2019-06-21 18 瀏覽
樓下冰室成功成為我諗唔到食乜就會來嘅街坊之選,尤其是荃薈分店更加方便我地,餐廳都係一般茶餐廳、冰室裝潢,加左少少霓虹燈牌,新舊交替嘅感覺。另外枱櫈都夠闊,而且平日早少少來多數唔洗點等位同搭枱。呢度嘅招牌係蕃茄湯通粉,相信食過嘅都知,真係做得唔錯,而且價錢實惠。另外有一般茶餐、焗飯、意粉、小食,當然唔少得必點嘅瑞士雞脾/雞翼,推薦我地兩個多數就咁樣配搭,點一份蕃茄湯通,配埋嫩滑到不得了嘅牛乳炒蛋,蛋味香濃。通粉係冇紋嘅,偏硬身,唔會浸到腍哂。湯底茄味濃郁,而且可以見到好多茄肉,飲落冇味精感,又唔會話好鹹,通粉索哂湯,可能我本身唔鐘意D太杰嘅湯底,所以呢個真係好好食配料我揀左豬扒,幾大塊厚身,食落唔會好乾,而且唔會好油屋企人就最鐘意自家製叉燒滑蛋飯,一份份量男士足夠有餘,滑蛋仲有少少蛋液,唔會完全熟哂,入口有濃郁蛋味,好難得,唔會差過D人氣叉蛋飯。撈埋甜豉油,送飯一流叉燒都唔錯,入味,又唔會太肥,加埋香蔥,真係清碟。最後一定要食瑞士雞翼,我就鐘意雞翼多過雞脾。一份三大隻,瑞士汁入哂味,雞翼輕鬆離骨但又唔會話淋到冇哂口感。菠蘿冰有誠意,用鮮菠蘿~而且量多~勁fresh~

配料我揀左豬扒,幾大塊厚身,食落唔會好乾,而且唔會好油

叉燒都唔錯,入味,又唔會太肥,加埋香蔥,真係清碟。

菠蘿冰有誠意,用鮮菠蘿~而且量多~勁fresh~