2017-09-26 193 瀏覽
是晚和寶有個約會,黎到佢工作附近既九龍城搵好野食九龍城唔一定得泰國菜既!今日想食清啲所以黎到呢間想試左好耐好耐既日本餐廳食晚飯門口有menu,睇完寶話好似都幾岩今日既胃口,所以就入左去搵位喇,點知一入門口,冇客既!心諗會唔會中伏架!不過見店員好熱情咁問我地想坐邊,我地都唔好意思走返出去坐低後睇睇menu,非常多選擇,多到樣樣都想叫啲,但我地明明得兩個人😭叫完之後先送個前菜比我地食呢個前菜非常之咁有誠意呀下!櫻花蝦加啲醬汁落咁嫩滑既豆腐度,又鮮又甜,之後呢個卷我地都估唔到會大舊成咁,菇唔會點痴牙,牛肉都夠薄,啖啖肉,大大舊,汁又好味呢個肉肥瘦一層層咁,非常勻稱,燒得唔會太燶,瘦肉唔會太韌,加埋檸檬汁落去感覺唔肥膩由於唔知前菜會係櫻花蝦豆腐所以叫左呢個櫻花蝦炸豆腐不過都冇令我地失望,炸粉唔會太厚,豆腐都係咁水嫩,再加埋脆卜卜既蝦同外皮,再點埋個酸酸地既汁,好開胃!食得明太子不嬲都唔會預係淡味,今次就唔認同寶話呢個雞翼太咸喇,濃味再加去左骨既雞肉,啖啖肉加明太子,好惹味!牛肉壽喜燒就冇乜驚喜,正正常常好似打邊爐咁菜煲耐左有啲黃,牛肉片得可以再薄少少,不過我鐘意佢唔會肥肉比例太多全程店員都好努
是晚和寶有個約會,黎到佢工作附近既九龍城搵好野食

不過見店員好熱情咁問我地想坐邊,我地都唔好意思走返出去

叫完之後先送個前菜比我地食
餐前小吃

由於唔知前菜會係櫻花蝦豆腐所以叫左呢個櫻花蝦炸豆腐

牛肉壽喜鍋

牛肉壽喜燒就冇乜驚喜,正正常常好似打邊爐咁

全程店員都好努力幫周圍既客人加茶,仲會幫我地睇下外面大唔大雨,見大雨仲叫我地坐多陣,最後仲送埋個豆腐雪糕比我地!好香豆味!唔記得影相

服務非常好,野食水準都唔錯,可以再黎!
2017-09-01
餐前小吃
牛肉壽喜鍋
2017-09-02 110 瀏覽
久未有到九龍城吃飯,剛巧今天要去傲雲峰找朋友,所以我就提議過九龍城安摩加吃個飯喇~按摩過後,就選擇旁邊的津屋爐端燒。津屋裝修用上簡約和風格調,以屏風作分隔,牆上掛上木牌,日本居酒屋格調。宮崎蠔刺身以蠔刺身作前菜,蠔吃得多,但宮崎蠔較少吃。這款蠔刺身,size屬中小型,蠔身入口清爽。蠔以酸汁作調味,入口酸汁質海水相互融合,瞬間咸酸交織味道如置身海洋之中。鹽燒三文魚串一直都覺得三文魚應該以刺身最為傳神,沒想過這款鹽燒三文魚顛覆了我的固有觀念。燒制時間剛剛好,令魚油充分包裹著三文魚肉,吃起來沒半點乾柴,魚味復郁,是高水準之作。七味豚腩我很吃宗豬腩,但這個真確好吃,真真正正的豬皮脆爽,肉質汁多肉嫩,咸香回味!值得一試的高質菜式。雞肉棒日式料理店常找到的一款菜式—免治雞肉棒!這款免治雞肉入口鬆化,肉質濕潤,肉汁滿溢,蘸上醬油蛋漿,蛋液混上雞肉,口感更見細滑,加上醬油汁濃郁,提起了雞肉的鮮甜。比目魚天婦羅比目魚天婦羅,先說一下粉醬,漿薄酥脆,單吃也不覺油膩,中央部份魚肉亦熱騰騰,魚肉潔白細嫩,味道清香,愈吃愈涮嘴。

宮崎蠔刺身

鹽燒三文魚串

七味豚腩

雞肉棒

比目魚天婦羅
2017-08-26 159 瀏覽
老公想食日本嘢,見這間評語不錯便決定一試牛肉湯拉麵$78,味道一般,唔好食也唔算太難食第二,係櫻花蝦炸豆腐$68,賣相好好,但啲蝦一陣油益味第二,牛油果軟殼蟹卷$108,好難食,乜味都無,入面軟林一pat,好差第三,油金魚壽司$28,香蔥拖羅蓉壽司$48,海膽壽司$48,非常一般,以上是一件價錢另海鰻壽司$35,腥的第四芥茉焗廣島蠔$65第五,燒芝士年糕$38,係全晚最好味總括來說,食物質素偏差,個卷物仲要勁難食,價錢貴,超伏亦唔滿意夾硬送的前菜和甜品,3人共30全晚連加一$600蚊,好後悔,五個字「又貴又難食」,唔明點解咁多人讚唯一係服務態度好
老公想食日本嘢,見這間評語不錯便決定一試

牛肉湯拉麵$78,味道一般,唔好食也唔算太難食

第二,係櫻花蝦炸豆腐$68,賣相好好,但啲蝦一陣油益味

另海鰻壽司$35,腥的

第四芥茉焗廣島蠔$65

第五,燒芝士年糕$38,係全晚最好味

總括來說,食物質素偏差,個卷物仲要勁難食,價錢貴,超伏
亦唔滿意夾硬送的前菜和甜品,3人共30

唯一係服務態度好
2017-08-26 113 瀏覽
最近比較常常來到九龍城,可是經常食泰國菜有點覺得太濃味,始終泰國菜都要吃辣的。這天吃一些溫和一點的日本菜,平衡一下每次坐巴士去到九龍城都會經過這家餐廳,感覺他的裝潢很日式,比較正宗餐廳內的環境不會很擠迫,座位都很舒適,燈光柔和播放輕柔日式音樂,令人覺得置身於日本當中餐前冷盤小食, 雞蛋混合三文魚一起吃,兩者都很滑,放進口裏一鹹一甜,挺開胃三文魚、油金魚和吞拿魚三種顏色的魚製成一款獨特的卷物,加上新鮮的魚子一起吃,口感十足底下的是沖繩黑豬鮮菇卷,由於鮮菇很多汁,最適合配上燒過的黑豬肉一起吃面頭的是BB青椒豚腩串這兩款食物都有同一個特點:因為內裡的菇和青椒有水份,令感覺清爽不油膩牛舌粒份量非常多,配上菇類和椒類令賣相更有色彩,光看就讓人垂涎欲滴了!先說肉質很有彈性,吃一次就上癮,一口一口送進口裡。熱騰騰的送上更令這道菜香味四散天氣這麼熱,最適合吃涼涼的烏冬,配上胡麻醬一起吃雞肉和烏冬特別具有日式風味餐廳盡量可以的話,都會提供免費雪糕給顧客,當然亦要因應供應需求質素不差我,我特別喜歡吃芝麻味

前菜冷盤

面頭的是BB青椒豚腩串

鐵板牛舌粒

胡麻雞肉冷烏冬

天氣這麼熱,最適合吃涼涼的烏冬,配上胡麻醬一起吃雞肉和烏冬
特別具有日式風味

質素不差我,我特別喜歡吃芝麻味

2017-08-24
2017-08-18 2467 瀏覽
今日難得爸爸早收工,所以特意到他公司附近接他和吃晚飯。九龍城一向都是泰國菜的集中地。但今天想和爸爸吃日本菜,所以選擇了這間<津屋爐端燒>舖內是一般日式餐廳的佈置和裝修,有點家庭式小店的感覺我們先來一個火焰三文魚沙律,沙律菜新鮮爽脆是基本的,再配上有點兒酸酸的沙律醬汁,感覺非常開胃而且三文魚油脂豐富,滑滑的,不錯吃喔吃日本菜又怎可能不吃壽司呢,但由於我明天有重要會議必須一定返工所以不敢吃太多生冷的食物,所以我們只是輕輕點了四款壽司當中我和爸爸都很喜歡三文魚壽司,三文魚光澤飽滿而且十分軟滑,油脂都很豐富呢而我則很喜歡油金魚壽司,油金魚魚味很濃郁,層次很豐富,很好吃呢另外我們也點了櫻花蝦炸豆腐,上菜的時候是熱辣辣的喔!豆腐外層沾滿了櫻花蝦所以除了有脆脆的口感外還有櫻花蝦的香味。而內裏的豆腐卻依然保持着十分嫩滑的狀態愛好雞翼的我當然必定要點明太子雞翼雞翼的皮煎得脆卜卜,非常香口惹味。而內裡釀滿了厚厚的明太子,鹹鹹的令我不知不覺便以9秒九的速度把全隻吃掉最後由於怕爸爸不夠飽所以點了個飽肚的鍋燒烏冬這個菜式比較清淡,但烏冬爽滑彈牙,拌著滑蛋吃也不錯喔
今日難得爸爸早收工,所以特意到他公司附近接他和吃晚飯。

舖內是一般日式餐廳的佈置和裝修,有點家庭式小店的感覺

火焰三文魚沙律

而且三文魚油脂豐富,滑滑的,不錯吃喔

三文魚,油甘魚,甜蝦,蟹子壽司

三文魚壽司

油金魚壽司

櫻花蝦炸豆腐

另外我們也點了櫻花蝦炸豆腐,上菜的時候是熱辣辣的喔!

而內裏的豆腐卻依然保持着十分嫩滑的狀態

愛好雞翼的我當然必定要點明太子雞翼

鍋燒烏冬

最後由於怕爸爸不夠飽所以點了個飽肚的鍋燒烏冬

這個菜式比較清淡,但烏冬爽滑彈牙,拌著滑蛋吃也不錯喔
2017-08-17
火焰三文魚沙律
三文魚,油甘魚,甜蝦,蟹子壽司
三文魚壽司
油金魚壽司
鍋燒烏冬
2017-08-12 106 瀏覽
和男朋友遊車河來到了九龍城,想不到吃什麼, 見到有間日式小店就試試.這裡地方舒適乾淨有很多款式選擇, 有刺身, 熟食, 燒物我們叫了前菜, 只需$10刺身叫了赤貝及三文魚, 很新鮮, 鮮甜老闆推介牛肉豆腐七味燒, 想不到很惹味, 少少辣, 配飯吃一流我們轉了套餐加了飯及湯另外叫了幾串燒物青芥子雞肉丸捧, 很喜愛吃青芥子, 這個配上雞肉串很夾自家制雞肉丸捧, 雞肉很嫩滑, 有口感, 配上生雞蛋及醬油, 味道很特別鹽燒冬菇串, 不會很乾身, 很香口BB青椒黑豚串, 很特別的燒物, 未見過這配搭, 想不到又很出色黑豚肉很有肉汁配上青椒很特別很有心的小店, 老闆很有禮貌, 招呼很好
和男朋友遊車河來到了九龍城,
想不到吃什麼, 見到有間日式小店就試試.
這裡地方舒適乾淨
有很多款式選擇, 有刺身, 熟食, 燒物
我們叫了前菜, 只需$10
刺身叫了赤貝及三文魚, 很新鮮, 鮮甜
我們轉了套餐加了飯及湯
牛肉豆腐七味燒
另外叫了幾串燒物
青芥子雞肉丸捧, 很喜愛吃青芥子, 這個配上雞肉串很夾
青芥子雞肉丸捧
自家制雞肉丸捧
鹽燒冬菇串, 不會很乾身, 很香口
鹽燒冬菇串
黑豚肉很有肉汁配上青椒很特別
BB青椒黑豚串
很有心的小店, 老闆很有禮貌, 招呼很好
  • 牛肉豆腐七味燒
2017-08-05 86 瀏覽
今日大家都可以準時放工,就打算去九龍城食泰國菜,點知上網搵食邊間既時候,被呢間日本料理吸引左既然每次去親九龍城都食泰國菜,今次就食日本菜先店內好寬敞,坐得好舒服,係個好岩食野傾計既好地方前菜日式蛋,甜甜地,中間混合左d漬物,沒什麼特別米紙卷呢個咬落去,外層既米紙有少少咬口,但不難咬開的,加埋中間既生菜&三文魚同蟹柳&粉絲,好清新既感覺,咬落去有多層既感覺磨菇釀雞肉上面撒左層'木魚'(唔記得係唔係叫木魚)每件磨菇雞肉都充滿木魚味,反而本身的有點乾,不太juicy韓風焗廣島蠔隻蠔超級新鮮燒到半生不熟仲食到中間軟腍腍既蠔味,而呢個韓風醬一d都唔膩有沙律醬味+泡菜味+檸檬汁蕃茄肥牛烏冬雖然呢碗蕃茄唔多,但成碗湯都好重清新既蕃茄味,相信係真材實料烏冬亦係用左稻庭烏冬
既然每次去親九龍城都食泰國菜,今次就食日本菜先

店內好寬敞,坐得好舒服,係個好岩食野傾計既好地方
前菜
日式蛋,甜甜地,中間混合左d漬物,沒什麼特別
米紙卷

磨菇釀雞肉
上面撒左層'木魚'(唔記得係唔係叫木魚

韓風焗廣島蠔
隻蠔超級新鮮
燒到半生不熟
仲食到中間軟腍腍既蠔味,而呢個韓風醬一d都唔膩
有沙律醬味+泡菜味+檸檬汁

蕃茄肥牛烏冬
烏冬亦係用左稻庭烏冬
2017-08-03
2017-07-23 111 瀏覽
有時搭巴士經過九龍城,都會留意到這家餐廳的。最近老公問我最食咩,突然想起它,所以他就同我一齊去食啦~雖然店外不停整路,但店內非常乾淨,仲好有日式居酒屋的風味。先來一個前菜,就係雞肉丸,肉質好腍身,加上醬汁好醒胃。彩虹卷呢款卷好特別,每件都有兩塊刺身鋪响面,刺身上洒上飛魚子,而中間就是蟹棒和牛油果,放入口時覺得好清新,而且好香滑。鐵板牛舌粒牛舌煮得好腍身,好容易入口及咬開,加埋三色椒和菇一齊烹調,食落唔會膩。蕃茄濃湯肥牛烏冬呢個烏冬真的很讚,蕃茄湯夠酸味,非常開胃,加埋肥牛肉質軟滑,索埋蕃茄湯更添惹味。芥茉焗廣島蠔以前鋪咗一層芥茉醬响面會好辣,但食落又唔係,外面焗得一層焦,但裡面隻蠔依然很鮮,並沒有焗到乾爭爭。紅豆雪糕雪糕很滑,但奶味唔重,內蕆粒粒紅豆,增加不少咬口。
有時搭巴士經過九龍城,都會留意到這家餐廳的。
最近老公問我最食咩,突然想起它,所以他就同我一齊去食啦~

雖然店外不停整路,但店內非常乾淨,仲好有日式居酒屋的風味。

先來一個前菜,就係雞肉丸,肉質好腍身,加上醬汁好醒胃。

鐵板牛舌粒

蕃茄濃湯肥牛烏冬

芥茉焗廣島蠔

紅豆雪糕
雪糕很滑,但奶味唔重,內蕆粒粒紅豆,增加不少咬口。
2017-07-13
2017-07-19 1933 瀏覽
大雨無阻我哋搵食的決心,做完運動唔想食太飽,老公就提議食串燒。去到九龍城的津屋爐端燒,有點意外今日食客唔多,可能係因為大雨的關係啦。店內俾人的感覺好輕鬆,彷彿外面的狂風暴雨與我哋無關。店員首先送上前菜,俾我哋開一開胃。由於我哋都唔想食太飽,就只係點左一下卷物、三款燒物同我最鍾意的豆腐。牛油果軟殼蟹卷一客非常大份,有六件。軟殼蟹炸得香脆,牛油果亦好fresh ,如果上枱能再熱一點會更好。櫻花蝦豆腐非常惹味,佢哋的櫻花蝦唔單止鋪喺豆腐的頂部,而係均勻地沾滿豆腐的每一面。表面的櫻花蝦脆脆,內裏的豆腐滑溜,口感獨特。BB青椒黑豚肉卷非常有創意,通常黑豚肉都係捲着露荀,而佢哋就捲着細細件的青椒。黑豚肉的油脂重,同青椒清新的味道中和,恰到好處。呢個雞肉棒為我地帶來了小驚喜,雞肉當中混入了細細粒的雞軟骨,口感更有層次。粘在雞肉棒上的醬汁混入生雞蛋,好特別。我哋都想試一試呢度的燒魚,就選咗燒鯖魚。呢個燒鯖魚做得好出色,火候恰到好處,香脆的表皮下是嫩滑的魚肉。而且味道亦調得很好,不會過鹹,亦能突出鯖魚獨特的鮮味。最後店員更送上雪糕,小溫馨的舉動。雖然唔算十分飽,但兩個人都試到好多款美食,埋單也是400有

店內俾人的感覺好輕鬆,彷彿外面的狂風暴雨與我哋無關。

店員首先送上前菜,俾我哋開一開胃。

黑豚肉的油脂重,同青椒清新的味道中和,恰到好處。

最後店員更送上雪糕,小溫馨的舉動。雖然唔算十分飽,但兩個人都試到好多款美食,埋單也是400有找,價格討好。
2017-07-18
因為九龍城無乜日本料理餐廳,又好耐無食過日本菜,所以今晚決定同男友試下呢間出名食燒物嘅餐廳。好彩來前有訂位,入到去都九成滿座。坐低後就望下餐牌跟著就點左以下食物顔色豐富幾特別,有三款魚,好好味呀三隻蝦三塊南瓜三塊茄子。正正常常,望同食落都覺得D油新鮮都幾大碗,烏冬好滑食落都好味嘅不過就少咗啲囉,同埋等左好耐望落D顔色就好綠茶食囉冇綠茶味不過呢個係送嘅。總結: 兩個人埋單食咗$520,但唔係叫咗好多野。如果鹽燒三文魚鰭腩可以份量多啲就更加好
坐低後就望下餐牌跟著就點左以下食物
顔色豐富
幾特別,有三款魚,好好味呀
雜錦天婦羅
三隻蝦三塊南瓜三塊茄子。正正常常,望同食落都覺得D油新鮮
稻庭烏冬
都幾大碗,烏冬好滑
鹽燒三文魚鰭腩
食落都好味嘅不過就少咗啲囉,同埋等左好耐
綠茶雪糕
望落D顔色就好綠茶食囉冇綠茶味
不過呢個係送嘅。

2017-05-06
雜錦天婦羅
稻庭烏冬
鹽燒三文魚鰭腩
2017-05-01 158 瀏覽
九龍城原來唔食泰菜。仲有其他好選擇。開動前見到套logo 。HaHa。。。心笑一笑的。炸🦐天婦羅卷~天婦羅蝦彈牙熱辣辣。唔係炸完又炸淋bear bear 嗰種。夾埋粒粒蟹籽。正正正櫻花蝦炸豆腐~櫻花蝦鋪滿豆腐上。每一啖咸咸的。豆腐嫩滑。鹽🔥鯖魚~鯖魚比較腥。(支)d🍋汁一黎去腥。二黎無咁油。餸飯一流。🔥芝士年糕~為食妹👧🏻鍾意食🔥多過炸。無咁肥膩丫嘛。免費送上🍨🍨。紅豆/綠茶味道。滿足
九龍城原來唔食泰菜。仲有其他好選擇。
開動前見到
套logo 。HaHa。。。心笑一笑的。
炸🦐天婦羅卷~
櫻花蝦炸豆腐~
櫻花蝦鋪滿豆腐上。每一啖咸咸的。豆腐嫩滑。
鹽🔥鯖魚~
鯖魚比較腥。(支)d🍋汁一黎去腥。二黎無咁油。餸飯一流。
🔥芝士年糕~為食妹👧🏻鍾意食🔥多過炸。
無咁肥膩丫嘛。
免費送上🍨🍨。紅豆/綠茶味道。滿足
2017-04-03 2579 瀏覽
這天中午時份,住在九龍城附近兼喜愛日本食物的好友致電來約飯局到該區來個日式晚飯;想想也有一段時間未有踏足那裡,而且九龍城區一向以泰菜/辣味菜式食肆較出名,現有日菜餐廳加入,就不妨一試;想好了就應邀出席這晚餐;好友告知了餐廳名字--津屋爐端燒,並約了七點左右在餐廳附近相見;兩人都準時到達,就齊步入內了;只見餐廳內的氛圍是走簡約日式路線;餐桌椅的鋪排間距合理,置身其中感覺輕鬆舒適!侍應生隨後遞上餐牌,馬上翻開一看:用優質彩紙製成的餐牌但見排版精細,字體與食物圖案十分清晰,比例合理又適中,很容易入腦;與好友一起看畢這豐富多彩的餐牌後,商量了一會,決定從簡而選擇二人套餐--小菊•二人前,於是就馬上落單了;最先上來的前菜--田園沙律,醋汁略微顯少,但蔬菜頗新鮮,少量的醋汁已突出其甜味!隨之而上的三文魚刺身,單從魚肉顏色與油潤度,已知選料優質;夾上一塊,沾上鮮磨芥末,加少許醬油,放在口中慢慢咀嚼:拿捏得很好的厚度,在味蕾中那種既綿且鮮又滑的綻放,加上鮮磨芥末溫柔的提味,其美味令人一下子就吃清光了!鹽燒鯖魚是水準之作,魚皮燒得很薄很脆,魚肉實而不柴,臍擠少許的檸檬汁在上面更提了鮮!有佳餚自然要配上醇

三文魚刺身
Orion Beer
有佳餚自然要配上醇酒,餐廳主打的啤酒是來自沖繩的,於是與好友每人來一枝助助興;果然與燒鯖魚非常配合,令魚肉鮮味更上一層樓!
鐵板金菇牛肉卷
而鐵板金菇牛肉卷,牛脂香氣融入了滑溜的金菇之中,除了配著白飯一起吃足顯其美味外,配上沖繩啤酒也是一絕!
黑豚肉野菜鍋
黑豚肉野菜鍋,整體調味偏向清淡;
黑豚肉野菜鍋
但蔬菜夠新鮮,煮的過程中吸收了豚肉的香味;混著兩者一起吃,蔬菜本身帶有的清甜味平衡了豚肉的肉質感,感覺相當健康!
豆腐味噌湯
豆腐味噌湯調味適中,湯面的豆腐粒帶來了咀嚼感,算是有些特別!
雞肉釀大蘑菇
二人前套餐也接近尾聲,與好友同覺有點意猶未盡,於是著侍應生推介一下;其介紹到此店的雞肉釀大蘑菇值得一試,於是便順其意落了單;也等了一會,菜也上來了;雞肉的本味與蘑菇的香氣融和得很好,在質感上更是互有增益,滑上加滑,襯著啤酒也更添風味!

總結此餐,與好友在九龍城區內一個環境相當舒服的日式餐廳,好好地享受了一頓晚飯,感覺也是開心的!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予2.5杯,以日式食物來說值得頗高程度的推薦!
2017-03-24
三文魚刺身
Orion Beer
雞肉釀大蘑菇
2017-03-21 462 瀏覽
今日去九龍城探外公,之後老公突然説晚餐想吃日本料理,我立即上網查一下附近有沒有日式料理,終於俾我揾到間食日式爐端燒嘅店舖,於是就同老公過去試試。小店位於太子道西大馬路旁,由於時間尚早,所以店舖仲未算多人,內裏裝修簡潔,而且好有日式小店嘅感覺。由於今日下午跟外公飲完下午茶所以唔算太肚餓,所以就選擇了一點點串燒和炒飯做晚餐。七味燒黑豚腩串黑豚腩厚身而且都算大件,肉質嫩滑juicy 沖繩黑豬鮮菇卷黑豬肉質鮮嫩,只是調味略為偏淡,鮮菇多汁美味自家製汁燒雞肉丸骨棒配生雞蛋免治雞肉拌入雞軟骨,再釀在木棒上燒成肉棒,之後再沾上生雞蛋加醬油同吃,又有咬口又juicy , 而且雞肉鮮嫩,雞軟骨爽脆,真是十分滋味芥末焗広島蠔芥末醬好creamy ,而広島蠔蠔味突出,喜愛食蠔嘅朋友應該會很喜歡櫻花蝦蛋白炒飯櫻花蝦份量超多,每一啖都充滿櫻花蝦嘅鮮味,炒飯非常乾身而且仲好香口,令人一試愛上。估唔到九龍城都有咁出色嘅日本料理,下次要再同朋友試其他菜式先。
七味燒黑豚腩串
黑豚腩厚身而且都算大件,肉質嫩滑juicy
沖繩黑豬鮮菇卷
黑豬肉質鮮嫩,只是調味略為偏淡,鮮菇多汁美味
自家製汁燒雞肉丸骨棒配生雞蛋
芥末焗広島蠔
櫻花蝦蛋白炒飯
2017-03-15
  • 櫻花蝦蛋白炒飯
2017-03-20 382 瀏覽
三文魚刺身 夠厚 頗新鮮,不過肥美D會更加好。甜蝦壽司我一般,不過男朋友就係甜蝦fans,佢認為都幾清甜。燒自家製雞肉丸棒!超級好食!配上蛋黃醬 雞肉丸棒本身好似雞軟骨咁 好有咬口,而且燒得好惹味入味。呢個自己食一條都唔夠喉~沖繩黑豬鮮菇卷,豬燒得金黃色 配上海鹽 令到豬味更出,而且估唔到同菇味咁夾。鮮菇竟然又冇燒到太乾,仍然保留原汁原味清酒煮珍珠蚌,呢個好特別,飲第一啖就完全估唔到清酒湯可以咁濃。以為所有清酒味道會被揮發,但竟然冇。好鮮甜而且珍珠蚌都好新鮮心之聯曲,唔好睇外貌 個蘿蔔係出奇地好食 估唔到咁入味最後仲有黑芝麻雪糕送添。
三文魚刺身 夠厚 頗新鮮,不過肥美D會更加好。
心之聯曲,唔好睇外貌 個蘿蔔係出奇地好食 估唔到咁入味
最後仲有黑芝麻雪糕送添。
2017-03-06 400 瀏覽
來到九龍城探朋友,就在他家附近晚膳。入到津屋,感覺幾舒服。舖面寬敞燈光柔和, 坐位都不少,適合靜靜地食晚傾計。與友人商討後,就點了小菊二人前。田園沙律蔬菜新鮮爽口清新,作個熱身。三文魚剌身三文魚剌身尚算肥美,肉質柔軟。鹽燒鯖魚開頭聞落有覺得有點腥味,有點抗拒,但吃落可以接受到,鹽燒入味肉質腍,沒有燒到過乾,魚皮香脆。金菇牛肉卷幾大舊,但金菇份量比例太多,以致不夠入味,牛肉略淡味。黑豚肉野菜鍋上菜時熱吁呼,份量及材料充足,除了豚肉及娃娃菜外,窩中還有豆腐及菇菌。豚肉質素不俗,肉嫩味濃,大大塊。娃娃菜夠腍入味,豆腐亦夠滑。餐後每人一個雪糕球,埋單$398 加一。
田園沙律

蔬菜新鮮爽口清新,作個熱身。
三文魚剌身

三文魚剌身尚算肥美,肉質柔軟。

金菇牛肉卷

幾大舊,但金菇份量比例太多,以致不夠入味,牛肉略淡味。
黑豚肉野菜鍋

餐後每人一個雪糕球,埋單$398 加一。