2006-05-10 19 瀏覽
一直以為,在旺角不易找到較高質素、地方寬躺,並且提供免費無粿寬頻服務的二樓cafe,但原來不是呢!朋友隨意在網上找到這一家,既可看書,又可上網的好地方。在Openrice寫評,當然以食為先。當天有下午茶餐供應,點了三色多士和椒鹽雞翼薯條各一客,餐飲要了一杯果汁梳打和一杯橙汁,另加海鮮薄餅和巧克力咖啡。三色多士是三片法包上分別放上三種不同的材料:煙三文魚、吞拿魚和蛋沙律。三件多士的餡料都非常多,堆得高高的。這三款的味道都是可以想像的,但卻吃得出應該是出自專業廚師手的差別(一般樓上cafe都不太注重食物品質,甚至不會聘請專業廚師)。椒鹽雞翼頗大隻,略嫌咸和粉漿稍硬,整體還可。薯條應該是冷藏那種,不特別,但應該以新鮮滾油炸,燙口非常。薄餅很奇怪──我們常吃的薄餅餅底都是麵包的,這兒卻是酥皮的;海鮮粒很小(薄餅本身也不大),也不多,反而青紅椒粒鋪得滿滿。整體不錯,不過名字可能得改一下了。巧克力咖啡調配得不錯,咖啡和巧克力濃香都保留了下來;果汁什飲(忘記了名字)由西柚汁、青檸汁、梳打水等調配而成,西柚汁比重較多,頗酸、味淡,不大討好;橙汁嘛,是「X輝」橙汁而已。然而,最滿意是這兒的環境和服務。這

然而,最滿意是這兒的環境和服務。這兒分室外和室內兩部份,座位數目相約。室外裝潢帶點南亞後園風味,有西式燒烤爐供使用,一大班人辦燒烤派對也不錯。室內大部份為沙發椅,坐多久也無任歡迎。服務也非常貼心,像我們的手提電腦需要電源、燈光不足等,他們都盡力替我們張羅,讓我們留下很好的印象,決定以後再來啊!

(註:他們似乎計算出錯,少收了我們一些,所以沒有參考價。粗略計算,以上消費合共$150-200,當中包括$10會員費及會員免加一收費。)
2006-04-29 15 瀏覽
朋友介紹了很久, 因為忙, 前天才第一次光顧!第一個感覺是攪笑, 因為入錯隔離的餐廳! 後來很不好意思地過回水瓶座!一入去的感覺是很有feel, 燈光和音樂配合得很好, 我坐在白色的一邊, 真的很正.我和朋友叫了一個魚的set dinner和一個羊,不錯! 但另一個牛set dinner, 就真的熟了點.飲品方面真的很正, 我叫了一個叫snow rabbit的cocktail, 朋友叫了snow ball和pinky g, 三杯都很好, 最出色的是snow rabbit, 推介!!服務方面, 技巧雖不十分專業, 但很有心! 很nice, 兩個我想是老細的男仕, 一唱一和地和我們說話, 很好笑!
朋友介紹了很久, 因為忙, 前天才第一次光顧!

!

(非會員)
補寫返先...我係3月去過的...,就以我印象去寫啦~一開始係俾個名吸引而上的~好似幾浪漫~環境~ok,比較暗,都幾有氣氛,裝修唔錯,不過我同我個fd係坐2人坐...d seat比較窄了~坐得冇咁舒服~食物呢...一般啦..個feel夠靜~傾下計唔錯~
補寫返先...我係3月去過的...,就以我印象去寫啦~

一開始係俾個名吸引而上的~好似幾浪漫~

食物呢...一般啦..

個feel夠靜~傾下計唔錯~
(非會員)
之前去過幾次飲野, 三五成群都OK. 今晚有朋友生日, 十多人上去食晚飯, 有D令人失望.1. Waitress不太了解Set Dinner的內容, 例如有冇跟飯或意粉, 不知道有關的選項.2. 飲品太耐出, order四杯Pussy Fruit, 要分四次出.3. 廚房做唔切, 食物佷耐才出, 多人時要等.多人上去宜三思.
之前去過幾次飲野, 三五成群都OK.
今晚有朋友生日, 十多人上去食晚飯, 有D令人失望.
3. 廚房做唔切, 食物佷耐才出, 多人時要等.
多人上去宜三思.
2006-04-06 5 瀏覽
同舊同學食飯, 係MK見呢間野有好評,咪上去一TRY啦, 地點唔係商場上去, 要搭旁邊的大廈lift, 都幾難搵上到出選左係室內坐, 坐係紅色近門口的一邊, 7:30都好似未開行個冷氣, 好熱,叫個女仔開大d, 佢\都好樂意.叫左個set dinner, 係個店長推介, 菠菜煙雞胸卷伴意粉$78, 可以叫一個$24以下的飲品, 都算ok啦. 個cream餐\湯味較淡, 但係入面好多料, 有蝦仔, 薯仔, 粟米咁, 算係咁啦等左好耐先有主菜上枱, cafe來說個賣相都ok啦, 一切落去就知無好啦, 個雞胸勁硬, 菠菜一切就走晒出黎, 好唔得, 食落去個雞胸好硬之餘又好鞋, 味道好淡, 當然無菠菜味啦......個意粉重離譜, 完全係白洽的, 無味無色, 又無汁撈, 叫人點食啊叫飲品啦, 心諗$24以下都應該有好多choice, 點知menu上的飲品大都超過$24, 平均$28一杯, 唔係啊, 你咁質素要$28, 我唔好去星巴克? 都係穩陣d叫杯青蘋果綠茶, 如我所料,淡而無味, 好平淡........ 裝修係上樓cafe來說係比平日的好, service都好(因為佢\食物唔得, 只可用呢

裝修係上樓cafe來說係比平日的好, service都好(因為佢\食物唔得, 只可用呢個來補救) 但係食物完全唔得, 呢鋪又一次令我對本港上樓cafe完全失望.....

2006-03-20 0 瀏覽
尋日睇到雜誌LISA介紹,所以黎試一次.環境唔錯,略為黑左少少,不過坐得幾舒服,係一個可以靜靜坐低傾下計的地方.2人叫左:-羅宋湯:-友人話好多菜,好香番茄味,味道濃郁帶子南瓜蓉湯:-好"南瓜", 好滑凱撒沙律:-冇乜特別,個汁酸左少少肉醬意粉:-意粉質感岩岩好, 醬汁好濃, 我地覺得OK, 但其他朋友可能會覺得太HEAVY炸魚薯條:-真係唔係好明白典解D薯條可以咁長^_^"" 炸魚都好食, 如果有沙律醬配搭仲好飲品:綠茶XXX (唔記得左), 同荔枝乳酸, 一致認為飲品味道較啖,但可接受以上成為200個大洋,都算經濟餐廳有室外茶座,但係屬於吸煙區***記住係馬會隔離的入口入,地下大堂搭LIFT按3字***
尋日睇到雜誌LISA介紹,所以黎試一次.
2人叫左:-
羅宋湯:-友人話好多菜,好香番茄味,味道濃郁
帶子南瓜蓉湯:-好"南瓜", 好滑
凱撒沙律:-冇乜特別,個汁酸左少少
以上成為200個大洋,都算經濟
餐廳有室外茶座,但係屬於吸煙區
2006-03-17 11 瀏覽
前幾日同朋友去食TEA因為成日係網上見到D朋友介紹話好好味,所以咪試下囉坐左出面花園位...因為貪佢可以食煙XD我叫左個肉丸薯條既野..仲有一杯熱白朱古力朋友叫左個煙三文魚意粉杯野飲好快到但野食等左好耐等到杯野都凍埋都仲未到野食之後吹多陣水先到個肉丸幾好味,幾似PIZZA HUT個D咁,茄汁唔會太酸,薯條熱辣辣又脆口,幾好味白朱古力飲落去似奶粉D味...同埋太甜...朋友話個煙三文魚意粉幾好味,係份量太少啫...整體黎講都OK既,不過上菜方面有待改善>.<
前幾日同朋友去食TEA
因為成日係網上見到D朋友介紹話好好味,所以咪試下囉
坐左出面花園位...因為貪佢可以食煙XD

我叫左個肉丸薯條既野..仲有一杯熱白朱古力
朋友叫左個煙三文魚意粉

杯野飲好快到
但野食等左好耐

等到杯野都凍埋都仲未到野食
之後吹多陣水先到

白朱古力飲落去似奶粉D味...同埋太甜...

朋友話個煙三文魚意粉幾好味,係份量太少啫...

整體黎講都OK既,不過上菜方面有待改善>.<
2006-03-08 4 瀏覽
同兩個老死去搵食,現正改路,要行後樓梯上。我地安排坐室外,三個人坐一張六人檯,木櫈非常舒適,完全沒有擠迫的感覺。還在檯上燃點蠟燭,氣氛足夠但光線略不足,睇餐\牌有點困難。我地叫左三個set dinner,我個係燒汁煙三文魚拼飯,三文魚幾入味,還灑了些碎紫菜伴碟,係旺角區屬小數肯花心思。飲品係水瓶咖啡加薄荷,兩者味道平衡沒有咖啡或薄荷味略重的感覺,幾好~~~~~侍應服務態度幾好,只是要舉幾次手才有侍應見到比較失色(可能光線不足所致),有機會再試其他食品。
同兩個老死去搵食,現正改路,要行後樓梯上。
2006-03-08 1 瀏覽
尋晚(禮拜一)去咗試,比想像中多人,有八九成滿。同同區上摟cafe比較,呢間價錢算貴,約$80一個晚餐。環境方面,都幾舒服,有室內同室外揀。雖然上菜略嫌慢,不過我哋唔趕時間,所以冇乜問題。主菜碟頭都算大,男仔都夠食。小食脆炸魷魚圈d麵粉太多、魷魚太細兼冇乜香味,有待改善。總括嚟講都ok,可以一試嘅。
2006-02-22 8 瀏覽
星期六跟朋友往旺角吃晚飯,又不知往那好,突然想起此處,便去啦。首先,環境:十分好氣氛,因我們坐露台位,因有點雨水,有時會冷。其次是好像人手不足,每次都要等一段時間才有人理我們,還有食物也要等很久才有,水瓶咖啡、麥香奶茶都要等,咖啡不太夠濃,麥香奶茶跟一般奶茶沒有分別,湯是暖的,如果熱多少少就更好,我朋友要的是銀雪魚跟意大利麵,但比較油了,我要了鴨胸跟意大利麵,味道一般。最後,男/女衛生間各得一格,比較麻煩。
2006-01-09 5 瀏覽
我只去過一次食Lunch,比起一般餐廳(例如椰xx),Lunch算幾好下,但價錢都略貴少少。可能我成2:00先去食Lunch,成間都冇乜客,我本來要lunch set粟米石斑飯,但係佢話飯賣晒(!),唯有要意粉,但係意粉幾好味,冇話又淡又水汪汪,味道係合格。至於裝修同環境,事實上個感覺同宣傳同佢網頁既相片有少少出入,不得不佩服攝影師同網頁設計,但整體都係企理。
2006-01-09 5 瀏覽
前幾晚去新世紀睇戲,睇完都已經十點幾,o係旺角行呀行呀唔知食mud好,突然諗起有人話過呢度D食物同環境都幾好,但係又唔係好記得間野個位置o係邊,所以就決定上好景搵下。原來間野又的確幾隱蔽。兩個人叫左炸魷魚圈、煙三文魚蟹籽天使麵,芒果雪泡同玫瑰紅茶。先上芒果雪泡,都幾滑,酸酸地咁幾清,不過芒果味就唔係好出。之後上玫瑰紅茶同炸魷魚圈,個侍應竟然唔記得畀醬(點魷魚圈用)同埋spoon(攪勻D糖落紅茶度用)畀我地,要叫佢拎。炸魷魚圈好脆,但係粉漿超厚,D魷魚就超細。最後上煙三文魚蟹籽天使麵,煙三文魚都幾多,唔會好似有D餐廳咁落幾粒切到好碎好碎既煙三文魚就當係,呢樣做得幾好。同埋佢D煙三文魚同一般食開既有D唔同,佢應該唔係煙左好耐,因為都唔係好大陣煙燻味同埋都幾滑。蟹籽係超細粒o個D,而且幾有咬口。天使麵好creamy,D sauce亦幾香幾滑,成個dish都做得好好。不過我就反而覺得佢D裝修好一般,冇大家講到咁有feel咁靚。佢最特別既就係用黎分隔兩邊既牆身畫左D公仔,同埋玻璃既流水景,其他野都睇得出係有少少求其,周圍既裝修都唔太有特色,頭先話就話係牆,其實只係一大塊板,張枱都有D應該係裝修o

不過我就反而覺得佢D裝修好一般,冇大家講到咁有feel咁靚。佢最特別既就係用黎分隔兩邊既牆身畫左D公仔,同埋玻璃既流水景,其他野都睇得出係有少少求其,周圍既裝修都唔太有特色,頭先話就話係牆,其實只係一大塊板,張枱都有D應該係裝修o個陣留低既污跡,雖然我唔知其他枱有冇,不過一張半張有其實都已經令人扣分。至於嘈雜度就同其他位於旺角既cafe差唔多。雖然我覺得裝修麻麻,不過就唔會話好狹窄,D侍應都好有禮貌,而且D食物我都幾滿意,再加上佢係o係旺角既cafe,所以我覺得如果大家去開旺角想搵樓上cafe,呢間都係不錯既選擇。
2006-01-06 7 瀏覽
水瓶座,係我朋友介紹比我的, 已經去過幾次, 可以說睇住佢由無人變旺, 食物由唔穩定變好味! 環境, 我就覺得好好, 起碼旺角難搵到同類o既! 食物, 我覺得大致好味, 一定好過一舨cafe, 睇佢地o既環境, 人手, 食物, 其實而家可以話似餐廳多d, 所以價錢貴d, 我接受! 而且佢地都無收加一. 我就睇有d懷疑下面一個叫路人甲o既食客, 我去過咁多次, d價我都知, 佢食d o野一定唔洗平均一百囉, 有d作o既成份, 同埋我同朋友去幾次, 都食過個海鮮面, 有好幾種海鮮喎, d o野飲更加唔至於難飲...我個人去o既原因, 亦唔係因為d o野食o野飲好好, 不過我覺得幾十元貨, 個環境ok, 食物幾好, ok啦已經! 如果真係要再食好d, 我就會去尖咀去中環去第二區啦...

2006-01-02 5 瀏覽
我去過3,4次水瓶座,其實我覺得好正!好好feel..只係d侍應生好似咩都唔知咁..不過都ok.野食都唔差..白朱古力奶好好飲!!!!係價錢貴左dd..整體都好好!繼續努力呀! 我會去多d架!=)
我去過3,4次水瓶座,
其實我覺得好正!好好feel..
只係d侍應生好似咩都唔知咁..不過都ok.
野食都唔差..白朱古力奶好好飲!!!!
係價錢貴左dd..整體都好好!

繼續努力呀! 我會去多d架!=)
2006-01-01 7 瀏覽
首先多謝留過言的版友光顧這間餐廳這間餐廳剛剛新開張,是我一個朋友的老師開的,只不過開張了三個多月,很多細節還在改進中,大家的留言是讚是彈,對我朋友的餐廳也是很大的支持,謝謝
首先多謝留過言的版友光顧這間餐廳