2009-08-15 21 瀏覽
同朋友們去到新世紀廣場搵食, 最終選擇了湘川滬, 裝修及門面唔錯, 可惜食物質素強差人意, 由餐前小食到餸及湯均淡而無味, 完全無晒上海菜濃油赤醬嘅神髓餐前小食花生: 無味, 唔鹹亦唔甜, 仲有小小油益味。醃篤鮮: 煲湯來到已見到有一層黃油浮面, 以為好香濃, 點知得個樣, 湯多料少, 見到十件八件 鹹肉在湯面飄浮, 唔知點解用鹹肉煲湯, 味道都可以咁淡, 一啲都唔鹹鮮雞絲拌粉皮: 味道算正常, 芝麻醬帶有花生碎, 幾香, 但粉皮較厚及偏大塊, 影響口感。鎮江肴肉: 賣相及味道不俗。榨菜肉末: 用榨菜炒肉碎, 應該較濃味及帶鹹, 配叉子燒餅一流, 但唔知點解個廚師一樣可以 整到無晒榨菜味, 見其形而不覺其味, 高人也叉子燒餅: 噢! 應該叫烘燶叉子燒餅, 六件裏面有四件係烘燶咗, 唔知仲以為呢個係非洲特色菜, 但都仲夠膽攞上枱比客食, 果然夠guts....(烘燶程度請參考附圖, 呢啲已經係我地 叫佢換過無咁燶ga la)干煸四季豆: 豆有豆味, 肉有肉味,

餐前小食花生: 無味, 唔鹹亦唔甜, 仲有小小油益味。

鎮江肴肉: 賣相及味道不俗。
整到無晒榨菜味, 見其形而不覺其味, 高人也

叫佢換過無咁燶ga la)

干煸四季豆: 豆有豆味, 肉有肉味, 但兩樣味道係獨立嘅, 溝唔埋。
菊花鱸魚球: 粉漿超厚, 但內裏小鱸魚球尚算嫩滑。
這是我們第一次光顧這間食店, 相信亦會係最後一次, 但推薦這間餐廳予愛健康食品及口味清淡嘅朋友, 我地呢類愛傳統濃味京川滬菜嘅人, 都係返去幫襯金滿庭同滬江啱啲。

餐前小食: 無味花生
醃篤鮮 (漂浮版)
烘燶叉子燒餅
干煸四季豆