2011-02-22 62 瀏覽
早一日打電話去book 位, 呀叔話唔使book, 黎到walkin......點知...去到, 班呀叔話因為我冇book位所以冇檯比我....後尾我同佢地理論, 又撞正有個booking cancel, 我地一行10人先有位開飯.<<< 所以記得一定要book位, 我見有4個人walkin 都話冇位, 最後要去第2度食 !!!!! >>>諗左好耐, 決定左打邊爐, 加一隻北京填鴨!我地叫左一個火鍋package 10 – 12人享用 ($1488)有好多料~ 最特別莫過於果個塔咁高既鍋!!!仲係用炭架~~~ (疑似)混醬~ 比其他酒家用上更多醬料, 最欣賞那個花鵰酒, 麻醬成個醬好香, 好特別~火鍋料方面~ 丸類的都滿意, 貢丸, 墨魚丸, 龍蝦丸 非常好味 ~ 花枝片, 大大塊, 滾完都唔會縮水 ~ 桂花魚, 其實我唔知係唔係桂花, 不過佢咁講, 肉質鮮美. ~ 海蝦, 都係好大隻, 鮮甜~另外仲叫左雞絲粉皮, 小籠包, 味道都好好 小籠包~ 皮夠薄, 唔易穿, 保留晒d肉汁響裡面.北

諗左好耐, 決定左打邊爐, 加一隻北京填鴨!
有好多料~ 最特別莫過於果個塔咁高既鍋!!!
仲係用炭架~~~ (疑似)

混醬~ 比其他酒家用上更多醬料, 最欣賞那個花鵰酒, 麻醬

成個醬好香, 好特別~

火鍋料方面~
丸類的都滿意, 貢丸, 墨魚丸, 龍蝦丸 非常好味
~ 花枝片, 大大塊, 滾完都唔會縮水
~ 海蝦, 都係好大隻, 鮮甜~

另外仲叫左雞絲粉皮, 小籠包, 味道都好好
小籠包~ 皮夠薄, 唔易穿, 保留晒d肉汁響裡面.

北京填鴨~ 1食 ( 切完之後可要求留返隻冇晒皮既鴨拎走~
因為太耐冇食了, 所以感覺都好好食~ 記得夾多d青瓜同香蔥呀!!!

有個送既高力豆沙!! 呢個望個樣都覺得唔妥, 一食就覺得完全唔掂…
真係送唔送都罷.

野食黎講絕對推介, 不過d 叔叔待應態度奇差. 開頭仲私自同我地倒左3碟丸落鍋,
本來仲想倒埋第4碟不過比我地阻止了~ 而且時不時會走過來叫我地食快d.

老店果然係老店~ 大家就當係一種風格吧
2011-02-19
10 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
2011-02-16 45 瀏覽
好友回港歡聚, 得知其夫婿愛吃火鍋, 決訂一家比較特別的, 選中了尖沙咀的泰豊廔先來一份花雕醉雞大概用的是黃油雞味道濃, 卻比較油膩一點我們點了3-4人套餐涮羊肉前先來"混醬"除了莞茜蔥絲及沙糖, 全混進碗中後來發現辣度不足, 另點了紅辣椒絲火鍋上枱氣勢十足涮涮羊涮涮牛, 氣氛不錯雖然食材非常一般, 套餐包括:牛、羊、蝦、丸、菜、牛柏頁、豆腐、手打面及腐竹等 次輪再來半隻北京烤鴨烤鴨跟港式片皮鴨不同, 烤鴨是連皮帶大塊肉片的分量十足, 然而味道不算太好是有點失望吧雖然是老店老員工然而還是有禮貌地先上甜品再溫和地提醒我們時間不早了高力豆沙味道不錯也讓我對這酒家的員工印象加分總的來說, 這是一頓吃得挺滿意挺愉快的火鍋
好友回港歡聚, 得知其夫婿愛吃火鍋,
決訂一家比較特別的, 選中了尖沙咀的泰豊廔
花雕醉雞
先來一份花雕醉雞
大概用的是黃油雞
味道濃, 卻比較油膩一點
我們點了3-4人套餐
涮羊肉前先來"混醬"
除了莞茜蔥絲及沙糖, 全混進碗中
後來發現辣度不足, 另點了紅辣椒絲
火鍋上枱氣勢十足
涮涮羊涮涮牛, 氣氛不錯
雖然食材非常一般, 套餐包括:
牛、羊、蝦、丸、菜、牛柏頁、豆腐、手打面及腐竹等
次輪再來半隻北京烤鴨
烤鴨跟港式片皮鴨不同, 烤鴨是連皮帶大塊肉片的
分量十足, 然而味道不算太好
是有點失望吧
雖然是老店老員工
然而還是有禮貌地先上甜品
再溫和地提醒我們時間不早了
高力豆沙味道不錯
也讓我對這酒家的員工印象加分

總的來說, 這是一頓吃得挺滿意挺愉快的火鍋
2011-02-15
5 分鐘 (堂食)
花雕醉雞
  • 火鍋,醉雞
2011-01-24 25 瀏覽
拔絲香蕉,嘩!非常唔得既甜品,香蕉一早就落左糖,拿出來個伙記放入冰水度,幾艱辛苦先整開一舊舊香蕉,連個伙記都忍唔住彈個師傅。京燒羊排,味道非常好,而且有羊味,正!醋溜鮮魚,醋溜汁既味好好,但魚炸得太硬,失色。北京田鴨,睇上去真係唔夠一隻鴨喎,而且味道普通。鍋塌豆腐,好好味,正!炸菜肉絲+叉子餅,炸菜肉絲唔夠味,叉子餅普通小籠包,味道普通,但頂部既皮稍硬,差! 山東燒雞,味道麻麻,無咩特別還有高力豆沙,送既,但超唔掂,唔係新鮮製,就算係送都要做好d比人客,一係就唔好送。9個人 $1480
京燒羊排,味道非常好,而且有羊味,正!
醋溜鮮魚,醋溜汁既味好好,但魚炸得太硬,失色。
北京田鴨,睇上去真係唔夠一隻鴨喎,而且味道普通。
鍋塌豆腐,好好味,正!
炸菜肉絲+叉子餅,炸菜肉絲唔夠味,叉子餅普通
小籠包,味道普通,但頂部既皮稍硬,差!
山東燒雞,味道麻麻,無咩特別

9個人 $1480
2011-01-23
團年飯
  • 鍋塌豆腐
  • 京燒羊排
2011-01-17 24 瀏覽
果日係平安夜,提前半個月去book,個阿叔話我0力女,好彩仲有幾張大台,因我地有8個人呢!~入到去我地話要打邊爐,之後阿叔就帶我地轉左個比較好d概位,果邊排風比較好,唔會好多煙味!~味道真係唔錯,d醬自己配!~好玩尼間鋪頭我會再去幫襯,味道好,服務亦都唔錯!~~個鍋比北京仲高d,幾得意!就係北京烤鴨要book,有d小小失望!
味道真係唔錯,d醬自己配!~好玩

就係北京烤鴨要book,有d小小失望!
2010-12-24
平安夜
2011-01-10 125 瀏覽
因好友生日, 佢又想食片皮鴨, 就上OPENRICE SEARCH到呢間, 一早BOOK左枱, 所以唔洗等位~我地點左個4人北京填鴨餐, 再加左羊肉餃&叉子餅4人餐: 三絲粉皮, 賽旁蟹, 菜肉餃, 蔥爆牛肉, 片皮鴨, 鴨架湯, 甜品(高力荳沙) 味道OK~ 但D粉皮好厚~ 餃真係好味啊~ 羊肉餃都好好味, 都有少少羊穌味~ 冇乜特別~ 蔥爆牛肉, 唔明點解有D橙橙地色, 食得出牛肉係有鬆肉粉整林, 我覺得麻麻地叉子餅, 唔夠鬆脆, 個底有少少林~ 主角到, 片皮鴨果然好味, 我地見到個伯伯WAITER, 一晚都片左勁多隻鴨, 唔洗點望都狂片到, 勁~ 其實食物/味道, 都唔係話非常好味, 但見到個個WAITER/WAITRESS都已經上年紀的伯伯嬸嬸, 個環境懷舊感覺令人好滿足~

我地點左個4人北京填鴨餐, 再加左羊肉餃&叉子餅
三絲粉皮
味道OK~ 但D粉皮好厚~
菜肉餃
餃真係好味啊~ 羊肉餃都好好味, 都有少少羊穌味~
賽旁蟹
冇乜特別~
蔥爆牛肉 & 叉子餅
叉子餅, 唔夠鬆脆, 個底有少少林~
好懷舊啊~
2011-01-09
菜肉餃
好懷舊啊~
2010-11-30 22 瀏覽
一直想到泰豐廔食涮羊肉,一直礙於難約腳而一拖再拖. 是晚終於一償半個心願…一行九男女,經壽星仔要求,預訂了叫化雞. 再加侍應們再三推介的8 人套餐.既然之前有OR食友把套餐內的項目逐一列出過,本貓便不多表.值得一讚的當然是叫化雞. 從車仔推出一剎已收視率高企,再由兩位壽星用槌仔一敲,香氣泗溢,更令不少食客注目. 雞肉以至配料均香嫩入味,至今令為食貓一想起都流口水! 套餐內亦不乏好菜. 當中較為出色的有芙蓉三鮮,鐵板宮保明蝦及炸菜肉末配义子燒餅. 至於片皮鴨則未及鹿鳴春和沙田18的好. 招呼方面一如鹿鳴春,都是上年紀的叔叔伯伯,有說不出的親切感. 套餐份量足(我們要打包回府),價錢亦相宜(不收開瓶費). 希望快快有機會再來滿足另半個心願 – 涮羊肉!!!是晚七請二,每人$244(連小費).

既然之前有OR食友把套餐內的項目逐一列出過,本貓便不多表.

是晚七請二,每人$244(連小費).
2010-11-26
  • 叫化雞
  • 炸菜肉末配义子燒餅
  • 鐵板宮保明蝦
2010-11-16 16 瀏覽
星期六的晚上,難得約了幾位舊同學出來聚舊,因為約了8:00左右,所以碰碰運氣,看看有沒有位。到達時已有人在等位,正如其它人的評語,伙計們是老人家伯伯,服務都可以,手腳勤快,主動拉椅給我們坐著等,等了20分鐘左右才有位。也可能我們比較年青。點菜時,伯伯比較權威性地建議我們吃套餐,因為太肚餓了,也沒有心機再慢慢點菜,於是聽話地點了套餐加叉子燒餅+炸菜肉末。套餐的上菜速度真是特別快,5-8分鐘內已有以下3度菜上桌食物:1. 粉皮 -- ok2. 賽螃蟹 -- 傳統做法,好味3. 蔥爆牛肉 -- 牛肉剛剛好,只是味道較單調4. 之後是期待的填鴨,是傳統做法, 連著的鴨肉較多 -- 都好食,份量很足,大家拼命吃,都有剩。5. 叉子燒餅+炸菜肉末 -- 絕妙的配合,肉末炒得剛好,不油膩,好好味。6. 鴨架子湯 -- 清清的湯剛好平衡吃了油膩的菜。我們難得相聚、太興奮了,不小心傾計至餐廳伙計都已經換回便裝收工,11pm我們是最後一桌才走,不過他們都很好沒有主動叫我們走。下次要再來。

套餐的上菜速度真是特別快,5-8分鐘內已有以下3度菜上桌
食物:
1. 粉皮 -- ok
2. 賽螃蟹 -- 傳統做法,好味
3. 蔥爆牛肉 -- 牛肉剛剛好,只是味道較單調

6. 鴨架子湯 -- 清清的湯剛好平衡吃了油膩的菜。

下次要再來。
2010-11-13
20 分鐘 (堂食)
  • 叉子燒餅
2010-10-23 31 瀏覽
朋友話lei度好好食,叫我地一定黎食下,好啦...就食下...點知呢...可能有左期望o既關係..結果麻麻地...聽聞lei度係好多人食,咁我都早左成個星期book位,lei間舖係老店,lei度環境好古老,簡單裝修,好多中國畫,待應生都有返咁上下年紀,一坐底,都未望個menu就問我地食乜,提我地片皮鴨要等耐d,使唔使落單先...咁我地都想食o既...但得4個女仔...佢都有得叫半隻,但我又想食雞喎...最後都冇叫呀...佢好多碟野都有分大中細size,真係好...好似上次食SML咁,照顧到一大張台同我地小貓幾隻o既需要,幾好...我地有得揀都會要細size...台面小食有花生有泡菜,朋友好似都幾欣賞個泡菜,我地叫左幾碟野丫...山東燒雞,我咁鍾意食雞,加上之前睇到人地話幾好食,我更加想食下,lei個係冷盤黎,一叫就係叫一隻($98), 好似手斯雞咁,起晒肉出黎,一黎到待應叔叔就會即刻幫我地倒左碗好多蒜蓉o既豉油落去,wow...好似好正咁,d雞呢..就其實冇乜雞味,98蚊一定係冰鮮雞,個蒜蓉豉油都幾好味,雞肉大部分起左骨折肉,好方便食,lei碟都ok o既...蔥爆牛肉, lei碟好快

蔥爆牛肉, lei碟好快就黎到喇,色水好淺,冇乜香味,牛肉好淋,感覺上用左好多鬆肉粉,lei碟牛肉唔合格...一d獲氣蔥味都冇

蝦子鍋鎉豆腐,叫左碟細有八件,煎得幾靚,好多蝦子佈滿係d汁到,食落係幾好味,好滑,但係就偏咸,係四個都覺咸,可能用飯送下會好d....

椒絲腐乳炒通菜,好普通啦,好油咁...好彩就唔係好咸..

炸菜炒肉鬆+叉子燒餅,朋友想食個叉子燒餅,咁我地都要叫d野"入"落去黎食...就揀左炸菜肉鬆,lei個都炒得算乾身,好細粒,味道適中,但個叉子燒餅佢地都覺得麻麻地,係就係即焗出黎,好熱,但就好乾喇..食到好dry呀...加上個肉鬆都係乾身...所以更dry,我地再加返個山東燒雞o既豉油落去就好d喇...叫到入口好d...所以lei個組合係麻麻地...

已經好飽...突然送左4粒高力豆沙比我地...望落個樣都唔係好吸引...食落真係麻麻...好dry..食左一半就冇食喇...好彩冇叫,係送o者...

吾...係好多人食,好full...可能我地叫o既野食真係麻麻啦,.....係一試無妨囉,又唔係太差,但唔會想介紹人去食咁...
$110 (宵夜)
2010-09-10 21 瀏覽
朋友多次推薦,說泰豊廔食物唔貴,又好食夠北京正宗,今次終於有機會有一班人來試試,第一次來地方夠老派,但不夠佐敦北京酒樓的舊式裝修精緻. 聽閒泰豊廔這裡最近裝修了,但不見有何改變的跡象或特別之處 但地方亦夠乾淨就是.先點填鴨 連著的鴨肉較多 相對下新式填鴨只有脆皮有更多油份 我更喜歡改良的新式野 但既來到老派酒樓.都不要介意了,今次忠於原味吧;包裹填鴨皮的白皮, 比起北京酒樓勁重麵粉味,這樣好一點(或正常一點),可是一點都不溫不熱,在其他平價填鴨地方,都會感到蒸出的皮;青瓜太少又不爽口;之後來了糖魚,雖很大條,但魚身味道人們都覺得不好,肯定就不是老派的問題了........雞絲粉皮本身是我的愛好,這一次食,見麻醬較外面的濃味及少甜以及深色一點, 黃色的芥末是我第一次的嘗試.....普通吧,但整體感覺都唔太好,主要粉皮唔好食,唔夠出面新酒樓細細條亦更彈牙; 之後蔥爆牛肉,可以的,汁身味道幾濃,但牛肉肉質唔太好,可以話食不出係唔係牛肉.........最後點了拔絲香蕉,味道可以,但理想的拔絲香蕉應是外面糖漿夠脆 咬入口時有卜卜聱,內香蕉還是很熱的.....跟理想還有差很遠. 送甜品高力豆沙,

最後點了拔絲香蕉,味道可以,但理想的拔絲香蕉應是外面糖漿夠脆 咬入口時有卜卜聱,內香蕉還是很熱的.....跟理想還有差很遠. 送甜品高力豆沙,賣相幾好,但是一樣問題不夠熱,唔係好漲, 再鬆軟一點就更好

服務其實都可以啦,老人家伯伯們手腳勤快,又沒有北京酒樓的老伙計們一點傲慢,只是個別老伯的態度差一點
總體來說, 論價錢及味道,不過不失來形容,但因朋友的高度推介,加上openrice眾多的好評,令我提升了期望,不知最後食過了.比印象不太好的北京酒樓更不如.......只好評[喊],希望有改善啦
2010-09-07 20 瀏覽
約了幾個同事飯聚,見Open rice 有110個笑,就選了泰豊廔。一到步,入眼的是一座移動的冷氣機,這種寶貝我只在內地見過,至此才知原來是百年老店。 我訂位時他說滿座,他叫我早點來排隊,六點四十分坐下一看,全場得我一個客,滿座? 當堂做左上等人,十幾位侍應阿叔圍著我又倒茶又上四小碟,其中一碟很像泡菜,很合我的胃口,五分鐘吃光。旁邊的阿叔問:有人生日呀?我笑,不答,他自言自語,係生日先會黎,依家係你地呢d先會揀呢種飯店,後生仔女都唱k啦。 作死,年齡歧視?我還是沒出聲,笑一笑,邊努力洗杯碟,抹完再拿紙巾抹乾,並仔細逐個檢查有沒有漬。正享受成果之際,另一位阿叔又走來,叫我睇menu,再有一位路人甲阿叔忽然變了一碟甜泡菜,說:無野做就食泡菜啦。也許是太得閒,今次阿姐走來,五個人?點會比張四人枱你架?接著皺眉替我想辦法。雖說是老店,服務當真不錯。 齊人啦! 幾好食喎! 义子外脆內軟,芝麻甘香,榨菜肉末也不油膩,A。三鮮水餃,開了口才想起羊肉餃是推介,算了,雖說這道菜很STANDARD,但我在鹿鳴春食過,皮很厚,這裏則不過不失。火腿津白,我喜歡津白,切得很薄,不錯不錯。京烤骨,乾了點,但同事說

齊人啦! 幾好食喎! 义子外脆內軟,芝麻甘香,榨菜肉末也不油膩,A。三鮮水餃,開了口才想起羊肉餃是推介,算了,雖說這道菜很STANDARD,但我在鹿鳴春食過,皮很厚,這裏則不過不失。火腿津白,我喜歡津白,切得很薄,不錯不錯。京烤骨,乾了點,但同事說NICE,看來是各人口味不同。

西檸雞? OK。涼伴青瓜,很清甜,怎麼它上了一碟芥茉?我沒試,不知是不是新口味?仲有甜品高力豆沙送,最後再點一個拔絲蘋果。菜未上前,凍水先到,同事問:呢個就係拔絲蘋果?HAHA。真正的拔絲上場,呈金黃色,外脆裡嫩,同事都讚好,幾得下喎~

埋單每人106。服務+食物+價錢,怪不得有110個笑。
2010-09-06
  • 叉子燒餅
2010-09-03 254 瀏覽
朋友提出此家食店與鹿鳴春給我選擇, 最後因為此家訂到位及我未試過而選了.素鵝 - 很濃的煙燻味, 可惜腐皮比較韌.宮保明蝦 - 中蝦炸過, 但仍爽口, 味帶酸甜. 朋友說若加點辣會更好.小籠包 - 不愧為老牌京店, 小籠包外皮簿, 咬開仍帶清湯與鮮肉味.京式醬碲 - 薄切帶點煙燻香味, 伴醋食, 一點也不膩.燻魚 - 有點像鳳尾魚味道的倉魚, 不過一般.蝦籽窩塌豆腐 - 個人吃不出蝦籽的味道, 豆腐應該與蛋一同炸過, 但豆腐味及滑感欠缺.鐵板京式炒拉麵 - 熱騰騰的鐵板先端上, 然後將已炒好的拉麵放上鐵板上, 肉絲切得幼幼的, 味道不錯. 但近鐵板的比較油.砂窩雲吞雞 - 我們點了一個小的, 但仍有12粒雲吞和1/4隻雞. 雲吞皮簿簿的配豬肉餡, 雞湯清甜.片皮鴨 - 久候的一味菜, 我們懷疑因點了半隻, 而沒有其他客人點另一半, 所以遲遲才到. 鴨連多點肉片是京菜的片法, 可惜有點失望是鴨皮不脆, 而京菜的所謂簿餅還不錯. 但半隻鴨只得大約12片.高力豆沙 - 送的甜品, 但仍一絲不拘, 味道不錯, 而且豆沙不太甜, 可惜有一, 兩件不太熱.拔絲香蕉 - 對這甜品抱有祈望的我, 失望

素鵝 - 很濃的煙燻味, 可惜腐皮比較韌.

京式醬碲 - 薄切帶點煙燻香味, 伴醋食, 一點也不膩.

燻魚 - 有點像鳳尾魚味道的倉魚, 不過一般.

味道不錯. 但近鐵板的比較油.

拔絲香蕉 - 對這甜品抱有祈望的我, 失望於糖漿做的拔絲不足及不脆.

後記: 朋友著我記得寫此家的白飯不行, 因為太糊了.
素鵝
砂窩雲吞雞
高力豆沙
拔絲香蕉
2010-09-01 262 瀏覽
前排大阿姨生日...我地呢個蝗蟲家庭又出去擦返餐,廣東菜食得多, 今次我提議試下京菜...上年同一班朋友初嘗泰豊廔...覺得都頗具風味, 而且價錢相宜, 但最重要係碟頭較哂份量, 絕對合哂我地蝗蟲家庭"何車"~點了個8人套餐, 另外再加了部長介紹的幾道菜~重點介紹一下:In套餐醋溜鮮黃- 黃魚king size... 自己應該買唔到咁大條~ 皮本身炸得脆卜卜,但加上甜酸汁,半脆半軟,又不會太乾, 非常醒胃~!本人夾不停~叉子燒餅+炸菜肉末 - 叉子燒餅本身雖然味道唔算有乜特別, 但勝在將炸菜肉末塞呀塞塞入個"燒餅袋"0既食法幾有趣~但可惜當晚0既炸菜肉末略嫌淡左d唔夠味,扣左d分~片皮鴨 - 鴨片偏肥&多肉,而麵皮就稍較為厚身粗糙~味道ok~ 部長推介山東手撕雞- 雞肉唔"鞋",再加上即席淋上去0既甜醬油&蒜蓉, 非常招惹味~又夾唔停~!鍋塌豆腐 - 被部長形容為"平,靚,正"的菜色, 果然都冇介紹錯, 炸左皮0既豆腐, 裡面好滑溜~個茨汁味濃得0黎又不至搶哂豆腐0既味, 而且d汁"掛"住件豆腐, 好味~!小籠包- 肉汁爆滿, 老媽一咬口落去,結果坐0係隔離0既我中哂招總括0黎講, 如
前排大阿姨生日...我地呢個蝗蟲家庭又出去擦返餐,
廣東菜食得多, 今次我提議試下京菜...

點了個8人套餐, 另外再加了部長介紹的幾道菜~
重點介紹一下:
In套餐
醋溜鮮黃- 黃魚king size...

但可惜當晚0既炸菜肉末略嫌淡左d唔夠味,扣左d分~
部長推介

總括0黎講, 如果閣下係鍾意食"精緻"野, 講賣相, 講陳設0既人, 泰豊廔應該唔會係你杯茶, 因為無論係食店0既環境,以至食物本身, 都帶住一種"平實粗獷"0既味道~本人幾喜歡呢種風味,或者呢種就正正係老店0既可愛之處喇~
醋溜黃魚
鍋塌豆腐
山東手撕雞
叉子燒餅&炸菜肉末
2010-08-30 17 瀏覽
心情好,食咩都特別好食當然,呢度食物質素唔錯gei6個人食個4人餐加個炒飯 填鴨, 粉皮, 賽螃蟹都好食 火腿雞粒炒飯就穩陣之選蔥爆牛肉麻麻地,因為肉'乸得太勁,有少少苦味高力豆沙好食,而且size armarm好,唔會太滯
心情好,食咩都特別好食
當然,呢度食物質素唔錯gei

6個人食個4人餐加個炒飯
填鴨, 粉皮, 賽螃蟹都好食
火腿雞粒炒飯就穩陣之選

蔥爆牛肉麻麻地,因為肉'乸得太勁,有少少苦味

高力豆沙好食,而且size armarm好,唔會太滯
2010-08-21 20 瀏覽
朋友相聚,訂了呢間泰豊廔酒家叫了個餐再D嘢食… 三絲粉皮~~ 冷盘,將麻醬撈爽滑粉皮,仲有紅、黃、綠既配搭,食落味道唔錯…京蔥牛肉 ~~ 味道幾濃,食落OK,不過D朋友就話一般過一般…白滑賽螃蟹~~賣相好靚,食落好味,有翻尋味的感覺… 北京填鴨~~賣相普普通通咁,食落就幾好味,配以京蔥和青瓜同鴨肉一起,外皮脆脆地,口感真係唔錯… 火腿津白~~津白就幾鮮甜,食落OK 高力豆沙~~暖暖地 ,內裡唔太甜,紅豆料唔多… 總括,今次印象唔錯
朋友相聚,訂了呢間泰豊廔酒家
叫了個餐再D嘢食…

白滑賽螃蟹~~賣相好靚,食落好味,有翻尋味的感覺…

火腿津白~~津白就幾鮮甜,食落OK

高力豆沙~~暖暖地 ,內裡唔太甜,紅豆料唔多…

總括,今次印象唔錯

2010-08-20
  • 賽螃蟹
2010-08-19 198 瀏覽
慶祝同事生日, 選擇了這裏, 大家在頭痛點甚麼菜時, 仕應推介套餐, 在大家沒有異議下, 就叫了一個八位用的套餐. 三色大拼盆 – 泠盆, 不過不失. 芙蓉三鮮 – 樣子有點似賽螃蟹, 但味道並不出眾, 很普通的菜式而已. 鐵皮宮保明蝦 – 蝦夠大隻, 味道也不錯, 可能我比較喜歡吃甜酸野. 北京填鴨 – 也是普昔通通咁, 唔覺得比別的店子出色, 尤其是餅皮, 唔知點解覺得佢賣相唔得, 黑黑地. 醋溜鮮魚 – 全個套餐最好食呢個, 皮脆, 魚肉夠嫩滑. 加埋惹味的甜酸汁, 好味 紅燒鮑片 - 非常普通 鴨架子湯 – 很清的湯, 冇咩味, 可能這才是沒有味精啦. 炸菜肉末 – 通常是叉子燒餅的餡料, 如果就咁食, 會比較咸, 但好似得咸味, 可能炸菜太多的關係, 食唔到第二樣味道. 叉子燒餅 – 夠鬆脆, 可惜炸菜肉末差左d, 如果唔係, 呢個配搭的味道會更好. 京式甜品 – 甜品係高力豆沙, 可能枱枱都係高力豆沙, 所以整定好多, 我地果碟可能咁啱放耐左, 唔熱,, 外表已經唔係好漲, 所以都係麻麻地.整體來說, 只可以用不過不失來形容, 味道尚可, 都唔可以叫做差. 可能食慣了京菜,

三色大拼盆 – 泠盆, 不過不失.

紅燒鮑片 - 非常普通

鴨架子湯 – 很清的湯, 冇咩味, 可能這才是沒有味精啦.

京式甜品甜品高力豆沙, 可能枱枱都係高力豆沙, 所以整定好多, 我地果碟可能咁啱放耐左, 唔熱,, 外表已經唔係好漲, 所以都係麻麻地.

整體來說, 只可以用不過不失來形容, 味道尚可, 都唔可以叫做差. 可能食慣了京菜, 習慣了它的味道, 所以唔覺得有任何驚喜.

三色大拼盆
芙蓉三鮮