2016-05-21 874 瀏覽
其實我真係好少食放題,一來我唔係大食,二來放題多數食物質素差(如果去貴個啲我就唔會食放題啦傻豬😂)。但呢間性價都幾高!刺身方面;13款刺身俾你揀而且好新鮮,唔會太厚(有啲放題係好明顯切到魚柳咁厚為求滯死你😆)同埋無雪味!壽司方面:我鐘意呢度既壽司,食放題我好怕食壽司,因為出面既放題一定大大舊飯整飽你,呢度既壽司好細件而且啲飯微暖,壽司又唔頹,有池魚、鯛魚、左口魚等等、多選擇到有三四張紙!串燒方面:有燒鰻魚真心驚喜😍,一個人起碼食5串,熱辣辣已經魚肉燒到好滑!牛舌都有,唔會串到好乾,細細塊都燒到好juicy! 甜薯仔當然都係必叫,汁燒牛仔骨一啲都唔肥,都係一個好選擇!天婦羅方面:天婦羅係熱辣辣上枱,炸得好脆但唔油,粉都唔會太厚,天婦羅蝦好爽口,好味!總括黎講,份量細但黎得好足,可以試到唔同款既食物,而且食物質素都好高,新鮮同熱辣辣上枱!咁既質素呢個價錢,我會用「抵食」黎形容。
刺身方面;
壽司方面:
串燒方面:
天婦羅方面:
  • 刺身
  • 燒鰻魚
  • 牛舌
2016-05-18 3305 瀏覽
再次再次翻卓極尚大瀛喜~~感覺仍然唔有半點失望!真的十分推薦~仍然是放題首選放題先食刺身是常識吧!?hehe❤三文魚堅係甘香肥美,色澤鮮明!帶子雖然不是提供珍寶size, 但也非常新鮮入口軟綿綿~唔會有「梅」既感覺!珍寶赤海蝦~看到牠的威力嗎??仲粗過我d手指!!入口好鮮~唔會有雪氣味同埋無雪到死實實!感覺仲「生歐歐」hehe~❤軍盤類既壽司d紫菜還脆卜卜的,口感非常好!飛魚籽既甘香細緻!芥辣八爪魚又香濃!正唷!雖然海膽手卷無腥味,唔錯都幾樕滑~只提供mini mini size, 但我亦欣賞呢個point!! 可以食多d其他唔同種類既好東西❤鰻魚串燒!以前也提及過!仍然係非常非常好食!鰻魚汁香濃~鰻魚燒到表層輕輕脆脆的!內層卻軟綿細滑!無得頂~燒海蝦亦非常正~哂上粗鹽係蝦殼再燒!蝦既鮮味提升不少!蝦肉肉質Q彈!好食~燒芝麻雞翼~要襯熱食!燒得好香~肉汁仍然好樕滑!唔會油膩膩的~讚~芝麻醬汁冷杜庭烏冬,烏冬非常有咬口~好Q彈!索哂好rich既芝麻醬既香!好食~又唔膩!

放題先食刺身是常識吧!?hehe❤

燒芝麻雞翼~要襯熱食
!燒得好香~肉汁仍然好樕滑!唔會油膩膩的~讚~
2016-05-18 803 瀏覽
放工打完波, 打到好倦又肚餓, 最岩係食任食放題啦, 當然要去極尚翻卓啦, HEHE!!燒蝦真係百吃不厭啦!! 燒得好甘香, 又無過火, 用口咬開殼, 感受一下蝦既甘香, 係蝦既表面曬左幼鹽, 味道更加有層次, 利用燒得的方法將蝦的鮮味鎖住, 肉質彈牙, 嚼後隱隱滲出甜味, 結果食左7串添!!燒牛舌, 口感鲜嫩, 口感也稍微有點嚼勁, 不過還是可以感覺到牛舌的嫩, 味道清爽不會太鹹菠蘿預先切厚片,燒好的菠蘿因為熱食,啖啖有菠蘿香氣, 感覺更香甜多汁, 好JUICY香酥與口感清脆的雞軟骨, 配上惹味的椒鹽,提升雞肉的味道,吃起來又香又好味剌身有甜蝦,食起來特別鮮甜,口感Q彈 . 三文魚好厚切, 食落好肥美, 淡淡鹹香中吃出魚鮮味, 帶子味道鮮甜, 有海水味道, 點埋豉油WASABI, 真係百感交集
15 分鐘 (堂食)
$220 (宵夜)
2016-05-15 965 瀏覽
很久也沒有吃放題,考試後小休,全家總動員吃放題,可惜有人掛住去街街,有機會就下次啦!他們剔紙仔的時候, 我便走出去取食物,全部都是開胃小食,醉雞翼好入味,炸圓子脆卜卜,那些螺肉大大粒,怎咬都不韌。刺身好新鮮,新鮮到出煙, 其實那是乾冰效果,甜蝦好有膠質,三文魚肥美,油甘魚好彈牙。壽司搓得很美,白飯冇黐牙。甜品我只揀馬卡龍,有點香有點鬆化。吃日本食物我一定要食拉麵,不過他是冷麵,有粟米蟹柳青瓜絲,沙律醬撈一撈好好味!吃軍艦一定要紫菜脆,芥辣魷魚好攻鼻,黃金魷魚好彈牙,一口一件快滿足!Baby手捲點吃都不夠,紫菜脆而飯又少,海膽做餡好足料,越吃越甜想要多幾件。還有軟雪糕,硬雪糕,大雪櫃入面有汽水果汁!
壽司搓得很美,白飯冇黐牙。
甜品我只揀馬卡龍,有點香有點鬆化。

還有軟雪糕,硬雪糕,大雪櫃入面有汽水果汁!
2016-05-13 1005 瀏覽
依家有好多日式放題,亦試過幾間,當中對極尚大瀛喜有好印象,所以又再嚟過  這兒最大特色係有自助區,有熱食又凍食沙律前菜飲品款式極多,最貼心係有埋暖櫃放一些飲品仲有仲有就係甜品啦, 有好多款甜品蛋糕,又有乳酪,雪糕雪條又有可以自己唧既軟雪糕同乳酪另一樣再嚟既原因係因為食物無脫單(仲時不時走埋嚟問有冇野食未到),上菜速度好滿意,環境比其他放題食肆有較大空間,食物和飲品選擇較多,加埋又有自助前菜區同自助甜品區,可以任點之餘又可以自助一下,食下行下又食下。食物質素OK, 次次都係捧住個肚走 , 大滿足 !

這兒最大特色係有自助區,有熱食又凍食沙律前菜
飲品款式極多,最貼心係有埋暖櫃放一些飲品
食物質素OK, 次次都係捧住個肚走 , 大滿足 !
題外話/補充資料: STAFF唔會慢十拍又唔會企埋一邊或掂行掂過,經過襯都會一眼關七睇下張檯有冇野清,時不時有STAFF會走埋嚟問有冇咩野未嚟,跟進方面的確很好很好。 :like: 今次最深印象係有一個STAFF行開咗,但佢後幾張檯有個食客舉手唔知想要乜東東,果個STAFF手上拎住一堆野,反應好快咁答"係! 有咩幫到你 ? 擺底野再捃你" , 兩三秒後真係火速回去跟進。 :like:
2016-04-14
$250 (宵夜)
2016-05-11 6905 瀏覽
幾個女生走在一起,又想找間環境較好的餐廳,其中一位提起銅鑼灣的極尚大瀛喜,她説這間放題的環境超好及超多食物選擇,所以就接受了她的提議,一行四人去食放題。果然朋友沒有説錯,這裡的座位以卡位為主,位置都挺闊落的。 餐紙有十數張,單是刺身壽司類已經有六張餐紙,而且有好多款創作壽司。 除了餐紙上的食物,餐廳還設了自助食物區,包括沙律吧、小食、熱食、湯及甜品區。 飲品有凍有暖選擇,超窩心的: 因為今天胃口不算大,所以今次晚巿放題主力吃刺身壽司。 雜錦刺身:第一round當然要先吃刺身,這裡的刺身選擇認真誇張,除了平日放題必食的三文魚、油甘魚、甜蝦、鮑片等,還有一些高價刺身包括劍魚腩、鯨龍魚、北海道帶子、珍寶赤蝦!值得一讚珍寶赤蝦,味道很清甜,肉質夠肥厚;另外劍魚腩刺身甜味濃郁、脂香豐腴。當然其他刺身也不俗吧。 鵝肝北海道帶子壽司:即然壽司的選擇夠多,都忍不住要試試其創作壽司,試匀好幾款之後,最喜歡的是「鵝肝北海道帶子壽司」,在煎香了的鵝肝和帶子之間,有一片薄薄的奇異果,再淋上脆脆,令口層更有層次之餘,又不會覺得太膩。 極品和牛壽司:薄切的和牛入

果然朋友沒有説錯,這裡的座位以卡位為主,位置都挺闊落的。

飲品有凍有暖選擇,超窩心的:

因為今天胃口不算大,所以今次晚巿放題主力吃刺身壽司

極品和牛壽司:薄切的和牛入口即溶,壽司飯不算「大舊」,所以多吃幾件都不會太填肚。

乳酪雪糕加馬卡龍:乳酪雪糕不算太甜,夠挺身,是一個健康的選擇;而馬卡龍有幾種味道選擇,揀了葡萄、紅莓味,蛋白餅很脆身,味道不錯的。
2016-05-10 3810 瀏覽
因應女兒們的要求, 我們去吃放題了 .... 在指定時段既有 85折 又免加一 ~自助吧檯的食物, 款式繁多 ~超大的凍飲櫃, 陣容鼎盛 !設有 軟雪糕機, 客人可製作軟雪糕, 有得食又有得玩 ~記事簿內, 就是點單紙 ~第一時間點的 當然是 刺身 ~魚生厚薄正常, 沒有雪氣, 魚有魚味, 以放題質素來說, 算是高質 ~特別喜歡赤貝, 夠彈牙又有膠質感, 劍魚腩算是鮮味, 赤蝦也相當不俗 ~飲品有很多選擇, 我最喜歡的是 椰子水 & 烏龍茶 ~壽司 & 軍艦飯也不太死實也不易散件, 醋味適中 ~創作壽司種類款式繁多, 製作得十分精美, 味道也確實是別具一格, 既好吃又新奇得意 ~手卷 迷你又得意, 紫菜夠脆口, 餡料豐富 ~串燒/燒物款式還算多而且也有坊間放題店少有的食物, 例如 蒲燒鰻魚 既香口又不會過鹹, 整體算是不俗 .... 我最喜歡是 蒲燒鰻魚、串燒牛舌 ~最後以 macaron 作終結 .... 飽到爆肚 ~本篇完 ~
因應女兒們的要求, 我們去吃放題了 ....
在指定時段既有 85折 又免加一 ~
自助吧檯的食物, 款式繁多 ~
超大的凍飲櫃, 陣容鼎盛 !
設有 軟雪糕機, 客人可製作軟雪糕, 有得食又有得玩 ~
記事簿內, 就是點單紙 ~
第一時間點的 當然是 刺身 ~

飲品有很多選擇, 我最喜歡的是 椰子水 & 烏龍茶 ~
壽司 & 軍艦
飯也不太死實也不易散件, 醋味適中 ~
創作壽司
手卷
迷你又得意, 紫菜夠脆口, 餡料豐富 ~
串燒/燒物
最後以 macaron 作終結 .... 飽到爆肚 ~

本篇完 ~

2016-05-09 907 瀏覽
**極尚大瀛喜** 就係銅鑼灣廣場二期, 位置易搵! 食店大, 坐得舒適, 兼有卡座, 人多仲可以訂房添!食店中央為自助小食/冷盤, 飲品 及 甜品自助的部份. 小食/冷盤有麵豉湯, 粟米, 醉雞翼, 中華沙律, 螺肉, 八爪魚, 章魚小丸子, 沙律菜… 就連葡撻都有! 醉雞翼皮爽肉滑, 大隻而重酒味; 中華沙律, 螺肉, 八爪魚 均爽口, 有一般日式小食之水準.飲品為自助, 係香港, 真係我見之最多! 啤酒, 汽水, 韓式飲料, 果汁, 豆漿 … 之餘, 仲有少見之無添加椰子水!! 本人不好啤酒汽水, 但就連飲幾枝椰子水哦!甜品之選擇亦唔弱, 小裝 芝士餅, 泡泆, 紫薯撻, 泰式椰汁糕, 小杯裝乳酪, 豆腐花, 奶凍, 牛奶/乳酪軟雪糕, 連馬卡龍都有(高尚!) … 等. 紫薯撻, 芝士餅均可以, 奶凍就要一讚啦, 香滑有奶味 (取罄就未必貨添啦!), 乳酪軟雪糕都幾好味, 仲可自己加topping玩玩添!刺身以冰鎮大盤上, 頗顯”卡士”! 劍魚腩及三文魚新鮮兼厚切; 北海道帶子, 北奇貝, 珍寶赤蝦亦鮮甜, 酒煮榮螺見爽口.三文魚壽司新鮮可口.火炙壽司為至愛, 火炙黑松露三文魚壽
食店中央為自助小食/冷盤, 飲品 及 甜品自助的部份.

三文魚壽司新鮮可口.
火炙壽司為至愛, 火炙黑松露三文魚壽司香口; 極尚穴子壽司雖不及鰻魚肥美濃味, 但亦幼滑甘香.
卷物中, 牛油果軟穀蟹卷 及 火炙芝士大蝦卷頗特別, 可一試; 惜和風沙律三文魚蛋卷則一般, 有感過多沙律醬呢!
燒物頗出色, 卡邦尼三文魚小酥盒鬆化香口似小食; 黃金燒原隻帆立貝大大隻的非常香口, 多芝士, 惜沙律醬實在過多.
串燒以蒲燒鰻魚串較為出色, 醬汁不會過多而蓋過了魚香; 鹽燒牛舌夠香口; 燒有機鮮菠蘿酸酸甜甜的解油膩.
天婦羅漿不太厚而脆口, 但因不太喜炸物, 只嘗過虎蝦, 皇帝蟹棒呢.

極尚大瀛喜
最為值得一讚的是… 無”走單”
2016-04-12
5 分鐘 (堂食)
2016-05-05 3676 瀏覽
自從去過佐敦某放題後,我個人以為再沒有其他的可以媲美,友人卻得戚地告訴我,他最近找到了一間無論是食物款式和質素都不遜那裡的,著我一定要去試試,所以今天就打算會一會~~ 誰知明明已經book了枱,都還是要等..... 今天是平日而已,竟然也這麼多人! 在未看menu 之前,要先看看這裡的格局! 這裡除了order紙上的,還有可以拍得住酒店的buffet枱,好誇張呢!!!沙律吧好齊全啊!最可怕的要算是甜品櫃,這些款式比一些酒店還要多啊!除了冷盤和甜品外,還有熱盤,等不到order紙的食物,就可以自己出來直接拿!要數最恐怖的還是飲品,我以為自己進了便利店! 幾個雪櫃的汽水,還有最新的維他產品「啡走」! 要是不想喝冷飲和汽水,還有熱櫃裡的熱飲,說著說著我還沒把果汁計算在內,真的好誇張!甜品除了有之前看到的乳酪機外,這裡就是加toppings的地方吃不夠還有各款雀巢雪糕吃,我已經忘記了我是可以order食物的!order紙在這裡,其實大致普通放題店的東西也有,只是我想知識道質素如何~先喝這碗粟米湯,完全地把粟米打蓉,而且還能吃到絲絲蟹柳,很足料,而且粟米的甜味濃,是粟米控不能錯過的item !
沙律吧好齊全啊!
最可怕的要算是甜品櫃,這些款式比一些酒店還要多啊!
2058 瀏覽
雖然對比起某間放題點,每件刺身的體積有點小,但新鮮與否才是我關注的事,畢竟再大件而不新鮮都是枉然的。所以我點了這裡推介的希靈魚和酒煮榮螺。話說希靈魚刺身我最怕就係醒,不過呢度唔知識係咪流量都好快,食落口肉身仲係好結實,而榮螺亦好彈牙,不錯~不過我仲要食好多野,所以我係唔會將quota放係一個類別上而達至所謂的回本。
壽司和火炙壽司兩者中,我選了火炙壽司當中的柚子皮左口魚壽司和極尚穴子壽司。在元氣兩件要賣三十多元的左口魚壽司,這裡是放題價包哂,入口真的有淡淡的柚子香和柚子皮的澀味,左口魚經火炙後仍是入口即溶,而穴子壽司拖尾的長度適中,放題來說算是不錯,而且入口亦不覺腥。
放題又怎能不吃天婦羅,虎蝦天婦羅不算太大,但入口還是熱乎乎的,天婦羅的脆漿仍然很脆不會變得煙韌,明顯真的是即叫即炸!而這裡推介的皇帝蟹棒,其實不覺和普通有多大分別,但起碼一入口就知不是我們平時在超巿看到比較平宜的那種貨式。
任何放題我也一定要點炒雜菜,這裡特別highlight 是「有機」的,菜本身乾身,所以要落很多油才會容易入口,這裡還加上一些芝麻提高味道的層次,我吃了一碟後,不禁再order了多一碟。
不得不說這裡的甜品﹐因為實在款式多得令人眼花暸亂,但我還是拿了在超巿差不多十元一杯的乳酪,和一些像酒店級的甜品。乳酪當然不用說是好吃,而且還有3種味道以供選擇。
這客水晶紅豆和菓子是多間酒店的buffet 甜點,沒想到這裡也提供,味道也和外間的一樣,看來是同一家甜品舖交貨的。
我特別欣賞這裡的oreo芝士杯,表層的oreo無疑地是足料oreo,相當香濃的可可味道,而芝士也做得很creamy ~ 我在已經很飽的情況下,還是吃了一整杯!
老實說,真的沒想到這裡的款式可以多到這種地步,我還有很多東西還沒試呢~下次再來的時候,應該是父親節了。
2016-04-21
5 分鐘 (堂食)
2016-05-02 2413 瀏覽
日本料理癮起 就同朋友去吃放題!這裡除必有的魚生 刺身 炸物等 還有自創壽司卷物!壽司款式有創意 手卷一口大三文魚還好 但海膽頗腥 火灸黑松露三文魚入口即融香口 奇異果鵝肝帶子壽司 甜甜酸酸帶點油脂 有驚喜!花之戀和熟蝦一般 筋位太多 略嫌未夠鮮嫩刺身夠厚切 未至於甜美但鮮味足 最愛劍魚腩 燒物更為出色 其中燒不過燶 入口惹味帶鹹調味適中 仲有燒鰻魚串 炸物 一口芝士未太厚粉夠香脆 濃郁又很滋味 炸蠔的皮就頗厚又帶一點腥 不過蠔肉嫩滑網紙番薯炸得香脆 粉紅色外表奇怪但內裏細嫩天婦羅 皮不太厚 蝦肉細少 南瓜未夠日本南瓜甜三文魚酥皮撻熱辣辣又流心 幸好未太油膩黃金咖哩炒蟹香濃吸引 但殻硬又碎 很難食肉 甜品可以自取 不過供應有限 牛乳布丁很快清光 紫薯撻 還有糯米糍 芝士蛋糕 仲有乳酪雪糕!漏單情況未見嚴重 坐足三個鐘 夠十人仲可以包房
日本料理癮起 就同朋友去吃放題

這裡除必有的魚生 刺身 炸物等
還有自創壽司卷物!
壽司款式有創意 手卷一口大
三文魚還好 但海膽頗腥

火灸黑松露三文魚入口即融香口

奇異果鵝肝帶子壽司
甜甜酸酸帶點油脂 有驚喜!
花之戀和熟蝦一般 筋位太多 略嫌未夠鮮嫩

黃金咖哩炒蟹
香濃吸引 但殻硬又碎 很難食肉

甜品可以自取 不過供應有限 牛乳布丁很快清光

紫薯撻
還有糯米糍 芝士蛋糕 仲有乳酪雪糕!
漏單情況未見嚴重 坐足三個鐘 夠十人仲可以包房
2016-04-28 2744 瀏覽
一大班人聚會吃放題,當然要玩得盡興,食得盡興,上黎openrice, 睇下有咩選擇,見到排行榜第一,當然要去下啦 入到去座位都算寬敞,最搶眼嘅係佢有自助吧,響放題餐廳之中少有 飲品方面,餐廳好貼心,凍熱飲都有提供,照不同食客既需要 自助吧放嘅係頭盤、甜品同飲品,選擇都好多 頭盤有醉雞翼,味付螺肉,八爪魚,八爪魚丸,沙律等等,葡撻都有 螺肉爽脆,醉雞翼係好入味,雞翼大隻且肉質嫩滑,無雪藏味,已經係印象不錯的起始 先黎個刺身拼盤,甜蝦同珍寶赤海蝦都好新鮮,粉嫩亮澤,鮮甜爽口,推介之選 三文魚刺身脂肪均勻,厚薄剛好,北寄貝同帶子,新鮮程度高,大塊爽口之餘,鮮味十足 壽司方面則推介三文魚腩、芝士醬燒大蝦三文魚腩壽司一口size,方便入口之餘不會吃飽,可以一嘗其他菜式,鮮味比三文魚更濃郁芝士醬燒大蝦,芝士香濃,配搭蝦的爽口,食落味不俗之餘,配搭出奇的驚喜 創作壽司之中,甚為欣賞雙色親子之戀 同花之戀差不多,但其面上有蟹籽同三文魚子,外圍卻是兩款刺身包着,食落蟹籽同魚籽爽脆加上魚生鮮甜,令人覺得驚喜之餘,還是很新鮮的配搭 串燒有多款,鰻魚串燒同雞軟骨串燒也不錯,雞軟

飲品方面,餐廳好貼心,凍熱飲都有提供,照不同食客既需要
自助吧放嘅係頭盤、甜品同飲品,選擇都好多
壽司方面則推介三文魚腩、芝士醬燒大蝦

創作壽司之中,甚為欣賞雙色親子之戀

串燒有多款,鰻魚串燒同雞軟骨串燒也不錯,雞軟骨脆口,食落好香,鰻魚醬汁不太咸或甜,燒得干身,令鰻魚食落更香
燒物之選~~~~燒羊鞍,羊鞍羶味不重,食落肉質不韌且肉嫩,大愛燒羊鞍的我當然超愛
炸物必試芝士春卷同芝麻雞翼

芝士春卷認真特別,令人感覺有特色
春卷外脆,咬落餡多,芝士香濃而不膩,芝士仲係可以拉出黎,係邪惡之選

芝麻雞翼炸得香脆,熱辣上枱,肉嫩且香
飯後點可以少左甜品甜品選擇多,連馬卡龍都有,真係極尚
有豆腐花,雪糕,tirumisu,乳酪, 布甸。。。不喜歡現成牌子的雪糕,可選擇自斟形式,有雲呢拿味同乳酪雪糕都有
,配料也是自選形式
乳酪雪糕好岩食飽既我,酸酸甜甜,香濃乳酪加幼滑雪糕,加上熊仔糖,令人感到滿足
果撻撻皮鬆脆,果肉甜,芒果糯米糍芒果餡豐富,甜品選擇多而味道不錯
侍應服務好好, 不時換碟~ 是次體驗真的是極尚
不知何來的習慣,BeautySearch 總習慣在香港區吃自助餐;在九龍區吃放題,印象中,真的沒什麼在香港區吃放題的經驗,不過,今次就來到銅鑼灣品嚐放題。《極尚大瀛喜》位於銅鑼灣廣場二期,鄰近港鐵站,交通也算便利!不過,由於 BeautySearch 從未來過銅鑼灣廣場二期的食店,因為擺了個烏龍,往了寫字樓那邊乘升降機,結果,團團轉的最後來到匯豐那邊乘塔電梯呢!餐廳環境以深色為主,甚有格調,有別於平常到訪的日式放題餐廳,地方寬躺,設有卡位及舒適的座椅,環境不俗。 等待入座期間,門前已張貼了放題的點紙,非常吸入,未入座先揀食物。進入餐廳,原來放題的點紙放在 Dairy 內,既整齊又有趣。除了點紙的食物外,飲品、甜品及冷盤是自助的,喜歡可先自選一些冷盤及飲品,然後慢慢等待點選的食物,其實,下單後,食物也上得快,不一會,整盤剌身便上桌。來吃放題,BeautySearch 必來一客自選刺身,主角當然是我最愛的劍魚腩,肉厚味鮮;另外,唔少得的當然是港人至愛,肥美的三文魚,此外,還揀選了深海鯨龍魚、北海道帶子、珍寶赤蝦、北寄貝,以及近期蝦子餅的新歡,貴妃蜜汁鮑片。上桌時,款款刺身都夠晒凍,沒有冰塊
來吃放題,BeautySearch 必來一客自選刺身,主角當然是我最愛的劍魚腩,肉厚味鮮;另外,唔少得的當然是港人至愛,肥美的三文魚,此外,還揀選了深海鯨龍魚、北海道帶子、珍寶赤蝦、北寄貝,以及近期蝦子餅的新歡,貴妃蜜汁鮑片。上桌時,款款刺身都夠晒凍,沒有冰塊及雪味,素質不錯,而且亦非常鮮味。BeautySearch 較少有機會嚐到深海鯨龍魚,原來這款刺身相當爽口,而且還帶點點煙韌口感,對 BeautySearch而言,是不錯的新嚐試。
值得一提的是「珍顛赤蝦」,十分大隻,肉質鮮嫩帶點點黏,非常嫩口,難怪是店子的推介。
平常較少在放題點選壽司的 BeautySearch,是夜卻很想嚐嚐,於是點選了數件,當中包括:「黑松露燒三文魚壽司」黑松露的獨有香氣令三文魚的鮮味大大提升;「極品和牛壽司」是該店的推介,肉質鮮嫩爽口,纖維帶有嚼勁;「芝士醬燒大蝦壽司」芝士味道濃郁,大蝦鮮甜彈牙;「極尚穴子壽司」即香燒燒汁鰻魚,肉質鮮嫩味道一流,是蝦子餅的最愛。
還有肉質鮮嫩肥美的「三文魚腩壽司」,以及「海膽黃金蝦壽司」,海膽味道甘香鮮蝦肉質鮮嫩彈牙,可惜海膽份量太少。
串燒方面,「鹽燒牛舌」味道香濃,外表香脆,咬落十分爽口,肉質鮮嫩彈牙;「蒲燒鰻魚串」,外表同樣香脆,內裏爽滑多汁,口感一流,難怪蝦子餅甚為喜歡,試了一串後即時加單;「燒有機日本蕃薯仔」香甜、軟腍,非常味美。可見是經廚師用心處理的熟食。
「黃金燒原隻帆立貝」濃濃的芝士舖滿著,散發出香口濃郁的芝味,帆立貝肉質肥美鮮嫩,確實是黃金組合。
「芝麻雞翼」雖然有點辣,不過,面層添加了不少芝麻,份外香口,味道香濃脆口,內裏的雞肉十分鮮嫩入味。
天婦羅方面,我們點選了「虎蝦天婦羅」、「皇帝蟹棒天婦羅」及「溫室南瓜天婦羅」,炸漿香脆唔油膩,內裡的餡料還有微溫,整體口感不俗。
甜品時間,我點選了迷你泡芙,表層的朱古力香甜,帶點點脆,內餡是嫩滑的吉士醬,非常味美。值得推介!
這裡竟然還有 Nestle 的迷你杯乳酪,實在少見,所以 BeautySearch 也點了杯藍莓來有益一下。

餐廳環境裝修簡約,地方寬躺座舒適,食日式放題最重要新鮮,坐下後先點刺身類:肥美鮮嫩肉厚三文魚、爽嫩清爽的北海道帶子、爽滑彈牙的北寄貝、和我致愛的鮮甜篢妃蜜汁鮑片。壽司和熟食類:先點了三文魚腩壽司:鮮嫩肉質肥美爽口、池魚王壽司是該店推介:肉質鮮嫩爽口,味帶甘香,口感豐富帶點魚油,肉質纖維有嚼勁。海膽黃金蝦壽司,海膽味道甘香但量不多,鮮蝦肉質鮮嫩彈牙,倆者十分配合。黑松露燒三文魚壽司,香濃黑松露提升了三文魚獨有的鮮味,同時提升了菜式的高貴。芝士醬燒大蝦壽司,芝士味道濃郁,特出大蝦鮮甜蝦肉鮮嫩彈牙。明太子帆立貝壽司鮮嫩爽滑,口感豐富,明太子新鮮但不腥。最後是極尚穴子壽司(即香燒燒汁鰻魚肉),大大片香燒鰻魚肉,肉質鮮嫩味道一流,燒汁不愧是鰻魚的朋友。最後當然要品嘗一下經廚師用心處理的熟食,蒲燒鰻魚串:外表香脆內裏爽滑多汁,做到外脆內嫩口感一流。黃金燒原隻帆立貝..芝士味道香濃配大大使帆立貝,肉質肥美鮮嫩,芝味無窮。自家制醬燒雞翼:外皮經香煎味道香濃脆口,內裏的雞肉十分鮮嫩入味兼帶點雞油香。鐵板蒜片牛柳粒:蒜片特出了牛柳粒的鮮牛味,牛柳粒外脆內嫩,內裏肉汁豐富,牛味千百濃。白汁芝士炒海蝦:白汁芝

最後當然要品嘗一下經廚師用心處理的熟食,蒲燒鰻魚串:外表香脆內裏爽滑多汁,做到外脆內嫩口感一流。黃金燒原隻帆立貝..芝士味道香濃配大大使帆立貝,肉質肥美鮮嫩,芝味無窮。自家制醬燒雞翼:外皮經香煎味道香濃脆口,內裏的雞肉十分鮮嫩入味兼帶點雞油香。鐵板蒜片牛柳粒:蒜片特出了牛柳粒的鮮牛味,牛柳粒外脆內嫩,內裏肉汁豐富,牛味千百濃。白汁芝士炒海蝦:白汁芝士香濃惹味,海蝦鮮嫩彈牙,最可惜是未去蝦殼。

整體而言,極尚大瀛喜刺身新鮮,座位多值得推介的美食包括鐵板蒜片牛柳粒、極品和牛壽司:和牛肉味香濃肉質鮮嫩,最重要是從無走單(常食放題的必懂),值得一讚,還有軟雪糕和乳酪DIY。
2016-04-25 3946 瀏覽
上司請食飯,同事們決定訂枱放題食餐勁,貪這間款式多、環境好、味道正!大乜乜系列的日式放題店在九龍區一帶比比皆是,今次來到銅鑼灣的極尚大瀛喜是第一次吃呢,未知質素如何?😛😛價錢都是公道合理,連加一二百五十元左右可食兩個半小時,早離座或者遲入場可有八五折優惠呢!不過今天老闆萬歲,不用跟他客氣!😆😆門口已經有一大張餐單可供參考,睇過合胃口再入去都未遲,放題都是離不開刺身、壽司、炸物、串燒、天婦羅等等⋯⋯這裡一應俱全!😃😃 入座後就可正式開餐啦!極尚大瀛喜最特別的地方就是在餐廳中央有一個自助吧可供客人自己拿取食物,感覺就像去了食酒店buffet一樣😎😎沙律吧就已經有四五款蔬菜供客人自行挑選,然後又可隨自己喜好配上蘆薈、椰果、波蘿、粟米等配料,然後配上不同醬汁,絕對可以造出自己喜歡的口味!另一邊的冷盤就有中華沙律、八爪魚等食物,熱食就有葡撻、炸雞、連小丸子都有,這些熱食在放題店實遲少見!👍👍 自助吧旁有一個大雪櫃自取飲品,大路的烏龍茶、檸檬茶、可樂忌廉都有,連韓國啤酒亦有供應😃😃吃放題怎可少得刺身拼盤呢?這裡的刺身最特別是在一大層冰底上放了乾冰,尤如仙境一樣!賣相氣勢已經先勝一籌!赤
門口已經有一大張餐單可供參考,睇過合胃口再入去都未遲,放題都是離不開刺身壽司、炸物、串燒、天婦羅等等⋯⋯這裡一應俱全!😃😃

刺身拼盤
放題怎可少得刺身拼盤呢?這裡的刺身最特別是在一大層冰底上放了乾冰,尤如仙境一樣!賣相氣勢已經先勝一籌!赤海蝦夠大隻鮮甜,三文魚油香肥美,油甘魚吃下去亦充滿厚厚的脂肪感,一個字:正!👍
壽司
壽司方面就略為失色,炙燒和牛壽司的溫度冰冷冷的,沒炙燒的感覺,芝士熟蝦壽司就吃下去淡而無味,不知道在吃甚麼😓😓
串燒
串燒即叫即製,放上枱還是溫暖呢!串燒蝦灑上了海鹽,香口惹味,串燒鰻魚塗滿了鰻魚汁,甜美之餘亦不會過份掩蓋了鰻魚的鮮味!😋😋
炸物
炸物也是做得出色的地方,親子雞翼弄得恰到好處,灑滿芝麻更添香口,吃了不會有油膩之感,而且亦有放題店少見的炸春卷和炸紫薯呢!
牛油帆立貝
牛油帶就做得一般,雖然溫度不夠熱,但還是有點淡淡的牛油香!可惜放入口中就吃到一絲的雪藏味,不夠新鮮😞😞
焗原隻扇貝
最後不得不推介的食物是原隻帆立貝!!新鮮即叫即焗即做,放上枱已經聞到很香的忌廉味,烘得香噴噴,吃落熱辣辣,不過味道偏重略咸,但還是個人可接受範圍之內,宜留意!😁😁😁😁
刺身拼盤
焗原隻扇貝
  • 焗原隻帆立貝
2016-04-24 2969 瀏覽
老實講日式放題到今時今日開到成行成市,非常普及,要搵間有所突破既的確有難度。友人今次帶我去銅鑼灣廣場既一間放題,事前都冇特別期望,但一般聚會都冇咩意見。一如以往坐低後梗係拎野飲。呢度既飲品款式真係令我眼前一亮,忌廉溝鮮奶,烏龍茶,芒果汁......等等就間間放題都有架啦。但佢竟然有大量紙包飲品,維他既啡走都有,而且好似便利店咁有個熱櫃提供熱飲,值得嘉獎。另外,佢既甜品選擇又有好多,雪糕除左機製既乳酪雪糕,現成既都有好多款,包括有朱奶雪條同埋大腳板。唔想食現成既好似食BUFFET咁拎蛋糕又得。正式點野前拎左2樣熟食,小丸子同炸雞。小丸子夠熱,而且唔係成舊粉漿咁,都幾好食,拍得住出面檔仔既味道。至於炸雞都好脆。呢2樣周圍都食到既小食勝在炸漿份量適中,唔會一團粉咁食唔到墨魚同雞本身既味道,放題任拎任食有呢個質素,睇得出佢對每樣食物都認真處理。由於我地得2個人,所以點既刺身唔多,三文魚夠大件,而且厚度適中。希靈魚就最好食。呢度既炸物真係要一再讚揚。炸廣島蠔同樣好食,炸皮唔太厚又夠脆,好岩我呢d炸物愛好者既胃口。羊鞍冇騷味,但我比較喜歡有少少騷,咁先似食緊羊嘛,但唔鍾意騷味既朋友可以一試。串燒黎

串燒黎講最鍾意牛舌同雞軟骨。2樣都整得好香口,最重要係調味唔太鹹,食多幾串都唔覺口渴,非常過癮。
最後仲叫左客蒜片牛柳,又係好香。牛柳肥瘦都有,任君選擇。
總括黎講今次放題用餐經驗滿意,食物選擇多,下次朋友想食放題都會推薦呢間。
2016-04-21
30 分鐘 (堂食)