2018-03-06 72 瀏覽
泰式邊爐 你試過未?😎今次完全為左湯底而來喔🙈我叫左鴛鴦鍋 揀左椰子雞同冬蔭公 💓一上枱已經好香喔 冬蔭湯底 有大蝦 蜆 菇做配料椰子雞 當然有椰子同雞😂湯底滾左之後 先飲一碗湯吧!好好飲呀🤤之後就開始打邊爐嚕除左肉類 海鮮類係落order其餘大部分自己岀去拎選擇一啲都唔少 👍🏻牛肉有肥牛 冧肉 同牛柳粒 揀 肉質都幾淋👍🏻魚皮係自己攞嘅 沈落湯到 堅正呢到嘅咖哩餃好好食🙈 我encore再encore仲有熟食區 甜品區都係泰式的 💓💓服務好 上菜快 味道正 價錢又適中 👍🏻
泰式邊爐 你試過未?😎
今次完全為左湯底而來喔🙈

我叫左鴛鴦鍋 揀左椰子雞同冬蔭公 💓
一上枱已經好香喔
冬蔭湯底 有大蝦 蜆 菇做配料
椰子雞 當然有椰子同雞😂
湯底滾左之後 先飲一碗湯吧!
好好飲呀🤤

仲有熟食區 甜品
都係泰式的 💓💓

服務好 上菜快 味道正 價錢又適中 👍🏻

2018-03-06 58 瀏覽
平時gathering打邊爐就打得多,今次同班frd搵到里間打正泰式旗號既邊爐,而本人非常鐘意食泰國野 ,所以滿心期待今日既gathering!!!指定動作當然叫碟泰式生蝦刺身試下啦! 第一次打邊爐可以食到生蝦,有喜出望外既感覺!雖然里間係火鍋店,但碟生蝦刺身一D都唔hea,蝦肉好新鮮! 好爽好甜!配合埋佢個酸酸地辣辣地既醬汁, 一碟8隻好快就清哂!雖然佢果堆冰無用保鮮紙包住同D蝦隔開,但D冰都無乜點溶,能夠係火鍋店食到好食既泰式生蝦刺身實在太感動!!!黎到里度當然要專心打返個邊爐, 打邊爐重中之中就係個湯底,咁我地四個人就嗌左兩鍋煙鶯湯底~有招牌泰陰功 加左大蜆香茅等等加埋大頭蝦落去冬陰功湯,就更更更好食!我個人唔係太食得辣, 先入為主對個泰陰功湯有所保留唔敢試,但朋友食完話好正之後我就心思思試左舊牛肉落泰陰巧湯底。里個湯底竟然係今晚4款湯底之中我最鐘意!!!老老實實係有少少辣但我唔食得辣都接受到,個味道真係好豐富.  完全同塊牛肉好match… 香噴噴椰香雞湯 真係足料有椰子有雞肉架!青咖哩湯同泰式番茄湯 勁多蕃茄超like!番茄湯底都好足料, 番茄煮到好淋,個湯真係餚出黎好好味

泰式生蝦刺身

招牌泰陰功 加左大蜆香茅等等
加埋大頭蝦落去冬陰功湯,就更更更好食!

香噴噴椰香雞湯 真係足料有椰子有雞肉架!
香噴噴椰香雞湯

青咖哩湯

泰式番茄湯 勁多蕃茄超like!
泰式番茄湯

番茄湯底都好足料, 番茄煮到好淋,個湯真係餚出黎好好味,可以飲多啖湯先型煮野食!
至於個青咖哩湯底唔太辣同唔濃味,呢個湯就要花D心機配食物,唔小心放左唔match既食物都幾好笑:P
所以我成晚就主攻泰陰功同泰式番茄湯,不知不覺食左好多,超飽。

飲品除左可以係雪櫃自己拎,仲可以加錢order ~
泰式cocktail/mocktail

好特別既泰式飲品,我貪得意嗌左杯’青頭仔’ $48
青頭仔

唔係玩野,menu真係咁寫:D
里杯青頭仔真心想推介比大家,佢無酒精而且好fresh!好岩大魚大肉既時候飲!
杯野係由青檸、青瓜同接骨花溝成,好清新好健康得黎味道仲要好飲!唔係一般果D得個甜字愈飲愈口渴既泰國飲品~而係充滿層次感同有內容既健康飲品! 完全感受到水吧師傳果種心思同誠意,係一杯我會想再嗌多杯黎飲既泰式飲品!!!

肉類可以任order,雖然任叫任食,但質素一D都唔差,性價比高!

咀刁既我地,又想試試 手切牛肩肉$98
手切牛肩肉$98
更濃厚既肉味,富質感,每人都有五六片,抵食!

外面雪櫃仲有好多野食架!可以自己拎黎打邊爐!

而且仲有熟食同甜品!!!

講到里度,食完埋單人頭都係二百幾三百,有咁既質數絕對超額完成!

泰邊爐
泰式cocktail/mocktail
青頭仔
手切牛肩肉$98
2018-03-05 49 瀏覽
又係旺角食放時間!又平又好食既泰邊爐!之前已經同朋友食過架啦!今次又帶同事來食,吐下苦水!椰子雞/ 冬陰功湯底,十分濃郁 !就咁飲都好味,放食材落去更加索味!最喜歡呢d新鮮即炸薯片,特別香脆,又好食,等緊食物熟既時候,同時食下小食,現時會有些熟食可選擇。豆腐,蘿蔔,粟米,生根。蔬菜類,新鮮。打邊爐除左食肉,都要食菜架丸類,蝦都幾新鮮肉類,蟹柳肥牛,擺落冬陰功湯,最正!索味又好食,好快食得顏色鮮豔,一睇就知唔錯😏甜品,終於試到啦!上次無曬,我最喜歡都係千層糕不錯又平又抵食,湯底我最喜歡!又係旺角,地點超級分便,行完信和再食。
又係旺角食放時間!又平又好食既泰邊爐!
之前已經同朋友食過架啦!
今次又帶同事來食,吐下苦水!
椰子雞/ 冬陰功湯底,十分濃郁 !
就咁飲都好味,放食材落去更加索味!

豆腐,蘿蔔,粟米,生根。
蔬菜類,新鮮。打邊爐除左食肉,都要食菜架

丸類,蝦都幾新鮮

肉類,蟹柳

肥牛,擺落冬陰功湯,最正!
索味又好食,好快食得

顏色鮮豔,一睇就知唔錯😏

甜品,終於試到啦!
上次無曬,我最喜歡都係千層糕
不錯

又平又抵食,湯底我最喜歡!
又係旺角,地點超級分便,行完信和再食。

2018-01-29
以泰式為主題嘅任食火鍋,火鍋湯底當然唔少得有冬陰功湯(招牌泰陰功)同椰子雞湯(香噴噴椰雞湯)啦。冬陰功湯底煮滾後加入鮮青檸汁,味道夠哂香濃,鹹味都好夠,話明係湯底,所以口感冇咁creamy 同厚身。-外面有配菜區,有二十款以上嘅食物俾你揀,而且質素都好好!另外仲有唔少泰式嘅小食,有生菜包等等,甜品仲有西米露同紫米露!-另外肉類有肥牛、羊肉片、鯇魚片、豬肉、泰式排骨等等,款式都幾多。偏好佢地嘅羊肉片同肥牛,唔會太肥,同冬陰功湯嘅酸辣中和左油膩感,食落好夾!-飲品方面,有泰式奶茶、椰子沙冰、青檸梳打等等,好鍾意佢嘅飲品味道都好濃味,特別係椰子沙冰,有好香濃嘅椰子味道,沙冰佢口溶化後,口感好香滑。泰式奶茶味道都好龍,好似係泰國飲嘅一樣🤤。
以泰式為主題嘅任食火鍋火鍋湯底當然唔少得有冬陰功湯(招牌泰陰功)同椰子雞湯(香噴噴椰雞湯)啦。

外面有配菜區,有二十款以上嘅食物俾你揀,而且質素都好好!

2018-03-03 45 瀏覽
日式港式火鍋食到悶, 個FD話呢間新開泰式邊爐有任食, 啱晒我地.$198任食2小時, 除左餐紙上面既配料之外, 餐廳仲有沙律, 前菜果D自由拎.湯底有4款, 唔想食辣, 所以要左甜蕃茄湯, 先飲下個湯, 真係超甜既蕃茄味, 好濃郁, 好大舊豬骨同好多蕃茄, 真材實料.先點左肥牛片, 脂肪較多, 不過食落好嫩滑, 唔覺好肥膩.仲有牛冧片, 牛肋粒, 肉味濃香, 細細舊入口唔韌彈牙, 鯇魚片唔會一淥就散, 唔腥夠滑溜.豚肉片肉味都好濃, 薄薄地唔需要淥太耐, 所以食落仲keep到嫩滑.蝦夠大隻夠粗身, 彈牙爽口, 蝦頭仲有好多蝦膏, 好正.特別D仲有黑松露墨魚滑, 清香黑松露味, 墨魚滑爽口.一路加湯都會加番蕃茄湯, 個濃度keep度, 所以個湯夠濃都唔洗點豉油, D食物索晒D蕃茄味.
先點左肥牛片, 脂肪較多, 不過食落好嫩滑, 唔覺好肥膩.

蝦夠大隻夠粗身, 彈牙爽口, 蝦頭仲有好多蝦膏, 好正.
特別D仲有黑松露墨魚滑, 清香黑松露味, 墨魚滑爽口.
2018-03-03 29 瀏覽
旺角瓊華中心食肆多籮籮•中西日放題火鍋樣樣齊😍心大心細揀咗9樓泰邊爐•泰式火鍋湯底夠潮•泰式湯底有四款• 大部份食物都可以寫紙仔order•火鍋料有二十幾款•同其他火鍋店類同•最欣賞有層伸縮透明拉布遮住d食物•一黎可以保持溫度•二黎可以保持衛生•熟食區•選擇都幾多•烚烚下嘅嘢未熟•可以出黎醫下肚仔•招牌泰陰公湯底有蝦•蜆•秀珍菇•番茄仔•香茅•湯底酸酸辣辣•唔食得辣嘅朋友都無問題• 香噴噴椰雞湯底有雞•椰子• 湯底有淡淡椰香•清清甜甜•鴛鴦鍋+$20Refill 湯㡳唔係斟清湯•唔會越食越無味•仲越食越好味Tim 泰式排骨 & 🦐排骨肥瘦適中•醃得幾入味•🦐彈牙爽口•任食火鍋提供粉絲買少見少😶粉絲索晒啲汁好鬼滋味•溫馨提示女仕們嘅衫牙手袋牙•可以放落櫈入面•唔怕吸味整污糟•
旺角瓊華中心食肆多籮籮•中西日放題火鍋樣樣齊😍
任食火鍋提供粉絲買少見少😶粉絲索晒啲汁好鬼滋味•
溫馨提示
女仕們嘅衫牙手袋牙•可以放落櫈入面•唔怕吸味整污糟•
  • 泰式排骨
香港人最愛打邊爐,吃火鍋。對香港人來說,一年四季都是打邊爐的好日子。我是個不折不扣的地道香港人,打邊爐當然喜愛。不過中式火鍋吃得多了,其實有時候都想轉轉口味,這間「泰邊爐」顧名思義,以泰式湯底為賣點,正好前來一試。這兒的任點任食2小時,晚市正價只收$198一位,如果在七時半前離座,更只需 $178一位,價錢合理,都幾抵食。 這火鍋店的泰式湯底共有四款,分別是「招牌冬蔭功湯」、「青咖喱雞湯」、「香噴噴椰子雞湯」和「泰式甜蕃茄湯」。雖然鴛鴦鍋要另加 $20,但愛喝冬蔭功湯的我和不愛喝冬蔭功湯的老婆仔,要兩全其美,就選擇了「招牌冬蔭功湯」和「泰式甜蕃茄湯」做湯底。這兩款湯底,一甜酸,一香辣,兩者都真材實料,湯味濃郁,而且十分開胃。在烚東西吃前,先喝啖湯,實在不錯。 雖然任點任食火鍋有不少東西吃,除了各款火鍋料外,還有少許泰式熱盤和甜品等,不過很久不曾吃過「泰式生蝦」(時價)的我,還是加點了它和「手切牛肩肉」($98/半磅)來讓這泰式邊爐晚餐變得更加豐富。 「泰式生蝦」最先送到。以船形玻璃器皿盛載的「泰式生蝦」約有8至9隻,夾點苦瓜與蒜片,蘸點泰式醬汁,三合一地送進嘴巴,欠違了
泰式生蝦」最先送到。以船形玻璃器皿盛載的「泰式生蝦」約有8至9隻,夾點苦瓜與蒜片,蘸點泰式醬汁,三合一地送進嘴巴,欠違了的「泰式生蝦」滋味立刻從記憶中湧現。
手切牛肩肉」也很快地送到,以原隻牛牛造型器皿盛載的「手切牛肩肉」墊底的雖然不是牛肩肉,但份量絕對不少,足有半磅之多無容置疑,我與老婆仔兩人雖然已經非常努力,吃到最後還是剩下了差不多三分一。是它不好吃嗎?當然不是。這「手切牛肩肉」肉質嫩滑,也有牛味,比任點任吃的「鮮牛冧片」絕對勝上一籌,一分錢一分貨的道理在大多數時候總是適用的。
鮮牛冧片」肉質雖然只是一般,這兒的丸類是幾好的,無論「拉絲芝心丸」、「咖喱餃」還是「韮菜餃」,味道都不錯,而且可以自己拿取,不用寫紙下單,十分方便。除此之外,這天的「鯇魚骨腩」和「」都新鮮,也不錯。
不過這兒的「是日精選菜籃」雖然份量十足,但各款蔬菜,無論放進哪個湯底中,都難免被濃郁的湯底味道入侵蔬菜裡面,蕃茄的酸味或冬蔭功湯的辣味把蔬菜的甜味盡掩,卻是一個未能解決的問題。
至於泰式熱盤和甜品,泰式熱盤稍嫌不夠熱度,我非常愛吃的「椰汁西米糕」也味道太淡, 質素平平,不過脆卜卜的「炸魚皮」和「 炸蝦片」,就都幾好。
也許這兒的火鍋食品不算特別出色,但舒服的環境,到位的服務,加上合理的價錢和特色的火鍋湯底,已經值得一試。
  • 手切牛肩肉
  • 招牌冬蔭功湯
  • 泰式生蝦
  • 鯇魚骨腩
  • 咖喱餃
2018-03-02 33 瀏覽
收工搭車出番旺角join埋媽咪黎醫肚呢到都幾大下,全層都係佢地的,我地行到入門口,經理立即安排座位俾我地入,完全唔需要等位 幾好👍🏻👍🏻坐低左我地就急不及待點野食啦 ,點左火鍋湯底先,之後就自己出去出面自助區拎埋其餘既火鍋配料、飲品、醬料、沙津、有8款熟食供選擇、仲有甜品&糖水....包羅萬有我同媽咪輪流去拎野食 ,拎左兩轉番到黎個湯底已經黎到,剛剛好我地將所有火鍋配料倒曬落去,等佢慢慢滾🙆‍♀️🙆‍♀️滾到咁上下,個湯底愈來愈香噴噴😆我地點左兩款湯底 1⃣️邊係椰子雞湯另1⃣️邊就係蕃茄湯,兩邊都好正 食左差唔多成個幾鐘 食到超飽 埋單連加1⃣️ 4百幾 抵食👍🏻👍🏻👍🏻食材又夠新鮮 款式又夠多 下次一定再黎食過🙊🙊🙊另外佢除左係任點任食外亦會有其他收費食品及特式飲品供選擇!出面自助區 有各式各樣ge火鍋配料揀有兩款不同既泰式沙津7至8款熟食 內含炸物 個人推介泰式春卷同雞翼都好好味 如清空左服務員就會拎過另1⃣️款新菜式出黎refill番🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️仲有泰式糕點及糖水 食完仲可以整番個飯後甜品墨魚滑、蝦滑、泰式黃金袋 爽口彈牙 口感特別
收工搭車出番旺角join埋媽咪黎醫肚

另外佢除左係任點任食外亦會有其他收費食品及特式飲品供選擇!

出面自助區 有各式各樣ge火鍋配料揀

有兩款不同既泰式沙津

仲有泰式糕點及糖水 食完仲可以整番個飯後甜品

墨魚滑、蝦滑、泰式黃金袋 爽口彈牙 口感特別
2018-02-28
2018-02-28 44 瀏覽
今日同事仔生日,由於我地已經fd過夾band,所以一早已經book好枱,我地一齊去打邊爐!今次打邊爐揀左泰式邊爐,睇雜誌話幾好味!入座仲早,7:30前埋單平$20,$178加一,我地先揀湯底,我地揀左冬蔭公加椰雞湯鴛鴦鍋等緊時伙計送黎兩碟配料,有雞件、海蝦等,原來配料是分開上的!店員建議我地打邊爐前先飲啖湯,不錯喎!冬蔭公本身不是太辣,但可以要求加辣,我地加至小辣,加上香茅、菇、大頭蝦等配料,感覺就好似飲緊冬蔭公湯咁夠味,椰雞湯有椰子肉,味道亦好香濃,有椰子味架!我先攞左一round丸類同菜類,唔使落order架,直接出去攞就得,冬菇好大塊好林,魚皮餃皮薄粉都不多,芝士腸表面上同普通芝士腸一樣,但係有豐富芝士!之後就到肉類,先黎左啲肥牛,肥牛比較肥,肥肉較多,但有一優點:薄!肥牛片味道很滲透,牛肋粒很大粒,一啲都唔靭,牛味也重,我地最喜愛就係豬下青肉片,其實就係豬頸肉,厚切,長度又適中,豬頸肉好林好爽口,是最好的推介!午餐肉切成細片三角形,碌一碌就食得,比起平時食更加軟身,口感更加林,炸魚皮就咁食又得,碌一碌先食都得,仲係無限供應架!$178任食仲包埋野飲喎,成個雪櫃任揀,仲有熱盤、沙

$178任食仲包埋野飲喎,成個雪櫃任揀,仲有熱盤、沙律同糖水,我覺得自己都有啲置身泰國酒店呢!
2018-02-26 1049 瀏覽
而家啲火鍋店日新月異,有啲做粥底、又有麻辣火鍋、手工台式鍋等等等,但係泰式火鍋我就係第一次食,所以都有點好奇。泰邊爐位於瓊華,我仲記得前身係我同朋友都食過嘅韓國餐廳,瓊華基本上都係食物塔,各式各樣嘅餐廳都有,一打開9樓lift門,已經聞到好大陣邊爐味。呢度主要供應任飲任食火鍋,時間尚早,七點鐘,但已經有半滿,到離開時已經接近8成滿座,所以你地最好預約。呢個時間入座就$198/位,7點半前埋單式者9點半後入座平多20蚊,包兩個鐘任飲任食,一定食得飽。火鍋特色有四個湯底,其中少不了冬蔭公湯底、椰汁雞、蕃茄豬骨等,雙拼加20蚊我地揀左冬蔭公拼蕃茄豬骨,即場喺面前加入配料,例如冬蔭公果邊有蝦、沙白、香茅、菇菌等;蕃茄湯底就有豬骨、蕃茄,都幾足料。先飲湯再打邊爐,蕃茄湯底係甜嘅,幾得意,茄味都幾濃。冬蔭公湯反而就清d,唔夠香辣,用來打邊爐都ok嘅,唔怕太重口味食物方面有勁多選擇,起碼2、30款,除左牛肉、牛肉粒、雞件、豬肉等係要畫紙仔,其他例如丸類、蔬菜等配料,有九成都可以喺自取區自取,任君選擇,擺放整齊,夠哂企理調料選擇都好多,泰式醬,例如香葉、魚露、辣粉、砂糖都有,配合主題。飲品都係自取,都

飲品都係自取,都係任食嘅罐裝飲品為主,如果想飲d泰式野,都可以加錢,唔會好貴,幾抵飲。

仲有嚷d泰式熟食,例如魚蛋、蝦片、沙律、春卷等都可以任食

丸類質素都ok,有雪到死實實,芝士丸、餃、貢丸呢d都幾新鮮。

肉類我就唔期望,始終係放題,但都未至於係紙皮或者乾柴果種。

反而我仲食多左魚皮呀、丸類、蝦、蝦滑、墨魚湯呢d,性價比都幾高。

仲有甜品

尤其是啱哂食量大嘅朋友,不過呢度冷氣比較大,如果坐風口位要留意。
2018-02-26
2018-02-25 78 瀏覽
成日食泰菜都好鍾意椰子雞湯,青咖喱,冬蔭功,但用佢地做湯底打邊爐又會點呢?今次我試左位於旺角的"泰邊爐"自助火鍋.由於新餐廳,裝修都富有泰國色彩,亦十分乾淨清潔。侍應的服務亦很好,多次清理枱上垃圾及空碟,亦常常為我們加湯,落單的速度都快,值得一讚!食物方面,青咖喱湯底與椰子雞湯味道相約但用料十足,建議下次可選其一,再搭冬蔭功湯。火鍋食物特別推介雞片,同我地食常規泰菜一樣爽滑,薄切豬肉片,牛肉粒都很可口。麵食方面可選泰國MAMA 公仔麵及金邊粉,十分夾青咖喱湯。熟食中的泰國粉絲,汁料配搭很好。甜品有椰汁糕,泰式涼粉等,誠意十足!這餐價錢約$230, 用餐時間都有2hrs, 整體良好~如果想試下新口味火鍋,可以試試!

2018-02-23 68 瀏覽
醬料,及用具都係泰風!除左邊爐之外, 出面仲有好多泰色小食可以任拎任食!不過有dd凍啦, 不過無計, 放出黎太耐!最重點黎啦, 料就好多既, 但同我地食開既好唔同, 例如如果想搵沙爹就可能未必有啦, 唔知大家會唔會慣, 但係試下新野都係一件好事黎!佢有好多粉料,同泰式既新醬料, 以酸辣為主既都ok多!要自己混啦~比較突出小小既係冬陰公湯底, 酸酸地幾好味,尤其係冬天食落比較暖身小小~基本既hk打開邊爐既野丸腸都係有既, 就無分咩泰式定hk,一樣味既姐~肥牛方面呢, 就比較薄身,牛味都重既, 不過就好似比較易濟,如果只食牛既話~海鮮同魚類, 鮮度都還好, 味道唔會話放太耐無晒味,放埋入冬陰公湯入面酸酸辣辣咁都正嫁!

醬料,及用具都係泰風!

除左邊爐之外, 出面仲有好多泰色小食可以任拎任食!
不過有dd凍啦, 不過無計, 放出黎太耐!
唔知大家會唔會慣, 但係試下新野都係一件好事黎!
佢有好多粉料,同泰式既新醬料, 以酸辣為主既都ok多!
要自己混啦~

比較突出小小既係冬陰公湯底, 酸酸地幾好味,
尤其係冬天食落比較暖身小小~

基本既hk打開邊爐既野丸腸都係有既, 就無分咩泰式定hk,
一樣味既姐~
肥牛方面呢, 就比較薄身,牛味都重既,
不過就好似比較易濟,如果只食牛既話~
海鮮同魚類, 鮮度都還好, 味道唔會話放太耐無晒味,
放埋入冬陰公湯入面酸酸辣辣咁都正嫁!
2018-02-23
2018-02-23 44 瀏覽
今日一行四人黎到瓊華中心打邊爐 呢間泰邊爐係出名用泰國特色嘅湯底去打 入邊嘅卡位都幾舒服 我哋張四人枱有兩個爐 夠曬大 而且坐得好舒服 不得不介紹呢度個熟食區 有四至五款食物 有泰式炒肉碎 青咖哩雞 炒羊肉等等 甜品亦都有4-5款 有椰汁糕 西米糕 班蘭糕等等 味道唔太甜 好有誠意 而且飲品方面都係任飲汽水 烏龍茶等等 側邊亦有個大雪櫃係放丸類 餃子 蔬菜等等嘅 同埋魚皮 印尼蝦片都係可以自己任拎 湯底揀咗一個唔辣一個辣 唔辣嘅係鮮蕃茄湯 個人認為茄膏味重 偏酸微甜 不過都有鮮蕃茄肉喺入面 另外一個辣嘅湯底就係青咖哩雞湯 微辣 但係椰漿味重 入面仲有大大舊嘅雞肉 好足料 好多料都可以喺出面夾 喺點菜紙叫嘅肥牛 肥肉較多 不過肉味都幾濃 幾冧 鮮蝦一份份量都好多 而且味道鮮甜 四個人埋單九百幾 任食火鍋嚟講 價錢一般 不過食到特色嘅泰國湯底打邊爐 有趣

鮮蝦一份份量都好多 而且味道鮮甜

2018-02-23 47 瀏覽
任食火鍋就食得多,泰式嘅火鍋就真係未試過。之前見到朋友食過,有幾次想食但係太多人排隊放棄咗,今次專程早啲放工去試吓。任食放題火鍋來說,泰邊路都算非常抵食,二百幾蚊包晒湯底小食同配料。湯底選擇多,而且都充滿泰國風味,我同男朋友揀咗個椰汁雞湯底。湯底實在非常值得一讚,我好少打邊爐唔需要用醬料,但因為佢嘅湯底實在太香甜太濃郁,根本就唔需要豉油蒜蓉調味。 食物質素亦都非常值得一讚,通常放題嘅小食都不堪入目,呢間嘅小食絕對唔可以錯過。尤其是佢嘅椰汁糕,我同男朋友都encore左幾次。 另外服務態度亦都非常值得一讚,雖然個場好忙碌,但服務員都照顧得非常周到,笑容亦非常親切。

2018-01-31
2018-02-23 205 瀏覽
今日係2月13,我同男朋友預祝情人節,見到呢間泰邊爐唔錯,天氣仍然寒冷,決定食佢XD我地叫左招牌泰陰功湯底,湯底一流,入面有蝦、蜆等湯料帶出鮮甜味,再加埋泰式香料嘅香辣,配合得啱啱好。韜韜話打邊爐最緊要係個爐,我就覺得最重要係個湯底喇!因為一個好嘅湯底,無論你放咩落去烚都係咁好食XD基本上呢到d野係半自助,除左落湯底時落埋嘅食物之外,其他野食我地都係出去拎。我最鐘意咁樣,想食咩、食幾多都可以由自己話事~~~除左各款打邊爐嘅丸類、茹菜類、肉類之外,呢到亦有生菜包、青木瓜沙律、咖哩角、薯條等小食,仲有涼粉同芋頭西米露tim!有百事亦有烏龍茶等多款飲品任飲,$198任飲任食兩個鐘真係平靚正!其實慶祝情人節食打邊爐又有咩所謂?只要好味又暖笠笠,同情人唔洗食法國大餐都一樣咁冧XD

招牌泰陰功

2018-02-13