2020-11-01 105 瀏覽
🍝 鮮蝦炒金邊粉, Pad Thai with Prawns (HK$78) 🌴 新鮮椰青, Fresh Coconut (HK$30)💰 +10% 服務費 service fee 💬 Pad Thai 份量大, 配料亦比方間其他Pad Thai多‼️有中size蝦, 迷你蝦仔, 迷你蜆肉, 蟹柳 (豆腐干, 芽菜, 蛋, 花生碎... 就必有嘅)‼️整體好食, 有泰國地道餐廳風味🇹🇭 可惜我要求加辣卻1d都唔辣😅 唯有加好多🌶️指天椒魚露補數😆 服務方面, 男店員超級友善, 見我話冷氣好凍佢會主動俾杯熱水我🤭 不過冷氣堅凍, 我快手食完走人🤫🏃‍♀️💁‍♀️餐廳有Tuk Tuk車卡位, 想確保有得坐就最好book枱要求喇 (或者好似我咁... 試下平日6pm一開晚市就入去😜) 香港の本格的なタイ料理🌴🇹🇭
🌴 新鮮椰青, Fresh Coconut (HK$30)
💰 +10% 服務費 service fee
鮮蝦炒金邊粉

椰青

香港の本格的なタイ料理🌴🇹🇭
2020-10-27
鮮蝦炒金邊粉
椰青
2020-10-30 56 瀏覽
約朋友去大角咀食飯,定好晚餐后甜品食我最愛的芋圓,晚餐由佢發辦。佢提議食間新開張的泰國菜,因為平日都人氣頂盛,而且OP有得85折買100蚊現金劵,當日好彩早到,雖冇卡位坐但起碼唔使等。店舖裝潢好有泰國特色,卡位彷泰國的tuk tuk 車,飄揚的旗幟, 霓紅燈,壁畫,有泰國的街邊風味。我哋order 左小食併盤(小), 馬拉盞炒椰菜苗,生菜包,泰式酸辣鳳爪,加杯飲品。小食併盤(小) 其實一d 都唔細份,個沙嗲串燒係當中我的最愛,有炭燒味但又唔會鞋,配上椰香味的沙嗲醬,簡單但美味。生菜包好抵食,健康,啱我朋友生酮飲食。味道香濃,唔辣,啱大人小朋友。泰式酸辣鳳爪,又係唔辣,反而帶點甜,鳳爪都幾厚肉。馬拉盞炒椰菜苗,椰菜苗帶出馬拉盞的咸香,完全沒有澀味。總括來說這泰菜性價比高,而且有套餐,套餐價錢仲抵,只不過我們介澱粉質所以沒點

泰式酸辣鳳爪,又係唔辣,反而帶點甜,鳳爪都幾厚肉。

馬拉盞炒椰菜苗,椰菜苗帶出馬拉盞的咸香,完全沒有澀味。

2020-10-15
2020-10-28 1800 瀏覽
今日女友人帶左小弟黎大角咀覓食, 佢話之前同朋友係呢頭發現左好多新起既樓同多左好多食店, 比以前旺左好多. 咁今次我地就去左大角咀其中一條巷仔試呢間泰dood dood, 佢鋪內裝修都好舒適好泰的風味, d裝飾都好特別, 野食方面我地叫左炭燒豬頸肉,泰式生海蝦,粉絲蝦煲,泰式燒大頭蝦,香芒軟殼蟹米紙卷,馬拉盞炒通菜同埋香蔥蒜蓉包,野飲就有柚子蜜同椰青.. 佢個燒豬頸肉好爽口配埋個酸汁食好開胃...個生蝦好特別佢用杯上之餘仲要有兩種汁比我試, 一個係傳統酸辣魚露汁.另一個係有d青檸薄荷味既辣汁,兩個汁食生蝦都好清新易入口, 個燒大頭蝦好肥美, d肉彈牙得黎仲要有d蝦膏.. 個軟殼蟹米紙卷都好fresh因為佢中間夾左d芒果肉暖暖地咁.. 最後食埋個通菜同蒜蓉包就真係飽到攬住個肚走..
今日女友人帶左小弟黎大角咀覓食
, 佢話之前同朋友係呢頭發現左好多新起既樓同多左好多食店
, 比以前旺左好多
, d裝飾都好特別
,野飲就有柚子蜜同椰青
.. 佢個燒豬頸肉好爽口配埋個酸汁食好開胃
...個生蝦好特別
佢用杯上之餘仲要有兩種汁比我試
, 一個係傳統酸辣魚露汁
.另一個係有d青檸薄荷味既辣汁
,兩個汁食生蝦都好清新易入口
, 個燒大頭蝦好肥美
, d肉彈牙得黎仲要有d蝦膏
.. 個軟殼蟹米紙卷都好fresh
因為佢中間夾左d芒果肉暖暖地咁
.. 最後食埋個通菜同蒜蓉包就真係飽到攬住個肚走

2020-10-23
2020-10-27 85 瀏覽
公眾假期 12:00 noon 未到便到, 同老公見有午餐供應又無人, 便入去試下, 有泰國風味的裝修,  我們當然想坐入篤篤車內啦,  其實是卡位扮篤篤車,  但服務員說已有人訂了位, 正常留給四人一組的客都是理的。 我們坐下, 老公便好快order lunch set,  而我只選好食飯但未選好飲什麼, 但女服務員想即時收餐牌的舉動使我充滿壓力,  其實又唔多客, 點解咁急 ? 餐牌不是用來給食客睇的嗎 ?  我只好唔睇便order 凍檬水啦, 之後再自己去旁邊張桌子自取餐牌再睇,  不知幾想叫沙冰, 可惜可惜 !!  其實唔明為何很多餐廳唔放餐牌在桌上比客人慢慢睇 ?  我可以食食下再order  的, 但因為覺得煩而不想叫服務員比餐牌我, 結果便不再order ,  都是餐廳賺錢少了。講食物 :  蠔仔蛋飯的蠔仔好肥美,  又夠大, 份量又多, 煎出的蛋香又十足,  配白飯食很好味, 但老公話剩食蛋便覺有些咸 。冬蔭河粉好大碗,  hk$48 性價比超高。
題外話/補充資料: 餐廳內無洗手間
2020-10-26
2020-10-26 111 瀏覽
尋晚突然好想食泰國菜,於是去咗呢間餐廳食。有幾張卡位都係嘟嘟車咁嘅樣,不過因為我只係得兩個人,所以就坐普通位。佢呢度嘅二人餐都幾抵食,只係$238就可以喺大約十幾樣野入面揀三樣野食。我哋揀咗一個小食拼盤、泰式風味明爐烏頭同埋招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹。小食拼盤有四件蝦餅、四件春卷、兩隻雞翼同埋兩串串燒。蝦餅唔錯,炸粉唔厚,口感彈牙,幾有蝦味。春卷幾脆,餡料飽滿,幾好。串燒有雞有豬,但啲肉可以再滑啲。可以自己點沙爹醬。雞翼啲肉都算滑,但冇乜調味,味道略嫌單調。泰式風味明爐烏頭呢個幾好食,湯底酸酸地辣辣地,有香茅味。烏頭好大條,兩個人share嘅話未必食得曬。個爐個火熄左之後可以叫佢再點火。同埋有一大碗湯比我地隨時加湯。湯底入面仲有粉絲、菜同埋菇。呢啲配料好正,特別係粉絲,索曬個湯啲味,好食。招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹呢個一定要趁熱食,唔好放太耐。因為麵包嘅皮本身幾脆,但如果放耐左會變淋,就冇咁好食。入面仲有少少炒滑蛋。黃咖哩唔辣,甜甜地,但都有啲重味,食多左可能會好口渴。可能呢到嘅其他咖哩會好食啲。另外如果軟殼蟹份量多啲就好。軟殼蟹份量比較少,同埋有啲細隻。不過值得一讚嘅係呢到每樣野食嘅份量都幾
小食拼盤

小食拼盤
有四件蝦餅、四件春卷、兩隻雞翼同埋兩串串燒。

蝦餅唔錯,炸粉唔厚,口感彈牙,幾有蝦味。

春卷幾脆,餡料飽滿,幾好。

串燒有雞有豬,但啲肉可以再滑啲。可以自己點沙爹醬。

雞翼啲肉都算滑,但冇乜調味,味道略嫌單調。

焗黃咖哩麵包軟殼蟹

招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹

不過值得一讚嘅係呢到每樣野食嘅份量都幾多,唔會因為係二人餐就減少每樣食物嘅份量。$238呢個價食到呢三樣野其實係抵食。味道同價錢都幾吻合嘅,性價比ok。

要食嘅話記得要訂座。個場都幾full。
2020-10-24
2020-10-26 30 瀏覽
前幾日仲可以食晚餐的日子,我去奧運附近同朋友食咗間泰國菜,叫泰嘟嘟。🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭餐廳裝修好正,有泰國嘟嘟車座位,宜家去唔到旅行,去食下黎間餐廳好似去咗泰國~泰式乾炒河$68 🍽️🍴河粉雖然炒過,但係唔會好乾身,加埋牛肉好夾!如果唔想要牛肉,都有其他肉類選擇,有雞肉,豬肉。🦐🦐鮮蝦扎肉米紙卷$58🦐🦐一碟有6舊,差唔多每一舊都有一隻蝦,都好新鮮,蝦同扎肉一齊食,口感唔錯,食得出係即整😎
🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭

泰式乾炒河$68 🍽️🍴

🦐🦐鮮蝦扎肉米紙卷$58🦐🦐
2020-10-25 42 瀏覽
今次又去食泰國菜,依間餐廳嘅泰國菜又平又好味,同朋友一齊分享好正。今次叫左四人餐,泰式小食拼盤嘅串燒嘅肉好好味,肉幾滑;蝦餅充滿住蝦肉,感覺上啖啖都係蝦;春卷食落唔太油,都幾好味;炸雞翼都好正。招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹嘅外觀好靚,好適合打卡,同時都好好味,咖喱食落唔太辣,鹹味適中,軟殼蟹都好好味,成碟餸好夾。黃咖喱牛筋腩煲好適合配飯,咖喱汁好好味,好開胃,牛腩食落好味,不過就比較少牛筋,但整體都好正。鮮蝦炒金邊粉比起出面好大份,4個人分享都唔會每人得幾啖,佢落料又好多,有好多海鮮,味道適中。因為有叫套餐,所以西瓜芝士沙冰同芒果芝士沙冰半價($13),所以杯沙冰好抵,佢嘅芝士奶蓋都幾厚,同時芝士味好濃,係我飲過嘅奶蓋數一數二,飲落去好幸福。
2020-10-24 41 瀏覽
今日去咗一間好友泰式風味嘅餐廳,佢喺門口用嘅燈光已經另外有去咗曼谷嘅感覺 ,好耐冇去旅行真係好掛住我嘅屋企泰國啊入邊有一啲卡位仲係用嘟嘟車做設計非常有特色。入到去見到餐單一啲都唔貴,決定同自己好好慶祝一下補償番冇得去泰國嘅失落。梗係要來返個鹹檸檬梳打先啦 相信鍾意去泰國嘅人見到呢一樽水一定有唔少嘅回憶再嚟頭盤 一shot 生蝦,相信大家都好耐冇去飲過嘢啦食住生蝦先啦,佢嘅味道好好食,真係新鮮運到㗎生蝦! 之後再嚟就係冬陰功啦。 相信識泰文嘅大家都知道功就係蝦,但的而且確好多出邊嘅冬陰功都係冇大蝦食㗎,但呢一度真係有好多嘅材料係入邊,而且蝦亦非常新鮮鮮甜! 鍾意食蝦我哋仲叫咗三隻大頭蝦,選擇用少嘅方法就知道佢真係有幾新鮮啦? 仲有好耐冇食過豪餅,呢度嘅蠔餅比泰國仲用少好多麵粉,蛋味非常濃郁而且蠔一啲都冇縮水!
2020-10-22 36 瀏覽
呢間泰國菜鋪面唔算起眼 因為嗰條街對面有地盤 所以道路旁邊都有好多裝修物料 但係一行入去嗰種泰國夜市嘅感覺出晒嚟 真係令我好想去旅行呀👀👀叫咗冬陰功大頭蝦湯 冬陰功辣到啱啱好 而且佢入邊真係好多海鮮 令到個湯頭本身有種甜味 飲得出係用好多香料熬製 絕對唔係開醬開粉叫咗三隻燒大頭蝦 真係超級大隻 食得出好新鮮 啲肉唔會梅 爽口彈牙 而且燒得啱啱好 配埋酸辣汁好惹味 蝦頭仲有膏添辣椒膏炒花甲 啲花甲都好新鮮 加上佢火候啱啱好 每隻花甲都好鮮嫩 辣椒膏好有泰式風味叫咗杯鹹檸檬梳打 個梳打玻璃樽好得意 想帶佢返屋企

叫咗杯鹹檸檬梳打 個梳打玻璃樽好得意 想帶佢返屋企

2020-10-22 43 瀏覽
月亮蝦餅 $88又薄又脆皮嘅脆皮夾住彈牙蝦餅,外脆內軟,勁香口。/炭燒豬頸肉 $78雖然唔係炭爐,但用火烘住,誠意十足,熱力平均分佈每一片豬頸肉,好香炭燒香味。/冬蔭公海鮮湯 $108一般冬蔭公都係酸酸辣辣,呢度嘅湯唔知係咪秘製,竟然甜甜地😳見到個湯好足料,用原隻大頭蝦煲,入面仲有魷魚等,嗰陣甜味應該來自鮮甜。/泰式生海蝦 6隻 $88好似去左酒吧咁😂用杯仔裝住啲生蝦,岩哂打卡,啲生蝦大大隻,肉質彈牙新鮮。生蝦汁分綠色橙色,橙色係普通辣汁,青色係青檸酸辣汁,好清新開胃。/黃咖喱菠蘿炒花甲 $98無咖喱蟹唯有揀咖喱炒花甲,估唔到又幾好食!粒肉大大粒,唔霉。/豬頸肉啫椰菜苗煲(馬拉盞)$76唔記得叫咗豬頸肉,唔小心又叫咗😂不過配馬拉盞又係另一種風味!好惹味/

月亮蝦餅 $88
又薄又脆皮嘅脆皮夾住彈牙蝦餅,外脆內軟,勁香口。

炭燒豬頸肉 $78

冬蔭公海鮮湯 $108

泰式生海蝦 6隻 $88
黃咖喱菠蘿炒花甲 $98

豬頸肉啫椰菜苗煲(馬拉盞)$76
2020-10-21 930 瀏覽
很想去泰國呢架嘟嘟車幫我實現了一半。泰國去不了,但就有泰式美食可以讓我大快朵頤數月來已經係第二次到這間餐廳,很愛這兒佈置裝潢,感覺像舊香港,五光十色,就像沒有發生過社會運動,沒有疫症。炭燒豬頸肉$78第一次這樣吃炭燒豬頸肉。佢地利用日式爐瑞燒方法,原個爐頭跟上,慢火烘豬頸肉,豬頸肉能保持平均熱度。除了陣陣燒肉香味撲鼻而來,還把豬頸肉多餘既油分迫出,但又能保留肉汁,真係一見唾涎。醮上特製酸辣醬,更加滋味。蕉葉烤焗烏頭$108原條烏頭,一打開錫紙,陣陣蕉葉香味撲鼻而來。簡單既一塊焦葉,就形成特有風味烏頭烤焗得恰當,魚肉保持鮮嫩滑溜。醮上這個特製酸辣醬,味道較酸,辣度較少,不會搶了魚既鮮味馬拉盞炒椰菜苗$68椰菜苗很鮮嫩,用馬拉盞炒過很惹味。龍眼冰$26青檸梳打$26食酸辣野,飲返杯冰凍既泰式特飲,特別過過癮。不散叫,也有套餐選擇,仲抵食
很想去泰國

數月來已經係第二次到這間餐廳,

炭燒豬頸肉$78

醮上特製酸辣醬,更加滋味。

蕉葉烤焗烏頭$108

原條烏頭,一打開錫紙,陣陣蕉葉香味撲鼻而來。
簡單既一塊焦葉,就形成特有風味

烏頭烤焗得恰當,魚肉保持鮮嫩滑溜。

醮上這個特製酸辣醬,味道較酸,辣度較少,不會搶了魚既鮮味

馬拉盞炒椰菜苗$68
椰菜苗很鮮嫩,用馬拉盞炒過很惹味。

龍眼冰$26
青檸梳打$26
食酸辣野,飲返杯冰凍既泰式特飲,特別過過癮。

不散叫,也有套餐選擇,仲抵食

2020-10-20 37 瀏覽
同朋友過左黎大角咀呢邊搵野食:pp我自己本身都幾鐘意食秦國野,見到呢間個名咁趣致,叫泰嘟嘟。一於入去試試,入到去叫到佢有啲流動車既枱設計,我估係跟番泰國路邊既設計。跟住走唔甩一定係叫番碟泰式肉碎煎蛋飯黎食🤤有少少spicy ,跟住又幾好食worrr跟住再食埋佢既飛天通菜:pppp水準之上呀,通菜同肉碎煎蛋都係my favourite of thai cuisine.再加埋佢既炒粉同串燒,炒粉好快就俾我同朋友兩個食晒😋鐘意食泰國野既朋友可以黎試試,好食架😜😜

再加埋佢既炒粉同串燒,炒粉好快就俾我同朋友兩個食晒😋

鐘意食泰國野既朋友可以黎試試,好食架😜😜
今次黎到大角咀呢間泰國野,個名都幾得意,叫泰嘟嘟,食完覺得整體都唔錯,而且環境又okay,都算性價比好高,都算幾正宗同抵食既泰國菜。環境方面,裝修真係好有心意手,又要塗鴉畫作,又有木天花,未開始點野食,都食指大動呀,最緊要佢d卡位又夠大,仲有d特色佈置圍住,好有去左泰國渡假既感覺,同朋友黎慢慢食,一路傾下計,一路chill下都幾唔錯。食物方面,生菜包個人認為係必單既泰國美食之一,d豬肉夠曬新鮮同埋加埋d泰國調味,真係十分之惹味。另外,鹽燒鯽魚都好好味,外層既皮好脆,包住d肉好嫩,條魚岩岩好熟,仲好juicy同好味。性價比方面,每樣餸都幾大份下,岩曬一班朋友黎share食,一人食少少,咁就樣樣都可以試下喇。

2020-10-19 29 瀏覽
有人坐過泰嘟嘟車🛺嗎?雖然仍未開關,還未可以去旅行☹️但是香港這家泰國餐館以嘟嘟車🛺為主題,一解大家「思鄉之苦」💕 質素很高,我一定會回頭吃👌👌👌—————————————————————1🔹2人套餐$238+10%🔸明爐烏頭 (9/10)說起慚愧,本人從未食過烏頭😟⋯但這個真超驚喜!上枱的時候嫩滑❤️但讓我真正喜歡的是配料很多:洋蔥、蘿蔔、蔥、粉絲、辣椒⋯⋯是我愛吃的😘不過真的要盡快吃啦,燒得太過會變得粗鞋💕🔸招牌去骨豬手煲(8.6/10)賣相真的10分吸引,豬手好易煮得10分入味腍滑❤️不會過鹹,份量十足,很飽很滿足🤰🏼🔸炒金邊粉(8/10)每次去泰國餐廳必要,很難做得好吃的一道菜😳我也不特別comment了好吃好吃👌
有人坐過泰嘟嘟車🛺嗎?
雖然仍未開關,
還未可以去旅行☹️
但是香港這家泰國餐館以嘟嘟車🛺為主題,
一解大家「思鄉之苦」💕
質素很高,
我一定會回頭吃👌👌👌

—————————————————————1
🔹2人套餐$238+10%

🔸明爐烏頭 (9/10)
說起慚愧,
本人從未食過烏頭😟⋯
但這個真超驚喜!
上枱的時候嫩滑❤️
但讓我真正喜歡的是配料很多:
洋蔥、蘿蔔、蔥、粉絲、辣椒⋯⋯
是我愛吃的😘
不過真的要盡快吃啦,
燒得太過會變得粗鞋💕

🔸招牌去骨豬手煲(8.6/10)
賣相真的10分吸引,
豬手好易煮得10分入味腍滑❤️
不會過鹹,份量十足,
很飽很滿足🤰🏼

🔸炒金邊粉(8/10)
每次去泰國餐廳必要,
很難做得好吃的一道菜😳
我也不特別comment了好吃好吃👌
  • 招牌去骨豬手煲
2020-10-17 28 瀏覽
店內職員友善又有禮&積極性及解決能力高。餐廳環境具有泰國風情,有篤篤車卡座,國旗,特色擺設等等。以及食物質素高,款式種類都唔少,份量&價錢合理。唯一一個要改善嘅地方就係,店內面積比較細,但枱與枱之間都有合理嘅距離,唔會覺得太迫。不過就建議先預約,咁就可以減省輪候嘅時間👍
2020-10-16