打邊爐一向都係香港人至愛,冬天要打,夏天都要打,特別係一班朋友齊齊出黎食野的時候,打邊爐通常都係唔錯的選擇之一。今次我地揀左呢間比較特別的邊爐,以泰式湯底為主打,出面好似無咩地方見過,原先都有擔心湯底會唔會好奇怪,搞到所有野食淥完都唔好食,點知一試發現有驚喜,大家都一致覺得唔錯,可以下次再黎食。餐廳乾淨企理,空間感唔錯,有分為圓檯及四人檯,就算多朋友黎都可以一圍咁坐,而熟食就放左係店面中間位置,款式都幾多,例如:生菜包、蝦片、雞翼、春卷、茄子、千層糕、紫米露、椰汁涼粉……同樣都係包埋任食價錢度,唔使再另外俾錢。個人覺得生菜包好食,肉碎炒得香口唔油膩,少少辣辣地咁,而生菜就夠爽脆,唔會滴水。湯底叫左青咖哩雞湯同椰雞湯:前者辣味比想像中低,唔食得辣的朋友都話接受,香料味都濃郁,試飲一啖有泰國風味;椰雞湯好濃郁椰汁味,濃到似真係落左好多椰汁,飲一啖係偏甜的感覺,但意外地打邊爐做湯底唔錯,配料煮完都好香椰汁甜味。以打邊爐配料黎講,選擇就無其他中式打邊爐咁多,不過好在應有都有,而且最重要係配料質素唔錯,食得出係新鮮,就算雪藏料都唔會有陣雪味,呢樣好難得,有時真係寧願貴少少、選擇少少,都想食物質素

湯底叫左青咖哩雞湯同椰雞湯:前者辣味比想像中低,唔食得辣的朋友都話接受,香料味都濃郁,試飲一啖有泰國風味;椰雞湯好濃郁椰汁味,濃到似真係落左好多椰汁,飲一啖係偏甜的感覺,但意外地打邊爐做湯底唔錯,配料煮完都好香椰汁甜味。以打邊爐配料黎講,選擇就無其他中式打邊爐咁多,不過好在應有都有,而且最重要係配料質素唔錯,食得出係新鮮,就算雪藏料都唔會有陣雪味,呢樣好難得,有時真係寧願貴少少、選擇少少,都想食物質素好,呢個值得讚。

除左任食配料之外,我地仲加左個手切牛肩肉同泰Fresh船:前者上檯造型夠得意,成隻牛牛咁,牛肉雪花紋相當吸引,鮮紅的牛肉睇得出好新鮮,淥幾下轉色就食得,入口軟軟地,肉味比想像中濃郁,真心推薦要加點;泰Fresh船即是海鮮拼盤,有蝦、蟶子、青口、元貝、鮑魚、蠔,最震撼係有半條烏頭橫放,除左擺盤霸氣,其實海鮮都唔差,當然唔會100%係新鮮海鮮,不過食落CP值都高,一試無妨。

2018-01-23