食~~所以呢餐係3個人份量
每人計番都係50蚊都唔使
一個字
抵!!!!!!!!!(不過無半價就唔太抵la~~哈~~)
一定有下次!!!!!!!!!!
不過真係要好得閑先黎得~~食左成個半鐘~ha!!
2009-05-07
  • 狗不理包子
  • 咸肉崧子炒飯
今日同媽咪去完Church就黎呢度飲茶啦因為好近同又坐得舒服D!上到黎見到好多人等緊下午茶啦不過好彩第一輪叫位都叫到我地唔駛有排等~~~今日我地 2 個人唔係叫左好多野食總共叫左:咸肉崧子炒飯"今日呢個炒得好正WOR! 出到黎個賣相勁靚......而且非常足料...唔會好似之前咁每樣料得少少好鍾意食D崧子....好香呀! 又夠多咸肉...成個飯好好味。醉雞"呢個都好味呀。都有花雕味,D杞子好甜,而且D雞一D都唔肥......唔會話勁多肥膏咁不過如果再重DD花雕就仲正!奶皇流沙包"今日D飽好大個......唔知點解呢?雖然佢唔係好流沙...但佢有好多蛋黃係入面,而且甜度剛剛好,所以我都覺得好味不過個包皮太厚啦!!! 搞到個口感差左D!原本諗住叫高力豆沙香蕉....但媽咪話熱氣叫我唔好食咁多跟住叫埋單時個侍應無啦啦話"不如送兩碗糖水俾你地食呀?"我地都好驚訝....當然卻之不恭啦只係唔明點解無啦啦會送糖水俾我地食姐......埋左單佢仲叫我地慢慢坐....D服務突然間咁好既?跟住佢就送左兩碗應該係 馬蹄羹既物體俾我地食都幾好食,唔太甜~~~今次D食物真係OK,無論賣相同味道都幾好佢D野真係
今日同媽咪去完Church就黎呢度飲茶啦
因為好近同又坐得舒服D!
上到黎見到好多人等緊下午茶啦
不過好彩第一輪叫位都叫到我地
唔駛有排等~~~

今日我地 2 個人唔係叫左好多野食
總共叫左:

咸肉崧子炒飯"
今日呢個炒得好正WOR! 出到黎個賣相勁靚......
而且非常足料...唔會好似之前咁每樣料得少少

醉雞"
不過如果再重DD花雕就仲正!

奶皇流沙包"
今日D飽好大個......唔知點解呢?
不過個包皮太厚啦!!! 搞到個口感差左D!

原本諗住叫高力豆沙香蕉....但媽咪話熱氣叫我唔好食咁多
跟住叫埋單時個侍應無啦啦話"不如送兩碗糖水俾你地食呀?"
我地都好驚訝....當然卻之不恭啦
只係唔明點解無啦啦會送糖水俾我地食姐......
埋左單佢仲叫我地慢慢坐....D服務突然間咁好既?

跟住佢就送左兩碗應該係 馬蹄羹既物體俾我地食
都幾好食,唔太甜~~~

今次D食物真係OK,無論賣相同味道都幾好
佢D野真係一時時,有時唔知點解會差DD....
但一向覺得呢度環境舒適,所以同媽咪得閒就會黎呢度飲下茶。
2009-04-09 16 瀏覽
4月8日(星期三)晚,P小姐相約女友是晚吃晚飯,我見人數約五人可試試去吃Applegreen,不過前一日打電話去話已經full booking,女職員話祇可以試下walk-in。是晚P小姐約八點鐘到了,女職員說四人檯要等到九點鐘,後來我和女友到了,再問女職員(因為其實我們是五人),她說五人檯要再等多十五分鐘!因為應約的人幾乎已經到齊,惟有另覓地方,貪方便就去了隔離的“湘川滬”,因為看過食評好像也不錯。P小姐坐下不久,說很肚餓,不問我們已經點了$278的四人餐。食物很快就來到,其中雞絲紛皮、素鵝(因為沒有四喜烤麩而轉了這個)、干煸四季豆、小籠飽都很普通,一般上海鋪的水準;洞庭湖小魚是燻小魚乾,,不知因何故而有此明命名,但有點過辣,是晚惟一吃剩的食物;鍋塌豆腐則令我和女友頗失望,外層的腐皮很薄,豆腐沒有豆味,獻汁都做得不夠好,“花滿樓”做得比這裡好吃;砂鍋什錦津白祇是兩款肉類(其中一款是五花腩片)和津白,雞湯尚算清淡而味道尚可;梅干菜肋排則味道偏甜,獻汁頗杰,肋排則類似金沙骨;後來P小姐覺得未夠飽,再追加一碟上海炒年糕($68),沒甚麼特別;附送的甜品是黑糯米糖水,甜度近乎零,但我反而覺得
,沒甚麼特別;附送的甜品是黑糯米糖水,甜度近乎零,但我反而覺得不錯。
總括而言,環境舒適但食物很一般,若不是這個六折套餐,相信光顧的機會不大,還有服務方面不是太好,特別是那位短髮阿嬸。話說砂鍋什錦津白上檯的時候,我要求那位短髮阿嬸稍為等等,好讓我可以給食物拍照時,她即時“劈”低湯“殼”轉身走開,友人還說她有“藐咀”,約半分鐘才回來繼續分湯,而且她面前有沒有食物的碟放了很久她沒有收,反而我放下不夠半分鐘的餐牌就很快收回。結果當P小姐想再點食物時,問另一位女侍應取餐牌,她很差異地說:剛才不是給了妳嗎?我便說:無錯,不過妳同事很快就收了!我們坐了約個半小時,看見她總是表情木訥,沒有半點笑容,態度並不親切。所以,這個喊面是給妳的,短髮阿嬸!
雞絲紛皮(上)、洞庭湖小魚(下)
鍋塌豆腐
南翔小籠飽(四隻)
素鵝
梅干菜肋排
砂鍋什錦津白
上海炒年糕
2009-04-08
2009-04-06 24 瀏覽
上個星期五晚,又再很夜才吃晚飯,由於這商場近屋企,而且又九點,於是就再食她的半價餸菜。地方很大,人多得來比上次嘈得多,一圍圍大枱,人人都大聲說話。侍應服務仍很好。又再叫了我們的至愛醉雞和小籠包,其他新叫的有:菜飯、水餃、雞煨麵、糖醋骨和蝦子鍋塌豆腐,好像還有一碟,可惜現在記不起了。醉雞:很入味,很香的花雕味而且不鹹,雞仍是不肥而且多肉。小籠包:今次有少少後悔,因為其實這食物做得不是很出色,當然是有肉汁的,但總是差了一點肉味,今次四個小籠包中,只有一個被夾穿。菜飯:從未見過噤差的菜飯。菜已焗到變黃了,而且飯太濕,可以給10分。(J仔見到已不想吃,ME TOO。)水餃:中規中舉,沒特別,可能已凍了一點,所以味道有點淡。雞煨麵:清淡的一大碗麵,雞味不足亦不多,幼幼的麵質地OK,滑溜可口。糖醋骨:失望之作,心裡想着是用鎮江醋炆出來的一字骨,出來的卻是茄汁加醋的炸豬扒切件。量是多的,味道可接受,但全不是那回事。蝦子鍋塌豆腐:豆腐很滑,獻汁也做得幾好,夠杰夠味,但蝦子卻少得可憐。(我在家煮餸所落的份量是這兒的二十倍,絕不誇張;可想而知蝦子有幾少。)

醉雞:
很入味,很香的花雕味而且不鹹,雞仍是不肥而且多肉。
小籠包:
菜飯:
水餃:
中規中舉,沒特別,可能已凍了一點,所以味道有點淡。
雞煨麵:
糖醋骨:
蝦子鍋塌豆腐:
2009-04-03
2009-03-31 11 瀏覽
今日難得同媽咪出街食飯,佢話想食片皮鴨,本來想去鹿鳴春,但FULL 左,咁o岩又o係旺角,就黎左呢度。3個人叫左:~片皮鴨:落單時話要等50分鐘,上到枱賣相都唔差,又新鮮熱辣,比預期中好,個鴨殼仲可以打包走。~燕窩小籠包: $10隻,但真係唔recommand大家叫,反而叫普通的小籠包仲好$25有4隻,因為兩者無咩分別。~手拍小黃瓜: 唔係好夠味~熏魚:呢味唔錯,呀媽都話ok~賽磅蟹: 碟野超級鹹,食一啖已經攪唔掂,之後佢換過另一碟,可能佢刻意輕手d,所以呢碟就淡左d。~ xxx海參: 唔記得佢個全名,係原絛上的,原本想叫一條,但個waitress suggest我地3個人叫兩條,上枱時大家都呆左,其實叫一份已經好夠,至於味道又真係幾唔錯。埋單$600
~手拍小黃瓜: 唔係好夠味
~熏魚:呢味唔錯,呀媽都話ok

埋單$600
2009-03-29 2 瀏覽
樟茶鴨$110 -- 半隻,上檯時還是暖暖的,皮很脆,但鴨肉只是一般,沒有甚麼驚喜.鍋貼$25 -- 這個不錯,煎得很香脆,很大隻,肉亦不會鞋.蜜汁火方$148 -- 這個係第二次食了,因這個味道不錯,蜜汁配上火方,很美味.蝦子鍋塌豆腐$56 -- 今次啲蝦子唔知去咗邊?豆腐同樣好味.三鮮炒拉麵$78 -- 麵的質地不討好,亦炒得很油,唯一可取之處,就是三鮮料竟然有海蔘.酒釀丸子$18 -- 家姐最喜愛的,很多丸子,味道亦不錯.

酒釀丸子$18 -- 家姐最喜愛的,很多丸子,味道亦不錯.

2009-03-23
2009-03-23 7 瀏覽
前個星期五晚,很夜才吃晚飯,於是來了這裡,原來九點後很多餸菜半價,等多十分鐘就夠鐘,當然試試。第一次幫襯,環境、裝修不錯,但人多所以都幾嘈,服務很好,算是上佳表現。我們三個人吃了很多食物,如有:醉雞、小籠包、臐魚、牛展拉麵、崧子炒飯、蔥油餅和高力豆沙香蕉。醉雞:三人的至愛,幾乎要搶食。雞很入味,香香的花雕帶少少魚露,不死鹹,而且最緊要是雞不肥,連皮也爽口。(我一向不吃雞皮)小籠包:出品一般,有肉汁,但肉味不足,最要命的是四個小籠包中,居然會有兩個會被夾穿了,我想不是我們的功力不足吧。臐魚:很好食,這是我的至愛之一,不太乾身也不太甜,但有兩三件多骨到飛起,J仔一路吃一路投訴。牛展拉麵:可能太多食物,遲了一點才吃,以致麵已有點過淋,湯底OK,但分開上的牛展非常薄,味道一般,但就全沒咬感 (「趙」頭)。崧子炒飯:飯粒一流,一粒粒又乾身,只是略用多了油,感覺上加了味精,所以味道雖好,但也要扣分。蔥油餅:其實我愛上海式的多一點,京式此於有點熱氣。味道OK,當然也很香脆,即做的,所以非常熱,也是最遲來的。高力豆沙香蕉:吃過後,HONEY想叫她這至愛,雖然已飽了,但一試也無妨。細細個,沒什睇頭,豆沙

高力豆沙香蕉:吃過後,HONEY想叫她這至愛,雖然已飽了,但一試也無妨。細細個,沒什睇頭,豆沙不多所以不太甜,糖霜分開上,也算是周到。不夠熱,可能令到這食物縮了水。
2009-03-13