2015-03-12 932 瀏覽
有些人會對色彩繽紛的食物並沒興趣, 但倒想試下呢個8色小籠包內裡係裝有咩乾坤呢? 熱辣辣既7彩小籠包, 賣相唔錯, 夾起來唔會穿, 個收口位同皮都做得唔錯, 唔易穿而又薄, 夾起時已經感覺裡面熱辣辣既湯汁. 其實除左蟹粉小籠包同原味, 真係未試過咁多唔同味道既小籠包. 味道分別係原味,橙色既蟹粉, 黑媽媽既黑松露,  泥黃色既鵝肝, 綠色既人蔘, 黃色既芝士, 灰色既蒜香, 豆沙色既麻辣. 餡料都算鮮美, 蠻水準的小籠包! 咁多隻味道, 黑松露同鵝肝係最香!其他味道試下無防!

2015-03-08 763 瀏覽
未食晒所有小籠包既口味所以要再黎挑戰! 小籠包真係唔錯..其他野不過不失..男友係用餐後段搵到隨蛋白附送既釘書釘半粒..好很恐怖😱 店員之後幫我地取消呢樣食物既收費, 又主動送甜品, 服務搭夠收貨 (男友:會唔會又有釘架..咦又幾好食喎👈被收買-ed😎)其實個甜品真係唔錯..可以再食😅

其實個甜品真係唔錯..可以再食😅
外婆紅燒肉
瑤柱芙蓉賽螃蟹
小籠包說明書😜
開洋蔥油拌拉麵
2015-03-05
5 分鐘 (堂食)
開洋蔥油拌拉麵
2015-03-07 1284 瀏覽
事源係咁既, 小妹上個月係facebook中左張八色小籠包既coupon, 趁deadline前喇喇聲用左佢, 我仲早一日打去問可唔可以用, 個staff答我可以, 但book位要5~6個人先book得....sigh....呢晚我同男友剛巧在cwb有事要做, 大家約好8點打後才去dinner, 我們8點15分左右上到利舞臺, 估佢唔到都幾多人, 二人檯要等15張左右, 結果一等之下, 半小時之後才有位, 而且叫籌期間, 見到有不少座位也沒有staff去執檯, 唉...飲食業正面臨人手不足的問題, 對食客的我們確實有影響原先不太肚餓的我們, 也等到肚子打鼓了, 一早睇定個餐牌, 入到去即叫野食, 樂天皇朝有室內及室外(商場的地方), 室內燈光偏暗有情調, 中間仲有個水池, 高掛左件古裝衫, 佈置上明顯跟其他上海食府更豪華, 有種別具一格的風味 (可惜是我沒有拍下...) 兩個人總共叫左四款食物, 八色小籠包沒有打在此單上, 因為是coupon送的, 是另外一張單先上檯是雪菜蝦仁炒飯, 炒飯有點辣, 但是可以接受的, 不需要立刻飲水的, 蝦仁成碟只有6粒, 也太少吧! 幸好炒飯味道不錯,
雪菜蝦仁炒飯
先上檯是雪菜蝦仁炒飯, 炒飯有點辣, 但是可以接受的, 不需要立刻飲水的, 蝦仁成碟只有6粒, 也太少吧! 幸好炒飯味道不錯, 炒飯要炒得好食, 真的很考起廚師的手藝, 起碼不是炒得又乾又硬
肉碎四季豆
這個肉碎四季豆, 到時是搞什麼鬼? 何解我這樣說, 因為四季豆沒有去絲, 即係食完會有渣, 是一大敗筆!!! 加上份量極其「的骰」, 相信encore機會不大了
撈拌海中寶
撈拌海中寶, 呢個我強烈推薦!!!有海蜇, 鮮蝦, 魷魚, 青瓜絲做主材料, 面頭仲有蔥同蒜蓉, 個sauce係醋汁, 撈埋一齊食, 既爽口又有咬口, 酸酸地帶點辣, 好醒胃, 不失為一個惹味既冷盤小吃
最後上檯的係八色小籠包, 因為係即叫即製, 所以等待需時, 嘩....上檯一刻好surprise, 話哂第一次見實物, 仲記得八色小籠包岩岩到港既時間, mtr勁多廣告, 日日搭車番到都見到0麻, 哈哈, 心急既我也不忘「相機食先」, 在檯上亦有張食八色小籠包的次序表, 是根據八色小籠包的味道淡濃而定的
八色小籠包括
小籠包薄(因要弄到挾起而不穿是極考功力), 但肉汁唔算多, 我食左原味, 人參, 黑松露同芝士, 當中原味是最好味的, 新鮮多汁, 黑松露則好香, 但食黑色的小籠包感覺不太好, 像吃墨汁似的, 人參偏淡味, 芝士就好普通, 內裡有一塊半溶的芝士, 其餘的由男友包底, 他喜愛麻辣味, 話好少食到辣既小籠包, 而蒜香氣味濃郁, 都不錯的, 心底內我們還是鐘情原味的小籠包, 要不是小籠包是free的, 今餐要3百多了, 現埋單要$250左右, 叫左合理DD啦
題外話/補充資料: 茶錢$7/位
2015-02-26
35 分鐘 (堂食)
撈拌海中寶
2015-03-01 1588 瀏覽
樂天皇朝終於有時間去食樂天皇朝啦!入到去就覺得環境好舒服好靚,服務亦好好,所有東西都夠貼心:)食物亦精緻美味!呢個蓮花池真係令我對間餐廳加了不少分!一路食一路覺得賞心悅目:)八色小籠包其實除左原味,黑松露,蟹粉唔錯之外,其他味都係有少少怪...不過小籠包皮厚薄適中,湯汁亦非常多!豬肉餡鮮味肉香,但我下次一定會叫返原味!醉雞每次食上海野都一定要食醉雞,我太鐘意食雞雞哈哈!不過今次的醉雞有好多碎骨,食得唔太方便亦唔夠豪放,如果無骨就正!所以我都係覺得鼎泰豐既醉雞好食啲。蒜泥白肉呢碟蒜泥白肉相當有心思,賣相滿分!店方用嫩薄既白肉捲住爽脆既青瓜絲,配搭得宜,上面既蒜泥亦非常惹味,甜甜辣辣夠哂醒胃!總括來說,價錢適中,食到好飽好滿足!

樂天皇朝
八色小籠包
醉雞
蒜泥白肉

總括來說,價錢適中,食到好飽好滿足!
2015-02-27 1489 瀏覽
好日都唔會去食中菜,樂天皇朝其實唔算係正宗既中菜,因為佢係由新加坡黎,將上海既小籠包發揚光大,變左唔同口味既皇朝小籠包,所以大家都爭住要去朝聖。由於兩個人分一籠,味能一一試味,印象最深刻係人參味(綠色),湯入面真係有淡淡地既人參味,夠甘香,同小籠包其實幾夾。其他口味我食唔出,同原味分別好似唔大。小籠包的皮較厚同硬,彈性唔夠高,不過夾既時候不易爆開。一咬就爆汁,因為真係超多汁,所以要小心咬第一口,汁既味道幾鮮甜。肉餡煙韌,肥瘦適中。紅燒扣肉拉麵好唔錯,雖然紅燒扣肉的賣相不如餐排中咁香脆(圖片只供參考...)不過睇落都唔錯,肥肉真係肥美,但唔會覺得太腻。拉麵麵質彈牙,配菜又多,滷水蛋好細隻,難道小食多滋味?老田家菜肉雲吞湯係最抵食,$48有六隻大大隻的雲吞,皮薄,口感扎實啲,啖啖肉食到飽的感覺,但湯太油,油到我飲完一淡湯後再飲一啖茶,成杯茶表面都有化開既油...瑤柱芙蓉賽螃蟹係最貴($72)同最失望果碟,說好的瑤柱呢?賽螃蟹就話係蛋白模仿蟹肉姐,但我見到唔到有一絲瑤柱。其實中間係混到少少蟹肉,不過味唔夠新鮮、唔出。配搭老抽味道怪怪,老抽搶了不少蛋白同蟹肉本身的咸香,這點都好扣分。芥蘭炒得剛
紅燒扣肉拉麵
老田家菜肉雲吞湯
瑤柱芙蓉賽螃蟹
芥蘭炒得剛剛好,賣相嫩綠,質感幼滑,好好咬。不過有點油,好似違反左食菜想健
康啲既原意。
薑汁炒芥蘭
2015-02-26
紅燒扣肉拉麵
薑汁炒芥蘭
2015-02-21 2162 瀏覽
相信早陣子,大家都會被八色小籠包洗腦,請不要告訴我,你沒有見過那七彩繽紛的東東。是次點的,都是店家的招牌菜色,由冷盤的醉雞開始。賣相呈半球體,尚且精緻。皮薄而肉嫩,是好貨色,只是酒香稍欠,未達致最佳水準。店家的另招牌冷盤,係撈拌海寶。材料是蝦、海蜇皮、花枝等,本已是清新的東西,加配以清爽而開胃的辣湯汁,吃罷令胃口大開。主角,始終是八色小籠包,論外表,真是教人興奮。到底誰是原創,我沒太在意,說到底,我最關心的,是味道。那八隻顏色,代表八種口味,分別是人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香以及麻辣。筆者沒有試勻全部,黃色的芝士味,是幾濃郁;黑色的松露,是松露油作主導;麻辣味,大概要迎合大眾,來得比較輕怡。這裡的豬肉卷豬骨湯拉麵,呷口湯吃注麵,感覺就是似日本的拉麵居多,或許這也是香港人喜歡的口味。
2015-02-16 1599 瀏覽
情人節是人逼逼的大日子睇戲多人,食飯多人,連行個街都多人避免以上情況選了個晚點的時間才用餐,不用排隊等太好了上海油燜筍勁中食筍,呢筍個燜得剛剛好脆脆的,又5會太咸,重感覺5太油膩👍酸辣湯夠辣又夠酸只是個芡打得太「杰」,完全無湯既感覺👎肉碎攬菜乾煸四季豆沒有之前好吃了,攬菜味不夠T_T四川辣子雞一點也不好吃,粉太厚完成吃不到雞的味道,辣味也不夠👎👎👎蟹粉小籠包皮太厚了,汁也不夠之前多😢檸檬蘆薈桂花蜜只有它仍然是我每次黎必點的♡
情人節是人逼逼的大日子
睇戲多人,食飯多人,連行個街都多人
避免以上情況選了個晚點的時間才用餐,不用排隊等太好了

酸辣湯
夠辣又夠酸只是個芡打得太「杰」,完全無湯既感覺👎

肉碎攬菜乾煸四季豆
沒有之前好吃了,攬菜味不夠T_T

四川辣子雞
一點也不好吃,粉太厚完成吃不到雞的味道,辣味也不夠👎👎👎

蟹粉小籠包
皮太厚了,汁也不夠之前多😢

只有它仍然是我每次黎必點的♡
2015-02-14
慶祝紀念
情人節
  • 檸檬蘆薈桂花蜜
上星期有個朋友生日,預早就book定枱,當日一行8人上到去唔洗點等好快就有枱,點左好多野食,最出名就係8色小籠包同埋麻醬油麥菜!小籠包黎既時候個到d stuff好有心機教我地點食應該食邊隻先,個油墨菜都好好食,其他野都ok,到走既時候發生左d小插曲,因為我地太興高采烈啦,生日個個連電話都唔記得拎,好彩我地有訂枱,樂天既stuff打返比我地先知唔記得拎電話,最後我地上返去拎既時候個stuff既態度好好,食物好食,服務態度都好,最緊要係佢地唔貪心,唔見左個電話既資料真係好慘!好彩搵得返!會再幫襯!
2015-01-27
  • 麻醬油麥菜
2015-02-09 2215 瀏覽
樂天皇朝最近為利園office plus會員加了set lunch, 星期一至五的點心日日不同, 涼菜, 麵飯及甜品任你選擇, $68/位 要加一但免茶. 去過樂天皇朝的都知道, 入門口見到長長水池, 坐位很寛, 空間感不俗! 但比較黑, 對於老人家來說是不太好吧!看看set lunch menu, 星期三當日是狗不理, 之後點了涼瓜, 炒飯, 及甜品.狗不理, 涼瓜都很好食, 忘記影相.炒飯就一般, 但分量很多, 與散叫份量一模一樣, 但散叫要$72!!已經食飽了, 再上埋甜品, 甜品是杏仁豆腐, 上面有2粒龍眼及車厘子. 杏仁豆腐質感偏實, 但甜度適中. 食完真係好滿足, 是又扺食又好味!!後記: 服務員態度友善, 服務很好!! 讚!!
狗不理, 涼瓜都很好食, 忘記影相.

後記: 服務員態度友善, 服務很好!! 讚!!
2015-02-04
2015-02-04 4018 瀏覽
近來愛上了上海菜,這晚便拉著朋友一到新加坡過江龍的樂天皇朝。從利舞臺廣場電梯一出,整層均屬於店舖,分有室內和室外,即使人多時被編到室外坐,還有一大幅半圓的屏風作遮擋,加上其實座落於廣場內,不用吃西北風,私隱度也很高。從餐廳走入,旁邊是半身透明玻璃,窺探內部廚房內員工們精心製作小籠包的過程。整間店舖以紅、黑色的裝潢設計,中心點是它的一條窄長的水廊,放上幾十顆發光的銅蓮花,流水聲潺潺,令人想到周杰倫的一曲「菊花台」,是如此的淒美。旁邊則放有古代屏風間隔的六人枱,牆上用上瓦片和百子櫃的設計,最引人發光的,是蓮花池上掛上的巨型半透白絲質的龍袍,貴麗堂皇,氣派萬千,頓時令人有種肅然之感。我們就被安排坐在盡頭的百子櫃座卡,朋友還笑說可以暫時擺放私人物件在內。店舖採用自助形式,餐枱上放有點菜紙,只要想好填寫後交給員工就可以了。而且每張枱皆有熱茶壺,自己斟自己飲,所以員工服務性方面不太明顯。店舖以八色小籠包做主打,每粒大小均一,摺痕工整,色彩繽紛,活像一個糖果盤。不過如果喜歡單一味道的,當然可以單點一籠。八色之中,就以人參、黑松露、蟹粉及鵝肝的價錢是最貴,分別是6隻/$62及10隻/$128。第一次光
店舖以八色小籠包做主打,每粒大小均一,摺痕工整,色彩繽紛,活像一個糖果盤。不過如果喜歡單一味道的,當然可以單點一籠。八色之中,就以人參、黑松露、蟹粉及鵝肝的價錢是最貴,分別是6隻/$62及10隻/$128。第一次光臨的我們,當然要叫齊所有八色「皇朝」才叫過癮。
每枱均放有一張「吃小籠包」教學法,建議由淡而濃味逐一進食原味、人參、肝鵝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、麻辣的小籠包,才不會被前者的味道掩蓋後者的滋味。不過一個人要吃掉八隻小籠包,怕且再沒有多餘空間吃其他主菜,結果和朋友單叫一籠八隻就夠了。
皇朝
小籠包向來以皮薄而肉汁豐厚見稱,眼見每粒獨一無二的小籠包,小妹頓時要收起平日粗魯剛強的性格,轉用溫柔輕力的力度夾起小籠包。可惜未夾起時,第一粒的小籠包已爆破了,湯汁隨之傾瀉落白絨布之上,太可惜了。大家夾起小籠包的時候,要的要小心翼翼呢。
在八款小籠包之中,小妹嘗試了,
黑松露: 黑松露味只集中在外層的薄皮上,再濃一點會更好,不過內饀的豬肉加入了冬茹粒,菇味更突出,咬口感更不用多說吧。
蒜香: 可能因前菜吃了蒜泥白肉,不其然把蒜香味的小籠包比下去。蒜香味極淡,小妹加了點點薑醋下去,結果醋酸味還要比蒜味更濃。
蟹粉: 豬肉饀裏呈現點點橙色的蟹粉,不論肉質,就連湯汁也充滿蟹粉鮮甜美,是八色之中做得最均勻出色的,不過比起正宗的蟹粉小蟹包當然是有過之而無不及。
鵝肝: 肉饀帶有淡淡鵝肝香,但不像鵝肝一口油膩,吃下來口腔沒有油膩的束縛,十分舒服。
香辣蒜泥白肉
香辣蒜泥白肉
香辣蒜泥白肉($58)
平常吃開的白肉,肉質切得相當厚身而毫無口感,不過這碟蒜泥白肉反而帶來驚喜。白肉切得相當薄身,呈半透白玉狀,一圈的白玉包著絲絲嫩綠的青瓜絲,一客八件切得相當薄身,切得十分工整有序,表面淋上蒜蓉和麻油混合的醬汁,令原本淡白雲霞的顏色頓時加上一件華麗的彩虹。麻油和蒜蓉調和比例恰好,充滿麻香之餘連蒜香亦十分豐溢,外軟內脆的質感帶有麻麻辣辣的提吊,每啖都令口腔徘徊著蒜泥的勁惹,即使吃完後口腔充滿一陣重口氣也不怕了。
四川辣子雞
朋友說要點一款他喜歡吃的四川菜,怎知就和我作對,偏偏要點辣的傢伙,太討厭了。
紅彤彤的辣子雞,厚厚的辣椒乾和花椒蓋面,想也想到有無盡的辣。即管嘗一口,花椒辣味有點搶,但回過神又覺得辣子雞也沒想像中的辣。
其實辣子雞的做法是把子雞在鍋中略炒至金黃色,撈起瀝油,再用大火下鍋炸一次,令外層更脆口。可惜這裏的辣子雞,外層略嫌太厚,太概因重覆下銅再炸的時間相隔太耐,令外層感覺似翻炸食品形成厚厚外面,漿口而不脆。而辣味就只停留在外面,內裡肉質不太辣,雖說不上嫩滑,但也未至於嚡口。沒想到我要很能到這種似辣非辣的子雞,如這時再配上一杯女兒紅就更好了。
四川抄手拉麵
四川抄手拌麵
宏觀地看過餐牌,感覺這道四川抄手拉麵又有肉、又有澱粉質,兩個人分享一定也很飽肚。一碗內有四隻抄手,給予得非常慷慨,外皮算不上非常薄身,但豬肉饀卻十分啖啖肉,口感實在且肉質鮮甜無比。拉麵上碗時成了一團,幸好還有餘溫尚能輕易分開麵條。麵條質感相當不俗,滿有彈性,只是單純拌入紅油和大量香蔥,蔥香四溢,麻香撲鼻,已教人吃得滿足。
酒釀丸子
吃過主菜,怎樣也要吃甜品才算得上完美的一頓。要求店員為我們上菜,等了十分鐘還未到,催了後再等多五分鐘,酒釀丸子才徐徐送上。色帶清澈的酒釀,浮沉著不少清雅的桂花,撈起底才有數十粒白玉的骰的丸子。呷一口,溫度不高,大概因酒釀是發酵食品,避免高熱破壞其的營養價值、走味而影響口感,不過溫度能再高一點也應該可以吧?丸子切得大小均一,香甜軟糯,但數量太小而不夠彈性。酒糟味道很甜,但酒味卻很低,沒有蓋低調含蓄清淡的桂花香氣。甜酒讓人喝醉迷心智,但桂花讓人安定心神,怎麼兩種看似不相襯的東西又能一拍即合。
2015-01-28
2015-02-01 2117 瀏覽
 是夜一家五人來到開業都數月樂天皇朝,剛踏進餐廳發現原來環境都不錯。可能之前見的介紹都是以那七彩小籠包為主,沒有想過餐廳的設計原來都蠻型格的。場內最特別的可算是餐廳中間的水池了,聽著淙淙流水好像到了峇里的感覺,但加上邊的嘈雜聲音,卻有點不協調了。是夜我們特別餓就點了多款食物,都是以小吃為主。先上桌的是李白醉雞,我的最愛。無論到哪裡見到醉雞我都必定要先點一客來嚐嚐。但可惜,雞是嫩的,但沒有酒味。跟著來的是皮蛋豆腐,味道只是不過不失,沒有驚喜。再來的是三色瑪瑙蛋,這個蠻有創意的,但個人不愛吃熟雞蛋,就只覺得一般了。好了,跟著小籠包來了,我們點了原味及麻辣的,味道都可以,但肉汁並不是太多亦不是太鮮美。對愛吃麻辣的我來說,還是愛吃麻辣那個多一點。另外點了的是媽媽堅持要試試的外婆紅燒肉及菠蘿咕嚕肉,紅燒肉肉質硬,沒有甜味,而菠蘿咕嚕肉又是蠻硬的,太失望了。最後我們都沒能吃完。最後,要說是我最愛的糯米紅棗,既有紅棗亦有糯米的糯軟,是整夜的HIGHLIGHT。整體來說,這裡環境OK,服務還可以,只是食物平平。要帶不大要求高的外國朋友來的話,都是可以的。

雞我都必定要先點一客來嚐嚐。但可惜,雞是嫩的,但沒有酒味。
李白醉雞
跟著來的是皮蛋豆腐,味道只是不過不失,沒有驚喜。
皮蛋豆腐
三色瑪瑙蛋
麻辣小籠包
外婆紅燒肉
糯米紅棗
題外話/補充資料: 有點奇怪餐廳外都能用餐,如事前訂位建議要求坐餐廳內
2015-01-31
麻辣小籠包
糯米紅棗
  • 小籠包
早就聽說樂天皇朝的八色小籠包,今天終於來嚐嚐,一進去會看到長型的蓮花池遠處掛着一件龍袍,氣派非凡,裝潢擺設都很講究桌上放了一瓶薑絲,看來不點小籠包是不行的李白醉雞,雞肉很嫩,滲透出微微酒香重慶紅油抄手,餛飩皮又薄又滑,辣油很香,不會很辣,是一般人能吃的辣度瑤柱芙蓉賽螃蟹,蛋白很滑,加上瑤柱的鮮味,很好下飯重頭戲要來了,主打菜色八色小籠包,色彩鮮艷的外表,絕非虛有其表,八種顏色,八種口味:原味、麻辣、人參、 鵝肝、蒜香、蟹粉、芝士、黑松露,沒吃過的人可能會想這些味道與小籠包不太搭,只要吃過了才明白這不是「紅豆軍艦」那碼子的創意,這真的能吃進肚子裡面,我不敢說每種口味你都會喜歡,但至少這七種味道,絕對不奇怪,反而很過癮,譬如說蟹粉的鮮味、麻辣的香麻我就很喜歡,甚至比原味更有驚奇,賦予小籠包新的定義。「壓軸」的一道四川辣子雞丁,之前的幾道菜式都令人滿意,這道菜郤讓人失望,先說味道,辣味很夠很香,配酒一流,可是這個雞丁,實在太「丁」了,厚厚的外皮,沒什麼雞肉,連台灣夜市的鹽酥雞都可以比下去。整體上,我吃得很滿意,只是點錯了一道雞丁罷了。
裝潢擺設都很講究
桌上放了一瓶薑絲,看來不點小籠包是不行的
李白醉雞,雞肉很嫩,滲透出微微酒香
瑤柱芙蓉賽螃蟹,蛋白很滑,加上瑤柱的鮮味,很好下飯
2015-01-28
  • 李白醉雞
2015-01-19 2522 瀏覽
已經係第三次食, 坐入邊同坐出邊好大分別. 坐入邊燈光, 裝修都差好遠. 佢入邊有個好長既荷花池. 仲有D龍袍做掛飾. 真係幾特別, 入到去會RELAX好多. 係出邊食物都無仲要俾D街外人睇住食. 所以大家一定要盡量撰坐入邊. 我下次寧願等奈D都要坐入邊. 佢個小籠包賣相係靚, 但味道就真係好普通. 做招牌菜就真係差D喇= =...好彩佢其他野食都幾好食. 佢D有魚既菜較好食, 抄烏冬都幾好味. 令外有一次係下午茶時間去, 佢有好多菜都有半價, 堅抵食. 夜晚時間較多人. 建議大家提早D去食.

2015-01-14
2015-01-18 2154 瀏覽
已經數次光臨這酒店級的餐廳,空間寬敞,裝修奢華,在大廳中央裝飾着耀眼奪目的皇帝龍袍,配以宮廷蓮花池,真是氣派堂皇,實屬一個約上三五知己聚會,親人聚餐做節的好地方!(絕對不會失禮 )今日和之前幾個好友提前約好,因此沒有等位(約六位,七點半,大概五時餐廳有人很有禮貌地打電話來確認,到達時準時入去,這個值得贊他們細心)不過提醒下,當時外面很多人在等候,冇預約估計也需排半個小時左右。進入正題,我地今次依然坐在我很喜歡的位置,蓮花池旁邊 (本人最喜歡坐蓮花池旁)。朋友們是第一次來,一進去就興奮不已,掛住欣賞和影相都暫時忘記咗我們的初衷---聚會。我就負責點了他們店里的幾個特色菜,等候之中,能看見開放式廚房里師傅們在忙碌的現場製作。當顏色鮮艷的小籠包一上來,自然成了絕頂「吸晴」之物,不過有朋友就對色彩繽紛既野有點介心, 雖然睇起上來會令人開心點, 但背後卻藏著不少危機, 包括人造色素等。不過, 剛好有位好似經理的人物經過,我朋友就叫住直接問,那經理耐心解釋的小籠包顏色均選用全天然食材所製作及細心再解釋小籠包食用次序,及小籠包味道及特色(其實上菜時已有服務員簡單講過一次啦)還介紹多幾款他們新上菜
進入正題,我地今次依然坐在我很喜歡的位置,蓮花池旁邊
(本人最喜歡坐蓮花池旁)。朋友們是第一次來,一進去就興奮不已,掛住欣賞和影相都暫時忘記咗我們的初衷---聚會。我就負責點了他們店里的幾個特色菜,等候之中,能看見開放式廚房里師傅們在忙碌的現場製作。當顏色鮮艷的小籠包一上來,自然成了絕頂「吸晴」之物,不過有朋友就對色彩繽紛既野有點介心, 雖然睇起上來會令人開心點, 但背後卻藏著不少危機, 包括人造色素等。不過, 剛好有位好似經理的人物經過,我朋友就叫住直接問,那經理耐心解釋的小籠包顏色均選用全天然食材所製作及細心再解釋小籠包食用次序,及小籠包味道及特色(其實上菜時已有服務員簡單講過一次啦)還介紹多幾款他們新上菜式,我們自然放下心頭大石,開心享用(之前我都冇問過
)暢快聊天,服務員經過會微笑幫我們服務亦會與我們寒暄一兩句,很有被人照顧的感覺,毫不拘緊。愉快聚餐後,朋友大讚好介紹!!!
食物不錯,美味又健康,服務亦很好!裝修貴氣舒適!佢地一定會再來····
清炒蝦仁
海鮮拉麵
題外話/補充資料: 菜式一如既往,當然也得到好友們認同,特色小籠包,顏色吸引,味道各有不同,沒能一一品嘗,只有下次再來,清炒蝦仁,咕嚕肉,水煮牛肉就和平時在外面吃沒有什麼不一樣,總體來講,能在一個如此優雅環境有著酒店式的服務歎著精緻的江南美食,讚!讚!讚!
2015-01-10
海鮮拉麵
2015-01-14 1979 瀏覽
20141225.與朋友一起共聚聖誕大餐,揀左樂天真係岩曬。之前一早打左去BOOK位,,一去到門口等左幾分鐘就可以入去坐底,有個侍應拎左茶比我地,仲同我地推介菜式,(仲講埋Merry Christmas )夠親切..點左佢推介既菜式,又真係幾好味。皇朝小籠包黎到時,都有同我地介紹由淡味食到濃味,GOOD阿!第一輪食完,唔夠喉,之後我地再加單叫小食同甜品。當晚全程係果到兩個幾鐘(佢地話冇人等位就可以坐耐D都吾怕^^)其實靜係食野就一個半鐘就夠既,但朋友聚會少不免會話話家常,食完野佢地都幫我地清曬枱上既野,等我地慢慢傾。係食飯過程中,我地要刀叉,要水,佢地都態度和藹咁為我地服務。而環境方面,場中間有個靚靚水池,坐係格離十分有FEEL呢!
沙拉排骨
辣海哲涼拌拉麵