2021-05-18 3094 瀏覽
入到餐廳裝修都幾舒服 每張枱都有架車仔放袋同有醬料 唔洗出去攞架 仲有圍裙俾你😜不過唔係好明又唔係任食 佢都要限我地個半鐘 但間野又冇人 所以呢方面麻麻 打邊爐尼講有啲急☹️☹️Lunch hour 嘅湯底有得免費 所以原本我地揀鴛鴦麻辣鍋($38/位)(重慶辣+山珍菌湯)而家就唔洗錢~不過鴛鴦湯底一定有一邊係普通辣/重慶辣😌重慶辣都真係幾辣但同時都好香 😍有啲野食仲有個牌仔話你知要淥幾耐~不過價錢都係偏貴 食物唔大份 好彩質素都唔錯一開始仲送碗糖水 好好味 夠哂味又唔過甜😋曉宇嫩牛肉(一份)($82)呢個好推介🤩🤩食落真係超級嫩滑 口感十分之好😋😋😋好滿意!不過食到底有啲牛肉碎鴨血(半份)($42)鴨血都好滑 比豬紅硬小小 記得唔好淥太耐會夾唔起!桂花蚌(半份)($66)十秒牛舌(半份)($49)鮮腐竹(半份)($19)萵筍條(半份)($18)唐山菜(一份)($32)鮮活海蟶(半份)($45)呢個應該係最抵食 都算大隻 又夠新鮮 唔落醬汁都食到佢嘅鮮味😍茶位($20/位)

一開始仲送碗糖水 好好味 夠哂味又唔過甜😋

曉宇嫩牛肉(一份)($82)
鴨血(半份)($42)
鴨血都好滑 比豬紅硬小小 記得唔好淥太耐會夾唔起!
桂花蚌(半份)($66)

十秒牛舌(半份)($49)

鮮腐竹(半份)($19)
萵筍條(半份)($18)
唐山菜(一份)($32)
鮮活海蟶(半份)($45)

茶位($20/位)
2021-05-17
2021-05-08 966 瀏覽
1. 員工服務態度差。我明做飲食係會易燥底,喺門口等緊嘅時候,見到有人查詢幾時輪到佢,個店員超唔耐煩,叫個客自己留意廣播。跟住又有個客喺門外玻璃望入店內,距離合理。又係同一個女職員,態度超差咁叫佢唔好靠咁近個玻璃,話啲客望岀來好恐怖。2.安排差,我同男朋友由7:45等到8:50,政府規定10點要走,仲諗緊佢會唔會放我哋入座。點知佢又放咗,此前冇提過10點要走。諗緊佢可能全部員工打晒針,有得做夜啲掛。我哋9點坐低。3.無良!明知10點趕人但大約9點45先截單。我哋坐低5分鐘內已經落單。佢上菜速度尚算快。我哋9:35追加4樣食物。佢9:45話截單,收埋錢,加句10點要走。而我追加預算食物剛送上。當時店內合共有5張枱,個個都好遲入,真係極無奈。4. 性價比一般。兩人,690蚊埋單。其實,打個邊爐,最起碼都要個半鐘至兩個鐘。如果真係做唔到,可以提早截客或截單。只顧自己賺錢,理得你食唔食得切。咁嘅處理,真係唔會有下次!

4. 性價比一般。兩人,690蚊埋單。

2021-05-08
65 分鐘 (堂食)
2021-05-04 729 瀏覽
今日突然想打邊爐一直想試吓呢間嘅湯底所以係呢度買兩個湯底返屋企打邊爐🍲買咗重慶麻辣湯底同番茄湯底搭車嘅時候已經聞到個味好香,但係食個陣發現個重慶麻辣湯底個味唔夠香同埋唔夠濃啲嘢食凈係表面有辣味食物入面無乜味,番茄湯底都還ok過得去。但個重慶麻辣對於經常食辣嘅我覺得爭啲囉。
外賣自取
🍲 大骨滋補雙拼鴛鴦鍋 ($38pp) 選料講究 湯味濃郁 吃出骨頭裏的鮮肉味 食物下煱 沾上濃湯鮮味,品嚐時效果非凡 麻辣湯底具有益氣血的功效 椒味襲人 麻香撲鼻早已令人垂涎欲滴🍗 重慶炸酥肉 ($32) 肉鮮味美 口感酥脆 勝在好吃🐮 稻田毛肚 ($62) 選料好 分量充足 浸入麻辣湯中 香辣帶勁 爽脆够味🐟 重慶耗兒魚 ($42) 已熟重慶土產淡水魚 特色魚味 可以一試🦪 珊瑚蚌 ($66) 湯中輕汋 口感煙韌 細細咀嚼 五味融合🦆 鮮鵝腸 ($62) 鵝腸肥而不膩 吃起來爽滑可口 格外滋味🥦 西洋菜 ($18) 新鮮蔬菜 不可缺少🍖 美國安格斯優質肥牛 ($119) 貨真價實 肥瘦均匀 味道裏都是滿足🍜 曉宇苕粉 ($29) 寬條苕粉 入口滑漏煙韌 吃得過癮🐚 桂花蚌 ($66) 清新味鮮 爽口彈牙 值得推介 火煱之選🦐 手打蝦滑 ($46) 汋熟後 蝦肉色澤可人 香口味美🦪 蟶子 ($66) 時令食材 自然的餽贈 不僅吃到原物料的新鮮 也可嚐到當季的最甜美📜 鮮腐竹 ($19) 食材新鮮 入口嫩滑🥬 乾貢菜 ($18) 少有特式菜品 汋熟後爽脆口感 嶄新體驗
🍗 重慶炸酥肉 ($32) 肉鮮味美 口感酥脆 勝在好吃
美國安格斯優質肥牛
乾貢菜
重慶耗兒魚
曉宇苕粉
正宗重慶火鍋之前食過佢晚市,估唔到原來食午餐係可以抵d,有午市套餐叫,兩人份都係400蚊有找,仲要真係有好多野食個種。碗碟擺放得好整齊👍🏻最緊要仲有提供圍裙,唔會食食吓整污糟件衫呀嘛😌服務一樣都係好貼心,嘢食都未嗌,一嚟到就已經俾咗碗冰粉,甜度適中,食落都幾清香,有淡淡的桂花味。叫咗個鴛鴦鍋💓😍左邊係大骨濃湯底,右邊係重慶辣味火鍋底。建議唔係好食得辣,但又想試吓嘅話,一定要叫鴛鴦鍋。菜類就可以放喺大骨濃湯底,咁就唔會因為太辣,食唔囉。午市套餐認真抵食👍🏻👍🏻有牛肉、有蝦、有菜,最緊要係有鴨血推薦🌟🌟🌟總括而言,鍾意食重慶火鍋嘅人一定要黎試吓依間🌞
正宗重慶火鍋

午市套餐認真抵食👍🏻👍🏻有牛肉、有蝦、有菜,最緊要係有鴨血
推薦🌟🌟🌟
總括而言,鍾意食重慶火鍋嘅人一定要黎試吓依間🌞
2021-04-10 480 瀏覽
呢間渝味曉宇連普通火鍋放題都比唔上,第一次試到牛肉完全沒有牛味!係呀係牛肉完全冇味呀!!唔知已經雪左幾耐! 初初我以為係麻辣火鍋味遮住我味覺啦,我攞去清湯結果都係冇味嘅醬料收$20一位,係得幾款,完全唔合理,其他野普普通通,放題料,三個人食千五蚊,真係寧願食火鍋放題好過。起碼啲牛質素好食佢先,冇下次,垃圾,唯一好就係服務,其他一文不值!總括而言佢食物質素根本對唔住個價錢,唔會想再去食,同埋食完第二已經爆菊花!

總括而言
2021-04-09 520 瀏覽
🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️得個鹹字,真係唔辣,加佐湯更加清湯野食份糧好少,🙊🙊🙊🙊價錢唔叫貴,🙊🙊🙊🙊不過個湯底加茶介都幾貴下。真係麻麻地
2021-04-08 443 瀏覽
平時好少黎觀塘區嘅我,呢日過到黎搵個朋友食午餐。朋友公司喺正APM隔離,對呢區一無所知嘅我就梗係上網search下呢頭有咩好食。因為專登出到黎,想食啲有儀式感但又唔會太隆重嘅野。見到渝味䁱宇有個lunch set 嘅一人火鍋,就一眼認定左佢啦!我比lunch time早少少上到去拎位,現場都仲好多空位,唔洗等就入得,不過佢有限時一個半定两個鐘。過左20分鐘左右,餐廳就開始爆場,估唔到都咁多人都會喺午餐時段打邊爐呀哈哈。佢呢度用手機掃QR code落單,記得叉好電先好黎呀,唔係分分鐘食唔到。一坐低佢就俾左一人一碗雪耳糖水我哋,桌上有醬料、蒜蓉同蔥粒俾我哋自己調配火鍋沾醬。我哋两個都叫左個一人鍋,佢每個鍋啲配菜一樣,淨係可以俾你揀肉、湯底、麵同野飲。我叫左滑牛肉、麻辣湯底同烏冬麵,佢仲有生菜、丸、蟹柳等等跟埋,份量多到食唔哂。佢個滑牛肉真係世界級好食,最驚艷到我,有牛味得黎又嫩,其他配菜就不過不失啦。另外個麻辣湯底嘅牛油味好香,不過都幾辣,一路食要一路飲野去解辣,食完仲覺得個胃有少少痛,如果可以揀辣度會更好。我同朋友都一致認為午市套餐做到呢個質素非常唔錯,打算之後都再黎試下佢個晚市,睇下佢

一坐低佢就俾左一人一碗雪耳糖水我哋,桌上有醬料、蒜蓉同蔥粒俾我哋自己調配火鍋沾醬。我哋两個都叫左個一人鍋,佢每個鍋啲配菜一樣,淨係可以俾你揀肉、湯底、麵同野飲。我叫左滑牛肉、麻辣湯底同烏冬麵,佢仲有生菜、丸、蟹柳等等跟埋,份量多到食唔哂。佢個滑牛肉真係世界級好食,最驚艷到我,有牛味得黎又嫩,其他配菜就不過不失啦。另外個麻辣湯底嘅牛油味好香,不過都幾辣,一路食要一路飲野去解辣,食完仲覺得個胃有少少痛,如果可以揀辣度會更好。我同朋友都一致認為午市套餐做到呢個質素非常唔錯,打算之後都再黎試下佢個晚市,睇下佢其他單點菜式係咪一樣咁掂!
午市一人鍋
2021-03-18
午市一人鍋
2021-03-12 790 瀏覽
好開心啊!窮人恩物我超級想食麻辣火鍋 之前食過一次覺得個湯底好正!不過晚巿價錢真係偏貴 真係唔捨得成日去食但我發現原來有午巿二人餐 湯底仲要包埋 而且野食種類都幾多 足以夠兩個人食到飽飽😋
好開心啊!窮人恩物
我超級想食麻辣火鍋 之前食過一次覺得個湯底好正!
不過晚巿價錢真係偏貴 真係唔捨得成日去食
但我發現原來有午巿二人餐 湯底仲要包埋
而且野食種類都幾多 足以夠兩個人食到飽飽😋
2021-03-10 483 瀏覽
點解會楝呢間餐廳,係因為等另外一間等得耐,發現左呢間食完都唔記得係咩名嘅火鍋店望落好似幾企理,又唔洗等,又真係好肚餓,咪去試吓囉,我係2位,我同我男朋友,坐低左,有條圍裙仔,都幾得意,有部鬧鐘仔,跟住有個人放低左2碗嘢,原來係雪耳糖水,因為當時太肚餓,所以冇影相,餐廳係手機落單,因為得2人,我男朋友話點每様半份👌食唔晒就好浪費,我order左豬腰,牛肝,魚鰾,牛骨髓,龍躉片,黃喉片同埋炸酢肉,食物好快黎到,排得好靚,係數得出有幾多片囉,D食物好好味咩?係薄到我食唔出D食物嘅味囉。炸酢肉,炸完出黎仲可以咁細粒👍因為我好肚餓,所以一路一路夾,食曬碟嘢👌喎,食完所有食物,淨D連湯底都飲埋,因為都唔飽,男朋友叫再order,但當時已經$625,所以我冇繼續order,呢個價錢,2個人係其他餐廳食嘢,打邊爐,我相信已經食飽
2021-03-09
15 分鐘 (堂食)
2021-03-01 708 瀏覽
雙拼鴛鴦鍋,山珍菌湯鍋、重慶辣大紅鍋,山珍菌湯鍋好足料,湯料有包括有香菇、茶樹菇、猴頭菇、灰樹花,味道濃香,因為;重慶辣大紅鍋採用茂汶大紅袍花椒、上等牛油、重慶朝天紅、多種香料製作,飲落麻、香、辣,重慶正宗風味。鮮黃喉,口感爽脆,食落有咬口。千絲柏葉,份量大,口感爽口,食落好香口。鴨血,口感外嫩內滑,食落好新鮮。特色迷你燕餃,燕皮、餡料採用豬肉製作,燕皮口感煙韌,雙重豬肉味道,食落啖啖肉。重慶炸酥肉,口感酥脆,內有豬肉、花椒,肉味濃郁,麻香十足。酉洋菜,口感嫩滑,食落好Juicy。凍豆腐,容易入味,豆味濃厚。藕片,口感薄脆,食落軟硬適中。土豆片,口感綿密。醬料,包括有香蔥、蒜蓉、醬油、醋、麻油。茶水,包括有冰糖紅棗雪耳糖水、蕎麥茶;冰糖紅棗雪耳糖水味道清甜;蕎麥茶茶香味濃。

鮮黃喉,口感爽脆,食落有咬口。

千絲柏葉,份量大,口感爽口,食落好香口。

鴨血,口感外嫩內滑,食落好新鮮。

重慶炸酥肉,口感酥脆,內有豬肉、花椒,肉味濃郁,麻香十足。

酉洋菜,口感嫩滑,食落好Juicy。

凍豆腐,容易入味,豆味濃厚。

藕片,口感薄脆,食落軟硬適中。

土豆片,口感綿密。

醬料,包括有香蔥、蒜蓉、醬油、醋、麻油。

• 特色迷你燕餃
  • 鮮黃喉
  • 重慶炸酥肉
Xiao Yu Hot Pot♨️ One of my favourite Pot🥢..渝味係我其中一間愛吃既火鍋店♨️,食材新鮮、份量足、服務到位,難怪又開左新分別喔🥳。今次黎到觀塘APM 高層吃個二人午市火鍋套餐🥢,價錢都係 $398。已經唔少野食了,好豐富啊。.ll✨重慶辣 × 大骨滋補湯底揀選左鴛鴦就可以試到:辣 & 唔辣,大骨清湯🐽 有紅蘿蔔 & 大骨熬製,湯甜又滋潤;重慶麻辣🌶 亦大量辣椒花椒 & 鴨血,麻中帶辣。.ll✨ 曉宇嫩牛肉 ✨鴨血✨稻田毛肚 ✨珊瑚蚌✨手打蝦肉 ✨午餐肉ll✨白蘿蔔 ✨海帶頭✨田園菜籃 ✨功夫萵筍片ll✨曉宇苕粉 ✨紅糖慈粑ll✨加多寶 ✨加多寶.套餐肉類、海鮮都夠新鮮,牛味濃郁;稻田毛肚🐮 灼麻辣真係好夾,記得別太久 會縮喔;珊瑚蚌🐚 口感好爽脆呢。曉宇苕粉🍜 好粗又煙韌,吸盡麻辣湯汁好過癮呢。而甜品慈粑亦不能少❤️,紅糖甜甜的味道,最愛煙煙韌韌既口感。.✨八頭鮮鮑(半份) $76
✨鰻魚(白鱔)(半份) $46✨韭菜豬肉水餃(半份) $32✨稻庭烏冬(一份) $42.套餐外,另加配海鮮類& Udon。鰻魚🐟 必點夠爽脆

l[曉宇鴛鴦鍋湯底]l

✨八頭鮮鮑(半份) $76

✨鰻魚(白鱔)(半份) $46

✨韭菜豬肉水餃(半份) $32
✨稻庭烏冬(一份) $42
套餐外,另加配海鮮類& Udon。鰻魚🐟 必點夠爽脆又帶鮮;鮑魚🐚 同樣灼30s 好吃喔 確保不韌;Udon🍜 稻庭口感亦煙韌非常呢。

呢個火鍋真的很滿足🥢。你又愛滾嗎。。香港人
×××[渝味曉宇重慶老火鍋]×××
©觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖

2021-02-18 612 瀏覽
在收爐的一天,就是Jon仔👦🏻和家姐👧🏻終於上完了鼠年所有網課的一天,👩🏻👧🏻👦🏻去了APM的「渝味曉宇重慶老火鍋」。因為要遷就家姐上完課的時間,我們去到APM入座已是2:15PM,沒想過這時段吃火鍋的人都不少,全店加起來應該有十枱以上。🤔一坐下,每人有一小碗清甜的雪耳糖水🥣,原來是讓客人先暖一下胃,之後吃麻辣才不會傷胃。🤗反正3️⃣人行要分兩桌,又反正收爐心情好,今天決定吃多一點:先來一個$398的二人餐,本身包湯底和飲品。選了鴛鴦湯底:大骨滋補湯和普通辣大紅鍋(辣鍋是Jon家姐專享)。另一客$98的一人餐,就選了蕃茄湯底,飲品選了羅漢果茶。還追加幾項餐牌中的十大必點食品。🌟二人餐亮點:曉宇嫩牛肉——有別於一般火鍋店的肥牛片,曉宇嫩牛肉是我們平時叫的滑牛肉片,非常嫩滑、沒筋沒油,Jon仔大叫好好吃😋!手打蝦滑——有嚼勁,有蝦味🦐。跟餐份量不算多,大約足夠每人三四顆,回味無窮!功夫萵筍片——刨到很薄,長長的一片,放在碟上已是工藝品一客🎀。灼30秒能吃,完美地吸收湯底鮮味,渾然不覺原來在吃蔬菜。曉宇苕粉——驟眼看以為寛條麵😆,原來是薯粉做的,滑溜煙靱,吃幾片都能飽肚,Jon家姐大愛!套餐還有

🌟二人餐亮點:
套餐還有鴨血、午餐肉、珊瑚蚌、毛肚、白蘿蔔、海帶頭、蔬菜籃等等⋯⋯

🌟單點美食:
桂花蚌——看上去超級厚身,灼完卻是爽口又鮮甜,很是滿足。
鮮黃喉——這個平時在家吃火鍋不易買到,特意讓Jon仔和家姐嚐新。

🌟一人餐:
有嫩牛肉、蝦、丸類、腸、菇類、蔬菜,也有苕粉,其實這個好抵食👍!

值得一讚的是,渝味曉宇在快熟的食材上都附有時間提示的小標示,例如桂花蚌和鵝腸是30秒⏱,黃喉和毛肚是10秒⏱等,很是清晰。

最後一提是二人餐的甜點,名叫紅糖慈粑,是一個長條型糯米粉團之類,要蘸花生粉來吃。Jon仔大讚好吃,明明吃飽了還能吃了大半份🤪

午市沒有時限,吃了已四點半,店裡仍有十枱八枱火鍋客。也許有人會說只是晚市禁堂食令人流提早了,我倒覺得是店家的食物和價位夠吸引力吧!

後記:差點忘了說,這店的醬料都放在桌上,不是自助醬料Bar那種,感覺較衛生。反正食材夠新鮮,湯底夠濃郁,其實醬料都不用多了😉😉

普通辣拼大骨湯底
毛肚
餐前的雪耳糖水
紅糖慈粑
2021-02-09 421 瀏覽
團個年😀朋友仔好耐無食辣野。所以揀左呢間辣辣打邊爐🍲3個人分兩張枱坐,一板之隔,保持距離😁湯底係免費既,我哋分別嗌左一個鴛鴦鍋:重慶辣&蕃茄湯,另一個係九宮格。滑牛肉:真係好滑好好食,下次必點桂花蚌:依舊又滑又爽,必點萵筍片片:清甜好味桶蠔:大大隻,好鮮甜腐竹:又係值得一讚,好香滑😂記得唔好煮太耐,會溶化冰豆腐:好好味,好索湯。怕辣既千奇唔好放係辣鍋煮😂手打丸:朋友們大讚,特別係牛肉丸,好彈牙不過今次蕃茄湯底有啲咸😝😝加左三次湯先溝到岩岩好。食物質素都好好,上菜好快。Staff服務好好👍🏻特別有位男staff會主動留意顧客既需求,值得一讚。
團個年😀
朋友仔好耐無食辣野。所以揀左呢間辣辣打邊爐🍲
3個人分兩張枱坐,一板之隔,保持距離😁
滑牛肉:真係好滑
好好食,下次必點
桂花蚌:依舊又滑又爽,必點
萵筍片片:清甜好味
桶蠔:大大隻,好鮮甜

腐竹:又係值得一讚,好香滑😂記得唔好煮太耐,會溶化
冰豆腐:好好味,好索湯。怕辣既千奇唔好放係辣鍋煮😂
手打丸:朋友們大讚,特別係牛肉丸,好彈牙
不過今次蕃茄湯底有啲咸😝😝加左三次湯先溝到岩岩好。
食物質素都好好,上菜好快。
2021-02-07
慶祝紀念
團年飯
「渝味曉宇重慶老火鍋」係一間專做重慶老火鍋嘅連鎖餐廳,觀塘apm分店新開冇耐。餐廳環境寬敞,餐枱較大,枱同枱之間隔得較開,坐得舒服。餐廳光線較暗,幾有氣氛。 午市時間湯底免費,仲可以選擇鴛鴦湯底!一入到餐廳隔住口罩都聞到極香嘅重慶麻辣香味!坐底之後,仲會先送上一碗免費嘅雪耳糖水潤潤喉,都幾貼心,服務唔錯!菜式嘅選擇同海底撈差唔多,都係有得揀全份/ 半份,不過醬料就冇海底撈選擇多,得麻油、豉油、醋同蒜蓉,個人覺得太淡口,唔係好夠味。鍋底方面👉🏻🧡雙拼鴛鴦鍋-普通辣大紅鍋&山珍菌湯鍋普通辣大紅鍋辣中帶麻,麻中帶香;山珍菌湯鍋好足料,湯底都有幾多唔同嘅菌類。配料方面👉🏻🧡鮮鵝腸($68/半份)🧡稻田毛肚($62/半份)鮮鵝腸同黑毛肚都唔錯,處理得乾淨同新鮮。🧡鮮龍躉片($72/半份)鮮龍躉片價錢較貴,半份得兩小塊。🧡功夫萵筍片($22/半份)功夫萵筍片口感好爽脆!🧡曉宇苕粉($29/半份)曉宇苕粉好滑好煙韌,好好食!🧡重慶炸酥肉($32/半份)重慶炸酥肉切得太細條,食到麵粉多過肉,同埋有少少淡口。

鍋底方面👉🏻

🧡雙拼鴛鴦鍋-普通辣大紅鍋&山珍菌湯鍋

配料方面👉🏻

🧡鮮鵝腸($68/半份)🧡稻田毛肚($62/半份)
鮮鵝腸同黑毛肚都唔錯,處理得乾淨同新鮮。

🧡鮮龍躉片($72/半份)
鮮龍躉片價錢較貴,半份得兩小塊。

🧡功夫萵筍片($22/半份)
功夫萵筍片口感好爽脆!

🧡曉宇苕粉($29/半份)
曉宇苕粉好滑好煙韌,好好食!

🧡重慶炸酥肉($32/半份)
重慶炸酥肉切得太細條,食到麵粉多過肉,同埋有少少淡口。