2024-04-02 58 瀏覽
今日趁長假期去食餐好D咁就黎左天后一棟好多餐廳的大廈一到左餐廳樓層就好有寧靜庭院的感覺我地點左個 $628的套餐首先第一道菜係茶碗蒸心思之處就係面頭係魷魚乾,而蛋入面就係熟魷魚仲有我最鍾意食嘅菇下道前菜就係 富山縣螢光魷魚刺身配上薑蓉和豉油 看似中式食法,但食落去味道好配合之後係九州佐賀蠔蠔身飽滿有 volume柚子汁 jelly 就做到調味的作用而赤貝都唔洗多講,爽口接落黎就係安康魚肝明太子混合後一齊蒸熟,感覺 creamy 然後就係天婦羅三拼分別有舞茸菇、蝦同埋秋葵份量真係唔少炸槳落左鹽,好有心思之後就到壽司時間首先係骨膠原雕壽司師傅聲稱係𩶘魚以骨膠原餵食口感一流然後就係墨魚壽司+竹炭鹽切碎左,黏口同好有鹽鮮味深海池魚壽司中拖羅無乜筋肥美,油香,厚滑右口魚,唔係左口魚🤣三層分別用左三個型態鰭、肝醬同魚肉刺身豐富層次同埋口感完全係三個唔同感覺之後就係右口魚手卷充滿油香跟住就到海膽飯分別白海膽(前)+馬糞海膽(後)我鍾意馬糞海膽,較鮮甜蔥拖羅卷本身以為就咁係拖羅魚蓉+飯點知仲加左日本蘿蔔+天婦羅炸漿令到無咁肥膩然後就係焗蛋師傅話用左湖北+日本蛋焗45 分鐘,入口都好滑最後就係麵豉湯同甜
今日趁長假期去食餐好D
咁就黎左天后一棟好多餐廳的大廈
一到左餐廳樓層
就好有寧靜庭院的感覺

我地點左個 $628的套餐

首先第一道菜係茶碗蒸
心思之處就係
面頭係魷魚乾,而蛋入面就係熟魷魚
仲有我最鍾意食嘅菇

下道前菜就係
富山縣螢光魷魚刺身
配上薑蓉和豉油
看似中式食法,但食落去味道好配合

之後係九州佐賀蠔
蠔身飽滿有 volume
柚子汁 jelly 就做到調味的作用

而赤貝都唔洗多講,爽口

接落黎就係安康魚肝
明太子混合後一齊蒸熟,感覺 creamy

然後就係天婦羅三拼
分別有舞茸菇、蝦同埋秋葵
份量真係唔少
炸槳落左鹽,好有心思

之後就到壽司時間
首先係骨膠原雕壽司
師傅聲稱係𩶘魚以骨膠原餵食
口感一流

然後就係墨魚壽司+竹炭鹽
切碎左,黏口同好有鹽鮮味

深海池魚壽司

中拖羅
無乜筋肥美,油香,厚滑

右口魚,唔係左口魚🤣
三層分別用左三個型態
鰭、肝醬同魚肉刺身
豐富層次同埋口感
完全係三個唔同感覺

之後就係右口魚手卷
充滿油香

跟住就到海膽飯
分別
白海膽(前)+馬糞海膽(後)
我鍾意馬糞海膽,較鮮甜

蔥拖羅卷

CP 值超高
值得再黎幫襯!
午餐
2024-03-25 37 瀏覽
而家喺香港食omakase開始變得affordable, 耐唔耐都會黎食下🥳呢間喺天后既omakase bookmark左好耐,果然名不虛傳,性價比極高,用料上盛,做法創新,成個用餐體驗好好,大滿足!蟬時雨 $628 16品4款sashimi、天婦羅、6款 壽司、海膽、拖羅手卷1. 茶碗蒸都好用心,上面放左2隻小🦑2. 富山縣螢光魷魚- 少少豉油同wasabi已經帶出魷魚鮮味3. 九州佐賀蠔- 師傅特別為唔食生蠔既我即場用薄粉炸起,外脆內軟,juicy肥美唔腥!4. 赤貝- 有2片,爽口唔un! 5. 鮟鱇魚肝- Presentation極靚,食落好似鵝肝咁好creamy,面頭有啲明太子,少少spicy中和個油膩感♥️♥️♥️6. 天婦羅- 有大蝦、秋葵、菇,炸得岩岩,口味比較岩我唔會太淡、亦唔需要再點汁,連埋個蝦頭都食埋😂7. 骨膠原鯛- 第一次食!師傅話呢種鯛專用骨膠原餵,魚肉比較鮮豔,價錢比起一般鯛魚貴3倍。果然食落比較棉滑,鮮甜不在話下,好特別既口感😆8. 墨魚切碎上,再灑上竹炭鹽9. 深海池魚10. 中拖羅- 冇筋就一定架喇~鮮甜入口都好快溶11. 右口魚- 師傅原話:「成條魚喺哂

蟬時雨 $628 16品
4款sashimi、天婦羅、6款 壽司、海膽、拖羅手卷

1. 茶碗蒸都好用心,上面放左2隻小🦑

2. 富山縣螢光魷魚
- 少少豉油同wasabi已經帶出魷魚鮮味

3. 九州佐賀蠔

4. 赤貝
- 有2片,爽口唔un!

5. 鮟鱇魚肝

6. 天婦羅

7. 骨膠原鯛

8. 墨魚切碎上,再灑上竹炭鹽

9. 深海池魚

10. 中拖羅
- 冇筋就一定架喇~鮮甜入口都好快溶

11. 右口魚

- 師傅原話:「成條魚喺哂度架喇」,show埋條魚既相比我地睇,足足有成2-3kg!三層分別有魚鰭、蒸熟左魚肝醬、刺身,沖激味蕾,油脂感極豐富,好滿足😍

12. 右口魚手捲
- 有2-3大片,so generous!! 輕輕灼燒左,油脂喺口腔到大爆發😂🥰

13. 來自北海道白海膽+馬糞海膽

- 超級generous既份量!前面係白海膽,後面係馬糞海膽,白海膽比較清甜,配飯同紫菜超級match!!

14. 中拖羅手卷

- 好特別,面頭有啲黄色既碎,以為係醃蘿蔔,原來係天婦羅碎,豐富左成個口感😆

✨師傅好細心講解,亦都會offer比少啲飯女仔食😆會encore!!

2024-03-23 26 瀏覽
今日同家姐嚟到天后食omakase,聽聞水準同性價比十分高,餐廳安排咗我哋坐bar枱。而每人嘅檯頭都有一隻好大嘅碟,方便師傅將食物直接放係你面前。首先佢放咗啲新鮮的漬物,冇落任何調味,可以清清喉嚨,質地爽口。今晚我哋叫左「螢狩Hotarugari $1380/位」,趁師傅準備食材之際,四圍打下卡先,見到枱面放上幾個金屬製的幸福鬼一家五口,拿起來很有份量,個個都很得意。兩粒米清酒入口時有著甜美像白桃一樣的醇厚香氣,適合單獨細味品嚐的極上級清酒,亦適合配搭刺身、壽司、白身魚等比較鮮味食物的餐中酒。而且飲落酒精感唔會重, 飲多2杯都唔會有負擔,清爽度真係岩哂夏天飲。富山縣特產螢光魷魚(未處理)當螢火魷魚在日本的魚類市場開始販賣就代表是春季來臨的時間。師傅話收貨後要進行急速冷凍保持當下鮮度,解凍後以刺身方式送到客人面前享用,因此是當季時節才能品嚐到的美食。富山縣螢光魷魚螢光魷魚同平時吃的很不一樣,師傅保留了原隻魷魚入面嘅膏,一口一隻,口腔內充斥住魷魚的香味加上甘甜嘅魷魚膏,吃完前菜已經整個心花怒放!全國第一華漣蠔來自長崎的「華漣」真蠔,被堪稱「日本第一生蠔」。身形是黃金色,約手掌大,肉質肥美結

兩粒米清酒
入口時有著甜美像白桃一樣的醇厚香氣,適合單獨細味品嚐的極上級清酒,亦適合配搭刺身壽司、白身魚等比較鮮味食物的餐中酒。而且飲落酒精感唔會重, 飲多2杯都唔會有負擔,清爽度真係岩哂夏天飲。

富山縣特產螢光魷魚(未處理)

富山縣螢光魷魚

全國第一華漣蠔
來自長崎的「華漣」真蠔,被堪稱「日本第一生蠔」。身形是黃金色,約手掌大,肉質肥美結實,加了醋啫哩或檸檬汁,更能帶出其鮮甜味。
燒平貝
平貝肉質鮮嫩多汁, 營養亦相當豐富,無論做刺身或輕輕一燒,再灑上七味粉用紫菜包住食同樣鮮味濃厚。

左邊係栗蟹
右邊係毛蟹
栗蟹其實同毛蟹真的很似,吃起來美味多汁,但鮮甜味其實差不多。
毛蟹感覺啲肉幼嫩啲juicy啲,蟹膏豐富,濃郁鮮甜。
膠原鯛
肉質潔白清爽,口感軟嫩細緻。

八爪魚卵
八爪魚卵的外表看起來並不吸引,但味道香濃,與蟹子或蝦子差不多,只要鼓起勇氣邁出第一步,吃後一定會對它改觀。
北海道縞蝦
蝦肉厚實,口感相對春蝦更豐實飽滿,味道鮮甜清爽。

吞拿魚背脊
浸咗豉油的吞拿魚背脊脂肪含量較低,肉質較結實, 魚味較濃,色澤鮮紅,再配上山竽蓉和馬糞海膽同吃,口感一流。
師傅請食的拖羅筋
師傅先去筋位再用火槍略燒表面,滿口都是油香。

北海道油坊主
油坊主比較特別,食落非常之香同埋嫩口,口感有啲似鱈魚,師傅話係非常少見嘅魚類。再配上萬能葱、七色芝麻和金箔,簡直係視覺的享受。
燒吞拿魚下巴
第一次吃得這麼刁鑽,吞拿魚魚油豐富,經過燒烤,色澤金黃,油香進一步被提升,魚肉滑溜,入口即化,令人回味。

左邊係白海膽
右邊係馬糞海膽
全部都係北海道
白海膽味道冇馬糞海膽咁甜,顏色較淡,但仍然好清爽,質感細滑。
馬糞海膽特別甘甜,而且每瓣都好厚肉,啖啖鮮味。
炸香魚bb
肚帶甘苦味,可整條吃,面層脆薄,連骨頭也可吃掉,相信製作時控制得好先做到。

全條肥吞拿魚腩
呢個部位最多脂肪,但都多筋位,師傅會特別用心切開。

肥吞拿魚腩
魚香比大拖羅更出,入口即溶,魚香四射,
鮮味湧出難擋,久久難以散去,師博好貼心地切斷啲筋,好幸福啊!
葱拖羅、白海膽加馬糞海膽飯
超級海膽飯,一口吃下那麼多海膽,海膽量比飯還要多,十分邪惡。加埋白海膽一齊食層次口感超級豐富,再配埋肥美的蔥拖羅簡直沒得輸。

超濃魚湯
遠距離已經聞到魚湯味,呈奶白色熱辣辣,加上少少蔥花,飲落超強魚味。
宇治綠茶加十勝紅豆蓉
爽滑的口感和溫和的抹茶香形成了完美的組合。配角也不是小角色,吃得到紅豆混著紅豆沙口感,兩者是最佳經典搭配。

總括而言,每一款壽司刺身都感受到滿滿嘅誠意,食材用料都非常新鮮,環境舒適,食完已經即刻book定下一次再來!
2024-03-19
慶祝紀念
生日
2024-03-20 190 瀏覽
呢間廚師發辦裝修高級,環境非常之新淨😀分量多價錢非常合理!師傅好熱情好用心去講解每一種食材,佢哋仲有平時好少見嘅食材,例如手指檸檬真係好得意!漬物方面,佢哋有平時常見嘅牛蒡、淮山、子薑之外竟然仲有青瓜、榨菜等等非常之特別,可以睇得出師傅嘅用心,師傅話食材貨源大部分來自北海道、九州,咁就食得放心!十九品料理只係一千頭,咁樣嘅質素真係抵嘅!烏貝即係日本嘅象拔蚌😍食落超清甜,師傅話特登留俾我哋。縞蝦 出面仲有佢嘅蝦子,食落有蝦香,屬於季節性所以佢嘅肉比甜蝦香好多,佢哋嘅殼都非常之實淨!長崎縣 小長井生蠔因為夠新鮮只係落少少土佐醋啫喱,已經好鮮味毛蟹飯啱啱開始冇幾耐已經咁豐富出動毛蟹😍蟹肉嘅份量超爆多,上面仲有蟹膏,師傅好貼心飯嘅份量唔多,咁就唔會咁快食到太飽,呢個飯嘅精髓,我覺得係要落少少柚子醋,先至能夠帶出蟹肉鮮香。富山県白蝦壽司都係季節性產物,上面落咗魚子銀箔,整得好靚好靚,落少少岩鹽調味。蜆肉湯湯底用咗本地蜆,中間呢隻就係靚靚日本蜆,加少少芽蔥、海葡萄,成個層次提升赤貝壽司師傅輕輕拍咗一下佢即刻收縮,非常新鮮,加少少青檸更帶出鮮味。深海池魚壽司本身超鍾意食呢種魚,因為好多油脂好香,落柚

烏貝
即係日本嘅象拔蚌😍食落超清甜,師傅話特登留俾我哋。

縞蝦

長崎縣 小長井生蠔
因為夠新鮮只係落少少土佐醋啫喱,已經好鮮味

毛蟹飯

富山県白蝦壽司

蜆肉湯
湯底用咗本地蜆,中間呢隻就係靚靚日本蜆,
加少少芽蔥、海葡萄,成個層次提升

赤貝壽司

深海池魚壽司
本身超鍾意食呢種魚,因為好多油脂好香,落柚子鹽少少已經好香,食佢嘅油香。

北海道水八爪魚
比平時嘅八爪魚大隻好多,少少竹炭鹽已經帶到鮮味,超鍾意紫蘇花,最特別係師傅加咗粉紅色嘅手指檸檬,酸酸地夠清新。

油坊主
好少見,等一次食🤠雖然油多但食落非常爽口
,係貴價魚黎架,少少炸蒜芝麻令成件魚油香爆發。

南非鮑魚
由大量昆布慢煮4小時嘅南非鮑魚,本身好大隻,師傅切嘅時間好認真有型。鮑魚彈牙,有昆布香。

鹿兒島a5和牛
佢啲紋理超靚,而且紅卜卜即係好新鮮,咁靚嘅牛生先係最正,嗰種牛香留咗喺口入邊好耐😄

魚骹位拖羅
師傅切左好多刀,咬多應無筯,食到啖啖魚油香。

吞拿魚魚骹
超大件啊😍啲汁煮得好淋而且好香。

呢個拖羅飯真係好正,俄羅斯海膽俄羅斯都係出名水產,札幌加工,食落比較甜,有種厚實嘅感覺。馬糞海膽非常之軟滑,而且甜🌟

鮟鱇魚乾
經過蒸熟,大大片口感滑嫩細滑入口即化😋

魚湯
師傅話係用魚骨熬製4小時而成,飲落去非常之香濃,真材實料。

甜品有士多啤梨天婦羅配煉奶,炸水果原來咁好食!仲有最後一款甜品就係抹茶奶凍,師傅調教個味道唔會過甜😀

• 鹿兒島a5和牛壽司
  • 拖羅海膽飯
  • 毛蟹飯
2024-03-17 30 瀏覽
今日同朋友黎到位於天后既【榊原】食OMAKASE DINNER SET, 綜合食物質素,環境,氣氛,價錢,可以話系小編滿意度最高既一次!👍🏻.首先食物質素黎講,需則新鮮食材對於OMAKASE系基本條件,但系配合埋處理、烹調手法,【榊原】就好比到驚喜我,仲有幾款食到小編心心眼 ❤️.😋油坊主全晚最VIP不得不提呢件『油坊主』!暫時未系第2間OMAKASE食到 ~黎自北海道既油坊主,用燒既烹調方式去處理,油得黎爽口.😋鹿兒島a5生和牛壽司小編從來都唔敢食生牛肉,但比師傅說服到,放贍一試!原來生和牛可以咁香口,師傅用左薑蓉蔥去配搭,小編感受到好香既芝士味,難以形容~.😋雪花吞拿魚唔系入口即溶,系入口即化!!過兩秒突然系口中發現唔見左,十分出色 !!.😋拖羅海膽 呢件亦系讓人十分驚豔<3 配搭香蔥令件事唔會太膩師傅比左幾片紫菜我地, 任我地有唔同既食法~小編選擇將紫菜包住海膽,拖羅同飯,一啖放落口~大!滿!足!.我地今次系選擇左【OMAKASE 20品】$1380/PERSON除左食物質素之外,OMAKASE既主廚既交流能力都好重要,呢度既師傅會細心介紹每種食材煮法,氣氛輕鬆,值得一試
😋油坊主
黎自北海道既油坊主,用燒既烹調方式去處理,油得黎爽口
😋鹿兒島a5生和牛壽司
😋雪花吞拿魚
😋拖羅海膽
呢件亦系讓人十分驚豔<3 配搭香蔥令件事唔會太膩
除左食物質素之外,OMAKASE既主廚既交流能力都好重要,呢度既師傅會細心介紹每種食材煮法,氣氛輕鬆,值得一試!
地址: 天后電氣道54號亨環‧天后16樓

2024-03-13 34 瀏覽
位於銅鑼灣的日式餐廳🇯🇵準備享受他們的《蛍狩 Hotarugari-OMAKASE 20品》套餐。(8 Sashimi, 2 Washoku, 7 Sushi, Soup and 2 Dessert)🐟 瑩光尤魚 🌟瑩光尤魚這種魚肉質鮮嫩多汁,口感細膩👅🦪 蠔 🌊蠔帶有濃郁的風味,相當新鮮。🐚 平貝 🌊🦀 蟹肉飯 🦀🍚蟹肉的鮮甜和米飯的口感完美融合,每一口都讓人陶醉其中🐚 白見貝 🌊其肉質鮮嫩,口感爽脆🍣 油坊主 🍣🍚🦪 活赤貝 🌊每一顆活赤貝都保持著最佳的新鮮度🦑 北海道 俄羅斯 海膽 🌊海膽味道鮮美濃郁,口感滑順💕🐚 鳥貝 🌊鳥貝肉質緊實,帶有淡淡的海洋味道🐮 宮崎和牛壽司🐮🍚味道絕佳🇯🇵和牛的肉質細嫩多汁,融化在口中,帶來一種極致的肉香享受🙏🏻🙏🏻🍤 香魚BB天婦羅 🍤香魚BB天婦羅,這道菜以鮮嫩的香魚為主,裹上酥脆的天婦羅糊,味道絕佳。香魚的肉質鮮美,帶有淡淡的海洋香氣,搭配著酥脆的外層☁️☁️🐚 慢煮南非鮑魚 🌊慢煮南非鮑魚,以慢煮的方式烹調南非鮑魚,使其肉質變得極為鮮嫩,口感頗具彈性🔥🦆 安康魚肝 🦆安康魚肝是一種珍貴的食材,它的肉質細膩,口感滑嫩,帶有濃郁的魚香味。

🐟 瑩光尤魚 🌟
瑩光尤魚
這種魚肉質鮮嫩多汁,口感細膩👅

🦪 蠔 🌊
蠔帶有濃郁的風味,相當新鮮。

🐚 平貝 🌊

🦀 蟹肉飯 🦀🍚
蟹肉的鮮甜和米飯的口感完美融合,每一口都讓人陶醉其中

🐚 白見貝 🌊
其肉質鮮嫩,口感爽脆

🍣 油坊主 🍣🍚

🦪 活赤貝 🌊
每一顆活赤貝都保持著最佳的新鮮度

🦑 北海道 俄羅斯 海膽 🌊
海膽味道鮮美濃郁,口感滑順💕

🐚 鳥貝 🌊
鳥貝肉質緊實,帶有淡淡的海洋味道

🐮 宮崎和牛壽司🐮🍚

🍤 香魚BB天婦羅 🍤

🐚 慢煮南非鮑魚 🌊

🦆 安康魚肝 🦆
位於銅鑼灣ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ~我同朋友品嚐了 《蛍狩 ʜᴏᴛᴀʀᴜɢᴀʀɪ》🇯🇵🤍【ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ 20品】包括刺身8款、和食2品、寿司7貫、湯、甜品2款(8 sᴀsʜɪᴍɪ, 2 ᴡᴀsʜᴏᴋᴜ, 7 sᴜsʜɪ, sᴏᴜᴘ ᴀɴᴅ 2 ᴅᴇssᴇʀᴛ)-瑩光尤魚食落滑嫩又有微甜嘅口感,真係超好味🐟😋蠔新鮮嘅蠔肉有濃郁嘅海鮮味,食落鮮嫩多汁,好新鮮🌊平貝呢款貝類有鮮美嘅肉質,口感酥脆,好得意~🐚😍蟹肉拌飯呢道菜以鮮美嘅蟹肉同飯為主,蟹肉鮮嫩多汁,飯香氣四溢,一齊食,帶嚟濃郁嘅海鮮風味,真係令人流口水🫶🏻🫶🏻🦀🍚🤤白見貝呢款貝類有肥美嘅肉質,口感彈牙,帶有淡淡嘅甜味🐚😋油坊主壽司呢道菜以油坊主魚同飯為主,油坊主魚肉鮮嫩,飯軟糯,兩者結合🐟🍚活赤貝呢款新鮮嘅赤貝有鮮美嘅肉質,彈牙😍北海道縞蝦呢款北海道特產嘅縞蝦有鮮美嘅蝦肉🦐😋北海道及俄羅斯海膽北海道產與俄羅斯產嘅海膽交融🇯🇵有細膩嘅口感同濃郁嘅風味🦀不得了🌊鳥貝呢款貝類有鮮嫩嘅肉質,口感爽脆,好想再食🐚😍宮崎和牛壽司宮崎和牛係非常高品質嘅牛肉,口感鮮嫩多汁~輕輕燒了表面☁️好好食🥩🍚🤤慢煮南非鮑魚慢煮的方式烹調南非鮑魚,使其肉質變得極為鮮嫩,
位於銅鑼灣ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ~
我同朋友品嚐了 《蛍狩 ʜᴏᴛᴀʀᴜɢᴀʀɪ》🇯🇵🤍
【ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ 20品】

瑩光尤魚
食落滑嫩又有微甜嘅口感,真係超好味🐟😋

新鮮嘅蠔肉有濃郁嘅海鮮味,食落鮮嫩多汁,好新鮮🌊

平貝
呢款貝類有鮮美嘅肉質,口感酥脆,好得意~🐚😍

蟹肉拌飯

白見貝
呢款貝類有肥美嘅肉質,口感彈牙,帶有淡淡嘅甜味🐚😋

油坊主壽司

活赤貝
呢款新鮮嘅赤貝有鮮美嘅肉質,彈牙😍

北海道縞蝦
呢款北海道特產嘅縞蝦有鮮美嘅蝦肉🦐😋

北海道及俄羅斯海膽

鳥貝
呢款貝類有鮮嫩嘅肉質,口感爽脆,好想再食🐚😍

宮崎和牛壽司

慢煮南非鮑魚
慢煮的方式烹調南非鮑魚,使其肉質變得極為鮮嫩,口感頗具彈性,好美味🤤

安康魚肝
口感好特別🫰以安康魚的肝臟為主要成分,魚肝質地細膩☺️🙌🏼

赤睦魚🇯🇵
赤睦魚是一種口感極為鮮嫩,肉質細膩的魚類,帶有濃郁的海洋味道⭐️
2024-03-07 21 瀏覽
餐廳唔算太大,只有一張吧枱,大家都可以圍住廚房一邊睇廚師整一邊食赤水母刺身長崎縣小長井蠔:蠔🦪本身好脹卜卜,鮮甜,幾濃海水味吞拿魚醬油漬,低層係吞拿魚,配山芋泥,最上面嘅係俄羅斯馬糞海膽北海道毛蟹: 鮮甜味濃北寄貝壽司配酸桔汁油方主壽司:油方主係鱈魚類,所以魚肉的油脂含量高,食落魚油味好香濃,但同時又有少少彈牙的口感,非常特別赤貝壽司,師傅刀工了得,切得好靚,赤貝花邊曲起,代表仲活生生,好新鮮北海道直送縞蝦:縞蝦本身唔大隻,但蝦味極濃,而且甜味好出,蝦肉比較黏口,蝦頭的蝦膏都好鮮甜👍🏻👍🏻慢煮蜆湯 鹿兒島和牛汁煮鮑魚野菜天婦羅:有好特別嘅野菜,國王菜同皇后菜等等鮟鱇魚肝:超creamy北海道馬糞海膽同俄羅斯馬糞海膽

赤水母刺身
長崎縣小長井蠔:蠔🦪本身好脹卜卜,鮮甜,幾濃海水味

北海道毛蟹: 鮮甜味濃

北寄貝壽司配酸桔汁

慢煮蜆湯

鹿兒島和牛

汁煮鮑魚

野菜天婦羅:有好特別嘅野菜,國王菜同皇后菜等等

鮟鱇魚肝:超creamy

北海道馬糞海膽同俄羅斯馬糞海膽
外賣自取
2024-03-06 15 瀏覽
晚市供應兩款omakase,今次就揀咗豐富啲嘅20品,由第一道前菜到最後嘅甜品都好好!一開始係赤水母,口感清爽,適合做開胃菜,之後有長崎縣嘅小長井生蠔🦪海膽、山芋蓉配吞拿魚醬油漬嘅口感同味道都好豐富,啖啖肉嘅毛蟹好鮮甜🦀北寄貝同赤貝都好新鮮,貝肉係捲起嘅,大大條嘅油坊主炙燒過後肥美而爽口,好食👍之後有北海道嘅緺蝦同埋日本象拔蚌,相對平時嘅象拔蚌細條但係軟身啲。鹿兒島A5和牛揀咗生食,口感滑啲🍣煮物有用咗本地細蜆去煮嘅日本大蜆,以及用昆布慢煮嘅南非鮑魚,兩樣都係用返天然嘅食材去調味,所以可以飲晒啲湯汁🥣野茶天婦羅非常新穎,全部都係啲我未食過,甚至見都未見過嘅菜,有爽脆嘅有帶甘嘅,幾得意🥬鮟魚肝赤鯥拖羅依個可以食到俄羅斯同埋日本馬糞海膽,配埋吞拿魚蓉 🥢魚湯相當鮮味,飲得出係用大量魚煲出嚟🐟甜品有兩款,士多啤梨天婦羅外脆內軟,抹茶布甸味道濃郁🍓

鹿兒島A5和牛揀咗生食,口感滑啲🍣

鮟魚肝

赤鯥

拖羅

依個可以食到俄羅斯同埋日本馬糞海膽,配埋吞拿魚蓉 🥢

魚湯相當鮮味,飲得出係用大量魚煲出嚟🐟

甜品有兩款,士多啤梨天婦羅外脆內軟,抹茶布甸味道濃郁🍓
食過幾次,每次都超高水準,無失望過。師傅處理食材經驗老到,而且好有禮貌,願意滿足客人要求。食過太多Omakase, 好多都又貴又普通。呢間去既時候,本身無抱太大期望,點知出乎意料平靚正🤔。性价比極高。
2024-02-24 36 瀏覽
我們選了一家位於天后的餐廳,「榊原」距離地鐵站非常之近,從天后地鐵站出口再過兩個街口便到。約七時左右抵達,餐廳尚未有客人,向侍應交代過後便被安排坐於吧檯位置。瀏覧餐牌,Omakase只得二個選擇,分別是1080元和1380元。日本青瓜嫩果(小黃瓜、青瓜)可生吃,吃入口中脆脆嫩爽。鳥貝鳥貝肉質很厚且味道鮮美,還有一點甜絲絲的口感,十分獨特。日本長崎縣 小長井真蠔肉身飽滿, 味道甘甜, 口感清爽北寄貝北寄貝上桌前已先經過拍打,目的是令肉質收縮,因而咀嚼時嚼勁十足,鮮甜爽彈,原味出眾。富山縣白蝦黏黏的口感與獨特的甜味迅速在口中擴散開來。「白見貝」又名白象拔蚌,爽口鮮甜縞蝦入口彈牙爽滑,蝦頭的鮮甜蝦膏也不能錯過。鱈魚白子口感滑嫩綿密,很是特別,整體多了一重焦香。咬下去,白子特有的乳狀感在口中散開,那是一種說不出來的滿足鹿兒島和牛肉質油脂分佈堪稱完美,鮮紅肉質,白雪雪的油花細緻均勻,極具光澤,肉質幼嫩細滑,肉味濃,食後齒頰留香。北海道毛蟹毛蟹體型雖小,但蟹味鮮甜,蟹膏香濃得來更具有層次。大拖羅油脂豐脥,無根,入口即溶, 齒頰留香。山菜天婦羅鰤魚使用了三個星期的熟成做法,令味道變得更濃郁,軟韌適中

日本青瓜
嫩果(小黃瓜、青瓜)可生吃,吃入口中脆脆嫩爽。

鳥貝
鳥貝肉質很厚且味道鮮美,還有一點甜絲絲的口感,十分獨特。

日本長崎縣 小長井真蠔

肉身飽滿, 味道甘甜, 口感清爽

北寄貝

富山縣白蝦
黏黏的口感與獨特的甜味迅速在口中擴散開來。

「白見貝」又名白象拔蚌,爽口鮮甜

縞蝦入口彈牙爽滑,蝦頭的鮮甜蝦膏也不能錯過。

鱈魚白子

鹿兒島和牛

北海道毛蟹
毛蟹體型雖小,但蟹味鮮甜,蟹膏香濃得來更具有層次。

大拖羅
油脂豐脥,無根,入口即溶, 齒頰留香。

山菜天婦羅

鰤魚

使用了三個星期的熟成做法,令味道變得更濃郁,軟韌適中,脂香四溢。

赤鯥壽司
將油脂含量豐富的赤鯥進行燒灼,以帶出油分甘香,再配搭上壽司飯食用,味道香甜獨特,入口即化。

拖羅海膽飯
超吸引,海膽鮮甜得嚟好creamy,一啲都唔腥,拖羅都好新鮮,配埋壽司飯一流。

酥炸士多啤梨
外表輕輕一層酥脆,溫溫入口...咬下後竄出草莓果香。

跟住仲有一碗熱辣辣嘅魚湯,真係勁好飲,飲到一滴都冇剩。

抹茶紅豆布丁

充滿抹茶香,加上甜甜的紅豆蓉很美味。
2024-02-20
2024-02-16 304 瀏覽
呢間餐廳主打席前廚師發辦,午市套餐共16道菜,質素高之餘價錢合理🍣🥢蟬時雨 ($628/ ppl)💗茶碗蒸 蒸蛋口感滑溜細嫩,入面加咗魚肉同本菇,表面再鋪上蟹肉高湯茨汁,入口鮮味暖胃🥚💗刺身4款1️⃣烏賊:烏賊爽滑黏糯,加上三文魚籽提升鮮味2️⃣活北寄貝:師傅先拍一拍北寄貝令神經收縮,口感更脆嫩鮮爽3️⃣牡丹蝦:牡丹蝦大隻爽口,再加上火炙蝦膏醬,蝦鮮味更突出4️⃣鮟鱇魚肝:鮟康魚肝綿滑甘香,配上酸汁💗和食天婦羅分別有3款- 海老、秋葵、舞茸菇,每款都炸得金黃酥脆🍤💗壽司6貫1️⃣金目鯛:金目鯛鮮嫩柔滑,魚鮮十足2️⃣池魚:池魚緊實爽口,以薑蓉調味3️⃣北海道銀鱈魚:火炙銀鱈魚綿軟細滑,油脂豐厚4️⃣赤貝:赤貝呈橙紅色帶光澤,爽脆鮮甜5️⃣大拖羅:拖羅肥美柔嫩,帶豐潤魚油香6️⃣右口魚:火炙右口魚入口即化,魚油豐富💗雲丹選用北海道馬糞海膽同俄羅斯馬糞馬糞,兩者食落都好Creamy甘甜🧡💗卷物吞拿魚蓉加入大蔥碎同天婦羅脆脆令口感更豐富,最後以醋飯同紫菜捲成手卷💗味噌汁麵豉湯用上4款麵豉,包括西京麵豉、普通麵豉、白麵豉同赤麵豉,飲落唔會死鹹🍲💗甜品特別送上日本進口嘅開心果雪糕,食落仲有開心果碎🍨
🥢蟬時雨 ($628/ ppl)
💗茶碗蒸
卷物
💗味噌汁
味噌汁
💗甜品
特別送上日本進口嘅開心果雪糕,食落仲有開心果碎🍨
開心果雪糕
卷物
味噌汁
開心果雪糕
2024-02-14 28 瀏覽
趁農曆新年就到,想提前食餐好嘅,今次揀左這一間位於天后的Omakase日本餐廳「榊原」,食完之後總結三個字:大滿足😌,師傅用心烹調同介紹,食材經過精挑細選、新鮮、不計成本入貨,20品Omakase,頭幾品都專登加左柚子啫喱,加埋豐富的漬物(特別一提當日新進口的日本翠肉瓜,細細一粒,爽口開胃),酸酸甜甜地開左胃,中間開始刺身、壽司、天婦羅,最後湯、甜品,食左兩個鐘,真心CP值極高,要搵機會encore!以下精選:前菜:穴子魚,好似粉條,得意又爽口北寄貝(二食:刺身+炙)毛蟹(蟹肉、蟹膏)壽司珍貴的富山縣白蝦油坊主壽司(來自北海道)勁肥美又爽口縞蝦刺身:上面加左脆卜卜的蝦子日本長崎縣小長井生蠔煮日本大蜆 (湯底用本地蜆熬製而成)嚟啦嚟啦!係鹿兒島A5和牛!生食壽司!Yum!雙拼海膽 (來自俄羅斯/北海道),海膽都有雙拼!好玩又好味!
趁農曆新年就到,想提前食餐好嘅,今次揀左這一間位於天后的Omakase日本餐廳「榊原」,食完之後總結三個字:大滿足😌,師傅用心烹調同介紹,食材經過精挑細選、新鮮、不計成本入貨,20品Omakase,頭幾品都專登加左柚子啫喱,加埋豐富的漬物(特別一提當日新進口的日本翠肉瓜,細細一粒,爽口開胃),酸酸甜甜地開左胃,中間開始刺身壽司、天婦羅,最後湯、甜品,食左兩個鐘,真心CP值極高,要搵機會encore!
以下精選:
前菜:穴子魚,好似粉條,得意又爽口
北寄貝(二食:刺身+炙)
毛蟹(蟹肉、蟹膏)壽司
珍貴的富山縣白蝦
油坊主壽司(來自北海道)勁肥美又爽口
縞蝦刺身:上面加左脆卜卜的蝦子
日本長崎縣小長井生蠔
煮日本大蜆 (湯底用本地蜆熬製而成)
嚟啦嚟啦!係鹿兒島A5和牛!生食壽司!Yum!
2024-02-07 234 瀏覽
榊原三粒米 山田錦甘甜 易入口穴子魚苗 春魚 -輕輕燒過魚皮 好香 配炸蒜長崎小長井蠔 -好爽 好清毛蟹膏肉飯- 加埋 個醋 好夾 啖啖肉富山白蝦 -好jam 加左 魚子金鉑右口魚- 加佢個肝 個肝好正 仲有全條魚個樣睇活赤貝 -界得好靚 好爽 配埋酸汁好fresh北海道 縞蝦 蝦子- 好甜 頭仲有好多膏蜆湯- 日本大蜆 湯係用本地蜆煲鱈魚白子 -我最愛 creamy鹿兒島- 宮崎和牛 可以生食好香 食到尾仲有d甜 正好少有和牛食,早知試下生食大拖羅 -油脂感爆炸 大滿足腦天- 稀有部位 輕輕燒過d油爆晒出黎 加埋d蔥 正鮟康魚肝 -蒸 勁creamy 好soft南非鮑魚 一件原味 一件蟹膏味噌-蟹膏味好勁 好彈好爽 慢煮4小時拖羅魚鮫- 啖啖肉 魚皮勁脆 超好食同油甘魚鮫冇得比海膽拖羅蓉-北海道加俄羅斯 馬糞海膽 拖羅蓉挑晒d筋 好滑,海膽好清好甜魚湯士多啤梨天婦羅第一次食 好特別,加煉奶師傅好健談 教識好多野漬物好多款 岩晒我 最鐘意食呢個價錢1380 20道菜都算好重本性價比一流
榊原

蜆湯- 日本大蜆 湯係用本地蜆煲
鱈魚白子 -我最愛 creamy
鹿兒島- 宮崎和牛 可以生食
好香 食到尾仲有d甜 正
好少有和牛食,早知試下生食
大拖羅 -油脂感爆炸 大滿足
拖羅魚鮫- 啖啖肉 魚皮勁脆 超好食
同油甘魚鮫冇得比

海膽拖羅蓉-
北海道加俄羅斯 馬糞海膽 拖羅蓉
挑晒d筋 好滑,海膽好清好甜
魚湯

士多啤梨天婦羅
第一次食 好特別,加煉奶
師傅好健談 教識好多野
漬物好多款 岩晒我 最鐘意食
呢個價錢1380 20道菜都算好重本
性價比一流

2024-02-05 174 瀏覽
又係時候食返餐omakase 呢間餐廳上次喺同一櫇building食飯已經見到 好似好正咁(左上至右下)月子魚 海鰻BB質地同形狀有啲似透明嘅河粉 仲有隻眼喺度 食落涼涼地 配柚子 好refresh.薄切 目仁奈配嘅sauce有小小煙紛味 配柚子jelly 都幾開胃.北寄貝刺身 兩食一個燒咗 一個普通刺身刺身爽口鮮味 點小小wasabi更鮮味火燒嘅已經調咗味 有小小醬油味 食落甜甜地 幾好味.毛蟹杯蟹腳+蟹肉+啫喱+飯可以分開食 同mix埋一齊食我自己就先食咗一啖蟹腳+蟹膏 超鮮味之後其他果d撈埋一齊食 係另一種味道 janl好好食啫喱highlight咗成個dish.富山縣白蝦 配黑魚子+食用金箔+岩鹽油坊主鱈魚類 本身係大魚 第一次食 比較稀有輕輕燒咗 食落油脂感比較重 但又爽口 好特別.新鮮活赤貝食落爽口鮮味.縞蝦一粒粒嘅蝦籽 脆口呢個蝦唔花巧 主要係食個鮮味經過處理 就咁一啖就可以食哂成隻蝦.長崎縣 小長井日本頭3名嘅蠔 睇落好肥美 食落係爽口質感 好鮮味煮大蜆有2隻大蜆 煮得啱啱好 湯底係用本地嘅蜆嚟煮 淨係keep咗啲湯 所以好鮮甜.日本馬冀海膽+炸帶子因為唔食白子 所以特

(左上至右下)

長崎縣 小長井
日本頭3名嘅蠔 睇落好肥美 食落係爽口質感 好鮮味

煮大蜆
日本馬冀海膽+炸帶子
因為唔食白子 所以特登轉了炸帶子 好特別 個海膽好鮮味!
好肥美 油份好高 超好食
鹿兒島A5和牛壽司
有問過我要唔要燒 但我就唔洗都ok
食落出奇地好食 口感滑 和牛味都幾濃 不愧係日本A5和牛!

腦天 (吞拿魚魚頭上面嘅肉) 稀有部位
食落軟身 魚味豐富
天婦羅 螢光魷魚
炸得好脆口 又keep到本身魷魚嘅水份
配日本蔬菜 (皇 / 后) - 貴價菜
皇有啲苦瓜嘅感覺 后有啲似皇帝菜啲味道
安康魚肝
好肥美 油脂感好重 chef仲介紹咗呢個係佢地特登整成roll形 一切出黎已經爆油 好勁😂
北海道馬冀海膽 併 俄羅斯產 北海道加馬脆海膽
左: 北海道 右: 俄羅斯
一次試哂兩款海膽

香濃魚湯
平時嘅魚骨煲成 之後仲會用個blender打碎啲魚骨再隔渣 所以喝落好濃郁
布丁蛋
用咗中國湖北蛋加日本雞蛋
食落蛋味濃郁
食落好似布丁咁 但又唔算好甜
士多啤梨天婦羅
係士多啤梨整成天婦羅 加咗煉奶 食落去係熱嘅 好特別 食落粒士多啤梨酸酸甜甜 好特別好食
整體都好好食 呢個價食到好多稀有食材 仲有啲係第一次食!