2018-01-04
樂天皇朝已經食過無數咁多次,呢間應該係我重顧次數同頻密程度最高的餐廳,原因好簡單,環境靚、食物好、價錢合理,特別係銅鑼灣店就最得我心熟悉的前菜跟茶壺,喜歡呢款軟淋淋的花生,無咁熱氣健康得多每次見到呢個平日6折優惠都好想享用,但只限平日下午茶時段,辦公室人士表示無緣享用,正夕冬天,餐廳推出左時令蟹粉套餐,由頭食到尾全部菜色都有蟹粉,蟹粉粉絲必點陳皮五香牛肉 ($58)五香牛肉切成薄片,鹵得入味,有淡淡陳皮香,作為涼拌小食不錯蟹粉小籠包 - 6隻 ($108)小籠包可以ORDER 6隻或者10隻,我地得2個人叫6隻就岩岩好,今次捨棄平常必點的八色小籠包,時令蟹粉真係唔好浪費,每隻金黃色的蟹粉小籠包要趁熱食,皮薄餡靚,蟹粉味又香又濃蟹粉豆腐 ($128)再來另一道蟹粉菜色,蟹粉配味道淡淡的材料就最岩,可以更加突出蟹粉的味道,同樣地有濃厚的蟹粉香,如果唔係我地已經叫左個炒飯,一定會叫白飯一齊食蒜蓉清炒菠菜 ($62)每晚都要食蔬菜,今晚我地就選了菠菜作為我地的纖維朋友,蒜蓉係用上炸蒜而非鮮蒜老田家菜肉雲吞湯 ($52)湯底無味精可以放心飲,ORDER左呢個雲吞湯就唔洗另外專登叫碗湯,咁樣叫慳好
五香牛肉切成薄片,鹵得入味,有淡淡陳皮香,作為涼拌小食不錯
湯底無味精可以放心飲,ORDER左呢個雲吞湯就唔洗另外專登叫碗湯,咁樣叫慳好多,菜肉雲吞雲吞皮薄,跟小籠包一樣係自家包
炒飯粒粒分明夠乾身,炒得好平均又惹味,我成日都話愈簡單的食物就愈見功架,呢碟炒飯正正反映到廚房師父的功架
驢打滾係每次我必點的甜點,食左幾年都無失手,黃豆粉跟紅豆蓉的味道係完美的配合,口感軟熟得來帶煙韌,每次食完都覺得唔夠喉想再點