2022-07-03
以前覺得海港城淨係食貴嘢,呢幾年開始行平民化路線,想食百零蚊位都好多選擇,其中海南少爺真心唔錯,餐點選擇多價錢又抵!再配合新派東方元素裝修,最緊要係,有機會坐靚海景!咁就抵返晒!是日同朋友行街行到攰,三點諗住食個下午茶,呢個鐘數仍然超多人排隊!好彩可以用App 攞飛,夠鐘先返嚟!😆🔸獅城脆蝦卷 $98味道比到驚喜! 好香口嘅前菜,腐皮煎得香脆,裏面的蝦肉質量豐厚又彈牙!下次要試吓另一個腐皮雞卷🤩🔸 沙嗲拼盤 $118揀咗雞牛各三串,燒得夠晒火候,外香內嫩,充分鎖住鮮嫩肉汁!其實就咁食已經好夠味!當然再加沙嗲醬汁,內有好多花生粒,更是香濃滋味🔸 紅蔥豉油白菜 $88次次食東南亞菜都食馬拉盞,今日忽發奇想,想試吓其他,都幾有驚喜喎!豉油調味恰到好處,紅蔥油帶點微辣,面香脆的炸蔥頭添一分酥脆濃郁,讓美味更上一層樓🔸 海燕窩燉椰皇$68估唔到係原隻椰子上,賣相特別。個質地好特別,不像一般水水的,在溫熱的時候呈糊狀,放涼了就凝固成奶白色啫喱狀。我還是喜歡用喝的所以我請服務員幫我再加熱,燉得夠火喉,連燕窩都帶着一股椰香,吃着清甜滋潤!比一般糖水舖吃的更好吃!🔸熱帶雨林 $28 + 羅漢果冬瓜桂圓蜜
🔸獅城脆蝦卷 $98
🔸 沙嗲拼盤 $118
🔸 紅蔥豉油白菜 $88
🔸 海燕窩燉椰皇$68
估唔到係原隻椰子上,賣相特別。個質地好特別,不像一般水水的,在溫熱的時候呈糊狀,放涼了就凝固成奶白色啫喱狀。我還是喜歡用喝的[笑哭]所以我請服務員幫我再加熱,燉得夠火喉,連燕窩都帶着一股椰香,吃着清甜滋潤!比一般糖水舖吃的更好吃!
🔸熱帶雨林 $28 + 羅漢果冬瓜桂圓蜜 $28
飲品種類選擇超多,熱帶雨林有香橙檸檬調製,爽口清甜!我喜歡熱的,羅漢果桂圓帶出天然甜味,喝着滋潤養生