2007-01-26
聖誕節前Booking呢度自助餐,到1月25日先有位。我與女友及其家人媽媽、家姐及姐夫一行五人,坐我車至黃昏18:15到達。幫襯自助餐有4個鐘免費泊車,而且酒店門口有專人代客泊車,服務及態度相當快捷及良好。到下層餐廳坐低,即時有侍應禮貌地招呼,並介紹自助餐時間及擺放位置。至18:30開始自助餐,當時人客並不太多。冷盤方面,海鮮Bar聚滿很多人,為都係龍蝦、生蠔、蟹、鮮蝦及魚生同壽司等,種類多到不能盡錄。先講足有差唔多10"吋長波士頓龍蝦,雖然係開邊半隻上,但味道真係唔錯及有鮮味,如果以一隻咁尺寸龍蝦講,凍肉鋪買都起碼成一佰蚊一隻。其他海鮮及魚生壽司都唔錯,但係生蠔就大失所望,比照其他五星級酒店更細,尺寸、味道及鮮味更差,以呢間酒店餐廳聲譽,生蠔真係敗筆之作。到中間熱盤方面,比較多人揀選係原盅燉魚翅,味道鮮甜足料。而片皮鴨味道好,亦多人排隊輪取。燒牛味道濃郁有口感...正!甜品方面,各式糕點應有盡有,糖水及各或朱古力甜品,種類多得眼花撩亂,個人覺得最美味,係鮮奶西米露,入口感覺直逼燕窩鮮甜。因食物檯長達約70'尺左右,食物選擇真係多到數唔哂,真係每一樣食物食一小件,我相信未食到一半,都已
因食物檯長達約70'尺左右,食物選擇真係多到數唔哂,真係每一樣食物食一小件,我相信未食到一半,都已經非常飽。
進食期間,各個侍應上下不論男女,服務都體貼入微,反應亦相當之快。尤其當閣下食完一碟食物,放低手暫停之際,侍應就會立即上前將碟執走。
至21:30左右離去,埋單時出示會員卡,五位連加10%服務費,及會員折扣後,總共二仟零七十元多。並停車場泊車卡上蓋印,到酒店大門外取車,泊車服務員態度亦十分好。
今餐真係相當之滿意,惟一不足只係生蠔,同埋現場座位之間,空間太窄,洗手間太細尤如茶餐廳,連酒樓都比唔上,洗手間內亦冇專人招呼。不過一生人總之豪一次,當係見識下啦!