2021-06-06 129 瀏覽
𝙖 𝙧𝙚𝙡𝙖𝙩𝙞𝙫𝙚𝙡𝙮 𝙣𝙚𝙬 𝙩𝙖𝙞𝙬𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙣𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚𝙨 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙝𝙖𝙨 𝙤𝙥𝙚𝙣𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙏𝙆𝙊 𝙨𝙚𝙖𝙨𝙞𝙙𝙚 𝙖𝙧𝙚𝙖. 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙖𝙣𝙙𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙩𝙝𝙞𝙘𝙠 𝙣𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙘𝙝𝙚𝙬𝙮, 𝙨𝙤𝙪𝙥 𝙗𝙖𝙨𝙚 𝙞𝙨 𝙣𝙞𝙘𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙙𝙞𝙨𝙩𝙞𝙣𝙘𝙩𝙞𝙫𝙚 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧. 𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝𝙡𝙮 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙞𝙨 𝙨𝙤 𝙘𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮, 𝙡𝙤𝙫𝙚 𝙝𝙤𝙬 𝙩𝙝𝙚𝙮 𝙜𝙖𝙧𝙣𝙞𝙨𝙝 𝙞𝙩 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙙𝙚𝙚𝙥 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙗𝙖𝙨𝙞𝙡 𝙡𝙚𝙖𝙫𝙚𝙨! 𝙩𝙝𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙩𝙝𝙚𝙮 𝙢𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙣𝙤𝙩 𝙝𝙖𝙫𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙚𝙨𝙩 𝙗𝙤𝙗𝙖, 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙢𝙞𝙡𝙠 𝙩𝙚𝙖 𝙞𝙨 𝙨𝙤 𝙨𝙩𝙧𝙤𝙣𝙜 𝙖𝙣𝙙 𝙛𝙧𝙖𝙜𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙞𝙨 𝙖𝙗𝙨𝙤𝙡𝙪𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙢𝙮-𝙘𝙪𝙥-𝙤𝙛-𝙩𝙚𝙖!😝.果然係攞獎牛肉麵,手工粗麵好煙韌,湯底藥材味香濃,五花牛肉超鬆化索哂牛肉湯底啲味;拌麵仲好食過湯麵,勁香辣超惹味,撈埋海量手撕雞肉同花生粒勁豐富,落少少醋吊味酸酸辣辣咁好開胃,最出色係附送既酸菜,爽脆入味!小食方面鹽
果然係攞獎牛肉麵,手工粗麵好煙韌,湯底藥材味香濃,五花牛肉超鬆化索哂牛肉湯底啲味;拌麵仲好食過湯麵,勁香辣超惹味,撈埋海量手撕雞肉同花生粒勁豐富,落少少醋吊味酸酸辣辣咁好開胃,最出色係附送既酸菜,爽脆入味!小食方面鹽酥雞不嬲都係穩陣之選,啖啖肉好juicy,超香五香味~ 珍珠奶茶都幾有驚喜,茶底濃,鍾意飲茶餐廳港式奶茶嘅一定要試!
珍珠奶茶
嚟自台灣新竹嘅牛肉麵店最近喺香港連續開咗幾間分店,一於去試吓佢!⁣🤔⁣原味牛肉麵($84) [好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣要試出一間牛肉麵嘅真章,就當然要嗌下最原味嘅牛肉麵啦。🇹🇼 呢度有兩款面揀,一款係手工麵,另一款就係幼麵。🤓 手工麵呢就有啲似刀削面,但係更加闊。😮 煙煙靭靭咁,真係幾有咬勁。😬 而且湯底亦係冇得頂,鮮甜嘅牛肉濃湯,配上入口即溶嘅牛肉。🤤 而且可以隨心加入酸菜,真係好正。⁣😝⁣⁣⁣⁣麻辣嫩五花牛肉麵($84) [好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣至於呢一個麻辣嫩五花牛肉麵就嗌咗要幼面。😉 食起嚟面條更加多掛汁。💦 而且麻辣味拿捏得好好,麻麻辣辣咁,同時亦都唔會掩蓋咗牛肉嘅鮮甜味。🤗 再加上嫩滑嘅牛五花,真係值得一試。⁣👍🏻⁣⁣⁣新鮮豚肉鍋貼($48) [好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣除咗牛肉麵之外,依度亦都有好多小食。👀 呢一個新鮮豚肉鍋貼,豬肉餡十分之充足,採用新鮮豬肉,味道濃沃,仲有豐富肉汁。🤩 外皮煎得酥脆又唔油膩,外脆內軟,咬落去爆汁,冇得頂。⁣👏🏻⁣⁣

麻辣嫩五花牛肉麵

酥脆又唔油膩,外脆內軟,咬落去爆汁,冇得頂。⁣👏🏻
新鮮豚肉鍋貼

珍珠奶茶($28) [好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
食台灣嘢,點可以唔嗌返杯珍珠奶茶呢。😝 呢杯珍珠奶茶有好多珍珠,確保每一啖奶茶麵都吸到唔少嘅珍珠。😙 珍珠QQ彈彈,濃沃嘅奶茶有奶味同埋茶香完美結合,係一般非常合格嘅珍珠奶茶。⁣✅
珍珠奶茶

荔枝乳酸飲料($28) [好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
如果想飲fresh啲嘅嘢飲嘅話,非常推薦呢個荔枝乳酸飲料。😇 入面竟然落咗好多真嘅荔枝果肉。😮 除咗飲到酸酸甜甜嘅乳酸之外,一啖咬落去仲有新鮮嘅荔枝汁,由果肉入面咇出嚟。😽 一啲都唔馬虎。⁣🙌🏻
新鮮豚肉鍋貼
珍珠奶茶
試新店,冇期望。牛肉湯幾好,夠濃郁。麵都唔錯,有趙口。珍珠奶茶,啲珍珠可以,奶茶淡,寫明要求濃茶都係淡。好似正常花班茶舍一杯開咗三杯咁淡。唔會encore任何飲品,冇希望。$80幾碗麵可以接受。自己電子落單,應該免加一啦。牛肉,牛筋質感同春水差唔多,但冇春水堂嘅香料味。麻辣蒜味有特色,幾惹味。番茄肉湯都OK,但冇乜驚喜。碗唔大但份量還可以,夠食。服務態度OK,唔算好好,不過不失。食完都幾頸渴,應該有味精。
試新店,冇期望。

$80幾碗麵可以接受。自己電子落單,應該免加一啦。

服務態度OK,唔算好好,不過不失。

食完都幾頸渴,應該有味精。
番茄半筋半肉細麵
2021-06-05
番茄半筋半肉細麵
2021-06-03 42 瀏覽
之前到有留意到依到黎緊會開段純貞,今日終於黎到一試歺廳環境寬敞舒服依到所有麵食都可以挑選配搭刀切手工麵或細麵,而且會附上一碟酸菜酸菜外表肥厚,口感爽口,酸味帶微甜我同朋友總共叫左2碗麵加個小食,各自一杯飲品香芋珍珠奶茶同胚芽珍珠奶茶珍珠咬口煙un, 不錯原味牛肉麵(手工麵)麵條質感好煙韌有咬口牛肉份量到多,好足料,牛肉質感軟腍,而且十分入味,湯底都特別濃郁,有藥材味,再搭配酸菜一齊食好正食落油而不膩嫩滑手工麵都幾掛汁麻辣嫩五花牛肉麵依個簡左細麵,麵質爽滑且掛汁,少少麻辣而牛肉係用五花牛肉既位置,切到適當既厚度.食落好嫩滑。小食叫左紅油抄手,加左吾少辣味香料,味道唔差。
之前到有留意到依到黎緊會開段純貞,今日終於黎到一試
歺廳環境寬敞舒服

酸菜外表肥厚,口感爽口,酸味帶微甜

珍珠咬口煙un, 不錯

原味牛肉麵(手工麵)

麵條質感好煙韌有咬口

食落油而不膩嫩滑

手工麵都幾掛汁

麻辣嫩五花牛肉麵

依個簡左細麵,麵質爽滑且掛汁,少少麻辣

而牛肉係用五花牛肉既位置,切到適當既厚度.食落好嫩滑。

小食叫左紅油抄手,加左吾少辣味香料,味道唔差。
  • 原味牛肉麵
  • 酸菜
2021-06-02 1092 瀏覽
今日放假無野做約左朋友行將軍澳donki 出面落緊毛毛雨就決定係商場入面行下睇下野 原來新開左一間段純貞lunch就食佢牛肉麵出名 就當然要叫番碗牛肉麵食下 不過紅燒牛肉麵周圍都有 我又鍾意食比較香口既野 就決定叫麻辣口味。佢個麵都有2個款式揀 有手工麵同埋幼麵麻辣嫩五花牛肉麵 配手工麵 $84麻辣湯底襯埋五花牛肉 入口香而不膩 微微麻香 如果再更加麻辣就好喇(我個人比較食得辣)夾起每條麵都非常厚實 每一條麵都吸入左麻辣牛肉湯汁同五花牛肉一齊食味道更實在青花椒香手撕雞乾拌麵(含花生)$78青花椒味濃郁 又唔會食到青花椒殼應該係用青花椒油 花生炸都脆卜卜配埋沾滿醬汁嘅細麵 每啖都有齊所有味道如果手撕雞絲再多d仲好不得不提佢隻蛋 醃得入味仲要中間晶瑩剔透 口感軟編濃蛋香雞湯抄手 $482個麵都揀左濃口味 個抄手就叫個雞湯版本粒粒抄手都好飽滿漲卜卜 個皮煮到剛剛好唔會爛餡料都幾足 算係幾大粒珍珠奶茶 凍 $28珍珠有咬口 奶茶味香 炎炎夏飲番杯好消暑荔枝乳酸飲料 凍 $28唔會太甜 淡淡荔枝味乳酸味比較重 幾清爽嘅一杯特飲個環境木系裝潢 座位都幾寬敞 同朋友傾下計食個LUNCH都唔錯。食物
今日放假無野做約左朋友行將軍澳donki

配手工麵 $84

麻辣湯底襯埋五花牛肉
入口香而不膩 微微麻香
如果再更加麻辣就好喇
(我個人比較食得辣)
夾起每條麵都非常厚實 每一條麵都吸入左麻辣牛肉湯汁

2021-05-31
青花椒香手撕雞乾拌麵 含花生
雞湯抄手
2021-06-01 46 瀏覽
每星期都會去DONKI 補給糧食,早2日發現原來地庫有間台灣過江龍_段純貞牛肉麵。勁掛住台灣味道嘅我當然唔會錯過。麻辣嫩五花牛肉麵 $84餐廳有二款麵選擇,呢碗我揀咗細麵。麵質偏幼,掛湯一流。而湯底帶少少麻辣,十分惹味。牛肉肥瘦適中,唔會有太多肥膏。原味牛肉麵 $84呢款揀咗手工麵,麵質係闊身,比較有咬口。湯底味道濃郁。而牛肉十分有驚喜,肉味香濃,好淋。推介大家必食呢款新鮮豚肉鍋貼 (5件)$48豚肉鍋貼香脆。珍珠奶茶 $28胚牙珍珠奶茶 $28奶茶味濃,珍珠亦有咬口。餐廳環境舒適,食物有台灣嘅味道,終於都可以一解對台灣嘅相思之苦。

勁掛住台灣味道嘅我當然唔會錯過。

麻辣嫩五花牛肉麵 $84

原味牛肉麵 $84

新鮮豚肉鍋貼 (5件)$48

豚肉鍋貼香脆。
珍珠奶茶 $28
胚牙珍珠奶茶 $28

奶茶味濃,珍珠亦有咬口。

@kan.teen段純貞牛肉麵曾被台灣美食教父評為「5顆星牛肉麵」🌟小資訊:⚡️店名段純貞真有其人🍂係創辦人已故的祖母 開店售牛肉麵 係希望可以承載住佢對祖嘅的思念同保留傳統手藝🙏🏻(有時了解下食店背後嘅故事 更有趣👀可以投放多啲情感係食物上~.👅麻辣嫩五花牛肉麵 手工麵 $84聽聞湯底係係用上23種中藥藥材👨🏼‍🌾再用8小時熬製的牛骨湯🐄不過我覺得呢個麻辣湯頭🌶有啲太油膩麻辣油有啲蓋過左牛骨湯本人但辣度又唔夠重 我完全唔覺得辣🙈而嫩五花牛肉我就覺得 稱不上:嫩雖然無筋 但口感未算嫩口 牛肉偏瘦🥩都要用力咬幾下的~而湯麵我就揀左手工麵 真係啱啱好😗如果揀咗幼麵一定勁吸油!同埋 我覺得佢嘅手工麵好好食😋食到麵粉味(係手工嘅味道啊👐🏻)🤍麵條好粗(粗先正架嘛😳~好特別啊其實有咁粗獷嘅麵🥢口感🍜煙韌有彈性 有咬口~好食仲有‼️我想講方面嘅靈魂我覺得係佢嘅酸菜😹好好食啊 我食埋朋友嗰碟嘅酸菜😂夠酸得來又唔會太鹹🥬而且比我嘅感覺令我就諗起台灣大腸包小腸入面嘅酸菜~~想去台灣夜市💖.👅蒜香手撕雞牛肉乾拌麵 $78蒜味唔夠重🧄!愛蒜之人表示:蒜頭摸牙啊唔該😆~~兩者對比之下 我覺得湯麵好食過拌麵啊拌麵味
@kan.teen

麻辣油有啲蓋過左牛骨湯本人
但辣度又唔夠重 我完全唔覺得辣🙈
而嫩五花牛肉我就覺得 稱不上:嫩
雖然無筋 但口感未算嫩口 牛肉偏瘦🥩
都要用力咬幾下的~

而湯麵我就揀左手工麵 真係啱啱好😗
如果揀咗幼麵一定勁吸油!
同埋 我覺得佢嘅手工麵好好食😋
食到麵粉味(係手工嘅味道啊👐🏻)🤍
麵條好粗(粗先正架嘛😳~好特別啊其實有咁粗獷嘅麵🥢
口感🍜煙韌有彈性 有咬口~好食

👅蒜香手撕雞牛肉乾拌麵 $78
蒜香手撕雞牛肉乾拌麵

蒜味唔夠重🧄!愛蒜之人表示:蒜頭摸牙啊唔該😆~~
兩者對比之下 我覺得湯麵好食過拌麵啊
拌麵味道比較清淡 所以揀幼麵就啱啦🥢
手撕雞都比較普通 無咩味😂
👅紅油抄手 $48

好足料 有別於普通紅油抄手✨✨
佢每粒餃入面都有2隻蝦架!
食落爽口的 同埋呢個就真係有啲辣啦😋🌶

👄總結

好中意食個酸菜🤣令我掛住台灣😙紅油抄手都有驚喜
———
@duanchunzhen.hk
📍段純貞牛肉麵 (將軍澳)
#kanteen將軍澳 #kanteen台灣菜 #kanteen珍珠奶茶
2021-06-01 25 瀏覽
自己一個人夜晚唔知食乜,諗諗吓將軍澳南又開咗新食肆,今次係牛肉麵,啱晒一個人去食。星期五晚9pm 嚟到,9:15pm last order, 所以唔係好多人食,嚟到亦都唔使排隊,被安排坐卡位,一個人坐非常舒服!第一次食梗係要試吓牛肉湯麵啦。叫咗個紅燒腱心半筋半肉牛肉麵。我一向鍾意食幼麵,不過見到佢厚嘅手工麵都幾吸引所以就叫咗手工麵。個湯底好濃,牛肉同埋牛筋好淋,一啲都唔鞋口,手工麵亦都好有口感,連麻麻哋厚麵嘅我都覺得幾好食,值得一試!埋單連加一$97。碗麵剩係跟一條菜,下次要另外叫碟炒菜先得。

2021-05-31 15 瀏覽
今晚同屋企人好掛住台灣嘅牛肉麵,見到台灣有間牛肉麵黎左香港開店,又近近地,緊係要食下😋😋餐廳間隔都幾舒服,坐得都寬敞,以卡位為主,都有d似台灣嘅店🥰餐牌方面都係主打麵食為主。青花椒香手撕雞乾拌麵(含花生) 初初以為青花椒會好辣,但原來都唔係,反而覺得幾野味,提升到個麵嘅味道,雞絲都幾好味☺️原味牛肉麵原味牛肉係半筋半肉,煮得好入味。我地揀左手工麵,係粗粗嘅麵條掛到牛肉湯汁😋小食~紅油抄手🌶🌶味道香香辣辣,入面仲有大蝦同鮮豬肉☺️香芋珍珠奶茶,香芋味好濃🥰珍珠都好彈牙。胚芽珍珠奶茶🧋,有d似平時嘅珍珠奶茶但茶底較香滑。

青花椒香手撕雞乾拌麵(含花生)

原味牛肉麵

小食~紅油抄手🌶🌶味道香香辣辣,入面仲有大蝦同鮮豬肉☺️

香芋珍珠奶茶,香芋味好濃🥰珍珠都好彈牙。

胚芽珍珠奶茶🧋,有d似平時嘅珍珠奶茶但茶底較香滑。
2021-05-29 33 瀏覽
將軍澳Donki個商場地庫新開咗台灣麵店,我又去試試先啦🤣😆仲有新開張大胃王挑戰添🤣·✨三寶麵 $92三寶分別係腱心、牛肚、牛筋牛肚數塊,半筋半肉一舊,腱心牛肉一舊細麵份量唔算太大,偏腍身,索哂個湯嘅味道·✨紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $88我就叫呢碗,兩舊牛筋、兩舊牛肉牛筋定牛肉都好腍身,平時唔食牛筋嘅我對於呢個牛筋表示ok食哂🤣個紅燒湯又好濃味入味我揀手工麵,類似粗版刀削麵咁,口感都彈牙幾特別😚·✨滷水拼盤 $78牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆干、鮮菌菇🍄爽口彈牙滷蛋🥚係溏心蛋👍🏻而唔係普通烚蛋豆干姐係豆腐,索哂啲汁食落偏鹹牛𦟌都腍身,牛肚正常冇特別·✨雞湯抄手 $48雞湯抄手,姐係鮮蝦雲吞6粒,食落真係普通冇特別,價錢都好進取下😂·✨抹茶珍珠奶茶🧋$32 / 胚芽珍珠奶茶🧋$28飲品係正價,冇得跟餐配抹茶珍珠冇咩抹茶味😂,珍珠亦偏細粒同偏硬,唔夠腍,同埋有啲痴住🙃·🌟將軍澳友可以嚟食返個牛肉麵😆,我呢兩款小食冇特別推介,同飲品都一般😌·📍段純貞牛肉麵將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地庫B03號舖·多謝你睇到呢度,歡迎追蹤 ·👇🏻
✨三寶麵 $92
三寶分別係腱心、牛肚、牛筋
牛肚數塊,半筋半肉一舊,腱心牛肉一舊
細麵份量唔算太大,偏腍身,索哂個湯嘅味道
✨紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $88
我就叫呢碗,兩舊牛筋、兩舊牛肉
個紅燒湯又好濃味入味
我揀手工麵,類似粗版刀削麵咁,口感都彈牙幾特別😚
✨滷水拼盤 $78
牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆干、鮮菌
菇🍄爽口彈牙
滷蛋🥚係溏心蛋👍🏻而唔係普通烚蛋
豆干姐係豆腐,索哂啲汁食落偏鹹
牛𦟌都腍身,牛肚正常冇特別
✨雞湯抄手 $48
✨抹茶珍珠奶茶🧋$32 / 胚芽珍珠奶茶🧋$28
飲品係正價,冇得跟餐配
📍段純貞牛肉麵
多謝你睇到呢度,歡迎追蹤
👇🏻
2021-05-26 58 瀏覽
身為台灣人, 很想家的去了段純真, 紅燒牛肉麵的湯只喝到醬油味, 麻辣牛肉麵的湯也就是醬油加麻辣醬, 手工粗麵的麵一點都不Q,浸在湯裡浮腫到像在海裡浮淺很多天, 鹽酥雞外面那層麵衣硬到我以為我在吃土窯雞,就是雞外面裹著一層土, 熟了之後要敲破外面那層土再吃裡面的雞, 飲水量喝不夠的人,強力推薦去吃碗麵,吃完絕對爸爸不唸媽媽不催小朋友自己找水喝, 也謝謝段純真讓我寫了第一篇食評! 食物水平雖然不台灣,服務還是得稱讚一下
2021-05-25 53 瀏覽
平時行Donki行得多,估唔到呢個商場下面竟然有兩間新開嘅過江龍舖頭一間係日本菜,一間係台灣菜天氣咁熱最緊要係即刻涼爽,逼不及待入到鋪頭坐低發現呢間鋪頭嘅menu選擇得好少,睇嚟係對自己嘅菜式好有信心台式飲品款式數量一隻手掌數得曬,揀咗比較特別嘅胚芽珍珠奶茶 胚芽飲落好有口感,奶茶香濃,再加上浸過黑糖嘅珍珠味道啱啱好 牛肉麵個樣好經典,一睇就知好味麵底揀咗細面,麵底較軟身濃沃嘅湯底上面放咗三塊手切牛展肉,小棠菜,蔥花,配搭係好古早味嘅 雖然係原味牛肉麵,但係因為係紅燒嘅關係,面頭有一層薄薄嘅油去保持湯底嘅溫度 ,亦都帶有辛香料嘅微辣食得出湯底帶少少藥材味,花椒麻椒燉煮咗好耐加埋旁邊嘅配菜,食落都好有台灣風味 鹽酥雞形狀好似一個球咁,炸到脆卜卜外層嘅粉漿好似餅乾,而且仲有好多炸到脆卜卜嘅九層塔,味道香濃酥脆 另外叫咗一個手撕雞拌麵,有溏心蛋,菜,蔥花,炸過嘅花生同埋手撕雞之外仲有一啲滷汁,可以一齊撈
一間係日本菜,一間係台灣菜
天氣咁熱最緊要係即刻涼爽,逼不及待入到鋪頭坐低

台式飲品款式數量一隻手掌數得曬,揀咗比較特別嘅胚芽珍珠奶茶

胚芽飲落好有口感,奶茶香濃,再加上浸過黑糖嘅珍珠味道啱啱好

牛肉麵個樣好經典,一睇就知好味
麵底揀咗細面,麵底較軟身
食得出湯底帶少少藥材味,花椒麻椒燉煮咗好耐
加埋旁邊嘅配菜,食落都好有台灣風味

鹽酥雞形狀好似一個球咁,炸到脆卜卜

之外仲有一啲滷汁,可以一齊撈

My Recently Taiwanese Beef Noodles Favour🐮🍜💫..台灣牛肉麵🍜 開到黎TKO 喇🥳。係香港🇭🇰 第3家分店:荃灣 > 銅鑼灣 > 將軍澳,唔知下一家分店又會在哪呢❓ btw, 一家以木系為裝修風格,麵店確係有種讓人放鬆心情既魔力,所以今次就黎到呢度吃個lunch,午後人不多 好舒服。今次同樣點選左2款麵食🍜 & 2款小食🥟 & 2杯滿有台岩風味既小食🍹,又係豐富既午餐喔。而且電子落單好方便呢。ll $92Beef Noodles Modi牛3寶麵🐮:Shank, Tripe & Tendon, 好似每次必點,因為係皇牌貪心之選👻。再配以細麵🍜 (Thin), 幼麵吸汁力強,吸盡經長時間熬煮既湯汁。l火鍋腱心半筋半肉麵(辣)]l $92Sichuan Paste in Beef Noodles Modi❤️將軍澳新店限定菜式❤️ Special Menu另一款當然要試試呢款limited, 而我偏愛吃Shank & Tendon 半筋半肉🐮 更好吃,再配上煙韌夠Q 手工麵🍜 (Thick), 口感是我喜歡的。ll $48Wontons

l[三寶麵]l $92
Beef Noodles Modi

l[老火鍋腱心半筋半肉麵(辣)]l $92
❤️將軍澳新店限定菜式❤️ Special Menu

l[雞湯抄手]l $48
Wontons in Chicken Broth
6粒雲吞🥟 足料好吃。
喜歡可以加辣湯🌶 變成另一款紅油抄手口味。

l[滷水拼盤]l $78
Assorted Marinated Meat Platter

拼盤亦係多數會點,因為岩晒我呢個貪心鬼:牛肚/牛𦟌/滷蛋/豆干/鮮菌,滿滿台灣的滷味道。

l[香芋珍珠奶茶]l (凍) $28
Taro Milk Tea w/ Pearls
l[胚芽珍珠奶茶]l (凍) $28
Milk Tea w/ Wheat Germ
台式特飲不少得珍奶吧🥛,2杯少冰少甜,配上煙韌Q 彈既珍珠。香芋💜 獨特味道我喜歡;胚芽🖤 帶麥香又係我近期喜歡。

台灣菜你又喜歡嗎❓ 好想出走抖抖,最近心情很鬱悶。
×××[段純貞牛肉麵 -Duan Chun Zhen]×××
©將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地庫B03號舖
2021-05-24 54 瀏覽
呢間聽聞係好出名嘅台灣麵 但係真係一般般😟呢個價錢呢個質素唔OK😟麵可以揀細麵或者手工麵 而我哋都係揀咗細嘅~去到環境都唔錯 坐得舒服 服務都可以 原味牛肉麵($84)湯底好重味 但係我淨係食到一堆配料調味 反而冇咩牛肉味 面嘅份量唔算多 但都係好林😐 不過牛肉都可以 香得尼咬落好軟😌酥炸排骨麵($78)排骨麵係雞湯嘅 雞湯都夠香濃 比較清淡 不過條菜好硬 ☹️然後啲面有好林 又冇彈性 我夾起嘅時候竟然會斷😕 作為一間食台灣麵嘅舖頭我覺得唔ok 不過個豬扒起碼炸得唔厚粉 有少少乾身 還可以的~滷水拼盤($78)滷水拼盤包括牛肚 牛𦟌 滷蛋 豆干 鮮菌 呢個拼盤份量好細 價錢偏貴 特別係個豆乾我仲食到苦味 唔知係咪我味覺有問題 🙂同埋建議唔好飲完飲品先食 會鹹到傻🙃仙草奶茶+胚芽($28+5)仙草嘅份量都幾多 奶茶都好甜 做到台灣嘅味道😉

原味牛肉麵($84)

酥炸排骨麵($78)

滷水拼盤($78)

仙草奶茶+胚芽($28+5)
仙草嘅份量都幾多 奶茶都好甜 做到台灣嘅味道😉
2021-05-23
2021-05-23 720 瀏覽
一直好想試哩間台灣牛肉麵店,今次佢開既新分店勁近屋企,所以就走左過嚟試下。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~知多一點點🤏餐廳店名段純貞其實係創辦人已故祖母既姓名,以此命名係為左表達佢對祖母既思念。餐廳既牛肉麵仲曾經被台灣美食教父焦桐評為「五顆星牛肉麵」。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~餐廳環境舒適,全部都係木色,感覺好舒服,而且好欣賞餐廳飲品用紙飲管♻️夠環保。餐廳用既麵條每日係香港工場新鮮製造,有手工麵同細麵可以揀,啱晒唔同口味既人🎈麻辣嫩五花牛肉麵 $84見佢既餐牌上面寫住👉🏻手工麵麵團有韌性,能吸入更多湯汁,所以毫不猶豫揀左手工麵🤣果然無揀錯,手工麵好厚身,食落煙韌有咬口,掛湯力不俗,而湯底微辣麻香,牛肉啱啱上枱既時候仲係粉紅色,肉質嫩滑,大家記得唔好浸咁耐啊!🎈蒜香手撕雞乾拌麵(含花生)$78因為湯麵揀左手工麵既關係,所以拌麵我就揀左細麵試下,細麵面質較濕潤,食落有淡淡蒜香,手撕雞份量都唔少,另外仲有滷水蛋同菜添。🎈雞湯抄手 $48抄手係一啖一粒既size,皮夠薄身,裏面既餡料係豬肉同鮮蝦,已經預先醃製好,所以唔洗另外點醬料已經好夠味。🧋胚芽珍珠奶茶及荔枝乳酸飲料$28

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
知多一點點🤏
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🎈麻辣嫩五花牛肉麵 $84

🎈蒜香手撕雞乾拌麵(含花生)$78

🎈雞湯抄手 $48

🧋胚芽珍珠奶茶及荔枝乳酸飲料$28@1
奶茶茶味濃,胚芽份量好多,幾乎每一啖都會飲到;特別推介荔枝乳酸飲料,有好多荔枝果肉!

整體黎講,哩到既手工麵真係唔錯,如果大家掛住台灣既味道都可以黎試下。