2017-11-01 746 瀏覽
如果對辣味有研究的朋友,一定會對重慶有非常多的了解,重慶是國內出產麻辣火鍋最有名的地區,而且往往一想起麻辣就會想起重慶四川火鍋,現在香港人已經比以前食辣更加高要求,追求食物的品質也越來越高,今天特意來到這家新開的重慶麻辣火鍋餐廳試試有沒有意外驚喜好古典嘅碗碟配搭着一條圍巾,相當之細心而且還有一個即棄手機套來保護著電話一看就知辣的程度,真的有意想不到的驚喜牛肉肥瘦適中而且味道不錯店舖裏有很多食物都意想不到,店舖裏有很多食物都意想不到,所以特意點來試試看這間餐廳,顧客不算太多,所以服務質素不錯,辣的程度令我有點意想不到,如果食得辣的朋友可以到來試試
一看就知辣的程度,真的有意想不到的驚喜
牛肉肥瘦適中而且味道不錯

2017-10-07 1030 瀏覽
曉宇从第一家分店開張以後我還是吃過三家了。湯料來講確實沒有在重慶四川吃到的那么香浓,菜式還算比較地道的就是份量特別少,人均大概300-400的樣子。我自己覺得嚐鮮或者解饞可以,但確實味道算是努力做到和正宗重慶火鍋相似的了。麻辣牛肉還不錯,很接近重慶和四川本土的做法。毛肚或者黃喉一份真的少的可憐。
  • 海白菜
  • 嫩牛肉
  • 麻辣牛肉
2017-08-07 2345 瀏覽
曾經試過麻辣英雄同海底撈呢兩間重慶麻辣火鍋店,知道麻辣火鍋的鮮香令人欲罷不能,一路都想搵機會試下中央電視台節目【舌尖上的中國】中介紹的-渝味曉宇重慶老火鍋,呢間係國內好難book,等好耐位,一路都想試但苦無機會!好彩今次老友聚會個個都食得麻辣野,藉此機會得償所願。灣仔鋪係樓上鋪,位置比較偏,吾係太多人。我地提前book好位,去到就有間房仔坐,即刻有個和善的大叔黎招呼我地,經過距一輪介紹,我地叫左好多野食。等食時見火鍋裡辣油翻騰,令人垂涎三尺。待幾碟小鮮肉擺上枱,即刻食指大動。我發覺呢度的滑牛肉同肥牛幾好味,喉黃經十五秒涮過後也特別脆口。豬腦都算新鮮,但有小小味,可能好少人好呢味野,唯一吾足係辣油厚身,麻味吾夠勁,也許店家為左迎合港式口味,減左麻味。本來話只可以坐到9:30還枱,我地係嘻嘻哈哈的過程中,不知不覺坐到差吾多11點先離開,店家亦都冇催促我地,真係善良。是日埋單人均消費400蚊,叫左好多野食,真開心!
滑牛肉

豬腦
鵝腸,喉黃,肥牛
2017-08-04
1 分鐘 (堂食)
滑牛肉
豬腦
鵝腸,喉黃,肥牛
  • 喉黃,肥牛
2017-07-22 1697 瀏覽
如果你想食得舒舒服服,你最好黎食頭輪,即係6點半。唔係既話,你book左都至少9點幾先有檯。話就話用餐時間兩個鐘,就算出面有幾團book左檯既人等緊,但佢唔會提示頭輪食客埋單。你想食呀?等囉!經理、樓面唔會做D咩。間野好明顯為左控制成本請唔夠人。做到成班員工發癲咁款。完全無停手既機會。個四眼後生哥哥仔(白恤衫果個)仲同檯客講:夠薑你就X我,我俾人鬧慣。😳😳😳藍色細格恤衫疑似老闆大大個棟響度,無。反。應。😡😡😡同層廁所長期塞既。麻辣火鍋,食完呢,好多人要即刻屙,風光明媚到呢⋯⋯食物OK 但好心請多個侍應幫下手同訓練下個四眼哥仔既服務態度啦!

間野好明顯為左控制成本請唔夠人。

藍色細格恤衫疑似老闆大大個棟響度,無。反。應。😡😡😡

2017-06-17 1336 瀏覽
In summary: Good taste toned down Si Chuan hot pot, with usual hotpot pricing.The goods: You can pick spiciness level of the chilli oil. You can also order half portion so that we can order more variety (but with a price) which we did.The bads: As usual, hot pot is expensive, but this one is still within reasonable range. Not too much selection of sauce (just soy sauce, vinegar, sesame oil)What we ordered: Combi-soup base (Si Chuan ma la, and clear broth), 1 order of wa gyu slice beef, slice lam
What we ordered: Combi-soup base (Si Chuan ma la, and clear broth), 1 order of wa gyu slice beef, slice lamb, vegetable set, Enoki mushroom (half portion), Tofu (half portion), frozen tofu (half portion), pork & chive dumplings (not pictured), shrimp wonton (not pictured), special Xiao Yu beef (not pictured - this is some kind of marinated beef which is heavily tenderized, I think maybe through some kind of acidity, like pineapple. I don't like it as I think it loses the meaty feels.). All these for HK$303 per person (3 persons), reasonably full.

We arrived quite early at 5pm, so no queue (in fact, we were the first table). I like the fact that you can choose spiciness level if you pick si chuan chilli oil soup base. The oil do not have too much numbing effect which some may say is not authentic but I think it is too much for me if too authentic. Service is fairly good but they should have checked our tea more often (we always have to ask them to refill). For this price, I still prefer the one in Time Square (can't remember the name). That one is a bit more expensive but in all fairness we ordered a lot
The soup base and first round of orders
2017-05-28
2017-06-04 1118 瀏覽
第一次去這間店,標榜:舌尖上的中國2,唯一推介中國老火媧……但只吃到舌尖上只有辣味。湯底点了駌鴦鍋(得過辣味),配菜点了多款(沒点的送來,有点的没送又不通知,而且份量也比較少),進餐時通風不足(連服務員也不斷地打乞嚏)……其次服務態度也差勁。吃後感覺價錢貴,份量又少,配菜只是平價貨。這間渝味䁱宇(重慶老火煱)店,湯底收費$158,茶水每位$20,枱上還擺上一碟小食$30,全部多謝加一服務費。香港有多間火煱店,任点任食也比這間出色。
吃後感覺價錢貴,份量又少,配菜只是平價貨。
2017-06-03
5 分鐘 (堂食)
2017-04-10 2029 瀏覽
今日晚飯四大兩細去食麻辣火鍋,由於新店所以地方乾乾淨淨感覺良好,產品都尚算新鮮,鵝腸真係要一試,有肥膏洗得乾乾淨淨又爽,腐皮,薯粉,韭菜餃都good,辣度適中,但是肉類有些少失望,都係用機切得很薄,食一碟兩碟三碟都會唔知攝睇邊條牙縫裏。
2017-04-10
  • 鵝腸,腐皮
2017-01-31 3804 瀏覽
Spicy hotpot 👹辣得過癮,好過癮!第一次同朋友食川味火鍋😎,除咗佢哋嘅湯底係比較辣同油之外,佢哋嘅調味醬同普通火鍋亦大不同,係用大蒜同麻油溝成,所以味道會比較香濃,啱晒重口味嘅朋友😋🔸母子鍋,外面是曉宇麻辣大紅鍋,每一口都有舌頭麻痹的感覺🤤,內面是豬骨鍋,豬骨味道濃郁,有牛奶的感覺🐄。💁🏻($85)極品鮮鵝腸,非常鮮嫩爽口👍🏻🔸💁🏻($238)手切極品肥牛,牛味濃郁,入口即溶🔸💁🏻($35)海帶,彈牙爽口🔸💁🏻($108)稻田毛肚,又名牛栢葉,切得太大塊,食的時候不太方便呢!真係估唔到川味火鍋可以咁吸引呢👍🏻

Spicy hotpot 👹辣得過癮,好過癮!
💁🏻($85)極品鮮鵝腸,非常鮮嫩爽口👍🏻
💁🏻($238)手切極品肥牛,牛味濃郁,入口即溶