2018-03-11 186 瀏覽
今日約咗一個幾年冇見,岩岩返嚟香港嘅朋友食飯,朋友想試吓香港嘅日本菜,我又唔想帶佢食放題咁普通,結果就係灣仔搵咗一間同事介紹,性價比好高嘅廚師發板前菜首先係鰻魚玉子再加薯仔沙律,個玉子上面果個汁煮得好出色,甜甜地好開胃刺身方面今日有呢三款,油甘魚魚味好濃而且油分感覺好重,正,牡丹蝦好鮮甜,肉質幾爽口至於醋物係三文魚軟骨,質感好得意、好滑身,雖然冇乜味,但加埋魚子感覺都幾特別,不錯卷物刺身份量好多,好大份,基本上食完頭嗰幾款之後,都未必食得晒全個手卷最後飲埋個松茸湯,好清甜,加埋最後嘅芝麻雪糕就完結左呢餐,好彩朋友都好滿意呢一餐嘅食物質素,而且以咁嘅份量同質素,呢個價錢算係性價比好高

2018-03-08 4013 瀏覽
朋友出了花紅,所以請我來食晚飯, 就來到櫻木。 店裝潢雅緻,樓底高感到更寬敞,座位有卡位及吧台選擇。* * 朋友選擇依個omakase ,只需$580位 好抵, 唔駛過千。** <前菜兩款> 有香脆鹹甜小魚乾 及酸酸甜甜的南瓜粟米芯沙律, 兩款食後好醒胃。**<刺身四款> 刺身色澤不錯,分別有金目鯛、北海道牡丹蝦及剝皮魚 。* 金目鯛入口肉質相當嫩彈,具有甜香濃郁的味道。* 北海道牡丹蝦顏色艷紅,肉質晶瑩剔透,口感鮮甜彈牙。* 剝皮魚,撈上魚肝臟煮調成醬汁調味沒有腥味, 入口軟滑甘甜,滿有魚鮮味。*厚切大拖羅肥美油脂豐富,入口充滿油香, 甘甜油香充滿了口腔, 配上脆口的紫菜及紫蘇葉可減底油膩感, 一啖咬下去感覺滿滿幸福呢!**<煮物> 熱熱的麵鼓汁煮牛舌,入口綿密好軟腍,又夠味,汁鹹甜適中。**<醋物> 這簿片就是三文魚軟骨組織,本身無味,以酸醋汁來醃帶酸,是吃其爽脆咬口口感。** <壽司五款> 五款壽司,分別有深海池魚壽司、赤背壽司、帶子壽司 、青魚壽司 、海膽壽司 。* 在多款壽司中,我最愛食池魚,
朋友出了花紅,所以請我來食晚飯, 就來到櫻木。
店裝潢雅緻,樓底高感到更寬敞,座位有卡位及吧台選擇。
* *
<前菜兩款>
<刺身四款>
刺身色澤不錯,分別有金目鯛、北海道牡丹蝦及剝皮魚 。
金目鯛入口肉質相當嫩彈,具有甜香濃郁的味道。
北海道牡丹蝦顏色艷紅,肉質晶瑩剔透,口感鮮甜彈牙。
剝皮魚,撈上魚肝臟煮調成醬汁調味沒有腥味,
入口軟滑甘甜,滿有魚鮮味。
厚切大拖羅肥美油脂豐富,入口充滿油香,
甘甜油香充滿了口腔,
配上脆口的紫菜及紫蘇葉可減底油膩感,
一啖咬下去感覺滿滿幸福呢!
<煮物>
熱熱的麵鼓汁煮牛舌,入口綿密好軟腍,又夠味,汁鹹甜適中。
<醋物>

這簿片就是三文魚軟骨組織,本身無味,
以酸醋汁來醃帶酸,是吃其爽脆咬口口感。
<壽司五款>
在多款壽司中,我最愛食池魚, 軟嫩口感,
入口充滿鮮甜油香, 一試傾心。
另外, 青魚(刺身)首次食也是好味,魚質感腍身微腥,
入口帶濃濃魚味。
仲有海膽,放得滿滿的,入口豐腴甘甜,鮮味十足。
<卷物>

葱吞拿魚手卷入口滑溜中帶著豐富油香,
令人回味無窮。
<汁物>
以清酒煮蜆,帶出蜆肉鮮甜味,肉及湯通通都飲晒了。
<甜品>
最後以香甜雪糕作晚飯完美句號。
2018-03-08 183 瀏覽
Omakase聽就聽得多,但食就未食過。經朋友介紹之下話灣仔有間性價比高嘅omakase,於是收工後便和老公一起前往。店員十分有禮安排入座後奉上暖手巾,十分體貼有兩款omakase套餐可以選擇,我們揀了$580的套餐各一份。前菜是鰻魚蛋卷蛋(左)吸收了鰻魚的燒汁味,令卷蛋更為惹味!蛋絲海哲(右)非常入味,加上蛋絲,前菜已是非常用心。紫菜卷著中拖羅,不用點醬油,就這樣吃。拖羅味道沖擊味蕾,入口即溶!店員還細心提醒我們快點吃,要不紫菜會林,十分體貼!其中一道刺身是伊左目,非常鮮味!另一款刺身是北海道牡丹蝦。北海道牡丹蝦十分大隻而且晶瑩剔透!店員和我們有別歐洲的甜蝦,北海道牡丹蝦更黏更甜!最後一款刺身是拖羅拖羅十分出色,入口即溶是日套餐的煮物是和牛豆腐牛肉油脂甘香,十分香口。硬豆腐感覺像豆卜,十分入味醋物是冰糖三文魚軟骨,十分鮮味,放入口像交響曲。壽司有五款,(左起 鯖魚十分肥美新鮮!吞拿魚,一吃便留有齒香深海池魚,十分鮮美,而且肉質好滑!另外帶子更是入口即溶!最後的海膽壽司很完美!店員提醒我們海膽要先食,因為紫菜會林。海膽入口即溶,充滿鮮味!而且香味仍沖擊於牙縫之中,久而不散另外卷物也很是

店員十分有禮安排入座後奉上暖手巾,十分體貼

前菜是鰻魚蛋卷蛋(左)
吸收了鰻魚的燒汁味,令卷蛋更為惹味!
蛋絲海哲(右)
非常入味,加上蛋絲,前菜已是非常用心。

店員還細心提醒我們快點吃,要不紫菜會林,十分體貼!

其中一道刺身是伊左目,非常鮮味!

最後一款刺身是拖羅
拖羅十分出色,入口即溶

是日套餐的煮物是和牛豆腐
牛肉油脂甘香,十分香口。
硬豆腐感覺像豆卜,十分入味

醋物是冰糖三文魚軟骨,十分鮮味,放入口像交響曲。

另外卷物也很是不錯!

最後以菇湯作總結。菇湯有微微菇味,以醬油讓菇自己發揮菇香,十分暖胃!

最後綠茶雪糕也很好味,滿滿綠茶和奶香

是日晚餐每人也是六百多,以omakase價錢來說也算抵食,而且食物質素行高!值得再次光顧
2018-03-01 209 瀏覽
一直都想食下omakase,但係係香港食真心貴,負擔唔起。然而!比我搵到一間價錢親民但用料上乘嘅Omakase,餐廳係灣仔,因為近我番工地區,所以我係直接由銅鑼灣行去,行左20分鐘到,所以我都唔知近唔近地鐵站😂餐廳樓底好高,有吧枱有卡位,坐得舒服。分$580同$880兩個set,覺得$580已經夠野食,所以就叫左個$580試下。前菜有海蜇同沙律,海蜇好爽口彈牙,醬汁有微微酸酸地幾開胃,而沙律嘅醬好特別,好似加左wasabi,微微辣但又甜甜地。刺身四款分別係金木雕(左),剝皮魚(右上),北海道牡丹蝦(右下)同拖羅(同醋物同一張相)。金木鯛,魚嘅表面好輕微咁用火燒過,逼左小小魚油出泥,仲用原條木魚刨成木魚花灑左係魚上。剝皮魚本身係無味嘅,所以係上面淋上魚肝醬,滿滿嘅魚肝油味但又唔腥,鹹鹹地又香。北海道牡丹蝦,好厚肉,好多蝦膏,最貼心嘅係連蝦尾都幫你起埋肉。大拖羅非常新鮮,用紫菜卷住泥食,比較特別嘅食法,而且仲有紫蘇葉,可以減低油膩感,拖羅入口即溶,仲有濃濃嘅魚油香。醋物係三文魚頭軟骨,軟骨好似蒟蒻,口感特別,三文魚子好甜,咬落仲會有燒魷魚絲嘅味道,酸甜得泥又開胃。係燒物、揚物、煮物入面我揀

餐廳樓底好高,有吧枱有卡位,坐得舒服。

係燒物、揚物、煮物入面我揀左揚物,係海鰻同甘薯天婦羅,炸漿好薄,鰻魚肉好彈牙,完全唔知道自己食緊鰻魚,而甘薯好軟好甜。

五款壽司由右至左分別係海膽、針魚、帆立貝、左口魚同赤鯥。

海膽: 鮮甜而且份量好多
針魚: 彈牙,味道偏淡
帆立貝: 鮮甜嫩滑
左口魚: 肉質比較硬
赤鯥: 魚王,價錢比喜之次貴,所以呢個價錢可以食到好難得,口感好有拖羅嘅感覺,一樣入口即溶,魚油香好濃

拖羅葱花手卷
份量超級多,食到落底都仲有拖羅,感覺好滿足。

日式煮蜆湯,蜆肉大大粒,仲係岩岩熟,超級鮮甜,連帶個湯都有小小清甜味。

甜品揀左綠茶雪糕,茶味濃,唔會太甜。

以omakase泥講,個價錢真係好抵,而且服務好好,好詳細咁向你介紹每一道菜,你有興趣繼續問,佢地都好熱心咁話你知。
2018-03-01 182 瀏覽
omakase往往比人一種難以入門既感覺其實只係廚師發辦, 即係比碗烏冬你, 只要唔係你揀, 都勉強係當然食得omakase就一定有啲期望啦唔食貴既, 其實都有啲平少少既選擇標價600有找, 到底抵唔抵食呢?前菜兩款, 一個係沙律, 日本風味唔濃另一個係茄子, 浸鰹魚汁至入味, 凍食, 都幾特別既刺身三款油甘魚有啲似鰤魚, 但似乎不盡係, 魚香味濃牡丹蝦無太大驚喜, 標準醋漬鰹魚, 個人唔太喜歡拖羅加上紫蘇葉紫菜一齊食紫蘇味濃, 加上唔少wasabi有少少over左, 感覺未能充份享受魚既鮮味三文魚頭軟骨, 醋漬做法口感爽滑, 幾特別熱食有天婦羅青椒仔椒味重, 唔食青椒既應該會好痛苦椎茸厚身, 唔錯既只跟天婦羅汁, 無蘿蔔蓉有啲失色寿司5件金目鯛同吞拿魚比較出色海膽都鮮甜, 只係份量上未感滿足拖羅蓉手卷, 油香未算太香濃不過都係中上級貨色最後雪糕有少少失望作為omakase終結, 水果都無粒甜品只係簡單一球雪糕整體而言, 一分錢一分貨, 魚料理係出色既但周邊其他配套就只能將價就貨一下始終580, 好難同出面過千既比較
當然食得omakase就一定有啲期望啦
唔食貴既, 其實都有啲平少少既選擇
標價600有找, 到底抵唔抵食呢?
前菜兩款, 一個係沙律, 日本風味唔濃
另一個係茄子, 浸鰹魚汁至入味, 凍食, 都幾特別既
刺身三款
油甘魚有啲似鰤魚, 但似乎不盡係, 魚香味濃
牡丹蝦無太大驚喜, 標準
醋漬鰹魚, 個人唔太喜歡
拖羅加上紫蘇葉紫菜一齊食
紫蘇味濃, 加上唔少wasabi
有少少over左, 感覺未能充份享受魚既鮮味
三文魚頭軟骨, 醋漬做法
口感爽滑, 幾特別
熱食有天婦羅
青椒仔椒味重, 唔食青椒既應該會好痛苦
椎茸厚身, 唔錯既
只跟天婦羅汁, 無蘿蔔蓉有啲失色

寿司5件
金目鯛同吞拿魚比較出色
海膽都鮮甜, 只係份量上未感滿足

拖羅蓉手卷, 油香未算太香濃
不過都係中上級貨色

最後雪糕有少少失望
作為omakase終結, 水果都無粒
甜品只係簡單一球雪糕

整體而言, 一分錢一分貨, 魚料理係出色既
但周邊其他配套就只能將價就貨一下
始終580, 好難同出面過千既比較
2018-03-01 3429 瀏覽
又比我搵到間價錢相宜既omakase啦! 唔洗600蚊既omakase set, 真係貴過d豪少少既放題少少炸,緊係要去試下啦,仲要地點係灣仔,唔洗去到大西北咁遠。我地今次食左呢個set, 其實都唔少野食,實夠飽。前菜係芝麻海蜇同薯仔沙律,海蜇酸酸甜甜好醒胃,好快就食完了。左手邊係剝皮魚配上魚肝醬,個味道即刻變咗好得意,魚肝醬好濃郁甘甘甜甜,帶出個剝皮魚嘅鮮味。中間係北海道牡丹蝦,個質感比起一般食到嘅牡丹蝦黏d又甜d ,而且師傅已經將個蝦尾剝咗出嚟,擺喺上面做裝飾,食嗰陣就唔需要自己將蝦尾啲肉別出嚟,我覺得呢樣野好貼心。右手係金目鯛,上面仲加左啲即刨木魚花,個木魚花好似香啲,而且上枱嘅時候仲未林。之後就上大拖羅,一睇就見到個雪花分布超級靚,明明係一片睇落已經好似蓉咁,係紫菜同埋大拖羅中間仲有塊紫蘇葉中和油膩,大拖羅入口即溶,份量又夠大,食完齒頰留香,完全唔想飲茶,想保持怎味道係個口到。之後就上番啲熱食汁煮牛舌,炆得好琳,林都有入口即溶嘅感覺,加上個汁甜甜地又唔係落得太多糖,配埋隔離啲菜,食完刺身可以轉一轉個口感。之後就係一度用咗冰糖醋漬既三文魚頭軟骨,呢個菜式好特別,喺其他地方未食過,

我地今次食左呢個set, 其實都唔少野食,實夠飽。

之後就係一度用咗冰糖醋漬既三文魚頭軟骨,呢個菜式好特別,喺其他地方未食過,味道酸酸地,質感似蒟蒻入面果粒椰果,好有咬口,而上面嗰啲三文魚子竟然有燒魷魚既味道,真係完全新奇嘅一道菜色。
之後就食壽司啦,侍應話要食咗海膽先,因為個紫菜會諗,海膽好有海水嘅味道,一啲都唔腥,金金甜甜。
之後就應該食咗赤鯥先,因為佢有燒過,要喺佢仲有少少未溫,熱辣辣又吹卜卜嘅時候食,赤鯥係有名嘅魚王,同喜知次同等級,口感好似大拖羅咁,入口即溶,仲有好香嘅魚油香味,而利害就係佢成條與所有部份都係咁肥美。
之後就食針鱼,食完啲咁濃味嘅刺身,針魚就顯得比較淡味,但係個肉質爽口彈牙。
帆立貝好新鮮,而且個質感滑脫脫,好似要線入喉嚨咁。
最後就到左口魚,個肉汁都係好彈牙爽口,淡淡地有清新嘅味道。
最後就食返一個蔥吞拿魚腩手卷作為壽司嘅結尾,分量多好多,食到尾都仲食到又蔥吞拿魚腩。
成個廚師發板最後一道就係蜆肉湯,青得來好有海水嘅味道。
兩個人都係食咗千三姐,以廚師發板來講真係物超所值。
2018-01-09
2018-02-27 1333 瀏覽
公司出左花紅, 係時候慶祝下, 同事提議食日本野, 我話豪D一齊去食Omakase. 響網搵左一輪, 呢間唔錯.環境好闊落, 樓底好高, 空間開揚好舒服, 啱晒傾偈.其實除左廚師發板, 都有其他散叫既日本野食.要左櫻木SET, 前後共8款食物.前菜2款, 有涼伴海哲, 好爽口, 有D青瓜絲, 夠清新開胃.另有鰻魚玉子, 玉子好滑, 好香蛋味, 唔漏.刺身有油甘魚, 左口魚, 刺身油脂豐富, 又軟滑. 牡丹蝦夠大隻, 鮮甜蝦味濃郁, 又彈牙.仲有吞拿魚腩, 夾住紫菜食另有風味, 吞拿魚腩肥美, 一食落口魚油充滿口腔, 紫菜可以減輕膩感.主食要左汁煮牛舌, 好入味, 甜甜地, 牛舌煮到夠晒軟腍, 帶少少爽口.仲有碗醋物, 係魚黎既, 好滑溜, 鮮甜唔腥.之後黎到5點壽司, 海膽非常鮮甜, 滑到流入喉嚨. 帶子肉厚, 夠晒甜, 仲有三款魚壽司都好軟滑, 新鮮無雪藏味.唔夠飽仲有吞拿魚手卷, 吞拿魚蓉好軟滑.仲有松露湯, 食完幾樣凍野飲碗熱湯真係好舒服, 松露清香, 解下油脂既肥膩感.最後係紅豆雪糕, 紅豆味濃, 有一粒粒既紅豆, 但唔會太甜, 好滑.今晚真係非常豐富, 每道菜都係逐碟上, 可
環境好闊落, 樓底好高, 空間開揚好舒服, 啱晒傾偈.
其實除左廚師發板, 都有其他散叫既日本野食.

要左櫻木SET, 前後共8款食物.
另有鰻魚玉子, 玉子好滑, 好香蛋味, 唔漏.

仲有碗醋物, 係魚黎既, 好滑溜, 鮮甜唔腥.
唔夠飽仲有吞拿魚手卷, 吞拿魚蓉好軟滑.
今晚真係非常豐富, 每道菜都係逐碟上, 可以慢慢食.
2018-02-27 789 瀏覽
聽朋友介紹 係灣仔呢間櫻木有平民版omakase 只係580就可以試到當造嘅材料~~.今次就拉左同我大愛日本野嘅哥哥黎同我一齊試下🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️真係好耐無見喇😭一見到又係如常嘅雞啄唔斷一路試日本菜一路細訴係日本旅行嘅小事真係一種享受呢😆.前菜首先有兩點 分別係清燉南瓜、爽彈海蜇~~南瓜燉得好腍身 軟綿綿嘅質感 真係好好食☺️.之後係四點嘅刺身~~分別有左口魚、火炙太都魚、北海道牡丹蝦左口魚非常鮮甜帶新鮮嘅嚼勁 太都魚表面微微燒香 放入口油花係舌頭上化開 好滿足💓而牡丹蝦就非常爽甜彈牙😆最後忍唔住連哥哥個兩塊都搶黎食埋呢😂👉🏿👈🏿.最後一點刺身係中拖羅配紫菜好鍾意佢中間加入紫蘇葉 令到個油脂甘香上加左一層清香 紫菜好夠脆 唔錯唔錯😍.主菜我揀左煮物 - 慢煮牛舌 牛舌非常入味 咬落超級軟腍 好香牛味❤️食落無渣 雖然感覺好似西菜 但不得不承認煮得好出色🙆🏻‍♀️.三文魚軟骨第一次食啊 軟骨嘅獨有嚼勁好吸引我☺️ 上面舖上嘅三文魚籽更加係令到口感更有層次 好特別!.而壽司一共有五點 分別係海膽、醬油燒左口魚邊、真鯛、深海池魚、帆立貝海膽鮮甜無腥~~ 大愛帆立貝夠厚身 而且夠香甜💓.之後奉上暖胃嘅
真係好耐無見喇😭一見到又係如常嘅雞啄唔斷
一路試日本菜一路細訴係日本旅行嘅小事真係一種享受呢😆

前菜首先有兩點 分別係清燉南瓜、爽彈海蜇~~
南瓜燉得好腍身 軟綿綿嘅質感 真係好好食☺️

之後係四點嘅刺身~~
分別有左口魚、火炙太都魚、北海道牡丹蝦
左口魚非常鮮甜帶新鮮嘅嚼勁
太都魚表面微微燒香 放入口油花係舌頭上化開 好滿足💓

最後一點刺身中拖羅配紫菜

主菜我揀左煮物 - 慢煮牛舌

三文魚軟骨

海膽鮮甜無腥~~ 大愛帆立貝夠厚身 而且夠香甜💓

之後奉上暖胃嘅蜆湯 湯裡帶陣陣鮮香☺️

最後可以揀雪糕 有紅豆綠茶同芝麻🙆🏻‍♀️作左個完美嘅結尾😊😊
2018-02-26 150 瀏覽
最近去左日本旅行, 返黎之後一直對日本既壽司刺身念念不忘,呢日特登搵左一間價錢比較親民既Omakase去試下.我地Order左$580 既櫻木OMAKASE SET, 有前菜2款,刺身四款,煮物一款,醋物,壽司5款,之後仲有卷物,汁物同甜品,所有野都係師父按照返食材黎料理.前菜係蕎麥麵同埋昆布,兩款都係酸酸地咁好開胃.之後係刺身,刺身食落好新鮮.其中有一款係吞拿魚刺身配上紫菜同紫蘇葉,上面仲有D薑,食落感覺好清新,亦都非常夾.煮物係煮牛舌,師傅用味噌去煮既,牛舌非常軟,咬落去唔洗用力.醋物係三文魚冰頭漬,我都係第一次食,亦都係第一次聽過.白色既係三文魚既鼻軟骨,睇落好似一舊舊冰咁,咬落去有D似海蜇既口感,師傅用醋及味醂等醃製,入口非常爽脆,酸酸甜甜.接落黎係5款壽司,其中仲有海膽軍艦,D海膽好鮮甜肥美之後仲有吞拿魚手卷同埋舞茸湯,食埋就夠飽.最後食埋個紅豆雪糕為呢頓晚餐劃下完美句號.
前菜係蕎麥麵同埋昆布,兩款都係酸酸地咁好開胃.

接落黎係5款壽司,其中仲有海膽軍艦,D海膽好鮮甜肥美

之後仲有吞拿魚手卷同埋舞茸湯,食埋就夠飽.

最後食埋個紅豆雪糕為呢頓晚餐劃下完美句號.
2018-02-26 234 瀏覽
今日朋友又book 左日本omakase 同我去食,都話佢係omakase達人,邊到有omakase一定難佢唔到。今次櫻木係灣仔軒尼斯大廈上樓,環境唔算多人,唔算話好傳統日本料理餐廳樣,同佢菜式一樣,好新穎。得兩個menu 揀,我地揀左$580基本set. 前菜係海蜇同一口梅麵。第一次食梅麵,梅子咪重,呢個份量岩岩好,可以開開胃,但又唔會太多。刺身就有中間牡丹蝦、右:左口魚、左:油甘魚。呢個亦係食嘅次序。蝦鮮甜肥美,左口魚有咬口,我最鍾意食油甘魚,肥美油香,入口溶化。之後呢一道係我最鍾意亦好特別嘅一味,紫菜包呑拿魚卷。紫菜包住拖羅同埋紫蘇葉,上面有小小Wasabi加岩鹽捲埋一齊黎食,口感方面脆卜卜嘅紫菜包住軟林林嘅拖羅,再加上wasabi ,岩鹽 同 紫蘇葉嘅香味,係一個味覺嘅刺激。本身麻麻地紫蘇葉陣味,但係出奇地夾埋黎食,又唔會太搶左平身魚鮮,值得一試。之後我揀左揚物(炸物),呢個係冬菇鵝肝天婦羅,第一次食呢個組合嘅天婦羅,冬菇軟林,鵝肝香口,再加上外面有脆漿包住,多重口感一次過享受。醋物方面就係冰頭漬,係三文魚骨,佢個質感好爽脆,基本上冇食過有相似質感嘅食物。硬硬地爽爽地,再加上醋

得兩個menu 揀,我地揀左$580基本set.

一口梅麵

刺身

揚物

醋物方面就係冰頭漬,係三文魚骨,佢個質感好爽脆,基本上冇食過有相似質感嘅食物。硬硬地爽爽地,再加上醋薑同魚子,好開胃好好食,食過番尋味。
冰頭漬

再之後就到壽司喇,分別係伊左木,紋格油魚,池魚,帶子同埋海膽軍艦。全部都好新鮮,選材亦都好正路。平時比較少食伊左木,味道鮮甜彈牙,唔錯。
壽司

手卷方面道有呑拿魚手卷,紫菜脆身,魚肉分佈平均,啖啖都有食到魚肉,做得好。
手卷

最後就有個清湯同甜品甜品有綠茶/紅豆味揀。唔好睇每道菜都好似細細份,其實食晒都包喇,分量安排得好好,呢個價錢食omekase 都算抵食。
清湯
雪糕
一口梅麵
刺身
揚物
冰頭漬
壽司
手卷
Omakase我一早想試 但係無奈喺香港真係過千蚊先落到樓 一直都唔捨得食 今次竟然畀我喺網上無意之中發現呢間平民價錢嘅omakase櫻木 仲要喺灣仔區咁高級都係平民價錢 超抵 入到去裝修好豪華 似高級日本料理 有壽司吧枱同卡位 都坐得超舒服 唔夠曬私人空間 呢度提供兩個選擇既omakase 都係食個平民價先 侍應好細心咁提供潔毛巾同煎茶 同為我哋介紹今日嘅餐有咩精選 服務一流 前菜有一口海蜇同埋一口梅麵 海蜇超爽口味道 同普通中式海蜇有分別 梅麵夠曬彈牙 有淡淡嘅醬油味 好清淡 四款刺身包括池魚 油甘魚同埋北海道大甜蝦 仲有拖羅 池魚味道較清淡 不過鮮味十足油甘魚勁厚切 而且好甜 油份十足 北海道大甜蝦 勁新鮮 連蝦頭膏都好鮮甜 完全冇腥味個肉質又彈牙 勁鮮甜 個拖羅去用咗火燒嘅方法燒一燒 將魚肉本身嘅油甘香完全帶出嚟 再加新鮮嘅生葵同脆卜卜嘅紫菜一齊食 做法超特別 煮物我揀咗牛脷 佢用個湯浸嘅方法去煮 牛脷整得勁軟滑 超入味而且夠曬冧身 可以話係入口即溶 清湯都好濃味 將新鮮蔬菜浸熟 夠晒清甜 擺盤都好靚 到咗漬物 呢味叫漬冰頭 其實係三文魚頭嘅軟骨 用咗醋等等嘅醃料去醃製 軟骨半

到咗漬物 呢味叫漬冰頭 其實係三文魚頭嘅軟骨 用咗醋等等嘅醃料去醃製 軟骨半透明好似冰咁晶瑩剔透 咬落爽口而且有淡淡嘅酸味好開胃

到咗5款壽司 有我至愛嘅海膽 池魚 油甘魚 帶子同埋北海道黎嘅魷魚 個海膽真係粒粒新鮮 夠曬金黃色 又飽滿仲勁甘甜 其他海鮮都整得唔錯

仲有吞拿魚蓉手捲

最後就係松茸清湯 松茸好鮮味 雖然素湯 但係都夠曬味道

最後嘅甜品 抹茶雪糕 佢唔太甜 有抹茶嘅淡淡苦澀味 超正

埋單一個人大約600蚊 呢個價香港島食到高級omakase 真係勁抵玩
2018-02-22 158 瀏覽
餐廳位於灣仔,座位闊落,坐得舒服,幾適合情侶拍拖,同朋友聚會又唔會太嘈,方便傾計。第一次係香港食omakase,依間算係比較平。叫左$580嘅set。其實omakase就好似法國菜咁每碟份量不多,食完一道,之後先上第二道,可以慢慢品嚐。第一道係海蜇同芝麻醬菠菜。芝麻醬好香濃,同鮮嫩嘅菠菜好夾,食落好清新。牡丹蝦爽滑彈牙,蝦頭仲有好多膏。油甘魚好肥美。拖羅入口即溶,充滿脂香,不過調味重手左啲,加上紫蘇葉,搶左啲鮮味。味噌煮牛肉好韌又有筋,麻麻地。三文魚軟骨漬物,第一次食,口感爽脆,酸酸地好開胃。特別推薦左口魚同帆立貝,前者充滿脂香,後者亦夠鮮甜。不過壽司裏面嘅wasabi落得太重手,好嗆,蓋過本身魚嘅味道。吞拿魚手卷,碎吞拿魚好香滑,都幾足料。紫菜豆腐湯,較為清淡。最後以芝麻雪糕作結,都幾濃,唔會太甜。總括黎食物較為普通,但係如果想試下omakase都可以體驗下,服務都唔錯,會介紹每道菜又不停加茶。

牡丹蝦爽滑彈牙,蝦頭仲有好多膏。油甘魚好肥美。

味噌煮牛肉好韌又有筋,麻麻地。

三文魚軟骨漬物,第一次食,口感爽脆,酸酸地好開胃。

吞拿魚手卷,碎吞拿魚好香滑,都幾足料。

紫菜豆腐湯,較為清淡。

最後以芝麻雪糕作結,都幾濃,唔會太甜。

2018-02-20 144 瀏覽
邊個話omakase 唔係過千落唔到樓?今日就去試間平靚正既omakase 前菜兩款分別係日本南瓜沙律,同埋日本短茄子日本南瓜又甜又夠粉,短茄子用鰹魚醬油漬過,開胃之選!刺身三款油甘魚,牡丹蝦,洋蔥蒜片醋漬吞拿魚油甘魚厚切,油份豐富,似腩位牡丹蝦爽甜又夠大隻洋蔥蒜片醋漬吞拿魚好特別酸酸甜甜咁,好開胃,清咗碟吞拿魚腩用紫菜同紫蘇葉夾住食,又係平時未試過的,紫蘇葉有效帶出吞拿魚嘅香味, 加埋脆卜卜嘅紫菜,效果理想!到煮物韓式豚肉少少泡菜嘅辣味,加上煎香左嘅豚肉,呢啲都係一般廚師發板餐牌冇嘅食品,非常特別吞拿魚軟骨漬好清新清一清味蕾就開始食壽司壽司有五件,比較出色嘅有金目鯛同埋海膽軍艦,帆立貝都相當新鮮!仲有我最愛嘅碎蔥吞拿魚魚蓉手卷!到最後有蜆清湯, 甜品係芝麻雪糕。已$580再加一呢個價錢來講,呢餐Omakase 的確係相當之抵食!
邊個話omakase 唔係過千落唔到樓?
今日就去試間平靚正既omakase

前菜兩款
分別係日本南瓜沙律,同埋日本短茄子

日本南瓜又甜又夠粉,短茄子用鰹魚醬油漬過,開胃之選!

刺身三款
油甘魚,牡丹蝦,洋蔥蒜片醋漬吞拿魚

油甘魚厚切,油份豐富,似腩位

牡丹蝦爽甜又夠大隻

洋蔥蒜片醋漬吞拿魚好特別
酸酸甜甜咁,好開胃,清咗碟

吞拿魚腩

到煮物
韓式豚肉

吞拿魚軟骨漬
好清新清一清味蕾就開始食壽司

壽司有五件,
比較出色嘅有金目鯛同埋海膽軍艦,帆立貝都相當新鮮!
仲有我最愛嘅碎蔥吞拿魚魚蓉手卷!

到最後有蜆清湯,
甜品係芝麻雪糕。

2018-02-17 141 瀏覽
好幾個月未見既好朋友為左見上一面,特意遷就我過海到灣仔飯聚。餐廳叫櫻木,之前食過覺得好唔錯,所以就suggest左黎呢間。位置係The Hennessy 3樓,成棟樓有好幾間質素不錯既餐廳,呢間係其中一間。餐廳有bar枱,想一路食一路欣賞師傅整壽司就可以坐個度。樓底算高,感覺寬闊啲。朋友同我都好懶,唔知應該食咩好,於是就揀咗Omakase,價錢幾親民,每人只係$580呢間餐廳每次用餐前都會送放上熱毛巾,服務不錯👍🏻前菜有南瓜同海蜇,南瓜口感偏硬,但味道夠甜,海蜇好爽脆,酸酸地好開胃。刺身方面有四款,分別係象拔蚌、八角魚、牡丹蝦以及拖羅。牡丹蝦非常鮮甜,而且好肥美。八角魚味道新鮮嫩滑,象拔蚌味道有點腥,所以自己只係淺嘗左幾口。拖羅意外地大塊同厚身,油脂分佈均勻,面層沾上點點wasabi,再卷上脆脆的紫菜味道一流。煮物揀左燒豚肉,豚肉味道甜甜地幾好食醋物好特別,係三文魚鼻同鰻魚bb,味道酸酸地,入口滑溜溜,咬落口感有d似海蜇壽司係主角,味道果然無令人失望。海膽壽司好新鮮,一d都唔腥仲好香甜。帆立貝肥美光滑,令人垂涎欲滴。左口魚油脂豐富,燒完更香濃。深海池魚同池魚雖然名字相近,但師傅介紹其實

餐廳有bar枱,想一路食一路欣賞師傅整壽司就可以坐個度。

樓底算高,感覺寬闊啲。

呢間餐廳每次用餐前都會送放上熱毛巾,服務不錯👍🏻

煮物揀左燒豚肉,豚肉味道甜甜地幾好食

壽司係主角,味道果然無令人失望。海膽壽司好新鮮,一d都唔腥仲好香甜。帆立貝肥美光滑,令人垂涎欲滴。左口魚油脂豐富,燒完更香濃。深海池魚同池魚雖然名字相近,但師傅介紹其實兩者樣貌同種類大不同,不過兩者都好好食

卷物足料

甜品揀左芝麻雪糕,芝麻味濃,份量剛剛好,食完覺得成餐飯大滿足

埋單每人約$600,個人認為呢度既Omakase可作節日浪漫慶祝之選。

2018-02-11 132 瀏覽
老公話發現灣仔有間omakase既餐廳好似吾錯,而且價錢上幾合理。想搵晚去試,其實我都好掛住日本既omakase, 但無假去日本,系香港回味下都好😍是晚6點幾我地已經到左餐廳😊一出lift就望到個門口啦,感覺都幾高級,而且寫住嚴選日本米,啱曬超鍾意食日本飯既老公🤣🤣🤣我地被帶到梳化卡位坐,舒適又闊落👍🏻店內裝修簡潔得來都有高級既感覺我地揀左$580果個餐前菜有两款,日本小茄子,同日本產的海折,好爽口之後到刺身4款有右口魚,呢個我第一次食,食落魚油夠,好肥美牡丹蝦,好大隻啊,肉質好甜,我連蝦頭都啜得好乾淨😋鮮生油甘魚,好新鮮肥美食完呢幾款刺身,成個口都陣陣魚油香。紫菜中拖羅卷,紫菜好脆,塊魚同樣夠新鮮肥美。之後我選左揚物,即天婦羅,外面炸得薄脆,菇仲保持到juicy同菇香味濃。醋物,系三文魚頭餃的軟骨位切片再配冰糖漬而製成,口感爽口幾特別。再來到壽司,有5款,飯質口感lim性剛剛好,果然是嚴選日本米😆刺身都好新鮮,海膽好甜😋😋😋食到呢度已經覺得飽飽地了,但見個吞拿魚蓉都吸引,最後都食得落🤣🙈。最後仲有甜品雪糕作結尾,芝麻味好好食😋。是晚好滿足,下次來要食$880果個餐🤣

是晚6點幾我地已經到左餐廳😊

我地被帶到梳化卡位坐,舒適又闊落👍🏻
店內裝修簡潔得來都有高級既感覺

我地揀左$580果個餐
前菜有两款,日本小茄子,同日本產的海折,好爽口

之後到刺身4款
有右口魚,呢個我第一次食,食落魚油夠,好肥美

牡丹蝦,好大隻啊,肉質好甜,我連蝦頭都啜得好乾淨😋

鮮生油甘魚,好新鮮肥美

食完呢幾款刺身,成個口都陣陣魚油香。

紫菜中拖羅卷,紫菜好脆,塊魚同樣夠新鮮肥美。

刺身都好新鮮,海膽好甜😋😋😋

最後仲有甜品雪糕作結尾,芝麻味好好食😋。

是晚好滿足,下次來要食$880果個餐🤣