2010-04-24 37 瀏覽
小魚兒和一位很久沒見的 (主內) 姐姐相聚,地點在旺角新世紀廣場七樓的湘川滬.上次來過一次, 覺得食物和環境都 ok,所以提議來.我們被安排坐在一間房間內,房間內有兩部電視, 一部播無線, 一部播亞視.老實說的, 我喜歡坐出去多些.但姐姐說沒所謂, 那就不要轉好了. 況且裡外也多人, 一樣吵.今次沒有自選套餐,只好散叫.我們叫了糖醋魚塊, 蒜片莧菜.莧菜很幼嫩.魚塊大件,皮很脆, 魚也新鮮.姐姐嫌青椒太少.另外叫了梅片肋排 和 部長叫一定要試的小籠飽.肋排味道一般, 只吃到梅菜味, 但味也不濃.小籠飽內很多湯, 部長沒介紹錯. 他說這裡的小籠飽拿獎的.姐姐想試蔥油餅. $25 / 2 件皮很脆, 好味. 但裡面的蔥油喊了點.多了小籠飽,就吃剩蔥油餅和肋排.這餐兩人吃了三百多元.結賬還有 $100 的 coupon 送.
小魚兒和一位很久沒見的 (主內) 姐姐相聚,
地點在旺角新世紀廣場七樓的湘川滬.
上次來過一次, 覺得食物和環境都 ok,
所以提議來.
我們被安排坐在一間房間內,
房間內有兩部電視, 一部播無線, 一部播亞視.
老實說的, 我喜歡坐出去多些.
但姐姐說沒所謂, 那就不要轉好了.
況且裡外也多人, 一樣吵.

今次沒有自選套餐,只好散叫.
我們叫了糖醋魚塊, 蒜片莧菜.
莧菜很幼嫩.
魚塊大件,皮很脆, 魚也新鮮.
姐姐嫌青椒太少.
另外叫了梅片肋排 和 部長叫一定要試的小籠飽.
肋排味道一般, 只吃到梅菜味, 但味也不濃.
小籠飽內很多湯, 部長沒介紹錯. 他說這裡的小籠飽拿獎的.
姐姐想試蔥油餅. $25 / 2 件
皮很脆, 好味. 但裡面的蔥油喊了點.
多了小籠飽,就吃剩蔥油餅和肋排.
這餐兩人吃了三百多元.
結賬還有 $100 的 coupon 送.
莧菜 + 糖醋魚塊
梅片肋排 + 小籠飽
蔥油餅
莧菜 + 糖醋魚塊
2010-04-18 14 瀏覽
約了外國來的牧師與師母,朋友介紹我們去這間餐館,我們九個人,晚上六時多到達,只有少許食客,第一印象很好,因為地方很大,很整潔,光線充足,我們的外國朋友,也有點菜,因為餐牌有圖畫,雖然侍應不懂得用英語溝通,但也嘗試介紹不同的菜餚,值得欣賞.北京鴨:有皮有鴨肉,大小塊平均,很多汁,皮很脆,麵皮比較厚,但反而無咁容易穿.小籠包:勁喜歡,因為很多肉汁,但比起鼎泰豐,皮仍算厚,但我已覺得好好味.糖醋魚塊:是外國朋友點的,也有魚味,不會有雪味,酸甜適中,但加多些配料配合,會更好.煎餃子:很大隻,很多肉,肉汁很多,很濃味燒餅及肉碎:一般,沒有太大驚喜,餅夠脆蔥爆羊肉:一般,爸爸說蔥唔靚,有渣侍應有禮貌,但沒有主動幫我們換碟,未夠醒,要多加訓練,整體也幾好,可以一試
北京鴨:
小籠包:
糖醋魚塊:
煎餃子:很大隻,很多肉,肉汁很多,很濃味
燒餅及肉碎:一般,沒有太大驚喜,餅夠脆
蔥爆羊肉:一般,爸爸說蔥唔靚,有渣

2010-04-10
  • 填鴨
  • 小籠包
2010-04-06 3 瀏覽
回到香港,出街食第一餐就俾人捉左黎飲茶。因為其實旺角不是有太多好的酒樓,最後就來了湘川滬,因為感覺可以坐得舒服D。大概兩點黎到,可能係假期既關係,所以要等位。最後由於太多人等,阿姐問大家搭檯介唔介意,由於我太肚餓,所以搭檯都無咩所謂啦。這裡好既係搭檯都唔會有咩大混亂,所有食物檯號都無搞錯,幾好呀。不過可能由於比較遲,所以有幾款點心都無哂啦。我地叫左一個銀絲卷,其實係見到人食好似好好味咁,或者我真係太耐無食過中式野啦。個銀絲卷等左好耐先黎到,味道無咩特別,感覺唔會搓得太厚,入面真係食到一絲絲卷住咁,不過當然唔係好微細啦,要黎點煉奶食一定唔會難食。另外仲叫左個芋蓉卷,呢個幾好食喎。雖然感覺有點點油膩,但入面既芋蓉真係好香,出面煎得脆脆的,有點煙靱的感覺,要黎做甜品幾好。另外叫左個鎮江肴肉,呢個就麻麻地啦。吃落去味道較淡,而且肉質很實,感覺不是很新鮮呢。最後叫左個咸魚雞粒炒飯食,呢個就OK啦,無咩特別,炒飯唔夠乾爽,有點點油膩,不過材料都算足,勉勉強強啦。係度坐左成個幾鐘,非常舒適,今日休息完聽日就要開工啦,加油加油!!!

香煎芋蓉卷
鎮江肴肉
咸魚雞粒炒飯
銀絲卷
香煎芋蓉卷
2010-02-16 6 瀏覽
年三十晚共6人吃團年飯,選擇這兒吃是因為一星期前在葵芳那邊吃過、覺得不錯。6時入座, 因為他們要求8時交抬。叫了1/. 蒜泥白肉 -- 如四川的做法、所以真的辣 2/. 黑醋木耳 -- 木耳沒有切開,所以黑醋味道不足。3/. 山東手撕雞 -- OK啦 4/. 抄鱔糊 -- 有很多韭黃,算合格的味道5/. 蘿蔔絲魚湯 -- 味道夠,完全沒有腥味,不錯6/. 蒜子上湯皇帝菜 -- 合格的味道7/. 片皮鴨 -- 手法切明顯是外行人,待應話會幫我們包起鴨骨但結果像沒了這回事。8/. 紅油抄手 -- 完全不辣,結果我們準時8點交回桌,不過只看見一家人在等位而已。

6時入座, 因為他們要求8時交抬。

叫了
1/. 蒜泥白肉 -- 如四川的做法、所以真的辣

2/. 黑醋木耳 -- 木耳沒有切開,所以黑醋味道不足。

3/. 山東手撕雞 -- OK啦
4/. 抄鱔糊 -- 有很多韭黃,算合格的味道
5/. 蘿蔔絲魚湯 -- 味道夠,完全沒有腥味,不錯

6/. 蒜子上湯皇帝菜 -- 合格的味道
8/. 紅油抄手 -- 完全不辣,

結果我們準時8點交回桌,不過只看見一家人在等位而已。
2010-02-13
慶祝紀念
團年飯
2010-02-14 16 瀏覽
食完飯,一班同事重去唱歌狂飲酒,而且重係公司老闆請,真係好好開心呀.^^.重有個鮑翅,清炒蝦仁,一d前菜,紅豆湯圓都無影到1./水晶肴肉,都OK,D肉有D似午餐肉,透明果D似果凍咁2./醉酒豬手,好爽口,我食咗2舊,不過佢可以再整入味D重好3./紅燒元碲,入口即溶,好食,不過都係一舊仔好啦.4./樟茶鴨.一來太黑色,好怪,二來味道唔出色,三來D包一味都無,所以個個都唔食.剩下好多5./咸肉津白.D菜好好味,入晒上湯味道6./糖醋魚,好香口,都算唔錯,不過就得好少口,咁多人唔夠分7,/素菜包,無食到,因為太飽,而且留肚到下一場卡啦OK狂飲酒.^^.
重有個鮑翅,清炒蝦仁,一d前菜,紅豆湯圓都無影到

1./水晶肴肉,都OK,D肉有D似午餐肉,透明果D似果凍咁
3./紅燒元碲,入口即溶,好食,不過都係一舊仔好啦.
5./咸肉津白.D菜好好味,入晒上湯味道
2010-02-11
2010-01-30 13 瀏覽
今日放假想去花墟行下及買花, 1:00左右到新世紀搵酒樓. 由於成日去翠園及鴻星, 今日試下未去過的食店. 此酒樓以上海及少許粵式點心為主, 亦些小菜小食及粉麵飯等主食. 環境幾好, 有卡位的, 亦有些新年的裝飾, 像一些新派酒樓. 但侍應人數較少. 今日選了5款點心:杭州醬鴨 - 皮薄不肥, 肉入味, 但骨亦多, 當小食可以一試豆沙鍋餅: 較油, 豆沙料多但唔夠甜狗不理包 - 3個大大個, 肉多入味小籠包 - 皮太厚且湯不夠多, 味道尚可, 但整體可以再多些芋頭腐皮卷 - 此甜點好特別, 芋蓉夠甜及料多, 腐皮卷上有椰絲, 皮脆夠香口整體食品及環境亦可. 而且星期六等位亦不是等好耐, 可以再來.
今日選了5款點心:
豆沙鍋餅: 較油, 豆沙料多但唔夠甜
狗不理包 - 3個大大個, 肉多入味

2010-01-30
(非會員)
2010-01-08 13 瀏覽
Food is okay in appearance and not too good in taste and price.The waiter (reception) is of bad attitude and rude to the customer which is not to the standard and ruin the image of a big key chain restaurant.

2010-01-04
2009-12-25 8 瀏覽
朋友生日飯聚, 揀咗呢間有不少的因為有人臨時甩底, 最後得番三個人食, 所以可以叫的餸不多, 不過都叫咗:蒜泥白肉($4x) - 成堆紅色蒜, 以為好辣, 原來又唔係喎, 好香蒜味醉雞($6x) - 雞超滑, 酒味適中, 唔會太苦干扁四季豆($5x) - 最鍾意呢度菜, 好味, 平時唔食四季豆的我反而愛吃小籠包($2x)四隻 - 冇驚喜, 一般啦紅油炒手($2x) - 個醬好正, 香而不太辣, 睇落好油但食落又ok喎咸魚雞粒炒飯($7x) - 炒得好香, 只係嚟到呢度菜, 大家都好飽了, 冇乜心機吃加埋個自攜cake, 三個人飽到捧住個肚走會再嚟, 因為好想試呢度ge松子魚, 紅燒元蹄, 糖醋排骨......但係要約多啲人先可以試
朋友生日飯聚, 揀咗呢間有不少

醉雞($6x) - 雞超滑, 酒味適中, 唔會太苦
小籠包($2x)四隻 - 冇驚喜, 一般啦

加埋個自攜cake, 三個人飽到捧住個肚走

蒜泥白肉
蒜泥白肉
干扁四季豆
紅油炒手
2009-12-24 13 瀏覽
初嚐淮陽蘇式美點, 點了以下點心試試:嫩雞煨麵: 湯底是濃濃的雞湯, 嫩雞絲用鹽製過, 很入味, 麵條是幼幼的上海麵, 加上有小棠菜, 十分美味.菜肉雲吞: 6隻, 沒有湯的菜肉雲吞, 一口一隻, 菜和肉比例合適, 帶出肉的鮮味, 十分可口.淮陽素菜包: 4隻, 賣相十分美麗, 很可愛的包子, 咬下去, 素菜很香, 包皮很香滑, 林林的, 熱騰騰, 愈食愈好味, 推介這淮陽素菜包.
初嚐淮陽蘇式美點, 點了以下點心試試:

2009-12-16 21 瀏覽
之前行街見到話十二點前半價,拎左個 menu 睇,見唔係貴,於是專登早少少去食兩個人,食左四樣野醉雞 - 好好食,份量亦好足,都幾重酒味,唔錯 $24烤麩 - 質感拍得上鼎泰豐,只係相對比較甜 $19小籠飽 - 普通,個皮好薄,但唔夠多汁 $13鍋貼 - 如果硬要分高下,呢個係最差既,但唔可以話唔好食我地揀左人蔘烏龍,好好味,同行友人話好似佢在台灣飲過既味道而且唔算貴 $6 @唯一不足係嗌埋單,個伙計就咁話 ok,咁我地以為佢去埋啦點知等左一排都無人黎,再嗌第二個伙計啦,佢埋黎拎左張白咭去埋咁即係一開始嗌果個伙計係完全無做野架啦 不過咁既價錢,咁既野食質素,個伙計又未令我要俾 OK 佢既

兩個人,食左四樣野
醉雞 - 好好食,份量亦好足,都幾重酒味,唔錯 $24
烤麩 - 質感拍得上鼎泰豐,只係相對比較甜 $19
小籠飽 - 普通,個皮好薄,但唔夠多汁 $13
鍋貼 - 如果硬要分高下,呢個係最差既,但唔可以話唔好食

我地揀左人蔘烏龍,好好味,同行友人話好似佢在台灣飲過既味道
而且唔算貴 $6 @

唯一不足係嗌埋單,個伙計就咁話 ok,咁我地以為佢去埋啦
咁即係一開始嗌果個伙計係完全無做野架啦

不過咁既價錢,咁既野食質素,個伙計又未令我要俾 OK 佢既
烤麩
醉轉彎
小籠飽
鍋貼
2009-12-15
烤麩
醉轉彎
昨天相約朋友到旺角, 逛街行至晚上9:15, 感覺肚餓便找地方醫肚, 朋友提議到火車站附近搵食, 而另一朋友亦會前來, 到了七樓後, 見這飯店晚上9:00後有特價, 而大家又未試過, 便要求知客安排我們座卡位, 反正朋友又未到, 當時見有很多空位, 心想要是人齊什麼位都冇所謂啦, 而知客當時告知有客人埋單便可入內. 結果在門外等了差不多15分鐘, 跟知客小姐說朋友正前來, 不知現在可有卡位, 她當時答我們有了, 同時帶我們入內, 嘩! 入去後發覺有3-4張空的卡位, 問知客小姐, 她說因為沒人執抬, 所以不能招呼我們, 不好意思, 而她亦為我們清潔抬面, 見其他樓面在不知忙什麼時(行來行去), 她也做份外事, 便也算了. 馬上點了以下食物雞撕粉皮 - 粉皮太厚, 味道一般素菜包 - 一舨蟹粉小籠包 - 一舨三鮮鍋貼 - 一舨醋溜魚片- 一般百頁小唐菜 - 百頁又硬又難食青菜燴麵 - 麵質不好 - 像 baby 餬仔由於肚餓的關係, 我們也算食得快, 但吃到一半時, 一樓面阿嬸(之前好像未出現過)行過來要我落Last Order, 有冇搞錯, 由入門口到現在30分鐘, 10:15pm
雞撕粉皮 - 粉皮太厚, 味道一般
素菜包 - 一舨
蟹粉小籠包 - 一舨
三鮮鍋貼 - 一舨
醋溜魚片- 一般
百頁小唐菜 - 百頁又硬又難食

青菜燴麵 - 麵質不好 - 像 baby 餬仔

由於肚餓的關係, 我們也算食得快, 但吃到一半時, 一樓面阿嬸(之前好像未出現過)行過來要我落Last Order, 有冇搞錯, 由入門口到現在30分鐘, 10:15pm 要落Last Order, 為何沒人告知, 否則一定不會光顧, 做什麼9:00pm 後特價, 不如關門. 不到11:00pm, 便要埋單走人, 非要向穿黑衫的部長投訴不可, 而她只是說不好意思, 並會反映給公司.
反而走時有個清潔阿嬸還對我們說聲多謝
2009-11-07
$70 (宵夜)
  • 沒有
2009-10-22 3 瀏覽
昨天逛街到這間湘川滬食晚飯,服務態度好...招呼周到...但狂SELL佢地D湯....食物質素真的太差....點菜不夠十分鐘便全部上枱....食物應該係去番熱...唔係新鮮煮....我地點左...1)鎮江肴肉.............肉質很硬....有點怪味2)蟹粉小籠包..........有腥味...有蟹骨......3)糖醋魚塊..............魚有雪味....汁亦不夠酸味....4)雪菜肉絲炒年糕..........這個簡直不能接受...年糕很軟...有點怪味....好像有點想變壞...加上完全無味....結果我地都食左少少..就巳經頂唔順...無再食....從來無食過咁難食O既炒年糕...就好似用水煮軟的年糕就咁食...乜味都無...
1)鎮江肴肉.........
....肉質很硬....有點怪味
2)蟹粉小籠包..........
有腥味...有蟹骨......
4)雪菜肉絲炒年糕..........

(非會員)
2009-10-19 14 瀏覽
週六晚宴旅港海外親友, 一行六人, 店只8成滿, 但給了路邊小枱. 周末套餐全正價, 算, 叫了个6人套餐, 極普通食品, 連一礶可樂(因味精太重) , 盛惠 近HK 900 !! 服務 -- 行為如快餐店, 落单後10分鐘內 6度湯菜全到齊, 小枱也放不下, 结果两菜要放鄰桌乘涼. 被迫吃不熱的豆鼓蒸鱼及元碲 --- 這表示菜全是大盘预先做好, 如快餐店上碟.! 服務員太急, 兩次跌食物到枱上!色 -- 賣相一般行货, 油多如国內粵菜, 新彊(非燒烤類)菜, 比倫敦豬乸亍/赖士亍的唐餐更油. 蒸鱼變油浸鱼, 可用作鏡子照.香 --- 沒香味可言, 大護分碟上.味 -- 一般味精重,尢其是云吞雞的濁湯, 元碲尚算有点肉味但太油淰. 惟一可吃的是蒸素菜飽但可惜內有菜根如髮.總结 : 快餐酒樓, 一流價錢, 二流服務, 三流粵式京菜, 記着千万勿用正價吃套餐, 物非所值.
--- 沒香味可言, 大護分碟上.

2009-10-17
2009-10-16 8 瀏覽
上星期六 (10/10) 相約兩位舊同事敘舊,我們到旺角「新世紀廣場」七樓的「湘川滬」飲茶。相信大家都知道,「川」和「滬」分別是「四川省」和「上海市」的簡稱。那麼「湘」 (音:「商」) 又是甚麼地方的簡稱呢?「湘」其實是「湖南省」的別稱。 下午茶由兩點開始,有半價優惠,不少食客兩點前已到達輪候。但茶樓未見爆滿,即使兩點後到來,仍有不少座位。 我們叫了六碟點心和一碟菜,味道不過不失,埋單每人約 $35。價錢相比隔鄰的「皇廷」為便宜。我們坐在酒樓的「上海廳」,自成一角,從玻璃窗往外看,可遠眺旺角的街景。酒樓客廳內座位寬敞,環境十分寧靜。然而,卻是寧靜得有點過分。因為如果你稍大聲一點說話,整個客廳的食客,都能聽得一清二楚。為了保持儀態,我們說話要避忌,不能暢所欲言。和「雅蘭中心」的「迎囍」相比,那裡嘈吵和擠迫的環境,形成強烈的對比。 飲茶其間發生了一段小插曲。酒樓侍應替我們增添茶水,她攜著茶壺離去,但我們等候已久,待應卻一去不返。於是向另一位侍應詢問,然而茶壺卻不翼而飛,她唯有替我們沖過一壼新茶。

2009-10-10
2009-09-07 23 瀏覽
平時都覺得呢間野幾好味~本人1個月都會黎食1次....我本身唔係食....可能宵夜時段真係平好多啦~但都不至於要趕人走囉~~~呢間野好味,但服務態度真係唔得~~~見人地食哂野,就叫我地埋單先~唔俾人地傾計嫁咩??唔俾人地再跚其他野食嫁~好似阻住佢做生意咁~~我地3個人都食左$700幾啦~唔識禁下部電腦,睇下人地叫左咩先再趕人地走嫁咩?咁我不如去荼餐廳~~~
平時都覺得呢間野幾好味~
本人1個月都會黎食1次....
我本身唔係食....
可能宵夜時段真係平好多啦~
但都不至於要趕人走囉~~~
呢間野好味,但服務態度真係唔得~~~

見人地食哂野,就叫我地埋單先~
唔俾人地傾計嫁咩??
唔俾人地再跚其他野食嫁~
好似阻住佢做生意咁~~
我地3個人都食左$700幾啦~
唔識禁下部電腦,睇下人地叫左咩先再趕人地走嫁咩?
咁我不如去荼餐廳~~~

2009-09-04