2018-11-08
冬天將近,胃越黎越大,為左填補呢個胃,今晚就相約去食麻辣火鍋,暖暖佢麻辣湯底再配大骨滋補湯都係位位$38,真係見到隔壁是一個人來吃的,相對地很便宜手打四寶丸,每款兩粒,同友人每款一件,可以試晒咁多隻,有墨魚丸/ 蝦丸/ 鯪魚丸及牛丸,每粒都好彈牙,真材實料鮮黃喉,輕灼兩分鐘就入口,口感爽爽脆脆帶點彈性,入口時唔會吸收晒麻辣湯底而好辣,嚼勁十足稻田毛肚都是麻辣鍋必點的配料,黑毛肚就是牛柏葉,只要15秒就能進口,同樣是有口感的配料極品鵝腸,說是灼一分鐘,但只要看著它慢慢捲著便熟,入口夾著一點麻辣湯頭,又辣又爽,都是必點之一,平時港式火鍋,真的未必會點這款配料安格斯肥牛,火鍋沒可能不點,牛肉脂肪分佈比例平均,又麻辣又肉嫩田園菜籃,共四款蔬菜,放在中間的大骨滋補湯,好清甜,蔬菜種類多,仲好新鮮我們還點了一瓶自製洛神花茶,約4-5杯,入口酸甜,舒暢,更可以調節血壓,改善睡眠,好過飲汽水最後店員送上每人一碗雪耳紅棗糖水,好滋潤,味道唔會太甜,一定要食完先埋單