2024-01-20 121 瀏覽
今次踩入櫻木,頭盤嘅南瓜湯一啖入口,咁滑咁細膩,簡直正到爆炸!跟住嚟嘅是師傅揀嘅三款生魚片,每一件都新鮮過頭。嗰個牡丹蝦,呢個詞用喺度啱到冇得再啱,鮮甜得嚟又脆口💥!手卷部分,哈哈,拖羅卷喺我個口中一解體,油脂四溢🍣,真係滿足到我對日式料理所有想象。而果汁蜆湯,清新輕盈,一啖湯落肚,整個人都暖笠笠。食完後段嘅雪糕,冰涼補回啲陽氣,完美收尾。成個食體驗,正到飛起!好味,夠本地化,仲被叫平宜,仲想點?😋👍🍜

2019-06-14 2079 瀏覽
UON新開無耐,環境裝修設計非常ok!! 好舒服。店員非常有禮!就算她不是廚師,只是侍應,但卻對食材非常熟悉~令我和朋友在用膳其間都上了寶貴一課。我們非常享受當晚的服務和食物,非常推介大家!值得一食!性價比高~食過你就懂!煙薰温泉蛋~濃郁煙薰味滲入温泉蛋,味道芳香,但温泉蛋稍為熟了點點,沒有我追求那種流心感,但大致上係好味的。4味天婦羅炸蝦~分別為原味,腐皮味,黑松露味,咸蛋味既炸蝦天婦羅。賣相吸引,每隻約為手指長度,不是那種大大份厚漿厚厚那種!全都薄薄剛好的粉漿!全部都新鮮炸出!最令我覺得好食的是腐皮味道,獨有既腐皮味和炸蝦非常襯!其他味道不是不好,只是沒有腐皮味道那種驚喜!報紙雞~幾有趣味既卓頭,用上食用既米紙加上彷日本既報紙設計,幾特別既賣相~雞肉燒到好香,仲保持到肉汁鮮嫩。柚子jelly冰是為了消除過多的油膩感而食的,廚師用盡心思為客人食出最佳感覺。有3款創作壽司,日本豆紙包住入面的甜蝦,非常鮮味,清清既黃豆香配上甜蝦,很好食;生菜卷入面的是燒三文魚腩,有點 fusion感覺,非常鮮嫩,壽司飯醋既比例調教得很好;吞拿魚卷入面放入春卷皮,整體口感好正!之後還有這杯無酒精既dess

之後還有這杯無酒精既dessert wine來一個結尾,清甜幾好飲。
還有甜品呢,
焦糖多士配上綠茶雪糕!非常清新口感~無得頂。
總結的是,性價比高,不妨一試!會令你難忘的用餐體驗。
2019-02-14 2815 瀏覽
同事farewell, 當然食好點,同事預先book定位,唔book既話,就真係要早去wall in la. 價錢以lunch黎講,就一定唔係平啦,但性價比來講,都係ok既餐廳環境幾靚,我十二點去到,就無咩人。坐係窗邊,景就無嫁啦,但勝在窗邊有街景望下咁我就叫左個魚生飯定食,魚生幾新鮮,同事就叫壽喜燒窩食,佢就唔係連埋個爐上,係在廚房熱好左,先上菜既。除左主食有小菜有沙律,仲有雪糕做甜品,雪糕仲有兩款味道揀。想搵間靚靚地既餐廳食,呢間真心唔錯,推薦
同事farewell, 當然食好點,同事預先book定位,
唔book既話,就真係要早去wall in la.

除左主食有小菜有沙律,仲有雪糕做甜品,雪糕仲有兩款味道揀。

想搵間靚靚地既餐廳食,呢間真心唔錯,推薦

2019-01-02
2018-12-29 4043 瀏覽
心思思想吃日本菜,今日午飯時間去了櫻木,雖然是樓上鋪,但亦座無虛席。看了看餐牌,發現三色丼定食只賣$108,絕對是午市套餐裡的性價比之選。套餐包括蘿蔔牛腩和日式茄子兩款前菜,以及 燉蛋。燉蛋蒸得剛剛好,非常嫩滑。主角上場,大大碗的三色魚生飯非常足料,有三文魚、魚和吞拿魚蓉。三文魚厚切,肥瘦適中,魚不腥,最抵讚的是吞拿魚蓉,撈起飯和豉油吃非常香滑。飯後還有雪糕球作為甜品,選了抹茶味,味道不錯,非常滿足。

飯後還有雪糕球作為甜品,選了抹茶味,味道不錯,非常滿足。
2018-12-28 2434 瀏覽
這天老闆前來開會,原本計劃是午餐叫外賣,怎知他突然說想出外食吃,在灣仔區午餐時間沒訂位的情況下, 幸好找到這間樓上舖的日本餐廳, 不用等太久, 又坐得舒服.我點了最愛的鹽燒鯖魚定食,前菜已經很豐富,有沙律,漬物,紫菜,麵豉湯,之後還有抹茶雪糕啊😋 鯖魚燒得外皮脆脆,肉質鮮嫩又入味,前菜健康味美,抹茶雪糕香濃幼滑。總括來說,這間日本餐廳食品質素高,環境舒適,裝潢設計都很有日本風味,難得價錢又合理,實屬難得,一定會再來幫襯呢!
2018-11-03 5154 瀏覽
行街行到攰攰地,經過呢間日本餐廳樓下見到menu d 菜式幾特別,於是上去一試。餐廳幾靚,裝修幾有格調,坐得舒服唔太餓,所以只叫左兩樣嘢🐮牛仔脾肉 (ard$150)一般餐廳較少見牛仔脾肉,呢間日本餐廳提供唔少菜式都係坊間較少見的,有d 感覺似fusion 菜。呢個菜式嘅汁偏鹹,但口感幾特別,肉質偏瘦所以較韌d,不過中間冇煮到全熟,唔會太孩,牛肉味好香濃。 🐦鵝肝牛油果卷(ard$100)平時唔食鵝肝因為嫌佢太膩同埋有d 鵝肝會帶腥味,但係呢個鵝肝卷一d都唔腥膩,反而好清新,牛油果同鵝肝好夾,兩樣都係健康油脂,鵝肝令整個卷口感更加綿密香濃,呢個幾好👍🏻有驚喜😝

餐廳幾靚,裝修幾有格調,坐得舒服

唔太餓,所以只叫左兩樣嘢

🐮牛仔脾肉 (ard$150)

🐦鵝肝牛油果卷(ard$100)
  • 鵝肝牛油果卷
2018-10-27 3471 瀏覽
雖然跟好友吃個飯根本不需要任何藉口, 但生日總是個最好的原因來個大吃大喝. 這晚是日本菜. Omakase 來說, 價錢實在是試過之中最相宜的. 三人共點了一套$880, 兩套$580 共享. 不同的菜式在觥籌交錯間已然混亂起來, 攪不清哪一道屬哪一套, but who cares? 跟老友們一起原本就是不分你我的嘛!!魚生新鮮, 連青芥末也如是生蠔香甜爽口, 加了帶酸味的醋汁, 配搭得很雖不是最肥美的吞拿, 但加上新鮮紫蘇葉夾在香脆的紫菜中, 頗有驚喜天婦羅飽魚是第一次嚐, 出奇味美個人認為乾椒絲才是主角, 蠔反而是襯托椒絲的香, 脆及微辣的配角魚骹片漬物加三文魚子來到壽司, 海膽魚子飯及免治吞拿手卷的時候, 大家的肚子大概都已填得滿滿了, 差點不能完成全部三個字形容這個松茸湯: 清 ~ 香 ~ 甜, 已完整地概括了視覺, 嗅覺及味覺的享受不約而同都選了紅豆雪糕作結!說不上是精采的omakase, 但論價錢, 食物質素及餐廳的舒適度也是足夠令大家把櫻木放進"I will be back"的那一列!老友們, 生日快樂啊!!

魚生新鮮, 連青芥末也如是
生蠔香甜爽口, 加了帶酸味的醋汁, 配搭得很
天婦羅飽魚是第一次嚐, 出奇味美
魚骹片漬物加三文魚子

不約而同都選了紅豆雪糕作結!
老友們, 生日快樂啊!!
2018-10-26
2018-09-09 3455 瀏覽
適逢吃秋刀魚刺身的時候,所以決定到質素不錯的櫻木午餐,最後點了特上雜錦壽司套餐丶海膽甜蝦飯配烏冬和原條秋刀魚刺身。前菜的柚子醋沙律丶茶碗蒸蛋和蛋卷味道普通,沒有特別,放涼了的牛腩蘿蔔上有一點點凝固了的白油脂,感覺有點膩。海膽甜蝦飯配烏冬餐還附上刺身三片,當中的油甘魚刺身很新鮮,而海膽和甜蝦亦十分新鮮肥美,烏冬也算彈牙,不過整個餐的份量對我來說太多,所以只吃了一口烏冬便交給相公。而相公對壽司套餐評語是很不錯很新鮮。秋刀魚刺身配上加入薑蓉和蔥的豉油,魚肉甘甜但略嫌不夠肥美。甜品為綠茶或曲奇雪糕。是日午餐八折,相對經濟實惠。

秋刀魚刺身配上加入薑蓉和蔥的豉油,魚肉甘甜但略嫌不夠肥美。

甜品為綠茶或曲奇雪糕。是日午餐八折,相對經濟實惠。
2018-09-08
  • 海膽
  • 甜蝦
2018-08-25 2412 瀏覽
好友生日,他喜歡吃日本料理,於是在他公司附近找了這裡試試。到餐廳時只有一檯客人(以及另一檯在貴賓房的客人),被安排坐在窗邊卡位,一坐下隨即奉上熱毛巾!晚餐有「師傅發板」,也可以跟餐牌散叫。友人選了散叫。刺身、天婦羅、串燒等每樣都試試。刺身拼盆上檯時,發覺是沒有三文魚的墊底的!全是有質素的貨式,公道喎!點了燒日本蠔,蠔味非常香濃,正呀!其實餘下的食物的味道都很好,侍應在上菜時也會稍作介紹。這餐飯吃得很高興,埋單時發現比起點「師傅發板」還要便宜,真覺得物有所值!
好友生日,他喜歡吃日本料理,於是在他公司附近找了這裡試試。

特上雜錦刺身

點了燒日本蠔,蠔味非常香濃,正呀!

軟殼蟹天婦羅
燒牛舌及牛肉露筍卷
  • 鹽燒牛舌
  • 刺身
2018-07-27 1443 瀏覽
Have booked table but was 13mins late or so. The staff who took the booking did not advise if they will hold table and for how long. The manager nonchalantly tell us because you are late. Fine and the next thing we saw was a single diner who occupied a four seater table which could have accommodated us. And there were 2 seats at the bar but brilliantly organised in such a way the seats are miles apart.
2018-07-26 918 瀏覽
今次黎到平平地既櫻木試下入到去第一個感覺 好Grand 唔係平時既日本風以Mean 睇Set 既話 有2款 平同貴既選擇仲有散嗌 價錢都很平民化我地2人都叫了比較平既omasaka Set姐係師傅拍板有咩新鮮買到咩好材料就煮咩唔同野食 又唔洗自己諗第一道 : 汁煮日本南瓜 + 日本海折新鮮海折爽口 無怪味 加左自家醬汁刺身 師傅交帶落 : 由右食過去1 牡丹蝦 2 左口魚 3 太刀魚吞拿魚腩紫菜包直情唔想食個紫菜 想一口食左個吞拿魚腩冰頭漬 酸酸地 好爽口 好食壽司 5件 鮮甜正其他都好食手捲x 1 吞拿魚腩蓉最後湯+甜品蜆湯 清清的 沒有其他配料 煮出來 香香的蜆味今日甜品為雪糕

今次黎到平平地既櫻木試下

最後湯+甜品

蜆湯 清清的 沒有其他配料 煮出來 香香的蜆味

今日甜品為雪糕
2018-07-05 858 瀏覽
Lunch覓食,今日行遠少少和同事試一試這間。今日不想食魚生所以挑了網燒牛肉定食。網燒牛肉定食$160 前菜雖然有很多細細碟,不過每樣看起來都算不上特別吸引,寥寥無幾的沙律不算新鮮味道淡茂茂,旁邊的配菜都孤單隻影怪可憐的。前菜中唯一好吃的是燉蛋,熱哄哄的不會有大驚喜不過是合格好吃的。主菜上枱時並沒有嘩的歡喜感,普普通通的擺碟反而有絲絲失望。牛的味道挺嫩挺香不過沒有到心心眼的程度。只覺這午餐不太值一百六十大元。最好吃是甜品雪糕!紅豆味濃郁又香滑!
Lunch覓食,今日行遠少少和同事試一試這間。

今日不想食魚生所以挑了網燒牛肉定食。

網燒牛肉定食$160

最好吃是甜品雪糕!
紅豆味濃郁又香滑!

Set  lunch  前菜
Set  lunch  網燒牛肉定食
Set  lunch  ice  cream

Set  lunch  ice  cream
2018-07-01 739 瀏覽
女朋友生日, 佢又話想試廚師發辦好耐. 所以早左一個月就打黎book枱, 驚死無位. 結果餐廳安排左窗口位畀我地(其實間餐廳唔full)坐低好快就落order, 我地又無野唔食, 所以一個要$580set, 一個要$880set, 可以試多d前菜:苦瓜+燉蛋+海蜇女朋友話苦瓜好苦,我就覺得OK!海蜇同燉蛋就不過不失啦!$880套餐有蠔,比想像中鮮甜啊😋其他刺身都唔記得叫咩名啦,不過好好食,隻蝦仲好creamy!個鐵板牛上枱嘅時候吱吱聲非常之香!牛肉粒都幾Juicy,但係d菇、豆同粟米仔就麻麻,唔夠入味。全晚最普通普通的一道菜,淡而無味嘅豬肉卷。紫菜卷入面包住入口即溶嘅吞拿魚腩係我地最喜歡嘅一款❤唔記得邊款係580同880嘅壽司,但基本兩邊嘅刺身都一樣。最欣賞係個海膽好大板又甜又新鮮!我鍾意個甜蛋,甜度感覺好似食緊甜品咁。第一次食呢個三文魚軟骨, 酸酸地解膩,我就好鍾意啦,不過女朋友就覺得太酸。中間有幾度掛住食唔記得影嘅嘢,係一個有個飯卷,出奇地好味!甜品有綠茶同埋紅豆雪糕,滿足!女朋友生日總算過關啦😁😁
結果餐廳安排左窗口位畀我地(其實間餐廳唔full)

前菜:苦瓜+燉蛋+海蜇
女朋友話苦瓜好苦,我就覺得OK!海蜇同燉蛋就不過不失啦!

$880套餐有蠔,比想像中鮮甜啊😋

全晚最普通普通的一道菜,淡而無味嘅豬肉卷。

紫菜卷入面包住入口即溶嘅吞拿魚腩係我地最喜歡嘅一款❤

中間有幾度掛住食唔記得影嘅嘢,係一個有個飯卷,出奇地好味!

甜品有綠茶同埋紅豆雪糕,滿足!女朋友生日總算過關啦😁😁
2018-06-28
生日
每個香港人既胃口入面都住左日本菜魂,係間唔時就會想食下丼飯食下壽司食下拉麵食下燒肉咁無錯,我就係想食下正既壽司做lunch,又唔係預左700/800既budget 見openrice既食評依間餐廳晚市好抵又好食,lunch 既食評唔多但係價位同comment 都係positive,就一於試試佢啦!一睇餐牌(其實未黎係openrice都睇左)決定要最貴既壽司set,其實一黎到睇外表都見到新鮮程度爭咁d,蝦、帶子、中拖羅同迷你丼係ok ge,海膽新鮮同甜,其他就真係麻麻地可能係撞手神啦,我個日去咁岩唔掂,整體黎講係失望左,如果有下次,睇下會唔會改變今次既comment la

特上雜錦壽司套餐

2018-04-28 746 瀏覽
公司既同事生日飯通常都會嚟呢到食LUNCH除咗地理位置夠近夠方便之外LUNCH SET款式多唔食魚生既都可以有壽喜燒、西京燒或者天婦羅等等既選擇定食會有沙律,兩小碟前菜 ,味噌湯,茶碗蒸同最後有雪糕作為甜品而且可以預先訂位,唔需要係到等沙律用既係用一般既沙律醋,酸酸地幾開胃面有幾粒紅腰豆,配埋粟米同爽口生菜賣相配搭幾好兩碟小前菜每次都唔同今次係牛舌同韓式芽菜因本人唔食牛就將牛舌讓咗比同事同事既食後感係幾爽口而且冇乜牛羶味韓式芽菜就冇乜特別茶碗蒸蛋都幾滑嫩北海刺身丼定食刺身係幾新鮮,有魚生又有貝類本人最怕食到唔新鮮既海膽呢度既海膽係鮮甜可食用但本人對海鮮丼有八爪魚沙律表示不解而且八爪魚沙律既份量仲要唔少沙律醬太濃味搶晒刺身既鮮味亦同魚生味道完全唔夾好似刺身配沙律醬食咁,有好強違和感咁樣侮辱啲咁新鮮既刺身,這樣真的好嗎雪糕通常有兩隻味揀定番口味係綠茶,另一款不時轉換今次就係曲奇最後以一球普通既曲奇雪糕完結呢餐順帶一提,其實冇乜服務質素可言可能係午市人比較多比較忙掛侍應唔會主動加茶,上菜時態度又麻麻地其實作為一個午市定食都唔算大眾價錢所以可以多返少少服務態度
公司既同事生日飯通常都會嚟呢到食LUNCH
除咗地理位置夠近夠方便之外
LUNCH SET款式多
唔食魚生既都可以有壽喜燒、西京燒或者天婦羅等等既選擇
而且可以預先訂位,唔需要係到等

沙律用既係用一般既沙律醋,酸酸地幾開胃
面有幾粒紅腰豆,配埋粟米同爽口生菜
賣相配搭幾好
茶碗蒸蛋都幾滑嫩
定食前菜

茶碗蒸

北海刺身丼定食
刺身係幾新鮮,有魚生又有貝類
本人最怕食到唔新鮮既海膽
呢度既海膽係鮮甜可食用
但本人對海鮮丼有八爪魚沙律表示不解
而且八爪魚沙律既份量仲要唔少
沙律醬太濃味搶晒刺身既鮮味
亦同魚生味道完全唔夾
好似刺身配沙律醬食咁,有好強違和感
咁樣侮辱啲咁新鮮既刺身,這樣真的好嗎

雪糕通常有兩隻味揀
定番口味係綠茶,另一款不時轉換
今次就係曲奇
最後以一球普通既曲奇雪糕完結呢餐
曲奇雪糕

順帶一提,其實冇乜服務質素可言
可能係午市人比較多比較忙掛
侍應唔會主動加茶,上菜時態度又麻麻地
其實作為一個午市定食都唔算大眾價錢
所以可以多返少少服務態度