2022-06-09 68 瀏覽
店名聽落好似幾有趣,入到去就發現實情係Thai TukTuk,用咗泰國特色交通工具命名,內裏裝修亦取咗篤篤嘅概念,氣氛充滿泰式風味。冬陰功海鮮湯逢食泰菜必點冬陰功湯,皆因係自己屋企煮唔到嘅味道。用明爐上檯,大大鍋,保持湯嘅溫度,入口酸甜微辣,飲到好出嘅香料同蔬菌味,夠曬新鮮又惹味。最抵讚係海鮮都幾豐富,主打用上大頭蝦,蝦肉唔梅仲幾爽彈,仲有啲魷魚同甲殼類海鮮,全部都好鮮美👍🏻泰式海鮮炒貴刁食慣泰式金邊粉同埋炒河,偶爾都可以轉下其他款式,今次就揀咗炒貴刁。份量大不在話下,配料好多,以海鮮為名果然無花無假,蝦仁、魷魚、蟹柳等,鑊氣十足每口麵都煙靭有嚼頭,又唔會過乾過濕,整體味道都好和諧,如果無埋啲三色豆應該會更好😂豬頸肉啫椰菜苗煲(馬拉盞)重口味人士之選,超級香濃,配飯一流!未食已經聞到好香嘅馬拉盞味道,用鍋盛住仲會滋滋聲,熱度十足。雖然以菜為主,但估唔到豬頸肉份量都好多,肥瘦相間,成碟菜式有唔少醬汁,配埋少少炸蒜,一啖食落夠曬滋味。最抵讚係啲菜食到尾都依舊嫩滑又爽脆,推薦!

冬陰功海鮮湯

泰式海鮮炒貴刁

豬頸肉啫椰菜苗煲(馬拉盞)

• 冬蔭功海鮮湯
是日下午經過大角咀就比呢間泰國菜吸引到,望望菜單價格合宜,當中有啲款式都幾新穎,一於試下佢。小食拼盤(小)每次心思思想試多幾款,但揀唔落食咩,第一樣總會叫小食拼盤。呢到$108包四種:串燒、春卷、雞翼、蝦餅,四款口味都唔錯,特別推薦蝦餅,肉質彈牙有鮮蝦味道,外面超級酥脆。另外春捲都幾好,樣貌素素地,咬開內裏包咗白蘿蔔蓉同少量蔬菜,咬落層次豐富又唔會過油。招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹見有廚師推薦,俾個機會試吓佢,做今餐嘅主食。上枱份量都好多,軟殼蟹同黃咖哩都溢出包外。軟殼蟹幾厚身,咬落脆身得來唔會淨係得塊炸皮。配搭外脆內鬆軟嘅麵包,沾埋濃濃黃咖哩,每一啖都好滿足,就算飽都會令人忍唔住不斷meet嚟食~芒果芝士沙冰友人係芒果迷,見到呢杯坊間好少見嘅特色飲品,上檯未飲已經覺得好正!呢個價格,大大杯,眼見鮮豔芒果黃,上層仲有唔少芒果粒同芝士奶蓋,飲落夠新鮮又清甜,解膩解渴解熱都一流!餐牌如下

招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹

芒果芝士沙冰

餐牌如下

今日落紅雨都堅持要去搭tuk tuk食泰嘟嘟😆好彩朋友識行 由太子站過去都係5分鐘路程🙌🏻7點左右到 已經差唔多full house😯入座一陣 出面開始排長龍🤭臨走職員都話平時遲啲黎都冇位食,大家最好book位呀❤️餐廳入面嘅裝修五光十色🤩播住泰文歌,幾有feel~有得單點都有套餐,二人餐揀三樣嘢都係2百幾,好抵食呀😋不過因為我地想食甜品同椰青,所以就單點啦😝主食:蟹肉炒粉絲、馬拉盞西蘭花炒蓮藕、泰式辣椒膏炒花甲小食:月亮蝦餅、芒果糯米飯飲品:椰青樣樣份量好足夠偏大👍🏻重點係!好熱!🔥食落熱辣辣好新鮮💯炒粉絲乾身不油膩,炒花甲唔會太辣非常惹味😋😋馬拉盞就有啲偏鹹,但係送粉絲一流😍月亮蝦餅一份有八件,勁多🤣🤣食唔曬🙈椰青清甜冰凍,正呀爽呀🙌🏻🙌🏻最後雖然食到好飽但係都忍唔住嗌左個芒果糯米飯🍚甜甜的,畫上完美嘅句號。💯下次嚟一定要提早book定位坐tuktuk,打下卡,慢慢食,過下泰國🇹🇭癮先!PS 個個服務態度都好友善,雖然好忙做到踢晒腳,但係佢哋都好快手,係咁幫手執走枱面上嘅嘢,買單嘅時候仲會同我哋傾兩句🥰好味呀啲嘢食👍🏻👍🏻
主食:蟹肉炒粉絲、馬拉盞西蘭花炒蓮藕、泰式辣椒膏炒花甲
小食:月亮蝦餅、芒果糯米飯
飲品:椰青
炒花甲
西蘭花炒蓮藕
月亮蝦餅
2022-06-03 1273 瀏覽
去咗轉泰國一樣😎位於大角咀原來有一間超有泰國style嘅餐廳😝一入到去不論裝修定擺設都另有一番風味👍🏼•招牌黃咖里麵包軟殻蟹 $168賣相超吸晴!一個勁厚多士再加幾隻軟殼蟹係上面,點知原來入面係空心㗎,全部都係!係全部都係!!!咖哩同配菜‼️驚喜十足!咖哩已調配港人口味,唔會太辣,連唔食辣嘅屋企人都食到👍🏼但味道夠哂👍🏼👍🏼見到當晚都不停有人嗌這招牌菜❤️•去骨海南雞配油飯(半隻) $98老實講,我有啲後悔無叫成隻🥲超嫩,連最唔好食嘅雞胸都煮到好似食緊雞髀咁樣🥹真係好得‼️另外,佢嘅雞超黃,黃油雞,食落有啲肥美,令成個口感好正!獲選為成晚我最愛嘅菜😙•泰國柚子蝦沙律 $88本來係expect好清新醒胃,但有少少調味調得太重手,成個感覺酸辣味多咗而cover咗柚子味!佢一共有3隻蝦,都彈牙嘅!我下次黎未必會再叫lu…•小食拼盤 $148份量好多,好滿足‼️有香葉包雞,蝦餅,魚餅,串燒,炸雞翼,仲有春卷添呀😙我地4個人都食唔哂🤣其中串燒係最得我心,加佢個沙嗲醬,真係好味道❤️•香芒軟殼蟹米紙卷 $78超級refreshing!!!芒果亦都好甜,中間有啲脆米係度,令口感更加豐富☺️夏天好啱食!!正!

去咗轉泰國一樣😎

•香芒軟殼蟹米紙卷 $78

• 招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹
  • 香芒軟殼蟹米紙卷
2022-06-02 77 瀏覽
同屋企人去咗奧海城行街,跟住就行幾步落去大角咀搵食🍽始終呢一區比較多唔起眼嘅小店,今日去咗呢間位於利德街嘅泰嘟嘟。泰式肉碎生菜包($88)生菜包幾乎係食泰國嘢必不可少嘅菜式之一😃豬肉碎香味突出,食到幾款香料味,作為前菜開胃一流。同埋豬肉碎份量好多,食得滿足,唔使慳住慳住食🤣串燒沙嗲 ($88) 一客串燒有三串豬肉+三串雞肉,雞肉外表微焦,配合串燒必配嘅沙嗲醬汁,味道更加誘人🤪豬頸肉啫通菜煲(馬拉盞)($76)以往食親泰國嘢都會忍唔住食通菜煲,呢度可以揀埋豬頸肉,價錢比起凈通菜唔算貴好多,又幾抵食啵!😋通菜大火猛炒夠鑊氣,味道唔會太鹹,食落惹味之餘亦唔會太口渴😆蟹肉炒粉絲($68)粉絲炒得夠乾身,食落口幾爽彈,口感唔錯,粉絲份量都唔欺人~
泰式肉碎生菜包($88)
串燒沙嗲 ($88)
豬頸肉啫通菜煲(馬拉盞)($76)

蟹肉炒粉絲($68)
粉絲炒得夠乾身,食落口幾爽彈,口感唔錯,粉絲份量都唔欺人~

2022-06-02 54 瀏覽
今日過咗大角咀搵食,食咗呢間都幾抵食嘅泰國菜!佢有套餐,如果套餐啱食更加抵。我哋今晚散叫,都好豐富泰式辣椒膏炒花甲係必食推介!呢個花甲炒得非常惹味,花甲亦都新鮮飽滿,味道唔錯一碟嘅份量都唔少!之後叫咗侍應推介嘅招牌黃咖喱麵包軟殻蟹,上枱已經覺得色香味俱全黃咖喱味道香濃,唔會好辣;軟殼蟹炸得幾香脆,好鍾意食!呢個菜式非常飽肚,烘脆咗嘅厚多士配咖喱汁幾好食最後食咗個蔬菜,感覺健康啲~$58 有大大碟飛天炒通菜,確係抵食!通菜加入左唔少香料,連平時唔鍾意食菜嘅我都食咗半碟呢度仲有好多泰式小食,下次多啲人嚟再試多啲嘢
今日過咗大角咀搵食,食咗呢間都幾抵食嘅泰國菜!

佢有套餐,如果套餐啱食更加抵。我哋今晚散叫,都好豐富

泰式辣椒膏炒花甲係必食推介!

呢個花甲炒得非常惹味,花甲亦都新鮮飽滿,味道唔錯
一碟嘅份量都唔少!

最後食咗個蔬菜,感覺健康啲~

$58 有大大碟飛天炒通菜,確係抵食!

通菜加入左唔少香料,連平時唔鍾意食菜嘅我都食咗半碟

呢度仲有好多泰式小食,下次多啲人嚟再試多啲嘢

2022-06-02
咖喱大肉蟹 $298大推,一定要試。需要提早打電話預定,肉蟹大大隻,蟹肉極鮮,爆膏。咖喱味好正宗,同去泰國食冇分別。焦野烤烏頭 $108同樣大推。用蕉葉加香茅同泰式調味料烤嘅烏頭,香茅味好突出,烏頭大條新鮮。芒果糯米飯,烤大蝦,粉絲蝦煲同樣好食,芒果好甜,糯米飯上面有d金色糯米,正宗。蝦大隻新鮮,多膏,同樣值得一試。印度薄餅可能因為外賣關係,已經唔脆,呢個比較減分,不過唔關本身個食物質素事。總括而言,呢間餐廳值得特登去試,不過平時都好多人,需要提早預定。雖然我係叫外賣,但見到餐廳坐位唔算多,下次會試下堂食。多多支持本土小店💛💛💛
咖喱大肉蟹 $298

焦野烤烏頭 $108

芒果糯米飯,烤大蝦,粉絲蝦煲

咖喱大肉蟹,印度薄餅,粉絲蝦煲,芒果糯米飯,焦葉烤烏頭
2022-05-20
咖喱大肉蟹,印度薄餅,粉絲蝦煲,芒果糯米飯,焦葉烤烏頭
  • 招牌咖喱大肉蟹
2022-05-27 54 瀏覽
今晚要去奧運睇戲,即刻問下朋友仔附近有咩好食😋見到推薦泰嘟嘟,又想食泰國菜☺️就去試下☺️平日夜晚都幾張枱等緊,望入去裝飾勁靚,勁多足球既佈置,後面仲有啲篤篤車位超期待已經門口簡下食咩好,勁多野都想食,最後叫左芒果軟殼蟹米紙卷,泰式明爐烏頭,豬頸肉椰菜苗,仲有椰青!椰青率先送到!大大推薦!超鮮甜椰肉超香,朋友試完即刻叫多個!今日人比較多,店員好有禮物話有機會食物會等多陣。估唔到個芒果軟殼蟹米紙卷咁好食,勁脆,同埋芒果勁甜,平時成日食到啲無味既米紙卷,哩個真係好正☺️椰菜苗真係好耐無食,真係泰國鋪先有,所以次次都會叫☺️最後明爐烏頭,真係勁大條,相信大家睇相都見到,4個人食先岩岩好!成餐飯總括黎講,正我已經諗定下次黎叫咩食啦

今晚要去奧運睇戲,即刻問下朋友仔附近有咩好食😋

今日人比較多,店員好有禮物話有機會食物會等多陣。

椰菜苗真係好耐無食,真係泰國鋪先有,所以次次都會叫☺️

成餐飯總括黎講,正
我已經諗定下次黎叫咩食啦
2022-05-16 113 瀏覽
前排仲未有晚巿堂食時,食左呢間既外賣,推介二人餐✌🏻 好抵食 份量好足! 另外想食魚,所以叫左條烤魚二人餐 💰238鮮蝦炒金邊粉份量好多!一個人絕對食唔哂,配料都無偷工,每啖都夾到有餸,比起大部分餐廳都出色👍🏻豬頸肉啫椰菜苗煲有少少🤏🏻過油,建議另外夾起食,馬拉盞好惹味,係食泰國菜必叫!平時未係泰國餐廳食過椰菜苗,炒得好香,夠爽口!泰式鐵板蠔仔炒蛋滿滿的蠔仔🦪 點埋調味汁,做小食都一流蕉葉烤焗烏頭 💰108因為係烤既關係,外表係黑蚊蚊的😂 但絕對唔影響內涵,外層卜卜脆,帶埋調味配料,內層魚肉嫩滑,唔會乾爭爭👍🏻 唔係好知上面既配料係咩,但幾好食😋-人均消費: 💰195 (已加一)-服務:💛💛💛💛推薦:💛💛💛💛💛-餐廳: 泰嘟嘟地址: 大角咀利得街14號地舖

二人餐 💰238

豬頸肉啫椰菜苗煲

泰式鐵板蠔仔炒蛋
滿滿的蠔仔🦪 點埋調味汁,做小食都一流

蕉葉烤焗烏頭 💰108
人均消費: 💰195 (已加一)

服務:💛💛💛💛
推薦:💛💛💛💛💛

餐廳: 泰嘟嘟
地址: 大角咀利得街14號地舖
外賣自取
2022-05-13 90 瀏覽
呢排好想去泰國旅行 好掛住泰國嘅嘢食今晚行開大角咀 就被呢間既泰國vibes吸引咗環境好有泰國嘅感覺 相當有特色仲有tuktuk車既卡位😍好有度假風情價錢方面都好相宜😍抵食 重點係超大份!!首先嗌咗個香葉肉碎炒飯 $78炒飯好大個 好重料飯都炒得夠乾身 味道有少少辣 有好多配料 食落口感好豐富 好惹味!另外叫咗個鮮蝦炒金邊粉 $78個面幾滑 海鮮份量都唔少,有蝦 魷魚 八爪魚仔⋯⋯而且味道方面食落酸酸甜甜咁 好惹味隔離仲有啲花生碎 撈埋一齊食好match小食方面叫咗個香芒軟殼蟹米紙卷 $78砌得好靚 而且呢個好有特色 軟殼蟹炸得好脆 配埋香甜既芒果一齊食好jeng 米紙卷外皮煙韌幾特別嘢飲方面嗌咗泰式奶茶同埋椰青 泰式奶茶好有泰國風味 唔會好甜 椰青都好fresh 仲有啲果肉可以食😗推薦!飲完唔夠喉仲試埋青檸梳打可以自己倒梳打水落去 青檸好fresh好啱食完泰國野飲😗👍🏻整體 環境服務價錢都好好!😍下次會再嗌多啲人嚟一齊食!
呢排好想去泰國旅行
好掛住泰國嘅嘢食
今晚行開大角咀 就被呢間既泰國vibes吸引咗

環境好有泰國嘅感覺 相當有特色
仲有tuktuk車既卡位😍好有度假風情

價錢方面都好相宜😍抵食 重點係超大份!!

首先嗌咗個香葉肉碎炒飯 $78
炒飯好大個 好重料
飯都炒得夠乾身
味道有少少辣 有好多配料 食落口感好豐富 好惹味!

另外叫咗個鮮蝦炒金邊粉 $78
隔離仲有啲花生碎 撈埋一齊食好match

小食方面叫咗個香芒軟殼蟹米紙卷 $78
幾特別

飲完唔夠喉仲試埋青檸梳打
可以自己倒梳打水落去 青檸好fresh
好啱食完泰國野飲😗👍🏻

整體 環境服務價錢都好好!😍下次會再嗌多啲人嚟一齊食!
2022-05-11 71 瀏覽
大角咀真係多咗好多食店,哩間泰國菜館入到去已經被裝潢吸引住,有特色牆,有泰國國,牆上掛滿球衣,拳褲同拳套等。😆卡位都似成架Tuk Tuk🚜真係好似去咗泰國咁🤩睇吓我地食乜野😋泰式明爐花甲鍋 🌶$108老公唔食烏頭,所以點明爐花甲鍋,花甲隻隻都肥大,又沒有沙👍食到底仲有好多粉絲添😋招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹🌶$168滿滿咖喱汁不過唔算好辣,軟殼蟹都炸到好香脆,個麵包吸哂咖喱汁正呀😋香葱蒜蓉包 $42有6件咁多,非常香脆😋專登叫蒜蓉包點個咖喱汁㗎🤤泰式鐵板蠔仔炒蛋 $88哩個蠔仔算大隻肥厚,不過個炒蛋我覺得過咗火🤭最後要推介係芒果糯米飯🥭$58有驚喜係個熱辣辣嘅糯米飯🤤食到尾仲係熱,芒果又甜,好滿足既甜品🤗大角咀區算係平,價錢好合理,食物有水準,不過提提大家最好book定枱,餐廳唔係好大,我地6:00早到先有walk-in位,但未去到7:00已經滿座喇😆店員都好有禮貌,哩度會再來幫襯👍

睇吓我地食乜野😋

泰式明爐花甲鍋 🌶$108

招牌焗黃咖喱麵包軟殼蟹🌶$168

香葱蒜蓉包 $42
有6件咁多,非常香脆😋專登叫蒜蓉包點個咖喱汁㗎🤤

泰式鐵板蠔仔炒蛋 $88
哩個蠔仔算大隻肥厚,不過個炒蛋我覺得過咗火🤭

最後要推介係芒果糯米飯🥭$58

2022-05-11
  • 泰式明爐花甲鍋
  • 芒果糯米飯
2022-05-11 58 瀏覽
位於大角咀的泰國餐廳,非常抵食又好食😋午飯時間光顧的話,每款套餐都係50-60幾蚊左右!我哋叫咗海南雞飯、泰式海鮮炒金邊粉、香葉辣椒肉碎飯、炒通菜和追加小食蝦餅。整體來講每一樣菜式性價比、味道、賣相都好出色!
2022-05-07 85 瀏覽
離晒譜,比人網上book位。去到佢話知我有book亦見佢本薄抄左我電話,但竟然話一般唔接受預約,亦要當我冇約咁排隊。即係呃啲客去排隊等食。我明你想做多啲生意,但如果你唔接受預約,唔該講清楚,其他人時間都好寶貴。

2022-05-02 1216 瀏覽
今日又試下新嘅泰國餐廳🥳🔖泰式明爐花甲鍋💰108呢個鍋入面有好多大大隻新鮮花甲😌味道非常鮮甜🤤墊底有唔少嘅粉絲,索哂酸酸辣辣嘅湯汁,好好味啊😍💫推薦指數: 9/10​​🔖蟹肉炒粉絲💰68粉絲炒到非常乾身,食落口唔會覺得油淋淋,質感Q彈,而且份量十足😆伴有一絲絲嘅蟹肉,炒蛋碎同三色椒🫑💫推薦指數: 8/10🔖鮮蝦札肉米紙卷💰58米紙卷餡料滿滿,好豐富😋質感煙韌,鮮蝦爽彈,配上生菜、紅蘿蔔絲、札肉同米粉,口感有層次🤓💫推薦指數: 8/10​🔖炭燒豬頸肉💰78豬頸肉係連小火爐一齊上枱,令到豬頸肉可以保持微暖,食落去自然更加好味啦🐽豬頸肉質感爽脆,本身都好夠味,所以唔洗點個醬汁都可以😛💫推薦指數: 7.5/10​🔖椰青💰30個椰青超大個🥥飲落去好清甜,再食埋啲椰子肉,好滿足😙💫推薦指數: 8.5/10​🔖泰式奶茶💰26奶菜充滿住一股特別嘅泰國茶葉香味,口感滑溜,唔錯唔錯😌💫推薦指數: 8/10​
今日又試下新嘅泰國餐廳🥳

💰78
💫推薦指數: 7.5/10​

🔖椰青
💰30
個椰青超大個🥥飲落去好清甜,再食埋啲椰子肉,好滿足😙
💫推薦指數: 8.5/10​

🔖泰式奶茶
💰26
奶菜充滿住一股特別嘅泰國茶葉香味,口感滑溜,唔錯唔錯😌
💫推薦指數: 8/10​
  • 椰青
  • 蟹肉炒粉絲
  • 炭燒豬頸肉
  • 泰式奶茶
2022-04-29 179 瀏覽
鮮蝦炒金邊粉份量都幾大碟,配料豐富,食到原汁原味嘅泰式Phai Tai 風味小食拼盤(小)小食拼盤有四款:蝦餅,串燒,春卷,雞翼。蝦餅炸到外皮酥脆,內裏彈牙,熱辣辣熱到燙口,必食推介👍🏻;春卷外皮香脆,內裏有粉絲同香菇,香口得來又唔會太油膩😋;雞翼粉漿有啲厚,炸得有啲過火,不過裏面都唔會太乾身;串燒燒得幾香,不過同樣都有啲過火,雞肉有啲乾。🥭芒果糯米飯賣相好吸引😍,椰汁味香濃,甜度適中,糯米飯煙煙韌韌,不過略嫌有少少硬;芒果清甜😍

🥭芒果糯米飯