2022-06-20 22 瀏覽
約左三個好朋友到尖沙咀海南少爺食星洲菜,餐廳安排窗口坐位比我地4人坐,窗外對正海景,令人賞心悅目,它的坐位不算擠逼,與鄰枱距離都有空間,我地可以閑適傾計,四圍環境也很舒服。我哋點了木耳牛篣小食,咖喱蔥油餅、海南雞、炒通菜及煎蠔餅。木耳和牛篣切得好幼細,用魚露及醬油醃嘅木耳及牛篣非常吊味。蔥油餅好鬆軟,咖喱汁不辣但非常野味,佢嘅燶度好恰當,稀杰適中。海南雞非常香滑鬆化,有雞嘅香滑味,咬落好juicy, 它的拌醬料亦好滋味,我哋選擇油飯配海南雞,真係讓我地好好放肆地開懷大吃,半隻海南雞巳夠我地四個人食了。而馬拉箋炒通菜都很滋味,個馬拉箋醬汁好惹味。我們又叫左個煎蠔餅,由於它是煎的蠔餅,咬落仲有香濃蛋香,而蠔仔仍有creamy味道,佢嘅質地一啲都吾乾身,這個餸亦有好多蠔仔,同外面食嘅炸蠔餅完全唔同。我哋又選咗豬及雞肉沙嗲串燒拼盤,燒出嚟嘅肉質有咬口,並不乾身,texture還很juicy,非常滋味,醬汁好有層次感,有沙嗲、咖喱及五香粉的味,非常好味。餐廳所提供的中茶係茘枝紅茶,透出陣陣茘枝香味,亦有香口的咸蛋王炸魚皮小食,香脆可口,配合茶香及各種美食及舒適的環境,真係好寫意舒服。

2022-06-19 26 瀏覽
冇得去旅行,就成日都想食唔同國家嘅嘢,但係最近食得日式同韓國嘢太多,今日突然間好想食新加坡菜,好想食海南雞🐔,所以去咗海南少爺😌好好彩安排到窗邊,有得望住個海食晚餐,心情即刻靚晒🥰🔺海南椰子雞湯湯底好清甜,有雞件、椰肉、紅棗同杞子,飲落去有好香嘅椰油味,真材實料,冇添加味精,感覺好健康同滋潤,佢仲好貼心有個爐一路保暖🥰🔺海南雞配米線平時食開海南雞飯,今日試吓配米線,一樣好味👍 雞肉肥瘦均秤,唔會太多肥膏,雞油好香,肉都好嫩滑😋🔺奶油肉鬆夾酥餅一次食呢個咁新奇嘅配撘,酥皮餅口感鬆脆 咬落去係鹹香嘅肉鬆,又夾雜咗煉奶帶出嘅甜味,又鹹又甜估唔到又幾夾幾好味😍🔺焦糖爆谷奶茶,青瓜檸檬梳打飲品都好好味🥰..真係希望快啲可以去旅行,近近地去轉新加坡都好吖🥲🥲

好好彩安排到窗邊,有得望住個海食晚餐,心情即刻靚晒🥰

🔺海南椰子雞湯

🔺海南雞配米線

🔺奶油肉鬆夾酥餅
甜味,又鹹又甜估唔到又幾夾幾好味😍

🔺焦糖爆谷奶茶,青瓜檸檬梳打
飲品都好好味🥰
真係希望快啲可以去旅行,近近地去轉新加坡都好吖🥲🥲
2022-06-16
  • 肉鬆煉奶夾酥餅
  • 招牌海南雞
  • 海南椰子雞湯
2022-06-19 23 瀏覽
-海南少爺🍽-每次經過都見到好多人排隊😂今日經過就諗住外賣試下😛冇諗過外賣凍左都好出色😌-海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶 $120海南雞飯係招牌菜真係名不虛傳👍🏼海南雞就算係雞胸都好滑唔鞋口☺️油飯又好入味🤭不得不提肉骨茶好足料❗️有豬骨、豆卜、枝竹、冬菇…吸晒d湯好好味🤤-印尼炒飯配沙嗲串燒 $88串燒一d都唔乾身😛但個炒飯好似差少少鍋氣😂-肉鬆煉奶夾酥餅 $68依個一定要襯熱食❗️酥餅煎到好酥脆😋加埋海量肉鬆咸咸甜甜好match🤣
海南少爺🍽

2022-06-10
外賣自取
  • 肉鬆煉奶夾酥餅
2022-06-17 31 瀏覽
<海南少爺@尖沙咀> 🇸🇬朋友介紹到尖沙咀海港城的海南少爺食星洲菜,我哋兩人點了半隻海南雞加湯飯,海南雞非常香滑,有雞嘅香味,它的醬料亦添加滋味,由於我哋點左油飯,油飯配上海南雞,非常可口咁香。另外,我哋又叫左個星洲蠔餅,外面嘅蠔餅好多都炸得好脆口,但呢個星洲蠔餅咬落口陣陣蛋香味,亦有很多蠔仔,入面又加有莞茜及蔥,蠔餅煎得鬆化可口我哋又選咗豬及牛肉沙嗲串燒拼盤,它們的肉質有咬口但絕對滋味,醬汁係傳統嘅花生粒蒜蓉沙嗲醬,非常好味。我哋叫了一杯熱情雨林特飲,佢有熱情果、檸檬、西柚及奇異果的味道,令人好開胃。還有,食肆提供的中茶係茘枝茶,可以融洽到星洲食物的香濃味,透出陣陣茘枝香。餐廳亦提供香口的咸蛋王炸魚皮小食,非常非常香脆香口,食得令人滿足而且餐廳環境佈置舒服,近窗坐位可外望海景,亦令我和朋友可好好暢談心事,埋單時原來仲有個85折扣提供,令我地有點驚喜,加上餐廳位置方便,因此值得大大推薦給朋友。
<海南少爺@尖沙咀> 🇸🇬

2022-06-14 41 瀏覽
尖沙咀海港城地下愈來愈多餐廳,間間都排長龍,今次去呢間海南雞專門店。入面都好多人,好彩等左唔係好耐就有位。仲可以坐喺近海景既位,對住海景食住海南雞飯😍招牌海南雞飯 $128雞肉質好滑,食落唔係雪藏雞,好有雞味。雞皮爽口彈牙但又唔肥膩,份量都唔少,真心飽。佢都有傳統既三色醬汁(薑蔥油、甜豉油、辣醬)一啖雞,點下醬,再夾埋個油飯,個味好夾,油飯煮得岩岩好,唔會太油膩,食落仲充滿雞油香。馬來西亞肉骨茶 $148一黎就有個爐座熱,保持飲時每一啖都係熱辣辣🤩揀咗豬手、豬肚做配料,其他配料仲有油炸鬼、腐竹、魚皮等等,浸落香濃既湯入面一齊食,成個湯充滿藥材香味得嚟唔會太濃,味道岩岩好。星洲蠔餅 $118 (走蔥、走芫茜、走青)呢點值得稱讚😆👍🏾👍🏾蠔仔都幾足料,食落啖啖都有蠔仔,麵粉唔係好多,比例上蛋漿多啲,所以食落幾香,唔使點魚露都好有味✨

招牌海南雞飯 $128

唔會太油膩,食落仲充滿雞油香。

馬來西亞肉骨茶 $148

其他配料仲有油炸鬼、腐竹、魚皮等等,

2022-06-14 1727 瀏覽
今日去海港城行街, 經過見到 ❥⧽海南少爺❥⧽, 餐廳門口好骨致, 入到去發現有海景位, 環境真係幾舒服。𓊈南乳豬頸肉𓊉一上枱已經聞到陣陣南乳味, 好香, 不過食落一d 都唔咸, 豬頸肉炸到金黃色, 肉質軟腍, 好好食!𓊈馬來蝦麵𓊉湯底以赤米蝦, 豬骨, 蔬菜熬煮而成, 充滿濃濃嘅蝦味。3 隻蝦已經剝咗中間2 節殼, 好方便食, 蝦肉幾彈牙。油麵同米粉都煮得剛剛好, 軟硬適中。𓊈沙嗲拼盤 ✧ 牛 ✧ 豬𓊉可以揀2 種肉, 我揀咗牛肉同豬肉, 燒得好香口呀, 不論豬肉定牛肉都好 Juicy 多汁, 配埋好多花生粒粒嘅沙嗲醬, 真心好味!𓊈焦糖爆谷奶茶𓊉通常焦糖會配咖啡, 但係呢度配奶茶好特別, 除咗面層幾粒爆谷, 成杯奶茶都充滿好濃嘅爆谷味, 相對地比較甜, 不過值得一試。𓊈椰子菠蘿沙冰𓊉椰子味好香, 菠蘿雖然有少少酸, 不過互相平衡得幾好, 幾清新解渴。𓊈荔枝紅茶𓊉每張枱都有一壺茶, 本來以為係普洱, 點知一飲就飲到好香嘅荔枝味, 有少少意想不到, 幾好飲。✧✧ 整體食物都好好食, 員工嘅服務態度都好好, 值得再去。

𓊈南乳豬頸肉𓊉

焦糖爆谷奶茶
椰子菠蘿沙冰
荔枝紅茶
2022-06-13 41 瀏覽
‼️馬來西亞肉骨茶 $178原來肉骨茶都有分派別,呢個係福建派,重藥材味揉合16種上等藥材,好養生,湯底濃郁,陣陣藥材味😋😋入面有茶樹菇,冬菇,好細心地把入響鈴,豆卜,油條,炸魚皮,炸枝竹分開上,禁就晤洗淋晒,又揾嘢慶住,熱辣辣,湯係要飲熱嘅,讚!另外自選兩款肉類,揀咗三吋排骨同埋豬肚,排骨同豬肚入晒味,好好好食呀!‼️新加坡古法黑豉油雞飯$128原來呢到黑豉油雞係新加坡經典嘅家常菜特意使用當地老字號冠曾醬油浸泡,一試上癮😌好滑好滑呀‼️馬來蝦麵 $118日戰時期魚產品只可以賣比日本軍人,漁民將蝦殼保留熬煮蝦湯麵,紅色嘅濃湯以赤米蝦,豬骨,蔬菜熬住配以熟蝦,肉片,鴨蛋,幼面同埋米粉‼️湯底濃郁,最驚喜係流心鴨蛋,咸咸香香,第一次食,正!原來呢到有巨型落地玻璃可以望住海境,下次早啲拎位就有機會坐😉性價比高,要bookmark ‼️海南少爺 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
‼️馬來西亞肉骨茶 $178

‼️新加坡古法黑豉油雞飯$128

‼️馬來蝦麵 $118

海南少爺 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
  • 馬來西亞肉骨茶
香港越嚟越多星馬餐廳,呢2年無得去旅行都唔洗擔心食唔到星馬菜,而肉骨葉更是星馬料理嘅代表😍今次係海港城行街見到都幾多食就入去試吓☺️而且總可以要求坐窗邊,望住維港景食都幾嘆🥰首先入到去已經聞到好濃郁嘅肉骨茶🤤同埋呢度都有好多正宗星馬料理,不妨一試🥳馬來西亞肉骨茶 $178角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕首先要係4款配料揀2款,今次揀咗豬腩肉同三寸排骨,同時會附上響鈴、豆卜、油條、炸魚皮、炸支竹,呢啲都好適合配肉骨茶😍個湯就由16種藥材及食材煲成,聞落已經好重藥材味,飲落味道會有啲甘醇芳香,係好濃郁嘅藥膳湯咁但又唔會好澀口😋同埋豬腩肉肥美得嚟又唔會溜,有啲爽口,排骨就好淋😚而且呢度啲湯係無限添飲,鍾意肉骨茶就啱晒😍印尼炒飯配沙嗲串燒 $118角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕串燒串沙嗲醬好好味,加埋啲花生粒,個肉係好Juicy同好有肉感又唔會乾🤤呢個炒飯嘅調味配搭係重點,因香辣馬拉蓋、甜豉油及生抽一齊炒,炒飯粒粒分明,配埋太陽蛋真係好正🤤而且又會有蝦、雞肉粒同蝦片,食落真係好有層次🥰想食個飯加試吓串燒呢個會係首選👍🏻炒貴刁 $118角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕食落好有大排檔乾炒牛河果種鑊氣、而且十分好足料,蝦都好彈牙👍🏻而

馬來西亞肉骨茶 $178

印尼炒飯配沙嗲串燒 $118

炒貴刁 $118
角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕
食落好有大排檔乾炒牛河果種鑊氣、而且十分好足料,蝦都好彈牙👍🏻而且呢款炒貴刁係由河粉及油麵炒成,兩種麵嘅配合令到口感好豐富🥰最重要係每條粉麵均掛上黑醬油的濃亮色澤😍食晒成個都唔會好油膩😋

星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $106
角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕
一口大小嘅蘿蔔糕炸得好脆,可以話係外脆內軟😍個味道啱啱好,唔會好咸,而且總食到入面啲臘味粒同蝦米粒🥰食完一粒會停唔到口想繼續食埋佢👍🏻
  • 炒貴刁
  • 印尼炒飯配沙嗲串燒
  • 星洲醬油參巴炒蘿蔔糕
2022-06-11 90 瀏覽
🌧呢排成日落雨,食飯都去返Caca嘅地頭~尖沙咀,今次就黎到海港城主打東南亞菜嘅海南少爺,店內古典金與藍色嘅格調,坐落海景旁邊用餐感覺平靜舒適!👧🏻Caca今次食乜嘢?馬來西亞肉骨茶(無限添飲)二人套餐$468🐔海南雞半隻配油飯-餐廳招牌菜,雞肉嫩滑而不肥膩,配上辣、薑蓉、鼓油等醬料夠晒滋味。🥬菜芯🥘馬來西亞肉骨茶-味道唔算好濃,但好適合我地口味,所以飲到唔停口,排骨沾上醬油非常有馬來風味!配料:排骨、豬手、豬腩肉、豬肚、響鈴、豆卜、油條、炸魚皮、炸支竹等

👧🏻Caca今次食乜嘢?
馬來西亞肉骨茶(無限添飲)二人套餐$468
🥬菜芯
東南亞肉骨菜
海南雞
2022-06-07
東南亞肉骨菜
海南雞
2022-06-10 1078 瀏覽
🚩海南少爺我發現我係會突然間好想食一樣野食到厭先唔食😵‍💫無錯,今日我又食星馬菜😆今個禮拜第三餐了🤤今日放工同媽咪黎左依間環境裝修都幾好嘅海南少爺食飯~佢地提供嘅茶唔係一般酒樓嘅茶,唔知點解會飲到少少果香味~〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈馬來西亞肉骨茶 $178我依家先知馬來西亞肉骨茶係藥材味重個隻,星加坡就係胡椒蒜頭味較重~唔知大家中意邊款呢🤤依間店超級好,兩款都有,咁就唔洗嘈要食邊款啦! 見最排身子有啲弱,踎低起身見頭暈,就飲個馬來西亞嘅補補佢~佢比坊間嘅藥材味肉骨茶較易入口,藥材味較淡,不過清楚見到煲入面有黨參,玉竹等藥材~配料方面分左吸汁同肉類,吸汁就set左係響鈴,豆卜,炸魚皮,炸支竹同油條!肉類佢就俾你揀咗豬頭,豬手,排骨同豬腩肉~我地就簡左豬肚同排骨,排骨好瘦同好淋,而且分量都幾多岩曬我依個食肉獸🌈招牌海南雞飯(轉雞脾)$136+8蚊就可以轉雞髀,我二話不說就轉左!同樣地配左油飯同雞湯,油飯粒粒分明每粒都裹滿雞油~雞湯相信係攞雞殼煲出黎,清清地幾好飲!講返個主角身,雞嘅肉質嫩滑,不過雞皮較厚,唔似一般嘅海南雞薄薄地一層🥲要搣走先食到,不過相信如果鍾意食雞皮嘅人會好滿意🌈
🚩海南少爺
🌈馬來西亞肉骨茶 $178

🌈招牌海南雞飯(轉雞脾)$136

🌈炒貴刁 $118
佢裏面嘅配料有好多,有蝦,臘腸,魚片頭,韭菜等等。而佢嘅面都好有特色,除咗河粉之外,佢仲撈左啲油面落去炒~不過味道就比較普通,有少少似乾炒牛河😆
2022-06-10
5 分鐘 (堂食)
2022-06-09 38 瀏覽
今日一去街就落雨落到好似瀑布咁,行行下街想食東南亞風味既菜,又吾想食泰菜,就簡左呢間新加坡菜,一於搵下有咩食先,係你啦! 海南少爺哇 好好彩,今日可以落住大雨坐到窗邊望住個海,Chill到爆炸,成件事超滿足 -椰香海鮮喇沙 $108 🌶都未坐低就決定要食椰香海鮮喇沙,自己本身係喇沙迷加上好耐無食東南亞野,上餐打卡,馬上就食,湯底椰奶味好足好香而且面底有麵線,米線,大滿足-印尼炒飯配沙嗲串燒 $118見到張圖既時候已經特別想食印尼炒飯,咁當然就要落單食啦,炒飯上枱,顏色幾靚,有隻蛋同2串牛肉串燒,食左第一啖超級開胃,係用老抽加甜鼓油炒既印尼炒飯,超級好食,串燒就可能乾身左小小,不過有印尼炒飯都幫串燒加成左-肉鬆煉奶夾酥餅 $82呢一款肉鬆煉奶夾酥餅都幾特別既甜品,有別於一般既鹹味夾酥餅,建議各位美食獵人食既時候先好點,因為凍左之後比較吾脆口-香脆蜜糖單骨雞翼 $82 (6pcs)一個字脆,一共有6塊如果大食既仲有12隻既選擇比各位美食獵人,不過奇怪食吾到蜜糖既甜味,反而靠泰色辣醬昇華左-美祿哥斯拉 $35(美祿,曲奇碎,燕麥,忌廉)美祿哥滋奶恐龍正,美祿加上曲奇碎完美既組合但又吾會太甜,

椰香海鮮喇沙 $108 🌶

印尼炒飯配沙嗲串燒 $118

肉鬆煉奶夾酥餅 $82

香脆蜜糖單骨雞翼 $82 (6pcs)

美祿哥斯拉 $35
(美祿,曲奇碎,燕麥,忌廉)
美祿哥滋奶恐龍正,美祿加上曲奇碎完美既組合但又吾會太甜,仲有一大舊忌廉,打卡一流

檸檬蜜糖薏米水 $28 (熱)
講到養生絕對係專家,檸檬蜜糖薏米水祛水消腫,重點係蜂蜜,滋潤又有消炎作用
2022-06-07
  • 椰香海鮮喇沙
2022-06-09 36 瀏覽
海南少爺地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖人去尖沙咀想搵間精緻啲嘅餐廳,坐得要舒服,裝修要靚,仲要好味道,生日月就梗係要對自己好,食好啲。精緻嘅茶具散發茶香$16真係好鍾意精緻嘅餐具,睇到賞心悅目,杯茶都好似特別香,入口回甘。鹹蛋魚皮$12邪惡嘅代表,勁好食,真係食左半粒蛋黃,魚皮勁脆就不用話下,平時好驚食到魚皮係勁鹹嘅,今次係濃淡適中,食到確確聲。招牌海南雞半隻+油飯$238講得招牌就一定要食,擺盤好靚,半隻雞都好似好多,無骨啖啖肉,雞肉香味散溢,真係有雞味,好耐冇食過咁原汁原味,又香甘滑,值得食。油飯唔油膩,有三款醬汁配送海南雞,送飯一流,我最鍾意食就係辣味。沙嗲拼盤$118三串雞肉同三串牛肉,份量非常足,肉質厚身大件,鮮嫩可口唔會韌。牛肉鮮嫩多汁,證明燒得好,技術有用心。香脆蜜糖單骨雞翼六件$82單骨雞翼,外脆內嫩,大小適中,一啖擺落口,口感豐富,爽。

海南少爺
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

精緻嘅茶具散發茶香$16

鹹蛋魚皮$12

招牌海南雞半隻+油飯$238

沙嗲拼盤$118

香脆蜜糖單骨雞翼六件$82
單骨雞翼,外脆內嫩,大小適中,一啖擺落口,口感豐富,爽。
2022-06-08
2022-06-08 39 瀏覽
We don’t have Singaporean food for a long time. So we buy a takeaway in a famous restaurant in Harbour City. There are many people who are queuing for takeaway, maybe the 15% off discount. I order Marinated Pork Knuckles, Green Onion Roti Prata with curry sauce, Hainan Chicken with chicken rice & chicken soup, stir-fried water spinach with belachan. Around 15 mins, all food is available. The Hainan chicken is smooth, which is the restaurant's signature dish. Knuckles contain a lot of nuts. Other dishes taste good.
2022-06-01
外賣自取
2022-06-07 37 瀏覽
星期一晚上六點半黎到海運大廈,唔知係咪因為落完雨,商場G/F無咩人,唯獨係呢間海南少爺坐左一半客人。Waitress好殷勤招呼後,就奉上熱茶同小食。呢度serve既茶比較特別,係荔枝茶,真心好飲!小食係鹹蛋黃魚皮,魚皮非常之脆!!我中意佢調味唔會鹹得黎有微微既鹹蛋黃香,相對比較健康。(茶芥$16/位, 小食$12/碟)招牌海南雞飯($128)可免費選油飯,湯清一點油都無,仲有甜甜既杞子,值得一讚。馬來西亞肉骨茶配鹵水 ($228)配料選左排骨同豬手,另附上一碟魚皮響鈴油炸鬼,鹵水併盤則有豬手鹵水蛋豆腐。肉骨茶好濃郁,又係一滴油都冇,不俗。椰香海鮮喇沙($128)餸料有魷魚圈,蝦,魚片,蛋同豆卜等。

2022-06-06 45 瀏覽
🇲🇾海南少爺🇲🇾從小已經愛吃海南雞飯,即使自己懂去煮但味道始終不正宗。每次行過這家「海南少爺」都想試試,今晚終於一嚐正宗的星馬菜。直望餐廳便可看到室外,感覺很開揚光線很充足。線上點了一些招牌菜作二人之用:🇲🇾招牌海南雞飯:100日大的黃雞,起了骨的雞肉很嫩滑,香噴噴的油飯忍不住一口一口吃下,還配上3款醬料和湯,很滿足。🇲🇾馬來西亞肉骨茶 :以藥材為主,用上十多種上等藥材熬製,除了必備的三吋排骨、炸支竹、豆卜及油條外,還有升級配料包括豬肚絲,脆響鈴和炸魚皮。湯味鮮香可口,肉骨很稔身,點上醬油是極配喔!🇲🇾椰香海鮮喇沙:湯頭帶有濃厚椰香,中辣帶有鮮美蝦味,惹味爆燈。米線加米粉混合令整體的層次升級。🇲🇾美綠哥斯拉:馬來西亞大熱的消暑飲品,沙冰加上美祿(Milo)和忌廉,清涼之選!
🇲🇾海南少爺🇲🇾