2人撐抬腳~~~等左十分鐘左右就有位啦,依個位置咁快有位算唔錯啦必食的小龍包無嗌到唔食佢,因為好似除左顏色外都無必特別。。。(睇返大家評語)擔擔麵!唔錯唔錯,味道夠,麵質好,我覺得都幾抵呀!佢個黑木耳都好正因爲辣辣地,味道岩岩好,口感又好,值得推薦的黑木耳(even though佢係頭盤,覺得佢仲好食過佢其他野)紅油抄手都唔錯 唯一的敗筆係手煮魚,魚得幾片,又薄。仲要唔夠辣黎到上海野真係應該嗌返上海野呀
2人撐抬腳~~~

等左十分鐘左右就有位啦,依個位置咁快有位算唔錯啦

擔擔麵!唔錯唔錯,味道夠,麵質好,我覺得都幾抵呀!
佢個黑木耳都好正
紅油抄手都唔錯
水煮魚
唯一的敗筆係手煮魚,魚得幾片,又薄。仲要唔夠辣
黎到上海野真係應該嗌返上海野呀

2017-02-04
水煮魚
2017-03-30 709 瀏覽
今日和朋友出樂天皇廟食dinner, 點了豆漿, 蒜香排骨、干燒蝦球和皇朝小籠包。豆漿有豆香, 好滑;蒜香排骨煎香脆, 食落不太油膩、排骨啖啖肉, 佐酒一流;干燒蝦球酸甜和辣度適中, 蝦球好新鮮,爽口彈牙, 好開胃;皇朝小籠包, 小籠包共有8款, 我們依餐廳的建議由淡至濃逐一品嚐小籠包,原味湯汁鮮甜, 肉好味美;人蔘味小籠包食出人蔘味的甘香;鵝肝味小籠包食出鵝肝的濃香;黑松露小籠包帶出黑松露的甘香和香濃湯底;芝士小籠包食出芝士的濃香;蟹粉小籠包食出啖啖蟹粉香味;蒜香小籠包食出蒜蓉配上小籠包濃香的美味;最後麻辣小籠包帶出小籠包的辣味, 我十分欣賞推薦餐廳安排的進食建議,否則在進食時,我們會食不到由淡至濃小籠包的層次, 而且有不同口味的小籠包有一定的吸引及創意性,外表內涵都好滿足, 餐廳環境舒適, 食物美味, 尤其是小籠包, 很美味的有特色, 我會再來品嚐。
干燒蝦球
由淡至濃逐一品嚐小籠包
2017-03-21
2017-03-29 216 瀏覽
嚟呢度,都係因為八彩咁既小籠包,有8款味,個人食了鵝肝同蟹粉,皮真係QQ地,有湯但唔算太熱,大細可以一口食,感覺都幾好,覺得唔點醋都ok, 可能食到唔同味既原味道嘛。其他朋友食其他味都話唔錯。呢個前菜,好鐘意食,紅棗中間既糯米煙靭,有少少薄薄既蜜汁面我食左好多粒。蘿蔔絲酥,鬆化薄皮春卷,鬆脆,裡面有蘿蔔絲椰菜絲之類蔥油餅,好香蔥油味,都鬆脆素菜包,有菜,木耳,粉絲碎,好豐富湯雲吞, 皮薄,都唔錯既炸饅頭,熱辣辣,like我好鐘意呢個擔擔麵,湯夠濃,少辣好香。三色蛋,特別既,但不是我杯茶...紅油抄手,唔太辣,好香整體點心都好食,無咩唔滿意既野,可再嚟既上海餐廳。
呢個前菜,好鐘意食,紅棗中間既糯米煙靭,有少少薄薄既蜜汁面
我食左好多粒。
蘿蔔絲酥,鬆化薄皮
春卷,鬆脆,裡面有蘿蔔絲椰菜絲之類
蔥油餅,好香蔥油味,都鬆脆
素菜包,有菜,木耳,粉絲碎,好豐富
湯雲吞, 皮薄,都唔錯既
炸饅頭,熱辣辣,like
我好鐘意呢個擔擔麵,湯夠濃,少辣好香。
三色蛋,特別既,但不是我杯茶...
紅油抄手,唔太辣,好香
整體點心都好食,無咩唔滿意既野,可再嚟既上海餐廳。
  • 糯米釀紅棗
  • 皇朝小籠包
  • 皇朝擔擔拉麵
2017-03-28 138 瀏覽
我這個不考女很久沒有陪母親食飯了,記得上次母親大人講過想試試樂天皇朝的八色小籠包,今次叫帶她來試試。對樂天皇朝並不陌生,有時下午茶或晚餐都會來這裡,但卻一直沒有試過這裡最出名的小籠包。 特色皇朝小龍包先來重頭戲八色小籠包,八種不同的顏色化表不同的味道,白色是原味;綠色是人參;啡色是鵝肝;黑色是黑松露;黃色是芝士,橙色是蟹粉;灰色是蒜香,皮薄、肉鮮又多湯汁,除了原味外,其他味道也不建議點醬汁,因為本身已好夠味,一啖一個好美味。蟹粉炒飯蟹粉的鮮味十分,而且炒飯夠乾身,粒粒分明,但我嫌鹹了些少,如淡味少少更能味蟹粉突出,蟹粉炒飯要襯熱食,不然會有腥味。李白醉雞 加了$10要脾位,花雕味很香純,平時最怕醉雞酒味太強烈,這次剛剛好而且入曬雞件里。 雞肉肉質細滑,鮮味十足。外婆紅燒肉光看外表很有光澤而且顏色很靚,最重要是肥瘦層層分明,簡直引人食慾!紅燒肉的味道带少少甜和花椒八角味,食落肥而不膩,肥的部份入口即溶,瘦的部份肉質嫰滑。配白飯一流!瑶柱芙蓉賽旁蟹一看就知好滑,蛋白加生蛋黃,加上少少醋酸,好開胃!蛋白好滑可見廚師功架老練,不要搞拌太多出水,而且要襯熱食。心太軟將糯米放入紅棗入,口感煙煙韌

特色皇朝小龍包

蟹粉炒飯

瑶柱芙蓉賽旁蟹

心太軟
將糯米放入紅棗入,口感煙煙韌韌,帯紅棗清甜,每次來也要點一份。
2017-03-15
2017-03-25 175 瀏覽
樂天皇朝出名喺小籠包,但其實餐廳有多款小食都唔錯麻醬油麥菜賣相已經好靚,好吸引,食落油麥菜爽脆,好淸甜,配左麻醬更加美味醋醬海蜇頭海蜇頭好爽,唔靭,酸酸甜甜好開胃
樂天皇朝出名喺小籠包,但其實餐廳有多款小食都唔錯

醋醬海蜇頭
海蜇頭好爽,唔靭,酸酸甜甜好開胃
  • 醋醬海蜇頭
2017-03-23 411 瀏覽
一直都因為想試八色小籠包而來, 覺得影相靚, 又多口味. 但最後係竟然沒有嘗試到.因為有榴槤小籠包而改變了我! 本人非常愛吃榴槤, 幸好同行三位友人都是愛吃榴槤之人我們先吃了一籠原味小籠包, 好多湯, 好鮮甜, 已經覺得好好味!然後好期待榴槤小籠包, 究竟入面有沒有湯的呢?是沒有的! 但有一整舊榴槤肉在入面, 暖暖地的肉, 很軟綿綿.太好吃了! 我們直程想再叫多一籠, 但已經叫了太多食物了. 下次一定要再吃!!!!!其他小菜有:蒜香日本青瓜 -很爽口肉碎欖菜乾煸四季豆 -很正常的菜式, 普通但美味!皇朝擔擔拉麵 -非常之辣, 我們四人都是可以吃辣的, 但這個真的非常辣.還有抄拉排骨 -太大塊了, 切細些少會好一些最後有上海炒年糕很好吃的一間上海菜. 價錢合理.會再來的!

原味小籠包
然後好期待榴槤小籠包, 究竟入面有沒有湯的呢?

其他小菜有:
蒜香日本青瓜 -很爽口
蒜香日本青瓜
肉碎欖菜乾煸四季豆 -很正常的菜式, 普通但美味!
皇朝擔擔拉麵
還有抄拉排骨 -太大塊了, 切細些少會好一些
抄拉排骨
最後有上海炒年糕
上海炒年糕
很好吃的一間上海菜. 價錢合理.會再來的!
2017-03-18 200 瀏覽
約左2個小妹妹食飯,但我遲大到,so sorry!口水雞: 個人唔太好雞,但都好嫩口肉碎欖菜乾煸約左2個小妹妹食飯,但我遲大到,so sorry!口水雞: 個人唔太好雞,但都好嫩口肉碎欖菜乾煸四季豆: 我仨都話好食👍皇朝小籠包: 8色,我試左其中3色,好似原味好d炒年糕: 正正常常鍋貼: 不過不失高力豆沙: 唔夠熱,爭少少
約左2個小妹妹食飯,但我遲大到,so sorry!
口水雞: 個人唔太好雞,但都好嫩口
口水雞: 個人唔太好雞,但都好嫩口
肉碎欖菜乾煸四季豆: 我仨都話好食👍
皇朝小籠包: 8色,我試左其中3色,好似原味好d
炒年糕: 正正常常
鍋貼: 不過不失
高力豆沙: 唔夠熱,爭少少
2017-02-09
2017-03-17 6649 瀏覽
旺角自開左樂天皇朝之後, 我都已經食左好幾次...仲愈來愈多人等位, 因為真係太好味啦~ 最愛呢到既前菜, chestnut好淋身同入味, 好鐘意 ! 麻醬伴手卷油麥菜 $58今次人多, 可以試下食新野....麻醬伴手卷油麥菜, so special !!!! 油麥菜其實用黎炒, 往往會有一種油油既感覺, 但估唔到凍食, 口感好之餘, 仲冇左我最唔鐘意果種油油感覺, 好清爽成都口水雞 $78雞...都算滑, 但..呢個口水雞, 實在太太太spicy 了, 噴火啦呢個係其中一樣我鐘意呢到既原因, 無限薑絲, 我個人勁鐘意食薑, 我可以咩都加d, 好開心京醬肉絲配薄餅 $82我既傻妹以為係脆口野....但...其實係京醬撈肉絲, 再有薄餅夾住黎食~ 味道有d似食片皮鴨咁, $82既前菜, 都幾飽下~hahaha蟹粉炒飯 $128蟹粉份量好多, 但一定要熱食...一凍左會有小小"聲"味...炒飯底好味 ! 主角1 - 原味小龍包  $58 (6隻)(1) 湯汁飽滿 !!!! 真係超多湯, 勁爆juicy ! (2) 皮薄如紙 !!!! 小龍包皮薄真係好重要 ! 一咬落去就爆汁出黎  但又唔會
因為真係太好味啦~
麻醬伴手卷油麥菜 $58

成都口水雞 $78

京醬肉絲配薄餅 $82

hahaha
蟹粉炒飯 $128

主角1 - 原味小龍包  $58 (6隻)

但又唔會好易夾爛, 呢d真係巧手功夫 !
主角2 - 特色皇朝小龍包 $98 / 8粒

8色除左原味之外, 仲分別有人蔘、鵝肝、 黑松露、 芝士、 蟹粉、 蒜香, 麻辣味。 小

人蔘既人蔘味好突出我最鐘意 !!  蒜香好香濃 , 麻辣小辣得黎又好似飲緊麻辣湯咁幾惹味。
芝士妹妹話好好味, 唯獨鵝肝有點似豬肝味...不太喜歡
上海野入面, 除左小龍包, 最鐘意食開洋蔥油拌面 $46

又平又好食 ! 乾蔥超香 ! 面細滑, 超鐘意呢個面質 !! 再加小小湯, i love it so much
最後....黎一個酸菜黃魚豆腐湯作總結 $168 (for 3-4 ppl)

我地4個人一人有一碗半 , 我而家一路打已經好想再飲啦
 酸酸既魚湯, 帶點胡椒味, 完全唔會"聲"
小黃魚勁滑~ super yummy !!! 豆腐又多又滑, 好想再飲呀 !!!
20 分鐘 (堂食)
  • 酸菜黃魚豆腐湯
  • 原味小龍包
  • 開洋蔥油拌面
2017-03-16 2900 瀏覽
琴晚係爸爸媽媽結婚週年紀念,但爸爸呢排太忙,真係唔記得左,為氹媽媽,我立即book 枱同佢地食餐飯,知道媽媽提過佢想試8色小籠包,所以搵左樂天皇潮。 媽媽就想食醋醬海蜇頭,爸爸就想食李白醉雞,咁就兩樣都叫啦! 海蜇頭$58 切成薄片,就算係薄片而且冰冰涼,每片都很爽脆,仲要晶瑩剔透。 我怕酸的,幸好醋就唔係好酸。 李白醉雞,加了$10要脾位($98) 雞既花雕味很香,酒味簡直充滿全個雞件。 雞肉細嫩香滑,啖啖肉,肉都夠實,唔會浸到梅左咁。 竹筒剁椒魚片$108 Waiter 拿上這餸來的時候,香味撲鼻。一打開,見到唔同顏色既椒切成碎粒,再揾揾下面,就是魚塊,魚塊鮮嫩幼滑,仲充滿麻辣同鮮辣既香味,中間仲有啲菇仔間住啲辣味。 皇朝小籠包 $98 就是常常看到宣傳品的八色小籠包,店員提醒我地最好店員點醋,其他唔洗點,因為會影響其味道。 我食左蟹粉味,不過原來蟹粉唔係好重味,都係有粒肉響小籠包皮裏面咁,皮唔太厚又唔算薄,適中咁。 另外食了芝士味,點知呢個有一半都係車打芝士,有少少實又有少少淋,濃郁芝士味!麻辣味就唔太辣,唔好辣的都可以一試呢! 酸辣湯拉麵 $62
媽媽就想食醋醬海蜇頭,爸爸就想食李白醉雞,咁就兩樣都叫啦!

海蜇頭$58

李白醉雞,加了$10要脾位($98)

酸辣湯拉麵 $62

我無誇張,呢碗麵無論湯同麵都好味!!!因為我地食左啲吸引啲既食物先,碗麵已半涼狀態,但湯都無“鯨”左, 湯就很足料,木耳絲豆腐絲同蛋絲等等, 入口係有少少辣,麵條夠爽,唔黏。 宮延驢打滾 $35

見到Openrice幾乎人人都點,所以都點來試下! 糯米粉好軟,中間卷了紅豆泥,有啲似人地啲菲林卷咁。

高麗豆沙 $42

另外係充滿紅豆蓉既高麗豆沙,唔似有啲鋪頭得薄薄一層既豆沙。仲有少許香蕉粒響裏面。外皮唔太燶,夠香口,外表都幾靚下!

今餐啲食物都很好,色香味美俱備,晚飯時間我們都有傾有講,媽媽都無用嬲爸爸了😁
2017-01-18
2017-03-16 2588 瀏覽
談到八色小籠包,有誰不立刻聯想到樂天皇朝?雖然八色小籠包絕非新鮮事,但當朋友提出想吃上海菜——小籠包、生煎包⋯⋯對上海菜沒甚深入研究的我腦海中轉瞬之間便浮現出八色小籠包的畫面。三色瑪瑙蛋 ($53)三色瑪瑙蛋以鹹蛋、皮蛋及雞蛋製成,賣相精緻得好比中式糕點,上層白色部分為鹹蛋蛋白,而下層則是混合皮蛋及鹹蛋黃蒸成的雞蛋,當中以鹹蛋的味道最為突出,正中下懷。皇朝小籠包 ($98)招牌八色小籠包絕對是樂天皇朝的代表作,原味、鵝肝味、黑松露味、人蔘味、芝士味、蟹粉味、蒜味以及麻辣味共冶一爐,皮薄餡靚,每顆肉汁豐沛,當中蒜味及麻辣味最為濃郁。菠蘿咕嚕肉 ($82)酸甜黏稠的醬汁絕對是咕嚕肉的精髓所在,咕嚕肉預先去骨方便食用,外脆內軟啖啖肉,亦能吃得出絕非用上罐頭菠蘿,新鮮菠蘿鮮甜多汁,平凡中盡見心思。蟹粉豆腐 ($128)簡單以蟹粉煮成的茨汁蟹粉味道濃郁,與嫩滑的豆腐相輔相成,一濃一淡,鹹度適中,用以佐飯定必一絕。上海生煎包 ($38)生煎包底層微脆,包身較為結實,餡料肉汁充沛。糯米紅棗 ($52)將香甜的紅棗夾著煙韌的糯米,甜度自然之餘口感豐富,可惜份量較少,性價比較低。宮廷驢打滾 ($38)驢
三色瑪瑙蛋 ($53)
三色瑪瑙蛋

皇朝小籠包 ($98)
皇朝小籠包

菠蘿咕嚕肉 ($82)
菠蘿咕嚕肉

蟹粉豆腐 ($128)
蟹粉豆腐

上海生煎包 ($38)
上海生煎包
生煎包底層微脆,包身較為結實,餡料肉汁充沛。

糯米紅棗 ($52)
糯米紅棗

宮廷驢打滾 ($38)
宮廷驢打滾
驢打滾是以糯米糍皮卷著紅豆蓉夾心然後沾上花生粉末,因為在其表面裹有均勻的一層花生粉末,由於外觀頗似小毛驢在土地上打滾後渾身沾滿泥土故得此名,口感較糯米紅棗少一份煙韌、多一份軟糯,紅豆蓉雖然較甜,但是份量恰到好處,加上花生香的昇華,實在是令人回味無窮的一道甜點。

榴槤小籠包 ($88)
榴槤小籠包
鹹食小籠包唾手可得,然而甜食小籠包卻,榴槤小籠包更是萬中無一,以小籠包皮包著滿滿的榴槤蓉,蒸熱之後榴槤味道更加濃烈,一觸即發,餘韻纏繞舌頭揮之不去,榴槤愛好者如我絕對吃得津津有味。
雖然嚐過的上海餐廳不多,但樂天皇朝的確稱得上是可一可再的粵菜館。
三色瑪瑙蛋
糯米紅棗
榴槤小籠包
想不到三月頭的大減價會這樣恐佈, 有很多店子都在催銷冬季貨, 所以趁上星期周未, 和朋友來旺角來掃個勁~ 掃了大約幾小時, 天都黑肚子都餓了><" 與友提議先來個晚飯, 飯後再去掃過~ 在雅蘭商場走着走着, 原來這裡開了樂天皇朝, 記得大約大半年前到過他們銅鑼灣店吃過七色小籠包, 其味無窮, 所以就決定今晚來這裡開餐, 試試旺角店的水準如何~ 旺角店子人流超多, 非常旺場, 店子都很大, 不過個人覺得銅鑼灣店裝飾較高級, 亦較有心思, 環境較清靜; 而旺角店是典型大店格局, 比較適合一大班朋友家人吃飯那種~ 菜式選擇頗多, 經典的上海小吃小菜都可以在這裡找到~ 先點了上海湯雲吞, 用上大大的湯碗來上, 看到約有6-7粒大大的雲吞在湯碗裡, 熱辣辣香氣四溢! 湯頭很鮮香濃味, 令人不住的一啖一啖喝下去~ 菜肉雲吞大大粒, 內裡塞進了滿滿的鮮豬肉和菜, 雲吞皮亦不厚, 一口咬下去, 肉汁四濺, 記得要趁熱吃喔~冷了大打折扣呢~ 點了燙青菜- 菜芯燙得剛好, 爽爽的超青脆好吃, 不過份量是少了點, 幾十元一客只有數條青菜~另外賣相單調沒有伴碟亦是

菜式選擇頗多, 經典的上海小吃小菜都可以在這裡找到~

點了燙青菜- 菜芯燙得剛好, 爽爽的超青脆好吃, 不過份量是少了點, 幾十元一客只有數條青菜~另外賣相單調沒有伴碟亦是一大敗筆~

涼伴海哲雜錦 - 先來個冷盤~ 海哲煙韌有0趙頭, 再伴以爽彈到極的魷魚, 是一款能能即令你開胃和排走所有悶氣的前菜~

蟹粉炒飯 -用疍來炒的飯粒上, 再大大力的澆上蟹粉, 吃時撈勻來吃, 一點重味感都沒有, 蟹粉鮮甜, 夾雜着細碎的蟹肉, 吃罷不禁要說" 辛苦揾來至在食!"

我的解膩飲品永遠是鮮豆漿 - 夠涷又夠荳味, 清熱解毒好味道!

也點了一客煎黃花魚- 黃花魚魚肉夠嫩滑, 煎得夠火喉但又不會太乾,皮脆肉嫩, 魚皮脆脆的好好吃!

最後點了鮮芒菓布甸 - 布甸香甜滑滑的, 有很香的奶味, 芒菓肉粒清甜, 整體夠滑又甜度適中, 讚!

樂天皇朝 Paradise Dynasty

旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓203及205號舖

T: 2177 3456
2017-02-23
1 分鐘 (堂食)
2017-03-13 3264 瀏覽
呢間主打七色小籠包嘅上海餐廳我已經留意左好耐,奈何身邊d朋友都係中意食西餐/日本菜/打邊爐,一拖再拖,今晚終於約咗個朋友嚟食我期待已久嘅七色小籠包老實講,本身對於呢間sell gimmick的餐廳沒有太多嘅期望,點知食完餐晚飯,發現呢度啲食物有姿勢有實際,真係好睇又好食。餐廳好大好闊落,座位同座位之間有充足嘅空間,唔會覺得迫。我哋今晚兩個人來食飯,侍應安排我哋坐喺餐廳比較入面嘅卡位位置,坐得舒舒服服又靜靜地,啱晒我哋食飯談心。我哋打開圖文並茂嘅餐牌,好多嘢都想食!我哋都算幾貪心,兩個人叫咗八款食物!打頭陣嘅係麻醬油麥菜,本身我哋都係食肉獸唔鍾意食菜,不過見到呢碟菜賣相咁精美,一於試吓啦。成卷菜都好新鮮爽口,點麻醬一齊食幾夾,甜甜鹹鹹咁,作為頭盤真係非常開胃。跟住第二味都係涼菜 - 撈伴海中寶,其實就係海鮮同埋海蜇撈埋一齊涼拌。海鮮嘅份量唔算太多,但海蜇份量就非常慷慨!調味料有醋、香葱、蒜頭同辣椒等,撈埋爽口嘅海蜇一齊食又酸又辣,好正。三扒兩撥,呢碟小食就無哂lu~~再來嘅依然係涼菜 - 李白醉雞 。碟醉雞砌到成個波咁,賣相可愛。咪睇個醉雞波細細個,其實份量都唔少。雞皮整得好爽滑,雞肉酒

撈拌海中寶
再來嘅依然係涼菜 - 李白醉雞 。碟醉雞砌到成個波咁,賣相可愛。咪睇個醉雞波細細個,其實份量都唔少。雞皮整得好爽滑,雞肉酒香入味,肉質嫰滑,而且餐廳選用嘅雞唔係好肥,雞皮下邊冇皮下脂肪,可以大啖大啖咁連皮食
李白醉雞
然後,終於嚟咗一味爇葷 - 外婆紅燒肉。成日聽人講上海菜濃油赤醬,我唔知道呢一味紅燒肉做得算唔算正宗,但佢醬汁顏色頗深而且味道偏甜,食落口肥而不膩,濃味但又唔會太咸,啱晒我哋胃口,超讚

(最衰今晚叫得太多嘢食,如果唔係叫一碗白飯一齊食亦是好理想的配搭。)
外婆紅燒肉
蟹粉豆腐亦跟住上枱了,賣相平實但味道上佳。雖然現在已經過咗食大閘蟹嘅季節,但蟹粉都算甘香,撈埋滑溜嘅豆腐一齊食,又係一個食到停唔到口嘅餸
蟹粉豆腐
然後,千呼萬喚嘅主角出場啦!見到咁精美嘅小籠包,電話當然食先啦

不過,侍應有提醒我哋要趁熱食,而且介紹咗我哋食小籠包嘅次序,由原味開始,由淡味食到濃味咁食。我哋只係叫咗一籠,每人淨係分得四款口味。除咗原味,我覺得鵝肝小籠包都幾正;朋友就覺得麻辣小籠包好有驚喜,辣得來好香好惹味。

其實每個小籠包都皮薄餡靚,湯汁豐富。值得一提嘅係,食呢啲小籠包可以唔使點醋,咁就可以食得出每款小籠包好特別嘅味道。
皇朝小籠包
另外我哋仲叫咗個炸饅頭,外表金黃香脆,點煉奶食好味道。美中不足嘅係,饅頭入面略為乾身,唔夠鬆軟。
炸饅頭
呢度上菜速度都頗為快,轉眼間成枱都係食物,見到都開心滿足
食到勁飽,但都係要食甜品

驢打滾係傳統嘅京式宮廷甜品,呢度做得小巧精緻,紅豆餡幼滑,糯米皮QQ軟糯又帶點黏性,表面再鋪一層薄薄的黃豆粉,口感豐富好味。印象中香港唔算好多地方有得食呢款甜品,非常推薦
宮廷驢打滾
今晚真係好滿足,有個同我一樣大食的朋友真係好幸福,期待下次再聚再一齊食好西

2017-03-06
撈拌海中寶
炸饅頭
2017-03-12 361 瀏覽
說話前幾日同朋友gathering,由於大部分翻工地方都系系九龍呢邊,所以就決定左泥樂天皇朝呢度食晚飯。由於無得電話booking,所以早收既朋友仔就負責去排隊拎飛等位,大約等左一個鐘左右就有位,其實都真系幾耐下,入到去拿拿林點野食,我地一共五個女仔點左十樣野食,其中2碟系菜,所以就無影相喇每人枱上面都有茶,幾貼心!如果有興趣去試既朋友仔,7點至8點呢段時間真系好多人,預早排隊拎票會比較好,吾系就真系要等好耐
每人枱上面都有茶,幾貼心!
葱油餅
八色小籠包
上海炒年糕
蟹膏炒飯
蒜泥白肉
醉雞
60 分鐘 (堂食)
葱油餅
八色小籠包
蟹膏炒飯
蒜泥白肉
  • 皇朝小籠包
2017-03-12 168 瀏覽
今天,我和朋友同衝想7色小籠包來的,因為我一直都很想試到底這七款不同味道的小籠包是什麼味道的。所以就決定今日天的晚餐來這裏試一試。一來到,會到花生給我們先食,是淋身的。很中式的生花我們再叫了白肉味道是微spricy 的,但我覺得都可以接收中間亦會包著菜食起來會比較爽口的再叫了口水雞分量很多而且個汁都很好味 很吸引肉質都是很滑的擔擔麵味道是不錯的而且麵質都是爽口彈牙個湯底都是超高質的真的想全喝掉這個是蟹黃炒蛋可以看到有超多的蛋白有蟹在其中的而菜都是不過不失的食起來很清淡終於到了小籠包了。送上桌時,會教你如果進食應到最淡的原味開始食而我覺得人參味最好食因為味道比較重而面食起來很健康的感覺記得要在上枱後就開始食熱才可能保持到鮮味呀
一來到,會到花生給我們先食,是淋身的。很中式的生花
我們再叫了白肉
味道是微spricy 的,但我覺得都可以接收
中間亦會包著菜
這個是蟹黃炒蛋
可以看到有超多的蛋白有蟹在其中的
而菜都是不過不失的
食起來很清淡
終於到了小籠包了。
送上桌時,會教你如果進食
應到最淡的原味開始食
而我覺得人參味最好食
因為味道比較重
而面食起來很健康的感覺
記得要在上枱後就開始食
熱才可能保持到鮮味呀
2017-03-09 1405 瀏覽
食過兩次在銅鑼灣開的樂天皇朝,這次來到了旺角的,試一試到底有無分別呢。當天約了好姊妹T小姐,試一試這家的中菜。當天是星期五下班時間,等位的人很多,我們沒有訂座的,是好拿號碼牌。要等20張檯!終於等到我們的時候,已經差不多一個小時候了,人氣相當的旺。走入餐廳內,看到的裝潢,感覺沒有銅鑼灣的氣派,而且檯與檯之間也好逼,真想像不到呢。而我們兩位被安排到檯與檯的中間,都咪話吾逼….先來的是紅油抄手看著菜單,賣相相當的好,但是上檯卻令人有點小失望。紅油不夠多,而且味淡,不調不辣。幸好肉餡夠鮮味,皮亦薄滑,可以補救。煙肉蔥香卷一籠三個卷,很好吃。熱辣辣地上檯,還冒著煙。皮很軟熟,帶有一點點的蔥花香味。吃到有煙肉的部份,吃到了一份鹹鹹香香的味道,跟蔥的味道好夾。但建議蔥花可以多,點,就會更香了。肉碎四季豆這個是每次食上海菜都會點的一道。肉碎好惹味,令到四季豆都沾上了那一份惹味,非常好下飯的一道菜。水煮魚片(小辣)就算是小辣,還是覺得好麻,帶了一點點的嗆喉,要小心吃。份量很大,幾乎擺不上檯,因為我們是兩人的小檯,擺了另外幾道菜。上菜的店員跟女經理求救,女經理二話不說地擺我們另外的碟擺到一邊,再硬放下這

當天約了好姊妹T小姐,試一試這家的中菜。
要等20張檯!

終於等到我們的時候,已經差不多一個小時候了,人氣相當的旺。
而我們兩位被安排到檯與檯的中間,都咪話吾逼….

先來的是
煙肉蔥香卷
一籠三個卷,很好吃。
肉碎四季豆
這個是每次食上海菜都會點的一道。
水煮魚片(小辣)
就算是小辣,還是覺得好麻,帶了一點點的嗆喉,要小心吃。
再硬放下這個大盆,我們跟鄰桌的都被這”彭”的一聲嚇到了,
服務態度實在令人驚訝。
說回食物,份量看著很大,其實裡面是真的好多料。

魚片經炸過,所以在水湯中可以保持原狀。
魚肉片的口感很滑,但是吃到一小層粉漿,這是有點失分的地方。
另外魚片的份量也是足料的,因為有好多片。

除了魚片,還有粗粉絲,浸於湯內相當入面。
還有一種麵條,不太清楚是甚麼麵,但是口感好紮實,好有口感。

另外就是每次來都吃的皇朝小籠包!
相信好多人都有吃過,因為這個小籠包是樂天皇朝的招牌。
一籠有八個口味,其實餐廳是想要一個人吃一籠的,但很多人,
就像我們,不是每個口味都會吃,所以就分為兩個人吃一籠,一人四個。
這樣,不吃芝士的T小姐,就可以把芝士口味的給我了。
其實我八個口味都有吃過,覺得最好吃的是重口味的那幾種。
松露,鵝肝還有麻辣。

但是因為座位上真的很擠,而好高大的女經理的服務態度令不不爽。
所以這一餐感覺一般,好回味銅鑼灣分店的經理,佢們有禮貌多了。