2018-11-12
係香港黎講食船麵既地方唔算好多,呢日近近地出左尖沙咀試下新船麵😛入到去餐廳裝修、服務態度、座位安排都同茶記差唔多,但係衛生程度會比茶記好既🤤👁🗨 雞脾肉船湯 + 金邊粉(7/10)💲68呢碗雞脾肉船麵湯底相當濃郁,所以當金邊粉索埋啲湯一齊食會好惹味🤡雞脾肉比得慷慨,食到最尾都仲有,而且雞肉尚算嫩滑👁🗨 頂級安格斯牛肉船湯 + 薯粉(7/10)💲88呢度既湯底由香料、豬紅、豬骨熬製而成,味道都算香濃既🍜重點之一既安格斯牛肉,有三片左右,口感嫩滑,牛味不過不失🐮幾鍾意佢既香脆炸豬皮,仲有豬潤、秋葵,而魚蛋可以再彈牙一點🙈粉有四款選擇,蛋麵、薯粉、河粉、金邊粉,薯粉滑溜得黎帶有彈性,不過份量唔多,大胃既我食多一碗都仲得🤭👁🗨 炸芝士雲吞(7/10)💲28唔好以為一講芝士雲吞就一定係意大利嗰種,呢度有種炸芝士雲吞🤔食落都炸得夠脆身,唔會話太油膩,中間係一舊仔既芝士,可以一試🧀👁🗨 泰國原個清新椰青(7/10)💲38大大個既椰青,椰子水夠清甜,椰子肉係較為軟身嫩滑🥥食完船麵夠曬解渴🔛 整體評分(7/10)
👁🗨 雞脾肉船湯 + 金邊粉(7/10)💲68
👁🗨 頂級安格斯牛肉船湯 + 薯粉(7/10)💲88
👁🗨 炸芝士雲吞(7/10)💲28
👁🗨 泰國原個清新椰青(7/10)💲38
🔛 整體評分(7/10)