2006-09-15 13 瀏覽
今晚同幾個朋友去水瓶座食飯傾下計~四個人叫左五樣野,大部分都幾好食!炸雞軟骨拼薯角:幾好食而且份量都OK~墨西哥脆片:呢個有五個汁俾你點,包括sour cream,南瓜醬,蕃茄醬,綠色醬同yogurt~除左個綠色醬係好少少外,我覺得其他都好難食!蘋果雞批:冇乜蘋果味,而且好細個,四個人只分得半隻手掌份量~煙鴨胸pizza:同個雞批一樣size,不過味道幾好,但食唔出有鴨胸...芝士海鮮寬麵:呢個好好食又好多海鮮,正!咁我地食完飯就唸住玩下啦,點知個waiter話每日6~10:00pm係唔淮玩既,因為會嘈住其他人,但係十點後就可以玩喎~唔好玩啦!我去cafe都係想坐下玩下,cafe唔淮玩我不如去餐廳?仲有十點後玩唔係仲嘈咩?真奇怪!而且面上仲有張notice寫住叫你靜D,你估library呀?不過度既waiters全部都好nice,又成日加水同主動幫我地影相~都OK既!

炸雞軟骨拼薯角:幾好食而且份量都OK~
芝士海鮮寬麵:呢個好好食又好多海鮮,正!

2006-09-13 10 瀏覽
某個星期五晚一班朋友到此一試,感覺不錯1) 環境- 我們去了$100最低消費區,很舒服,很寬敞,很多大cushion,很舒服,環看普通區,客人都算多,坐位編排眼見不算太迫,氣氛也很好2) 食品- 去過很多cafe,食品質數大都是"茶餐廳"級,雖然本人並不是甚麼專業食評家,但水瓶座食品至少不是"荼餐廳"級,當晚試了很多不同食品(因為太久,已忘了點了甚麼),款式很特別,食品也很有質數,印象最深刻的是那個"五星"甚麼的食品,就是有五種不同味道的醬以小脆簿餅點著吃,很特別,當晚每人也吃得很飽3) 服務- 看過之前有食客投訴服務員不夠機靈,當晚所見,可能是太年輕吧?雖然不可說"非常醒目",但也不會太差,也算有禮貌,也有很好的笑容4) 價格- 看餐牌上的set dinner,是覺得貴了點,又不算太多選擇,也不算太吸引,故當晚我們便散點,結賬每人約要$110左右,可能人多,可以試好多不同的食品,而且相對食品質量,我認為也可接受5) 衛生- 還可以,最少沒有給我"很髒"的感覺6) 整體- 滿意另外,聽店員說店內的遊戲要過晚上10點才可以玩??如果取消這條規定,我想客人會快樂些
某個星期五晚一班朋友到此一試,感覺不錯

5) 衛生- 還可以,最少沒有給我"很髒"的感覺

6) 整體- 滿意

2006-09-01 2 瀏覽
唔記得邊個禮拜三,初初去到門口,以為只係一間普通野,入左去之後就有少少改觀,再行入d見到d擺設幾有心思,又幾有氣氛,果個小朋友waiter服務得唔錯,其貌不揚,不是有心串佢,但唔知點解覺得佢服務都唔錯。食物款式一般,但飲品甚是別出心裁,係旺角來講,呢間cafe係一個不俗既選擇,傾計更係一個好好既地方^^
2006-08-29 8 瀏覽
Jack:由於我經常會與友人們到食店聚餐傾談,一坐便上三小時,但每次也會為"去那裡"而煩惱,因此便來看看openrice是否有好介紹瀏覽了很多間食店仍遲疑未有決定,在云云食店中,看到你回應客人投訴的留言,實在很impressed,縱然你的cafe在服務上有不足之處,但單憑你那份致力改善服務水平的熱誠,我想我會願意到貴店一試,希望不會令人失望吧
Jack:

2006-08-28 0 瀏覽
Ling, 我是水瓶座的jacky,看過你的食評, 感覺是"亂"!我即時致電詢問同事(因今天我和店長都不在店), 發覺的確是我們同事沒事先說明清楚才會弄出如此誤會! 令你和朋友感到不快,我們很遺憾, 我們每星期一都有例會, 我會在明天的會議, 提出此問題, 希望以後不會再有類似情況出現... 我們最在意的是聲譽,所以再忙我每天也會抽空上openrice看看有否人客的意見... ling,希望你和你的朋友能再給我們一次機會, 多上來一次, 讓我親自serve你們(我的email是cafedeverseau@gmail.com),我是認真的!! 最後讓我再說聲對不起, 希望你會接受我的道歉!Jacky
Ling,

最後讓我再說聲對不起, 希望你會接受我的道歉!

Jacky
2006-08-27 0 瀏覽
今天(27/08/2006, 星期日) 和朋友一行五人到此Cafe 吃晚飯。去到時只見到有$138(4 courses) or $158(5 courses) 既set dinner。Set Din 有一個湯、一個小食、一個main course 同埋一杯餐飲。正當我地打算散叫時,有一位好心既waiter 就同我地講,你地叫兩個sets,其實都飽肚。其實之前我知道有minimum charge (每一杯飲品或食物)當時我地都有一個錯覺,個set 入邊都有兩種食品,係咪咁叫法,就唔洗理個minimum charge 呢?最後埋單時,佢收左我地兩杯凍檸茶既錢( $22 each ) 。2 sets ($138*2) + 1 Salad ($45) + 2 Iced Lemon Tea ($22*2) = $365個時佢先講話個set 當一種食品,我問個waiter:「你言下之意,我lee兩杯檸茶一定要俾錢喇?」Waiter話:「係!」我問佢:「咁我即係仲有兩杯餐飲未叫喇?」Waiter話:「可以咁講!」我話:「咁我要多杯凍檸茶同一杯凍Latte?」因為我朋友有事要先埋單,金額竟變了$371
Waiter話:「係!」
我問佢:「咁我即係仲有兩杯餐飲未叫喇?」
Waiter話:「可以咁講!」
我話:「咁我要多杯凍檸茶同一杯凍Latte?」
因為我朋友有事要先埋單,金額竟變了$371
初時不以為意,之後才解釋餐飲係計最便宜的兩杯,所以張單重計如下:
2 sets ($138*2) + 1 Salad ($45) + 1 Iced Lemon Tea ($22) + i Iced Latte ($28) = $371
咁我就同佢講,如果係咁,你換返杯凍檸茶俾我,點知話已經落左單唔換得。
我咪話你落單個時又唔同我講會計最平個兩杯,而家又要收返我錢。
我地嘈完一輪之後,佢地既解決方法如下:
1. 收返我地$ 365
2. 送兩個甜品俾我地
但最後因為大家誤解而沒有送上兩個甜品,我地就走左。
在這件事之前我都覺得這間Cafe 是值得推介給朋友,聽朋友說亦有不少朋友在推介下去了此Cafe 。
此事之後,我會拒絕再到此Cafe ,亦希望佢地請廉價勞工的同時希望將事情攪清楚,否則只會壞了口碑。
2006-08-27 0 瀏覽
點了大蝦青口天使麵唔錯, 用料足, 天使麵不會太稔素菜餃都唔錯還點了個蒜香牛肉牛肉有點韌但蒜片好香好脆不過d special drink就認真慢慢一味甜聽講以前有set但係而家改餐牌無set點,價錢也好像貴了點因為識人所以免了杯drink的價錢才不太肉痛雖然燈光佈置不錯但其實與之間都幾逼下幸好我當天上去時沒有太多人,
點了大蝦青口天使麵
唔錯, 用料足, 天使麵不會太稔
素菜餃都唔錯
還點了個蒜香牛肉
牛肉有點韌
但蒜片好香好脆

不過d special drink就認真慢慢
一味甜

聽講以前有set
但係而家改餐牌
無set點,價錢也好像貴了點
因為識人
所以免了杯drink的價錢
才不太肉痛

雖然燈光佈置不錯
但其實與之間都幾逼下
幸好我當天上去時
沒有太多人,
2006-08-24 1 瀏覽
竟然冇左d set dinner,要散叫,我地覺得係因為佢地個個時間好full。因為佢同我地講,而家暫時冇。今日係星期三,又唔係weekend,之前黎都有set架,而家又要人地散叫,我覺得唔係好好囉.......
乜都ok,但service真係唔叫好好囉,d人好似太細個,冇乜經驗。但野食真係good,我會再去......但都幾貴.....
2006-08-20 1 瀏覽
向其他website 睇佢地hardsell 佢既食物~結果親身試過都吾錯~~compare 其他cafe~真係高一皮既!!但係由訂台、落order 既service 真係麻麻喇!! 入面d 人好似遊魂甘!!我打去訂台~~可以未留名..未留電話就收線喇!! 之後我打返去..好似冇呢個booking~所以程序好似從新再book 一次甘!! (嘩~我吾打返去到時咪玩死自己~企晒向度啦!!)上到去...話訂左台~check booking o個個好似發夢既甘~問完又問~check 完又check 才有所行動~反應慢得驚人!!因為我地坐出面~~我覺得d 冷氣好吾得呀~~直情係冇呀~~完全覺得熱囉!! 而且隔離台仲勁煲煙~有d 反感!!

2006-07-30 0 瀏覽
環境: 見網上介紹環境又大又靚, 食物又ok, 咪試下law, 網頁介紹話佔地一千呎, 但唔係好覺......早一個星期book了八人枱, 但當天話比唔到, 只offer到六人枱, 基於有兩個男仔, 怕太迫, 要求要返八人枱, 點知去到原來係六人枱+多個二人枱, 令到條走廊好窄, 唔係我地行唔理佢, 但食客和waitress行過就成日撞到我地, 所以唔係咁舒服, 環境要扣分......服務: 有個男仔好cute, 又好耐性, 我地叫到自己都好亂, 佢都仲笑住serve我地, 哈哈......味道: 我地叫左薯蓉焗田螺- 好勁蒜蓉味, 薯蓉吸收晒d汁,好好味煙三文魚意粉- 好creamy, 正白汁魚柳飯- 塊魚好大塊, 都ok焗鴨胸飯- juicy, 好味咖哩雞肉pizza, 海鮮pizza, 夏威夷pizza - 好細個, 批底似酥皮, 都正New York Cheeze Cake, Bule Burry Cheeze Cake, Puff - 好普通, 冇驚喜八個人- $482

味道: 我地叫左
薯蓉焗田螺- 好勁蒜蓉味, 薯蓉吸收晒d汁,好好味
煙三文魚意粉- 好creamy, 正
白汁魚柳飯- 塊魚好大塊, 都ok
焗鴨胸飯- juicy, 好味

八個人- $482
2006-07-17 4 瀏覽
肉醬& 蘑菇芝士厚多士, 兩隻味都好食. 環境都ok.不過坐outdoor就要小心, 有幾會因滴水問題受滋擾. 可能係個脹蓬漏水吧!*有個女waitress又高又瘦又幾鬼靚. 成個model咁.凈睇佢都開心啦...=D
2006-07-04 0 瀏覽
3 July 2006 (Mon) - 晚飯約咗兩個舊同事黎呢度一聚,由於唔知呢度食唔食得煙,所以打咗黎問先,佢有分吸煙同非吸煙,咁就順手訂埋位!去到發現所謂既吸煙區就係出面既平台,好在都有冷氣,不過唔係好涼,亦唔係個個位涼到,又好在尋晚落雨,所以唔太熱!不過講到坐位就一定唔夠非吸煙好坐啦,入面既係sofa櫈,出面既只係木枱木櫈~~我哋三個人分別都叫咗唔同既set dinner 再加一個$28既法式局田螺!三個餐係:銀鱈魚配飯($88),鷄肉白汁意粉($68),鴨胸意粉($78);而嘢飯係一杯咖啡同兩杯叫做Beach Blanket 既Virgin 特飲!set dinner 有一個湯同main course,再包一杯$24既嘢飲,叫其他飲品要比差額,但係我哋都想試下啲特飲!個田螺我哋都覺得好抵,因為有大概九隻,啲薯容都整得唔錯,價錢亦算平,所以好抵食!至於個湯,只係一般貨色,冇評價可言,但係郤跟一件蒜溶包,好美味啊!而main course,每樣嘢入口時都好好味,但係銀鱈魚同白汁鷄肉就越食越漏,到最後都食唔晒!銀鱈魚就可能有好重既牛油味,以致好漏;而白汁鷄肉就成個汁都好漏,鴨胸真既好
3 July 2006 (Mon) - 晚飯

個田螺我哋都覺得好抵,因為有大概九隻,啲薯容都整得唔錯,價錢亦算平,所以好抵食!至於個湯,只係一般貨色,冇評價可言,但係郤跟一件蒜溶包,好美味啊!而main course,每樣嘢入口時都好好味,但係銀鱈魚同白汁鷄肉就越食越漏,到最後都食唔晒!銀鱈魚就可能有好重既牛油味,以致好漏;而白汁鷄肉就成個汁都好漏,鴨胸真既好好味,而且所有食物都幾大碟下,絕對係食得飽人!至於嘢飲,由於我滴口不沾咖啡既,所以唔知友人既凍coffee如何,不過佢就好似話太甜;但係我同另一友友所叫既Beach Blanket 真既好好飲呀,我比十分;入面係有Cranberry juice, grapefruit juice, lime juice 同soda,如果鍾意甜既朋友就未必會喜歡,但好似我咁一向鍾意grapefruit juice 既人可能會鍾意!

至於service,我覺得真係唔錯,我叫佢啲嘢唔好一次過上,要分開咁上,佢真係同我做到,而且個waiter仲幾風趣添!

Overall 所有嘢加埋都幾好,我應該會再去!=P
2006-06-19 12 瀏覽
睇人地D評價話唔錯,今日特登走左去試。以為係家樂對面果D樓上鋪到,原來係係好景。又好似Dasiy咁入錯隔離果間Aqua Bar & Cafe,仲好樣衰咁問Aqua ge waitress點去水瓶座,佢竟然好好人咁教我地。下次實去試下Aqua Bar(睇佢裝修都好靚~^_^)回歸正題,去水瓶座其實要係地下個電梯大堂搭lift的,如果行上商場就會好似我地咁去錯Aqua Bar家啦!不過唔知點解,係上Aqua Bar條樓梯竟然貼左水瓶座ge poster,好令人誤解,原來要穿過Aqua bar先可以過到水瓶座。所以都係係地下坐lift上好D。6點半到,無咩人,除左我地就得一台,所以都幾靜幾舒服。因為第一次去,所以唔知點簡,個waitress都好有耐性咁講解D 特飲俾我地聽,又有笑容,仲好誠實,話果汁真係唔係鮮,只係supermarket買返黎ge果汁先生!!好老實!加分!氣氛好好,好鍾e 佢ge裝修,D牆ge painting好靚!(如圖)好有感覺!order左三個dinner sets,二個什菌寬麵,一個焗鴨胸、三個蟹柳忌廉湯同埋三杯virgins(pinky G, 唔知咩Fizz同埋一
睇人地D評價話唔錯,今日特登走左去試。
以為係家樂對面果D樓上鋪到,原來係係好景。

order左三個dinner sets,二個什菌寬麵,一個焗鴨胸、三個蟹柳忌廉湯同埋三杯virgins(pinky G, 唔知咩Fizz同埋一杯Mixxxx)
什菌寬麵個sauce好creamy,好好味!不過食得多會有D full!
個焗鴨胸就只係soso,個sauce有D太咸!
蟹柳忌廉湯都ok!
不過D野飲就真係唔太突出啦!
Pinky G好普通,完全感覺唔到有strawberry味,真係好一般!
XXXXX fizz就係類似柑桔水ge感覺,無咩出奇!
Mixxxx就係個mint flavor ge特飲,可能我自己鍾e mint啦!覺得唔錯!連杯邊ge salt飲會有一種好特別ge味道!不過唔係人人可以接受到啦~~我個fd就飲到la晒口面!不過都係淡左D囉~~mint都唔出!

但有樣野就唔係太好啦,order個set dinner之後,D野就係咁上,都未開始飲湯個maint course就上啦!好似要食得好急咁,驚個main course會變凍,無咁好味啦~杯野飲又驚會融左~~所以食得好急咁囉~~
但個waitress都好好態度,同佢反映之後都話會改進,仲叫我地下次可以order時叫杯野飲遲D先上。服務算係咁啦~~

total黎講,價錢都ok合理,但都有調整空間。
D特飲就真係唔太得啦~~又唔係話平,淡到有D齋飲soda  ge感覺!
2006-06-17 5 瀏覽
i Went there with my friends last time. Food is good. Environment is good, it's kinda garden feel at outside. Also there are '' 水煙'' Service. 68hkd for one. You can smoke and share like 40 mins. Also, they got a very responable waiter.