1K
平時嘅拉麵店主打一至兩款湯底,通常都係辣同唔辣兩款,但呢間位於旺角女人街嘅樸一拉麵就有成六款湯底:豚骨、黑蒜、辛辣、魚介、海老、蟹膏。作為拉麵控嘅M佬雖然見到大排長龍,但都決意入去試一試!蟹膏拉麵呢張order紙非常清楚,湯嘅濃度、配菜選擇、拉麵軟硬等都可以選擇,而呢款蟹膏湯底真係不得了!因為我哋坐喺bar枱,見住廚師將2大羹嘅蟹膏放入湯中煮,所以食嘢時候,湯嘅蟹味超濃郁,蟹味豐厚,一啲都唔腥。餸嘅方面有蟹鉗、蟹柳絲、蟹膏同厚燒叉燒等。厚燒嘢叉燒真係好厚,食嘅時候充滿口感,叉燒外層用火槍燒過,帶有一點點的焦香,加上一層肥一層瘦,比例適啱啱好,非常鬆化。海老拉麵另一款就揀咗海老湯底,由於有勁多櫻花蝦,所以湯底充滿濃郁嘅蝦香味。除咗叉燒之外,仲有厚隻赤蝦,超彈牙!另外一隻係佢哋嘅芽菜,預先炒過,所以非常香口,非常入味。

蟹膏拉麵

海老拉麵