2011-06-06 64 瀏覽
今天天氣實在炎熱,日正當中在門外等了約10分鐘後得以入座,但已沒胃口吃太油膩的午餐,所以點了招牌牛肉餡餅,蔥油餅及牛肉水餃. 牛肉餡餅 (HKD24)熱燙燙的上桌,一口咬下果然會爆漿,牛肉味蠻濃郁的,皮有咬勁且厚度適中,整體搭配不錯,但外皮煎的稍嫌太油,盤底油光滿佈,使人更覺油膩.蔥油餅 (HKD24)麵香味及蔥味都不足,咬勁還可以,過油,不推薦.牛肉水餃(HKD24, 10顆)牛肉水餃個頭小巧可愛,一口一個很方便入口. 初上桌時見到每個水餃底部都帶有醬色,大為好奇,咬開後才發現原來每個水餃都如同小籠包般包著牛肉餡的湯汁!餡料,湯汁配著有咬勁的外皮,這牛肉水餃是我這餐最滿意的菜色呢~
牛肉餡餅 (HKD24)
牛肉餡餅
蔥油餅 (HKD24)
麵香味及蔥味都不足,咬勁還可以,過油,不推薦.
蔥油餅,不推薦
牛肉水餃(HKD24, 10顆)
牛肉水餃個頭小巧可愛,一口一個很方便入口.
個頭不大的水餃
有湯汁的牛肉水餃
2011-06-05
牛肉餡餅
有湯汁的牛肉水餃
個頭不大的水餃
  • 牛肉水餃
2011-06-03 46 瀏覽
我前日去佐九龍城(沙浦道)個間清真牛肉館到食晚餐我一去到就唔洗等位,不過都好多人食我同我個條女一齊去食我地一坐地冇耐就叫佐個咖哩牛肉,紅燒豆腐,清真小籠包(牛肉餡),牛肉餅同粟米雞蓉羹仲有2個飯同一杯豆漿個日我都食佐$247蚊都可以la~~~
2011-06-01
咖哩牛腩:d咖哩好鬼辣,牛腩煮得好印同好老
紅燒豆腐:個餸好淡不過都ok入味
粟米雞蓉羹:我要個中概都你42蚊,不過都有6碗飲
清真小籠包(牛肉餡):好正入邊爆曬d汁
清真牛肉餅:有滑有多汁煎得岩岩好
  • 清真牛肉餅,
  • 清真小籠包(牛肉餡)
五月下旬.星期日.酷熱我們仨到沙田看pixar25周年展覽後開始覺得累和餓,加上難得來到九龍這邊,沒理由又走回港島區吃晚飯吧!就打算在有極多好東西吃的九龍城吃個早晚飯才回家.碰巧沙田有直接巴士到,也就能更輕鬆了!六點多就到了九龍城,連續走過幾條橫街就到了是晚的開飯地點:清真牛肉館!位於龍崗道的它可謂九龍城名店之首,外面永遠也是大牌長龍!這晚雖然不是最多人的晚飯時間到達,但外面依舊是堆滿一大堆人!我們拿了飛,幸好也不用等太久就能入座!原來有不少人只是在等牛肉餅外賣!嚇得我!小小的舖裡坐滿了人,也當然是吵吵鬧鬧的!但來到這裡誰會再介意好不好坐舒不舒服?還不是為了它出色的牛肉餅而來?我們要了四個,再加咖哩羊肉一客,麻油雞例牌,和三絲麻醬麵一碗,另加凍豆漿三杯.豆漿即叫即斟,冰凍又有濃郁豆味,夏天喝很是不錯.而第一樣碫上來的食物,居然是咖哩羊肉!咖哩汁的顏色是金黃的,不會油膩得反光,但比我想像中的稀了點.味道是ok的,偏甜而不太辣,但論香,濃方面,卻比灣仔的惠記失色得多.這個好像汁還汁肉還肉,兩者的味道可是沒甚交流的,不像惠記的咖哩中有羊肉味,羊肉也有香濃咖哩味.而羊腩不是煮鬆化,反而還是煮得
五月下旬.星期日.酷熱

豆漿即叫即斟,冰凍又有濃郁豆味,夏天喝很是不錯.
而第一樣碫上來的食物,居然是咖哩羊肉!咖哩汁的顏色是金黃的,不會油膩得反光,但比我想像中的稀了點.味道是ok的,偏甜而不太辣,但論香,濃方面,卻比灣仔的惠記失色得多.這個好像汁還汁肉還肉,兩者的味道可是沒甚交流的,不像惠記的咖哩中有羊肉味,羊肉也有香濃咖哩味.而羊腩不是煮鬆化,反而還是煮得非常稔滑,可以輕易將連著的骨拉開,但羊肉本身的味道就沒有甚麼特別,也不騷.薯仔可以再煮久一點就更入味和稔了.這個咖哩,真的令人失望.
然後來的就是麻香雞.小小的一碟切特漂亮的切雞,上面淋了點麻醬和花生,本來覺得味道應該會幾濃郁的,吃下去又不然,雞肉味算是濃的,但肉質不太滑.麻醬的味道未能進入肉裡,只是停留在皮上面,如果把皮拿掉,這所謂的麻香雞基本上和白切雞沒甚分別.
再來少許凍的三絲麻醬麵.一望見'麻醬'兩字就會兩眼發光的我,看見麵上面那一佗杰杰的麻醬,真的很高興!除了雞絲,牛展絲和牛肚絲外,還有點爽口的青瓜絲,將所有東西混合在一起就可食用!但因麻醬實在太杰所以撈得有點麻煩!不過這是值得的,粗身的麵條條都可以沾上一層麻醬,煙膩但淡口的麵和濃味又帶點砂的麻醬一起吃,味道和口感還真夾!!!也不會太咸!!!非常好!!!相比之下三絲只是不太重要的小角色,早知如此就應該叫齋麻醬麵省回12元算數!
吃了點咖哩和冷麵,正奇怪為甚麼身為主角的牛肉餅遲遲未到?一問阿姐才知道原來廚房有一半爐壞了,所以也做不及,連新外賣單也不接了.幸好我們一坐下就先叫了牛肉餅,否則應該要等更久!再等了十分鐘,主角終於出場!熱辣辣新鮮煎好的餅,一bite進去熨嘴的肉汁立即噴出,媽更是噴得一枱都是!我早知早著,把餅放在碗裡吃就成功防止出事!更何況這麼好味道的肉汁白白浪費地噴得一枱都是,個人覺得非常不值得!!
這裡最精彩的除了薄薄的餅皮外,還有牛肉味超級濃郁的肉餡!!也不知有多夠沒吃過如此濃縮的牛肉味!!加入少許葱粒就更加香口和惹味!!!真的不枉我們山長水又遠的走到這裡吃這個餅!!!

吃完,第一時間離開這又逼又吵坐得又不舒服的地方,看見門口站著等候的人好像又比我們來時多了一兩倍!幸好我們來得早!

但我們的九龍城覓食之旅並未在這裡完結....因為我們吃完牛肉餅,舉然還有胃口吃甜品!!!....

***
完全題外話:寫著寫著,原來這已經是我在這裡的第四百篇食評了!對你來說這個數字可能沒有甚麼意義,但對我來說可算是一個頗重要的里程碑.這四百篇食評記錄的,不只是我個人覺得食物好吃不好吃的笑喊面評語,也包括了我在這些地方吃這些食物時的種種情感和回憶.
希望以後也可以繼續以這種方法凝住生活的點點滴滴,與別人分享.

又,不知何時才會到達下一個百的benchmark呢?
2011-06-29
2011-05-27 15 瀏覽
趁著假期特登跑來九龍城,一嘗牛肉餅。 光顧了牛肉餅十年有多... 但這一次使我極為失望... 先別論外賣牛肉餅已經是 25 元 2 個... 貴... 在晚上九時多來到,店舖已經沒有什麼人,心想外賣應該很快有。 以往外賣自取也不過等待幾分鐘... 但這一次叫兩個牛肉餅居然要等足 15 分鐘... OMG... 在店舖外面等了又等,眼見堂食的牛肉餅不停推出,而外賣的在店外苦苦等候... 往後也有食客在等外賣牛肉餅... 大家也是苦等...店內的店員只懂眼望望,沒有催單或加緊工作,最後等足 15 分鐘,才一次過集齊三四位食客的牛肉餅呈上 我想店方起碼要安排良好的外賣次序,不要集齊一次過才處理外賣。堂食是食客,外賣自取也是,至少要一視同仁吧?其次,拿了牛肉餅後,在路上趁熱吃著,苦等15分鐘,牛肉餅居然不是熱騰騰,也再沒有當年爆汁的驚喜,內裏牛肉很乾,肉質還有點霉,竟然似酒樓特價山竹牛肉的感覺。到底有沒有人可以告訴我,等這麼久的牛肉餅為何不夠熱,而且又乾的? 實在不希望牛肉餅已成為傳說... 但再來的可能是零。但這間店的服務和食品質素,令我不想再給它任何機會。總括還是失望。
趁著假期特登跑來九龍城,一嘗牛肉餅。
光顧了牛肉餅十年有多... 但這一次使我極為失望...

先別論外賣牛肉餅已經是 25 元 2 個... 貴...
在晚上九時多來到,店舖已經沒有什麼人,心想外賣應該很快有。

在店舖外面等了又等,眼見堂食的牛肉餅不停推出,
而外賣的在店外苦苦等候...
往後也有食客在等外賣牛肉餅... 大家也是苦等...
店內的店員只懂眼望望,沒有催單或加緊工作,
最後等足 15 分鐘,才一次過集齊三四位食客的牛肉餅呈上

堂食是食客,外賣自取也是,至少要一視同仁吧?

其次,拿了牛肉餅後,在路上趁熱吃著,
內裏牛肉很乾,肉質還有點霉,竟然似酒樓特價山竹牛肉的感覺。

實在不希望牛肉餅已成為傳說... 但再來的可能是零。
15 分鐘 (外賣自取)
$25 (宵夜)
很久沒有來這店, 因為怎也不覺得它和清真能拉上關係的聯想不多, 個人覺得它的真身是上海館子, 不過管它是什麼也好, 我們是來吃牛肉餅吧了, 牛肉餅依然是多汁味濃,再來一個三絲粉皮, 麻醬OK,牛肚有咬口,鹵牛肉味也唔錯, 跟住係炸春卷, 呢個睇相都知佢很”油”了,重要的是餡料極之少, 其實餡料唔俾肉咪比多D椰菜絲都得啦, 使唔使咁孤寒呀又?最後一個, “三芹麵” 這個算是中規中矩啦, 做到今天仍然有咁多熟客來, 實在也很難得了, 只要它還在我想我們還是有機會來幫襯的
OK好味
2011-04-20
2011-04-21 9 瀏覽
很久沒有去吃清真牛肉餅,很掛念,果然係 招牌貨,要等10幾分鐘先至有得吃,覺得D位不好坐,所以都係買外賣,回家都要10分鐘,但打開仍然熱,好正,好多Juices, 味道keep倒,有牛肉鮮味,不過價錢就貴D,唯$10 (1 個), 但Size 很細,仲叫左細酸辣湯添,但湯的味道好似街邊小販噤,不酸不辣有点怪,覺得"上海婆婆"好飲好多.遲些會try 吓d雞,據聞好好味
很久沒有去吃清真牛肉餅,
很掛念,果然係 招牌貨,要等10幾分鐘先至有得吃,
覺得D位不好坐,所以都係買外賣,回家都要10分鐘,
但打開仍然熱,好正,好多Juices, 味道keep倒,
有牛肉鮮味,不過價錢就貴D,唯$10 (1 個),
但Size 很細,仲叫左細酸辣湯添,
但湯的味道好似街邊小販噤,不酸不辣有点怪,
覺得"上海婆婆"好飲好多.遲些會try 吓d雞,據聞好好味
2011-04-17 8 瀏覽
夜晚十點到唔使等位, 四人抬坐半邊,叫咗個二人餐.. 牛肉餅係招牌菜, 可能期望太高, 無預期咁正, 入口太熱, 攤凍D可能好食d咖哩羊腩又冧又入味, 推介麻油雞 - 冷盤選擇唔多, 呢碟比一般上海菜旣凍雞爭好遠, 可以不試清炒菜轉咗湯浸津白, 估唔到有姜味又有魚腥味, 不過點咖哩食啱啱好酸辣湯 D酸味同辣味配得唔錯, 開胃之選食得好飽, 連甜品都食唔落, 下次再嚟過
夜晚十點到唔使等位, 四人抬坐半邊,叫咗個二人餐..

咖哩羊腩又冧又入味, 推介

酸辣湯 D酸味同辣味配得唔錯, 開胃之選

食得好飽, 連甜品都食唔落, 下次再嚟過

2011-04-16
  • :咖哩羊腩
  • 酸辣湯
2011-03-30 21 瀏覽
因為想去看"聲光園"展覽,我們第一次"千里迢迢"來到九龍城試了很有名、相當多好評的店7時到已見有不少人等位,以為要等很久,但等了約10分鐘就可以入座了真好! 不用站在門外吃超強勁的西北風 (我們都躲到樓梯底避風啦)一坐下阿姐即刻問:係咪寫2個牛肉餅先呀?哈, 我想每個人來這裡都要點的吧?我們還吃了牛肉餃,有肉汁,但皮鬆,感覺雪了很久~
因為想去看"聲光園"展覽,我們第一次"千里迢迢"來到九龍城
試了很有名、相當多好評的店

一坐下阿姐即刻問:係咪寫2個牛肉餅先呀?
哈, 我想每個人來這裡都要點的吧?
多汁牛肉餅, 但貴左少少喎
咖哩羊腩 (跟飯) 幾惹味!
我們還吃了牛肉餃,有肉汁,但皮鬆,感覺雪了很久~
多汁牛肉餅, 但貴左少少喎
咖哩羊腩 (跟飯) 幾惹味!
  • 咖哩羊腩
2011-03-21 19 瀏覽
見咁多好評就去試下, 等左一陣就有位,不過等果時好大風好凍叫左牛肉餅, 煎餃, 牛腩麵牛肉餅好快就到都幾大個一咬落去D汁就"咇"哂出黎,好熱, 不過d汁好有鮮味, 整體真係好好食煎餃個皮好脆, 不過等左好耐先黎, 應該係即煎牛腩麵d牛腩不過不失,反而湯底唔差食左一百蚊鬆d, 唔太貴, 不過地點有d遠

見咁多好評就去試下, 等左一陣就有位,不過等果時好大風好凍

叫左牛肉餅, 煎餃, 牛腩麵

牛肉餅好快就到
都幾大個
煎餃個皮好脆, 不過等左好耐先黎, 應該係即煎
牛腩麵d牛腩不過不失,反而湯底唔差

食左一百蚊鬆d, 唔太貴, 不過地點有d遠
2011-03-12
15 分鐘 (堂食)
2011-03-21 12 瀏覽
今次專程黎到清真牛肉館, 就當然要試下呢個清真牛肉餅, 果然係名不虛傳的好食可能係時間仲早的關係, 店內都冇咩人, 不過坐底唔耐, 就不斷有客人入黎。一放上檯, 感覺上是平平無奇似的, 咬落去就知!!嘩, 好多汁, 好好食簡直係成個餅都係湯, 好好食。

平平無奇?
一放上檯, 感覺上是平平無奇似的, 咬落去就知!!
嘩,
好多汁, 好好食
簡直係成個餅都係湯, 好好食。
2010-05-14
平平無奇?
  • 清真牛肉餅
2011-03-13 15 瀏覽
今天一心考完試就同男友去九龍城行下....他就找到呢間勁多人鑽好食評的餐廳咁我們就去試下啦.點知今日點幾鐘去到好多人等位.咁都要等啦!!!等左20多分鐘就先叫位都唔打緊..咁見到咁多人就分頭去他們個間分店睇下有冇位啦..咁個邊係好多位,而且係坐得好舒適的.咁但係呢邊又叫到我們個no.咁我們就選左正鋪啦.因為怕分店唔好食..但係未入到去之前叫左都要人齊晒先俾我們入,入到去勁慘囉...全部都係圓枱,要同好多唔同的人一起坐埋一起.都唔打緊啦..不過真係好鬼迫而且好有壓迫咁要你叫野食...咁好啦.睇完餐牌.已經飽晒啦.因為都多款的.但係真係好貴下囉!!咁商討食咩之後就叫啦!叫左2件牛肉餅.因為個到係最出名的...熱就真係好鬼名熱啦.辣到條舌都無咩感覺.樣子就同普通的牛肉餅無分別的.但是一咬入去個口中感受到的唔係咩鮮味, 鹹甜味而係燶燶的一種味道入面d湯好似好多咁.其實係超多油先真(咁先保到熱辣的感覺)個湯汁幾鹹下囉!!而且無咩牛肉的鮮味,比我感覺唔似鮮牛咁. 但有好大陣洋蔥味!!食完左個餅.飲左勁多水都沖唔走d味..唉激死(咁普通的餅還要24$先得2舊)好啦我們還叫左個雜錦炒飯的不過呢個飯真係
咁我們就去試下啦.

叫左2件牛肉餅.因為個到係最出名的...
熱就真係好鬼名熱啦.辣到條舌都無咩感覺.
樣子就同普通的牛肉餅無分別的.
入面d湯好似好多咁.其實係超多油先真(咁先保到熱辣的感覺)
(咁普通的餅還要24$先得2舊)

好啦我們還叫左個雜錦炒飯的
不過呢個飯真係我食過雜錦飯之中最差的一碟仔...普通茶餐廳都好過囉
呢碟野一來到, 睇到都唔想食.點解呢白白的一堆飯.完全好似無料咁....只有d少少的牛肉粒仔,(細過d螻囉), 有好少好少蛋咁
還有就係好油下.濕濕的...唉真是好難食下...(還要得一碟飯都要36$, 唉茶餐廳希野飲又好餸d都唔洗咁貴)
食完呢個飯..係立即走人,坐都唔想坐多一陣

坐得唔舒服.,個樣實在太太一般了...連相都不影
埋單計要成60$$$.(貴而不飽的午餐).真係好似無食過野咁..都唔明d人點解話好食
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2011-03-11 15 瀏覽
同老公想試此店好耐了,今日終於可以一試,食過後,味道大致中規中矩,不過不失,路過此店記住試吓.講回味道方面,詳細介紹如下:清真牛肉餅勝在熱辣辣,肉汁豐富,不過味道鹹咗少少,淡番啲會更好.三絲粉皮,麻醬好鬼鹹,三絲肉質都幾嚡口,整體味道一般.葱油餅幾好味,但厚咗啲,個人鍾意印度薄餅多啲.咖喱牛脷質感厚身得來又煮得幾腍,味道幾好,,咖喱汁送飯一流.
講回味道方面,詳細介紹如下:
三絲粉皮,麻醬好鬼鹹,三絲肉質都幾嚡口,整體味道一般.
葱油餅幾好味,但厚咗啲,個人鍾意印度薄餅多啲.
2011-02-26
15 分鐘 (堂食)
2011-03-05 32 瀏覽
開年飯的第二飯局,舊同事飯舊。訂位:早兩天已打去訂位,但店家說沒有得訂,嚟到人齊至俾位。位置:小巴由旺角先施出發,到龍崗道要由街尾行到街頭。等位:未到六點九已經排滿了人,而且是一張大檯搭檯的。也因為搭檯緣故,發生了一段小插曲。我們四人甫坐下還未看餐牌,侍應安排另一女仕獨自一人坐過來,然後再安排多四人坐下。這時候那位女仕想坐靠牆的一邊,可能不想坐路口吧。侍應生出言阻止,那位女仕竟然二話不說,拿起一杯水就拍卜檯上,我們頓時看得目定口呆,還未及反應她已逃之夭夭了。有時候食飯搭檯都應該要相就既,雖然我覺得侍應說話的態度也有問題,引起了食客的不滿。上菜速度:高速,好像全部已經做好哂似的。味道:咖喱牛肉入味,牛肉餅則熱烘烘,不斷出不斷賣。清真炒飯,味道很獨特,應該是來自某種調味料或是以牛的油脂或羊的油脂來炒的。但不算油,飯也粒粒分明。芝麻雞,幾好吃,但味道未見突出。牛三拼:牛根片、牛輾、牛肚。都是意料之外的入味,而且很淋,聽同事說他先光顧了五次,次次都叫這個。服務:不算服務差,但可能忙到踢哂腳。而且一坐低已經發生同客人發難事件,扣一點分。衛生:唔見得太好。價錢:埋單$298,唔算得抵食。總評:我覺
開年飯的第二飯局,舊同事飯舊。

訂位:早兩天已打去訂位,但店家說沒有得訂,嚟到人齊至俾位。

位置:小巴由旺角先施出發,到龍崗道要由街尾行到街頭。

等位:未到六點九已經排滿了人,而且是一張大檯搭檯的。
企滿人了

上菜速度:高速,好像全部已經做好哂似的。

味道:

咖喱牛肉入味,牛肉餅則熱烘烘,不斷出不斷賣。
咖喱牛肉
牛肉餅
爆汁
清真炒飯
芝麻雞,幾好吃,但味道未見突出。
芝麻雞
牛三拼

衛生:唔見得太好。

價錢:埋單$298,唔算得抵食。

總評:

我覺得此店除了真的出名的牛肉餅明符其實外,其他幾樣我叫了的東西都容易在外邊吃到,未至於好出色。

如果只係想試牛肉餅,唔想等位讚成只買外賣就好了。

2011-03-04
20 分鐘 (堂食)
咖喱牛肉
企滿人了
牛肉餅
爆汁
清真炒飯
芝麻雞
牛三拼
將近下午1時到達, 見到店內已座無虛席...跟門口的阿姐 order 了兩件牛肉餅外賣 $24+1 盒..這店位於街口, 前面無野遮擋..勁大風..站在門口3分鐘幾乎凍死左..隔離旁的樓梯位又站了2位男士在吹水..真係想同阿姐講可否站在店內, 不過見佢地方淺窄..都係唔可能..牛肉餅用發泡膠盒載住, 師父很細心還在盒角刺穿一個孔來透氣, 免焗濕..牛肉餡真的淋滑多汁, 唔太咸..吃到一點像冬菜質感的東西, 不知是甚麼..總括來說是好吃的
將近下午1時到達, 見到店內已座無虛席...
隔離旁的樓梯位又站了2位男士在吹水..
總括來說是好吃的
2011-03-04
3 分鐘 (外賣自取)
2011-02-25 6 瀏覽
好少會過來九龍城,就係不就腳,今晚要去看聲光園,早d上網看下有咩吃,九龍城區第一位就是此店,去朝聖下....晚上八點到達,爆滿,幸好未見長龍,等了五分鐘就入得去。其實都不知叫咪食好,我只知道牛肉餅一定要叫,最後決定要二人餐,咖哩牛腩…咖哩都幾香,頭幾啖吃面頭咖哩都係少少辣,到中段辣的感覺強烈了,頂不住就無吃,肉同筋都好林,菜不太靚,但勝在大碟,麻油雞,食不出有麻油味,肉質鞋,唔好吃,牛肉餅,一咬就爆,肉汁四射,效果幾好,跟住試下將肉汁隔離,就咁吃牛肉餅,個效果差好多,吃牛肉冇牛肉味,肉汁一離體就即時不好味lu來得咁旺既店,都預了無服務,坐得不舒服,背貼背坐,好迫,食完都不想逗留。

晚上八點到達,爆滿,幸好未見長龍,等了五分鐘就入得去。

菜不太靚,但勝在大碟,
麻油雞,食不出有麻油味,肉質鞋,唔好吃,

來得咁旺既店,都預了無服務,

坐得不舒服,背貼背坐,好迫,

食完都不想逗留。
2011-02-22
5 分鐘 (堂食)