2022-06-15 14 瀏覽
第一個落雨濕濕嘅天氣喺旺角搵到間餐廳光猛坐得舒服😌門口已經見到好吸引嘅二人套餐$268已經包咗一個高質靚雞煲、一個小菜仲有埋前菜、飲品、甜品添前菜係喎降血脂健康嘅黑木耳貼心地另外附上豉油辣椒🌶️鍾意預幾濃味道都可以自己選擇最吸引我嘅係濃湯花膠雞煲😍😍近排我的身子都麻麻哋 都要補番下一嚟到梗係要試吓佢個濃湯吧🍲有好濃厚厚實嘅感覺(最後係成個湯都比我飲晒 哈哈)雞肉部份肉質鮮嫩成隻雞最靚嘅部份都喺晒度,雞翼雞髀⋯⋯食到停唔到口成個波嘅精髓梗係佢嘅花膠啦老細真係派大包,居然花膠嘅份量咁足料其實如果唔食二人套餐嘅話其他都好多好嘢選擇小菜方面我哋揀咗柚子蝦球新鮮熱辣上枱嘅有子蝦球脹卜卜蝦肉超級大 脆漿亦都好趣加埋另外想嘅柚子醬味道好夾開始飽飽地啦最後原來仲有一個楊枝甘露🤭🤭🤭超級正最後一個甜品令成個晚餐感覺昇華🤭係女仔嘅你應該明白最後值得一題係上菜效率極高服務員態度又勁好令人覺得好有屋企嘅感覺💗🕺🏻
第一個落雨濕濕嘅天氣
喺旺角搵到間餐廳光猛坐得舒服😌
門口已經見到好吸引嘅二人套餐$268
已經包咗一個高質靚雞煲、一個小菜
仲有埋前菜、飲品、甜品

前菜係喎降血脂健康嘅黑木耳
貼心地另外附上豉油辣椒🌶️
鍾意預幾濃味道都可以自己選擇

最吸引我嘅係濃湯花膠雞煲😍😍
近排我的身子都麻麻哋 都要補番下
一嚟到梗係要試吓佢個濃湯吧🍲
有好濃厚厚實嘅感覺
(最後係成個湯都比我飲晒 哈哈)
雞肉部份肉質鮮嫩
成隻雞最靚嘅部份都喺晒度,雞翼雞髀⋯⋯
食到停唔到口
成個波嘅精髓梗係佢嘅花膠啦
老細真係派大包,居然花膠嘅份量咁足料

其實如果唔食二人套餐嘅話

服務員態度又勁好
令人覺得好有屋企嘅感覺💗🕺🏻
2022-06-15
2022-06-15 28 瀏覽
上星期去旺角睇戲,諗住快食個晚餐,竟然發現呢間甘有驚喜嘅小菜館😎👍🏻當日係閒日,未夠7:00,坐咗一陣已經慢慢滿人,想試嘅朋友如果過8:00最好打去book 位。我地兩個人,叫咗左2人餐,有一個煲,一個小菜,兩碗飯同飲品。跟餐嘅濃湯花膠雞煲,唔係講笑,個湯真係好濃好足料!雞同花膠都勁多,完全係無諗過會甘足料,個湯好好飲!雞都好入味,最後成個煲係連湯清晒😅呢個麻醬四季豆係跟餐以外,自己加嘅,如果你平時食開重口味果款四季豆就未必岩,佢係比較清淡,健康嘅口味☺️跟餐揀嘅東巴牛肉,好淋好味👍🏻個味道岩岩好,唔會係出面果D勁多醬料嘅感覺,直得一試。我地跟咗兩個飯,但因為其實都好夠飽,所以轉左個麵,湯底都不錯👍🏻臨味仲有糖水送,老闆話會定時轉糖水,今次係楊枝甘露😍出街食野,好少食到甘真材實料,又無味精嘅食物,仲要價錢合理👍🏻
濃湯花膠雞煲

麻香四季豆

東巴牛肉

臨味仲有糖水送,老闆話會定時轉糖水,今次係楊枝甘露😍

濃湯花膠雞煲
麻香四季豆
東巴牛肉
2022-06-14 9 瀏覽
又黃色暴雨警告 雨太大衝咗入去街邊呢間餐廳肉眼一掃 點咗個二人餐 一個煲一個小菜兩碗白飯加甜品$268算係咁啦藥膳黃酒雞煲見佢滾到咁 以為啲雞會好嚡點知係好滑好滑 呢part有驚喜湯底好重嘅藥材和黃酒味夥記話湯底用老雞餚成 三黃雞另外放入去 所以湯底keep到有雞味之餘另外食既雞肉係冇煮太耐 係保持嫩滑嘅小菜柚子蝦球基本上係炸蝦球 另外點柚子醬炸漿夠薄 不過少咗一種熱辣辣嘅鑊氣蝦本身都爽口 中size一人一碗白飯不過略嫌白飯唔夠熱甜品係楊枝甘露味道可以 比較多西米前菜涼拌雲耳醋味比較重
又黃色暴雨警告 雨太大

味道可以 比較多西米

前菜涼拌雲耳
醋味比較重

2022-06-14 201 瀏覽
上次FD到旺角食咗一間煤炭飯勁得意,今日終於得閒,我都去試下先。餐牌都算多嘢食揀,有數款泡飯,米線同煤炭飯可以揀。FD推薦咗$268二人套餐,話勁抵食,咁我都試試啦。套餐包埋一份是日小菜,一份煲,一份小菜同兩個白飯,最後仲送埋糖水,OK喎。如果想食二人餐,又想食煤炭飯,可以用套餐一個白飯+12HKD升級到米線/淮山面/烏冬/煤炭飯,如果好似我同我FD咁細食,用兩個白飯upgrade到煤炭飯就唔洗加錢啦!套餐揀咗招牌酸菜魚煲,薑蔥灼墨魚同煤炭飯。是日小菜喺涼拌麻醬四季豆,四季豆微灼咗水,食落好脆口,點埋D麻醬,好夾,作為開胃菜黎講,唔錯。招牌酸菜魚煲好快黎咗,分量都幾大,搭配咗魚肉,酸菜,萵筍同白玉菇。酸菜魚有少少改良過,未至於川菜果款酸菜魚咁酸咁辣,不過都幾惹味,尤其喺湯底,飲落好鮮甜,食完魚肉我都飲咗3碗湯。魚肉食唔出喺乜魚肉,但喺一D骨都冇,食落好鮮甜,唔錯。配菜尤其喺萵筍絲好吸湯底味,全部食曬!薑蔥灼墨魚配咗一碟辣椒豉油,可以點落墨魚食。墨魚都喺微灼咗水,食落好彈牙同鮮甜,配埋D蔥絲一齊食,好好味。煤炭飯真喺好得意,喺用紫米做成粒蜂窩煤咁樣,紫米已經做過處理,食落會有少少甜味,同

涼拌麻醬四季豆

招牌酸菜魚煲

薑蔥灼墨魚

煤炭飯真喺好得意,喺用紫米做成粒蜂窩煤咁樣
,紫米已經做過處理,食落會有少少甜味,同埋加咗葡萄乾,食落好似糯米飯咁,真喺好玩又好食

煤炭飯

食完套餐真喺超飽,仲送咗楊枝甘露糖水。估唔到送D糖水都做得咁有水準,加咗爆珠入去,飲落口感好豐富,好味

楊枝甘露糖水

最後埋單200幾,宜家哩嗰價錢喺旺角又喺晚市黎講,真喺唔貴,以後行開旺角可以再黎!
2022-06-13
涼拌麻醬四季豆
招牌酸菜魚煲
楊枝甘露糖水
2022-06-10 10 瀏覽
二人套餐我選擇:藥膳黃酒雞煲材料包括:杞子、黨參、當歸片、炸蒜,好濃雞酒香味,雞肉生滾好滑,食多兩舊先,一路飲湯一路有紅棗當歸味呀⋯⋯正。餐廳$268二人套餐,配的2個飯如果唔想要可以一位加12元轉一碗〈米線,淮山面,烏冬)或是煤炭飯〉或是兩個飯唔要免費轉一碗〈米線,淮山面,烏冬,炭飯〉//都可以落單時話少飯都OK的🤔什麼是炭飯?材料包括:竹炭粉、提子乾、墨魚汁、黑糯米、糙米、紅米、黑米。套餐嘅白飯我換左米線,米線湯底係用老雞熬製,唔怪之得咁好味。選擇小菜:白灼牛肩胛(味道似滷肉)碟底好多芽菜,夾住芽菜和牛肩胛一齊食,Yummy 。最後甜品:楊枝甘露,好夠凍,唔太甜啱我(數量有限)
二人套餐
我選擇:藥膳黃酒雞煲
材料包括:
🤔什麼是炭飯?材料包括:
竹炭粉、提子乾、墨魚汁、黑糯米
、糙米、紅米、黑米。

最後甜品:楊枝甘露,好夠凍,唔太甜啱我(數量有限)
2022-06-09 5 瀏覽
今晚又出動到旺角, 晚餐揀了食山東街的榮哥煮場。餐廳的菜式都頗多。揀了個二人套餐$268濃湯花膠雞煲、柚子蝦球、配甜品、白飯及前菜一碟 。前菜是小雲耳,少少酸酸甜甜,很爽口的,很開胃的一道前菜。龍湯花膠雞煲配爐上 ,滾咗之後侍應就將火熄滅,因為要保持雞的嫩滑,如果一邊滾著會令雞肉變老,因為火候控制得好,所以雞肉都好嫩滑,花膠帶爽口,份量都不少,湯底很清甜濃郁,我們將湯底全部和著飯一齊食,非常清甜的湯飯~~柚子蝦球,蝦球很大隻,肉質爽嫩,沾著酸酸甜甜的柚子蜜,清新可口又惹味。甜品楊枝甘露,一粒粒的沙田柚、還有食到的一粒粒的芒果肉, 整個甜品很香甜又有口感,好味道的一餐~~,這個二人餐又可以自行選擇,又美味,當真推薦~~

今晚又出動到旺角, 晚餐揀了食山東街的榮哥煮場。

餐廳的菜式都頗多。

揀了個二人套餐$268
濃湯花膠雞煲、柚子蝦球、配甜品、白飯及前菜一碟 。

前菜是小雲耳,少少酸酸甜甜,很爽口的,很開胃的一道前菜。

2022-06-05 27 瀏覽
話說昨天好想食川菜,但平平地一盤最小要300元,今個月想慳d錢,所以上OpenRice看看有沒有其他選擇,就看到這個268平價套餐煲類有4款招牌酸菜魚,藥繕黃酒雞煲,花膠雞煲,胡椒豬肚雞煲,其實都幾抵食,出面單點都要最小300,我就揀左酸菜魚坦白講,可能我食量比較大,我覺得一個食量就差唔多,有點小,但味道就唔錯,個湯我幾乎飲曬小菜我就叫左柚子蝦球個汁好好味,蝦球都好趣,份量適中,值得再叫呢個糖水係送既

煲類有4款

小菜我就叫左柚子蝦球

個汁好好味,蝦球都好趣,份量適中,值得再叫

呢個糖水係送既
2022-06-05 10 瀏覽
喺旺角想食好味中菜,又唔想去多人酒家!上網睇見最近好多人都去咗 @winggorchef 食套餐,睇相見價錢ok,份量又唔錯,就決定去試吓啦!二人套餐$268 有一份主菜,一份小菜,一份前菜,兩碗飯同甜品。主菜五款有魚有雞可以揀,小菜有20款,豬牛雞海鮮蔬菜類都有,我哋見好多人都話佢個小菜薑蔥霸王雞好食,咁主菜就揀咗招牌酸菜魚。前菜係涼拌麻醬豆角,涼菜又惹味,啱晒咁熱嘅天氣。酸菜魚煲二人份,多魚片,魚肉結實,湯汁酸中帶微辣小麻。薑蔥霸王雞雖然係小菜,但係份量一啲都唔少,雞好滑,新鮮薑蔥汁正,我哋兩個人都食唔晒,食咗一半要打包走。最驚喜係佢個甜品,楊枝甘露唔太甜,但又香又多料,唔係出面送嘅糖水咁行。

前菜係涼拌麻醬豆角,涼菜又惹味,啱晒咁熱嘅天氣。

酸菜魚煲二人份,多魚片,魚肉結實,湯汁酸中帶微辣小麻。

• 楊枝甘露
  • 薑蔥霸王雞
2022-06-01 10 瀏覽
見近期幾多人介紹,路過就當然入黎試下啦😂。一入黎感覺幾舒服,店舖環境幾光猛,坐位都幾闊落👍🏻。打開餐牌都幾多款,都係以小炒為主,最後揀左個2人餐,$268有煲有前菜有飯有甜品🤭,幾抵食,仲要唔洗加一🙂。🔻濃湯花膠雞煲🔻黎到哇一聲🤩,的花膠好多好膨拜🤩,幾吸睛。上枱有個小爐,可以保持溫程,隨個人喜好調節溫度,都幾貼心😌。一黎當然要試下個湯先,入口花膠雞湯味幾濃,味道適中😋,撈飯食一流👍🏻,花膠就件上,一口一件,彈牙無腥味,仲有膠質feel,幾正🥰。就算一直warm 住個煲,雞件依然都好滑,雞皮入口帶有少少脆口,即刻邪惡感降低🤣。🔻柚子蝦球🔻呢個熱辣辣堅正🥰,係估你唔到既既炒熱辣辣😝,上枱已經流晒口水🤤。蝦球🦐脆卜卜,被柚子汁充分包裹😧,未食已經好香柚子味,入口味道甘甜,蝦肉爽口👍🏻,而且仲好脆口🤤,即使掛住飲湯攤凍左,脆度依然保持👍🏻🔻楊枝甘露🔻限定兼限量甜品!雖然係送既,但都唔馬虎👍🏻,連隻碗都係冰凍架,楊枝甘露入口真係透心涼☺️,入口順滑,芒果味香甜,仲有芒果爆珠添,如果有得散叫都唔錯,食到真係講緣份🤣
2022-06-01 12 瀏覽
榮哥煮場$268的晚市二人套餐可以選擇花膠雞煲/黃酒雞煲/胡椒豬肚雞煲或者酸菜魚煲,另有前菜、小炒、飯同甜品,性價比相當唔錯.🌀涼拌雲耳前菜是涼拌雲耳,酸酸哋非常開胃.🌀藥膳黃酒雞煲雞煲以小鍋熱住咁食,慢慢食都唔怕凍晒👍🏽先飲一啖湯底,酒味香濃,鍋入面有紅棗、杞子,令湯頭多一份清甜,以湯頭撈飯會令人不知不覺食晒成碗飯🤭雞肉份量好多,肉質嫩滑,煮得好入味😋吸收晒湯底精華的木耳亦係精髓,味道清甜又有爽脆口感,作為配料但又十分出色 .🌀酸甜藍莓骨🫐生炒骨的變奏版,以藍莓醬取代酸甜醬,配搭頗有新鮮感,排骨炸粉偏厚身,食落依然香脆,藍莓汁酸酸甜甜,仲見到粒粒藍莓果肉,感覺更清新餐牌上仲見到有柚子蝦球、咖啡排骨、黑松露煎肉餅呢類創意菜式,有機會下次要再嚟試試😋.🌀楊枝甘露甜品係跟餐送嘅楊枝甘露,一樣咁高質,除咗有芒果🥭西米同柚子,仲有粒粒爆珠,口感十足
榮哥煮場

🌀涼拌雲耳

前菜是涼拌雲耳,酸酸哋非常開胃
🌀藥膳黃酒雞煲

🌀酸甜藍莓骨🫐

🌀楊枝甘露

2022-05-31 13 瀏覽
今日經過榮哥煮場,睇到晚餐套餐二人餐先268元,有一碟前菜,主菜,小菜,飯和甜品!立馬入鋪試下味道。前菜嗌左胡麻醬四季豆:四季豆爽脆,淋上胡麻醬好開胃。主菜要招牌酸菜魚煲:分量夠足,皖魚厚身,鮮甜無骨!配料好豐富,有菇、有雲耳、有芽菜,酸菜都多。而且湯底酸酸辣辣,慫飯簡直一流。小菜嗌左口水雞:雞肉好滑,而且唔會肥。醬汁麻麻辣辣,好爽!重要係分量很足。甜品嗌左楊枝甘露:小小一碗,唔會太甜!西米露和芒果丸子好有口感。爆珠一咬開,會爆出汁嚟,值得嘗試。今日呢餐好抵食。而且味道都好。
位於旺角山東街開了一間中菜餐廳,平時最喜歡叫餸食飯,所以當然要一戰😋!查看餐牌,發現有個二人套餐只需$268,性價比非常高,之後點了以下菜式:二人套餐$268🥢雲耳先有一碟雲耳作為前菜,最特別的地方是它備有秘製的醬油,雲耳沾上辣味醬油,相當惹味呢!🐓濃湯花膠雞煲濃湯花膠雞煲絕對是驚喜之作!一嚐湯底,發現是雞和花膠提煉出來的精華,而且沒有落味精,令人不致口渴。湯中亦有雲耳、西芹,也是雞煲必備。而雞方面,也是很嫩滑新鮮,令人一試難忘。🍤柚子蝦球蝦球炸得相當香脆,而且蝦肉也很結實,配上柚子的醬汁,味道很夾,酸酸甜甜很開胃,很適合與飯一起吃呢!🥣楊枝甘露平時吃楊枝甘露,就很怕甜品會太重奶味,令人有種飽滯的感覺。可是這碗楊枝甘露,卻是味道剛剛好,芒果香與奶香不會互搶,西米露亦增加口感,最特別是它有爆珠,咬下去會有些果汁溢出來,加上甜品是冷的,絕對有透心涼的感覺。總的來說,二人套餐性價比高,而且菜色都是小店用心之作,加上無味精,絕對值得推薦👍🏻!

二人套餐$268

• 濃湯花膠雞煲
  • 柚子蝦球
  • 楊枝甘露
2022-05-28 30 瀏覽
明哥煮埸(旺角)#今日同老公去旺角行街,見到一間位於山東街餐廳, 唔該曬 便入去試下新口味, 原來主廚是酒店出身,而且獲獎無數,今次真係要試一試小菜。#二人套餐2681陳醋雲耳: 份量適中,雲耳爽口,酸酸甜甜,令人更開胃。2濃湯花膠雞煲: 店員送上份量十足的花膠雞煲,而且放在爐上慢慢加熱, 花膠份量非常多,既滑又腍,放進口中,有咬口,而且骨膠原豐富。黃油雞有半隻,肉很鮮味,而且肉質紮實而嫰滑,咸咸哋很鮮味, 雲耳爽口,而且吸收了湯的精華, 非常美味。 湯底不落味精,真材實料,鮮甜可口, 我們忍不住,將所有湯也喝光了。店員非常細心,幫我們把爐火教細,擔心雞肉會嚡口。3柚子蝦球:份量十足,有十多隻, 大大隻的蝦新鮮,爽口彈牙 ,沾上薄薄的炸粉, 炸得非常香脆,外脆內軟,鮮味可口,蝦球沾滿柚子汁, 酸酸甜甜,要趁熱食,非常惹味。4送白飯兩碗: 大大碗 ,粒粒分明,充滿米飯味, 令人飽肚。5甜品楊枝甘露: 芒果味道非常清甜, 更加入了芒果肉、西米、柚子肉和粒粒爆珠, 吃起來口感十足, 清潤可口, 精神怡人。
明哥煮埸(旺角)
#二人套餐268
1陳醋雲耳: 份量適中,雲耳爽口,酸酸甜甜,令人更開胃。
2022-05-28 14 瀏覽
初嘗得獎食店!估唔到喺旺角路邊可以食到咁好食嘅食店!真係要表表揚佢😍濃湯花膠雞煲🐔雞湯味非常濃郁,食落好有雞味普通冰鮮雞一定煮唔到呢個味!用明火滾住嘅雞煲!熱辣辣咁飲特別鮮甜!依家去食落都仲好有雞味!最重要係唔落味精!原汁原味!花膠份量都好多!食極都食唔完咁!夠晒真材實料!酸甜藍莓蝦球🦐蝦球大大嚿!啖啖肉!配埋藍莓汁酸酸甜甜好開胃!唔係講笑,仲好食過尋晚去酒店飲宴個炸蝦球!仲要份量多!抵食!楊枝甘露🥭有新鮮芒果肉,夠曬凍!冇咗柚子嘅苦澀味!有西米露同埋爆珠,咬落去好有口感!老細非常好客!熱情招待!2人餐有明火花膠雞煲,有埋白飯同甜品!抵食旺角又一好食中菜,食飽飽😋😋大滿足!

濃湯花膠雞煲🐔

酸甜藍莓蝦球🦐

楊枝甘露🥭
有新鮮芒果肉,夠曬凍!
冇咗柚子嘅苦澀味!
有西米露同埋爆珠,咬落去好有口感!

老細非常好客!熱情招待!
2人餐有明火花膠雞煲,有埋白飯同甜品!抵食

旺角又一好食中菜,食飽飽😋😋大滿足!

• 濃湯花膠雞煲
2022-05-26 16 瀏覽
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角🔻 榮哥煮場 旺角山東街55號地舖///😋二人套餐 $268/🧃胡椒豬肚雞煲有個火熱住,保證唔會攤凍晒,豬肚同雞件嘅份量好足,豬肚夠稔,雞件好滑,個湯仲要無味精,足料好飲,送飯一流。/🧃柚子蝦球份量好多,粒粒都好大隻,彈牙爽口,薄薄嘅炸皮沾上柚子醬,酸酸甜甜,非常開胃。/🧃涼拌木耳又係分量超多,作為餐前小食一流。/🧃楊枝甘露5月30號之前幫襯會送兩碗,有西米同埋芒果爆珠,夠晒冰凍,以甜品完美作結。/////#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角
🔻 榮哥煮場
旺角山東街55號地舖
///
😋二人套餐 $268
🧃胡椒豬肚雞煲

🧃柚子蝦球

🧃涼拌木耳
又係分量超多,作為餐前小食一流。

🧃楊枝甘露

/////