2018-11-08 188 瀏覽
天氣開始轉涼,食火鍋就最啱啦~ 朋友介紹渝味曉宇重慶火鍋味道好好,而且舌尖上的中國亦都有介紹過,今次去咗灣仔分店試吓~ 我哋好晏去到,所以唔使等位,店舖裝修唔錯,坐得非常舒適~ 一坐低店員就奉上熱茶,同埋推介唔同嘅火鍋湯底,我哋揀咗番茄魚頭湯配普通辣湯~ 因為店員話重慶辣湯差唔多係兩倍嘅難度😵 所以我哋都係揀普通啦穩陣啲😆 我哋仲叫咗六款配料~揀咗湯底之後,店員就送上雪耳糖水,甜度適中,味道唔錯,食辣之前打一打底,唔會傷到腸胃,都諗得幾周到👍🏻湯底好特別,中間少少嘅一圈先係番茄魚頭湯~ 普通辣湯對於我哋嚟講算係中度嘅辣,但湯底味道唔錯👍🏻 而番茄魚頭湯基本上我哋係冇用來打邊爐😆 最後我哋係飲咗啲湯,同埋食咗啲蕃茄同個魚頭😋 魚頭非常足料😵 而且好多肉,非常抵食👍🏻美國安格斯優質肥牛份量都算多,肉質非常嫩滑,充滿牛味,脂肪分布平均,味道非常好👍🏻鮮黃喉我係第一次食黃喉,都幾特別,口感好爽,味道淡淡的~曉宇嫩牛肉牛肉非常滑,分量唔算好多,不過味道好好,值得一試😋曉宇苕粉苕粉質地爽口彈牙,用嚟打邊爐,簡直一流,我哋加埋醋一齊食更加好味👍🏻重慶耗兒魚好似我哋叫嘅剝皮魚,肉質新鮮,都算滑,味道唔

美國安格斯優質肥牛

鮮黃喉
我係第一次食黃喉,都幾特別,口感好爽,味道淡淡的~

曉宇嫩牛肉
牛肉非常滑,分量唔算好多,不過味道好好,值得一試😋

曉宇苕粉

重慶耗兒魚
好似我哋叫嘅剝皮魚,肉質新鮮,都算滑,味道唔錯~

紅糖糍粑
係即食嘅,唔係打邊爐嘅配料,可以作為甜品,味道好,呢個就最啱用來解辣😌

自製洛神花茶
打邊爐咁熱氣,飲洛神花茶解解熱氣就最啱👍🏻 唔算太甜,味道濃郁,唔錯~