2021-07-26 3028 瀏覽
下班經過這間店,平日的晚上,店外總是排滿人,這次約了友人一起試試這間拉麵店的拉麵。店內有吧台座位和普通座位,位置不多,牆上掛了少許裝飾,晚上十分熱鬧。點了一碗海老拉麵($90),選了普通的濃淡度、慢煮叉燒、木耳、軟麵。個人覺得選「普通」的濃淡度,味道已很足夠,因為拉麵本身有大量櫻花蝦,櫻花蝦的鹹度也會增加整體的鹹度。慢煮叉燒是薄片的,有點像薄火腿,頗軟滑又帶點微微煙韌。木耳非常爽脆,配另一種爽脆度的櫻花蝦很適合。麵條還可選東京黃麵和博多白麵,這碗博多白麵的比較爽口,有點像平時吃的幼麵而沒有皂水味。爽口海老放在拉麵中間,配上鹹湯頭,整體味道濃郁香口。至於蟹膏拉麵($92),選了濃湯、厚燒叉燒、芽菜、普通麵硬度和東京黃麵。蟹膏拉麵的味道相對柔和,友人比較喜歡這款。一點蟹膏配一口湯喝,蟹味更鮮。厚燒叉燒厚度足,除了能嚐到叉燒扎實的口感,還嚐到入口即溶的嫩滑,在味道和口感上都比慢煮做得出色。東京黃麵與博多白麵的口感差不多,掛上湯底後,東京黃麵的味道更出色。看見附近的人大多點博多白麵,似乎兩款也有其特色之處。小食唐揚魷魚($28),小食份量適中,魷魚本身非常鮮爽,搭配酒類一流,建議可減些少用鹽,

慢煮叉燒

厚燒叉燒

唐揚魷魚

小食唐揚魷魚($28),小食份量適中,魷魚本身非常鮮爽,搭配酒類一流,建議可減些少用鹽,配同是鹹味的拉麵吃便會更適合。
2021-07-21
唐揚魷魚
2021-07-26 196 瀏覽
今日約了朋友去旺角食拉麵,去到時店舖剛好有位置,不需要等位就可以入座。我們叫了兩個拉麵,一個是黑蒜,另一個是魚介。再加上一個唐揚魷魚的小菜。黑蒜拉麵選擇了濃湯,味道非常之濃厚,另外我選擇了硬身的麵,入口比較有有質感。叉燒我選擇了慢煮,肉質小油薄身,但仍然軟滑。至於魚介拉麵都是濃湯,味道帶鮮味。而叉燒選擇了厚燒,肉質比較多油,但燒烤的味道搶口,使人感到不會太油膩。最後炸魷魚,外皮脆內裏爽,味道不會太鹹,非常之易入口。整體而言,味道一流,而且上菜速度快。

最後炸魷魚,外皮脆內裏爽,味道不會太鹹,非常之易入口。

整體而言,味道一流,而且上菜速度快。
2021-07-26
2021-07-25 143 瀏覽
自問真係好中意食拉麵,為咗食拉麵,試過凌晨1點日本落機,3點去食拉麵😂今次見到有新開的拉麵店,當然不能錯過啦因為新開,依間對比其他的拉麵店,會等耐啲既時間,不過緊係唔會介意啦依間拉麵都同大多出面的一樣,有得揀麵軟硬度,湯咸淡度我呢就嗌咗碗蟹膏拉麵,配慢煮叉燒,個叉燒好香好冧好好食蟹膏有啲少,不過都幾夠味的整體都唔錯店員態度都幾好,見有小朋友食,會同佢地家長講解有咩啱小朋友食仲有餐廳環境舒適,唔窄坐得舒服

今次見到有新開的拉麵店,當然不能錯過啦

依間拉麵都同大多出面的一樣,有得揀麵軟硬度,湯咸淡度

我呢就嗌咗碗蟹膏拉麵,配慢煮叉燒,個叉燒好香好冧好好食

蟹膏有啲少,不過都幾夠味的

整體都唔錯

仲有餐廳環境舒適,唔窄坐得舒服
2021-07-23 152 瀏覽
女人街兩旁餐廳日新月異,最近又新開左間拉麵店,拉麵控嘅我絕不錯過,即刻約同事晚餐!拉麵店於街頭附近,位置易見。店面光猛以白色為主,感覺乾淨。拉麵店選擇比較集中, 只有幾款, 但除左基本的豚骨及辛辣之外, 亦有海老及罕見的蟹膏, 所以我地揀左比較惹味的辛辣及蟹膏!蟹膏拉麵有隻蟹鉗襯托, 賣相好精美先試湯頭, 味道濃厚偏杰,而拉麵富有蛋香叉燒肥瘦均勻,燒得平均, 而且厚切非常有誠意,入口每吋都有肉香蟹膏放一旁配有絲絲蟹肉, 每啖拉麵放少少蟹膏共嚐,好香濃友人的辛辣拉麵, 看似非常辣, 但其實無搶走拉麵原有味道, 如果不夠辣的話, 碗邊亦有辣方便自由調教。整體上滿意, 期待推出期間限定~
拉麵店於街頭附近,位置易見。店面光猛以白色為主,感覺乾淨。
蟹膏拉麵有隻蟹鉗襯托, 賣相好精美
先試湯頭, 味道濃厚偏杰,而拉麵富有蛋香
蟹膏放一旁配有絲絲蟹肉, 每啖拉麵放少少蟹膏共嚐,好香濃
整體上滿意, 期待推出期間限定~
2021-07-02
1K
平時嘅拉麵店主打一至兩款湯底,通常都係辣同唔辣兩款,但呢間位於旺角女人街嘅樸一拉麵就有成六款湯底:豚骨、黑蒜、辛辣、魚介、海老、蟹膏。作為拉麵控嘅M佬雖然見到大排長龍,但都決意入去試一試!蟹膏拉麵呢張order紙非常清楚,湯嘅濃度、配菜選擇、拉麵軟硬等都可以選擇,而呢款蟹膏湯底真係不得了!因為我哋坐喺bar枱,見住廚師將2大羹嘅蟹膏放入湯中煮,所以食嘢時候,湯嘅蟹味超濃郁,蟹味豐厚,一啲都唔腥。餸嘅方面有蟹鉗、蟹柳絲、蟹膏同厚燒叉燒等。厚燒嘢叉燒真係好厚,食嘅時候充滿口感,叉燒外層用火槍燒過,帶有一點點的焦香,加上一層肥一層瘦,比例適啱啱好,非常鬆化。海老拉麵另一款就揀咗海老湯底,由於有勁多櫻花蝦,所以湯底充滿濃郁嘅蝦香味。除咗叉燒之外,仲有厚隻赤蝦,超彈牙!另外一隻係佢哋嘅芽菜,預先炒過,所以非常香口,非常入味。

2021-07-22
常常覺得如果只有1個人用餐,日式料理的話,苜選絕對會是拉麵店 今次去旺角就去了朋友介紹一間新開的拉麵店樸一拉麵 - 座位不算很多,平時晚上6點半左右來到不用等位不過我食完後見有1、2位客人在門口排隊囉這間的湯底選擇比很多店都多,而且還可揀鹹淡度。可以滿足不同口味的朋友連配料那些也是二選一 !!當然也能另加錢加配料或是點小食之類 我選的是濃的魚介湯 ($86)店員有說會偏油一點,但我覺得可接受的。以豚骨味濃湯作底再加上鰹魚,濃稠得來有層次感,而且還附了一條小魚 麵條沒想到也可以2選1,有白麵和黃麵前者博多風味,後者東京風味~感覺白麵少吃就點這個。軟硬度都有四種~保守點就決定要 "普通" 看起來麵條會比較幼細,而且感覺幾煙靭的叉燒選了慢煮,有兩塊~雖然薄物,但都大塊肉質很軟身,吃起來好像沒那麼有罪惡感 (笑)
常常覺得如果只有1個人用餐,
日式料理的話,苜選絕對會是拉麵店
今次去旺角就去了朋友介紹一間新開的拉麵店
樸一拉麵 - 座位不算很多,平時晚上6點半左右來到不用等位
不過我食完後見有1、2位客人在門口排隊囉

我選的是濃的魚介湯 ($86)
店員有說會偏油一點,但我覺得可接受的。
以豚骨味濃湯作底再加上鰹魚,
濃稠得來有層次感,而且還附了一條小魚
濃的魚介湯

麵條沒想到也可以2選1,有白麵和黃麵
前者博多風味,後者東京風味~感覺白麵少吃就點這個。
軟硬度都有四種~保守點就決定要 "普通"
看起來麵條會比較幼細,而且感覺幾煙靭的

叉燒選了慢煮,有兩塊~雖然薄物,但都大塊
肉質很軟身,吃起來好像沒那麼有罪惡感 (笑)
題外話/補充資料: 要注意這店只收現金。
2021-07-21
2021-07-22 67 瀏覽
日式拉麵店,座位空間也算闊落。有餐枱,當然不少得拉麵師傅旁的吧枱位置。用拉麵點菜紙下單,可根據個人喜好選擇,選項足。有經典豚骨湯底等,還有期間限定。 可選湯底濃淡度,叉燒,配菜款式,麵的硬度等。仲有得揀拉麵款,有博多拉麵或者東京拉麵。完全可以點一碗最適合自己的拉麵。先點了一碗魚介湯底拉麵。豚骨加魚仔味,湯底好濃,但一點都唔咸。喜歡食拉麵帶點湯。選了慢煮叉燒,薄片的。很滑很腍,肉味依舊濃郁,亦無咁油膩。配菜要了芽菜,芽菜是廚師即炒的,非常爽口。 另一碗選擇了辛辣湯底拉麵。辣味足夠。叉燒選擇了厚切,啖啖肉。用火燒過表皮,有焦香感。有肥有瘦肉,咬起來軟腍,油脂分佈好。 點了一份炸餃子,一份有四隻。外皮不厚,炸得十分香脆。 入面依然有肉汁。不錯。

用拉麵點菜紙下單,可根據個人喜好選擇,選項足。

。完全可以點一碗最適合自己的拉麵。

喜歡食拉麵帶點湯。

另一碗選擇了辛辣湯底拉麵。辣味足夠。叉燒選擇了厚切,啖啖肉

點了一份炸餃子,一份有四隻。外皮不厚,炸得十分香脆
。 入面依然有肉汁。不錯。

2021-07-16 97 瀏覽
放工後梗係要同朋友一齊食好西見到呢間拉麵店新開就一於呢間去到門口都有啲人排緊隊個店員都好好咁攞定一啲落單紙俾我哋落單一入到去落單之前店員都分別介紹咗 兩款叉燒嘅特色因為厚賜叉燒比較肥膩佢就問我哋啲女仔唔介意不過最後都有嗌厚切 每樣試啲仲叫咗個蜜糖雞翼 如果加特上嘅話 仲有紫菜,糖心蛋,另外加多塊厚切叉燒而你本身個麵 就要跟慢煮叉燒拉麵仲可以有兩款麵揀 粗幼差唔多 分別係白色嘅面同黃色嘅面 個人覺得白色博多好食啲特別推介個蜜糖雞翼好香好鬆脆
放工後
佢就問我哋啲女仔唔介意
不過最後都有嗌厚切 每樣試啲
仲叫咗個蜜糖雞翼
如果加特上嘅話
仲有紫菜,糖心蛋,另外加多塊厚切叉燒
而你本身個麵 就要跟慢煮叉燒
拉麵仲可以有兩款麵揀 粗幼差唔多
分別係白色嘅面同黃色嘅面
個人覺得白色博多好食啲
特別推介個蜜糖雞翼好香好鬆脆
2021-07-15 85 瀏覽
旺角通菜街有間拉麵小店, 細細間, 平日晚上 7pm已經坐滿人! 湯底選擇多, 一共有6款, 仲有一款期間限定添! 湯底嘅鹹淡度、叉燒部位、配菜 (木耳/芽菜)、要唔要香蔥、麵嘅軟硬度, 全部都係可以自己選擇~拉麵可以揀博多拉麵或者東京拉麵, 東京拉麵係偏黃色, 滑身啲; 而博多拉麵就係白色, 主打掛湯力強啲。🍜豚骨湯拉麵豚骨湯底呈乳白色, 口感濃稠, 有豬骨味, 食落有淡淡蒜香🧄。厚燒叉燒係重點! 肥肉同瘦肉比例平均, 有炭燒味道, 好惹味😋! 拉麵質感彈牙又滑身, 充分吸收到豚骨湯味。

🍜豚骨湯拉麵
拉麵質感彈牙又滑身, 充分吸收到豚骨湯味。
2021-07-15
2021-07-15 52 瀏覽
環境幾好,店員有禮貌,會主動幫忙。食物好好食,舊叉燒又厚又入味又軟,一咬落去好香。個湯豬骨味好濃,吾會得個鹹字,忍唔住飲咗大半碗。不過冇得簽card,要俾現金,有少少麻煩。
環境幾好,店員有禮貌,會主動幫忙。

不過冇得簽card,要俾現金,有少少麻煩。
2021-07-15
2 分鐘 (堂食)
2021-07-14 78 瀏覽
旺角通菜街成條街都係餐廳,要搵野食真係好容易見到呢間拉麵店好光猛,加上又比隻連豬吸引左就決定今晚食拉麵!餐廳滿座,不過好快就已經安排到座位拉麵都有兩款選擇,博多拉麵 & 札幌拉麵!魚介+慢煮叉燒+札幌拉麵🍜叉燒係薄切的,一啲都唔肥膩肉質好軟滑,仲有2大塊的麵質比博多拉麵粗少少,但好有彈性,食嘅時候富有口感魚介湯底好惹味,用左鯷魚熬製湯底,好有鮮味豚骨+厚燒叉燒+博多拉麵哇塊叉燒真係好大塊!不過同時亦好肥美其實有啲油脂令塊叉燒更香,不過我都係比較鍾意食慢煮叉燒!博多拉麵掛湯一流,食嘅時候有啲嚼勁彈性雖然無札幌拉麵咁Q彈,但都有返啲韌度!好鍾意呢度嘅豚骨湯唔會好油膩呢間拉麵嘅質素好好
旺角通菜街成條街都係餐廳,要搵野食真係好容易

見到呢間拉麵店好光猛,加上又比隻連豬吸引左
就決定今晚食拉麵!

餐廳滿座,不過好快就已經安排到座位

拉麵都有兩款選擇,博多拉麵 & 札幌拉麵!

魚介+慢煮叉燒+札幌拉麵🍜
叉燒係薄切的,一啲都唔肥膩

肉質好軟滑,仲有2大塊的
麵質比博多拉麵粗少少,但好有彈性,
食嘅時候富有口感

魚介湯底好惹味,用左鯷魚熬製湯底,好有鮮味

豚骨+厚燒叉燒+博多拉麵
塊叉燒真係好大塊!

不過同時亦好肥美
其實有啲油脂令塊叉燒更香,不過我都係比較鍾意食慢煮叉燒!
博多拉麵掛湯一流,食嘅時候有啲嚼勁

彈性雖然無札幌拉麵咁Q彈,但都有返啲韌度!
好鍾意呢度嘅豚骨湯唔會好油膩

呢間拉麵嘅質素好好
2021-07-12
2021-07-09 218 瀏覽
經過這間拉麵店,見到是新開的便去試一試。這裏的拉麵選擇多,除了常見的豚骨等等以外,還有蟹膏拉麵,比較少見。而且連叉燒都可以選慢煮/厚燒。海老拉麵這碗拉麵選擇了濃湯和厚燒叉燒,叉燒外層用火槍燒過,帶有一點點的焦香,肥瘦比例剛好,肉質不會乾柴。最特別的是除了常見的櫻花蝦以外,還有一隻鮮蝦,而且已去殼,方便食用。黑蒜拉麵這碗拉麵同樣選擇濃湯和厚燒叉燒。整碗湯底都充滿黑蒜的香味,但不會因此過油,比例剛剛好。這碗拉麵配了芽菜,芽菜索曬湯汁仍然爽口。
經過這間拉麵店,見到是新開的便去試一試。

黑蒜拉麵
3K
2021-07-08 171 瀏覽
通菜街內有一間食日式拉麵店,舖位細細,門外見幾位年輕小伙子幹勁十足,引起我的注意。裝潢簡潔,服務也不錯。店員還講解义燒的質感,方便我的選擇。點了一碗黑蒜拉麵,麵條是幼細且長,掛湯力好。芽菜的配搭,爽口!湯底並不膩喉,黑蒜茸增加湯底的濃厚味道。义燒分別是慢煮和厚燒。後者較為肥膩,所以我楝選了慢煮。有驚喜啊⋯⋯薄薄的每一片,肉質軟熟。小食是蘿蔔煮,原以為不是時令蔬菜會有減味道。煮得軟腍外,還格外清甜入味。蜜瓜梳打,白桃梳打飲過無數次,柚子梳打算是第一次,氣泡內散發出酸甜清新味,透心涼。
裝潢簡潔,服務也不錯。店員還講解义燒的質感,方便我的選擇。

湯底並不膩喉,黑蒜茸增加湯底的濃厚味道。

2021-07-08
2021-07-05 414 瀏覽
今日細妹話想食拉麵,就即興帶佢黎食番呢一間,因為呢間拉麵真係好好食😋🥰🥰🥰同上次一樣,職員好快幫我哋入位遞水。服務好好,態度好友善☺️我地今次叫左辛辣湯拉麵(上次叫過好好食所以再叫過😆)同埋黑蒜湯拉麵😆。我地一個叫左慢煮叉燒,一個叫左厚切叉燒。我哋坐bar枱位,望住廚師用火槍燒叉燒果陣已經流晒口水🤤好吸引。兩個都好好食,慢煮叉燒好嫩滑,厚切叉燒好肥美,超大嚿,真係落足料😳👍🏻👍🏻👍🏻辛辣湯拉麵一樣咁好食,水準keep住,辣度好足夠👍🏻👍🏻黑蒜味都好入味!!!2個湯底都揀咗濃味,真係忍唔住飲晒啲湯,太好飲啦!!!🤤我哋另外加咗紫菜,紫菜好香脆,一啲都唔淋😆我哋叫咗兩個小食,涼拌菠菜同埋日式蘿蔔。日式蘿蔔真係好好食!!!好清甜,超級入味真係好surprise😳涼拌菠菜都好食,好香麻油味😋野飲我哋叫咗富士山柚子梳打同埋山梨白桃梳打。柚子味酸酸甜甜,白桃味好香桃味🍑,清甜,我個人鍾意白桃味多啲,兩隻都推介試吓👍🏻

真係好surprise😳涼拌菠菜都好食,好香麻油味😋

2021-06-30 310 瀏覽
食物🍜方面:我第一次食呢間拉麵,一入黎落單我就好欣賞呢間拉麵麵質同肉既煮法都有得選擇👍🏻☺️方便我地每個人口味既需要今次叫左辛辣湯底,拉麵🍜同配菜🥬都好好食,拉麵質感剛剛好(我叫左正常軟硬度),湯溫度剛剛好容易入口,而且湯底鮮味,5會有味精湯或者公仔麵湯底既感覺,辣度亦剛剛好,所以我差5多飲曬碗湯飲品係富士山柚子梳打,5會太甜,飲完感覺好清新最有驚喜係台面有魚仔🐟可以自己添,令重口味既我可以食鹹d,d魚仔亦有少少辣,幾惹味,令碗麵都添多一份鮮味餐廳環境方面✨:日本風格,乾淨整齊,員工親切用日文歡迎同多謝我地,仲有一d花同日本既裝飾品好有特色,而且牆上有d海報介紹下d食物,令我地落單前大約知道食物係點☺️呢一次我成班朋友一齊食同傾下計,大家都覺得好舒服,仲聽到好多中意既日文歌下次會再幫襯,同埋再帶多d朋友黎食,值得推薦😍👍🏻👍🏻
食物🍜方面:
今次叫左辛辣湯底,拉麵🍜同配菜🥬都好好食

飲品係富士山柚子梳打,5會太甜,飲完感覺好清新

餐廳環境方面✨:
日本風格,乾淨整齊,員工親切用日文歡迎同多謝我地

下次會再幫襯,同埋再帶多d朋友黎食,值得推薦😍👍🏻👍🏻
2021-06-13