2021-05-22 44 瀏覽
🐾 段純貞牛肉麵 (將軍澳) 🐾麻辣嫩五花牛肉麵✔️蒜香手撕雞拌面✔️鹽酥雞✔️珍珠奶茶✔️荔枝乳酸飲料✔️-麻辣嫩五花牛肉麵:麻辣唔算好重,就算唔食得辣都可以一試🥰今次叫左佢地個手工麵,手工麵比較厚同長,入面有小小煙韌feel,不過一碗真係好大,我都差啲食唔晒😂-蒜香手撕雞拌面:宜個就揀左普通細麵,碗入面有好多豆、花生等等 雞絲份量都有好多 重有一隻滷水蛋🥰重要係溏心 超正-鹽酥雞:好好食!超推介,我估係即叫即炸😂因為一上枱係熱到食唔到咁濟,入面勁多肉汁,重要夠雞勁嫩,超級好食!-珍珠奶茶:唔會太甜,珍珠夠Q彈,茶底味比較重😌-荔枝乳酸飲料:酸酸甜甜咁幾解渴🥰咁熱嘅天氣飲就啱曬—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:7/10環境:7/10服務:8/10人均消費:$100———————————————▪店舖名稱: 段純貞牛肉麵 (將軍澳)▪店舖地址:🔸 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地庫B03號舖
🐾 段純貞牛肉麵 (將軍澳) 🐾
麻辣嫩五花牛肉麵:
蒜香手撕雞拌面:
鹽酥雞:
珍珠奶茶:
唔會太甜,珍珠夠Q彈,茶底味比較重😌
荔枝乳酸飲料:
酸酸甜甜咁幾解渴🥰咁熱嘅天氣飲就啱曬

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:7/10
環境:7/10
服務:8/10
人均消費:$100
———————————————
▪店舖名稱: 段純貞牛肉麵 (將軍澳)
▪店舖地址:
2021-05-20 34 瀏覽
去Donki買野前,決定來段純貞牛肉麵食台灣面。六點到,幸好有位。環境舒適座位寬敞。同朋友點左兩樣主食和一樣小食。青花椒香手撕雞乾拌麵(含花生) 粒粒花生,配搭青花椒,令雞肉很香嫩,增添左口感。原味牛肉麵選左手工面選左手打面, 一片片,比較有口感,牛肉大大塊,牛肉味香濃,配合煲左好耐既湯食更滋味。小食 新鮮豚肉鍋貼 (5pc) 有驚喜的鍋貼,少台灣店整得好食,皮薄餡足,最重要係食到鮮味。香芋珍珠奶茶,荔枝乳酸飲料飲品味道不錯,香芋和荔枝味都夠味。欣賞餐廳用紙飲筒,夠環保。
去Donki買野前,決定來段純貞牛肉麵食台灣面。
六點到,幸好有位。環境舒適座位寬敞。
同朋友點左兩樣主食和一樣小食。

青花椒香手撕雞乾拌麵(含花生)
粒粒花生,配搭青花椒,令雞肉很香嫩,增添左口感。

原味牛肉麵選左手工面
更滋味。

小食
新鮮豚肉鍋貼 (5pc)

香芋珍珠奶茶,荔枝乳酸飲料

佢台灣咁出名一直都好想去食💗最近原來將軍澳海濱公園附近都開咗分店,去開嗰頭,即刻去吃吃🥳位置就係喺Donki下面,好容易搵。裏面木系裝修好舒服,坐卡位好闊落👍🏼◾️麻辣嫩五花牛肉麵 $84好鍾意個湯頭💗非常濃郁,微辣麻香有層次,而輕涮過嘅牛五花肉味濃。落單嗰時可以揀手工麵/細麵。我揀咗粗手工麵,D手工麵好掛汁,入口彈牙又充滿嚼勁,口感一流👍🏼◾️青花椒香手撕雞乾拌麵 $78有青花椒丶高湯來拌麵👍🏼微微麻辣挺香口,拌以嫩滑嘅手撕雞,好有台式風味。◾️紅油抄手 $48餃子上面淋上咗微辣微麻嘅紅油,仲有芽菜同花生粒,食落去好有口感,唔會太辣。而餃皮好薄身💗豬肉餡惹味多汁,好滋味!◾️台式飲品🧋$28 點咗好經典嘅「香芋珍珠奶茶」同埋「胚芽珍珠奶茶」,份量都好大杯,唔算好甜,台式珍茶襯台式牛肉麵就啱晒👍🏼

◾️麻辣嫩五花牛肉麵 $84

◾️青花椒香手撕雞乾拌麵 $78

◾️紅油抄手 $48

◾️台式飲品🧋$28

2021-05-20 41 瀏覽
將南新開左段純貞,仲要喺Donki樓下,實在太方便啦!嫩五花牛肉面($84):面底可揀幼面或手工面,手工面其實唔錯,但因為個湯底好正,香濃又甜,下次會揀幼面,應該會索湯啲😋食完一啲都唔口渴❣️蒜香手撕雞乾拌面($78): 好岩夏天食嘅item...微辣帶酸好清新鹽酥雞真係強烈推介,外脆肉嫩加上調味粉十分惹味,而且唔貴,只係$48飲品叫左香芋珍珠同杯芽珍奶,同朋友都覺得2者都唔會死甜,珍珠軟硬適中🤩埋單加埋一先$293,地方寬敞舒適,職員服務都唔錯,係友聚好地方!去唔到台灣,黎段純貞食下個牛肉面都可以稍稍填補下對牛肉面嘅思念❤️
將南新開左段純貞,仲要喺Donki樓下,實在太方便啦!

2021-05-13
  • 牛肉面
  • 鹽酥雞
2021-05-17 524 瀏覽
《台灣過江龍牛肉麵》想念台灣,好想快啲有得飛✈️,未有得飛唯有食住台灣過江龍既牛肉麵。————————————————————————#青花椒香手撕雞乾伴麵 💰78細心講明有花生🥜唔食記得走。麵底有手工麵同細麵揀。伴麵幼身啲,更吸汁。加咗青花椒令整體有微微辣既感覺。雞絲份量都幾多,每碗仲配有一隻滷水蛋。#蒜香手撕雞乾伴麵 💰78 好中意蒜味當然要試下!手工麵係粗身啲同厚啲,幾特別第一次呢款麵,麵條做到好長。#雞湯抄手 💰48令人諗起雲吞麵😲總共有6粒雲吞。#珍珠奶茶🧋&香芋珍珠奶茶🧋(各$28)個人口味中意珍珠淋身啲。🙃————————————————————————#台灣菜 #台灣美食 #牛肉麵 #段純貞 #鹵水拼盤 #將軍澳 #將軍澳美食 #新餐廳 #相機食先 #手機食先 #吃貨 #美食#yummyfood #hkfood #hkig #hkfoodie #foodie #delicious #hkgirl #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodiehk #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfood#instagram #hkeat
《台灣過江龍牛肉麵》
————————————————————————
#青花椒香手撕雞乾伴麵 💰78

#蒜香手撕雞乾伴麵 💰78

#雞湯抄手 💰48
令人諗起雲吞麵😲總共有6粒雲吞。

#珍珠奶茶🧋&香芋珍珠奶茶🧋(各$28)
個人口味中意珍珠淋身啲。🙃
————————————————————————
#yummyfood #hkfood #hkig #hkfoodie #foodie #delicious #hkgirl #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodiehk #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfood#instagram #hkeats #lovefood
午餐
2021-05-17 105 瀏覽
台灣人氣過江龍牛肉麵嚟到香港之後,分店越開越多,今次去咗新開嘅將軍澳分店拜會下🤩✅ 推薦: 原味牛肉麵 (手工麵) 牛肉採用咗一隻牛只有五碗份量嘅牛鍵心肉,如此珍貴嘅牛肉,肉質軟腍又冇筋位,既厚又淋身,果然冇令人失望😍湯底以牛大骨同埋23種藥材經過慢火細燉8小時熬煮而成,牛味香濃,精華湯底當然要配上掛湯力十足嘅手工麵條😋 粗長、厚薄不均嘅特點令手工麵更掛湯,以致完全吸收咗湯底嘅精華,非常入味!麵條有2️⃣款選擇,可以揀手工麵或者細麵,我希望試曬兩款麵底,所以乾拌麵就配搭細麵🤩 果然冇揀錯!細麵麵條幼身,較容易撈起碗底嘅醬汁🍜麵底被豐富嘅配料包括半熟溏心蛋、香蒜、花生粒、葱花完全覆蓋,再配上一小碟酸菜,中和油膩感,口感豐富且恰到好處👍🏻皮薄餡足,每粒抄手都包住一隻爽口蝦仁,微辣,小小刺激得嚟夠曬惹味,食小辣嘅朋友可以挑戰一下💪🏻平時飲珍珠奶茶多數會嗌半糖,因為好多手搖店都沖到好似飲緊糖水咁🤭 不過呢度甜度啱啱好,正常糖都唔會過甜,全因茶底濃度十足,一入口已經覺得茶底比起市面上嘅香濃,可以話係我飲過最濃嘅茶底,一試難忘😱整體嚟講,過江龍果然名不虛傳,係一間有質素保證嘅過江龍台式餐廳😙

✅ 推薦: 原味牛肉麵 (手工麵)

原味牛肉麵 (手工麵)

蒜香手撕雞乾拌麵  (細麵)

紅油抄手

珍珠奶茶

2021-05-14
$146.5 (午餐)
慶祝紀念
生日
原味牛肉麵 (手工麵)
蒜香手撕雞乾拌麵  (細麵)
紅油抄手
珍珠奶茶
2021-05-14 139 瀏覽
見到呢間野成日都係donki下面大排長龍,今日終於抽倒時間嚟試吓,7:00到排咗都差唔多廿幾分鐘,建議可以食6:00 。呢度最出名食牛肉麵咁梗係要試吓佢哋嘅牛肉麵啦。我哋就揀咗麻辣嫩五花牛肉麵,呢度比較特別嘅係可以有兩隻面俾你揀,幼面或者手打手工粗面。辣度唔會太過辣,反而將牛肉嘅鮮味提升咗出嚟,另外由於揀咗幼面,都比較掛湯,一啖面一啖湯,一流個湯底唔會太味精。另外五花肉我都幾欣賞,比較嫩,好似食緊薄嘅牛肉片,但係又好重牛肉味。另外朋友就叫左,原味牛肉麵,佢就揀咗手打粗麵,我偷食左一啖,粗面比較有咬口,同埋條條都幾大條,好飽😂 我個人鍾意幼面多啲,不過粗麵都幾特別可以一試。仲叫左個小食,新鮮豚肉鍋貼 ,呢個都幾出色,皮薄ham靚,外皮煎得好脆總括嚟講呢間台灣過江龍,係台灣好多分店㗎,都幾值得一試,分量大性價比OK,裝修又幾靚,過下台灣癮。

2021-05-13 58 瀏覽
我最鍾意食台灣牛肉麵,見將軍澳新開左段純貞,襯下午茶無咩人,一條友去試吓先🤪今次叫咗燉蕃茄鍵心牛肉麵,個蕃茄牛肉湯底唔錯,試得到唔係個d罐頭蕃茄湯汁,同埋個湯底應該無乜味精,起碼我成碗湯飲晒都唔會太口渴,抵讚👍🏻👍🏻配料來講,牛肉幾淋幾好味,不過我最鍾意都係個蕃茄,好甜好多汁好入味,正😌😌不過敗筆之處係我竟然叫左手工麫🤨,其實個麫質都ok,不過手工麫好大塊,有啲難咬,我仲食到d汁彈左落恤衫到🥲下次再食要叫番普通麫先😒整體來講,碗麵幾好食😋,不過我自己覺得$84都幾貴😂

整體來講,碗麵幾好食😋,不過我自己覺得$84都幾貴😂
燉蕃茄鍵心牛肉麵
燉蕃茄鍵心牛肉麵
2021-05-13 87 瀏覽
“麻辣嫩五花牛肉麵”($84)“青花椒香手撕雞乾拌麵”($78)“鹽酥雞”($48)“香芋珍珠奶茶”($28)“荔枝乳酸飲料”($28)嚟自台灣嘅段純貞喺香港開咗第3間分店啦😍終於可以唔駛排長龍就食到🥰叫咗1個湯麵1個拌麵再加多份小食試吓😛而呢道嘅麵都可以揀闊身嘅手工麵/細麵☺首先係麻辣嫩五花牛肉麵🌶🐮呢碗揀咗手工麵😆湯頭果然夠香夠辣好惹味😍手工麵滑嘟嘟😚估唔到都幾掛湯☺牛五花大大片超嫩😋另一碗叫咗青花椒香手撕雞乾拌麵🐔個人覺得細麵就襯拌麵多啲😆拌麵條條分明,唔會一patpat咁😋手撕雞份量夠多,雞油味好香☺加上花椒,花生碎🥜食落少少麻又有口感~溏心蛋個黃仲有啲流心架😍去親台灣餐廳都忍唔住要叫返份鹽酥雞食🤩呢道嘅鹽酥雞一件size都幾大😍粉漿超薄,食落入面仲好嫩滑🤤最正係有埋炸九層塔做拌碟😍飲品要咗香芋珍珠奶茶同荔枝乳酸飲料🧋香芋奶茶唔會太甜,珍珠都qq好咬😋荔枝乳酸飲料飲落幾清甜☺仲有2大粒荔枝可以食吓😆唔錯😝
“鹽酥雞”($48)
“香芋珍珠奶茶”($28)
“荔枝乳酸飲料”($28)

嚟自台灣嘅段純貞喺香港開咗第3間分店啦😍

手工麵滑嘟嘟😚估唔到都幾掛湯☺
牛五花大大片超嫩😋

另一碗叫咗青花椒香手撕雞乾拌麵🐔
個人覺得細麵就襯拌麵多啲😆
拌麵條條分明,唔會一patpat咁😋
手撕雞份量夠多,雞油味好香☺
加上花椒,花生碎🥜食落少少麻又有口感~
溏心蛋個黃仲有啲流心架😍

去親台灣餐廳都忍唔住要叫返份鹽酥雞食🤩
呢道嘅鹽酥雞一件size都幾大😍
粉漿超薄,食落入面仲好嫩滑🤤
最正係有埋炸九層塔做拌碟😍

飲品要咗香芋珍珠奶茶同荔枝乳酸飲料🧋
香芋奶茶唔會太甜,珍珠都qq好咬😋
荔枝乳酸飲料飲落幾清甜☺
仲有2大粒荔枝可以食吓😆唔錯😝
2021-05-13 51 瀏覽
今天非常感恩,又去到曾經一段養育我的集團。咖啡大哥的集團,根據維基百科,這店是專門引入到香港的,一定要試吓。睇開我食評嘅都知道,我都會講吓交通先,嘩揸車來原來係非常之方便,直入停車場,推開兩隻門就係,中間仲有啲電器睇吓。商場成個設計都好細心。講番正經,原味牛肉麵,湯底特別。試吓你就知唔係一般嘅湯底,果幾件展肉真係靚到不得之了。可以一試!蒜香手撕涼拌麵、冇得輸試吓就知道!兩杯飲品一杯胚芽珍珠奶茶、一杯係荔枝乳酪雞湯抽手絕對係水準之作!如果我介紹錯你可以搵返我😂😂😂絕對係大眾化嘅價錢,味道水準還偏高呢!臨走我忍唔住手仲要打包左啲,堅好食!五月份屬於有驚喜嘅餐廳!

蒜香手撕涼拌麵、冇得輸試吓就知道!

兩杯飲品一杯胚芽珍珠奶茶、一杯係荔枝乳酪

雞湯抽手絕對係水準之作!如果我介紹錯你可以搵返我😂😂😂

絕對係大眾化嘅價錢,味道水準還偏高呢!

臨走我忍唔住手仲要打包左啲,堅好食!

五月份屬於有驚喜嘅餐廳!

• 雞湯抽手
2021-05-12 74 瀏覽
台灣過江龍越黎越多,真係好食有水準嘅無幾間,知道段純貞黎左香港一段時間,咁啱將軍澳開左新分店,當然要搵朋友陪我黎食啦。餐牌選擇幾多,主要以麵為主,有手工麵同細麵,喜歡麵有韌勁嘅我地,當然選擇手工麵。麻辣嫩五花牛肉麵 $84嫩五花真係好嫩,仲見到佢pink pink地,鍾意食熟啲嘅可以浸多陣湯,好似我咁鍾意牛肉嫩口嘅,當然直接食啦😋抵讚係食得出牛肉來貨靚,嫩滑得黎好重牛味👍🏻蒜香手撕雞乾拌麵(含花生) $78同樣選擇手工麵,由於拌麵無熱湯,師傅煮得啱啱好,食落有啲咬口。雖然話乾拌麵,但其實個低係有汁,應該係紅燒湯底個汁,撈埋食好好食🥰鹽酥雞 $48都係好嫩滑,但味道不過不失。香芋珍珠鮮奶 $28 & 胚芽珍珠鮮奶 $28胚芽珍珠鮮奶嘅茶膽做得唔錯,一飲就飲到濃郁茶香,可惜冰有啲多,如果黎叫記得少冰!香芋珍珠鮮奶就唔太推薦,香芋係香芋精,唔太接受香芋精朋友千萬不要選擇。

麻辣嫩五花牛肉麵 $84

蒜香手撕雞乾拌麵(含花生) $78

鹽酥雞 $48
都係好嫩滑,但味道不過不失。

香芋珍珠鮮奶 $28 & 胚芽珍珠鮮奶 $28

• 香蒜手撕雞乾拌麵
2021-05-12 672 瀏覽
隨着將軍澳發展成熟,將軍澳南都到多咗好多新餐廳,近日更有最新進駐的台灣段純貞牛肉麵,聽聞是台灣新竹市、被視為當地最具人氣的牛肉麵!新店主打木系古風裝潢,環境舒適優雅。餐廳提供一系列不同的麵食,麵底分別有手工麵和細麵選擇。麻辣嫩五花牛肉麵 $84牛肉份量唔少,牛味濃郁嫩滑。麵底選擇了手工麵,麵條比較粗身,麵團有韌性,滑溜。段純貞的牛肉湯用牛大骨熬幾小時熬製而成,牛味香濃,配合麻辣確是惹味。蒜香手撕雞乾拌麵 $78手撕雞肉質鮮嫩,帶有配料味道的香蔥和蒜蓉很入味。麵底選擇了細麵,氣孔較多,可以吸入更多醬料香氣。另外更配有花生粒,讓你的爽彈麵條上增添咬口。蛋黃需不算是流心,但頗有蛋香 。鹽酥雞 $48鹽酥雞炸得不錯,皮脆肉嫩,調味鹹香得宜,炸粉夠薄。香芋珍珠奶茶$28食得台灣嘢又點少得珍珠奶茶,香芋味道濃郁,珍珠煙韌,味道不錯。荔枝乳酸飲料 $28味道酸酸甜甜,夏天飲好涼快!令剛才吃過的麻辣牛肉麵減輕辣感。

麻辣嫩五花牛肉麵 $84

蒜香手撕雞乾拌麵 $78

另外更配有花生粒,讓你的爽彈麵條上增添咬口。
蛋黃需不算是流心,但頗有蛋香 。

鹽酥雞 $48

鹽酥雞炸得不錯,皮脆肉嫩,調味鹹香得宜,炸粉夠薄。

香芋珍珠奶茶$28

荔枝乳酸飲料 $28

• 麻辣嫩五花牛肉麵
  • 手撕雞乾拌麵
2021-05-11 99 瀏覽
朋友住喺將軍澳,呢日同佢去左附近商場新開既餐廳食台灣牛肉麵。餐廳既環境唔錯。佢用QR code落單,好方便。我地點左原味牛肉麵,係正宗既台灣牛肉麵啊!麵底可以揀手工麵或者幼麵,今次就揀左手工麵。湯底好香濃,配埋煮得又腍又入味既牛肉,正!另外仲點左蒜香手斯雞乾拌麵,個醬汁整得幾好,入面仲有我至愛既溏心蛋,正!最後點左雞湯抄手,平時紅油抄手就食得多,雞湯抄手另有一番風味,清清地,抄手入面落左蝦,好有鮮味!
餐廳既環境唔錯。
佢用QR code落單,好方便。

2021-05-09 80 瀏覽
將軍澳海濱有台灣牛肉麵食, 位置喺donki樓下, 行完街就食嘢十分方便。睇返介紹原來呢間舖頭大有來頭, 係一位四川人移居台灣開創嘅台灣牛肉麵, 所以面同湯底嘅味道係集四川同台灣之大成。原味牛肉麵,$84。 呢度可以選擇手工麵或者幼麵, 手工面會更接近山東刀削麵嘅款式, 但係估唔到同台灣牛肉麵嘅紅燒湯底都非常合襯。 除咗比起幼麵更加煙韌 同有咬口之外, 每一啖都食到好濃嘅牛肉湯味。鹽酥雞,$48。 呢個係經典嘅台式鹽酥雞, 酥脆的外皮同埋嫩滑嘅肉, 係永恆經典嘅配搭。胚芽珍珠奶茶,$28。 甜到非常適中, 除咗珍珠淋身啲之外 ,對比外面珍珠奶茶專門店絕對可以爭一日之長短

原味牛肉麵

鹽酥雞

胚芽珍珠奶茶

2021-05-06
5 分鐘 (堂食)
原味牛肉麵
鹽酥雞
胚芽珍珠奶茶
2021-05-08 100 瀏覽
將軍澳新開咗好多餐廳,不過就以cafe居多,知道呢間來自台灣嘅人氣牛肉麵新開左喺將軍澳,作為將軍澳人近近地去試吓先!.嫩五花牛肉麵 $84一般台灣牛肉麵入面嘅牛肉都係牛腱牛筋牛肚之類,見到menu有嫩五花,覺得幾特別所以試吓,麵可以揀手工麵或幼麵,我就揀咗手工麵。嫩五花比火鍋嗰種薄薄牛肉片略厚些少,牛肉份量唔少,肉質軟嫩牛肉味重。紅燒湯底濃郁帶藥材香味,但又唔會蓋過牛湯嘅味道,加埋微甜嘅酸菜,更加提升湯底嘅味道。手工麵一夾起好有驚喜,比一般嘅手工麵更闊及厚身,質感煙韌彈牙,因為係手工麵,所以厚薄不一,食落口感更加豐富,而且十分掛汁,見到啲麵索左牛肉湯汁,變晒啡色就知非常入味啦。.蒜香手撕雞乾伴麵 $78上枱時微暖,我覺得好食過一般涼伴嗰種。雞絲一樣咁軟嫩,份量亦唔少,加上花生碎,增加口感。蒜味唔會太重,帶少少麻醬嘅味道。手工麵一樣索晒啲蒜香汁,十分惹味開胃。溏心蛋都唔錯,入味又唔會過熟。.鹽酥雞 $48鹽酥雞係新鮮炸起,熱辣辣外脆內軟,配埋炸九層塔,很有台灣嘅感覺。.凍珍珠奶茶 $28凍胚芽珍珠奶茶 $28呢兩杯係泡沫奶茶,茶味奶味適中,珍珠有咬口,ok唔錯。.總括而言:餐廳以木系古風
嫩五花牛肉麵 $84

蒜香手撕雞乾伴麵 $78

凍珍珠奶茶 $28
凍胚芽珍珠奶茶 $28
呢兩杯係泡沫奶茶,茶味奶味適中,珍珠有咬口,ok唔錯。

總括而言:餐廳以木系古風設計為主,環境舒服。覺得食物嘅選材都幾高質素,味道正宗,價錢亦算合理。無得去台灣旅行,喺香港食到都好開心。