2020-11-21
去過泰國旅行一定會留意到有tuk tuk車坐,可以話代表左呢個國家。今日黎到Thai tuk tuk,原來tuk tuk中文無嘟嘟,即刻就知道一定係食泰國野!個名就已經吸引左我入去食。入面座位係tuk tuk車,好得意!而且廚上面啲menu都係寫泰文,好有feel!野食都係泰國common food,但亦都有啲特色食物,即刻就試下先!月亮蝦餅,見個名已經好型,食物亦不遜色,面頭係脆卜卜既薄餅,入面係好厚身既蝦滑,唔係平時食都食到厭個啲公廁冷凍蝦餅,正!蠔仔煎蛋,先講主角蠔仔,其實都幾大粒,一啲都唔腥,有蠔味,蛋蛋落得好足,好大舊,塞滿個口食,好享受!黃咖喱雞,夠甜有椰味,不會太辣,色香味倶全,雞都好嫩滑。食呢個既時候我忍唔住飲多幾啖咖喱!椰汁冰,雖然入面無椰果,但飲落有驚喜!椰汁味極重,而且飲落口,隔尾會有啲椰絲味「回甘」,第一次咁有驚喜!中意椰汁既各位椰子仔們必試!