2017-03-13 3220 瀏覽
呢間主打七色小籠包嘅上海餐廳我已經留意左好耐,奈何身邊d朋友都係中意食西餐/日本菜/打邊爐,一拖再拖,今晚終於約咗個朋友嚟食我期待已久嘅七色小籠包老實講,本身對於呢間sell gimmick的餐廳沒有太多嘅期望,點知食完餐晚飯,發現呢度啲食物有姿勢有實際,真係好睇又好食。餐廳好大好闊落,座位同座位之間有充足嘅空間,唔會覺得迫。我哋今晚兩個人來食飯,侍應安排我哋坐喺餐廳比較入面嘅卡位位置,坐得舒舒服服又靜靜地,啱晒我哋食飯談心。我哋打開圖文並茂嘅餐牌,好多嘢都想食!我哋都算幾貪心,兩個人叫咗八款食物!打頭陣嘅係麻醬油麥菜,本身我哋都係食肉獸唔鍾意食菜,不過見到呢碟菜賣相咁精美,一於試吓啦。成卷菜都好新鮮爽口,點麻醬一齊食幾夾,甜甜鹹鹹咁,作為頭盤真係非常開胃。跟住第二味都係涼菜 - 撈伴海中寶,其實就係海鮮同埋海蜇撈埋一齊涼拌。海鮮嘅份量唔算太多,但海蜇份量就非常慷慨!調味料有醋、香葱、蒜頭同辣椒等,撈埋爽口嘅海蜇一齊食又酸又辣,好正。三扒兩撥,呢碟小食就無哂lu~~再來嘅依然係涼菜 - 李白醉雞 。碟醉雞砌到成個波咁,賣相可愛。咪睇個醉雞波細細個,其實份量都唔少。雞皮整得好爽滑,雞肉酒

麻醬油麥菜
撈拌海中寶
再來嘅依然係涼菜 - 李白醉雞 。碟醉雞砌到成個波咁,賣相可愛。咪睇個醉雞波細細個,其實份量都唔少。雞皮整得好爽滑,雞肉酒香入味,肉質嫰滑,而且餐廳選用嘅雞唔係好肥,雞皮下邊冇皮下脂肪,可以大啖大啖咁連皮食
李白醉雞
然後,終於嚟咗一味爇葷 - 外婆紅燒肉。成日聽人講上海菜濃油赤醬,我唔知道呢一味紅燒肉做得算唔算正宗,但佢醬汁顏色頗深而且味道偏甜,食落口肥而不膩,濃味但又唔會太咸,啱晒我哋胃口,超讚

(最衰今晚叫得太多嘢食,如果唔係叫一碗白飯一齊食亦是好理想的配搭。)
外婆紅燒肉
蟹粉豆腐亦跟住上枱了,賣相平實但味道上佳。雖然現在已經過咗食大閘蟹嘅季節,但蟹粉都算甘香,撈埋滑溜嘅豆腐一齊食,又係一個食到停唔到口嘅餸
蟹粉豆腐
然後,千呼萬喚嘅主角出場啦!見到咁精美嘅小籠包,電話當然食先啦

不過,侍應有提醒我哋要趁熱食,而且介紹咗我哋食小籠包嘅次序,由原味開始,由淡味食到濃味咁食。我哋只係叫咗一籠,每人淨係分得四款口味。除咗原味,我覺得鵝肝小籠包都幾正;朋友就覺得麻辣小籠包好有驚喜,辣得來好香好惹味。

其實每個小籠包都皮薄餡靚,湯汁豐富。值得一提嘅係,食呢啲小籠包可以唔使點醋,咁就可以食得出每款小籠包好特別嘅味道。
皇朝小籠包
另外我哋仲叫咗個炸饅頭,外表金黃香脆,點煉奶食好味道。美中不足嘅係,饅頭入面略為乾身,唔夠鬆軟。
炸饅頭
呢度上菜速度都頗為快,轉眼間成枱都係食物,見到都開心滿足
食到勁飽,但都係要食甜品

驢打滾係傳統嘅京式宮廷甜品,呢度做得小巧精緻,紅豆餡幼滑,糯米皮QQ軟糯又帶點黏性,表面再鋪一層薄薄的黃豆粉,口感豐富好味。印象中香港唔算好多地方有得食呢款甜品,非常推薦
宮廷驢打滾
今晚真係好滿足,有個同我一樣大食的朋友真係好幸福,期待下次再聚再一齊食好西

2017-03-06
麻醬油麥菜