2017-03-09 262 瀏覽
以前都係食開鼎泰豐,今次試下新野。平時旺角見就見得多呢間野既宣傳,試就第一次試。我諗會再返黎食。皇朝小籠包好似係招牌菜,味道在咁多樣菜式中唔算最突出,不過好玩度滿分。從來未食過唔同味既小籠包,每一粒放落口時都好期待同好驚喜。有8隻色既小籠包,每隻味都唔同既。我自己最鍾意麻辣。粒粒都好多汁嫁睇下。李白醉雞,嘩頂一來雞肉既份量好多。兩個人食極都仲有,而且多肉得黎又唔會太肥太瘦。特別係!!!個酒味好濃!!!一路食一路忍唔住成淡湯飲落口。清炒白菜苗,油左少少,但菜好新鮮。食落索索聲。炒菜好多時D餐廳都會HEA做,呢間就冇呢個問題。放落口係即刻炒出黎個隻熱辣,唔會有涼左或者放耐左叮返既感覺。上海炒飯。味好濃,色好深又足料。唔係太特別,不過夠食。椒鹽小黃魚,嘩呢個係重點推介同最驚喜一味菜。真真正正既外脆內軟。外皮夠香口又唔會太油太熱氣,魚肉係嫩同多汁,絕對會為左呢條魚返黎再食。特別一提係服務好好,除左會推介有咩好食之外,姐姐上菜時又會好細心咁幫你放好D位置等等。成個感覺同平時食既酒樓好唔同。抵佢多人排隊!
上海炒飯。味好濃,色好深又足料。唔係太特別,不過夠食。

2017-02-13
2017-03-08 360 瀏覽
樂天皇朝的招牌菜八色小籠包我一直都好想吃,但位於銅鑼灣,我又不是常常過海吃飯的人,一直都沒有機會,直到最近在旺角開了分店,終於九龍人也有機會品嚐了。 地方佔地蠻大,而且好寬闊。 皇朝小籠包$68/8件 鮮艷繽紛的八色皇朝小籠包,光是賣相就已經滿分。八色小籠包其實包著不同的餡料,味道要由淡吃到濃,由白色的原味開始,綠色的人參味、啡色的鵝肝味、黑色的黑松露味、黃色的芝士味、橙色的蟹粉味、灰色的蒜香味和紅色的麻辣味。我還跟男友玩了個遊戲,要他猜出所有的味道,結果除了鵝肝味之外,全都猜得中,可見每款都是真材實料的。 皇朝話梅骨$88酸酸甜甜話梅骨,小小的,剛好一口一粒。配上香濃稠密的醬汁,用來佐飯就最適合。 肉碎乾煸四季豆$68 四季豆炒得乾身又香口,配上惹味的肉碎,又一佐飯推介。 高麗豆沙$42 外層軟軟的蛋白,軟棉棉的,入口即化,餡料是豆沙和香蕉,但美中不足是豆沙太少了。 招牌菜八色小籠包一定要試,其他菜色也不錯,服務又好,會再來。

地方佔地蠻大,而且好寬闊。

皇朝小籠包$68/8件

皇朝話梅骨$88

皇朝話梅骨
肉碎乾煸四季豆$68

四季豆炒得乾身又香口,配上惹味的肉碎,又一佐飯推介。

高麗豆沙$42

皇朝話梅骨
2017-03-07 176 瀏覽
好多人等位,但好快就有位wor! 叫左一寵普通小寵包同一寵7多小寵包。真係佢所講,皮好薄!但夾起黎一d都唔難!好易夾又唔會穿!湯好夠味,肉味好香!7色小寵包,最正係人參味,人參味濃!同小寵包好夾!最難食係鵝肝味,成陣內臟味,完全唔係鵝肝味!黑村露都好香菇味!麻辣完全唔麻辣!口水雞,雞唔夠滑,太太太辣啦!菜勁脆,同麻醬超配!好清新好好味蟹粉炒飯即食好好食!好香濃,但凍左會好好好腥!多脆內軟,汁開胃醒神好普通胡椒味濃,魚味好甜!超正超胃嘅一個湯,魚肉好滑勁勁勁薑!入面芝麻得好少
好多人等位,但好快就有位wor!
叫左一寵普通小寵包同一寵7多小寵包。
真係佢所講,皮好薄!但夾起黎一d都唔難!好易夾又唔會穿!
湯好夠味,肉味好香!
口水雞,雞唔夠滑,太太太辣啦!
菜勁脆,同麻醬超配!好清新好好味
蟹粉炒飯即食好好食!好香濃,但凍左會好好好腥!
多脆內軟,汁開胃醒神
好普通
胡椒味濃,魚味好甜!超正超胃嘅一個湯,魚肉好滑
勁勁勁薑!入面芝麻得好少
2017-03-07 314 瀏覽
難得有機會同媽媽撐枱腳 緊係食好少少佢突然間話想食小籠包喎咁緊係帶佢食新野 8色小籠包啦原味 麻辣 鵝肝 芝士 黑松露 蟹粉 蒜香 人參啲味好似好特別咁 果然無令我地失望皮薄涵靚 記得跟指示由淡至濃咁食炸醬拉麵 手拉麵真係特別彈牙口感一流 微微嘅辣 花生加香䓤 勁香口生煎包 即叫即煎 中間鮮肉勁多肉汁咬一口完全爆流湯汁出黎 勁正紅油炒手 睇落紅油好多 不過唔係好辣雲吞皮好薄 變相口感豐富 勁肉肉的最後來一點甜 叫左桂花酒釀丸子一上枱 酒味香濃 但食落又唔會太誇張
難得有機會同媽媽撐枱腳 緊係食好少少
上海生煎包
紅油炒手
桂花酒釀丸子
2017-03-03 153 瀏覽
樂天皇朝在旺角雅蘭中心開設分店,還是第一次光顧,內裡座位很多,等位時間較短。一踏進內裡,就見到似用破碎的碗碟拼湊成的龍袍,有馬賽克感覺,好吸晴。四川酸辣湯 $48有豆腐絲、冬菇絲、木耳絲等等,相當足料,而且都幾辣,但辣味在咀內徘徊後很快散去,辣的過癮,忍不住一口接一口品嚐。李白醉雞 $78好圓好整齊,賣相一流雞肉嫩滑,有酒香味,而且不是冰凍得死實實,暫時吃過最美味的醉雞。原味小籠包 $58/6隻其實有好多種口味,麻辣、芝士、人蔘、榴槤等等,人少只好先嚐原味。皮薄,咬開流出有肉汁,小心燙咀,還有豐富的豬肉餡。話梅骨 $88大小剛好,每口一粒,肉質帶點嚼勁,味道酸中帶甜,相當開胃。擔擔麵 $58上檯前已預先剪開麵條,貼心!花生味香濃,而辣度十足,徘徊在口中久久不散,比酸辣湯更厲害。食物有水準之餘,價值經濟,比起某連鎖的鼎泰豐美味得多。
李白醉雞 $78
好圓好整齊,賣相一流
原味小籠包 $58/6隻
皮薄,咬開流出有肉汁,小心燙咀,還有豐富的豬肉餡。
話梅骨 $88
大小剛好,每口一粒,肉質帶點嚼勁,味道酸中帶甜,相當開胃。
擔擔麵 $58
食物有水準之餘,價值經濟,比起某連鎖的鼎泰豐美味得多。
2017-03-03 149 瀏覽
前幾日心血來潮,約左屋企人去旺角既樂天皇朝到食飯。其實真係好耐好耐之前已經想食,但係一直都以為只有CWB先有,完全唔知道原來旺角都有分店,再加上屋企唔係住係港島,所以都唔會放工或者假期去港島食飯呢!!所以個日去左朗豪坊,遠望見到原來雅蘭中心有間「樂天皇朝」於是,我就決定約我家四口子去旺角到食飯啦!!去到當日,真係好慶幸自己有BOOK到台呀!因為你地都有興趣食既話,我都建議你地預先BOOK左位先,因為我ARD 7點幾到去,已經開始要等位個D,同埋仲有個TIPS係 佢地一定要等齊人先可以入去,所以有興趣食既話,真係要留意下啦!第一道菜,亦都係呢到既SIGNATURE,當然就係呢到既「七色小籠包」啦! 對於呢個小籠包,有D人話好食,有D人就話好難食,食返原味、正統既小籠包仲好食,不過我食完之後,我覺得7色真係唔錯,我覺得幾好食。 七色亦代表七款味道,分別係 #芝士、#麻辣、#蒜香、#人參、#蟹粉、#黑松露 及 #鵝肝 。七款味道都幾突出,而且皮好薄、湯很多!!我最鐘意係麻辣味,感覺舌頭庳的,但辣度不高。另外,我地亦都叫左個 成都口水雞 (HKD78) Poached Chicken in S

所以個日去左朗豪坊,遠望見到原來雅蘭中心有間「樂天皇朝」

於是,我就決定約我家四口子去旺角到食飯啦!!

另外,我地亦都叫左個 成都口水雞 (HKD78) Poached Chicken in Szechuan Style
由於我成家都好鐘意食口水雞,所以見到MENU有呢個真係心心眼呀! 佢係SERVE IN COLD既,當作一個前菜/ 開胃菜都唔錯,佢帶少許辣,雞肉嫩滑,真係唔錯! 如果想要全脾,好似要再加10蚊。一開始幾前菜已經好滿意 同埋好開胃了 ^_^
然後,我地再叫左個白灼秋葵 (HKD55) Poached Lady's Finger in superior Soya Sauce

其實我係一個秋葵愛好者 個人認為 佢係好味之於 又健康既蔬菜 聽講秋葵仲要係好高纖維架 HAHAA
差D唔記得講,我地因為唔夠侯 所以又叫左個原味小籠包食

呢到既小籠包既皮其實真係算薄! 而且一咬落去 好多湯汁流晒出黎!! 係呢到因為唔食小籠包,真係可惜可惜呀!
2017-01-24
2017-03-03 1888 瀏覽
每次月頭出糧, 都會搵間自己想食又未食過既餐廳滿足一下自己. 今個月既目標就係樂天皇朝. 去到雅蘭中心. 冇諗過會咁多人, 還好二人檯翻得比較快, 大概15-20分鐘就可以入座. 坐低邊食前菜邊睇MENU, 依度D前菜好好食, 係淋身既花生同栗子. 甜甜地, 質地略粉. 好想食多幾碟, 不過要錢. 由於店方門口太吸引, 所以係八色同原味之間, 我地叫返原味小籠包. 小籠包脹卜卜好豐滿, 見到下面既一層湯汁, 雖然皮感覺上係比出面厚少少, 冇咁易穿, 但因為多湯汁既關係食落去唔覺得厚. 湯汁同肉餡好清甜, 大大個小籠包咬幾下, 皮, 湯, 肉就融合曬, 好順口易入. 油麥菜, 打邊爐煮到巢曬既就食得多, 生食真係第一次, 冇諗過會咁夾! 菜卷卷滿住水珠, 點左好多芝麻醬都會BALANCE到個酸味, 而麻醬及COVER到陣青菜味. 真係好好食, 唔怪得一檯一碟. 朋友係蝦怪, 叫左個紅油蝦抄手. 通常出面抄手係甜>辣, 而依度係辣辣辣辣>甜.  令我諗起旺旺廣告: 媽~好辣呀. 還好個辣唔會LAST好耐, 飲兩啖茶就解到. 蝦怪朋友一眨眼就食曬成碟. 話一口氣食曬好刺激.

今個月既目標就係樂天皇朝.

朋友係蝦怪, 叫左個紅油蝦抄手. 通常出面抄手係甜>辣, 而依度係辣辣辣辣>甜.  令我諗起旺旺廣告: 媽~好辣呀. 還好個辣唔會LAST好耐, 飲兩啖茶就解到. 蝦怪朋友一眨眼就食曬成碟. 話一口氣食曬好刺激. 想真係食辣紅油抄手既, 推介, 堅辣.
一碟又點叫得上蝦怪, 朋友仲點左個干燒蝦球, 蝦球有匙羹頭咁大, 好厚肉,彈牙. 個汁係甜甜辣辣. 認真要形容有少少似豆板醬既味.
跟住仲雪菜蝦仁炒飯(蝦蝦蝦). 成個炒飯係金黃色, 與其話雪菜味, 不如話有好香蛋黃味, 加上炒到粒粒分明, 味道完全意料之外,好香好好食.
但朋友唔夠幾分鐘就轉呔, 比最後加既黃魚煨面吸引左.  魚肉好滑好似水煮魚D魚片咁, 魚片, 拉面吸曬D豬骨濃湯味好惹味. 如果唔係杰左少少我諗會成碗湯飲曬. 不過食既時候要注意點都有少少幼骨.
原本想叫甜品, 可惜食唔落, 我地兩人就撐住個大肚好滿足咁各自歸家. 一人先三百蚊到.
2017-03-02
15 分鐘 (堂食)
  • 黃魚煨面
  • 油麥菜卷
2017-03-03 766 瀏覽
旺角雅蘭中心裝修過之後, 開左好多餐廳, 其中一間食中菜既樂天皇朝, 佢個八色小籠包好多人講, 好似都唔錯咁, 放工行完街, 於是去食下。平日夜晚都好多人幫襯, 好在早去到唔駛等位, 三個人安排坐卡位。一坐低就比左碟小食同壺熱茶, 花生栗子$15, 忟得好腍好入味, 食住黎揀餸都幾唔錯, 而茶芥就$7位。香辣蒜泥白玉 $65豬肉薄片包住幼切青瓜條, 面頭有好多浸過辣椒油既蒜粒, 唔太油膩, 味道好香好惹味, 而且凍凍地, 好開胃, 不過食食下就有dd辣。重慶紅油鮮蝦抄手 $68一碟有6隻, 皮薄又滑溜, 餡料好飽滿, 醬汁好香辣椒味, 但又唔會好辣好油, 惹味又醒胃, 樂天皇朝既辣野都幾唔錯!皇朝小籠包 $98一籠8隻不同顏色不同口味既小籠包, 店員介紹由淡味到濃味去品嚐, 先由原味開始, 然後到人蔘、鵝肝、 黑松露、 芝士、 蟹粉、 蒜香, 最後到麻辣味。 小籠包熱辣辣, 皮都幾薄, 咬開唔算太多湯汁, 其中原味係幾鮮味, 人蔘既人蔘味好突出又幾特別, 蒜香好香濃, 而麻辣小辣得黎又好似飲緊麻辣湯咁幾惹味。蘿蔔絲酥餅 $38金黃外層好鬆脆, 而且做到好多層好多摺既效果, 咬落好鬆化得

香辣蒜泥白玉 $65

重慶紅油鮮蝦抄手 $68

皇朝小籠包 $98

蘿蔔絲酥餅 $38

金黃外層好鬆脆, 而且做到好多層好多摺既效果, 咬落好鬆化得黎又唔易散, 裡面仲有絲絲蘿蔔蓉, 比好多酒樓做得還要好。
老北京家常花肉豆腐 $78

有紅椒青椒一齊炒, 加埋稠稠地既醬汁, 味道好似回鍋肉, 豆腐吸收左醬汁味道好入味, 不過五花腩肉數量唔多, 小食多滋味。
菜肉雲吞豬骨湯拉麵 $65

麵係幼身拉麵, 可能食完魚先食佢所以浸腍左小小, 不過仍然彈牙, 豬骨湯都幾鮮甜, 而且有5粒菜肉雲吞, 同樣皮薄餡靚, 豬肉餡好鮮甜。
椒鹽小黃魚 $108

魚皮煎得十分香脆而且好薄身, 食落非常香口, 而裡面既魚肉保持滑溜, 又唔會過老, 魚骨唔算多,可以大口大口咁食, 加埋炸蒜一齊食就更加香口。
宮廷驢打滾 $38

一碟有3件, 原來入口係凍的, 仲以為好似雷沙湯丸係熱食! 糯米皮煙韌又軟身, 加埋黃豆粉同中間既紅豆餡, 甜度岩岩好, 好食!
食物既質素都幾好幾有驚喜, 上菜同服務都好快手又到位, 而且有幾張大圓檯, 下次同屋企人食飯可以諗諗呢間。
2017-03-03 310 瀏覽
踏入三月 又係契媽的生日月當然要約老人家出來吃餐飯啦㨂左佢喜歡的小籠包 來一下8色又如何坐落旺區 真係黎遲少少都無位 全場爆滿超熱誠嘅服務 員工態度超好 香港·久違了重有懷舊的味道 花生同粟子 特色8色小籠包 不可不叫 有埋教學食邊款先上菜速度極快 不論冷盤還是熱食李白醉雞 微微嘅酒香 配上嫩滑雞肉主角來了 皮薄多湯肉嫩 芝士味真係可以拉絲麻辣味好有特色 少少辣。好正乾煸四季豆 我至愛 少許攬菜加肉碎 一流招牌擔擔拉麵 手工拉麵 口感彈牙湯底有啖啖花生嘅味道 紅油多 不過唔太辣最後來一客甜品冰涼一下 酸酸甜甜 蘆爽𡘙的 幫助減膩
踏入三月 又係契媽的生日月
上菜速度極快 不論冷盤還是熱食
李白醉雞 微微嘅酒香 配上嫩滑雞肉
李白醉雞
主角來了 皮薄多湯肉嫩 芝士味真係可以拉絲
麻辣味好有特色 少少辣。好正
乾煸四季豆 我至愛 少許攬菜加肉碎 一流
李白醉雞
肉碎乾煸四季豆
皇朝擔擔拉麵
檸檬蘆薈桂花蜜
閒日放假,出去享受美食就最抵!今日同父母嚟到樂天王朝食下午茶,好滿足!先來油麥菜青瓜沙律(配日式芝麻醬)。原來油麥菜生食好清爽,配上美味的日式芝麻醬,正!呢間 d 醉雞又是好正!雞肉唔肥,但食落唔 "hai",將雞點左酒汁之後真令人欲罷不能。講真,傳統的原味還是最滋味的。另外,黑松露味小籠包也不錯。鵝肝味小籠包的鵝肝味很出,但跟小籠包好像不太配合。話雖如此,但以下午茶半價的價格,絕對值得一試。即便要了微辣,對我來說還是很辣,不推介這裡的擔擔麵給不能吃辣的朋友。之後再來多一客 6 件原味小籠包,這裡的原味小籠包很不錯,皮薄、肉鮮、多湯汁。總的來說,還是令人回味的下午茶。
閒日放假,出去享受美食就最抵!

今日同父母嚟到樂天王朝食下午茶,好滿足!

總的來說,還是令人回味的下午茶。
2017-03-02 192 瀏覽
朋友剛從美國反黎香港, 佢話要食上海野, 叫我隨便簡一間。即刻諗起雅蘭中心間樂天皇朝, 反屋企又近, 野食又幾好味.七點入座, 被安排坐卡位, 座位幾闊落.侍應都幾熱情款待, 先幫我地倒茶, 之後推介今期新菜式Menu 既選擇真係好多, 有D 花多眼亂. 不過最後我地簡既都係好基本既上海菜式.皇朝小籠包(八色)呢碟係樂天招牌菜之一, 八種顏色八個口味.食既先後次序都有講究, 要先食最淡味既, 再食濃味既, 以免影響味覺. 姐係先由白色原味開始食先, 之後就到人蔘味, 順時針咁食過去.呢度既小籠包既味道做得比較出, 辨別度比較高咁多隻色當中我覺得黑松露最得意, 真係好濃味. 建議大家即刻食, 如果唔係涼左會變乾架~蒜泥白肉呢碟估佢唔到, 幾辣. 入面既青瓜係砌到一條條幼絲~係起上黎好清新, 夾集D 辣油, 食完脷都麻了.糖醋魚片呢個好好味, 酸酸甜甜, 魚片係仲係幾脆口.都有5,6 塊魚片, 菠蘿大大粒, 可以食到好多碗飯!韭菜鮮肉水餃呢個餃清清地, 入面D 豬肉餡好多汁擔擔麵個人最鍾意食就係呢度既擔擔麵. 麵底好幼身, 好有彈性; 湯底好重花生醬香, 好好味!!呢餐我都覺得自己揀得幾好
朋友剛從美國反黎香港, 佢話要食上海野, 叫我隨便簡一間。

即刻諗起雅蘭中心間樂天皇朝, 反屋企又近, 野食又幾好味.

七點入座, 被安排坐卡位, 座位幾闊落.

侍應都幾熱情款待, 先幫我地倒茶, 之後推介今期新菜式[小黃魚]

Menu 既選擇真係好多, 有D 花多眼亂.

不過最後我地簡既都係好基本既上海菜式.

皇朝小籠包(八色)

呢碟係樂天招牌菜之一, 八種顏色八個口味.

呢度既小籠包既味道做得比較出, 辨別度比較高

咁多隻色當中我覺得黑松露最得意, 真係好濃味.

建議大家即刻食, 如果唔係涼左會變乾架~
蒜泥白肉

呢碟估佢唔到, 幾辣. 入面既青瓜係砌到一條條幼絲~

係起上黎好清新, 夾集D 辣油, 食完脷都麻了.
糖醋魚片

呢個好好味, 酸酸甜甜, 魚片係仲係幾脆口.

都有5,6 塊魚片, 菠蘿大大粒, 可以食到好多碗飯!
韭菜鮮肉水餃

呢個餃清清地, 入面D 豬肉餡好多汁
擔擔麵

個人最鍾意食就係呢度既擔擔麵.

麵底好幼身, 好有彈性; 湯底好重花生醬香, 好好味!!
呢餐我都覺得自己揀得幾好, 幾好味之餘又唔貴~ 唔錯
2017-02-27
2017-03-01 128 瀏覽
呢到最出名就係反傳統嘅八色小籠包,而推出咗都至少有兩年喇,而我當時都約咗朋友一齊去試,依家唔洗過海就可以食到喇,同場仲有我大愛嘅榴槤小籠包,所以緊係要黎食下啦~旺角分店都幾方便,就係地鐵站出口嘅隔離,舖頭都幾大,所以環境同座位都幾舒服,坐低睇好餐牌,就可以填落張紙到落單首先黎嘅係刺激嘅開胃小食,**香辣蒜泥白肉**,將頗薄嘅腩肉,捲住爽口嘅大蔥絲,再係表面放上大量嘅蒜頭碎,味道幾麻辣,而蒜香都好濃烈,豐富嘅口感真係幾好,可惜各款強烈嘅味道,完全蓋過咗白肉嘅味道,但係整體好開胃另外一碟菜式就係**上海外婆紅燒肉**,一睇就知有幾好食,將有層次嘅豬肉,浸落甜醬油到燜,非常入味,最底部嘅肉質就幾淋,但係中間就有啲韌,而最頂嘅重肉味脂肪同有啲彈性嘅豬皮真係超級誘惑啊!!! 味道真係唔錯,但係食得多就會覺得有啲漏同產生罪惡感,哈哈~~終於到咗必嗌嘅名物,為咗試曬所有味,緊係要一人一籠**特色皇朝小籠包(八色)**啦!! 八隻唔同顏色嘅小籠包,代表八款唔同嘅味道,要跟足指定次序食用,由淡至濃,咁先唔會蓋過咗前者嘅味道。排名跟先後次序:1. 原味小籠包首先品嚐最原始同基本嘅小籠包,食用時可以配搭少量
1. 原味小籠包

首先品嚐最原始同基本嘅小籠包,食用時可以配搭少量嘅薑絲同鎮江醋,皮都頗薄,但係又唔會好容易夾爛,襯熱食要小心燙口,因為入面有好多高湯汁,基本嘅小籠包都幾有水準

2. 人參小籠包 (綠色)

唔知點解人參係綠色嫁呢? 除咗顏色之外,睇同聞唔出有咩唔同,但係一咬,味道甘甘嘅人參味高湯就湧出,感覺幾養生~

3. 鵝肝小籠包 (啡色)

唔知係咪因為上一粒人參小籠包嘅甘味影響咗味覺呢?第一啖嘅味道唔太似鵝肝嘅味道,但係第二啖就開始食到淡淡嘅鵝肝香,所以最好每食完一粒,都飲茶清清味蕾
4. 黑松露小籠包 (黑色)

故名思義,「黑」松露就係黑色嫁啦,同其他小籠包唔同,未咬已經傳來陣陣嘅黑松露香,食落真係濃郁嘅松露味,但係略厭有啲太重味

5. 芝士小籠包 (黃色)

原本以為會係肉餡同芝士混合,其實只係包上一小粒嘅芝士,由於芝士味唔太重,所以有啲感覺似食緊原味小籠包

6. 蟹粉小籠包 (橙色)

由於敏感嘅關係,我就放棄咗食呢個喇,不過呢個小籠包同原味一樣,都係要配上薑絲同鎮江醋調味

7. 黑蒜小籠包 (灰色)

黑色已經被黑松露味佔用咗,所以佢係淺啲呢灰色黎,而小籠包嘅味道都漸進變濃,黑蒜嘅味好突出,但係同小籠包嘅味道幾配合

8. 麻辣小籠包 (紅色)

壓軸嘅就係刺激辣辣嘅小籠包,咬開就即刻試到幾辣嘅味,不過唔夠麻,而且好似主要用咗辣椒油,所以後味有啲膩
食咗咁多件小籠包都真係感覺幾濟吓,但係都無阻我地食**榴槤小籠包**嘅雅興~~ 一打開竹籠嘅蓋,濃濃嘅榴槤香即刻飄出,周圍都俾佢嘅味道攻陷,外型睇落似係迷你嘅包仔,比起頭先嘅八色小籠包,皮比較厚身,而中間嘅榴槤蓉好滑溜,榴槤控對呢個小籠包一定愛不釋手,因為我就食唔停口喇~

2017-02-28 485 瀏覽
係旺角行完街, 近近地行去朗豪/ 雅蘭個邊搵地方食飯,就諗到食樂天皇朝但估唔到夜晚8 點, 外面都有唔少人等位, 唯有要等下我知道呢到最出名係八色小籠包,可以話佢奇怪, 又可以話佢創新,我都想試下佢好耐終於等到位了, 枱面已有栗子+花生既小食, 估到應該要計錢既,不過幾好味,粟子夠哂淋好快手揀左個招牌皇朝小籠包仲有酸辣湯,炸醬麵,炸饅頭,水煮魚,高力豆沙先黎個酸辣湯, 份量和我想像中有距離, 只是小盅的一人份量不過配料都幾多,加上味道搭救,酸辣湯夠酸夠辣而家好多地方o既酸辣湯為左迎合大眾口味又唔夠酸又唔夠辣,想要酸D,只能自己加點醋皇朝小籠包,熱辣辣黎到,顏色好sharp,色彩繽紛的八色由天然食材提鍊而成起頭唔知點開始食好,後來發現有個有指示牌個食用次序黎食由原味開始,每款皮薄餡靚,唔需要特別溫柔夾起,基本上個皮唔會穿食落去係爆汁,最好一啖食哂,享受每款滲出來不同的味道,個人認為蟹粉小籠包特別好食炸醬麵,麵條幾有口感,拉得不錯,味道偏辣,加上肉碎增加口感,整體幾惹味水煮魚,好大碗,重口味之選,雖然叫左小辣,但都幾刺激魚片薄切,又滑又無骨,份量都算ok另外原來個底有勁多薯粉,完全食唔哂,

但估唔到夜晚8 點, 外面都有唔少人等位, 唯有要等下

好快手揀左個招牌皇朝小籠包

仲有酸辣湯,炸醬麵,炸饅頭,水煮魚,高力豆沙

先黎個酸辣湯, 份量和我想像中有距離, 只是小盅的一人份量

不過配料都幾多,加上味道搭救,酸辣湯夠酸夠辣

皇朝小籠包
起頭唔知點開始食好,後來發現有個有指示牌個食用次序黎食

炸醬拉麵
水煮魚,好大碗,重口味之選,雖然叫左小辣,但都幾刺激
正宗重慶水煮魚
魚片薄切,又滑又無骨,份量都算ok

另外原來個底有勁多薯粉,完全食唔哂,如果早知有咁多薯粉,就唔使叫炸醬麵啦
炸饅頭炸得好好,外脆內軟,加上練奶,超邪惡
炸饅頭
由於食左好多辣野,最後想加單食多個高力豆沙中和下

侍應加個高力豆沙,諗住唔寫紙環保D,但侍應都係俾張紙我寫算

高力豆沙上到枱偏左少少,但味道不錯,紅豆餡再加香蕉,很有特色
高力豆沙
如果叫得野多,建議要分開落單,d野上得好快,但張枱唔夠位擺
炸醬拉麵
正宗重慶水煮魚
炸饅頭
高力豆沙
2017-02-28 132 瀏覽
聽聞呢度有8色小籠包,突登拉埋朋友嚟試!環境有啲中國風,又大又舒服!八色小籠包用天然色素整,食落肚都唔怕!皮薄多汁,一咬湯汁就湧出嚟,有原味、芝士、人參、鵝肝、麻辣、蒜蓉、黑松露同蟹粉味,每隻味都意外地突出,但最後個結論系都系原味最好食😂可能食慣左,就覺得其他味唔太夾。好滑既賽螃蟹,蛋白加蛋黃好香,仲有少少醋酸,好好食!生煎包軟熟,底有少少脆,咬落即爆汁,肉餡又鮮味,好食!醉雞酒味唔重,但雞好滑,又唔肥膩。雲吞拉麵湯底系重點!好鮮甜!帶啲咬口既拉麵吸左鮮味既湯汁,已經好好食!高力豆沙裏面竟然有香蕉,不過餡濕左啲,乾身啲會更好食。呢餐上海菜食得好滿意!以後再想食小籠包,一定再嚟!
好滑既賽螃蟹,蛋白加蛋黃好香,仲有少少醋酸,好好食!
生煎包軟熟,底有少少脆,咬落即爆汁,肉餡又鮮味,好食!
醉雞酒味唔重,但雞好滑,又唔肥膩。
高力豆沙裏面竟然有香蕉,不過餡濕左啲,乾身啲會更好食。
呢餐上海菜食得好滿意!以後再想食小籠包,一定再嚟!
2017-02-28 119 瀏覽
朋友從外國回港, 佢話好懷念香港既小籠包, 相約左我同另外一個朋友去樂天皇朝相聚。依度可以訂檯, 但訂左都要係門口等左半左鐘先入到。準時既我地就白白企左半個鐘。入到去覺得裝修好部新好令, 好新, 點餐由外國朋友發板, 佢話係國外果陣已經諗好食咩, 真在太浮誇, 哈哈。叫左皇朝小籠包:個人覺得試一次影下相呃like就夠。 味道唔差, 都做到令人易入口既味道, 不過一凍左個皮好快變硬膠。口水雞同辣味粉皮, 惹味,但係好油,又偏辣。海鮮喇沙, 因為依碗野我先知原來依間係新加坡餐廳。 喇沙好香好鮮甜, 拉面好彈牙, 價錢公道大大碗, 仲有三隻蝦, 必叫。擔擔面, 又係好辣, 食唔到花生味, 得個辣字。另一個欣賞之作係油麥菜卷。一開頭以為食草, 點之一點個麻醬係超好食,好新鮮,索索聲,菜既水份又不斷係口湧出,好清新既小食,推介。今日一別下次唔知幾時見,一路順風my friend .

叫左皇朝小籠包:
口水雞同辣味粉皮, 惹味,但係好油,又偏辣。
擔擔面, 又係好辣, 食唔到花生味, 得個辣字。
今日一別下次唔知幾時見,一路順風my friend .
2017-01-20
30 分鐘 (堂食)
  • 海鮮喇沙拉面