2019-10-31
今日嚟到灣仔依間麻辣火鍋店。我哋7:00到達,已經有四成人坐滿。食麻辣火鍋我一定會點鴛鴦鍋嘅,必推既九宮格麻辣鍋,今次我就唔信揀啦,因為萬一呢太辣都可以用個唔辣嘅調和返。皮蛋芫茜鍋底賣相還可,主要都係用嚟調和作用,另一半鍋我揀咗普通辣,咁對我哋呢啲食吾慣辣嘅人來講今次今次嘅麻、辣都可接受。店員隨即送來一杯洛神花茶,味道很好很醒胃,另外雪耳紅棗糖水係話俾我哋潤一潤喉,這都是免費的。調味料方面,只有蔥同埋蒜粒,麻油一大樽任裝。店內嘅環境算開陽,一出lift 其實餐廳採取開放式嘅入口,所以好清楚見到餐廳的情況,坐位闊落。由於只有兩個人食,餐牌上我哋只係點左半份嘅份量。肉類我哋點了安格斯肥牛(全份)、珊瑚桂花蚌雙拼、鮮黃喉、鮮鵝腸、重慶蚌兒魚。同硧蠔、手打香菜牛肉滑。第一次點大刀牛肝,味道似豬潤,但係比豬潤滑,值得試。蔬菜方面有蟹柳、凍豆腐、萵筍片、海帶頭、笤粉(似QQ粉)。我最後點了一杯衝上雲霄百香果雞尾酒,味道幾得意。整體來講,食物質素中上,價錢偏貴,但服務、上菜時間、環境係好的。
調味料方面,只有蔥同埋蒜粒,麻油一大樽任裝。
由於只有兩個人食,餐牌上我哋只係點左半份嘅份量。
蔬菜方面有蟹柳、凍豆腐、萵筍片、海帶頭、笤粉(似QQ粉)。
我最後點了一杯衝上雲霄百香果雞尾酒,味道幾得意。