2020-09-28
疫情過左咁耐都未出走香港去旅行.今日突然好掛住泰國菜,就上網睇下有咩泰國餐廳,見到呢間泰菜好似評價唔錯,就出走大角咀.冬蔭功海鮮湯以迷你火鍋爐上令冬蔭公keep住夠熱入口.冬蔭公既海鮮配料有2-3隻大蝦,蕃茄,草菇.大蝦肉肉質夠彈得黎又夠鮮甜.加上香芧,檸檬葉同辣椒碎令冬蔭公湯入口帶濃香既酸辣香味.作為一餐既開頭十分開胃.招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹以掘空既厚方包磚盛載住以黃咖喱炒香既軟殼蟹.內裏既麵包充分吸入黃咖喱既醬汁,麵包入口軟熟沾上味道濃郁芳香而不過辣既黃咖喱夠晒惹味,越食越入味.炸軟殼蟹既份量多而且炸得香脆,軟殼蟹充份地掛上黃咖喱醬,入口啖啖香甜既咖喱香.平時好少食麵包皮既我嫌麵包皮質感太硬又鞋口,但今次係濃厚既黃咖喱影響下完美地清埋麵包磚,証明呢碟咖喱真係唔簡單
冬蔭功海鮮湯
招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹