2017-07-23 363 瀏覽
昨晚一行十人(有大有細)到泰海鮮食晚飯,已預早15分鐘到達,知道訂了枱也要等,那不要緊,於是先買海鮮,回來放下,接待既阿姐話執梗枱,就是臨時搭建帳幕,入到去阿叔係咁叫我地坐埋一堆,因走廊位要俾人行,但其中兩個要bb凳,未放凳就叫我地坐低迫埋一邊😡😡😡根本坐唔到十人,張枱夠10人,但有邊唔坐得人咁濟,屋企人就話佢要預位俾bb凳,佢黑面同係咁叫我地坐入去,攪到我地勁燥!!依個唔係重點,重點張枱坐得十人,一定大枱,但擺枱個位阿叔純粹將大摺板放係張4人摺枱上,個地又唔平,張枱兩邊搖晃,碟碗擺上去好危險。幸好,一位良心侍應告知張枱不穩,於是搵另一d同事安排,d侍應愛理不理,我走去問接待可否改入面坐,佢語氣好差話我留左俾人,你地要改就等啦😡😡😡火都黎,我媽直情大聲話照坐有咩意外係未佢負責,佢好忙到處理其他野唔理我地,我地真係勁無奈,海鮮佢收左,又唔理我地,過左幾分鐘,擬似話得事既阿叔黎,佢搬左個鐵架,叫埋幾個同事搬走下面摺枱,竟然發現張摺枱螺絲就黎跌出黎咁濟,唔怪知搖得咁濟,好啦,張枱整好,但都唔平,個接待知唔對路,話肯換入面大枱俾我地,但語氣照舊唔友善,覺得係我地麻煩有問題咁,勁激氣!終於安頓好

終於安頓好位置,已經8點半左右,已通知上菜,9:00先出現第一道,我地都無吹既,去到最尾剩返聖子仲未黎,已經9:45,咁叫侍應問下,驚漏,吹左兩次,個侍應阿叔都好好,算係成間最有禮貌同做野既侍應(有小部分同熟客吹水,無理其他人),最終黎到既聖子係成晚最唔掂同勁難食,第一聖子洗唔乾淨有沙石,第二因爲洗唔乾淨所以勁腥,但聖子原本好新鮮好爽口嫁!

我想講,環境真的麻麻,尤其出面帳幕是搭在坑渠蓋旁,地唔平,入面同出面都迫,有小朋友唔建議揀依間,侍應黑面無禮貌,無服務可言,野食一般,收費算可以,比其他唔算貴,但又唔係好平,所以大家考慮是否揀依間啦!
2017-07-22 304 瀏覽
假日是family day,一行12人齊齊殺入三聖邨食海鮮。首先在三聖海鮮街自己揀海鮮,和檔主先講清楚想食什麼海鮮和人數,他們便會幫你執好送到酒家,這裡的海鮮質素不錯,但價錢稍貴,所謂欲食海上鮮,不計腰間錢!因為有朋友一早已經在泰海鮮訂了位,所以不用等太久,但因人太多,坐得很擠迫。我們是自己買料的,所以祇需要決定煮法和另外再加點幾個餸,就成為一頓包羅萬有的海鮮餐了!這餐最好味的要算椒鹽鮑魚,鮑魚炸香後收汁,香甜可口,比起果皮蒸好吃得多,是酒家的招牌煮法。粉絲蒸元貝時間掌握得很好,元具爽甜鮮美。豉油皇大蝦亦算中上之作,豉椒炒蟶子美味。另外海魚兩味是炒球和酥炸骨腩,魚肉炒得過了火,炸野不是我杯茶,乏善足陳。不過酒家預先幫我們訂好的阿拉斯加長腳蟹就算是酒家挽回面子之作,蟹肉結實鮮甜,人人讚好!整體而言,酒家煮海鮮的技巧不錯,但只算大路,其他菜式就中規中矩吧!
海鮮餐

,人人讚好!
2017-05-01
2017-07-18 330 瀏覽
聽人講屯門有個平版鯉魚門,真係聞名不如見面,地點算係近輕鐵站,要喺屯門市中心轉乘輕鐵。大家吾好預佢會有好豪華既裝修,不過環境都算整潔。員工個個都好友善,仲識同你講下笑。海鮮係自己可以揀左先,之後再決定點煮,甘就吾怕吾新鮮。自然揀既真係吾同啲,連普通既白灼蝦都特別鮮甜,新鮮就係無敵。炸蠔超正,有半個拳頭甘大,好Juicy,又滑,同出面用炸粉炸既好味好多,吾會太炸,火候啱啱好,配上特別既醬汁,好想食多一舊,可惜每人只可以食一舊。雖然話呢度係食海鮮出名,原來呢度既咕嚕肉都好好味,舊肉炸得外脆內鬆化,酸酸甜甜,吾會太酸,配上一碗白飯,等於完美。重頭戲當然吾少得象拔蚌刺身, 呢碟野真係食幾多都吾會厭。首先買相已經好吸引先啦,師傅既手工真係值得一讚,片片大小都一致,剔透到可以見到個碟既顔色,但又吾會太簿,因為太簿食落就冇口感,好爽脆,好新鮮。結果我地成班人談笑風生左成晚,呢度冇限時呢樣野,想坐幾耐都得。落雨也不怕,佢地啲佢哋啲枱枱登登都有cover 蓋住,就算呢排雨季都吾怕。

• 白灼九節蝦
2017-07-18 315 瀏覽
去三聖通常都係食興記或南記,這次因為兩間都full,唯有book泰海鮮。今次買既海鮮同平時差唔多,但食物比以往差好多,餸菜的味道很淡,唔入味,龍蝦做不得不太好味,令人有點失望,亦沒有得吃燒鵝,價錢又不平,下次都係食返南記或興記。
2017-07-18 289 瀏覽
跟住老公同佢啲朋友入黎泰海鮮食飯,當然就豪食啦~~ 一黎就先嘆象拔蚌刺身。呢度一斤三両。我哋再加個湯底,一蚌兩食。咁樣都只不過係HK$144,好鬼抵! 刺身爽口彈牙,而且鮮甜十足!新鮮的象拔蚌,就咁刺身食,真係好好味! 砵酒焗桶蠔,呢度只係HK$124,有成兩細桶的蠔哦。一上枱十分香濃,有著砵酒的酒香,而且啊,個桶蠔十分的肥美。 一口咬下去,蠔味濃郁,而且加上了砵酒的酒香,很是惹味。 油鹽水貴妃蚌,HK$130,呢度有成斤幾,是我很喜歡的一款菜。新鮮的蚌類,其實無需多作調味,油鹽水清清地,也剛好可以帶出貴妃蚌的鮮味,而且不失口感。肥美的貴妃蚌,一口咬下去,肉質夠晒厚呢。 青山灣焗芝士龍蝦,HK$228。四隻大大隻的龍蝦,開邊焗芝士也是份量十足哦。芝士十分香濃,而且啊,不會有「漏」既感覺。以為龍蝦芝士焗後食唔到鮮味?其實這邊做得很好,鮮味保留之餘,還有香濃的芝士味。龍蝦肉夠晒肥美了呢~~ 蒜蓉粉絲蒸扇貝,HK$120。十分的肥美大隻,大得誇張嚇人了呢! 大過我的手掌,肥美得差點夾不起了呢。而且啊,有一節手指咁厚的扇目肉,很誇張了哦~ 每次黎這裡食,也覺得食這一碟是超抵的!

跟住老公同佢啲朋友入黎泰海鮮食飯,當然就豪食啦~~

一口咬下去,蠔味濃郁,而且加上了砵酒的酒香,很是惹味。

泰海鮮
屯門三聖街6號三聖商場地下5-9及14-16舖

• 青山灣焗芝士龍蝦
  • 油鹽水貴妃蚌
  • 砵酒焗桶蠔
2017-07-15 255 瀏覽
平時見客,都會去㨂海鮮食。大家一般會去鯉魚門食海鮮,但其實去三聖邨食,原來仲好鬼抵!泰皇芝心蝦丸HK$78 / 3 粒呢個係呢度既「名菜」我黎幾次都一定會點黎食!一叫就叫咗兩客,因為人多,一定要一人一粒先得。外層係香脆既面包糠包住粒蝦丸,中間呢係爆芝流芝心醬的!鳳梨鮮排骨HK$93呢一碟排骨,又係送飯之選,新鮮炸起,而且係骨為主,唔會肥。炸粉一點都唔會厚,加上個酸甜汁,都係好惹味。白灼花竹蝦HK$72呢度一斤蝦,加工費係每斤HK$56。而且隻隻夠晒大隻!鮮甜味美,新鮮的蝦就係白灼都已經覺得好好食。白酒忌廉煮花甲HK$188呢度一斤四両,加工費每斤係HK$64,我哋要食白汁忌廉,所以加咗HK$48,再加埋個烏冬底,又加咗HK$60。但Ochs量絕對夠晒多!烏冬都夠彈牙。而花甲點上個白酒忌廉,食起上黎同平時食的很不同。好特別啊~豉椒蟶子皇煎米粉底HK$145呢度有成一斤三両 加工費係HK$56,加上煎米粉底,另收HK$60。點解要點米粉底,因為煎得好薄好脆,連埋個豉椒汁一齊食,好鬼正!而個蟶子超大隻!成隻手掌咁大!有啲係筷子咁長!肥美又彈牙!鹽油焗奄仔蟹4隻 兩斤,HK$160加工費每斤H

HK$78 / 3 粒

豉椒蟶子皇煎米粉底
HK$145

鹽油焗奄仔蟹
4隻 兩斤,HK$160

加工費每斤HK$64 ,奄仔蟹最緊要夠晒爆膏,鹽油焗就最正,啲蟹鮮出晒黎!

睇下,個爆膏情況,超誇張!食起黎油膏好香滑,而且蟹鮮味十足!
2017-07-15 234 瀏覽
要食海鮮,識食一定是去三聖邨!  自己買海鮮後再給酒樓加工, 勁好味!朋友推介泰海鮮, 因為味道火喉到位外,加工費大約每斤$48-$64,算是抵吃!這天有 :蒜蓉粉絲蒸扇貝砵酒焗桶蠔青山灣焗芝士龍蝦油鹽水貴妃蚌非常大顆又新鮮的扇貝, 以蒜蓉粉絲蒸就最恰當了,扇貝一開二就比平時吃的大顆, 少少蒜蓉加上粉絲作調味, 讓人吃到扇貝本身的鮮與甜,爽口不油膩。砵酒焗桶蠔, 好肥美,蠔身圓橢橢的,色澤像蠔豉一樣誘人, 蠔邊乾身脆口,蠔身帶有少許濕潤, 好入味又帶微微的酒香。青山灣焗芝士龍蝦, 原隻開邊龍蝦好有睇頭,釀入幾種芝士後再烤焗, 芝士味沒有過份濃郁飽膩,啖啖龍蝦肉鮮嫩爽彈,回味!油鹽水貴妃蚌,好喜歡吃貝殼類海鮮,因為那爆汁的口感讓人好滿足,尤其是大隻鮮甜的貴妃蚌,沒有過火, 貴妃蚌剛熟,吃到那爽嫩的口感。泰海鮮也有小菜供應,就算同小朋友前來,也不愁沒東西吃。好滿足的一天, 下次要來再試試其他海鮮。

這天有 :

• 砵酒焗桶蠔
  • 青山灣焗芝士龍蝦
  • 油鹽水貴妃蚌
2017-07-13 201 瀏覽
二人同行到三聖村買海鮮處女下海買海鮮都驚俾人劏架去左一間有個婆婆簡蟹好叻既 (好似左手面數起第三間買左兩隻扇貝 ($40)一條游水珍珠躉 ($100)一隻大奄仔羔蟹 ($100)盲中中去左泰海鮮加工無中伏!!仲食到好野!!!!首先餐廳企理,有冷氣電視員到又全自動波落單,又介紹可以點整落左單約十五分鐘就有得食好快手之餘又好好味蒜蓉粉絲蒸扇貝 (10/10)自己係屋企唔係整唔到但佢整得好夠火喉又岩岩好好夠蒜味,帶出到鮮味汁都唔放過呀!!清蒸珍珠躉 (10/10)由於條魚都厚身佢都可以蒸到岩岩甩骨又滑又熱辣辣上枱葱絲同薑絲都配合得好好食到停唔到口鹽焗蟹 (9/10)本身想整蟹煲既但見枱枱都鹽焗蟹忍唔住跟左機一打開啲羔就爆曬出泥佢地仲好好咁配上醋食得羔泥又唔會好漏係細心既!值得一讚肉質保持彈牙當然食材新鮮都係好關鍵既,呀婆幫我地簡得好之餘,依間加工餐廳都好好,加工費唔算貴既,扇貝每隻$15,清蒸同鹽焗around $68, 我地仲叫左枝啤酒$20 ,埋單就買料用左$240, 餐廳用左$245, 兩人共$485,唔洗自己煮,唔洗自己洗,坐定定有得食係抵既!加工費都寫得好清楚,唔係任人劏。佢另外自
二人同行到三聖村買海鮮
處女下海買海鮮都驚俾人劏架
去左一間有個婆婆簡蟹好叻既 (好似左手面數起第三間
買左兩隻扇貝 ($40)
一條游水珍珠躉 ($100)
一隻大奄仔羔蟹 ($100)

盲中中去左泰海鮮加工
無中伏!!仲食到好野!!!!
首先餐廳企理,有冷氣電視
員到又全自動波落單,又介紹可以點整
落左單約十五分鐘就有得食
好快手之餘又好好味

蒜蓉粉絲蒸扇貝 (10/10)

自己係屋企唔係整唔到
但佢整得好夠火喉又岩岩好
好夠蒜味
,帶出到鮮味
汁都唔放過呀!!

清蒸珍珠躉 (10/10)

由於條魚都厚身
佢都可以蒸到岩岩甩骨
又滑又熱辣辣上枱
葱絲同薑絲都配合得好好
食到停唔到口

鹽焗蟹 (9/10)

本身想整蟹煲既
但見枱枱都鹽焗蟹
忍唔住跟左機
一打開啲羔就爆曬出泥

佢地仲好好咁配上醋
食得羔泥又唔會好漏
係細心既!值得一讚
肉質保持彈牙

佢另外自己都有小菜叫既,想食菜個啲都可以叫

2017-07-10 1847 瀏覽
一年前, 已跟隨友人到過泰海鮮吃午餐, 還記得當日下著傍佗大雨. 一年後的今天, 我們再來這裡開餐, 卻是陽光普照, 氣溫更高達30多度. 友人是這裡的熟客, 所以吃些什麼, 就由他發板, 我們就安心地一邊談天說地, 一邊等食.先來一大盤象拔蚌刺身. 由三款不同顏色的象拔蚌組成. 別以為是三種不同品種, 其實是象拔蚌的三個不同的部位. 最左邊帶黑點的, 是其膽臟, 宜堂灼, 其他的都適宜當刺身吃. 我比較懶, 所以只吃了可當刺身吃的兩款. 象拔蚌果然是新鮮又爽脆, 令我不自禁一件接一件的吃.白酒忌廉煮花甲仍然是這麼的滋味. 花甲以白汁來煮, 讓鮮甜的花甲增添吸引力. 而花甲之下, 以烏冬墊底, 白汁撈烏冬就是如此簡單的完成. 別小看這些烏冬, 它的掛汁能力強勁, 愛好白汁的人士一定大愛它!雖然泰皇芝心蝦丸是邪惡之物, 但我也忍不住破例吃一件. 卜卜脆的蝦丸, 回彈力頗高, 裡面更有濃郁的流心芝士, 想細味這流心芝士, 記得要趁熱吃哦.另一道有芝士的菜式, 便是芝士焗龍蝦伊麵底. 老實說, 它的芝士味未算濃厚, 但龍蝦倒是巨大又新鮮, 肉質彈牙無比, 很值得花時間去剝殼品嚐它.大大件的蒜

大大件的蒜蓉粉絲蒸扇貝, 不單止肥美,更是肉質緊緻. 粉絲下得不少, 與預先炒過的蒜蓉一拼吃, 頓時令扇貝惹味起來.

2017-07-06 459 瀏覽
吃海鮮, 不想走得遠, 離我家最近的便是屯門三聖邨, 眾所周知, 要吃海鮮, 必須自己去買海鮮再交給餐廳加工, 今次去了泰海鮮, 味道也相當不錯! 一大班人吃飯, 人就會有惰性, 我也不例外, 因此買海鮮的重任交給了友人. 據知, 她們是去了附近的關財記購買的, 說是料夠好, 價格合理, 這點我不容置疑, 因她們都是格價高手, 去市場買菜也沒有人敢騙她們. 先來象拔蚌刺身, 一斤三両 , 好大隻!! 蚌膽好軟滑, 蚌身則爽脆, 沾些wasabi豉油, 這款 '前菜' 吃得我們津津有味. 以加工費每斤$80來算, 於自攜食材上加約$100, 也差不多吧!一斤鮑魚, 買時也沒想過怎樣吃, 店員建議薑葱煀, 又挺惹味啊! 每隻鮑魚也大過鐵匙, 鮑魚邊軟滑, 而中間則帶點彈牙, 真的十分滋味.  加工費為每公斤$64, 值的!談到這道油鹽水貴妃蚌, 是又愛又恨的, 愛是因為即使以油鹽水都令蚌如此鮮味, 但恨就是有點韌, 應該是煮得有點過火啊. 一斤十三兩有八隻, 泰海鮮還加點芹菜及蒜去吊味, 芳香撲鼻啊~ 吃到這裏, 朋友說在買海鮮時, 有一樣必定讓我為之驚訝, 就是扇貝! 為何這樣說呢? 因

象拔蚌刺身

薑葱鮑魚煲

油鹽水貴妃蚌

吃到這裏, 朋友說在買海鮮時, 有一樣必定讓我為之驚訝, 就是扇貝! 為何這樣說呢? 因為size大得很!!! 以蒜蓉粉絲去蒸是傳統及正宗食法, 上枱時我果然感到驚訝, 因為扇貝(不計殼)的直徑有5.5cm/ 約兩吋), 很誇張!!
蒜蓉粉絲蒸扇貝

橫切面看, 很夠肥美! 泰海鮮把扇貝上下切開, 易於烹煮之餘亦方便我們進食. 裙邊爽口, 扇貝肉爽滑, 很鮮味! 加工費每隻$15, 一點也不貴!

最後, 不能不吃, 亦是我每次到三聖邨必吃的奄仔蟹! 差不多是季節, 所以蟹黃也開始多, 月尾去吃的話, 蟹黃應該更多更香! 四隻蟹已經兩斤重, 最理想亦是最識食的煮法是油鹽焗, 原汁原味! 蟹殼咸度剛剛好, 奄仔蟹很適合喜歡吃蟹黃的朋友, 而且蟹肉也算多. 加工費每斤$64, 與鮑魚同價.
鹽焗奄仔蟹

吃海鮮, 斷不能以吃小菜的價錢去比較, 最後每人付約$560, 合理價! 確保新鮮就是要這個吃法..
2017-07-01
2017-07-04 1745 瀏覽
一行9人屯門三聖食海鮮慶祝朋友生日,朋友推薦大排檔的 <泰海鮮>!貪其附近有條海鮮街,這間可以做到買海鮮來貨加工!聽聞已開業 5年,海鮮調味不俗!當日 Book 了一間房間,自成一角!大家食得更輕鬆自在! 另設有室外冷氣堂食!加工收費:只限白灼及清蒸類星期一至五 $48/斤起!星期六日$56/斤起!(房間享用每兩加 $1) 皇牌推介星期一至日 $64/斤起!(房間享用每兩加 $1)有朋友食過海鮮街隔離間 <海天> 差不多$160/斤,勁貴!以進食次序:白灼九節蝦 $90九節蝦的 size 算大隻,色澤鮮明!蝦殼比較海蝦硬脆,肉質鮮甜爽彈!蘸上店方秘製辣椒豉油,鮮味倍增!泰皇芝心蝦丸 $78 (3 粒) X 3: $234 或 $28/ 粒即叫即炸趁熱食!表面舖滿炸至金黃色的麵包粒,香脆可口!其實內有乾坤! 蘸上酸辣醬增添風味! 鮮爽彈牙的蝦球,內裡有芝士流心,整體外脆內軟而不膩!驚喜水準之作!象拔蚌 (湯底+$30) : $186可直至食刺身,亦可灼一灼,我個人受不到生吃,灼一灼過的象拔蚌,鮮甜爽口!飯局攪手連象拔蚌膽也食刺身,由於難消化,他建議灼一灼會

當日 Book 了一間房間,自成一角!大家食得更輕鬆自在!
 另設有室外冷氣堂食!

加工收費:
只限白灼及清蒸類
皇牌推介
星期一至日 $64/斤起!(房間享用每兩加 $1)

以進食次序:
白灼九節蝦 $90
蘸上店方秘製辣椒豉油,鮮味倍增!

白灼九節蝦
即叫即炸趁熱食!
表面舖滿炸至金黃色的麵包粒,香脆可口!其實內有乾坤!
 蘸上酸辣醬增添風味!

象拔蚌 (湯底+$30) : $186
飯局攪手連象拔蚌膽也食刺身,由於難消化,他建議灼一灼會比較好!

象拔蚌
象拔蚌 (湯底+$30)
白酒忌廉煮花甲配烏冬 +$60: $268
恐怕飽溜,
 我臨到尾聲才食;花甲份量豐足!
 芝士汁甜美,烏冬均勻掛汁,花甲鮮味有嚼勁!

海鮮湯 $162
加入新鮮賴尿蝦、花甲、海魚仔…熬製,十分足料!濃郁鮮甜,令人回味無窮!

茶位 $8
設加一服務費
如果有朋友問我這位屯門友推介到屯門三聖哪裡食海鮮?!現在我有 Idea 嘞!
象拔蚌
2017-07-03 1422 瀏覽
入來屯門三聖邨吃海鮮也是頭一趟,多得友人安排,一行6人浩浩蕩蕩又西鐵,又輕鐵,總算安然到達,九龍人入屯門,有大鄉里的感覺。到來才知原來原本的「冬菇亭」竟可以變成這樣的酒家,幾家「冬菇亭」酒家選定了「泰海鮮」,是友人的舉薦,故所點菜式也是由友人發板。真是見識少,以為一般的白灼蝦,友人說這個是「白灼九節蝦」,九節蝦並非經常遇見,而且,這樣大隻得更少見,外殼較一般蝦堅硬,但肉質爽彈,味道鮮甜,蘸些辣椒豉油提鮮,已非常好吃。再來一客「象拔蚌刺身」,吃得生的朋友可以當刺身吃,沾一點芥末及豉油,象拔蚌入口十分爽脆,若對生吃有些擔心,堂灼便是最安心,輕輕堂灼一下,象拔蚌仍有份爽口感。這裡不單有海鮮,更有小炒,甚至泰式美食,這個「泰皇芝心蝦丸」就是店員所說的招牌,蝦丸貼滿麵包粒酥炸,入口甘脆而不膩,蝦丸很彈牙,再咬下去,是邪惡的流心芝士漿,真的好吃得很。熱辣辣的「蒜蓉粉絲蒸扇貝」帶着濃濃蒜香上桌,每隻也肥大肉厚,味道鮮甜,口感爽彈軟熟,粉絲吸收盡蒜蓉及扇貝的香味,不能錯過的大配角。最後吃點菜作平衡,「蒜蓉油麥菜」屬製作簡單的菜式,好吃在於油麥菜翠綠新鮮。來三聖邨吃海鮮可以自攜海鮮再付油料加工費,亦有懶
,蘸些辣椒豉油提鮮,已非常好吃。
象拔蚌刺身
泰皇芝心蝦丸
,粉絲吸收盡蒜蓉及扇貝的香味,不能錯過的大配角。
蒜蓉油麥菜
來三聖邨吃海鮮可以自攜海鮮再付油料加工費,亦有懶人包由餐廳「一腳踢」包辦,懶人如我們就當然像後者吧
用餐優惠
信用卡優惠
2017-07-01 180 瀏覽
我與幾個朋友也愛食海鮮, 間中便會相約去食, 早前在友人帶領下去了屯門的泰海鮮食海鮮. 食店外有不少海鮮檔, 可以選擇後, 交俾店舖加工. 海鮮款式也有不少, 我地選了幾款, 包括白灼九節蝦, 白酒忌廉煮花甲配烏冬, 蒜蓉粉絲蒸扇貝和泰皇芝心蝦丸. 白灼九節蝦. 白灼蝦食得多, 九節蝦甚少食. 九節蝦一般不會好大隻, 但勝在夠彈牙和鮮甜, 簡單白灼最能帶出蝦的鮮美. 白酒忌廉煮花甲配烏冬. 剛才點了一個清淡的煮法, 這個以白酒忌廉煮法, 相對濃味得多. 花甲處理得夠乾淨, 入口沒有沙. 花甲肉質幾爽身, 與白酒忌廉好夾. 我地想飽肚一點, 就加了烏冬. 每條烏冬也沾滿了醬汁, 特別好味, 而且烏冬質感也不錯. 蒜蓉粉絲蒸扇貝. 上枱時已聞到蒜蓉香味. 扇貝夠大粒, 完全不覺得乾. 而粉絲吸收晒汁的精華, 特別好味. 泰皇芝心蝦丸. 上枱時真係嚇一跳, 我無諗過係咁大粒. 這個一定要趁熱食. 一咬開蝦丸, 饀裡的芝士就會流出. 蝦肉夠爽口彈牙, 再配上流心芝士, 雙重口感. 對於甚少入來屯門食嘢的我, 這餐海鮮餐真係好豐富, 朋友無介紹錯.

食店外有不少海鮮檔, 可以選擇後, 交俾店舖加工.

白灼九節蝦.

白灼蝦食得多, 九節蝦甚少食.

白酒忌廉煮花甲配烏冬.

白酒忌廉煮花甲配烏冬

花甲處理得夠乾淨, 入口沒有沙.

花甲肉質幾爽身, 與白酒忌廉好夾.

我地想飽肚一點, 就加了烏冬.

每條烏冬也沾滿了醬汁, 特別好味, 而且烏冬質感也不錯.

蒜蓉粉絲蒸扇貝.

蒜蓉粉絲蒸扇貝

上枱時已聞到蒜蓉香味.

扇貝夠大粒, 完全不覺得乾.

而粉絲吸收晒汁的精華, 特別好味.

泰皇芝心蝦丸.

泰皇芝心蝦丸

上枱時真係嚇一跳, 我無諗過係咁大粒.

這個一定要趁熱食.

一咬開蝦丸, 饀裡的芝士就會流出.

蝦肉夠爽口彈牙, 再配上流心芝士, 雙重口感.

午餐
2017-06-29 429 瀏覽
一直, 都想到借用清涼法苑地方而設的文青食堂兼文藝空間的「青山塾Cafe」一遊。這天,應友人之約,到屯門三聖的「泰海鮮」,替某友人慶生。剛好,趴走之友A君就住在三聖邨。吃完豐盛的海鮮餐,再去趴趴走,扮偽文青,爽也﹗ 只有有F君在場,我等小輩,只要「袖手旁觀」,就可飽嚐美食了。據說,海鮮是由附近的「關財記」購買的。長途跋涉地來到屯門,甫坐下,先來一枝冰凍的樽裝可口可樂。想健康一d,可來一樽Zero﹗ 象拔蚌刺身,口感層次極為豐富,集脆、軟、滑、嫩於一身,以冰鎮形式奉客。吃時,宜由右至左,由最爽脆到最嫩滑,由刺身至灼熟順序來吃。要百份百地品嚐象拔蚌的鮮甜味美,肉質爽脆,刺身會是最佳品嚐之選。最左手邊,色澤較的,乃接近象拔蚌的內臟位置,宜灼熟來吃。 小妹最愛,還是柔中帶爽,爽滑中帶鮮的白色透明部份。 九節蝦是本地最出色的蝦種,體型小,主要產於青山灣、后海灣和珠海水域。因蝦身有一深一淺的九節白色花紋,故得其名。九節蝦的殼硬肉爽,椒鹽不易入味。因此,一般餐廳都會白灼九節蝦,讓客人品嚐最原汁原味的鮮甜道兒。白灼九節蝦體積不太大,肉質十分嫩滑且爽彈,又鮮甜到極,不用蘸豉油也非常好味,教人一隻又一隻地
小妹最愛,還是柔中帶爽,爽滑中帶鮮的白色透明部份。
九節蝦是本地最出色的蝦種,體型小,主要產於青山灣、后海灣和珠海水域。因蝦身有一深一淺的九節白色花紋,故得其名。九節蝦的殼硬肉爽,椒鹽不易入味。因此,一般餐廳都會白灼九節蝦,讓客人品嚐最原汁原味的鮮甜道兒。白灼九節蝦體積不太大,肉質十分嫩滑且爽彈,又鮮甜到極,不用蘸豉油也非常好味,教人一隻又一隻地吃個不停。九節蝦價錢不貴,可惜產量不多,可遇不可求也﹗
薑蔥鮑魚煲被端上來時,香氣四溢,且噴著蒸氣。大廚爆香薑、蔥蒜和乾蔥後,放進界了花的鮮鮑魚一起炒,更易入味,且有助其平均地受熱,再以砂煲盛客,保持熱度。還沒有吃下去,薑蔥辛香氣味已經先聲奪人,誘得大家口水直流。誠然,爆炒過的薑蔥往往盡吸海鮮的精華,繼而由配角變成主角,成為友人們搶奪的對象。
大廚早已預先清除帶有苦味的內臟,挾一隻鮑魚放入口,口感軟Q帶嫩,調味鹹香適中,鮮味洋溢﹗

金黃的泰皇芝心蝦丸,外層是香脆鬆化的界花麵包糠,賣相有點兒像一粒粒小菠蘿,鮮爽彈牙的蝦膠,團團地包著熱辣辣流心且芝味無窮的芝士軟心,好味兼誠意之作﹗如果小雞在場,必定獨吃掉一大碟的﹗﹗
芝士焗龍蝦伊麵底,既惹味,又邪惡,卻,一直都是吃海鮮餐必點的菜色之一。無他也,貪龍蝦濃味鮮美之餘,也有滋味且飽肚的伊麵。有趣的是,大仯兒,急不及待地,挾起一箸又箸的芝士伊麵。龍蝦,慘被冷落了﹗「眾人皆醉我獨醒」,小妹,毫不客氣地,挾了一塊又一塊啖啖肉且鮮爽彈牙的龍蝦肉,放入嘴裏細嚼。
友人C,千里迢迢帶來了生日蛋糕,辛苦晒!
藍藍天空高掛我的夢,青山塾那一片天空,教小妹眷戀不已!
午餐
慶祝紀念
生日
2017-06-19 481 瀏覽
過往3年,我哋嘅死佬飯局都有入到嚟三聖食海鮮,一於三戰三「聖」,全取九分。最初兩年去咗冬菇亭嘅「興記」,對上一年就過咗嚟山腳位嘅「容龍」,今年班死佬就話唔再搞住,不過,有友人見我哋晌三聖食海鮮食得咁過癮,又搞局拉埋我入嚟食番餐,選址同屬冬菇亭嘅「泰海鮮」,今次友人搞,唔使小弟煩,真好。三聖始終都幾遠,所以,友人想喺食完海鮮順道遊屯門,故今回嘅海鮮餐揀食晏,相對,客人無咁多,感覺會舒服啲。其實,咪睇喺冬菇亭,內裡裝修如中菜館,環境一啲都唔失禮。其實,上次去興記都已經知喺咁。香港人嘅智慧一向靈活,我哋食完離開時,見到就算依家大熱天時,餐廳一樣可以晌室外照擺枱,你會問有無客願意咁嘅炎夏仲坐出去,答你喺絕對有嘅,點解?睇相你就個香港人有幾醒!晌餐廳兜咗個圈都唔見佢哋有魚缸養海鮮,原來聽佢哋講養海鮮成本都高,加上絕大部份客都喺自攜海鮮嚟加工,但友人補充話依度嘅海鮮喺晌三聖海鮮街嘅「關財記」攞貨,根本同自己買過嚟分別唔大,差在未有自己落手落腳去揀同埋無跟幾家海鮮檔格價,但唔上心呢啲事又信得過餐廳,真喺煩少好多嘢。順手就上載埋佢哋啲收費俾大家參考,因為烹調法式繁多,喺就喺有啲複雜,但睇落跟同區比都算
晌餐廳兜咗個圈都唔見佢哋有魚缸養海鮮,原來聽佢哋講養海鮮成本都高,加上絕大部份客都喺自攜海鮮嚟加工,但友人補充話依度嘅海鮮喺晌三聖海鮮街嘅「關財記」攞貨,根本同自己買過嚟分別唔大,差在未有自己落手落腳去揀同埋無跟幾家海鮮檔格價,但唔上心呢啲事又信得過餐廳,真喺煩少好多嘢。順手就上載埋佢哋啲收費俾大家參考,因為烹調法式繁多,喺就喺有啲複雜,但睇落跟同區比都算相宜
友人講,依度除多款大路嘅海鮮煮法,仲有唔少創意嘅做法,不時有意外驚喜咁話!
今回主打嚟食海鮮,其實,店家都有好多小炒供應,就算餐牌上無寫出嚟,唔太刁鑽嘅菜式都會盡量提供。而店名嘅「泰」字,亦代表咗佢有多款泰式美食供應
而飲品方面,啤酒、汽水就基本架啦,但溫馨提示一下,自攜食品、飲品喺需要收費,此外,亦如一般中菜館,收茶芥($8/位)、酸菜($15/碟)及加一。
白灼鮮蝦

食海鮮最緊要喺乜?咪就喺新鮮囉,唔新鮮就乜都喺假,出嚟效果一定大打折扣。而蝦夠鮮,白灼就最好,既食到蝦嘅原味,又嚐到鮮味,沾點豉油提提鮮就夠喇。難得啲蝦唔止大隻鮮甜,夠新鮮緣故,口感彈牙。
海鮮湯

鮮料海鮮湯嘅加工費喺斷位收,每位收$18,兩位起計,你拎啲咩海鮮嚟就成為咩海鮮湯,不過,正如店員話齋,唔使用貴價料,啲海鮮夠新鮮就已經夠晒鮮甜。眼前依鍋海鮮湯以蕃茄薯仔湯底加入雜魚、沙白嚟增添鮮味,由於料多,鮮甜度無庸置疑,難得一大鍋,當然唔客氣搶住添飲啦。
加拿大象拔蚌刺身

之前晌容龍或興記都有食象拔蚌,今次都唔例外,不過,今次友人就大膽啲,個象拔蚌膽唔做椒鹽,索性刺身食。整條象拔蚌刺身都處理得好,切得厚薄均一又夠大塊,入口極爽脆,沾少少芥末豉油,鮮味盡出。友人就大讚啲蚌膽新鮮,有啲似食豬潤嘅感覺,但口感滑潺潺。
砵酒焗桶蠔

同樣之前晌容龍及興記都有試桶蠔,砵酒焗試過,薑蔥煀又試過,但以砵酒焗好啲,無咁太冚咗啲蠔味。美國桶蠔煮完都無乜點縮水,大隻厚肉,撲咗少少粉,咬落表面有點脆,細嚼蠔味濃郁,又有酒香。
薑蔥鮑魚煲

之前幾次都喺果皮蒸,有建議不如薑蔥煀,咦!效果掂喎,啲澳洲鮑魚大隻有睇頭,入口軟腍而有咬口,又極有薑蔥香氣,仲頗入味添,非常惹味嘅一道菜式。
白酒忌廉煮花甲

上述多道海鮮嘅中式做法都有水準,估唔到西式做法亦難唔到師傅,依道花甲用白酒忌廉煮,個汁底十分滑溜,食落都感受到下咗唔少忌廉,此外,白酒亦應該落唔少,因為個酒味都幾出,配上埋鮮甜有肉地嘅花甲,實在不俗。個人而言,認為配伊麵底或烏冬底都理想。
白酒忌廉煮花甲
日頭嚟、夜晚嚟都喺咁嘅價錢,不過,小弟就覺得晚上人氣旺啲,變得較有氣氛啲,尤其冬菇亭依類街坊食店。但日頭嚟有個好處,就喺客無咁多,人手足就招呼熨貼啲!同埋,食完可以晌屯門周圍行吓,去黃金海岸又得,行麥理浩徑第一段又得。