2019-07-07
🍅蕃茄喺種平民食材,但係點樣要將番茄煮得淋漓盡致係一個難題。平時喺屋企食開番茄炒蛋,出街食開番茄湯通,高級少少會食番茄水牛芝士沙律,佢嘅變化真係可以好多。荃灣呢一間樓下冰室,據聞佢嘅蕃茄湯通同埋滷水雞係非常出色,一向都唔抗拒茶記食物,甚至有少少麻甩,對於愈拿渣嘅食物就越喜歡。今日就過嚟尋味😎蕃茄湯通有跟餐,可以加錢加配雞翼等等嘅小食。湯底濃得黎帶啲甜,並唔係全天然嘅蕃茄酸甜味,相信加咗茄汁同茄膏去煮,非常濃郁,份量亦都十足。揀咗三個餸,估唔到叉燒肥瘦適中,軟淋香濃。最創意嘅一個點就係佢加入咗滑蛋,估唔到滑蛋同蕃茄滑嘟嘟嘅嘢放埋一齊,提升咗味覺嘅層次享受✨叫咗一份鹵水雞翼三隻雞全翼,相比起只有雞中翼個更加喜歡雞全翼,因為佢包埋雞鎚嘅部分,入味之餘仲好大隻,鹵水汁唔會太鹹。雜果沙律係我朋友介紹過一上桌,嘩一聲,份量相當唔細😋最怕勁多沙律醬,而呢個沙律嘅食材平衡得好balance👍估唔到一間茶記姐姐嘅服務亦都相當優質,笑面迎人而唔係黑口黑面,上菜速度快,餐廳內部裝修有特色,價錢仲要唔貴,性價比相當高😎
蕃茄湯通有跟餐,可以加錢加配雞翼等等嘅小食。
叫咗一份鹵水雞翼
雜果沙律係我朋友介紹過