2020-02-08 65 瀏覽
香港海底撈第一次來感覺環境比內地更好更優雅最近疫情嚴重 海底撈都不用等位 還有一半座位沒有人坐 感覺反而安全叫了4格火鍋湯底 蕃茄薯仔及胡椒豬肚湯好好味侍應到自助枱 放了一些蔥花和五香牛肉 加上蕃茄湯及胡椒豬肚湯 味道十分有驚喜 (像家中煲的一樣)火鍋配料叫了 手切安格斯 蘿蔔 鴨血鴨舌 響鈴 毛肚 芝士牛肉丸望落唔多 但食食下又好飽鴨舌好大隻 呢排既皇牌驚喜鴨血 毛肚呢d都係黎海底撈必食其他都ok服務態度好成餐整體都好滿意 係度傾計一流
香港海底撈第一次來
感覺環境比內地更好更優雅

最近疫情嚴重 海底撈都不用等位
還有一半座位沒有人坐 感覺反而安全
叫了4格火鍋湯底 蕃茄薯仔及胡椒豬肚湯好好味
(像家中煲的一樣)
火鍋配料叫了 手切安格斯 蘿蔔 鴨血
2020-02-07
胡椒 豬肚湯
  • 鴨舌
2020-02-06 1384 瀏覽
一直大胃都好想試海底撈,無奈上年6月之後,無意返大6,直到最近,諗住應該唔會有大6人嚟香港食,先夠膽去食,總算了咗件心願一入嚟樓面就幫我地用酒精消毒雙手,又遞膠袋俾我地裝口罩,仲奉上雞湯話抗疫,貼心同清潔分爆燈等胃民期間有前菜打吓牙骹,飯前食生果,食完任添,啱晒好多醬料呀,可以一展大胃科學精神,任撈湯水同雪耳都係任添,而且味道冇花假樓面推介四宮格,一個湯底都係卅幾蚊咋樓面提大胃豬腦會好腥,奉上調味料除腥,不過我堅持原汁原味,就咁食都好好味,一啲都唔腥用蝦做出嚟嘅腸仔,嫩口又極富蝦香咁大份響鈴廿蚊都唔使,抵到呢內有乾坤嘅牛丸,芝爆我鍾意羊肉羶味唔濃,易入口鍋後甜品炸年糕,外脆內軟牛板腱雪花分布均勻,自然係好嫩口

等胃民期間有前菜打吓牙骹,飯前食生果,食完任添,啱晒

好多醬料呀,可以一展大胃科學精神,任撈

湯水同雪耳都係任添,而且味道冇花假

樓面推介四宮格,一個湯底都係卅幾蚊咋

豬腦花

多粒多蝦腸

用蝦做出嚟嘅腸仔,嫩口又極富蝦香

響鈴卷

咁大份響鈴廿蚊都唔使,抵到呢

芝士牛肉丸

內有乾坤嘅牛丸,芝爆我鍾意

羊肉卷

羊肉羶味唔濃,易入口

黃糖糍粑

鍋後甜品炸年糕,外脆內軟

手切牛板腱

牛板腱雪花分布均勻,自然係好嫩口
2020-02-05
羊肉卷
黃糖糍粑
手切牛板腱
2020-02-04 61 瀏覽
今天走到海底撈尖沙咀分店去嘗試一下四川火鍋,聽朋友說火鍋湯底可以分1、2、4宮格,選擇非常多,我們聽了服務員介紹便選了四宮格。所有點才形式都是用電子平板電腦非常方便,海底撈火鍋的服務出名是非常熱情,我終於體會到,還有送餐機械人,真的是走上時代的尖端。我們因為是兩人吃所以所有都是點半份,分量剛剛好我們點了:無刺巴沙魚片安格斯眼肉蟹味棒炸魚蓮藕皇帝菜紅薯粉自選飲料每位$15我選擇柑桔蜜或豆漿任飲還有小食$18一位任食餐前還有雞湯任飲所有服務都做到很細緻值得一讚

我們因為是兩人吃所以所有都是點半份,分量剛剛好

我們點了:

還有小食$18一位任食

餐前還有雞湯任飲

所有服務都做到很細緻值得一讚
2020-02-03 74 瀏覽
星期日晚上見到尖沙咀有間海底撈,二話不說就與朋友來打邊爐。先送上2包薯片小食,鹹香惹味,另外在醬油區也有一些水果和豆皮可以任食。叫左個炸饅頭做前菜,味道同茶樓點心一樣,中規中舉。打邊爐必點響鈴,響鈴吸收湯底的清華,好爽。肥牛肉質鲜嫩結實,油花均勻,牛味濃香,肉汁豐富,性價比高。魚腐金黃色外表,食落好似豆腐咁滑,魚肉不會腥。我們點了鴨血,餐廳侍應隨即遞上專屬調味料:花生碎、白芝麻和海椒乾碟,服務態度很好。鴨血就咁食有點酥,都是建議點上調味食。西班牙梅豚肉油脂同肉嘅分怖平均,色澤粉嫩。半份的份量都多,肉質非常軟腍有彈性,價錢都算合理。最後仲有個維記的雪糕糯米糍,不錯。
星期日晚上見到尖沙咀有間海底撈,二話不說就與朋友來打邊爐。

叫左個炸饅頭做前菜,味道同茶樓點心一樣,中規中舉。
魚腐金黃色外表,食落好似豆腐咁滑,魚肉不會腥。
鴨血就咁食有點酥,都是建議點上調味食。
最後仲有個維記的雪糕糯米糍,不錯。
2020-01-19
2020-02-02 59 瀏覽
第一次光顧海底撈,本來還擔心室內味道太大, 後來才發現擔心是多餘的因為這裏的火爐是經過特別設計, 四面抽風, 沒有油煙味. 這點要值得一讚!還不止,有專用的防煙袋可以把你的外衣和背包蓋上, 每人更派一個圍裙防油防煙,更加體貼的是有一個紙手袖給你套上, 包保你的衣服不會沾上半滴油.這裏的服務員態度親切,介紹了我們四宮格湯底 ($132), 其中的蕃茄湯底, 侍應介紹我加一點葱花可以立即品嘗, 果然番茄鮮味清甜,非常醒胃!西班牙梅豚肉($84半份) 油脂分佈平均,入口淋滑,有豬肉味!羊肉捲($52半份) 羊肉味濃沃, 切法工整.炸魚皮($42)爽脆好味!飯後還有水果盤,糖水和雪糕!還有神秘小禮品收!最精彩的是可以近距離觀賞四川變臉表演!

羊肉捲($52半份) 羊肉味濃沃, 切法工整.

炸魚皮($42)爽脆好味!

2020-01-31
2020-02-02 1811 瀏覽
之前經過海底撈的時候,看見它的午市套餐價錢並不太貴,而且食物選擇亦很吸引,所以今天我和男友便來到這裡吃午餐了午市套餐總共有六款選擇,我們分別選了羊肉和牛小排套餐當我們進來的時候,服務員便立即派發開胃小菜,零食和水果給我們,服務真的是相當細心No.1【羊肉套餐】 $78雖然羊肉卷的份量都算多,而且肉質亦算嫩滑可口,可惜卻嚴重缺乏羶味,我一點羊肉味嘗不到,感覺上和吃豬肉並沒有任何分別!No.2【 牛小排套餐】 $128牛小排的質素比起羊肉便出色得多了,牛肉除了充滿著濃濃的牛肉氣息,肉質更柔滑嫩滑,鮮美多汁,讓人口舌生香,回味無窮No.3【 大骨湯火鍋】 $32即使濃度方面我們已經選擇了特濃,可惜豬骨味仍然不太濃郁,味道都是有點清淡,不過勝在可以嚐到新鮮食材的鮮甜味No.4【 菌湯火鍋】 $32大家如果選擇這款湯底的話,千萬不要點特濃,因為什麼菇菌的鮮味我們便嚐不到了,我們只嚐到濃濃的鹹味,簡直是鹹得嗆喉,讓人難以下嚥,囓蘗吞針!No.5【 肉碎牛肉粥】 男友每次來到海底撈,必定會點一份清水湯底,因為他可以將白飯泡在清水中,慢慢熬製成白粥之後店員再為我們加上肉碎牛肉粒,一碗美味的牛肉粥便製作
午市套餐總共有六款選擇,我們分別選了羊肉和牛小排套餐

No.1【羊肉套餐】 $78

No.4【 菌湯火鍋】 $32

菌湯火鍋

No.5【 肉碎牛肉粥】
羊肉和牛小排套餐套餐
之後店員再為我們加上肉碎牛肉粒,一碗美味的牛肉粥便製作完成了
白粥口感綿綿的,一放進口中立即便溶化了,滿口都充滿著濃郁的牛肉味,鹹鹹的,香香的,其味無窮,珍饈美味

C拼盤和E拼盤
最後其他配料方面,大部分食物都算味道不錯的,吃飽飽之後店員更為我們送上飯後水果和雪米滋,為這頓午飯畫上完美的句號

C拼盤
價錢方面,羊肉套餐$78, 牛小排套餐$128,大骨湯火鍋$32,菇菌火鍋$32,自選醬料$18,餐廳另設加一服務費,兩人總共$316

總結來說,即使是海底撈的午市套餐,價錢卻依然一點也不便宜,人均都需要$158,而且食物質素亦只是中上而已,它的賣點只不過是其出色的服務和舒適的用餐環境而已

E拼盤
所以,雖然我覺得它是值得一試,但只是一次起兩次止,大家下次不妨可以嘗試旁邊的雲長小龍坎老火鍋,午市套餐連加一都只是需要$75而已,性價比真的是相當高呢!
2020-01-18
牛小排套餐
前排同朋友食團年飯,我地想打邊爐,所以揀咗喺喺香港嘅海底撈。海底撈出名服務好,一去到都有同內地一樣嘅美甲服務,不過我哋因為太趕時間就無做。同內地分店一樣。係等入座之前都會有一啲生果,同埋妙角趣,而且獨立包裝,如果食唔晒拎走,更加方便。一入到去我哋就揀咗四款湯底,因為最划算,而且同時滿足到中意食辣同偏好養生嘅朋友們。包括蕃茄、菌湯、清油無渣麻辣、胡椒豬肚雞。個人黎講中意蕃茄,好夠濃,菌湯都好養生,可以打邊爐之前飲一碗。方面就嗌左:肉類 :手切牛小排、手切牛板腱、撈派滑牛肉其他: 芝士牛肉丸、魚籽蝦滑、鴨血、凍豆腐菜類 :青荀、土豆、菌類拼盤、油麥菜價錢同香港其他一般火鍋店差唔多,唔算太貴,份量有一份或者半份揀,如果唔太多人食,可以嘗試每樣點半份,可以食多啲野。肉類方面肉質都重牛味,油脂紋理清晰,色澤都幾鮮紅,,而且菜都好新鮮。👉🏻特別推介撈派滑牛肉,肉質真係好嫩滑。👉🏻芝士牛肉丸,一咬落去芝士湧出嚟,芝士控必食!👉🏻魚籽蝦滑,好彈牙!-現場好多人都揀係海底撈慶祝生日,淨係喺短短食咗兩三個鐘期間,已經有四五台人都喺慶祝生日,店員會攞一個生日燈牌同埋播生日歌,場面都幾有趣。特別一讚,店員嘅服
前排同朋友食團年飯,我地想打邊爐,
所以揀咗喺喺香港嘅海底撈。

包括蕃茄、菌湯、清油無渣麻辣、胡椒豬肚雞。
個人黎講中意蕃茄,好夠濃,菌湯都好養生,
可以打邊爐之前飲一碗。

方面就嗌左:
肉類 :
手切牛小排、手切牛板腱、撈派滑牛肉
其他:
芝士牛肉丸、魚籽蝦滑、鴨血、凍豆腐
菜類 :
青荀、土豆、菌類拼盤、油麥菜

👉🏻特別推介撈派滑牛肉,肉質真係好嫩滑。
👉🏻芝士牛肉丸,一咬落去芝士湧出嚟,芝士控必食!
👉🏻魚籽蝦滑,好彈牙!

特別一讚,店員嘅服務非常之好,成日周不時會過嚟比熱毛巾我哋,同埋問我地有冇啲咩需要,只要一舉手基本上佢哋都會好快過嚟服務我哋。
臨走嘅時候店員仲送咗雪糕糯米糍俾我哋食,味道唔錯👍🏻
2020-01-23 930 瀏覽
香港人到內地吃得多海底撈了現在已經擴展到香港平日的晚上都滿座,要事先訂座一步出電梯,已受四五名員工熱情的招待因以前已經吃過,知道最美味的是蕃茄湯底,而且這次只有兩人吃,節省成本下,這是最建議的叫法四宮格 – 清水火鍋,蕃茄火鍋(明星鍋) - $34味道選了最濃的「特濃」,特殊要求加了蕃茄期間會不斷主動加湯,而且是蕃茄湯,不會愈來愈淡味可免費取肉碎和蔥花去品嚐湯底,極之濃郁等待上火鍋時,可到「自選小料」任取食物店員已主動取了烏雞湯、雪耳糖水、一些生果和冷盤撈派滑牛肉(半份) - $49必點之一—用澳洲牛肉去筋醃製,口感軟嫩精品肥牛(一份) - $124肥牛的雪花分佈得很平均口感不油膩,入口鬆軟,濃郁牛味多粒多蝦腸(半份) - $34芝士腸般的大小,入面有些蝦籽蝦肉,十分特別響鈴卷(半份) - $16撈面 - $18絕對必點,師傅會現場表演花式拉麵另外,有中國變面表演欣賞,人生第一次看到,非常有趣最後,「自選小料」收取每位$18,以及「自選飲料」每位$15,再加一服務費這些小費用十分值得,因「自選小料」有水果、湯品及甜品任取。而「自選飲料」可任飲無糖熱豆漿、凍檸茶及柑桔蜜,無糖熱豆漿更極多
香港人到內地吃得多海底撈了
現在已經擴展到香港
平日的晚上都滿座,要事先訂座
一步出電梯,已受四五名員工熱情的招待

四宮格 – 清水火鍋,蕃茄火鍋(明星鍋) - $34
味道選了最濃的「特濃」,特殊要求加了蕃茄
期間會不斷主動加湯,而且是蕃茄湯,不會愈來愈淡味

可免費取肉碎和蔥花去品嚐湯底,極之濃郁

等待上火鍋時,可到「自選小料」任取食物
店員已主動取了烏雞湯、雪耳糖水、一些生果和冷盤
撈派滑牛肉(半份)

撈派滑牛肉(半份) - $49
必點之一—用澳洲牛肉去筋醃製,口感軟嫩
精品肥牛(一份)

精品肥牛(一份) - $124
肥牛的雪花分佈得很平均
口感不油膩,入口鬆軟,濃郁牛味
多粒多蝦腸(半份)

多粒多蝦腸(半份) - $34
芝士腸般的大小,入面有些蝦籽蝦肉,十分特別
響鈴卷(半份)

響鈴卷(半份) - $16

撈面 - $18
絕對必點,師傅會現場表演花式拉麵

另外,有中國變面表演欣賞,人生第一次看到,非常有趣

這些小費用十分值得,因「自選小料」有水果、湯品及甜品任取。而「自選飲料」可任飲無糖熱豆漿、凍檸茶及柑桔蜜,無糖熱豆漿更極多黃豆渣,材料十足,天然又健康。加上,海底撈另一主打就是服務,侍應專門服侍幾張餐桌非常好服務,比在內地還好服務阿。

新年禮物,一人三包海底撈小脆片,還祝賀一番~
2020-01-22
$187.5 (晚餐)
撈派滑牛肉(半份)
精品肥牛(一份)
多粒多蝦腸(半份)
2020-01-23 88 瀏覽
今日同朋友去開尖沙咀大家都好想打邊爐但又唔想成日食放題或者成日趕黎趕去經過the one 附近先知原來除左旺角、銅鑼灣連尖沙咀都開左海底撈啊心血來潮...入左去食一向出名服務好!果然名不虛傳啊.....等位有生果、番茄仔同兩包小食食!白色果包鍋巴脆脆三角形咁!超好味勁香口啊!我問店員邊度有得買佢見我咁鐘意食一口氣比左5包我一坐到埋位....哇4人食係個U型枱勁開心坐得舒舒服服圍裙、濕毛巾、橡筋、擦眼鏡既濕紙巾都有啊crazy最感動既係廣東話服務!十分親切-四宮格開心仔一人一隻味咩都可以試番茄味、菇菇味、麻辣味、胡椒豬肚味四隻隻咩都有得試!麻辣同番茄係最出色-鴨血超滑呀!平時係街買買唔到呢個口感黎到一定要試試-芝心牛丸唔係爆出黎既芝士相反係濃滑果隻!喜歡芝士既朋友要叫叫喇-撈派滑牛可以一試呀!超滑同有牛味鎖住相當唔錯其實食海底撈除左食物質素好之外服務真係好頂引食食下會有表演嫁變臉表演,即場係面前拉麵、同場有好多人慶祝生日真係會有生日歌幾個職員一齊唱!仲有演唱會發光牌 尷尬得黎又好笑去到個廁所真係好誇張有廁所所長haha有lotion handcream 仲有M巾同梳 真係好似貴賓呀我不過
今日同朋友去開尖沙咀
大家都好想打邊爐但又唔想成日食放題或者成日趕黎趕去
經過the one 附近先知原來除左旺角、銅鑼灣
連尖沙咀都開左海底撈啊
心血來潮...入左去食
一向出名服務好!果然名不虛傳啊.....
等位有生果、番茄仔同兩包小食食!
白色果包鍋巴脆脆三角形咁!超好味勁香口啊!
我問店員邊度有得買
佢見我咁鐘意食一口氣比左5包我

一坐到埋位....哇4人食係個U型枱勁開心坐得舒舒服服
圍裙、濕毛巾、橡筋、擦眼鏡既濕紙巾都有啊crazy
最感動既係廣東話服務!十分親切

四宮格
開心仔一人一隻味咩都可以試
番茄味、菇菇味、麻辣味、胡椒豬肚味
四隻隻咩都有得試!
麻辣同番茄係最出色

去到個廁所真係好誇張有廁所所長haha
不過可惜既係美甲服務由黎到果刻開始排隊到走果下都未排到我
如果真係美埋甲就100分喇
2020-01-20 79 瀏覽
今天帶著小朋友到海底撈吃午餐,服務真的超好,又多節目~小朋友都玩得捨不得離開🙈🙈點了午餐吃,真的超值,有一碟肉食及一盤蔬菜類,而外面桌上的水果及前菜,都是任取任吃,湯及糖水都是一樣免費,保證吃到飽,而質素亦很高,食物很好吃~而湯底亦很濃郁,當吃到中途,服務員還奉上小豬包包及燉蛋給小朋友,小豬包包真的可愛到不得了~再過十五分鐘,又拿來了小玩具說要送給小朋友,然後還說小朋友可到小朋友娛樂室玩,女仕的就可去修甲,而先生的就完全自由了,可打邊爐不用照顧小孩🤣🤣🤣對平日辛苦照顧小朋友的家庭來說,真的開心極了~

2020-01-19 62 瀏覽
睇頻道,睇介紹,很早便知道,海底撈在內地很火紅,出名免費活動多,服務一流,做火鍋做到要上市,真係巴閉囉! 今次第一次試,哇,點止打邊爐咁簡單呀! 應該要用「享受」嚟形容。一入座,已經有數位職員歡迎你,有一位專門負責我們和其他幾台客人的服務員細心介紹餐廳,粥品涼菜生果免費任食,又介紹飲品、湯底, 又幫我訂美甲,又為我們拿食物和湯, 見我對陪坐公仔有興趣, 又把它放到我旁邊,服務超級殷勤。這些服務門面功夫這麼好,食物質素又如何呢? 答案是:高質。 先不說自己點的食物, 免費湯品是烏雞燉茶樹菇,清甜味美,真材實料,甜品是冰糖燉雪耳,清甜養顏。火鍋湯底分別是麻辣和大骨湯, 味道足但不會越吃越口渴 。我們點了海底撈自製豆腐,手切牛板腱,魚蛋,豬腸,魷魚鬚等, 真心真的是每一樣都很好吃, 自製豆腐的質感在外吃不到,有點似百頁豆腐, 可以吸進湯的味道,但比百頁豆腐硬身,牛板腱香軟,豬腸已經一早鹵過, 小肥很乾淨夠淋。有一款食物差不多每一桌都會點,就是撈麵。來的時候很架勢, 會有一位師傅即席表演把一條短的粉條拉長成一束麵。 看見師傅手舞足蹈,又轉身,又拉長, 光是看他表現都值回票價啦!這個撈麵也不是光

有一款食物差不多每一桌都會點,就是撈麵。

這個撈麵也不是光有其表,麵粉味重,光滑彈牙, 配麻辣醬,真是一流, 我們點了一份又一份。

還看見有機械人上菜, 個機械人都真係幾醒,感覺到前方有人便會自動避開。

終於到我美甲了,由於實在有很多客人都想美甲,我都足足等了三個小時, 不過真是值得等, 顏色又多選擇,美甲師有說有笑。

2020-01-19 214 瀏覽
最近凍凍地,最適合打邊爐,所以是夜與同事一行4人來到尖沙咀的海底撈,餐廳在一樓,由尖沙咀地鐵站過來都不需10分鐘。星期三晚上,餐廳都幾乎滿座,幸好不需要等位。在全場幾乎爆滿,餐廳侍應忙得手忙腳亂,仍耐心服務我們,不得不讚他們的服務態度!醬料和配料的選擇有很多,18元1位,除了炸蒜、蒜蓉、辣椒、香蔥、豉油,還有XO醬、七味粉、蠔油、花椒等等,很多元化。而這裡是用iPad點餐的,基本上肉類、海鮮都少不免,然後其他配菜,菜、粟米、肉丸、水餃、響鈴同炸魚皮都應有盡有,而份量都可以選擇半份,可以每款都吃一點點。而飲品按人頭收費,$15元可任飲檸檬茶、豆漿等等,價錢合理。湯底選了4宮格,即是選擇4個湯底,我選了清油麻辣火鍋和大骨湯火鍋,另配搭2個清水,這樣比較化算,足足平了一半!手切牛小排非常新鮮,色澤鮮紅,紋理都好靚,牛肉味好濃郁,肉質入口嫩滑有咬口,咬下去口裡充滿肉汁!精品肥牛精品肥牛牛味都重,口感不會太韌,不會比牛小排差,而且價錢相對便宜得多。帶子海鮮就偏貴,半份只有3粒,厚肉飽滿,都算新鮮。撈面這是海底撈最出名的面,有得欣賞表現,有得食,都只是18元。面質質感滑溜煙韌,口感彈牙,似刀削面,

帶子
海鮮就偏貴,半份只有3粒,厚肉飽滿,都算新鮮。

撈面
這是海底撈最出名的面,有得欣賞表現,有得食,都只是18元。
面質質感滑溜煙韌,口感彈牙,似刀削面,也特別軟滑。

打邊爐的菜式都是千篇一律,但海底撈賣的是服務,都會覺得值回票價。
2020-01-15
2020-01-18 55 瀏覽
「海底撈」喺香港開左一段時間, 一直都未有時間去食今日行街去開尖沙咀🛍 諗緊食什麼之際, 見到「海底撈」個招牌👀好, 就你😂-一出lift門, 服務已經好周到👏🏻服務員即刻接待客人, 問左人數之後盡快安排入座, 帶位時亦沿路貼心介紹🚾洗手間位置同醬料區位置📍🍴用餐前首先送上烏雞湯同花茶🍵 為女士送上扎頭髮橡筋👩🏻, 為戴眼鏡人士送上抹屏濕巾😎🍴用餐時服務員亦隨時ready, 留意客人需要👍🏻-♨️鍋底方面, 貪心的我梗係要「四宮格」😈🟫清油無渣麻辣〰️麻度辣度任你揀, 叫無渣咁就唔會愈滾愈辣😉🌶🟥蕃茄火鍋〰️我要左加濃加蕃茄, 就咁飲已經好好飲, 勁蕃茄🍅🍅🍅⬛️胡椒豬肚雞鍋〰️胡椒味重, 涮肉類好夾~⬜️大骨湯火鍋〰️少少藥膳嘅味道, 特登叫個清清地嘅用黎涮瓜菜🥬-💁🏻‍♀️午市套餐=1️⃣款肉類🥩➕1️⃣個拼盤🥬➕1️⃣個主食🍚, 而且價錢已經包埋自助水果🍊同免費小菜🥢我同男友✌🏻個人, 叫左2️⃣個午市套餐, 基本上已經夠晒飽~~-🔸羊肉卷🔸手切牛小排🔸羊肉薄切好嫩口, 入口好林係綿綿嘅感覺👍🏻手切牛小排就厚度適中, 有口感之餘唔會鞋口唔會韌, 仲好香牛味🐮-🔸拼盤🔸拼盤有5️⃣款可以揀, 每個拼盤有5️⃣類瓜菜
「海底撈」喺香港開左一段時間, 一直都未有時間去食
好, 就你😂
一出lift門, 服務已經好周到👏🏻
🍴用餐時服務員亦隨時ready, 留意客人需要👍🏻

♨️鍋底方面, 貪心的我梗係要「四宮格」😈
⬛️胡椒豬肚雞鍋〰️胡椒味重, 涮肉類好夾~

🔸羊肉卷🔸手切牛小排🔸
羊肉薄切好嫩口, 入口好林係綿綿嘅感覺👍🏻
🔸拼盤🔸
拼盤有5️⃣款可以揀, 每個拼盤有5️⃣類瓜菜, 總有一個岩你口味~~
我地叫左2個唔同嘅拼盤, 咁就有10款瓜菜share 食😙
▫️鴨血當然要配麻辣湯底🌶
▫️午餐肉、白蘿卜、凍豆腐、冬瓜都勁吸湯底味, 配任何湯底都正🤤

🔸撈麵🔸
主食部份可以揀撈麵、白飯或者出前一丁
黎得海底撈, 我當然要食撈麵🤗
即場睇住👨🏻‍🍳師傅fing到條麵長一長, 再涮到吸晒湯底精華, 而且麵質本身好彈牙, 一定要試呀⚠️

整體黎講, 整個用餐我都十分滿意!!!
2020-01-18 39 瀏覽
我不吃辣,所以點了胡椒豬肚雞湯底,朋友喜歡吃辣,所以點了無渣麻辣湯底,無渣麻辣好處是不會越煮越辣,配上鴨血簡直一絕,而我的胡椒豬肚雞本來就有很多豬肚和雞在湯內,味道濃而不油膩,涼菜、水果、熱湯、糖水都是免費,醬料有多種選擇,比較特別的是韮菜花醬,沾在涮牛肉上超好味(是蒙古人教的食法)。服務員也很熱情和主動,感覺挺不錯。老油條和嚮鈴就不要用來沾在麻辣鍋中,因為特格吸辣和油。進食途中,餐廳加插了一場近距離的變臉表演,看得我們大拍手掌,非常精彩。
2020-01-17 57 瀏覽
海底撈的服務真是沒話說,店裡有小朋友遊玩的區域,就算等位小孩也不至於沒耐性,服務員小姐姐笑口盈盈,隨叫隨到。食物感覺最棒的就是手切牛小排,文昌雞和小魷魚。太棒了!