2010-11-16 12 瀏覽
話說搭車去另一間食野果時, 途經呢間野, 就記起佢既牛肉餅~~~一來係電視賣過, 二來係有朋友介紹過, 甚至話係九龍城食野, 必定留肚去食一塊。既然果位朋友有此評語, 我當然係食唔飽既情況之下, 行過幾條街去買黎食下啦~~~去到門口, 嘩!!!!! 全院滿座, 好彩我係買外賣的…… @@!!!!入到去買左幾件牛肉餅, 見到在場食客食緊咖喱, 我這位愛好食咖喱既公子當然又好想食啦, 但係….. 算啦, 下次先~~~買到返屋企仲熱, 先食一個…………果然多汁, 不過有少少油既感覺, 不過唔緊要, 我唔係OL, 唔駛就住~~~都好有肉味, 餅唔會太硬, 果然係好食, 跟手仲要食多一個~~~雖然要11元一個, 不過都值得食~~~
買到返屋企仲熱, 先食一個…………
雖然要11元一個, 不過都值得食~~~
2010-11-15
2 分鐘 (外賣自取)
$11 (其他)
2010-11-04 11 瀏覽
今晚同女友去九龍城搵食,喺網上搜集好資料後,決定試一試"清真牛肉館",哩間嘢最出名就係牛肉餅~ 7點零鐘去到,已經full咗,店外亦有好多人輪候,拎張籌,阿姐話要等一陣先會有位,如果唔想等,去分店嗰邊會無咁多人,我多口問句"前面間北京清真牛肉館係咪你哋ga?"阿姐話"唔同嘅,分店喺黃珍珍隔離",好彩頭先無入去北京嗰間啫~ 等咗唔係好耐就有位嘞,店內格局好似一般麵舖咁坐得比較迫,而且係要搭檯ge~雖然迫啲,不過無所謂啦。 睇menu期間,順便四圍望望,原來蔡瀾本新書都有介紹哩間嘢~ 睇咗陣,我哋叫咗3 樣嘢食~因為我幾餓吓,一定要有飯落肚,所以叫咗個咖喱牛腩飯....... 咖喱牛腩飯($35): 咖喱都幾辣,都好似有d新彊風味,牛腩唔太肥,汶得夠淋又唔會"un",兼隔入晒味,d咖喱汁又夠晒醒胃,撈飯真係一流~ 三絲粉皮($55): 三絲應該係雞、鴨同牛,配以青瓜絲、粉皮,再加麻醬而成。未食之前覺得哩味應該係冷盤,好似食salad咁凍凍地嘅,點知食落口係另一回事,純粹係室溫嘅,不過食落味道都唔錯,炒皮亦夠煙"un"。不過,個人認為如果係凍食嘅,味道應該會好啲,三樣嘢食之中,哩個粉皮就

三絲粉皮($55): 三絲應該係雞、鴨同牛,配以青瓜絲、粉皮,再加麻醬而成。未食之前覺得哩味應該係冷盤,好似食salad咁凍凍地嘅,點知食落口係另一回事,純粹係室溫嘅,不過食落味道都唔錯,炒皮亦夠煙"un"。不過,個人認為如果係凍食嘅,味道應該會好啲,三樣嘢食之中,哩個粉皮就略為失色......其實唔差嘅,只係期望高咗d啫~

同埋主角........咁出名無理由嚟到都唔試吓嘅~

牛肉餅($10/個): 聞名不如食落口,一咬落去就知龍與鳳,個金黃色嘅皮好香,有dd脆,咬一啖差d中招,皮裡面d牛肉汁即時湧晒出嚟,用個"湧"字一d都無跨張,好彩我有搵隻碗兜住,足足湧咗成半碗汁出嚟,再用d汁撈飯,又係另一種味覺享受~

什果涼粉(免費): 好奇怪點解會有碗什果涼粉喺度,哩個問題連一位啱啱坐低嘅小妹妹都忍唔住問佢媽媽"點解有涼粉嘅?"其實哩度係無涼粉賣嘅,之不過有個阿姐執檯時唔小心將少少水淋到女友,我同女友見阿姐都係無心就算數啦,點知阿姐事後就送咗哩碗甜品俾我哋嘞,搞到我哋都有d唔好意思tim~不過阿姐有咁嘅服務態度,確實令我哋感到意外,值得一讚

2009-09-13
15 分鐘 (堂食)
2010-10-21 13 瀏覽
一行6人打算去清真牛肉館開飯, 點知飯就食唔到換來一肚氣.大約晚上9:45左右到達, 已過了繁忙時間, 店內有兩張8人枱 (如坐滿8人都好迫), 一張有3位客人, 另一張冇人坐, 入到去店員見我地6個人安排我地坐已有3位人客既枱, 我地話唔夠坐wor, 店員竟然話張枱可以坐9個人, 你咁講坐10個人都得啦!!不過坐低咗隻手唔好郁law, 都唔知仲點夾餸law. 我地話可否坐冇人果張枱, 店員堅持要我地坐迫D, 跟住有兩個人入來, 店員竟然安排佢兩個坐冇人果張枱. 都唔知咩心態.....最後我地冇食到就走咗!!! 就算有幾出名有幾好食都冇用. 如此服務態度, 令人唔想再光顧!!!!!!
一行6人打算去清真牛肉館開飯, 點知飯就食唔到換來一肚氣.

2010-10-21
2010-10-16 20 瀏覽
吃了差劣的午餐後,實在很渴望吃到一些美味的東西。吃晚餐前,先來嚐嚐馳名九龍城的清真牛肉餅。晚上八時,非常多人在門外等待,遂買兩件牛肉餅便算。牛肉餅非常多汁好味,也不覺太油,值得再試。
吃了差劣的午餐後,實在很渴望吃到一些美味的東西。

牛肉餅非常多汁好味,也不覺太油,值得再試。
2010-10-16
10 分鐘 (外賣自取)
$ 11.5 (其他)
2010-10-01 8 瀏覽
岩岩先join 呢度做member, 打番下呢排食過d 咩先~多多指教~~點可以唔講呢間先~~haha~個日tea time同d 同事搵野食~大家2話不說就牛肉餅啦~好野~唔駛等位~~3個人 order左人頭餅仲叫左個curry 羊, 同埋牛肉水餃~"彈"左先:牛肉水餃(之前未食過)唔係太掂.....皮有d 厚, 肉又少, 同埋硬係好似唔夠味咁......curry 羊都仲保持到水準....都幾入味~但唔知點解好似得番好少羊味咁, 我好鐘意羊味的!!!!!牛肉餅真係要再讚~~一食落去真係要搵個碗裝番住d 汁~如果唔係又搞到成身都係~haha~肉味, 汁味, 個飽的香味夾埋晒真係一流~~d 肉岩岩好"趙", 冇太過散太過難"趙"~~正~~~今次overall 都唔錯~~~^^唔記得幾多錢添~ha~
多多指教~~
點可以唔講呢間先~~haha~
個日tea time同d 同事搵野食~
大家2話不說就牛肉餅啦~
好野~唔駛等位~~
3個人 order左人頭餅
仲叫左個curry 羊, 同埋牛肉水餃~

"彈"左先:
牛肉水餃(之前未食過)唔係太掂.....
皮有d 厚, 肉又少, 同埋硬係好似唔夠味咁......

curry 羊都仲保持到水準....都幾入味~
但唔知點解好似得番好少羊味咁, 我好鐘意羊味的!!!!!

牛肉餅真係要再讚~~
一食落去真係要搵個碗裝番住d 汁~
如果唔係又搞到成身都係~haha~
肉味, 汁味, 個飽的香味夾埋晒真係一流~~
d 肉岩岩好"趙", 冇太過散太過難"趙"~~正~~~

今次overall 都唔錯~~~^^
唔記得幾多錢添~ha~
2010-09-14
下午茶
2010-09-28 10 瀏覽
星期日同爸爸媽媽3人約1時前到清真牛肉館,其實一直都未試過,只從雜誌電視知道其牛肉餅很出色。到達時只剩下1張半枱,我們被安排入坐了半張枱,與另外5人(兩個家庭)同枱。跟大隊和有相片的餐牌叫了以下幾樣食物:牛肉餅 : 必叫的食物,很多汁,亦熱騰騰。但又其實不是真的非常好吃。不過勝在是牛肉,不是太肥膩咖哩角: 香脆,涵料不太多,味道普通酸辣湯:見枱枱都叫,味道不搶口,但只是普通蔥油餅:不油,不過普通,夠脆但不夠味道咖哩粉絲湯: 出色 咖哩羊肉:最出色,咖哩味夠香,羊肉又不太un口。最好味,叫了一碟又夠大碟。再加2個可樂都只是2百元,非常抵食。推介咖哩!!!!

咖哩角: 香脆,涵料不太多,味道普通
酸辣湯:見枱枱都叫,味道不搶口,但只是普通
蔥油餅:不油,不過普通,夠脆但不夠味道
咖哩粉絲湯: 出色

咖哩羊肉:

再加2個可樂都只是2百元,非常抵食。推介咖哩!!!!
2010-09-26
  • 咖哩羊
2010-09-17 9 瀏覽
同姐姐兩人去食~唔使等位~正~!!!!!!!!!!環境真係會迫少少~不過好食而價錢唔貴的大多都係咁~雖然係迫少少~但感覺上會更親切而且最緊要係佢都叫乾淨~!!!兩人不能吃太多~唯有叫一D~先叫左個招牌菜~牛肉餅~之後就叫左個比較考功夫既菜~咖哩牛舌~因為成日都食到一D煮得太老OR切得太厚既牛舌最後叫多個清真炒飯~個名好似好有特色咁~首先講下個牛肉餅~皮薄~多汁~D湯汁真係好鮮~入面D牛肉都好爽~彈牙~真係不愧為佢地既招牌菜~而個咖啡館牛舌都整得好好~D咖哩唔似出面個D~佢有放正常份量既薯仔係入面~而D牛舌就好林~好嫩~食到停唔到口~正~!!!!最後食個個清真炒飯真係得個名~唔太覺得有特色~不過都叫OK既~唔夠飽個陣叫黎食都好~不過下次都係試下其他~
同姐姐兩人去食~唔使等位~正~!!!!!!!!!!

環境真係會迫少少~不過好食而價錢唔貴的大多都係咁~
雖然係迫少少~但感覺上會更親切
而且最緊要係佢都叫乾淨~!!!

兩人不能吃太多~唯有叫一D~
先叫左個招牌菜~牛肉餅~
之後就叫左個比較考功夫既菜~咖哩牛舌~
因為成日都食到一D煮得太老OR切得太厚既牛舌
最後叫多個清真炒飯~個名好似好有特色咁~

首先講下個牛肉餅~
皮薄~多汁~

而D牛舌就好林~好嫩~食到停唔到口~正~!!!!

唔夠飽個陣叫黎食都好~不過下次都係試下其他~
2010-08-31
  • 牛肉餅,咖哩牛舌
2010-09-08 88 瀏覽
雞絲粉皮 正 好香麻醬味 不過略嫌有D貴..牛肉餅 超正睇個樣普普通通 咬落去 超多汁仲熱到燙親tim! 仲食左碟雞就麻麻地 好"鞋"環境方面就有D唔舒服 因為地方算細..又多人 D"鄧" 係圓"鄧" 黎 坐得唔係幾舒服
雞絲粉皮 正 好香麻醬味
不過略嫌有D貴..

牛肉餅 超正
睇個樣普普通通 咬落去 超多汁

仲熱到燙親tim!

仲食左碟雞就麻麻地 好"鞋"

雞絲粉皮
juicy 牛肉餅
2010-09-03
15 分鐘 (堂食)
雞絲粉皮
juicy 牛肉餅
2010-09-01 40 瀏覽
當日7:30pm到, 都要等約20mins先入到去~, 真係好多人等, 入面都坐都迫實哂人~厲害....我和女友叫了清真炒飯 - 不太spicy, 但都幾乾身, 熱d好食d麻香雞(唔知有冇記錯) - 好香好滑呀! 唔錯牛肉餅 - 勁多汁, 新鮮焗出黎, 一定要試!!個人又中意食呢類餅, 等位成日見到d人黎take away 牛肉餅本黎仲想食雞絲粉皮, 不過兩個人食唔到太多lu

我和女友叫了
清真炒飯 - 不太spicy, 但都幾乾身, 熱d好食d
麻香雞(唔知有冇記錯) - 好香好滑呀! 唔錯
牛肉餅

本黎仲想食雞絲粉皮, 不過兩個人食唔到太多lu
清真炒飯
牛肉餅2
2010-05-15
20 分鐘 (堂食)
牛肉餅2
2010-08-29 12 瀏覽
一心諗住入九龍城食泰國菜作午飯,點知好多泰國菜館晏晝未開,見清真不算多人,姑且一試︰酸辣湯 (SIZE 小; $23)︰不太慣酸辣湯加辣椒油,算足料,夠酸,但不夠辣。牛肉餅 (2件$22),好多汁,好熱,食到最尾仲有好多汁,一人食一個都好滯。鍋貼(5隻$25) ,鍋貼係用牛肉而非豬肉,調味與平時不同,係用左類似藏族醃料,不太習慣那股藏族味道,但係都好JUICY多汁。之前驚唔夠飽,再加一碗牛腩麵,噢…又係牛肉,好滯呀,牛腩、湯底皆一般。其實清真牛肉館賣的小菜都好雜,除了清真菜外,還有上海炒麵、西芹炒鮮魷、宮保雞丁、咖哩雞蛋飯等等‥大家喜歡食什麼,悉隨專便。

2010-08-21
5 分鐘 (堂食)
$47.5 (午餐)
牛肉餅
星期六去左九龍城,清真食野,咁耐以來,我以為九龍城清真牛肉館係食牛肉,所以從未入過去食野除左牛肉,原來仲有好多野食價錢唔貴,仲幾好食tim 6個人叫左8種食物埋單480蚊 等我介紹吓我地食左d ma la ,首先叫左4個牛肉餅,家人話好正,熱辣辣,好多牛肉餡,,好多牛肉汁响餅入面 10蚊個都幾抵食(我冇食)麻油雞,d雞肉好滑,d麻油汁好味,撈飯一流。松子貴花,炸得好好外脆內軟,,,d汁甜甜酸酸d配菜全部食晒tim ar,,,正 沙鍋津白,又係好好味成煲奶白色,湯又好飲,菜又好食。雞肉水餃,,就唔得lu 。
除左牛肉,原來仲有好多野食
價錢唔貴,仲幾好食tim

6個人叫左8種食物
埋單480蚊

10蚊個都幾抵食(我冇食)
麻油雞,d雞肉好滑,d麻油汁好味,撈飯一流。
松子貴花,炸得好好
外脆內軟,,,d汁甜甜酸酸
d配菜全部食晒tim ar,,,正

沙鍋津白,又係好好味
成煲奶白色,湯又好飲,菜又好食。
雞肉水餃,,就唔得lu 。
我地揀左e間清真ge老鋪黎食,,,聽人講e間老鋪,有20年歷史
e個雞肉水餃,,就唔得lu
2010-08-28
2010-08-28 33 瀏覽
週日吃飯的時間可以很隨意,三點吃午飯或十點吃晚餐也可.不用像上班的日子般有規律.一些平常不會去的大熱店子,也因放假進餐時間有彈性而可避開繁忙時間來回味一下!已記不起對上一次來是何時的事,只知每次經過門外也是人山人海.牛肉餅這東西不是堂吃而是買外賣的話美味度立即大減一半!既然今天想吃餅便提早吃晚飯吧.五時多來到店內已坐了九成客人!人氣依然相當厲害.牛肉餅----薄身的餅皮煎得微脆,肉裡的餡料肉汁澎湃!初吃者必定十分狼狽,看見很多人也被濺得一身肉汁.暫時還沒有吃到做得比它更出色的地方!羊肉春卷----春卷做得很薄身咬落非常鬆脆!餡料不是塞得滿滿那種但吃得到羊肉應有的羶味.極討厭那些處理得全無味道的羊肉,可笑的是有很多人還在說"羊肉做得非常好吃,因為一點羶味也沒有!"牛有牛味、雞有雞味的叫好吃,羊無羊味的又叫好吃?不知所謂!油豆腐粉絲湯----這個完全不合格!粉絲已煮至一咬即斷沒有了咽韌的質感,油荳腐部份已浸至"入口即溶"及有點異味,部份則像剛放入湯內,質感硬硬一點味道也沒有!還是懷念舊式上海菜館內那一進門便看見一個巨型鍋,鍋內盛著熱氣騰騰的油豆腐粉絲湯.牛筋麵----牛筋連汁炆煮至軟淋起膠

牛筋麵----牛筋連汁炆煮至軟淋起膠,倒起堆叠放入盆子中冷卻凝固後再取出切成片狀,這是家中的做法,不知這裡可是?吃起來非常入味,有些軟淋有些咽韌有些爽,一片內有幾種質感!奇怪地這裡的餅是做得如此出色,但麵條卻軟淋淋沒甚彈性,是水準以下.

早年來了很多次,餐牌上的菜式大約試了九成,記憶中咖喱也是做得不錯,雖然湯麵類很一般但牛肉餅依然是做得出色!為了這餅而來應不會失望.
天未黑吃晚餐
牛筋好吃
  • 牛筋
  • 羊肉春卷
2010-08-27 62 瀏覽
極度難得可以同雙親向中午食飯,今日專登搭車去九龍城.14:00呢D騎呢鐘數,估唔到都幾多人,行慢一步都要等位.野食都唔洗等太耐就有,首先係羊肉卷,餡料十分有羊香,卻毫不膻,應是和其他配料中和之顧,(和及後會提到的羊腩完全走不同路線!)只是皮不夠脆.爆汁牛肉餅緊接上場,SIZE都唔細,WA!未食都知勁熱,大家小心辣親咀!先講我自己,因為老豆同呀媽SHARE,完全唔同食法,最緊要細啖細啖小口食,如果唔係一定後悔,辣親咀不在話下,彈親自己同身邊人亦無謂.'餅'質尚算鬆軟,餅底微焦很香口,牛肉香得來肉質適中,而且肉汁非常豐盈,夾著牛肉來吃,腦中就只有"牛"字! 記得要下面放個碗,如果唔係D汁漏晒出去就浪費晒~漏出來的汁用來撈飯也可以~SHARE食的話確實麻煩,因為肉汁實在太爆~只好在碟上用匙羹分好,漏左出來的汁再自己後期分配,或可送飯之類.呀媽話佢地細個果陣果D無咁大SIZE,不過講真如果細舊D真係好D,一個人食的話HEAVY的了一點點,因為眼闊肚窄,每款吃少一點就可以多試幾款~醬牛肉麵,看來是想以牛展上陣,但如果說是牛展,就太腍了,接近入口即溶的地步.....如果不是當作牛展,可以給予更高分
極度難得可以同雙親向中午食飯,今日專登搭車去九龍城.

14:00呢D騎呢鐘數,估唔到都幾多人,行慢一步都要等位.

醬牛肉麵,看來是想以牛展上陣,但如果說是牛展,就太腍了,接近入口即溶的地步.....如果不是當作牛展,可以給予更高分數~
牛味之盛確實不用置疑,不過還是牛肉餅強一點,始終是牛肉汁+牛肉餅聯手. 這個牛展會是欠缺了一些"風乾"的風味.

麵質適中,湯底夠熱,不過不失.

父親鐘情的牛肉餃子$22多達10粒,小弟真係有D吃不消,不過最緊要佢食得開心,10隻俾佢食左一半,哈哈.
餃中的牛肉汁是用牛肉餅的那種,不過欠熱度之外就癙變得普通,加上餃子皮較厚,肉質相對有點鞋口.

咖哩羊腩飯俾我的印象十分深刻~肉質頗腍之餘,又充溢著香膻味.大家都是羊,春卷就因配料令到膻味給壓抑住,而羊腩的膻味雖然香,但絕不是那種腥膻,絕對是一般人也接受的水平.
咖哩當然是用巴基斯坦式而不是馬來西亞式,不會有椰香,相對辣一點,撈飯當然一流.

雖然環境唔係太闊落,服務亦無咩特別好講.但以咁有名氣的餐館,可以保持水準之餘,無坐地起價,每人$40左右開開心心食個晏,應該值得一讚~~~
羊肉卷有羊香卻毫不膻
爆汁牛肉餅
醬牛肉麵,想扮牛展乎?
牛肉餃子,內含牛肉汁
咖哩羊腩飯,肉質頗腍之餘又充溢著香膻味
羊肉卷有羊香卻毫不膻
爆汁牛肉餅
咖哩羊腩飯,肉質頗腍之餘又充溢著香膻味
  • 咖哩羊腩
九龍城覓食記 - 第二站 - 清真牛肉館下午時間已坐滿大半人兩人叫了兩個牛肉餅 + 雞 + 酸辡湯牛肉餅已是第二次食喇!~ 今次堂食熱騰騰真係好好味呀!!!雞 - 已經唔記得叫咩雞, 雞幾入味... 但好似貴左d酸辡湯 - 味唔太夠 .... 下次都係唔好喇~( 同場見到Bosco, 同老闆娘好好傾... 可能係熟客仔~ )
九龍城覓食記 - 第二站 - 清真牛肉館

下午時間已坐滿大半人

兩人叫了兩個牛肉餅 + 雞 + 酸辡湯

牛肉餅已是第二次食喇!~ 今次堂食熱騰騰真係好好味呀!!!

雞 - 已經唔記得叫咩雞, 雞幾入味... 但好似貴左d

酸辡湯 - 味唔太夠 .... 下次都係唔好喇~

5 分鐘 (堂食)
  • 清真牛肉餅
2010-08-10 17 瀏覽
看到友人一年多前在此寫過這店的食評,批評牛肉餅皮厚餡少, 還說不會再幫襯,今天就來試試, 看看是否這麼差勁 =]由於我只是想吃牛肉餅, 所以選擇外賣自取。牛肉餅最少要點兩件, 餐牌寫著$22, 我猜外賣要 + $1,在門外等了三分鐘便有。個人意見:外賣盒上被 "吉" 了一個一毫子般大的小窿, 應該是防止倒汗水, 細心!咬一口時被餅內的肉汁 "辣" 親嘴, ( 太大意 =p )皮的厚度適中, 不會出現咬不開的情況,部份位置燒至微焦, 很香口 =]餡內的牛肉混有蔥(很細), 很香, 而且很 juicy !
看到友人一年多前在此寫過這店的食評,
批評牛肉餅皮厚餡少, 還說不會再幫襯,
今天就來試試, 看看是否這麼差勁 =]
由於我只是想吃牛肉餅, 所以選擇外賣自取。
在門外等了三分鐘便有。
個人意見:
咬一口時被餅內的肉汁 "辣" 親嘴, ( 太大意 =p )
皮的厚度適中, 不會出現咬不開的情況,
部份位置燒至微焦, 很香口 =]
餡內的牛肉混有蔥(很細), 很香, 而且很 juicy !

牛肉餅(餡料)
2010-08-10
3 分鐘 (外賣自取)
牛肉餅(餡料)
  • 清真牛肉餅