餐廳門口好日本feel 門口個公仔好似signature咁吸引人入去 餐廳入面有少少日本懷舊風, 比較舊式!餐牌有好多食物,但係價錢唔算平,小店嚟講價錢偏貴。 坐低冇耐店員就盛上前菜,但原來前菜收費每人$10。 是日前菜係三文魚,味道一般,有少少腥!叫咗熊本蠔鍋配麵豉湯底$128- 有六隻熊本蠔 ,而且大大隻幾新鮮,一啲都唔腥! 配菜都幾多有豆腐、金菇等! 加$28就可以配餐,有麵豉湯同飯天婦羅蝦烏冬$108- 天婦羅蝦炸得好脆,好新!熱熱地幾好食烏冬係日本烏冬,湯底唔算好濃,但都ok金菇牛肉卷喺餐牌上係人氣嘅推介呢個反而幾失望雖然好多金菇,但塊牛肉好薄,又整到好老好咸唔好食小店嚟講睇得出係用心製作,但係食物質素一般,有待改進!
餐廳入面有少少日本懷舊風, 比較舊式!
三文魚前菜

熊本蠔鍋

烏冬係日本烏冬,湯底唔算好濃,但都ok

炸蝦天婦羅烏冬

天婦羅蝦烏冬

金菇牛肉卷喺餐牌上係人氣嘅推介
呢個反而幾失望
雖然好多金菇,但塊牛肉好薄,又整到好老
好咸唔好食

小店嚟講睇得出係用心製作,但係食物質素一般,有待改進!
金菇牛肉卷
熊本蠔鍋
炸蝦天婦羅烏冬
天婦羅蝦烏冬
2018-12-30 257 瀏覽
個套餐有蒜香牛油龍蝦,但龍蝦身冇咗... 好無奈,但個侍應堅持話有。仲要好鹹同完全冇肉。應該叫一隻虎蝦會仲多肉食。好唔值真係。刺身唔太生鮮...有腥味。食完仲有小小肚痛。二人套餐但銀雪魚得一細舊。即係二人套餐都要一人一半?個黑松露三文魚炒飯都好唔掂,又淋又冇三文魚粒。果酒係罐裝果汁酒。好差,唔好去。完全唔值988囉 仲要加一。食放題仲好。仲要收30蚊前菜,佢話menu有寫喎,但真係冇講過囉,食完加完一成1200蚊,真係抌錢落鹹水海。
仲要好鹹同完全冇肉。應該叫一隻虎蝦會仲多肉食。好唔值真係。

刺身唔太生鮮...有腥味。食完仲有小小肚痛。

二人套餐但銀雪魚得一細舊。即係二人套餐都要一人一半?

個黑松露三文魚炒飯都好唔掂,又淋又冇三文魚粒。

果酒係罐裝果汁酒。

好差,唔好去。完全唔值988囉 仲要加一。食放題仲好。

2018-12-28 236 瀏覽
說好了住得近的朋友要多相約吃飯 竟然一直都沒有約開始轉冷才冒著細雨到九龍城一直討厭九龍城很難找位置泊車但晚上9時其實算不太繁忙朋友百忙中仍能預約2人位位置也很不錯就在馬路邊原來駕車經過好多次路牌上有很大個平假名(?)的頭像就是這家爐端燒店面小小的 但很有深夜食堂的感覺忘了這是前菜還是甚麼 但美味的朋友喜歡的漬物 牛蒡跟蒜頭很好下酒的一道菜鱈魚片是脆的 點上沙律醬非常美味來一個暖乎乎的壽喜燒食物不算很有特色 但感覺很溫暖侍應姐姐也很貼心也很留意客人的喜好很日式的感覺
說好了住得近的朋友要多相約吃飯

侍應姐姐也很貼心
也很留意客人的喜好
很日式的感覺
2018-12-14 340 瀏覽
以前下班一定經過的日式料理餐廳,趁老闆食慶功宴終於有機會一試!開胃小吃,脆卜卜好容易密密食食哂雜錦刺身,第一次帶子和青瓜一齊食,意外地好食;海膽亦很新鮮!照燒汁魷魚牛味爆燈的和牛,好好好好食!煮熟了的生蠔有點腥海膽炒飯,上面的海膽是生的,保留鮮味芝麻雪糕,芝麻味濃郁

開胃小吃,脆卜卜好容易密密食食哂

照燒汁魷魚
牛味爆燈的和牛,好好好好食!
煮熟了的生蠔有點腥
海膽炒飯,上面的海膽是生的,保留鮮味
芝麻雪糕,芝麻味濃郁
2018-10-22 856 瀏覽
九龍城除左泰國菜出名😝日本菜🇯🇵都有幾多選擇架😚是晚黎左試試呢間爐端燒🍢好多菜色選擇🍣眼花撩亂好似咩都有得食😉似居酒屋汁燒雞肉丸骨捧🐥自家製即叫即燒🔥熱辣辣今次試原汁原味😌沾上醬汁加雞蛋👅更美味另有芝士味架🧀海膽炒飯🍛將海膽撈勻炒飯🥄海膽新鮮無臭腥味😞但少左D比目魚濃湯鍋🥘魚肉甚多且嫩滑🐟配料更加多🤩芋絲、菇類、豆腐、小唐菜、娃娃菜整鍋載得滿滿喔😎啖魚湯濃郁可口😋好抵食
九龍城除左泰國菜出名😝

將海膽撈勻炒飯🥄
海膽新鮮無臭腥味😞但少左D

比目魚濃湯鍋🥘
魚肉甚多且嫩滑🐟
配料更加多🤩芋絲、菇類、豆腐、小唐菜、娃娃菜
整鍋載得滿滿喔😎
啖魚湯濃郁可口😋好抵食

2018-10-15 706 瀏覽
好少入九龍城今次係第二次定第三次?依間日本野裝修都好日式好有居酒屋既感覺~♥︎ 燒芝士年糕 $45通常都係炸年糕燒年糕好少見~表面燒到脆脆地入面有流心芝士♥︎ 七味燒黑豚腩串 $28好味!七味粉唔會好辣同豚肉好夾~♥︎ 火炙鰻魚玉子卷 $138組合好豐富滿足到又想食鰻魚又想食玉子既人~覺得鰻魚汁可以再多少少😝♥︎ 自家制雞肉丸棒 $35將雞肉撈蛋再加醬汁😋雞肉丸係店家自家制肉嫩調味又做得好~♥︎ 香葱吞腩三色飯 $168魚生好新鮮!撈埋wasabi豉油食一流我黎之前有先訂位訂位既時候感覺態度麻麻地都唔聽人講完就cut線🤔但黎到店舖後店員都好熱情好有禮貌而且因爲今日朋友生日我帶左蛋糕無收切餅費又幫我雪住蛋糕同準備餐具☺️總括而言 食物選擇算幾多全部既質素又不錯係個好適合家庭同情侶黎既地方~唯一一樣係我比錢時先知原來前菜要收錢🌚

好少入九龍城
今次係第二次定第三次?
依間日本野裝修都好日式
好有居酒屋既感覺~

♥︎ 燒芝士年糕 $45
通常都係炸年糕燒年糕好少見~
表面燒到脆脆地入面有流心芝士
燒芝士年糕

♥︎ 七味燒黑豚腩串 $28
好味!七味粉唔會好辣
同豚肉好夾~
七味燒黑豚腩串

♥︎ 火炙鰻魚玉子卷 $138
組合好豐富
滿足到又想食鰻魚又想食玉子既人~
覺得鰻魚汁可以再多少少😝
火炙鰻魚玉子卷

♥︎ 自家制雞肉丸棒 $35
將雞肉撈蛋再加醬汁😋
雞肉丸係店家自家制
肉嫩調味又做得好~
自家制雞肉丸棒

而且因爲今日朋友生日我帶左蛋糕
無收切餅費又幫我雪住蛋糕同準備餐具☺️

總括而言 食物選擇算幾多
全部既質素又不錯
係個好適合家庭同情侶黎既地方~
唯一一樣係我比錢時先知原來前菜要收錢🌚
2018-10-12
燒芝士年糕
七味燒黑豚腩串
火炙鰻魚玉子卷
自家制雞肉丸棒
2018-08-28 782 瀏覽
< 九龍城搵食記💁🏻‍♀️ >講開九龍城 大家都會話「嘩好多又平又正嘅好野食啊」 但其實除左我最愛嘅蘭英外 其他餐廳都唔係又平又好食🤔 但今晚就黎左間價錢合理 坐得舒服嘅日式小店食飯-海膽炒飯 ($138)| 海膽好新鮮 完全唔會有臭腥味 個飯炒得夠乾身 好好味-彩虹卷 ($148) |話說呢道係佢地招牌日式卷物 用3種唔同魚生製成🍣 魚生新鮮但飯有啲啲太淋 咬落去口感爭啲-牛肉壽喜鍋 ($128) | 呢個堅抵食 一來牛肉份量多 二來其他餡料都幾豐富 食完一定飽肚-日式炸餃子($38)同炸雞軟骨($48)都係我級好食 但影相唔太上鏡 所以擺最尾hahaTaste: 👅👅👅👅Value for Money: 💰💰💰(on a scale of 0-5 emojis)津屋爐端燒 地址:九龍城太子道西426號地下
< 九龍城搵食記💁🏻‍♀️ >

Taste: 👅👅👅👅
Value for Money: 💰💰💰
(on a scale of 0-5 emojis)

津屋爐端燒
地址:九龍城太子道西426號地下
2018-08-21 638 瀏覽
講起九龍城,你就即刻諗起泰國野,其實呢到都開左唔少間日本菜餐廳架今次試既津屋就算係九龍城老店,話晒係到仡立左咁多年都不倒,食物水準應該有番咁上下,所以黎試下先餐廳裝修好樸實,唔多花巧野,都係以沉色為主。位與位之間都唔迫,係到食野唔會侷促,可能係因為早左黎人唔算多既關係。彩虹卷 $148雖然我影出黎唔係好似彩虹,但實物黎到係好靚,成條卷上面舖左三文魚,油甘魚同吞拿魚,三種魚三隻色交錯成彩虹顏色咁,而入面有牛油果同蟹柳好好味,清新既感覺不過價錢就有點小貴。赤蝦鮮蠔鍋 $148三隻大大蝦同幾隻蠔,旺菜墊底,配埋豆漿湯底,味道又OK 喎首先,蝦係新鮮,肉實而彈牙,食到鮮甜味,而且夠大隻其次,蠔唔會腥唔會苦,好重蠔味,不過浸耐左縮左少少水湯底清甜,豆漿味唔出,但飲到清淡海鮮湯味,適合淡口味人士海膽炒飯 $118價錢算係抵,因為海膽都比得幾多下。 我本身以為會加海膽落飯到炒熟,原來唔係,係生既海膽放係炒飯面頭。但我幾鐘意咁樣,因為熟左既海膽會硬左,食唔到入口即融既感覺飯炒到粒粒分明,乾爽,配埋海膽一流不過都係淡口味人士會適合啲。另外仲叫左芝士焗蠔同燒鰻魚串,味道都唔錯總括黎講,津屋既食物水準唔錯,

彩虹卷

彩虹卷 $148

好好味,清新既感覺
不過價錢就有點小貴。

赤蝦鮮蠔鍋

赤蝦鮮蠔鍋 $148

三隻大大蝦同幾隻蠔,旺菜墊底,配埋豆漿湯底,味道又OK 喎

首先,蝦係新鮮,肉實而彈牙,食到鮮甜味,而且夠大隻

其次,蠔唔會腥唔會苦,好重蠔味,不過浸耐左縮左少少水

湯底清甜,豆漿味唔出,但飲到清淡海鮮湯味,適合淡口味人士

函館海膽炒飯

海膽炒飯 $118

飯炒到粒粒分明,乾爽,配埋海膽一流
不過都係淡口味人士會適合啲。

另外仲叫左芝士焗蠔同燒鰻魚串,味道都唔錯

總括黎講,津屋既食物水準唔錯,唔會好重口味,雖然價錢有啲小貴,但都係值得黎試試既
如果黎九龍城唔想次次都食泰國菜,可以黎試下

係openrice見到食評唔錯就唸住一試。。點知就中大伏了 叫左個小菊,小菊套餐就有三文魚刺身同埋鯖魚,黑豚肉鍋等等唔同既野 一開頭叫呢個套餐就諗住應該刺身唔會夠我哋食所以就外加左一盤最貴嘅刺身(諗住叫最貴果隻實無死)(6款x2舊)冇諗過呢一次嘅用餐令到我相信原來真係要食晒原本啲嘢先好叫新既野。勁失望成個用餐經驗最好食就係嗰鯖魚,其他真係唔得,先講佢首先自己上咗兩個前菜嘅雞蛋卷,又散又乾好似放咗好耐咁,不過呢個都算。。之後上嗰個肥牛金菇卷其實幾入味但係就好咸好咸,然後就到麵豉湯,個外貌就好靚但係飲落完全冇乜味(我懷疑佢係咪特登想沖淡番之前嘅咸)之後上條鯖魚係我哋最讚賞既食物。。燒得好香好好味!但係之後上嘅三文魚刺身一上嚟我哋就知中左伏(但我哋已經叫咗個超極上刺身盤)成碟三文魚刺身冇乜三文魚味好大浸雪藏味 咁我哋唯有抱住一個心態係因為set dinner 啲刺身唔會好得去邊, 期望之後嘅刺身盤質素會好返 點知一上嚟我哋真係呆左一上枱我哋見到2塊藍鯨吞拿魚係變黑左 張相唔係好影到 以往我係香港食嘅藍鯨吞拿魚真係冇一次係變黑 正常應該係粉紅色 同埋入口即溶 但係你哋可以見到相入面佢個顏色真係

一上枱我哋見到2塊藍鯨吞拿魚係變黑左 張相唔係好影到 以往我係香港食嘅藍鯨吞拿魚真係冇一次係變黑 正常應該係粉紅色 同埋入口即溶 但係你哋可以見到相入面佢個顏色真係令到人唔想放入口(相中左上個2塊) 所以最後友人食哂 佢話唔想哂 佢話食落去嗰陣係好似未解凍完咁 令到我最嬲嘅係劍魚腩 因為平時食放題既劍魚腩我都覺得還可以 但係冇諗過我叫一個五百幾嘅刺身盤劍魚腩嘅質素竟然係咁 咬個陣係唔係咬劍魚腩既口感(我真係唔識講)然後味道只得雪藏味 其他蝦啊帶子同埋三文魚腩就冇乜特別 但係佢哋嘅刺身係有一陣雪藏味同埋無乜味 佢哋嘅刺身雖然係厚身但係真係唔好食 唔信嘅話你哋真係可以試吓

當佢哋收碟嘅時候友人忍唔住同佢哋講 服務員嘅態度都好好 係咁講唔好意思 呢點好值得讚賞 最後佢哋有個甜品上係豆腐雪糕 呢個甜品真係全餐最好食嘅一樣野 埋單$10xx 真係無下次 自己本身都真係懶得去打食評但今次真係要打 希望佢地可以改善下個刺身質素啦
2018-07-05 395 瀏覽
今日落大雨,富豪東方酒店一落巴士行一個街口就到餐廳,今日黎食日式居酒屋!前茶沙律好開胃,酸酸甜甜。鐵板和牛熱辣辣,牛肉好嫩口,差不多要入口即溶!還有好多伴菜,有好多菇,醬汁惹味,我地一件不留連芝麻都不放過。將上面的海膽與炒飯拌勻,整個飯都有海膽的鮮味,味道不錯!天婦羅有魷魚圈、蠔、蝦,送酒一流。所以我地特登叫左兩杯果酒,柚子味道清澀帶甜,菠蘿清甜,酒精濃度都唔少架,但一杯兩杯都飲得到。甜品有芝麻雪糕,很滿足!

前菜

前茶沙律好開胃,酸酸甜甜。

海膽炒飯

將上面的海膽與炒飯拌勻,整個飯都有海膽的鮮味,味道不錯!

菠蘿酒、柚子燒酎
吉列盛6件

甜品有芝麻雪糕,很滿足!
2018-06-12
海膽炒飯
菠蘿酒、柚子燒酎
吉列盛6件
2018-06-05 195 瀏覽
今日去九龍城富豪酒店接朋友,帶朋友喺九龍城周圍行,點知見到間日本餐廳,我同朋友立即衝入去,蒽碎呑拿魚腩卷,呢個比普通蒽花呑拿魚腩卷值得試,佢個卷入面有啲青瓜,多份層次感,一脆一軟,好正🤤顏色同味道比起出面更新鮮。鐵板一口和牛以肉質柔軟嫩滑、脂肪比例分布纖細,其油脂分布最為細密,達至入口即融既效果,我第一次食牛口可以有呢種感覺咋👍🏻。我第一揀燒秋葵串,平日很少吃到,所以這裡可以吃很開心!燒過的秋葵帶點爽口,不錯不錯~雞肉釀大磨菇我都係第一次食,之前食果啲都係自己炒🤣,但今次食呢款加了雞肉不但好吃,咬落多磨菇汁之餘有質感及多層次,而且更添營養。今次我地唔太肚餓都將啲食物清晒,真心好食👍🏻

2018-05-25 153 瀏覽
爐端燒的吸引力,哈哈⋯就係立刻入座。入座後先上前菜,座位寛濶,服務又好。跟住上宮崎蠔和鐵板牛舌粒,其實咁樣食蠔都係首次,醬汁鹹鹹地又無蓋過蠔的鮮甜味,好味到忍唔住食多一隻牛舌粒真係冇點錯,應該係個醬汁夠味,什菌洋蔥炒得好入味、甜甜地,牛舌粒軟熟又香口串燒點了七味燒黑豚腩串和沖繩黑豬鮮菇卷。串燒一上,服務員話要趁熱食,熱辣辣外皮又脆,而且唔肥,夠晒香口。和牛粒炒飯,麵鼓湯一齊到。湯同平時飲的有些不同,清清地不會太鹹,而且見到好多蝦仔,唔怪得知咁甜啦!而炒飯中間有隻蛋,咁感覺好似窩蛋牛肉飯最後仲有甜品呀,好滿足的一餐。
爐端燒的吸引力,哈哈⋯就係立刻入座。

入座後先上前菜,座位寛濶,服務又好。

和牛粒炒飯,麵鼓湯一齊到。

而炒飯中間有隻蛋,咁感覺好似窩蛋牛肉飯

最後仲有甜品呀,好滿足的一餐。

• 鐵板牛舌粒
《🐲城寨中的「深夜」食堂》為配以上篇的美酒,就到了這地方來!感覺如日劇深夜食堂般,只係沒開到很夜喇~(11點關門)裝潢簡潔,平日食沒有什麼客人~但食物質素卻不簡單!👍———————————————-💁🏻‍♀️依度每日都會搜羅唔同的🐟鮮魚,即點即劏做刺身!今次我地叫左紅𩶘,配上清酒(爽),更能提升魚的鮮味!實在推薦!👍👍 ———————————————-🐓燒雞肉串,有幾款口味比你揀~以鮮雞肉打至肉碎再燒,與清酒中的爽酒,醇酒很配!值得一試✌️ ———————————————-🤗而我最欣賞既係,佢既日式汁煮油甘魚鮫! 不膩,而有出魚的鮮甜!比起平時常見的燒魚鮫,汁煮更上一層樓!實在值得再次Encore!👏👏👏👏👏———————————————-😋一口蠔,配以清酒🍶,特別滋味!* 依度清靜,三五知己相驗好地方~價格中至偏高,但食物資素比一般日式料理為高!———————————————-
《🐲城寨中的「深夜」食堂》
裝潢簡潔,平日食沒有什麼客人~
但食物質素卻不簡單!👍
———————————————-
💁🏻‍♀️依度每日都會搜羅唔同的🐟鮮魚,即點即劏做刺身
今次我地叫左紅𩶘,配上清酒(爽),
🐓燒雞肉串,有幾款口味比你揀~
以鮮雞肉打至肉碎再燒,
🤗而我最欣賞既係,佢既日式汁煮油甘魚鮫!
不膩,而有出魚的鮮甜!
比起平時常見的燒魚鮫,汁煮更上一層樓!
實在值得再次Encore!👏👏👏👏👏
———————————————-
😋一口蠔,配以清酒🍶,特別滋味!
* 依度清靜,三五知己相驗好地方~
價格中至偏高,但食物資素比一般日式料理為高!
2018-05-05 176 瀏覽
到九龍城這一間津屋爐端燒吃個午餐定食,以居酒屋來說價錢非常合理,質素也高。一份粒粒角切魚生丼定食,包沙律、湯、蘿蔔和綠茶雪糕,只是$88,真是抵食。所有魚生都鋪滿在飯上,滿到連飯也看不到,吃到最後一口飯,還有魚生剩。豬軟骨拉麵也非常大碗,兩大塊豬軟骨,不過豬肉不是那麼鬆軟。拉麵的份量非常多,沒有濃湯底下,湯的味道也甘甜,但略嫌多油。隨餐附送一杯綠茶雪糕,吃到這一刻,其實已經很飽。叫杯凍飲要加錢,不過沒有一般凍飲那麼多冰,非常窩心。整體來說,味道質素很好,吃午餐感覺很抵食,服務員也很殷勤地招待。

一份

粒粒角切魚生丼

豬軟骨拉麵

綠茶雪糕

隨餐附送一杯綠茶雪糕,吃到這一刻,其實已經很飽。

叫杯凍飲要加錢,不過沒有一般凍飲那麼多冰,非常窩心。

粒粒角切魚生丼
2018-05-01 94 瀏覽
燒生𧐢不俗,不太乾也帶𧐢味。高野豆腐煮及野菜烏冬味道為正常日式餐廳水準。燒飯團🍙份量則略少。清酒選了惣譽 辛口特醸酒,非特定規格酒。辛口,帶一定酸度。較不喜歡的是收了前菜費用。惣譽 辛口特醸酒產地 栃木県芳賀郡市使用米 日本產米精米歩合 --酵母 --Alc 15%日本酒度 --酸度 --飲用時温度 冷飲
較不喜歡的是收了前菜費用。
燒生𧐢
高野豆腐煮