一家主打日式拉麵不同的做法,獨特繁多風格令人眼花撩亂,各式種類既拉麵煮法一向是港人最愛 !無論一年四季氣候冷與熱,一口暖湯湯底、麵質、配料入肚兼暖胃,如果你是一眾「拉麵控」就讓一碗用料十足地道簡單配料都可吃得盡情享受拉麵賣相外觀伴上一片叉燒滿有肉香,點碗「豚骨慢煮叉燒」口感呈現豐富入口比例不厚重非常嫩滑、鹹淡度香亦喜歡另外情有獨鍾「辛辣厚燒叉燒」試了一口湯辣度剛好幾夠辣好啱我,叉燒大塊厚身鬆軟咬落半肥瘦感覺超級邪惡,自行選擇心目中的麵硬度口味簡簡單單的一餐輕鬆又飽足

2021-11-24
▪️叉燒:1)厚燒叉燒叉燒是真的真的很大😂😂😂燒得頗香!油香都有出來🤩但個人覺得不夠嫩口,會需要一點牙力去咬和吃它~但真的是我吃過最大最後厚的叉燒拉麵‼️單憑這塊肉而言,CP值已經夠高!🤑🤑🤑2)慢煮叉燒我覺得慢煮肉更好吃,肉質比較有彈性,比較嫩口好咬❣️❣️————▪️湯底:我覺得不會過鹹,是屬於可以舒服的把湯喝完,而且又不會渴❣️❣️❣️這個在我拉麵史真的不常見🤣😍 但對其他人而言,可能會覺得湯口不夠濃郁:01)海老 $90超多小蝦干😚😚讓整個湯底更香!蠻喜歡這個湯底💓裡面還附送一隻剝好的蝦,蠻紮實而且超吸湯!越咬湯底的油香越出!所以蝦🦐吃到最後會鹹xd2)豚骨 $80這個也蠻好喝!不會太濃或過鹹!是舒服的喝完:)————▪️溏心蛋 +$13甜甜的,吃拉麵必叫!————▪️拉麵但兩種麵條也蠻細的,其實吃不太出分別😂兩個都很掛湯❣️這個真的要讚讚讚😆💕不過份量不是太多haha
▪️叉燒:
1)厚燒叉燒

2)慢煮叉燒
我覺得慢煮肉更好吃,肉質比較有彈性,比較嫩口好咬❣️❣️
▪️湯底:

1)海老 $90

2)豚骨 $80
這個也蠻好喝!不會太濃或過鹹!是舒服的喝完:)
▪️溏心蛋 +$13
甜甜的,吃拉麵必叫!
▪️拉麵
2021-11-27 50 瀏覽
今日去旺角,咁啱想食拉麵,就上openrice 睇下有咩好介紹,見「樸一」有咁多好評,就嚟試下。下午一點鬆啲去到,已經要等位。職員都好珍惜大家時間,等候其間已經派定order紙揀定想食咩。食拉麵我最中意有得揀!樸一唔單止口味有幾款你揀(大約有四、五款。因為而家冬天,我就揀咗辛辣),佢連湯嘅濃度,叉燒嘅種類(慢煮定炙燒 - 職員話炙燒塊肉會肥啲,咁中意食肥嘅我就梗係揀炙燒喇),配菜,葱,麵嘅硬度(可惜無超軟),甚至連麵嘅種類(博多白麵定東京黃麵)都有得你揀,真係好鬼過癮。除咗拉麵,我仲叫咗一客炸蠔同蘿蔔。好,唔講拉麵,講啲小食先。炸蠔一碟有三小塊,炸得熱辣辣,幾好食。碟蘿蔔就有四塊左右,一擺入口咬一啖,蘿蔔不單止入味,仲軟淋淋,好鬼正。小食都咁好味,碗麵就唔駛講。第一,碗麵夠哂熱(唔熱唔香唔好食);第二,嗰辛辣湯好好味,唔太咸唔太辣,味道啱啱好;第三,麵身雖然唔夠軟(個人喜好我中意超軟,係豚王就有得揀),不過唔大問題。最後,塊叉燒,三個字,無得頂!厚身,肥瘦適中(其實偏肥),燒得好鬼香。總括嚟講,高質素,一定會返食。慣例,食嘢就食嘢,唔中意影相。

總括嚟講,高質素,一定會返食。

慣例,食嘢就食嘢,唔中意影相。
2021-11-22 87 瀏覽
旺角有很多美食,餐廳林立,也有不少風評甚佳的拉麵店,所以這天便和朋友相約品嚐日式拉麵。餐廳整潔明亮,店員很快便招待我和朋友上座和遞上兩杯檸檬水,桌子上也有水壺讓客人自行添加檸檬水,十分方便。我和朋友分別點了魚介拉麵和醬油拉麵,同樣是東京麵底和木耳作配菜,我選了慢煮叉燒,朋友則選了厚燒叉燒。餐單上的飲品名稱也很吸引,所以還點了一支山梨白桃梳打。等了一會兒後拉麵終於製作好上桌,兩碗拉麵都香氣撲鼻,令人垂涎欲滴,原本只有五分餓,卻被拉麵的香氣升至十分餓。魚介拉麵有一條小魚乾作點綴,很香脆,湯底很濃郁,魚香味重,和東京麵底很搭,拉麵有口感,勁道十足,而且很入味。慢煮叉燒有漂亮的粉紅色,肥瘦適中,肉質鮮嫩,我和朋友都是第一次品嚐慢煮日式叉燒,原來這麼美味😋醬油拉麵鰂魚紫菜絲作點綴,湯底同樣十分濃郁,有醬油的甜味和鹹味,和東京麵配合得很完美,我喝了不少朋友的醬油湯底,因為太香濃,太好喝了。厚燒叉燒名符其實,厚度十足,燒得金黃帶少許焦脆,就像是五花腩肉和日式叉燒的混合版,肉質新鮮有嚼勁,這間拉麵店的叉燒實在很高質素👍🏻山梨白桃梳打有香濃的白桃味,不會過甜,一邊喝有氣飲品一邊吃拉麵,甚為滿足,不只清甜

山梨白桃梳打有香濃的白桃味,不會過甜,一邊喝有氣飲品一邊吃拉麵,甚為滿足,不只清甜,還可以解膩。如果下次再來這間拉麵店,會再試其他拉麵湯底和小吃,還有那坊間吃不到的高質日式叉燒🤤

2021-11-08
5 分鐘 (堂食)
  • 魚介拉麵
  • 醬油拉麵
  • 山梨白桃梳打
📍旺角鮮味蟹湯拉麵‼️• 手掌咁大塊嘅叉燒🐷 -- 樸一拉麵🍜😋·=======================呢排天氣凍咗食返碗熱辣辣嘅拉麵就啱晒,最近見唔少人推介旺角呢間拉麵,就一齊嚟試下😋舖頭位置唔多,當晚6:30嚟到都已經有八成入座,食食下出面都開始有人龍,唔想排隊嘅朋友仔不妨早少少去呢😍------------------------------⭐️蟹膏拉麵 $92 (4.6/5)配厚燒叉燒·博多白麵面頭有一羹蟹膏同埋蟹油,同湯底撈勻後飲落好鮮!🤩味道濃而不膩👍厚燒叉燒超大塊,差唔多有手掌咁大😍叉燒肥瘦相間,咬落腍身仲有火炙味🤩加埋肥膏嘅油脂味真係好正呢!😆另外蟹鉗肉幾鮮甜~拉麵口感煙韌,掛湯力都唔錯🙈------------------------------⭐️魚介拉麵 $86 (4.5/5)配慢煮叉燒· 東京黃麵魚介湯底味道濃郁鮮味,而且唔係死鹹~慢煮叉燒有四大片,口感幾腍身,相比起厚燒叉燒,呢個就無肥膏嘅,所以無咁滯🙈------------------------------⭐️唐揚魷魚 $28 (4/5)魷魚炸得好香脆,但係食落有啲韌身🙈-----------------
=======================

⭐️蟹膏拉麵 $92 (4.6/5)
配厚燒叉燒·博多白麵

⭐️魚介拉麵 $86 (4.5/5)
配慢煮叉燒· 東京黃麵

⭐️唐揚魷魚 $28 (4/5)

魷魚炸得好香脆,但係食落有啲韌身🙈
整體嚟講呢到嘅拉麵幾有驚喜,湯底濃郁鮮味,叉燒都整得好好食!值得一試😆小編同朋友都好想試埋佢嘅海老湯底🤩
賣相:4.2/5
味道:4.6/5
性價比:4/5
回頭度:4.3/5
店舖資料
名稱:樸一拉麵
地址:旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈地下H號舖
前往方法:旺角站E2出口
今日睇完永恆族嚟食,見佢有蟹膏拉麵唸住試試佢。一嚟到食 蟹鉗完全冇味, 舊所謂厚燒叉燒真係極品 一啲都唔鬆化入味 分分鐘出面雙送飯啲東坡肉仲好食過佢。講返拉麵最基本既湯底,寫咗要濃厚都可以完全冇味,得浸好厚既油浮面。哩間嘢一定唔會嚟第二次。 希望大家唔好中伏。🤮🤮🤮🤮同埋純粹想問下香港係唔係咁多人食開屎竟然咁多人正評。如果想食真係好食既拉麵可以去麵處一家或者神虎,佢地無論湯底定係叉燒都唔知高哩間嘢幾班
2021-11-02 1310 瀏覽
另一半與朋友約會的晚上,獨自在旺角街頭蹓躂,想起這間曾經多次經過但不曾吃過的拉麵店,想起原來自己好一段時間沒吃過日本拉麵,便決定入內吃碗熱騰騰,香噴噴的拉麵做晚餐。店舖面積不大,環境與店外掛著的一個上面寫著「反樸歸真」字樣的大燈籠一樣樸實無華,店內最吸引的就要算是一面牆上的一大幅龍猫布畫,看來店舖老闆頗為喜歡宮崎駿這部燴炙人口的動畫作品呢!雖然店外的易拉架上繪畫著特別為了慶祝萬聖節而推出的應節「南瓜拉麵」($92),不過一向不大喜歡南瓜的我,就寧願在店舖常備的各款拉麵中揀一款自己更加喜歡的拉麵吃了。吃的是「厚燒叉燒醬油拉麵」($86),為了吃得更豐富些,我就補了 $23轉成特上,這樣就可以加多一份「慢煮叉燒」、一隻「溏心蛋」和兩片「紫菜」。這拉麵我揀了普通的湯濃度,麵就要了黃色的東京麵,麵的硬度選了普通的,還揀了芽菜做配菜。拉麵的湯雖然沒有揀濃的,其實味道已經足夠,不夠就不夠清,沒有日本的醬油拉麵那麼清新。粗身的麵都幾掛湯,溏心蛋就相當有蛋味,質素不俗。兩款厚薄不同的叉燒,薄身的「慢煮叉燒」色帶粉紅,柔軟可口;厚身的「厚燒叉燒」肥瘦勻稱,味道香濃,兩者分別帶來兩種不同的味覺感受。一碗材
一碗材料豐富的拉麵,配一罐冰凍的「無糖可樂」($9),這一餐,已經可以吃得相當滿足了。
  • 厚燒叉燒醬油拉麵
2021-11-01 118 瀏覽
呢間拉麵小店,個人覺得滿用心的,單係湯底已經有七款選擇,叉燒都有分厚燒/慢煮,湯底濃度、配菜和拉麵軟硬等都有得揀,努力做到客制化去滿足每一位客人。🔸魚介慢煮叉燒白麵配溏心蛋魚介底湯味道清甜不膩,飲到魚介既鮮味但唔會有種好鹹既感覺,配料有麵條選擇了店員解釋係較為粗身的博多白麵,不過實際麵條比想像幼身,但粗幼大細是滿掛湯的。薄切的慢煮叉燒肉質較瘦,油脂較少但慢煮的原因所以肉質軟滑不韌,適合怕肥既我。原隻溏心蛋味道甜甜地,夾開後流心程度岩岩好,個人覺得滿好吃的。🔸豚骨厚燒叉燒白麵豚骨湯非常香醇濃郁,不會有討厭的豬腥味。厚切的燒叉燒是重點,肥瘦相間,外層燒到焦脆帶點焦香,但食落肉質非常鬆化,油脂比例岩岩好。整體湯底味道覺得滿不錯的,對我來說不會有種死鹹的感覺,選擇也非常多,可以按自己的口味配搭出最適合自己的拉麵。

🔸魚介慢煮叉燒白麵配溏心蛋

🔸豚骨厚燒叉燒白麵

2021-10-31 288 瀏覽
好耐冇食拉麵喇,見有人介紹樸一就去試下先,平日7點靚鐘都要排3,4張枱,小店細細,食完出黎條隊再長左呢🙈麵條🍜有2款選擇,一款係白身幼麵,另一款係爽身啲既黃身麵,2款麵都偏幼身,面質獨特,有點中式style🤣。叉燒🐷都有2款可以揀,慢煮叉燒薄身啲,肉質軟滑,但肉味唔濃。厚燒叉燒以醬汁慢煮再用火槍輕燒,帶微微焦香。職員係order時會提醒係五花腩部份會肥少少,啖啖肉好有口感,不過可以再煮得入味啲同淋身少少#海老拉麵 🦐🍜小妹係睇中海老拉麵專程黎試😛揀左配白身硬麵,厚燒叉燒,有1隻虎蝦🦐同櫻花蝦係面,虎蝦爽彈,唔連殼方便食👍🏻橙紅色嘅海老湯底,蝦油好香,蝦味濃,小妹飲晒全部湯😋HKD90#南瓜拉麵 《期間限定》🎃🍜臨近Halloween, 小店出左應節既期間限定南瓜拉麵🎃一黎到之後,嘩左出聲,慢煮叉燒同厚燒叉燒各有3塊,仲有半隻糖心蛋同一球南瓜蓉!肉既份量多好多,岩晒食肉獸😆淡黃色湯底,帶啖啖清甜南瓜香同豬骨湯底味,如果撈埋南瓜蓉落去會變得更濃郁,想試既朋友仔要快呀!如果介意湯底帶甜味既朋友仔要小心🙈HKD92湯份量偏少,如果可以多啲就好了坐Bar枱望住師傅煮麵同燒叉燒好正,不過會全程俾啲

#海老拉麵 🦐🍜
HKD90
海老拉麵

#南瓜拉麵 《期間限定》🎃🍜
HKD92
南瓜拉麵 《期間限定》

湯份量偏少,如果可以多啲就好了
坐Bar枱望住師傅煮麵同燒叉燒好正,不過會全程俾啲煮麵煙蒸住塊面🤣
海老拉麵
南瓜拉麵 《期間限定》
  • 南瓜拉麵《期間限定》
2021-10-29 102 瀏覽
去到旺角依條街有好多餐廳,今次排隊食拉麵,佢哋條人龍可以話係成條街最長,仲要係keep住都有人排隊,點可以唔試呀😁😁排緊隊嘅時候店員會派發每人一張紙,同埋一支筆,咁喺等候期間就可以揀定食乜嘢,排隊時間唔算太耐,我七點左右嚟到,排咗15分鐘。除咗平時嘅餐牌之外,睇嚟佢哋節日都會有唔同嘅特別菜式。呢個就係我點嘅:魚介拉麵個湯幾好飲,唔會太鹹,我飲晒咁滯,都唔會出現好口渴嘅情況👍🏼白色博多麵,好咁都幾彈牙,比較幼,可能我太肚餓/ 大食,拉麵份量多少少🤔🤔x1.5就perfect😋😋慢煮叉燒,係薄薄地一片片,望落比較瘦,都幾特別朋友就揀咗豬骨湯,個湯都幾好飲😁另外好似厚燒叉燒,係真係燒過佢嘅表面!所以特別香口惹味👍🏼由於餐廳座位有限,密密食,食完就走人lu~ 整體黎講拉麵都算幾好食,唔怪得知旺角咁多餐廳,佢哋都大排長龍既~

除咗平時嘅餐牌之外,睇嚟佢哋節日都會有唔同嘅特別菜式。

呢個就係我點嘅:魚介拉麵
慢煮叉燒,係薄薄地一片片,望落比較瘦,都幾特別

朋友就揀咗豬骨湯,個湯都幾好飲😁
另外好似厚燒叉燒,係真係燒過佢嘅表面!所以特別香口惹味👍🏼
由於餐廳座位有限,密密食,食完就走人lu~

2021-10-28 92 瀏覽
前排天氣一轉涼我哋就趁機會去食個熱辣辣拉麵(冬天食拉麵真係好正,認同請留言🌷)今次去哩間旺角人氣小店我哋6:30去到已經滿座好受歡迎!.🔸魚介慢煮叉燒東京拉麵($86)🔸辛辣厚燒叉燒東京拉麵($86)▪️可以揀湯底、麵款、麵質、叉燒、濃淡…..魚介🐟湯底鮮香但唔會太咸,麵上仲有一條魚乾仔,如果有生蒜、醋提供的話會仲正(以前食鰹之一滴就會加醋,同魚介超夾👍🏻👍🏻)。慢煮叉燒好好食!有肉香、咸咸哋,質地鬆軟而有咬口,讚!.辛辣🌶個款又濃又辣,惹味刺激,辣得嚟幾順喉。東京拉麵幼身彈牙、掛湯。厚叉燒肥瘦分明,用火槍燒過,啲油香迫哂出嚟。
前排天氣一轉涼
我哋就趁機會去食個熱辣辣拉麵
(冬天食拉麵真係好正,認同請留言🌷)
今次去哩間旺角人氣小店
我哋6:30去到已經滿座
好受歡迎!
🔸魚介慢煮叉燒東京拉麵($86)
🔸辛辣厚燒叉燒東京拉麵($86)
▪️可以揀湯底、麵款、麵質、叉燒、濃淡….
2021-10-27 83 瀏覽
作為旺區既旺角,原來翻睇Openrice個陣,發覺旺角既拉麵店數目,響唔計連鎖式拉麵店既情況下數目唔多。  今晚小編與老公就去試下呢間響通菜街內既拉麵小店。店內既設計都幾吸晴,同時響每枱既牆上都貼左幾張格言,響作為等候拉麵既期間去反思下,都係唔錯既選擇。講返食物先,同傳統拉麵店一樣,大家都係先選擇湯底﹑麵既粗幼度﹑再選擇叉燒既款式而決定價錢多少。而樸一既特色係會提供博多拉麵 (幼身)及東京拉麵 (粗身)俾大家選擇,而小編就選擇博多拉麵,方便可以食個陣盡量沾到更多既湯底。小編就選擇海老湯底配慢煮叉燒 ($90)。海老厚身既質感非常吸晴,食落去都算彈口;而慢煮既叉燒有少少似火腿既質感,但因為慢煮而完全唔覺得油膩,再且慢煮版有幾塊叉燒,方便沾埋湯底食;海老既湯底出奇地比較淡口而無油膩感,鍾意食清清地既朋友應該都接受到。而小編老公就選擇蟹膏湯底配厚燒叉燒 ($92),另外再加多$20要埋慢煮叉燒。蟹膏湯底相對會比較濃,當你將表面既蟹膏混入湯底後,湯底既口感可以再提升少少;而重點既厚燒叉燒雖然只有1塊,但燒過既叉燒好香口而又不失本身既油脂味,對男士相對唔怕油脂黎講會比較適合。綜觀黎講,雖然每碗拉

綜觀黎講,雖然每碗拉麵既價錢唔算平,不過響旺區中作為湯底上誠意製作既小店,都算係可以值得大家去支持下!

(題外話: 見到牆上海報既英文,希望店主可以修正吧)
2021-10-19
10 分鐘 (堂食)
2021-10-23 154 瀏覽
早兩日喺旺角行街轉入小巷見到間未食過既拉麵店咁米順個靚便試下囉😆店內大概得20個位我同男友去既時間仲早就有得直入🤩坐低左就梗係快d叫野食啦!本身想試黑蒜但咁岩舖頭轉左醬油味所以最後叫左嘅組合係:醬油濃湯配厚燒叉燒(博多白麵)估唔到佢個湯底堅係咁濃🤩加上博多白麵比較掛湯所以真係勁夾😋叉燒煮得好入味又燒到勁香佢係一層皮一層肥再加層瘦肉一啲都唔膩,食完會齒頰留香🤤重口味人士必選!🤙🏻🤙🏻魚介濃湯配慢煮叉燒加配溏心蛋同紫菜(博多白麵)如果覺得湯底太邪惡想贖罪清淡d就可以叫慢煮叉燒配合翻!慢煮令佢相對肉質嫩滑調味又淡少少🤏🏻加埋溏心蛋嘅醬油味可以平衡翻個湯既重口!黑松露炸蝦🍤佢嘅炸皮好薄好脆!蝦亦無炸到乾爭爭,仲keep到鮮嫩😋黑松露醬都好足料。一放上枱已經有陣陣嘅黑松露香味令人食指大動😍😍
早兩日喺旺角行街
轉入小巷見到間未食過既拉麵店
咁米順個靚便試下囉😆

店內大概得20個位
我同男友去既時間仲早就有得直入🤩

坐低左就梗係快d叫野食啦!
本身想試黑蒜但咁岩舖頭轉左醬油味

所以最後叫左嘅組合係:
醬油濃湯配厚燒叉燒(博多白麵)

估唔到佢個湯底堅係咁濃🤩
加上博多白麵比較掛湯所以真係勁夾😋
叉燒煮得好入味又燒到勁香
佢係一層皮一層肥再加層瘦肉
一啲都唔膩,食完會齒頰留香🤤
重口味人士必選!🤙🏻🤙🏻

魚介濃湯配慢煮叉燒加配溏心蛋同紫菜
(博多白麵)

如果覺得湯底太邪惡想贖罪清淡d
就可以叫慢煮叉燒配合翻!

慢煮令佢相對肉質嫩滑
調味又淡少少🤏🏻加埋溏心蛋嘅醬油味

可以平衡翻個湯既重口!

黑松露炸蝦🍤

佢嘅炸皮好薄好脆!
蝦亦無炸到乾爭爭,仲keep到鮮嫩😋
黑松露醬都好足料。
一放上枱已經有陣陣嘅黑松露香味
令人食指大動😍😍
2021-10-21 112 瀏覽
拉麵控試新野 - 樸一拉麵!位於通菜街夠方便,餐廳細細,估唔到都坐到around 20人。今日我單拖黎食,諗都唔洗諗就叫左蝦海老。至於麵底就選左博多(白)比較幼身。$90蚊既蝦海老包左叉燒、木耳/芽菜同蔥。如果要溏心蛋就要另外加$13,所以價錢以拉麵黎講都算中價啦。食物方面睇相都知賣相好吧,面頭有剝左殼既燒蝦。因為叫左厚燒叉燒既關係,所以成碗野個感覺係惹味但偏向油膩。至於味道是幾唔錯的,櫻花蝦極足,蝦味濃,唔會過咸,大概是我係香港食過蝦拉麵既no.2。隻蝦就好厚肉彈牙,個人認為調味重手左D。厚燒叉燒好淋幾好食,係偏濃味同肥肉比較多。不得不提係每枱都有既魚仔,覺得咸咸香香好好食,辣辣地用黎餸麵都幾好。加埋啤酒更好啦😀平日食食下7點幾餐廳多人喇,我都快快手食完走人。所以想食既朋友仔可能要早d黎,如果唔係夜d可能要等下位。

食物方面

2021-10-15 119 瀏覽
位於通菜街新開嘅日式拉麵店🍜平時都好多人排隊幫襯,今日難得下午茶時間去到冇乜人排隊,就入去試一下😚每個人排隊嘅時候已經有張點菜只可以自己圈想食啲咩肉同埋配料嘅拉麵🍜豚骨厚燒叉燒 $80揀咗普通嘅鹹淡度加上普通嘅面硬度,仲揀咗木耳做配料,入到去坐低好快就黎到拉麵,覺得拉麵普通嘅硬度啱啱好,而且份量幾多拉麵亦非常掛湯!厚燒叉燒嘅顏色都非常吸引😍黑蒜慢煮叉燒拉麵 $86黑蒜湯底嘅拉麵非常香濃,一放低已經聞到好香嘅黑蒜味,慢煮叉燒都非常嫩滑,麵質方面都係叫做普通嘅硬度,今次就揀咗芽菜😆令到成個拉麵更加有口感!最後仲加咗個小食蜜糖雞翼,係有種脆炸嘅感覺,雞翼嘅外皮非常香脆,食到雞翼入面嘅肉都有淡淡的蜜糖甜味🥰

豚骨厚燒叉燒 $80

黑蒜慢煮叉燒拉麵 $86

2021-10-11
10 分鐘 (堂食)