2022-06-18
生酮飲食就唔可以打邊爐???咁你就錯啦,其實生酮飲食都可以有好多選擇㗎😆渝味曉宇就出左生酮火鍋,岩哂進行緊生酮飲食既朋友仔,就算唔係進行生酮飲食嘅朋友都可以食㗎😍入咗冇耐,職員就送上冰糖紅棗雪耳糖水,第一次喺食嘢之前食糖水🤣食咗糖水再打邊爐就唔會咁熱氣啦😎餐廳提供左三款生酮湯底,皮蛋香菜鍋、山珍菌湯鍋、養生花膠雞鍋,我就揀咗最後兩款做鴛鴦鍋,花膠雞鍋選用三黃雞、花膠、鮮蟲草花、杞子及鶏湯等餚製,雞肉肉質嫩滑,皮脆骨軟,湯底味道鮮甜,菌湯有不同品種嘅菇,淡淡的好清香。渝味曉宇好貼心,為生酮人士提供生酮調味料,調配湯底用生酮雞粉,仲提供生酮醬油,我試咗兩款醬油嘅分別,生酮醬油比較鹹。如果想飽肚啲,可以食海帶麵,以海帶製成既麵條主要都係纖維,接近零卡,口感爽脆,夠哂健康菜單紙上面每一樣食物旁邊都有寫建議煮熟時間,仲有埋計時器⌛️,啱晒我哋呢啲冇咩時間概念嘅人生酮特飲我地揀左青檸梳打、生酮雜莓梳打,兩杯都用左生酮糖作為代用糖,所以都屬於無糖飲品黎架😜最後一定要食甜品,紅糖糍粑同紅糖冰粉一定唔少得,為呢一餐畫上一個完美嘅句號
生酮特飲