聖誕節前Booking呢度自助餐,到1月25日先有位。我與女友及其家人媽媽、家姐及姐夫一行五人,坐我車至黃昏18:15到達。幫襯自助餐有4個鐘免費泊車,而且酒店門口有專人代客泊車,服務及態度相當快捷及良好。到下層餐廳坐低,即時有侍應禮貌地招呼,並介紹自助餐時間及擺放位置。至18:30開始自助餐,當時人客並不太多。冷盤方面,海鮮Bar聚滿很多人,為都係龍蝦、生蠔、蟹、鮮蝦及魚生同壽司等,種類多到不能盡錄。先講足有差唔多10"吋長波士頓龍蝦,雖然係開邊半隻上,但味道真係唔錯及有鮮味,如果以一隻咁尺寸龍蝦講,凍肉鋪買都起碼成一佰蚊一隻。其他海鮮及魚生壽司都唔錯,但係生蠔就大失所望,比照其他五星級酒店更細,尺寸、味道及鮮味更差,以呢間酒店餐廳聲譽,生蠔真係敗筆之作。到中間熱盤方面,比較多人揀選係原盅燉魚翅,味道鮮甜足料。而片皮鴨味道好,亦多人排隊輪取。燒牛味道濃郁有口感...正!甜品方面,各式糕點應有盡有,糖水及各或朱古力甜品,種類多得眼花撩亂,個人覺得最美味,係鮮奶西米露,入口感覺直逼燕窩鮮甜。因食物檯長達約70'尺左右,食物選擇真係多到數唔哂,真係每一樣食物食一小件,我相信未食到一半,都已
因食物檯長達約70'尺左右,食物選擇真係多到數唔哂,真係每一樣食物食一小件,我相信未食到一半,都已經非常飽。
進食期間,各個侍應上下不論男女,服務都體貼入微,反應亦相當之快。尤其當閣下食完一碟食物,放低手暫停之際,侍應就會立即上前將碟執走。
至21:30左右離去,埋單時出示會員卡,五位連加10%服務費,及會員折扣後,總共二仟零七十元多。並停車場泊車卡上蓋印,到酒店大門外取車,泊車服務員態度亦十分好。
今餐真係相當之滿意,惟一不足只係生蠔,同埋現場座位之間,空間太窄,洗手間太細尤如茶餐廳,連酒樓都比唔上,洗手間內亦冇專人招呼。不過一生人總之豪一次,當係見識下啦!
2007-01-04 12 瀏覽
暫時這裡的buffet仍是我排在心目中的首位.1/1 食brunch buffet已成為我過去幾年的習慣, 用最好的來迎接新的一年.食物的選擇其實很多人已提及過, 不再重複. 今次覺得最出色的是頭盤和甜品, 每樣想食的只夾一件都盛滿了兩碟頭盤和兩碟甜品. 要留意的是, 那兩款半隻上的龍蝦其實很難消化, 很容易飽, 所以見意同朋友share.Moet Chandon任飲, 當然不會錯過. 但像我這些窮人任食貴嘢其實都頗辛苦, 我共喝了七杯, 結果頭痛了一整天. 還是淺嘗比較好, 貪心結果還是辛苦了自己.總括來說, 新的一年可以在這個環境舒適風景優美的地方享用佳餚美酒, 一樂也!
暫時這裡的buffet仍是我排在心目中的首位.

2007-01-02 12 瀏覽
手上的夏威夷果仁雪糕好掂,如非飽到上心口一定再試其他味,如雲呢拿,朱古力及紅豆雪糕
洲際的食物及服務比半島還要好,但這兒真是人多擠迫,但食物不停refill,我見到21:50都仲refill好多甜品.冷盤有龍蝦半隻上,蟹鉗,生蠔(好細隻及不好味),蝦(有一隻手掌咁大隻),三文魚,鰹魚,吞拿魚,赤貝,帶子,八爪魚,多款沙律及西式蔬菜.熱盤枱有七款以上的麵包,芝士又多選擇,仲有巴拿馬火腿,風乾火腿都有五款以上.印度米,咖喱,印度薄餅,即製天婦羅.蝦蛟(一點肥肉也沒有),小籠包,叉燒,油雞,片皮鴨(正),燒牛肉,扒石斑(已切件),燴牛柳.雞燉翅,花旗蔘湯等.甜品真的數不完,朱古力梳乎梨,格仔餅(超多topping任你落),pancake(藍梅,香蕉,芒果),芒果杯,聖誕麵包,朱古力mouse cake,雲石芝士餅(cheese味都好濃),士多啤梨蛋糕,黑白朱古力噴泉,多款曲奇(麻麻哋),啫喱.....多款杯cake都好正,甜品樣樣都好掂.

2006-12-20 13 瀏覽
今日老闆請食x'mas lunch,有同事suggest呢度,我梗係第一時間book位la,因為之前我試過佢地Dinner buffet咁正. 我地12:15pm去度都差不多full哂, 仲以為lunch buffet無咁多人.lunch平dinner $200, 所以無海鮮lor, 但係有十多款salad,正,值得一提salad係個帶子蓮藕salad,好好味, 魚生款式唔多,但係唔會孤寒,問師傅甜蝦同三文魚,佢成10隻蝦同成排三文魚放落我隻碟度! 熟食都有好多款,又有燒西冷,燒羊排燒三文魚,幾款咖哩又有pizza,仲有點心,最緊要係佢用個mini蒸籠放入2粒點心,唔會因為D人夾來夾去整爛!最後係desset, 正到爆, 多款式,我今次就食左芒果布甸,檸檬tart,酥皮卷,綠茶雪糕仲有macaroon. 佢個macaroon真係好味,我試左coffee味同strawberry味,coffee略為甜左D,但係個Strawberry味就非常得,唔太甜,所有食物都very good.最後,只有一樣令我非常火滾不過又唔關酒店事就係,又有人唔排隊,0向度打尖囉!上次dinner buffet已經
最後,只有一樣令我非常火滾不過又唔關酒店事就係,又有人唔排隊,0向度打尖囉!上次dinner buffet已經比人打過一次,今次仲離譜,簡直係左右受敵呀!好心啦,咁高級酒店,工作人員會refill得好快ga,唔會無得食ga,都唔知點解0個D人咁無規矩!
2006-12-20 22 瀏覽
今日老闆萬歲. 簡左洲際0既維港畔餐廳食lunch buffet. 之前睇openrice 同聽人講都話呢度d 野食好好味. 真係好期待囉!個buffet 由12:30-2:30 完. 去到已經超多人. 拎野食係要排隊的. 好無癮! 不過佢d salad 有好多款簡. 而且都幾好味. 個帶子沙律最好味囉. 到魚生部分, 有6款選擇. 但係甜蝦係最抵! 因為d 三文魚唔係腩位, 所以唔係最佳選擇. 反而個燒三文魚扒好食唔腥. 熟食就仲有燒西冷! 不過今次我無食到. 最特別係竟然有蒸蝦餃. 好cutie!最後係甜品. 我推薦香蕉雪芭! 好味. 朱古力慕斯旦糕好味, 好似食緊黑古力咁.總結: 算好食. 不過環境唔得, 好逼好多人, 下午又曬. 唔好坐.

2006-12-13 17 瀏覽
其實上次係11月中黎食, 聽朋友講到好好食咁...海鮮...主攻龍蝦~真係啖啖肉, 長蟹腳有海水味..有d喊...刺身都ok熱盆..就冇咩特別,而且試都冇試甜品好吸引,顏色好靚, 又有糖,...朱古力好食~~~and 雪糕ok~整體最好食龍蝦!其他...真係一般
其實上次係11月中黎食, 聽朋友講到好好食咁...

熱盆..就冇咩特別,而且試都冇試

整體最好食龍蝦!
其他...真係一般
2006-11-21 12 瀏覽
19號同bf去食dinner buffet預早3個禮拜book都冇windows seat仲要坐正喺生蠔龍蝦bar隔離成日有人喺後面排隊攞嘢食不過都算啦大家等咗好耐去呢間食buffet先講生蠔龍蝦bar佢啲生蠔有3種可以揀3種都好fresh一啲都唔腥而且仲有少少海水味添至於龍蝦大就唔算太大隻但就幾鮮味囉至於其他凍海鮮好似帶子,甜蝦都好正夠鮮甜我同bf食咗4 round添至於shusi bar方面有三文魚,赤貝,tuna全部都好新鮮添不過由於其他嘢太好食所以同bf只係食咗1 round咋講埋熱葷啦熱葷就真係麻麻啦得片皮鴨好食至於curry真係幾辣吓我同我bf真頂唔順~.~不過,佢個魚翅就唔錯同好過酒樓水準另外佢個乳鴿燉湯都好正清清哋我仲飲咗3碗添呀最後dessert就真係好失望個tiramisu甜得潸(我bf話but我覺得ok囉)不過個手指餅底太濕啦出晒水咁另外佢嘅mousse cake都麻麻唔夠creamy個sherbet又太酸(青檸同藍草莓都係)總括嚟講$500一位真係唔算值不過我問老細借咗張member card$58x兩位就冇問題啦
19號同bf去食dinner buffet

至於龍蝦
大就唔算太大隻
但就幾鮮味囉
至於其他凍海鮮
好似帶子,甜蝦都好正
夠鮮甜
我同bf食咗4 round添

至於shusi bar方面
有三文魚,赤貝,tuna
全部都好新鮮添
不過由於其他嘢太好食
所以同bf只係食咗1 round咋

講埋熱葷啦
熱葷就真係麻麻啦
得片皮鴨好食
至於curry
真係幾辣吓
我同我bf真頂唔順~.~
不過,佢個魚翅就唔錯
同好過酒樓水準
另外佢個乳鴿燉湯都好正
清清哋
我仲飲咗3碗添呀
最後dessert就真係好失望
個tiramisu甜得潸
(我bf話but我覺得ok囉)
不過個手指餅底太濕啦
出晒水咁

另外佢嘅mousse cake都麻麻
唔夠creamy
個sherbet又太酸
(青檸同藍草莓都係)

總括嚟講
$500一位真係唔算值
不過我問老細借咗張member card
$58x兩位就冇問題啦
2006-11-21 3 瀏覽
11月2日,一行四人來見識全港至有名既buffet, 雖是平日也很墟陷.地方真係細左d,前身係麗晶hotel, Decoration 仲有d舊tim.食物款式雖多,但擺食物的長枱很窄很迫gibb.尤其seafood 果part 真係龍的傳人.這次buffet專攻seafood,可惜期待中的lobster並不很鮮甜無咩味tim.grand hyatt的lobster 好吃多了. oyster 吃了幾隻也good. scallop 鮮甜very good. 幾round 之後, quota所餘無幾. 我較愛吃巴拿馬風乾ham,比平時buffet吃過的淡d,夾住蜜瓜食,好好味. 吃了很多很多.....veryveryfull!試了黑色的面包乾好special幾好食recommended.shark-fin soup 就ma ma 地lor.盧魚柳真係好味bor,highly recommended. ice-cream 又好好味但無quota lor....食物水準高,款式多. excellent services & seaview outside. $500+ per person.th

食物款式雖多,但擺食物的長枱很窄很迫gibb.
shark-fin soup 就ma ma 地lor.

$500+ per person.the most expensive buffet I hv ever tried$$叫做見識過la.
2006-11-07 6 瀏覽
在這餐廳分別試過夜晚自助餐及星期日中午自助餐,其實講自助餐的食物質素都可謂上上,個人尤其欣賞個鱸魚扒。至於環境,個人感覺星期日比較恬靜舒適及休閒,而晚上則比較嘈吵,如上層酒吧有人唱歌則更甚!
2006-11-04 14 瀏覽
今日又同老婆四出食好野,選了很多人讚的洲際自助晚餐,對海景2人靚位看到維港激光會演再加上美妙音樂來自上層Lobby Lounge. 除了食物新鮮質數好之外, 色香味要有、好吃、環景及服務水準都有,要附合以上條件,今日全部出現曬係我地到。個人精撰:-冷盆:-1)鮮帶子,吃時有入口即溶之感覺,在壽司吧處找到。2)凍螺,好鮮甜,唔好以為個螺灰灰綠綠似發"毛"查實係好野來架,又係在冷盆吧處找到。3)甜蝦,鮮甜好味,在壽司吧處要司傅夾比你。4)三文及吞拿水準ok,冇特別.5)試哂三種蠔, 全部都好咸, 有d似飲盬水.熱葷:-1)燒羊脾,6成熟肉質美味唔韌,似食牛柳般。2)咖喱羊肉,唔"蘇"又唔會只有咖喱味.其他:-長條麵包、印度薄餅、即製pizza也很可口。滿意的- 服務員很有禮貌, 很有水準. 對海景的view很好, 但背著坐的就只有看人排隊的份兒. 食物水準不錯, 但不是驚喜那種.不滿的也有- 人太多, 地方細. 除了坐窗口位的叫做舒適及寫意一點之外,坐在食物枱那一邊的枱子實在叫人難以忍受. 七點開始至八點其間人龍不絕,由其是海鮮冷盤那邊, 走廊已經不太闊, 在排隊的, 加上拿着滿碟載滿食物

個人精撰:-
冷盆:-
1)鮮帶子,吃時有入口即溶之感覺,在壽司吧處找到。
3)甜蝦,鮮甜好味,在壽司吧處要司傅夾比你。
4)三文及吞拿水準ok,冇特別.
5)試哂三種蠔, 全部都好咸, 有d似飲盬水.

熱葷:-
1)燒羊脾,6成熟肉質美味唔韌,似食牛柳般。
2)咖喱羊肉,唔"蘇"又唔會只有咖喱味.

其他:-
長條麵包、印度薄餅、即製pizza也很可口。

不滿的也有- 人太多, 地方細. 除了坐窗口位的叫做舒適及寫意一點之外,坐在食物枱那一邊的枱子實在叫人難以忍受. 七點開始至八點其間人龍不絕,由其是海鮮冷盤那邊, 走廊已經不太闊, 在排隊的, 加上拿着滿碟載滿食物的人在你隔離走來走去, 你都米話冇引.

為何, 又是沒有蒸魚?! 我等緊d蒸魚豉油點蝦呀!!
2006-11-01 6 瀏覽
借來優惠卡, 折合二人共$58x, 價錢合理, 但如以原價計算就太貴了。食物水準合格, 沒有特別好吃, 也沒有特別難吃的。吃了兩大碟海鮮, 包括龍蝦、蝦、帶子、蟹鉗、魚生等, 好吃, 但不是特別好吃, 吃得太多現在想起海鮮都怕怕...熟食檔:印象最深的有的片皮鴨, 大大話話吃了4-5件!!西冷牛扒偏韌...男友對牛扒附近的鱈魚讚口不絕,乳豬皮脆、炸子雞亦然。較特別的燒物有墨魚嘴也ok。凍肉:我最愛的凍肉只有兩款、巴馬火腿與莎樂美腸均很鹹,必須與哈密瓜同吃!沙律吧:凱撒沙律只要了生菜卻意外地好吃,還有一款外熟內生的吞拿魚也很好吃,但不合男友口味。魚生海鮮:水準一般,沒有特別好吃的感覺。其中以螺的印象最好,帶子也鮮甜,生蠔鹹得像喝一口海水…三文魚:有刺身、煙三文魚跟醃三文魚。刺身ok不特別、煙三文魚很油很膩、醃的感覺最好,其實跟煙很相似,也很油,不過口味有一點點酸較清新。甜品:紅桑子班戟很酸很開胃很合我口味,男友嫌太酸;焦糖布丁、檸檬小甜品都很甜,冇餡小泡芙ok、白糖脆餅好吃,像甜甜酥、紅酒燴梨口味清新,不過也是只討我喜愛、最意外的是菠蘿很熟很甜,有消滯感。這一餐實在很飽很飽…十天不想吃東

食物水準合格, 沒有特別好吃, 也沒有特別難吃的。

這一餐實在很飽很飽…十天不想吃東西了…^^"

服務:收碟速度太快…另外,詢問處職員不知何為港畔餐廳,問英文名是什麼…==

環境:景觀很好,觀賞煙花一流,可是有煙花放的日子不能使用優惠卡,餐廳內稍嫌不夠寬敞。

總結:不過不失,對都會海逸的印象比較好。
2006-10-18 12 瀏覽
等了很久, 終於拉了朋友來吃. 七點多, 自己先到達, 雖然位置不是在窗邊位, 但其實個個位置都可以望到海景, 而且還有激光表演, 真好~ 這裡的食物全部一字形排開, 最右手邊的是冷盤, 海鮮和壽司; 中間的位置則是中餐和熱葷; 左邊則是甜品. 也許是上一次在Cafe Too 任飲飲品的關係, 自己沒有多大留意這裡餐飲只有一杯, 隨口說了要杯果汁, 後來才發現飲品都飲左百多元, 不過都希望侍應會提醒一下. 侍應不夠Cafe Too 多, 但大致上服務都ok 的, 不過是晚打爛碗碟都有兩次, 不是那樣不小心的吧~~ 講返冷盤, 人多的時候要排隊, 而種類也很多的(如圖), 龍蝦幾大隻多肉, 不過就韌了點, 我吃的螺幾好, 朋友吃的螺就有沙, 凍蝦很甜有蝦味水準高, 而帶子也不俗; 元貝又是好東西, 鮮甜而入口即溶; 即;使媽打教我不要吃蠔, 我也偷吃了兩隻. 海水味不是太濃, 岩我~ 再隔離有幾款海鮮沙律, 我吃了少少, 水準都不錯, 不過就乏人問津; 壽司沒有吃, 刺身就不過不失, 特別的是如食友所言, 有壽司豉油和刺身豉油, 都幾認真. 那個area 吃得最多反而是沙律, 吃了幾個
等了很久, 終於拉了朋友來吃.

再隔離有幾款海鮮沙律, 我吃了少少, 水準都不錯, 不過就乏人問津; 壽司沒有吃, 刺身就不過不失, 特別的是如食友所言, 有壽司豉油和刺身豉油, 都幾認真. 那個area 吃得最多反而是沙律, 吃了幾個round, 點上黑醋都幾消滯, 又可以繼續作戰了.

中間偏右的有麵包條, salami和哈蜜瓜. 我也吃了不少. 麵包條有驚喜, 有一款黑黑的, 味道不錯, 我又吃了兩條; 中餐我冇咩興趣, 西菜只吃了紅酒燴羊, 冬瓜魚翅羹, 豬排, 少少薯蓉粟米羹, 幾塊naan和咖喱汁:
紅酒燴羊ok, 朋友就說好鞋; 冬瓜魚翅羹都是像酒家較杰的翅, 魚翅? 不要找好了, 薯蓉粟米羹反而幾有薯蓉, 不過都幾"溜"下, naan 和咖喱汁都是一般. 豬排好大件, 好都頗鞋, 朋友還說只得豬柳沒有羊或牛唔係好得.

左邊的甜品就好壞參半, 雪糕球我吃了綠茶, vanila, tiramisu, 和rasberry. Rasberry 最酸, 要來清滯就最好, tiramisu 也不錯; 生果方面只有吃菠蘿; 紅豆pancake 紅豆好大粒, 吃了一件就再吃不下第二份了, 綠茶栗子糕清清淡淡, 吃多少少都冇咁滯, 蝴蝶餅不太油又幾鬆化, 的確好味. Rasberry mousse cake 一般而己.

不知是否期望太高, 好的程度比Cafe Too 不是想像的高.
不過以晚餐來說也算不錯的, 不過以最好吃的buffet, 都是以Sabatini brunch 最好吃<^___^>

後記:
下次要試朋友推介Marriott 的buffet.
2006-09-28 6 瀏覽
星期二晚我地成棚人去食dinner buffet,d野真係好得,龍蝦又大隻,淡淡肉,魚生好新鮮,個翅就略嫌咸dd,但都有好多料,仲有德國腸,我至愛既朱古力fondue都好正,不過生蠔就太細隻,冇mug興趣食,etc,總括而言d野食質素掂!gor晚8:00仲望到對面海既射燈表演真係好開心.有樣要一提,就係我在sushi bar想取sushi食時,赫然見到有一隻烏英降落在其中一個sushi上,我即刻叫我同事唔好攞,gor兩個chef掛住傾偈望都唔望下,攪到我淨係攞左幾片sashimi就走人.佢地真係要留意下!今餐有人請,仲開左幾支wine,唔知幾錢.
gor晚8:00仲望到對面海既射燈表演真係好開心.
今餐有人請,仲開左幾支wine,唔知幾錢.
2006-09-27 10 瀏覽
22-09-06(五) 7:00pm 2人其實我一向都唔鍾意食buffet,可能未食過有一間我認為係好食ge buffet啦,但曾經睇過KC兄介紹過比其他人,就試試啦。終於搵到機會來試下啦,一個要好的朋友生日,他亦曾經講過話想來這裡食buffet,岩晒啦!訂唔到window seat,約左朋友6:30pm,我唯有早d落黎睇下個座位再叫侍應安排一張較好ge座位比我地,當日天氣十分好,望過對面海都十分清色。其實呢度好多野食,比以前我去過的還要多,但..我唔太like食熱盤,所以冇乜食熱食,當日食了的冷盤,超過36隻生蠔,紅蟹蚶,加拿大蟹腳,龍蝦,三文魚,吞拿魚,帯子。熱食我只食片皮鴨10件以上,好好味..同碗仔翅一碗,冇魚翅的。生蠔有三款,有一款較creamy,但冇乜蠔味,我冇乜興趣,有二款好有海水味,我很喜歡,須然d蠔係好瘦,唔大隻,同我平時食開$30一隻差一陪大小,但可以比我食過夠,已經好滿足。紅蟹蚶都ok,肉好飽滿鮮甜,唔係水蟹,我都食左4隻蚶。龍蝦,蟹腳冇乜味,但好新鮮。魚生都ok,只得5款,但我食唔多,因為有生蠔和其他冷盤,我唔想食太多魚生令我易飽。芒果pancake,芒果好酸。
22-09-06(五) 7:00pm 2人

紅蟹蚶都ok,肉好飽滿鮮甜,唔係水蟹,我都食左4隻蚶。
龍蝦,蟹腳冇乜味,但好新鮮。
芒果pancake,芒果好酸。
拎左一d芝士配紅酒。
開了一支紅酒house wine..$280<==好飲,甜,易入口,有果香,不過我地飲唔晒。下次我諗唔會叫一支,因為白酒,紅酒有一柸叫的,下次我諗我會先叫一柸白酒,之後再飲紅酒會較適合我口味。
一定會再黎,諗起可以勁食生蠔,紅酒又唔算貴已經覺得好值得,加上環境都好好,而且食物好乾淨,我冇肚痛先丫。包一柸coffee or tea。

$488+$488+$280=$1382