今日嚟到灣仔依間麻辣火鍋店。我哋7:00到達,已經有四成人坐滿。食麻辣火鍋我一定會點鴛鴦鍋嘅,必推既九宮格麻辣鍋,今次我就唔信揀啦,因為萬一呢太辣都可以用個唔辣嘅調和返。皮蛋芫茜鍋底賣相還可,主要都係用嚟調和作用,另一半鍋我揀咗普通辣,咁對我哋呢啲食吾慣辣嘅人來講今次今次嘅麻、辣都可接受。店員隨即送來一杯洛神花茶,味道很好很醒胃,另外雪耳紅棗糖水係話俾我哋潤一潤喉,這都是免費的。調味料方面,只有蔥同埋蒜粒,麻油一大樽任裝。店內嘅環境算開陽,一出lift 其實餐廳採取開放式嘅入口,所以好清楚見到餐廳的情況,坐位闊落。由於只有兩個人食,餐牌上我哋只係點左半份嘅份量。肉類我哋點了安格斯肥牛(全份)、珊瑚桂花蚌雙拼、鮮黃喉、鮮鵝腸、重慶蚌兒魚。同硧蠔、手打香菜牛肉滑。第一次點大刀牛肝,味道似豬潤,但係比豬潤滑,值得試。蔬菜方面有蟹柳、凍豆腐、萵筍片、海帶頭、笤粉(似QQ粉)。我最後點了一杯衝上雲霄百香果雞尾酒,味道幾得意。整體來講,食物質素中上,價錢偏貴,但服務、上菜時間、環境係好的。
調味料方面,只有蔥同埋蒜粒,麻油一大樽任裝。
由於只有兩個人食,餐牌上我哋只係點左半份嘅份量。

蔬菜方面有蟹柳、凍豆腐、萵筍片、海帶頭、笤粉(似QQ粉)。
我最後點了一杯衝上雲霄百香果雞尾酒,味道幾得意。
  • 九宮格麻辣大紅鍋
2019-10-31 15 瀏覽
第二次黎食都仲係咁好味!有好野就梗係要同朋友分享!原本好想試下佢個九宮格湯底,但有朋友係唔食辣嘅所以就叫咗大骨鴛鴦湯底。今次多咗啲人嚟就可以叫多幾樣配料!重慶炸酥肉外脆內軟,肉質都幾腍,上面曬咗啲孜然粉同埋花椒粒,幾惹味。鴨血食麻辣火鍋必點嘅配料就係鴨血。一嚟到就直接擺入麻辣火鍋入邊,等到差唔多最後先食。鴨血吸收晒火鍋入邊嘅精華,好多汁。食落又滑又嫩,辣辣地,好過癮。鵝腸上碟幾靚,將啲鵝腸掛晒喺度。鵝腸不嬲都係淥一陣好快就食得,幾爽口,有少少肥膏,好正。嫩牛肉上次食過麻辣牛肉,今次就試吓唔辣!牛肉幾大塊,唔會鞋口!安格斯肥牛作為食肉獸嘅我哋,一碟肉點會夠。呢個肥牛有7塊,望落去就知幾高級,油脂分布平均,每一塊切都差唔多大小。 熟咗之後,好濃郁嘅牛味,忍唔住食多幾塊!紅糖糍粑打完邊爐梗係唔少得食甜品啦!糯米飯煎得外脆內軟,配埋紅糖,回味無窮!

重慶炸酥肉
外脆內軟,肉質都幾腍,上面曬咗啲孜然粉同埋花椒粒,幾惹味。

鵝腸

嫩牛肉
上次食過麻辣牛肉,今次就試吓唔辣!牛肉幾大塊,唔會鞋口!

安格斯肥牛

紅糖糍粑

2019-10-28 136 瀏覽
最近天氣轉涼,阿仔建議打邊爐,大家都想試下新嘢但佢又食唔到辣,在網上查下知道呢度火鍋湯底都有幾款唔辣的選擇。湯底只係$38/位,真係幾抵,我們點了一個大骨滋補鍋及山珍菌湯鍋,兩個湯底都有水平,山珍菌比較清甜而大骨鍋比較濃味。佢地最好係每款材料都有1份或半份選擇,可以試多幾樣嘢又唔會太貴,另外每種食材都注明煮的時間作參考,窩心的設計。餐前先送上糖水及酸梅湯,我比較欣賞酸梅湯,酸甜比例適中,開胃之選。先來豬腦,依家好少餐廳供應,因為高脂肪所以都有超過2年無食過,今次破一下例順便補腦。大刀牛肝亦係好少餐廳供應,指示話煮3分鐘,但我試了超過3分鐘都唔會老,有質素。曉宇手打三寶丸每款有一粒,我最鐘意手打牛筋丸,彈牙之餘牛味好出好濃。鴨血係國內打邊爐必點食物之一,所以都要試下,比豬紅結實啲,味道同豬紅差不多,多了一份實在口感。整晚我最欣賞曉宇嫩牛肉,我跟足指示煮了3分鐘, 超嫩滑又有牛味,我之後再試煮耐少少,亦一樣保持嫩滑,一D都唔會老。鵝腸、豬腩片及白鱔等都有水準。蔬菜方面點了皇帝菜,淮山條,功夫萵荀片,功夫萵荀片切得好薄,煮完10秒後又甜又爽脆。曉宇苕粉即係粗薯粉,咬落去好煙韌亦好順滑,不失為

豬腦

大刀牛肝

曉宇手打三寶丸

鵝腸
豬腩片

鵝腸、豬腩片及白鱔等都有水準。
功夫萵荀片

曉宇苕粉

曉宇苕粉即係粗薯粉,咬落去好煙韌亦好順滑,不失為十大必點食品。
2019-10-27
3 分鐘 (堂食)
豬腦
大刀牛肝
曉宇手打三寶丸
  • 功夫萵筍片
  • 紅棗雪耳糖水
  • 大骨滋補鴛鴦鍋
2019-10-26 19 瀏覽
先來紅糖糍巴,外脆內軟又煙韌,配埋紅糖甜甜地好吸引!火鍋湯底非常緊要,叫左珍菌湯拼麻辣湯底,兩款湯底材料十足,香味四溢!美國桶蠔飽滿大隻!白鱔片非常彈牙,肉質非常新鮮,鱔味十足!手打墨魚滑,打得彈牙爽口。好少可有得食乾貢菜,滾熟咗依然脆口,特別!黃金菇都好少見,比普通金菇味道濃郁!海帶頭,都幾厚身,食火鍋落埋海帶清下熱氣!鮮腐竹正常。最後落埋稻庭庭烏冬,吸埋湯底,好好味!甜品帶咗紅糖冰粉,清下熱氣!
先來紅糖糍巴,外脆內軟又煙韌,配埋紅糖甜甜地好吸引!

美國桶蠔飽滿大隻!

白鱔片非常彈牙,肉質非常新鮮,鱔味十足!

手打墨魚滑,打得彈牙爽口。

好少可有得食乾貢菜,滾熟咗依然脆口,特別!
黃金菇都好少見,比普通金菇味道濃郁!

海帶頭,都幾厚身,食火鍋落埋海帶清下熱氣!
鮮腐竹正常。

最後落埋稻庭庭烏冬,吸埋湯底,好好味!

甜品帶咗紅糖冰粉,清下熱氣!

2019-10-26 304 瀏覽
渝味曉宇重慶老火鍋於2014年成為央視舌尖上的中國2唯一推薦的重慶火鍋,渝是重慶的簡稱,今天涼涼地就來試試重慶地道的風味。店子馳名的九宮格麻辣大紅鍋其實辣度是一樣的,只是方便分開需要不同焯熟時間的食物,望見紅噹噹的湯鍋已經覺得很刺激,但早利亞接受辣度一般,還是選擇了小辣鴛鴦鍋,配搭山珍菌湯鍋,湯底每位$38 醬料$20。另外還可以選擇大骨滋補鍋,番茄湯鍋及皮蛋香菜鍋。店員細心解釋大骨滋補鍋是沒有藥材的,大人小朋友都合適,如果真的怕辣,可以選擇兩個不辣的鴛鴦鍋,一家大細都可以食過痛快。完成點菜後,店員端上了滋潤紅棗雪耳糖水,表示吃火鍋前先保護腸胃,真貼心。桌上醬料有蒜蓉、蔥粒、頭抽醬油、醋及最重要的麻油,等候期間先調好自己喜歡的味道。先來呷一口山珍菌湯,用多款菌類如茶樹菇、猴頭菇等熬製,入口清香,菇味濃郁。本想點香港限定推出,即叫即炸的豆皮,看圖薄身香脆,感覺如響鈴般,可惜炸爐失靈,我們今天與炸物無緣了。點了多款火鍋配料,曉宇嫩牛肉 $42 手切本地牛肉經調味醃製,無論放辣鍋或清湯也嫩滑多汁,蘸上香蒜及麻油更滋味,推介喔。串鮮蝦 $52 優質鮮甜,牛心椗 $32 爽口,手打蝦滑 $46

紅棗雪耳糖水
山珍菌湯鍋
麻辣大紅鍋小辣

點了多款火鍋配料,曉宇嫩牛肉 $42 手切本地牛肉經調味醃製,無論放辣鍋或清湯也嫩滑多汁,蘸上香蒜及麻油更滋味,推介喔。串鮮蝦 $52 優質鮮甜,牛心椗 $32 爽口,手打蝦滑 $46 鮮甜彈牙,手打三寶丸包括牛肉、墨魚、蝦丸 $49,鰻魚(白鱔) $46 新鮮爽脆,重慶耗兒魚 $42 外貌像本地的剝皮魚,魚肉甜美,基本上只有中間一條骨,吃得爽。
串鮮蝦
牛心椗
手打蝦滑
手打三寶丸
鰻魚(白鱔)
重慶耗兒魚
重慶耗兒魚
凍豆腐 $16 雪成蜂巢狀,盡吸湯汁精華,乾貢菜 $18 菜味獨特,焯後吸收湯汁變得爽口,黃金菇 $26 菇味濃郁,功夫蒿筍片 $22 廚師將蒿筍切成薄片,輕輕焯熟仍然保持清甜爽口。特色迷你燕餃  $38 小巧特色,最後要保持平衡,所以點了田園菜籃包括油麥菜、娃娃菜、皇帝菜、唐生菜 $42,曉宇苕粉 $29 是寬條薯粉,煙靭滑溜。

吃罷火鍋後來一客甜品滋潤一下,地道的紅糖冰粉 $28,不是冰凍但卻有降火清潤的感覺。餐廳環境走年青清新路線,空氣清爽,沒有一般火鍋店的悶局大味感覺,吃的舒適滿足。
凍豆腐
乾貢菜
黃金菇
紅糖冰粉
題外話/補充資料: 註:鄰近灣仔港鐵站,合和中心及胡忠大廈提供時租停車場
2019-10-24
鰻魚(白鱔)
凍豆腐
乾貢菜
2019-10-24 15 瀏覽
今日黎到灣仔既渝味曉宇重慶老火鍋食晚餐 😋 地點就係 QRE 廣場6樓,囍滙隔黎/合和對面,非常就腳易搵 👍🏻 餐廳既裝修設計唔錯,啲位都闊落,唔會迫,坐得幾舒服,仲有圍裙添,唔驚整污糟件衫嗌左鴛鴦湯底 😄 大骨滋補鍋拼普通辣湯,唔敢嗌咁辣 😂野食有得嗌半份或者全份,餐單仲會寫埋要淥幾耐添!好體貼~我地嗌左紐西蘭精品羊肉卷一份,好食到之後追加左第二份 😋 肥瘦適中,薄薄地幾好口感而都夠大片~嗌左豬腰片,平時好少叫,都幾好食幾鮮,上既時候連冰一齊上,切片大小適中,刀功唔錯鮮龍躉片半份,魚肉結實,魚味夠重,食得出係高質既食材來料手打蝦滑都好食,彈牙夠蝦味仲嗌左腐竹同娃娃菜大骨湯既粟米都食埋,爽甜~最後食埋手工面,飽飽!

嗌左鴛鴦湯底 😄 大骨滋補鍋拼普通辣湯,唔敢嗌咁辣 😂

野食有得嗌半份或者全份,餐單仲會寫埋要淥幾耐添!好體貼~

鮮龍躉片半份,魚肉結實,魚味夠重,食得出係高質既食材來料

手打蝦滑都好食,彈牙夠蝦味

仲嗌左腐竹同娃娃菜

大骨湯既粟米都食埋,爽甜~

最後食埋手工面,飽飽!
2019-10-16
2019-10-23 10 瀏覽
好多地方都見渝味曉宇既廣告,今次終於約埋個一樣都鍾意食麻辣鍋既朋友黎試試首先一坐低餐廳就會送碗雪耳糖水滋潤下,然後先食麻辣鍋、個雪耳糖水煲到起膠,真材實料餐廳既職員仲好好人請左我地飲杯自家製洛神花茶,甜度岩岩好,解膩一流湯底我哋揀咗鴛鴦鍋,一邊辣一邊唔辣,唔辣果邊係大骨滋補鍋,有原條豬桶骨,裡面仲有骨髓,個湯底都好正我地叫左手打三色丸,有墨魚丸,蝦丸,牛肉丸,用料新鮮,口感彈牙鴨血都係麻辣鍋必食,放入麻辣湯度吸收哂d湯汁,湯底好夠味,所以個鴨血都唔使點豉油以下呢個曉宇嫩牛肉必定要叫,個牛肉入口超滑,勁推介另外仲叫左精品羊肉卷,肥牛粒,禹素都幾高,順帶一提既係渝味曉宇既配料都可以點半份,岩哂2人同行,可以試多幾款除左火鍋,仲點少得重慶炸酥肉同紅糖糍粑炸酥肉好鬆化,帶花椒味,好香口紅糖糍粑煙煙韌韌,甜甜地,做飯後甜品岩哂!

以下呢個曉宇嫩牛肉必定要叫,個牛肉入口超滑,勁推介

除左火鍋,仲點少得重慶炸酥肉同紅糖糍粑

炸酥肉好鬆化,帶花椒味,好香口

紅糖糍粑煙煙韌韌,甜甜地,做飯後甜品岩哂!

2019-10-16
2019-10-22 29 瀏覽
第一次知道渝味晓宇重庆老火锅,是因为舌尖上的中国,毕竟对于一个吃货来说,探索美食和品尝美食是密不可分缺一不可的!火锅文化真的特别神奇,一餐不仅可以吃到许多新鲜的食材,还特别促进用餐的人的感情。所以一般出去吃饭,火锅一定是我的首选,这一家来自火锅之都排名第一的店,终于吃到了!【必点!锅底推荐】锅底是按人头算钱的,非常实在哦,38hkd/位。喜辣的朋友可以尝试一下非常传统和有特色的九宫格不喜欢辣的朋友也别怕,可以点鸳鸯锅,大骨滋补汤,番茄汤都非常不错哦因为这次不太方便吃辣,所以我们点了大骨汤和番茄锅底,相比之下我更喜欢大骨汤,咸香适中,实实在在的一根大骨还有两块很大的骨肉,奶白色,感觉非常营养;番茄汤底的话还不错,但没有惊艳到我。【必点!食材推荐】 这里比较特别的是可以点半份,所以想要尝试多一些食材的朋友建议都点半份。去之前刷了好多食评和推荐菜,看到很多人说这边的半份量真的很少,但是我觉得真的非常刚好,而且半份半份的可以点很多不同的菜式,看着确实不多,但是一顿下来我和我先生都是端着肚子出去的,真的非常饱!推荐:美国安格斯优质肥牛,纽西兰精品羊肉卷,晓宇嫩牛肉,牛筋丸,贡丸,午餐肉,重庆炸酥

【必点!锅底推荐】
锅底是按人头算钱的,非常实在哦,38hkd/位。
喜辣的朋友可以尝试一下非常传统和有特色的九宫格

推荐:美国安格斯优质肥牛,纽西兰精品羊肉卷,晓宇嫩牛肉,牛筋丸,贡丸,午餐肉,重庆炸酥肉,黄金菇,娃娃菜,鲜腐竹。
美国安格斯优质肥牛

【美国安格斯优质肥牛】必点!119hkd/半份 半份大概四片,但非常大,一片需要分两口才能吃完。可以看得出来肉质非常新鲜,纹理特别赞,女生不用担心这个肉很肥,厚薄也刚好,就算不蘸任何酱料也不会觉得有一丝丝牛腥味。
纽西兰精品羊肉卷

【纽西兰精品羊肉卷】巨赞!106hkd/份 这个肉应该是我们唯一点的满一份的肉,其他都是半份的。一份的量是真的很多,不肥不腻,没有羊骚味,新鲜,没有血淋淋的感觉,吃起来没有沙沙的合成肉的那种感觉,无敌推荐!
重庆炸酥肉

【重庆酥炸肉】美味!32hkd/半份 最富特色的重庆小酥肉,熟食可直接吃,花椒淡淡的香味冲淡了油炸的油腻感,一口接一口根本停不下来;也可以在火锅汤里过一下,就会感觉热乎乎的,软酥软酥的也非常美味,这个就是怎么吃都好吃的!
黑豚腩肉

【牛筋丸,贡丸】劲道!各32hkd/半份 半份是4颗大丸子,贡丸比牛筋丸更筋道,有嚼劲,肉质也非常的鲜甜
午餐肉

【午餐肉】灵魂!39/份 午餐肉是火锅的灵魂不是么!我忘记了这个是一份的价格还是半份的,和罐装的午餐肉区别太大啦!和清一色的午餐肉不同,这个是夹杂着非常筋道的肉眼可见的肉的,点肯定没错!
晓宇嫩牛肉

【晓宇嫩牛肉】特色!42hkd/半份 这个应该是这家店比较特色的肉,酱料应该都是自己腌制的,牛肉很嫩,很原始的保留了牛的味道,可以点半份试试的。
黑豚腩肉

【其他概括】 其他的话黑豚腩肉我个人觉得有一点肥,芝士肠有一股非常浓郁的烟熏味,很特别;蔬菜我就不说啦,娃娃菜,黄金菇(感觉是烤过的金针菇?口感蛮好的),鲜腐竹啥的均不会踩雷。

【环境及服务】环境非常舒服,干净。服务的话真的要夸一夸,从进门到买单出来,服务员全程都是微笑,一进门就给我们送上银耳红枣甜品,说是吃火锅(吃辣)前能够保护胃,还有两杯巨好喝的洛神花茶!中间还主动给我们加火锅的水,非常赞!!

我们是六点半的时候到的湾仔店,人不是特别多,但是差不多七点半的样子吃完要走的时候已经完全满座了。
美国安格斯优质肥牛
  • 洛神花茶
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 大骨滋補鴛鴦鍋
2019-10-21 10 瀏覽
又係我最愛既麻辣火鍋時間啦!渝味曉宇係深圳已經食過覺得唔錯,今次又試下香港呢間如何😛一坐底就有職員為我地遞上洛神花茶,開胃消滯,解辣一流,另外仲附上紅棗雪耳糖水,好清潤為接下來既邪惡野打定底,好窩心!首先黎個小食。呢個係好多人叫重慶炸酥肉,香脆得黎唔會太乾身,幾惹味麻麻辣辣,不過食既時候要小心,一咬到花椒,就會條脷痺左🤣湯底黎啦,湯底段人頭計$38/位,兩三個人食就比係出面食化算,因為出面平時食湯底都要二百幾蚊,可以揀鴛鴦鍋或者九宮格,有辣度可以揀,我地揀左個mild版。唔算太辣,可以接受,另外一個揀左大骨滋補湯,入面有好大舊豬骨筒,勁多骨髓,可以用飲管嚟食好正!仲有紅蘿蔔同粟米,令到個湯都幾鮮甜。好值得欣賞係佢每一碟配料都可以揀全份或半份,啱晒得兩個人又想食好多嘢嘅我哋!但要留意佢既半份份量較少,多過三個人就建議叫全份。肥牛唔錯,唔會太肥得一層脂肪,亦都有牛味,滑身唔鞋。黑豚肉好重豬味,嫩滑好味,肥瘦比例令到佢好重油香味👍🏻羊肉食落去比較似牛肉,如果鍾意食羊膻嘅朋友可能會有少失望。其他選擇都好多,有麻辣火鍋必備既黃喉,爽脆入味!鱔片新鮮厚切,但得三塊🤭手打墨魚滑放喺麻辣鍋吸晒啲味就
又係我最愛既麻辣火鍋時間啦!
渝味曉宇係深圳已經食過覺得唔錯,今次又試下香港呢間如何😛

肥牛唔錯,唔會太肥得一層脂肪,亦都有牛味,滑身唔鞋。

其他選擇都好多,有麻辣火鍋必備既黃喉,爽脆入味!鱔片新鮮厚切,但得三塊🤭手打墨魚滑放喺麻辣鍋吸晒啲味就一流😋仲有幾乎每一枱都會叫嘅功夫萵筍片,切到好薄好薄,放入鍋幾秒就食得,好爽好入味,我最鐘意!😋

走之前就叫左個甜品紅糖糍粑,半份兩個人食剛剛好,煙煙銀銀,唔會太甜,食完麻辣解辣就岩哂!
2019-10-20 23 瀏覽
今日和一班朋友吃午飯,選了一家四川麻辣火鍋店。原來中午打邊爐有8折優惠,叫得更加放肆了。餐廳環境舒適,老闆服務殷勤,還細心準備圍裙以免湯汁濺到衣服上。點完餐後便送上免費清甜的冰糖雪耳糖上滋潤一下!醬油方面以簡單的以麻油加蒜蓉,主要可以解辣。火鍋食物種類豐富,除平常的肉類和菜類外。還有一些特別食物如現炸豆皮、萵筍片、牛心椗 、重慶炸酥肉、大刀豬腰片、鵝腸、龍躉片等。另外令我覺得驚喜是甜品紅糖慈粑 ,炸糯米糍加拿上紅糖,口感非常煙靱!四川朋友說這個火鍋非常正宗,不過可惜的是朋友吃辣吃得太變態,覺得不太辣,而我就吃一點就辣到咀都紅了。

2019-10-18
2019-10-19 33 瀏覽
平日夜晚放早,又係時候同J小姐見一見,食下好野!由於最近真係熱愛麻辣既關係,J小姐話只好捨命陪君子✌🏻七點幾去到,都有八成滿,好彩有book到,唔駛驚,一坐低侍應姐姐就俾左熱茶同一碗紅棗雪耳糖水我地墊胃,暖暖地甜甜地,等我地陣間唔會辣到胃痛,好貼心呀!枱面有齊䜴油、醋、蒜蓉同蔥,唔洗出去拎咁麻煩,又好乾淨喎,加分😬叫完鍋底(麻辣普通辣同山珍菌湯)之後,經理叔叔話今日有自家制洛神花茶($18/杯),我地就一人杯試下啦,又酸又甜,好開胃(仲好解辣添) ,因為真係唔識咩係洛神花茶,所以佢見佢咁解到辣,好驚喜呀,決定左下次食麻辣鍋都要叫佢先得!美國安格斯優質肥牛($119)半份切得好薄,係鍋底度涮兩下就食得,肉質新鮮,好有牛味。曉宇嫩牛肉($42)半份份量啱哂細食又想試好多唔同餸既我地,大概半分鐘至一分鐘就食得,名符其名,好嫩!牛心椗($32)半份本來想食黃喉,結果今日賣哂,所以侍應姐姐介紹另一款俾我地,我地無食過架,諗住試下新野。試完覺得唔錯,同黃喉一樣係爽口既,大概三分鐘就食得啦。重慶炸酥肉($32)半份另一樣新野,聽講重慶好多地方都有。炸好左既肉條可以係湯底度浸一浸先食,等啲湯底既香味滲

美國安格斯優質肥牛($119)半份
切得好薄,係鍋底度涮兩下就食得,肉質新鮮,好有牛味。
曉宇嫩牛肉($42)半份
牛心椗($32)半份
重慶炸酥肉($32)半份
另一樣新野,聽講重慶好多地方都有。炸好左既肉條可以係湯底度浸一浸先食,等啲湯底既香味滲入去,或者就咁食都得。我自己就鍾意浸一浸喇,黎得食麻辣鍋梗係想樣樣野都有因為有麻辣味架嘛🤣
萵筍條($32)一份
最近既至愛,去到邊都嗌黎食,配濃郁既菌湯,好清爽呀。
鮮竹笙($59) 一份
好新鮮,唔係好細個種,配兩邊湯底都好入味!
呢度既侍應叔叔同姨姨都好sweet好細心,唔會因爲好忙或者係咁叫佢地就唔係好應人,仲好好笑容☺J小姐都話下次要再黎呢間分店先得!
2019-10-03
2019-10-18 17 瀏覽
今日打算去打邊爐,就揀左呢間店試下,點左個鴛鴦鍋。系上鍋之前,waiter就比左碗紅棗雪耳羹同埋洛神花茶比我地飲住先,好貼心。手打三寶丸牛丸 墨魚丸 同蝦丸,真材實料滴墨魚丸同蝦丸都打到起哂膠,彈牙。滴牛肉好鮮嫩,菌類又好新鮮。
2019-10-16 20 瀏覽
放工後近近地約朋友黎打個邊爐,閒日夜晚唔算太多人,加上近排啲人少左出外消費,就算walkin都有位🤗.湯底係人頭計$38/位,好抵🤔我地揀左鴛鴦鍋,重慶辣湯底配大骨滋補鍋🥘見到啲花椒同辣椒🌶🌶🌶就知非同小可🤣🤣🤣大骨滋補鍋入面既料都唔少,有大大舊豬骨、好甜既紅蘿蔔同粟米,仲有紅棗添😬.茶水/醬料係每張枱都有哂,醬油、麻油、蔥、蒜等等,好方便😉同埋一坐低就已經有野飲同有一碗紅棗雪耳糖水💕.🐮美國安格斯優質肥牛:幾有牛肉味,油脂分佈平均,我將一塊肥牛浸左落麻辣湯底,真係辣到噴火,但真係正!🐑紐西蘭精品羊肉卷:羊羶味唔算好勁,可以一試👍🏻🐟鮮龍躉片:鮮味十足,第一塊滾耐左搞到有啲實,第二塊就啱時間,好滑好好味🤩🤩🐮曉宇嫩牛肉:口感真係好嫩滑!呢個推薦要試🥳.🔸曉宇手打三寶丸:有墨魚丸、蝦丸同牛丸,口感彈牙🔹現炸豆皮:好脆,稍稍浸係湯一陣就得🔸功夫萵筍片:將萵筍切成薄片,擺得仲好靚,食落非常爽口🔹黃金菇:同平時食既金菇有啲唔同,味道稍為香啲濃啲🔸乾貢菜:好想介紹下呢個菜😎因為平時出面未食過,第一下夾起既感覺係好軟林林,質感好難形容,但好得意,食落係帶點煙韌😂.❤️紅糖糍粑:記得要趁熱食!煙韌得黎

🐑紐西蘭精品羊肉卷:羊羶味唔算好勁,可以一試👍🏻

🐮曉宇嫩牛肉:口感真係好嫩滑!呢個推薦要試🥳
🔸曉宇手打三寶丸:有墨魚丸、蝦丸同牛丸,口感彈牙

🔹現炸豆皮:好脆,稍稍浸係湯一陣就得

🔸功夫萵筍片:將萵筍切成薄片,擺得仲好靚,食落非常爽口

🔹黃金菇:同平時食既金菇有啲唔同,味道稍為香啲濃啲

❤️紅糖糍粑:記得要趁熱食!煙韌得黎又甜甜地,真係好正😋

🧡紅糖冰粉:面頭有啲提子同果仁,打完邊爐最尾食就啱哂😆

🍹衝上雲霄百香果特飲:呢杯野原來有成40%酒精😨不過係幾易入口,女仔飲好容易唔覺唔覺飲多左🤭
服務都唔錯,餐廳環境又乾淨企理,坐得好舒服😌*信用卡埋單仲有優惠,好想再黎食🤤🤤
2019-10-16 24 瀏覽
今日去咗灣仔分店嘅渝味曉宇重慶老火鍋店食嘢 去到個鋪頭入面望到個設計好有重慶當地嘅特色 我地入座咗一陣係我地揀緊食咩嘅時候 店員就放低咗碗糖水同一杯鋪頭自製嘅洛神花茶 杯嘢飲嘅味道都唔錯好值得一試今次叫左個鴛鴦鍋湯底皮蛋香菜鍋配選重慶辣湯 個重慶辣湯底好有當地特色味道 好啱啲中意食辣嘅人去嘗試一下呢間鋪頭可以叫半份或者全份 可以每樣唔同嘅嘢食都可以試下 又唔驚會浪費啲食物 啱曬啲兩三個人去食同埋一大班人一齊去食 個餐牌上面都有好多唔同嘅嘢食去選擇 今次食叫左 毛肚、嫩牛肉、鵝腸、香滷豬大腸、鴨血、牛筋丸同埋貢丸等等嘅嘢食 食材送到嚟嘅時候都好新鮮
2019-10-15 25 瀏覽
秋天開始,又係打邊爐嘅時候。收左工同屋企去附近打邊爐。呢間野位於QRE,睇落都貴貴地,為求就腳試一試。佢好似都有幾多特色四川系食物,我諗叫得自己做麻辣火鍋店應該係基本掛?不過個鍋底真心係辣,好彩有一半有得揀唔辣嘅鍋。一開始送左個糖水,幾好食。另外叫左個洛神花茶,酸酸地,應該落左山渣。不過佢有少少甜嘅餘味,配麻辣火鍋可能會適合少少。至於食物方面,佢可以比你選擇叫一份定半份,幾適合人少嘅組合。整體都係新鮮同質素幾好,尤其鵝腸同毛肚,雖然份量唔係真係好多(各自叫左一份),但幾新鮮同個擺法幾靚。至於個脆腩就有少少失望,泥味比較重,雖然放落麻辣鍋可以遮到泥味,但放非麻辣鍋個泥味就出左黎。整體都ok,可以encore。
一開始送左個糖水,幾好食。
整體都ok,可以encore。
2019-10-15
用餐優惠