2023-12-21 58 瀏覽
地點⛩️天后電器道54號亨環天后16樓榊原餐廳電梯門一開,典雅精致的盆栽,🌿🍁🎋日式門簾,🎏迎接每一位貴賓。🎎時間🌜🌡🌬💧初冬寒冷的晚上,半圓形的吧台上,差不多坐滿了客人,滿心期待晚餐開始,忙碌的廚師認真製作菜餚,以最美好姿態呈獻給顧客。人物👨🏻‍🎨💁🏻師徒兩人,期待著最精致的Omakase廚師發辦🧑‍🍳🧑‍🍳晚餐,享受最高待遇。🫅👸👑精美絕倫的美酒🍶佳餚🍤🍣一道道呈上,色香味俱全。十九道菜式晚餐如圖畫似的展開,採集了人間美味,廚師靈巧的手,用最新鮮最珍貴的食材,色彩斑斕,繪畫出一道道藝術精品,看得人心❤花怒放,目不暇給,食慾爆炸。🥁🥁🥁🥁🥁盛宴開始仙飲甘露🍶,伯樂星清酒前菜四小品🍆🥕🫚🥒茄子/羅蔔/牛蒡/酸薑1)深海遲魚薄切,果凍醬料,菊花相伴。2)柚子味蟹醋香箱蟹/蟹皇/蟹籽3)活北寄貝4)吞拿魚/俄羅斯馬糞海膽/山芋5)雪魚白籽6)岩手縣赤奇真蠔7)炸魔鬼魚面珠肉8)象拔蚌壽司9)鮫碟魚壽司= 右口魚10)備長炭炙黑鯥魚11)西澳龍蝦12)安康魚肝13)活赤貝壽司14)鰓魚腩壽司配炸蒜=油甘魚15)拖羅壽司16)牛油燒虎蝦17)炸帶子配馬糞海膽18)A5和牛壽司18)玉子布丁20)
地點⛩️
天后電器道54號亨環天后16樓榊原餐廳

時間🌜🌡🌬💧
人物👨🏻‍🎨💁🏻

精美絕倫的美酒🍶佳餚🍤🍣一道道呈上,色香味俱全。

🥁🥁🥁🥁🥁盛宴開始
仙飲甘露🍶,伯樂星清酒
前菜四小品🍆🥕🫚🥒
茄子/羅蔔/牛蒡/酸薑
1)深海遲魚薄切,果凍醬料,菊花相伴。

2)柚子味蟹醋香箱蟹/蟹皇/蟹籽

18)A5和牛壽司
18)玉子布丁
20)龍蝦湯烏冬
21)日本脾梨

篇幅有限,不能盡見美食圖片,美酒佳餚,真是詞不能達意,圖不能傳情,人生最美的時刻,盡在不言中。
💥💥💥💥💥
春風化雨,潤物無聲。老師一生默默耕耘,為學生付出所有。正如大自然滋潤萬物,無償養育地球生物,這是最崇高的品格,正因如此,今日大自然滋養的最精美食材,廚師精巧手藝,將食物完美呈上,獻給最尊敬的老師,感謝老師,讓世界在美好的循環中運行,直到永遠。🌹🌹
2023-12-20 31 瀏覽
位於天后開業不久的鮨店,店內環境整潔燈光明亮,很喜歡這種乾淨利落的格局🙌🏻🙌🏻▫️❥$𝟭𝟯𝟴𝟬 ℍ𝕠𝕥𝕒𝕣𝕦𝕘𝕒𝕣𝕚/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ🥢◂ ◂ 晚餐時段只有ʜᴏᴛᴀʀᴜɢᴀʀɪ一個sᴇᴛ,有前菜、刺身、和食、壽司等多達19品,很豐富😻~~~~~~~~~~~~~~~~▰ 鱈魚白子:綿密滑嫩入口即化,加了柚子皮,氣味清新▰ 北海道大溝貝:肉質鮮甜爽口▰ 大溝貝邊:加了青瓜、撒上芝麻,用紫菜包著,味道清新▰ 岩手縣生蠔:肉質爽口,配搭酸啫哩更顯清新的口感▰ 香箱蟹:一絲絲的蟹肉和濃郁的蟹膏、蟹籽,加入輕微的蟹醋,滿口鮮味充斥著口腔▰ 北海道象拔蚌壽司:肉質爽彈▰ 金目鯛壽司:口感清新▰ 沙甸魚壽司:屬秋刀魚過後當造的食材,肥美得很▰ 西澳龍蝦:清甜的龍蝦肉質爽脆,加入龍蝦膏及三文魚籽,更是美味▰ 蜆湯:蜆肉爽口,湯底清甜,熱乎乎很好喝▰ 石川小芋:蒸熟的石川小芋簡單用岩鹽調味,口感類似淮山▰ 活赤貝壽司: 橙黃色的活赤貝爽口鮮甜▰ 鰤魚壽司:熟成10天魚味濃郁,加了炸蒜口感豐富▰ 宮城縣A5和牛:令人心心眼的和牛壽司香氣撲鼻,師傳巧妙的加入生蒜,減低油膩感▰ 雪花拖羅:同樣油脂豐腴,入口
▫️
❥$𝟭𝟯𝟴𝟬 ℍ𝕠𝕥𝕒𝕣𝕦𝕘𝕒𝕣𝕚/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰ 鱈魚白子:
綿密滑嫩入口即化,加了柚子皮,氣味清新
▰ 北海道大溝貝:
肉質鮮甜爽口
▰ 大溝貝邊:
加了青瓜、撒上芝麻,用紫菜包著,味道清新
▰ 岩手縣生蠔:
肉質爽口,配搭酸啫哩更顯清新的口感
▰ 香箱蟹:
▰ 北海道象拔蚌壽司
肉質爽彈
▰ 金目鯛壽司
口感清新
▰ 沙甸魚壽司
屬秋刀魚過後當造的食材,肥美得很
▰ 西澳龍蝦:
清甜的龍蝦肉質爽脆,加入龍蝦膏及三文魚籽,更是美味
▰ 蜆湯:
蜆肉爽口,湯底清甜,熱乎乎很好喝
▰ 石川小芋:
蒸熟的石川小芋簡單用岩鹽調味,口感類似淮山
▰ 活赤貝壽司
橙黃色的活赤貝爽口鮮甜
▰ 鰤魚壽司
熟成10天魚味濃郁,加了炸蒜口感豐富
▰ 宮城縣A5和牛:
▰ 雪花拖羅:
同樣油脂豐腴,入口即化
▰ 鮟鱇魚肝:
蒸熟的鮟鱇魚肝軟綿細膩,也屬當造食材
▰ 燒大蝦:
濃郁的牛油香味令人垂涎欲滴,大蝦肉質緊緻爽彈,很美味
▰ 白海膽:
白海膽整齊地排列在紫菜天婦羅上,鮮甜大滿足
▰ 龍蝦湯烏冬:
加了滿滿的櫻花蝦乾,很美味
▰ 日本啤梨:
多汁又清甜
2023-12-18 32 瀏覽
每逢11到12月,就是吃香箱蟹的季節,其實香箱蟹即是雌性松葉蟹,其精髓在於牠的蟹籽和蟹膏,這種蟹的蟹籽分為「內子」和「外子」,打開蟹蓋,呈橙色而未成熟的蟹卵就是「內子」,而「外子」就是成熟後流出卵巢並呈啡色的蟹卵。今年是我第一次食香箱蟹,香箱蟹體形嬌小,蟹肉較少但蟹味濃郁,而其精髓在於鮮美無比的蟹籽和蟹膏。香箱蟹的鮮味比松葉蟹更為突出,松葉蟹雖則肉質纖幼,但仍不及香箱蟹的口感豐富。一般的吃法都是把蟹膏、蟹籽和蟹肉放於蟹蓋上品嘗,像個小盒子,據說因此而得「香箱蟹」之名。

2023-12-12
2023-12-15 89 瀏覽
個個都話天后多嘢食,點解我維園event咁多日下來都冇見到既🥹…..唯有向上搵,卒之比我發現呢間omakase。餐廳8月開幕,午市同晚市都有,今次食既晚市就只有一款$1380既Hotarugari,有19道菜食!唔怪之得夜晚只做一轉,因為要食好耐呀🤣餐廳行園景設計,簡約得嚟好舒服,有唔少特色擺設同掛畫omakase點會冇sake🍶我鍾意啲偏甜嘅sake,店員推介咗「伯樂星 純米大吟釀」,非常對味呀❤️酒味唔會太重,入口有米香甜,好啱sake新手或者女仔飲第一道係北海道大溝貝刺身同裙邊,呢個貝真係第一次聽😳師父係香港較少食到呢款貝,仲要咁大隻💕新鮮到識郁,師父一拍佢真係成隻彈起😳夠曬新鮮味道好鮮甜,肉質好有彈性,裙邊更加清脆第二道係香箱蟹🦀上面佈滿咗香箱蟹既外子同內子,姐係成熟同未成熟既蟹卵,仲有蟹膏,下面就係雪白既蟹肉蟹卵沙沙口感既配埋蟹膏結實既質地,加埋蟹肉既清甜,一款菜食到成隻蟹既精華🦀💕第一次食咁厚肉既日本蠔🦪!岩手縣赤崎蠔就食得多,真係第一次見到咁厚肉咁大隻嘅,同令和怪物有得揮😳配咗蘿蔔蓉同酸汁啫喱,入口鮮甜不在話下,係果種滿~足~感❤️壽司第一道係日本象拔蚌,非常厚身同彈牙,而且

餐廳行園景設計,簡約得嚟好舒服,有唔少特色擺設同掛畫

新鮮到識郁,師父一拍佢真係成隻彈起😳夠曬新鮮
味道好鮮甜,肉質好有彈性,裙邊更加清脆

第一次食咁厚肉既日本蠔🦪!

壽司第一道係日本象拔蚌,非常厚身同彈牙,而且好甜,果種係會留係口腔裡面既甜,真係要好新鮮先有呢種口感味道

第二道係金目鯛,魚肉好軟糯,而且有味道清甜,我本身mama地金目鯛(可能我唔識欣賞🤪 )都覺得好特別

第三道菜係向右既右口魚,一入座既時候見到另一位師傅喺度起緊條魚,我心諗:乜鬼魚咁大條🥴原來就係佢
壽司由三部分組成,分別係低層既右口魚刺身,中間係右口魚魚肝整成嘅醬,同埋頂層右口魚既魚邊
右口魚基本上係比左口魚更肥美,魚肉更鮮甜。入口魚邊已經即刻融化咗,魚肝同魚油既濃郁味道加埋真係無敵🙊而家諗返起都吞咗啖口水

吸物係清煮白貝,大大隻既新鮮白貝除咗味道鮮甜之外,仲有陣海水既鹹鮮味,加埋海帶同芽蔥既清香,好想嚟多碗呀🥹

西澳龍蝦刺身配上蝦膏同三文魚籽,銀箔增添貴氣🫶🏻龍蝦刺身鮮甜就一定架啦,口感非常爽口彈牙,越嚼就越濃龍蝦味

我最~愛既赤貝貝貝💕
新鮮到師傅切開既花紋都呈散開狀態,佢係我食過最好食最新鮮既赤貝🥹咬每一下都爽口到聽到聲

係拖羅!超~甘甜既大拖羅,我真係好鍾意師傅將每款刺身都厚切💕🤪呢件大拖羅係望得到既厚度,師傅like❤️

和牛刺身係我早幾年先夠膽食既食材,一食就返唔到轉頭🙊🥩
A5既和牛刺身,口感比任何食過既都更軟腍,而且肉味更濃,我要再一次like師傅係兩片牛肉打孖上的!🫶🏻

全晚成餐飯最大既亮點,就係呢條我很醜但我很肥美好吃既沙甸魚🐟
原條燒魚上,意想不到吧
對於一個超級鐘意食魚但唔識食魚既人嚟講,係一個挑戰,我接受🤣
一夾開魚肉已經超juicy,魚肉質感好嫩滑,雖然有好多好幼軟骨但咬到都唔係問題(魚骨敏感者要注意⚠️)
最驚喜係佢既內臟部分,有種甘苦味但好香!我覺得有啲似大閘蟹蟹膏既味,不夠多咗重甘苦味,但超級配清酒!撞埋有種特別既味道,呢個sake pairing有驚喜!
師傅話呢個季節既沙甸魚當造,決定原條燒上,配埋嫩薑同龍珠果,清甜解膩

中國芋頭食得多,日本既石川小芋都係第一次食
同中國嘅芋頭好唔同,佢嘅芋頭味唔算濃,但好~黏口,有種漿口既感覺,係放大咗十倍既芋仔🤣

omakase點可以冇海膽!(至少我唔可以😌
最唔同係,海膽手卷入面唔係飯唔係淨海膽,係銅鈴咁大粒既炸帆立貝😳😳😳
海膽既濃郁加埋炸過更加鮮甜既帆立貝,呢個配搭邊有得輸呀師傅🥹

未完架未完呀🤣我最期待既白子終於要出場啦
全年最期待既季節就係白子當造既時候,簡單直接,酸汁蘿蔔蓉,白子💯

呢度嘅鮟鱇魚肝同我以往食過嘅好唔同,以往既係完熟蛋黃既糯糯口感,呢款鮟鱇魚肝係好似海綿咁鬆化,但魚肝味依舊香濃!

師傅話最後一道菜啦,比個麵我
蛤?麵?
係,真係一個麵🍜
就係個龍蝦既殼去熬既龍蝦湯,加上海量既櫻花蝦配日本生麵,呢個麵點可能唔好食姐!😫

甜品簡簡單單嚟個唔簡單既日本青森縣啤梨,乜日本有啤梨架咩?
有,但唔係想像中既啤梨樣
係❤️嚟架
啤梨口感好幼滑,清甜清甜既啤梨香味,為整餐飯畫上完美句號

超級抵讚係師傅好健談,每樣食材都有加以說明,店員仲會show食材既樣比你睇,互動好好,超like!
人生真係第一次食到omakase係每一道菜都咁好食同埋有記憶(對於bird brain女子嚟講呢個唔容易🤪

2023-12-15 36 瀏覽
師傅非常熱情,也很細心。而且還挺風趣𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥蝉時雨 580✨ 茶碗蒸✨ 白子 on top 少少柚子皮✨蝦膏魚子on top ✨ 岩手縣生蠔酸酸地嘅jelly帶出生豪嘅鮮味✨鮟鱇魚魚肝軟綿綿的~✨魔鬼魚面頰✨ 深海池魚✨ 北海道銀鱈魚✨活赤貝✨ 拖羅✨ 鰆魚✨俄羅斯海膽 、白海膽炸蒜on top ✨ 拖羅手卷✨玉子✨ 麵豉湯✨ 北海道焦糖雪糕ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 榊原📍 天后電氣道54號亨環‧天后16樓
師傅非常熱情,也很細心。
而且還挺風趣

✨ 北海道銀鱈魚

✨活赤貝

✨ 拖羅

✨ 鰆魚

✨俄羅斯海膽 、白海膽

炸蒜on top

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

榊原

📍 天后電氣道54號亨環‧天后16樓

2023-12-15 38 瀏覽
又到榊原奬賞自己🤣喜歡Omakase是因為唔駛自己諗食乜,然後每次都有驚喜。食的又是時令食品,最高享受。😋今次最大驚喜就是白子和鮟鰊魚肝。白子是鱈魚的精巢,非常珍貴,係時令嘢,冬天最肥美,是日本人的補品,食落鮮甜唔腥,一試難忘,所以趁有機會,梗要試下 ,唔係成日有得食。我首次試食白子,老公話白子係女士補品,叫我食多啲。白子外型和口感都有點似魚腸或豬腦,食落口感柔滑豐腆,緊緻爽滑,味道鮮甜,入口有種獨特的香味,大廚將白子搽上豉油去燒,然後加些柚子皮,食時將白子捞埋下面喲飯一齊食,更加清新開胃,吃起來没有那麼腻味,值得一試。鮟鰊魚都曾經食過,但其魚肝印象中就第一次。鮟鰊魚肝同樣是日本人冬天補品之一,最討我歡心。它係油份較高的冬季限定菜色,濃厚的魚油味,但無食鵝肝嗰類咁重,較輕盈,口感就非常好,綿滑細緻。面層鋪上紅蘿蔔蓉和蔥花,再配酸汁中和一下,達成真正的油而不膩,入口即溶的口感令味道分佈於整個口腔,超滿足。師傅透露佢哋賣嘅魚肝係自家製,好多功夫,用鹽醃製後再洗返乾淨 ,再切一塊塊放在錫紙上卷到條狀型加入清酒嚟蒸,蒸熟後放於雪櫃內雪凍才可達至極致口感。太滿足喇。有點期待下一次的驚喜。😝
又到榊原奬賞自己🤣

今次最大驚喜就是白子和鮟鰊魚肝。

白子

蒸,蒸熟後放於雪櫃內雪凍才可達至極致口感。
鮟鰊魚肝

太滿足喇。有點期待下一次的驚喜。😝
2023-12-04
白子
鮟鰊魚肝
  • Omakase
一到年尾就好忙 好想犒賞自己✨所以難得食好啲 我同fd就咁岩搵左呢間8月份先新開既omakase食dinner set🍣🍣性價比高 果然無令我失望~ 餐廳係天后站 地置位置都好方便 餐廳裝潢仲好新淨 坐得舒服!Dinner menu得一款 全19品都只$1380 超值!餐廳係良心價👀 而每道菜式都各有特色 十分回味🤣 同埋餐廳係好多detail位都突顯出師傅既用心😳 好似漬物已經有好款式 平時omakase餐廳可以只得1-2款,呢度既漬物有自家醃日本蒜頭、矮瓜🍆、牛旁、蕎頭、黃白蘿蔔總共6款!顏色令人食慾大開~筷子🥢托都係有5款好特色既魚~ • 刺身方面有新鮮北海道大溝貝 |岩手縣生蠔配醋啫喱 | 北海道香箱蟹配柚子蟹醋 |鱈魚白子 |吞魚背赤身醬油配山藥海膽海鮮新鮮由日本🇯🇵直送 。師傅show左鬼池魚、大大隻香箱蟹🦀 拆肉仲有雙重蟹膏配埋柚子蟹醋 味道十分夾。我最鐘意係赤身配山藥海膽🥰 師傅話係架仔最愛 呢個組合口感豐富 簡直可以送飯食~~ 壽司🍣方面,師傅專登安排左熟食係壽司之間 令到個人唔會咁快飽同飲酒冇咁易醉~亦郁有胃口繼續食😍· 愛媛縣蜜柑鯛 師傅傾計個時魚肉有微微柑味因為

· 愛媛縣蜜柑鯛 師傅傾計個時魚肉有微微柑味因為係養飼個陣有用蜜柑餵食|白見貝 即日本象拔蚌 | 鹿兒島鬼池魚 |

· 蜆湯 配白貝、牙蔥、海葡萄 | 石川小芋

· 燒北寄貝 | 大拖羅 | 鹿兒島雙層A5和牛壽司

大拖尾油脂豐富 和牛壽司都相當驚艷😳我第一次生食牛肉 估唔到牛味更加濃郁

· 北海道白海膽 + 俄羅斯產馬糞海膽 雙重海膽口感配埋脆炸紫菜 層次感豐富

之後就係今晚重頭戲!鹽燒沙甸魚🙀🐟 師傅燒得好香 魚油逼晒出嚟~ 我地全場都食到唔到口🤣 唔洗點醬汁都已經💯食完師傅話可以食埋粒龍珠果清新下個口腔~

差唔多尾聲 我已經有8成飽😮‍💨 食埋個櫻花蝦稻庭麵即刻飽晒~ 好彩仲有個甜品胃~

· 蟹羔鮑魚 |龍蝦湯櫻花蝦稻庭麵 |布甸玉子

· 最後有日本青森縣啤梨🍐為呢餐飯作結

· 美食當然唔少得配美酒✨師傅推介得獎梅酒 飲得出有小小梅子蓉 唔會太甜 剛剛好 。另外個枝柚子酒 酒精濃度唔太高 岩晒小酎🍶✨

總結今次omakase體驗不錯💯我同fd都回味既一晚~

2023-12-10 145 瀏覽
上網睇呢間8月份新開嘅omakase,於是就入嚟試吓!裝潢簡約得黎, 帶點日系風, 主要以木系為主, 一眼望落去好開揚舒服!叫左$1,380 dinner set, 總共有19道菜!由於小弟唔係幾飲得酒,嗌左支無酒精啤酒,飲落去比普通啤酒嘅麥味較為淡一些平時食深海池魚就食得多,第一次食鬼池魚,外型同普通池魚無分別,但魚肉呈紅色狀態,而肉質比普通池魚更有咬口岩手縣生蠔- 生蠔肉質飽滿, 入口帶豐富的礦物味道鱈魚白子- 含有豐富的魚精和蛋白質, 入口柔滑順口, 且沒有腥味赤身背醬油漬- 肉質油潤軟滑, 撈埋山藥+海膽一齊食, 口感層次更為豐富蟹膏鮑魚- 蟹膏咸香味突出, 鮑魚肉爽口, 帶點甘香味道白貝蜆湯- 湯底用左大量蜆肉熬製, 好濃郁的鮮甜味!  白貝肉質極鮮甜, 超級爽口鮟鱇魚肝- 唔會有任何腥味, 猶如鵝肝般的細滑豐腴感, 入口即化北海道大溝貝- 肉質爽口彈牙, 口感層次鮮明,  鮮味甜味十足白見貝- 味道鮮甜, 且充滿海水的味道, 口感爽脆利落愛媛縣蜜柑鯛- 蜜柑鯛的飼料中加入了蜜柑皮, 所以食用時會散發出淡淡的蜜柑味, 尤其是油脂積聚的腹部另外蜜柑鯛沒有魚腥味, 十分易入口燒北
上網睇呢間8月份新開嘅omakase,於是就入嚟試吓!
叫左$1,380 dinner set, 總共有19道菜!

鹿兒島鬼池魚

岩手縣生蠔
- 生蠔肉質飽滿, 入口帶豐富的礦物味道
鱈魚白子
- 含有豐富的魚精和蛋白質, 入口柔滑順口, 且沒有腥味
赤身背醬油漬
蟹膏鮑魚
- 蟹膏咸香味突出, 鮑魚肉爽口, 帶點甘香味道
白貝蜆湯
鮟鱇魚肝
- 唔會有任何腥味, 猶如鵝肝般的細滑豐腴感, 入口即化

北海道大溝貝
- 肉質爽口彈牙, 口感層次鮮明,  鮮味甜味十足
白見貝
- 味道鮮甜, 且充滿海水的味道, 口感爽脆利落
愛媛縣蜜柑鯛
燒北寄貝
- 肉質肥美厚實, 中央燒至嫣紅的貝肉, 甘甜鮮味倍增
大拖羅
- 魚油花紋, 入口即化, 油香四溢
鹿兒島A5和牛
- 平時食鹿兒島和牛都係全熟/半熟狀態,今次第1次生食和牛壽司,咬落去成個口腔散發出和牛嘅油脂香,非常滿足
北海道香箱蟹
- 將蟹膏+蟹籽+蟹肉撈埋一齊食,再配上濃郁嘅柚子蟹醋,蟹嘅鮮味更加突出,而且蟹膏食得多亦唔會覺得好膩,好滿足😌
北海道白海膽+俄羅斯馬糞海膽
- 可以一次過食2款海膽絕對係極致享受!白海膽較淺色,呈奶黃色,味道濃郁鮮甜。馬糞海膽呈淡淡橙黃色,肉較小,味道偏清甜
石川小芋
- 肉質鬆化, 帶點黏糊糊的口感及濃郁的芋香味
鹽燒沙甸魚
- 成晚既主角, 魚油香非常濃郁, 由於魚既特性, 所以會比較多微小既骨刺, 師傅講明可以食用骨刺, 但怕哽親既客人都唔會勉強, 師傅甚至講述日本人骨刺係沙甸魚既重點, 所以唔會拔走骨, 只係香港師傅希望客人食得放心, 做沙甸魚壽司先會順手拔走
龍蝦湯稻庭麵配櫻花蝦
- 熬製了數小時的龍蝦湯, 非常濃郁
稻庭麵非常彈牙, 每條麵都掛上龍蝦湯的精髓
櫻花蝦口感香, 有點綴+提鮮作用!
龍蝦湯稻庭麵
玉子布甸
- 口感非常嫩滑, 帶點甜味, 微微的蛋味慢慢散發出來
青森縣啤梨
- 果肉清甜,爽中帶點腍滑啤梨,肉質柔滑細膩
青森縣啤梨
總括而言, 呢間新開既omakase 性價比非常高, 師傅亦都建議唔好食下午茶, 直接過黎食晚餐, 絕對有8-9成飽!
而lunch menu方面, 價錢亦都相對合理, 住係附近/附近上班既朋友, 一定要黎呢間試下! 性價比極之高!
2023-12-09
鹿兒島鬼池魚
龍蝦湯稻庭麵
2023-12-02 59 瀏覽
今次行過天后,隨機揀咗間日式餐廳入去食lunch,真係有啲意外發現!🔎 店內擺設得簡約清新,一坐低就有種緩緩嘅感覺。第一樣送上嚟嘅刺身,新鮮到喺口裡面「彈彈」嘅感覺,似乎魚仔係喺我舌頭上悠閒游水咁,好生滿足啊!😋再試咗件照燒雞,外皮煮到啱啱好,不會過火,蜜糖同醬油嘅混合味,香甜得嚟又唔會太膩,入口滑溜,隨即溶化,喺味覺上簡直係一場演唱會!🎵最後,甜品提供咗抹茶雪糕,抹茶味正宗,不過最正係佢嘅口感,唔會太硬,又唔會即刻化嘅程度,真係講到我哋口渴,啱啱好!整體嚟講,呢家餐廳啱曬平時想搵個地方靜靜咁食餐好嘢,同時又唔洗擔心「見銀包縮水」嘅問題。其他同事都話要mark晒咁嘅好地方,下次有機會我一定再嚟,希望下次嘅驚喜可以係連續劇,唔係單集咁簡單!📺

2023-11-26 204 瀏覽
試過晚餐覺得佢性價比高,一路心思思想試埋 lunch,果然無失望 😄 餐廳地點方便,天后站出行兩三分鐘就到,裝修簡潔優雅,洗手間也非常乾淨 👍🏻 睇得出師傅有多年經驗,對食材也非常嚴格 💯 今次揀了蟬時雨,共有16樣,十分滿足。呢個質素同份量絕對對得起價錢,加上食足幾個鐘都唔會催埋單,服務一流👏🏻 光顧係閒日都 full house,可見有一定質素,下次會同朋友試埋其他 set (openrice 只能上載12張相,有啲食物都無 post 到)

2023-11-04 162 瀏覽
香港越來越多以Omakase做主題嘅餐廳,但可以做到高質素及比較正宗嘅店鋪真係唔多。而且好多都係收費高但質素低,甚至幾十蚊嘅材料,埋單成二千幾蚊都有,不過今次好好彩,可以搵到一間高質素嘅Omakase - 榊原,食材超豐富。今次我們坐的位置剛好放了日本傳統的吉祥物,造型可愛的開運招財,很多店都會放上,希望能像招財貓一樣帶來好運和源源不絕的客人。最後我們選擇了 -- 萤狩Hotarugari食材分咗三類,包括:- 前菜 Otsumami- 刺身 Sashimi- 壽司 Sushi

最後我們選擇了 -- 萤狩Hotarugari

食材分咗三類,包括:

- 前菜 Otsumami

- 刺身 Sashimi

- 壽司 Sushi

2023-10-25
2023-11-04 116 瀏覽
新鮮的食材,師傅的手藝,默默地享受日本人的飲食文化。常言道:民以食為先。今晚我選擇了一間以食為鮮的日式料理「榊原」,享受食物的鮮味與廚師的心思。廚師發辦19品的套餐,內容非常豐富。餐後送上, 日本果物 - 刀根柿,甜美成熟, 多汁爽口。師傅廚藝有水準, 食材新鮮有質素, 價錢非常合理, 餐廳環境舒適, 服務好, 我們會再來的。
2023-10-27
2023-10-02 238 瀏覽
一邊飲酒一邊談心,讓人非常放鬆。想特別讚一下師傅們的服務非常好,送上每道菜式也會作簡單介紹,態度親切。雖然份量不多,但各種魚生均食得出是新鮮貨色。整體食物環境也不錯,用餐當日正好有客人生日, 店員陪著唱生日歌,幫忙拍照,是一間氣氛很好的餐廳。
2023-09-14
Omakase
2023-09-26 122 瀏覽
每年這個季節爆卵母香魚是最好吃的!香魚一直以來都是台日兩地很受歡迎的魚類食材,肉質細膩、風味佳,略帶苦味的內臟更被許多人認為是精華所在,與甘甜的魚肉一起入口,滋味不失鮮美,是絕少數會連帶內臟一起食用的魚。香魚適合的烹調方式也相當多樣,從路邊攤的鹽烤、營養午餐的油炸到高級餐廳的清蒸,都是香魚展露美味的舞台。香魚的魚細刺小,很適合酥炸,夠新鮮的話連醃漬都可以省略。將香魚均勻沾上天婦羅粉,有助於保持魚身完整不破洞。油炸後的香魚連魚刺也酥脆,能直接入口。喜愛母香魚的食客,最迷戀的莫過於大口咬下的飽滿爆卵口感!香魚料理後可整尾食用,Q彈魚卵、細緻魚肉、薄脆魚皮三者一次入口,搭配內臟的微苦回甘,完整體現了母香魚的豐采。刀根柿……甜度適中,且無核,易於食用。未熟時口感鬆脆,熟後口感滑嫩。新甘泉梨……頂級的甜度、清脆的口感和鮮美的果汁,水份超多,非常驚艷,是日本自豪的高級梨種。

每年這個季節爆卵母香魚是最好吃的!

2023-09-25
  • 子持香魚
2023-09-26 141 瀏覽
仲要等多幾個月先到我嘅日本之旅,唯有喺香港食住頂住隱先😆做足功課之後我揀咗天后新嘅「榊原」餐廳8月份先開,而家仲做緊promotion免加一,我地揀咗Semishigure同Kogarashiaw各一,強烈推介要揀Semishigure佢最尾個海膽丼真係好甜,份量又多,鋪滿兩種唔同嘅海膽👍🏻呢間係我近期食過性價比最高嘅Omakase🫶🏻Semishigure蒸蛋三文魚籽、魚肉、本菇,蒸蛋滑溜,入口三文魚籽卜卜爆開,味道鹹鮮同蒸蛋好夾北寄貝師傅上枱前會拍一拍再加上少少青檸汁,味道清新,新鮮又爽脆海膽配帆立貝天婦羅Creamy嘅海膽配上配脆嘅天婦羅,口感非常豐富口岸真蠔大大隻又爽口,充滿海水味北海道牡丹蝦花雕漬蝦頭入面充滿香濃蝦膏花雕味道,蝦肉爽口軟糯,以花雕酒醃製,入口淡淡酒香,但又唔會蓋過蝦嘅鮮味沙錐魚、南瓜、蘆筍天婦羅炸粉夠薄熱辣辣,朋友嘅天婦羅比我偷食咗😆脂目鯛|活赤貝|深海池魚|瀨尿蝦|黑鯥|大toro海膽丼北海道白海膽、加拿大馬糞海膽味道比較清甜,份量十足,配上壽司飯同紫菜,我同朋友等如食咗各兩件滿瀉嘅海膽壽司👍🏻Kogarashiaw石門鯛|墨魚|活赤貝|吞拿魚醬油漬|深海池

Semishigure
蒸蛋

北寄貝
師傅上枱前會拍一拍再加上少少青檸汁,味道清新,新鮮又爽脆

海膽配帆立貝天婦羅
Creamy嘅海膽配上配脆嘅天婦羅,口感非常豐富

口岸真蠔
大大隻又爽口,充滿海水味

北海道牡丹蝦花雕漬

沙錐魚、南瓜、蘆筍天婦羅
炸粉夠薄熱辣辣,朋友嘅天婦羅比我偷食咗😆

脂目鯛|活赤貝|深海池魚|瀨尿蝦|黑鯥|大toro

海膽丼
北海道白海膽、加拿大馬糞海膽

Kogarashiaw
石門鯛|墨魚|活赤貝|吞拿魚醬油漬|深海池魚|帆立貝|鬚長蝦|黑鯥|鮫鰈魚|瀨尿蝦|脂目鯛|大toro|海膽

最後仲可以揀兩件自選追加,我揀咗瀨尿蝦,依然都係爆膏👍🏻海膽份量絕不手軟,堆到成座山咁👍🏻

蛋布甸
布甸充滿蛋香,軟滑香甜

吞拿魚蓉手卷

麵豉湯
由4種麵豉煲成,特別香濃,配上海菭更加鮮味

柚子sorbet

📍榊原 (天后)
天后電氣道54號亨環天后16樓

人均消費:$500