2011-02-18 29 瀏覽
  出國數年。回港後窮書生與肥仔友人相約在旺角一帶血拼,正當考慮到何處祭五臟廟之際,忽然想起中學時代偶爾會一家小菜館,當中的招牌菜「牛肉餅」的香濃風味浮上腦海,便決定乘巴士直殺到九龍城!  到達「清真牛肉館」的門外,發現這裡和以前一全場爆滿,好在那時不算太早,窮書生與肥仔吹了一下水便可入堂內就全。想於晚飯時間在一家有名的小茶館舒舒服服的用餐根本沒有可能。閣下只有兩條路可以揀,一是外賣,二是搭檯。店內的服務員也是風車一般團團地轉,香港地少人多嘛!畢竟只是家改良特色風味菜館,街坊式經濟,體驗一下氣氛亦沒什麼不妥。  由於肥仔之前食滯了,所以點菜如此神聖的任務就落在我身上了!回憶中的「牛肉餅」當然不可少。見同席的食客前都有一份咖哩,我又跟風地叫了一客「咖哩羊腩」,然後再加了一份「三絲拉皮」﹝就是涼拌粉皮﹞作為主食。  肥仔說「牛肉餅」貴了,$24,比五年前貴了4元。我覺得還好,一年也漲不到1元,只要食物的素質不下降就可以。肉餅來了,一口咬下去,便要立刻放口,因為熱辣辣的肉汁已經濺出,要細心地吹凍,才可繼續第二口的工夫。不料闊別五年的「牛肉餅」,仍是「風韻猶存」!  這裡「咖哩羊腩」對於不會吃

這裡「咖哩羊腩」對於不會吃辣的人士還是少碰為妙!咖哩味道濃郁,偏辣偏鹹。羊腩帶有強烈的羊香味﹝對於不吃羊的人來說就是羊騷!﹞,伴以白飯不俗。

店中的食客迫得手臂撞手臂,又點砂鍋又食咖哩,我便點了一客涼拌菜調和一下。「三絲拉皮」有豬肚絲、牛【月展】絲、雞肉絲以及青瓜絲,淋上花生醬、芝麻醬、鹽糖醋等,自己混醬後就是一味開胃的涼拌小菜。不過這一混醬便將銀包裡$60混帳地運了出來,不大實惠。

「清真牛肉館」的餸菜都是偏向濃郁口味,不過食後口渴的感覺不算太強烈,味精的使用量應沒有想像中多。

食店營業時間為11am到11pm,若果在不太繁忙的時間,或不介意平民式的擠擁,又想試試肉汁會燙嘴的清真小食,這是不錯的選擇。
牛肉餅 $24
咖哩羊腩 $58
三絲拉皮 $60
2011-02-17
5 分鐘 (堂食)
咖哩羊腩 $58
牛肉餅 $24
三絲拉皮 $60
2011-02-18 22 瀏覽
男朋友提出話來里間食, 睇睇下都好喎.行到街口, 成條行無一間食館係好似佢地咁墟hum, 嘩, 多人到呢! 直頭見D伙記叫人去佢地既分店.我地兩個又趕時間, 心諗住死啦, 食唔食好呢, 去分店(可能唔駛等位)定係去第二間是但食D野呢?結果, 我地都等左.兩個人, 食左碗牛腩麵同牛肉餅牛腩: OK, 無咩好濃的味精咪麵: 係白色'林'的粗麵, 唔係大家諗的;梘水麵, 所以幾好牛肉餅: 嘩果然係無得頂, 怪唔得張張枱都有人叫牛肉餅啦! 裡面D湯真係會咇出泥架! (但記得一定要趁熱食)下次, 一定會再來!
男朋友提出話來里間食, 睇睇下都好喎.

結果, 我地都等左.

兩個人, 食左碗牛腩麵同牛肉餅

牛腩: OK, 無咩好濃的味精咪

下次, 一定會再來!

2011-02-17
15 分鐘 (堂食)
2011-02-13 33 瀏覽
外賣兩塊牛肉餅($25),2小時後成功運送回家。熱辣辣變成凍冰冰,幸好家有法寶:焗爐。以錫紙包裹後加熱至牛肉餅翻生,即是皮微脆而餅面油亮。我唯一擔心的是餅內的湯汁會被餅皮完全吸收。果然是傳說中的爆汁牛肉餅,翻生的牛肉餅依然充滿肉汁湯汁,正!
外賣兩塊牛肉餅($25),2小時後成功運送回家。

熱辣辣變成凍冰冰,幸好家有法寶:焗爐。

以錫紙包裹後加熱至牛肉餅翻生,即是皮微脆而餅面油亮。
我唯一擔心的是餅內的湯汁會被餅皮完全吸收。

2011-02-09
3 分鐘 (外賣自取)
2011-01-24 28 瀏覽
今日係清真牛肉館,還是第一次親身到這家人氣店吃飯,果然名不虛傳.大約晚上八時左右,大約等了二十分鐘左右.裡面人真多,地方不太大.伙計态度還可以,下單速度好快.我們三個人叫了咖哩牛腩飯,牛肉餅,蔥油餅等等...我地個個都好鐘意.特別係咖哩牛腩飯,味道一流,不太辛辣.牛肉餅同埋蔥油餅好味,但我比較喜歡咖哩牛腩飯,因為太油了.
大約晚上八時左右,大約等了二十分鐘左右.
裡面人真多,地方不太大.
伙計态度還可以,下單速度好快.
我們三個人叫了
咖哩牛腩飯,
牛肉餅,
蔥油餅等等...
我地個個都好鐘意.
特別係咖哩牛腩飯,味道一流,不太辛辣.
牛肉餅同埋蔥油餅好味,但我比較喜歡咖哩牛腩飯,因為太油了.

好好味啊
good
2011-01-14
20 分鐘 (堂食)
好好味啊
good
  • 清真牛肉餅
2011-01-23 10 瀏覽
今日好好彩,一去到就有位啦,我同男朋友入到去之後見到出面有人等位呀!!!第一次黎呢度食,知道OPENRICE 有咁多好評,所以即刻叫左兩個牛肉餅同埋咖喱羊腩飯,好快就有野食呀,牛肉餅 ($22兩件)嘩,正呀,D汁多到呢跌落隻碗度呀,雖然有少少油,但真係好香、好好食呀.....咖喱羊腩飯 ($37)我平時唔食羊架,但佢呢度真係幾好食,唔會好羶,配埋D咖喱真係好食呀,但真係好辣,飲左幾杯茶,唔食得辣GE朋友要準備多D水啦食完之後發覺唔係好夠食,再ENCORE多兩件牛肉餅,另外再叫多碗牛肉湯水餃,牛肉餅仍然係好好食,牛肉湯水餃 ($24十隻)個湯好鹹,有D似公仔麵湯底,但D水餃都幾好食,都有肉汁,但唔夠牛肉餅好食雖然店舖唔算好大,但D野真係幾好食,我地見住個師傅包D牛肉餅,真係完全無加D咩,即係話裡面d汁完全係黎自舊牛肉,好正好好食,一定會再黎呀
今日好好彩,一去到就有位啦,
我同男朋友入到去之後見到出面有人等位呀!!!
第一次黎呢度食,
知道OPENRICE 有咁多好評,
所以即刻叫左兩個牛肉餅同埋咖喱羊腩飯,
好快就有野食呀,
牛肉餅 ($22兩件)
嘩,正呀,D汁多到呢跌落隻碗度呀,
雖然有少少油,但真係好香、好好食呀.....
咖喱羊腩飯 ($37)
我平時唔食羊架,但佢呢度真係幾好食,
唔會好羶,配埋D咖喱真係好食呀,
但真係好辣,飲左幾杯茶,
唔食得辣GE朋友要準備多D水啦
食完之後發覺唔係好夠食,
再ENCORE多兩件牛肉餅,
另外再叫多碗牛肉湯水餃,
牛肉餅仍然係好好食,
牛肉湯水餃 ($24十隻)
個湯好鹹,有D似公仔麵湯底,
但D水餃都幾好食,都有肉汁,
但唔夠牛肉餅好食

雖然店舖唔算好大,
但D野真係幾好食,
我地見住個師傅包D牛肉餅,
真係完全無加D咩,
即係話裡面d汁完全係黎自舊牛肉,
好正好好食,一定會再黎呀
2011-01-23
2011-01-18 8 瀏覽
前幾日見完客,又去左食清真牛肉館一如以往,見黎一個牛肉餅,加多個咖哩雞牛肉餅始終係堂食先至正!上幾次食買走,凍左就無晒汁.....個curry chicken就....ok啦無咩大驚喜~~~~~下次同d朋友食,一定要試多d菜色!(因為成日見客,放工d朋友都食晒飯..)
前幾日見完客,又去左食清真牛肉館
一如以往,見黎一個牛肉餅,加多個咖哩雞

牛肉餅始終係堂食先至正!
上幾次食買走,凍左就無晒汁.....

個curry chicken就....ok啦
無咩大驚喜~~~~~

2011-01-15
25 分鐘 (堂食)
2011-01-15 38 瀏覽
呢日朋友仔揸車出九龍城買野, 反正無咩攪作, 我就一於唔客氣做坐上客 買完野, 就開始肚仔餓, 又係時候搵食嚕~朋友仔諗左一陣, 就帶左我黎呢間清真牛肉館...因為我地到既時間尚早, 所以唔使等位, yeah~(不過都有好幾個人響門口等緊外賣...)我之前未食過, 所以就由朋友仔拍板好了!一行 3 人, 個個都係細食之人...所以無叫太多野食, 淨係叫左:牛肉餅 (x3)酸辣湯 (細)併盤 (唔記得左個名 =.=)牛腩麵等左大約 15 分鐘左右, 上餸速度都好快, goodgood!!先上枱既係, 牛肉餅: 圓形餅餅, 外表睇無咩特別, o岩o岩燒起, 熱呼呼的耶! 咬一啖, 哇!! 好味呀, 仲有好多肉汁添呀, 推推推!!! =v=+跟住黎既係, 酸辣湯: 好在叫左細, 都幾大盤....味道好讚, 夠酸夠辣, 正!! 推推~再黎就係, 併盤同牛腩麵: 個牛腩麵我覺得無咩特別, 唔特別好食, 又唔係唔好食, 一般啦~ 至於個併盤, 一上枱, 我地幾個都 O 左咀...無記錯, 呢個併盤好似要成 $8x, 細得可憐, 食落又無好好食既感覺, 真係完全唔值!!! 彈彈彈~呢度既食物算唔錯

買完野, 就開始肚仔餓, 又係時候搵食嚕~
朋友仔諗左一陣, 就帶左我黎呢間清真牛肉館...
因為我地到既時間尚早, 所以唔使等位, yeah~
(不過都有好幾個人響門口等緊外賣...)

我之前未食過, 所以就由朋友仔拍板好了!
一行 3 人, 個個都係細食之人...
所以無叫太多野食, 淨係叫左:
牛肉餅 (x3)
酸辣湯 (細)
併盤 (唔記得左個名 =.=)
牛腩麵

呢度既食物算唔錯, 難怪咁出名, 不過舖仔太細啦, 有 D 迫迫既感覺, 食完就即刻閃人...
有牛肉餅既熱呼呼, 再加上有酸辣湯既辣, 食完個人真係曖笠笠, 哈哈哈~
下次去開九龍城, 我會再黎試埋其他野食
牛肉餅
牛肉餅
好多肉汁既牛肉餅
  • 牛肉餅 / 酸辣湯
2011-01-12 28 瀏覽
久仰大名,專程光顧。特於黃昏前來,避開長長的人龍。推門攞飛,收銀姐姐愛理不理,極酷!自己搵位,侍應呼喝你坐埋一邊。最討厭是抹枱阿嬸完全當人隱形,將桌上的醬汁撥到我的手袋上,之後連一聲道歉也沒有我忍忍忍!火速落柯打。食物終於來了!牛肉餅熱辣辣,咬開時肉汁四濺,差點燙傷舌頭。它的外皮香脆,牛肉鬆化味濃,正咖喱羊腩亦是超水準之作。羊腩肉筋相連,彈牙有咬口,略帶羶味。咖喱香辣,對我而言很刺激,但仍忍不住一邊灌水,一邊狂噬若這店能改善服務,再配合高質素的食物,相信定有更多食客捧場。
久仰大名,專程光顧。
特於黃昏前來,避開長長的人龍。

推門攞飛,收銀姐姐愛理不理,極酷!
自己搵位,侍應呼喝你坐埋一邊。

我忍忍忍!火速落柯打。
食物終於來了!
牛肉餅熱辣辣,咬開時肉汁四濺,差點燙傷舌頭。
它的外皮香脆,牛肉鬆化味濃,正
咖喱羊腩亦是超水準之作。
羊腩肉筋相連,彈牙有咬口,略帶羶味。
咖喱香辣,對我而言很刺激,但仍忍不住一邊灌水,一邊狂噬

2011-01-11 7 瀏覽
是日公司假期, 心血來潮想到幾年前大伯帶我去的清真牛肉餅, 決定往九龍城覓去.在這家附近也開了一家清真菜館但沒人, 這家在下午茶的時間也差不多滿座足見其賣座力, 牛肉餅一咬肉汁橫飛, 要以吃小籠包的方式先咬破一小口先吸啜肉汁後方能安全吃完. 羊肉春卷一般, 羊肉少, 蔬菜多但羊羶味十足. 走的時候看到葉倩文, 下次要試它的咖哩羊腩......

走的時候看到葉倩文, 下次要試它的咖哩羊腩......
正 牛肉餅
正 肉汁多到....
正 羊肉春卷
正 有羊肉味但雜菜居多
2011-01-03
正 牛肉餅
正 肉汁多到....
正 羊肉春卷
正 有羊肉味但雜菜居多
2011-01-11 17 瀏覽
胃納有限,已很少專程入九龍城吃清真牛肉餅,這天老弟回家時買來兩件加料,襯著肉餅還有些溫度,拿了件試試,皮較馬家莊的薄而軟熟,肉餡滲汁,肉鬆味濃,吃完了一整件,雖然不是甚麼矜貴菜,但物無貴賤,簡單材料肯花心機去做,已吃得很滿足,人生就是這麼簡單。

2011-01-02 27 瀏覽
2010年的最後一個下午,百無聊賴,駕車到九龍城覓食閒遊。從認識Openrice以來,經常看到很多食家推介清真牛肉店,今天就來一試!店鋪外觀撲素,舊式平民餐廳裝修。入到去,比我想的大,我以為是像北京餃子店般的格調。在這麼旺的食店中,收銀和侍應的禮貌也算可以。見到收銀員(不知是否老闆娘)對一位客人說:應該夠吃了,太多我都驚你地下次唔來幫襯!可見她也是珍惜食物和有心攪好餐廳之人。叫了牛肉餅外賣,最少買2個,$23。價錢挺貴的。今天是weekdays,但也有3-4個人等外賣,等了約10分鐘,侍應才拿出我的牛肉餅~ 一路行回車,已等不及要打開看一下。牛肉餅比我想像的小少許,但煎得很靚。甫進車裡,立即品嘗!外皮和牛肉是做得不錯,但一些好的北京水餃店所做的牛肉/豬肉餅也能做得這個質素。重點是它的肉汁!真的很多。是煎餅時從牛肉滲出來,味道鮮甜,也不會太鹹。咬開外皮便全流出來,建議大家食時準備紙巾和小心熱。說真的,是好吃,但沒有大驚喜。專誠到來,要預是為了那個肉汁!下次要再來試試咖哩,看看有沒有清真惠記般好吃!
2010年的最後一個下午,百無聊賴,駕車到九龍城覓食閒遊。
店鋪外觀撲素,舊式平民餐廳裝修。

入到去,比我想的大,我以為是像北京餃子店般的格調。

在這麼旺的食店中,收銀和侍應的禮貌也算可以。
可見她也是珍惜食物和有心攪好餐廳之人。
叫了
牛肉餅外賣,最少買2個,$23。價錢挺貴的。
一路行回車,已等不及要打開看一下。
牛肉餅比我想像的小少許,但煎得很靚。
甫進車裡,立即品嘗!

咬開外皮便全流出來,建議大家食時準備紙巾和小心熱。

說真的,是好吃,但沒有大驚喜。
專誠到來,要預是為了那個肉汁!

下次要再來試試咖哩,看看有沒有清真惠記般好吃!

外賣自取
2010-12-10 29 瀏覽
食完點心、咖啡紅豆冰已經十分之飽,但仍然想食埋牛肉餅才走,由於該區可以閒逛的地方不多,而又想消化一下才繼續進食,突然記起很久沒有去的九龍仔公園,該日陽光譜照,在廣闊又綠蔭處處的公園漫步,健康寫意不在話下,又可以幫助消化,一舉兩得三時多到達食店,不用等位,也許食肆知道牛肉餅馳名,每個客只是幫趁食件餅便佔一座位不化算,於是每位最低消費二十二元正,說實話,這食肆也只是牛肉餅是我較喜愛的食物,於是計啱數,下午茶F餐三十六元,該茶餐有兩件牛肉餅、一碗酸辣湯,再加杯凍豆漿八元,合共四十四元,二個人恰好夠數牛肉餅熱騰騰,底面兩面煎得金黃,皮薄饀靚,饀內牛肉味濃,肉質嫩滑又唔羶,肉汁仍然豐盛,粉皮入口重有麵粉的香味,整件餅真係滋味無窮由於並非首次進食,懂得就位而吃,才不至弄到肉汁四射酸辣湯材料也豐富,豆腐絲、肉絲、筍絲、木耳絲等,味道酸辣也足味,濃度恰好,不過稠或稀,吃得也滿意豆漿豆味並不算濃,但亦有豆味,好一般,但也算不俗的了。

由於並非首次進食,懂得就位而吃,才不至弄到肉汁四射

豆漿豆味並不算濃,但亦有豆味,好一般,但也算不俗的了。
2010-12-08
2010-12-09 3 瀏覽
今日去了九龍城,比預期般早辦完了事,午飯時間還未到,肚子有點空虛......才想起今早還未吃早餐,突然又掛念著「清真牛肉館」的牛肉餅,於是便大步向著那牛肉餅前往!店內一如以往般食客湧湧,幸運地,找到個位,不用等,馬上看看餐牌,例牌的點了牛肉餅兩件($22),心思思還想吃個冷麵,於是又大膽地點了不是熱賣的牛展麻冷麵($29)。由於牛肉餅是大熱食品,幾乎每枱客人都例叫,而且是即叫即整的,所以如預期般要等,結果先來的故然是我的主菜牛展麻冷麵。上枱的牛展麻冷麵跟第一次到這裡吃的三絲粉皮一樣是室溫的,不夠凍,面層中間的是沾滿麻醬的牛展絲,兩旁則放滿了青瓜絲,而墊底的當然是白雪雪的冷麵條。牛展切絲,條條粗幼均一,吃到牛味,但切了絲總不夠原片吃般脆。青瓜絲夠新鮮爽脆,正好彌補口感上的不足。冷麵始終做不成主角,軟弱得很,不夠滑亦不夠煙韌,好在有味道較香的芝麻醬搭夠才不致一敗塗地。如果冷麵能再凍一點,效果可能會好些......吃著冷麵的途中,店員終於在我面前放下了期待已久的牛肉餅,牛肉餅一直冒著熱氣,外皮烤至金啡色,咬落微脆有麥香。小心翼翼的咬開,內裡滾燙的肉汁如泉湧般溢出,牛肉吃落鮮嫩多汁,好味道!!

如果冷麵能再凍一點,效果可能會好些......

吃著冷麵的途中,店員終於在我面前放下了期待已久的牛肉餅,牛肉餅一直冒著熱氣,外皮烤至金啡色,咬落微脆有麥香。小心翼翼的咬開,內裡滾燙的肉汁如泉湧般溢出,牛肉吃落鮮嫩多汁,好味道!!!!!

假如下次再臨,為的只是牛肉餅,不會是其他!!!!!!!!
2010-11-16
1 分鐘 (堂食)
午餐
2010-11-22 66 瀏覽
行完山, 即興黎到九龍城…體力耗盡, 個個變身大胃王小林尊咁食力無窮!!...哈!!...哩樣各樣都想食...先黎要到哩度食件清真牛肉餅開心開心下!!門外又係排晒隊呀!!...阿姐話帶我地行去隔兩條街o既分店...一向都知揾食艱難, 再行都要架!!分店一樣o既客似雲來, 好忙碌啊!!睇餐牌…何止清真菜?...東南西北方o既中菜都包羅咁…鎖定目標當然係牛肉餅!!...但見到我喜愛o既蔥油餅又忍吾住想要…跟著又見枱面有牌標示”每位最低消費$22”(??!)…未夠數播…清真當然又離吾開羊食, 同是嗜羊o既我地…多要一客羊肉餃吧…!!蔥油餅一客8片…夠乾身吾會油光光, 蔥o既份量算足, 小小咸香…可以!清真牛肉餅 ($22/2件)...訂單多, 等左好耐啊, 催促之下終於出場!!...煎到兩面金黃, 熱騰騰好吸引...但最緊要咪心急, 如果吾係一口咬下, 好易會被裏頭淺出o既豐富肉汁灼親呢…皮薄餡靚, 又香又可口, 滿足!!煎羊肉餃 ($28/5件)…樣子吾特討好!!...望落去好似幾厚皮咁播?!...但事實並非如此, 同樣皮身夠薄肉汁四淺架…肉餡羊味十足!!...合口胃啊!!...同樣係不錯

分店一樣o既客似雲來, 好忙碌啊!!

煎羊肉餃 ($28/5件)…樣子吾特討好!!...望落去好似幾厚皮咁播?!...但事實並非如此, 同樣皮身夠薄肉汁四淺架…肉餡羊味十足!!...合口胃啊!!...同樣係不錯o既選擇呀…

蔥油餅
清真牛肉餅
煎羊肉餃
2010-11-21
8 分鐘 (堂食)
清真牛肉餅
煎羊肉餃
2010-11-17 24 瀏覽
又系一個畢業的季節,爸爸媽媽一家齊齊黎參加,當然要介紹距地吃翻餐有特色的,之前一直念念不忘依度的美味,所以一于帶距地黎嘗試嘗試。爸爸話見到依到個菜牌,樣樣都想試,可惜個肚有限。。。弟弟就中意清清淡淡,媽媽就愛吃羊肉暖身子,經過我地商量后,order了幾樣最想吃的。咖喱牛俐:依然系要點我最愛啦,夾起牛俐吃落口,陣陣咖喱香味,本人覺得咖喱系同肉類最搭的配料。西蘭花炒牛片:好清淡但不失味道的一碟,西蘭花炒的幾翠綠,牛肉片滑,賣相相當唔錯,爸爸好欣賞這個哦。牛肚絲粉皮:焦點在於它所放的花生醬,令到粉皮更加香更加爽口,牛肚絲唔韌,嗯嗯~~~不錯的冷盤。紅燒羊腩:雖然話系紅燒,但系一d都唔系上火果種,羊腩真系好好味啊,淋得黎唔會癡牙,好有嚼頭,媽媽當然選擇無錯喔!牛筋湯麵:這個牛筋十分一般,只不過系壓縮版的牛筋,味道無曬,最唔推薦系依個啦。Anyway,好開心可以同屋企人度過這個愉快的夜晚~~~

Anyway,好開心可以同屋企人度過這個愉快的夜晚~~~
5 分鐘 (堂食)
  • 牛肉水餃